Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-07-28
16:22:41
#6710
zsezse,

Délelőtt egy kis padlásfödém-szigeteléssel próbáltam nem kiesni a gyakorlatból:
https://biosolar.hu/forum/show/38637#38637
2009-09-11
13:49:09
#2579
mona,

Ezek szerint fa födémetek van. Ha a deszkázat még ép, és van megfelelő belmagasság a padláson, akkor én nem szedném föl.

Először a fóliát, majd első pallósort rögzítsétek. A szigetelőt a feljáróhoz képest a legtávolabb kezdjétek a pallók közé szorítani. Ha evvel megvagytok, akkor néhány szál, az első gerendasoron átvetett deszka segítségével közlekedjetek a továbbiakban.
2009-09-11
12:19:59
#2578
kedves robert,

köszönöm a gyors választ:)
Hosszas kérdezősködés után oda jutottunk, hogy a deszkákat nem kell felszedni, ezért is merészelünk nekiállni házilag. Te azt mondod, mégis szükséges? Ez egy stukaturos födém, felső réteg deszkázattal. Néhányan azt mondták fel kell szedni a deszkákat, többen állították(szakember is), hogy nem szükséges, úgy is megfelelő hatást érünk el.
Laikus logikám szerint sem árt ha deszkákra fektetjük, az alattuk lévő légrés is szigetel. Ráadásul nagyságrendekkel nagyobb munka volna felszedni majd visszacsavarozni a deszkákat, amit nem is tudnánk sk kivitelezni.(mennyiért csinálná vajon meg ezt egy szakember?90 nm-es födémról van szó)

Szóval, mit szólsz ahhoz, ha a deszkára terítjük az anyagot? Mennyiben rosszabb megoldás ez a te véleményed szerint?

Gyakorlati tanácsod lenne arra - még ha nem is értesz egyet a módszerrel egyértelműen - hogyan oldjuk meg az első 10 cm-es réteg felületét a következő réteg fektetésekor? Esetleg az úgy működhet, hogy együtt fektetjük a két réteget? Csak ugye a nehézség az benne, hogy merőlegesen szeretnénk a másodikat az elsőre.
Elvileg megoldhatónak tűnik egy ütemben szerinted?

köszi
mona

2009-09-11
07:55:27
#2577
mona,

A födémre, a szigeteés alá párazáró fólia került. Az élére állított pallók közé a 10 cm vastag szigetelő, majd a második pallósort merőlegesen az elsőre csavarozva (mátrix), ami közé ismét 10 cm szigetelő. Felülre geotextil vagy hullámpapír terítés (hűtőszekrény, számítógép, stb csomagolás széthajtogatásával). Ez a réteg a port hivatott megfogni és az esetleges porhavat elpárologtatni.
A porfogóra felső pallósorra csavarozva jön a járófelület. Én OSB helyett a jóval erősebb és nem drágább szőrös deszkát tennék két ujjnyi távolságra.

A szigetelőn nem szabad taposni, a pallókon átvetett deszkán kell egyensúlyozni. Szögelni nem szabad, az nagyon porzik, hosszú csavarokat és akkus csavarozógépet kell használni előfúrással.
A munkát akkor érdemes elkezdeni, amikor a padláson már jól beöltözve sem kell megsülni. Bélel gumikesztyű, könnyű maszk és védőszemüveg ajánlott. A szigetelővel nagyon óvatosan kell bánni, hogy ne szálljon a levegőbe. Fűrészlappal, vagy fogazott késsel jól vágható.
2009-09-10
23:55:30
#2574
Sziasztok!

A téma körüljárása után úgy döntöttünk, szigetelés nélküli téglaházunkat a födém szigetelésével kezdjük, ehhez ma meg is vettük az új technológiával készült Knauf bio üveggyapotot, 2X10 cm vastagságban, valamint a párazáró fóliát alá.

Kérésem az volna, hogy szívesen olvasnék gyakorlati tanácsokat a munka saját kezű, házilagos elvégzéséhez. (szakboltban javasolták, hogy műszaki antitalentumok lévén is bátran nekiláthatunk házilagosan, nem ördöngösség)
Gondolok olyan kérdésekre, mint: milyen kesztyűt, ruházatot érdemes felvenni a munkálatokhoz? Amikor már le van téve az első réteg, hogyan óvjuk meg, amíg a következőt terítjük, nem gond, ha összejárkáljuk? Milyen cipőben? Gondolom mezítláb nem szabad rámenni, mert belefészkeli magát az anyag a talpunkba. A szellőzés nem kell biztosítani valahogy, teljesen le kell fedni a fóliával, és a gyapottal a födémet és az ereszt is?
Most kint van a kertben lefedve, de esetleg, ha pára éri, az nem gond? Nincs szükség teljesen záraz helyen tárolni?

Kérdéseim kívül is, bármi más tanácsot is örömmel olvasnék.

Köszönöm
mona2009-03-24
11:35:03
#1894
magzsu,

Csak a hőszigetelő alá kell a párazáró fólia, fölé csak valami olcsó anyag, ami megfogja a port, átengedi a párát és nem szeretik csócsálgatni a rovarok és a rágcsálók. A meglévő szigetelőanyagot fel lehet használni, ha van hely, akkor megduplázható a vastagsága. A szigetelés fölé járdát is kell építeni.

Kicsit olvasgasd az utólagos hőszigetelés témában a hozzáásólásokat, biztosan találni fogysz olyan ajánlást, ami megfelelne. Használd a keresőt is. Ha mégsem találsz, akkor segítünk.
2009-03-24
10:00:30
#1890
Sziasztok Zsuzsa vagyok!

A problémám a következő:
új házam plafonja tölgy gerendákból van, gyönyörű "parasztplapon", borított gerendafödém.
Szigetelés gyanánt 15 cm-es üveggyapot került rá, de ez szerintem vajmi kevés.
Véleményem és mások tanácsa alapján hőtükör és/vagy páraáteresztő fólia kellene az üveggyapot alá és fölé. Nekem a hőtükör lenne szimpatikus, de attól félek, hogy esetleg - mivel nem tudom a hőtükör pára és légáterestő is e egyben - penészedni találna a fa födém és azt nagyon sajnálnám és túl drága lenne a "javítása". Egyébként padlófütés van a házban.
Tulajnon képpen hogyan kell a fa födémet megfelelően - családi kivitelezéssel lehetőleg megoldható legyen - szigetelni.
Kérlek segítsetek, hogyan és mivel szigeteljem a plafont, mert így nagyon sok fűtésszámlát fizetek.
Előre is köszönöm. Zsuzsa
2008-03-19
22:50:55
#809
Róbert, köszönöm válaszod... az alapján amit elmondtál, megpróbálunk "kísérletezni" a kazánnal, másrészt pedig agyalni a szigetelés problémáján.

A képeket nem lehet megnézni, amin bejelölted a hibákat. Megpróbálod újra feltölteni???????

Nagyon köszönöm
2008-03-19
15:43:38
#807
Dualla,

A szigetelésről lészült fotókon nyilakkal jelöltem a látható problémákat. Úgy tűnik, hogy beépítés előtt nem vágták le a kőzet/üveggyapot táblákat/paplant a szarufa távolságoknak megfelelő méretűre. Ha keskenyebb a tábla, akkor a szarufák mellett rés marad, plusz a kőzetgyapot meg is rogyik a súlyánál fogva. Ha szélesebb a tábla, akkor középen, esetleg több helyen is felgyűrődik a szigtelő (a fotóidon ez látszik), a levegő pedig szabadon áramlik elszállítva a hőt.
Ezeknek a hibáknak az elkerülésére találták ki, hogy a téglalap alakú kőzetgyapot lapokat átlósan kettévágják, így bármekkora szarufa-távolság hézagmentesen kitölthetővé válik. Nekem ez bevált.
Persze lelkiismeretes munkával a nálad alkalmazott szigetelő anyagot is folytonosan be lehet dolgozni, és rögzíteni, hogy el ne csússzon. Amikor ilyen módszerrel szigeteltem tetőteret, akkor utólag úgy győződtem meg arról, hogy nem gyűrődött fel valahol a szigetelés, hogy egy hosszú villanyszereléshez használt 2cm átmérőjú műanyag csővet csúsztattam le szigetelés fölött, és megpróbáltam vele végigkotorni a szarufák között. Ha a cső megakadt, akkor hibát találtam. Ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha a héjalás alatt le van deszkázva (vagy OSB) a tető.
Nem tudom, hogy bontás nélkül másképpen hogyan lehet ellenőrizni a lezárt szigetelést. A fal hőmérsékletének mérése minden esetre sokat segíthet. A méréshez hideg, borús téli napokat ajánlok.

Kb. fele ennyi gázfogyasztás lenne reális a 70 nm-es tetőtéri lakásra. Az általad említett 60 fokos előremenő esetén a radiátorok mérete lehet, hogy elég, ha a lakás szigetelése rendben van. Rossz szigetelés esetén valószínűleg kevés. A szobai radiátor 90/75 fokon csaknem 4kW leadására képes, a kisebbek teljesítménye 1.5kW körül mozog. 60 fokos előremenő hőmérséklet esetén már csak 2kW és 700W. (A kazánon biztosan van egy hőmérő, ami mutatja a fűtővíz hőmérsékletet. Ellenőrizd.)


2008-03-18
23:07:58
#805
Robert, nagyon köszönöm válaszod!

Valóban nem írtam meg néhány alapvető adatot.
A lakás 70 négyzetméter. Egész télen dolgozott szegény kazán így kb. 350 köbméter gázt havonta, 5 hónap után 1900 köbméter az óraállásunk, ami havi40 ezer Ft-ot jelent!

Radiátorok:
-a nappaliban (16 négyzetméter) egy darab van DKE típus 140 cm*60 cm
-kisszobában (8 négyzetméter) egy DKE duplasoros 60 cm*60 cm
-háló (9,8 négyzetméter) egy DKE duplasoros 80 cm* 60 cm
konyha, fürdő, elenyésző

A kazánt (Buderus) Logamax UO12-24 K egy szakember kijött leelenőrizte, rendben működik, leadja a hőt a radiátoroknak, radiátorok forrók, a lakásban mégis max. 22 fok van, hálóba 20 fok. Fogyasztás mégis 350 köbméter havonta. Valahol elmegy a meleg, vagy a radiátor kicsi s nem adja le a kellő hőt. A kazánból kijövő cső elég meleg, mondjuk 60 fokos, de a visszaáramló csőben a víz is ugyanilyen meleg, holott annak állítólag minimum 20 fokkal kevesebbnek kéne lenni. Ez nem tudom felvet-e valami problémát.

A másik akkor a szigetelés, ehhez abszolút nem értünk, de küldöm akkor a fotókat. Természetesen folyamatosan lerakták a kőzetgyapottot, csak én folyamatában fényképeztem a lerakást. Nem tudom itt van-e párafólia, illetve milyennek ítéled rajz alapján.
Köszönöm válaszod előre is.

2008-03-18
21:26:56
#804
Dualla,

Ha a fényképen a tetőtéri lakástok fölötti födém van, akkor szerintem kellene egy párazáró fólia a meleg oldalon (a szigetelés alá). Én mégis azt hiszem, hogy nem ez a probléma. Sajnos nem látszik jól, amennyiben a szigetelés hézagmentesen lett lerakva, akkor ott sem szökhet el a meleg (gondolom azon a részen, ahol a képen beton-födém szabadon áll, szintén van szigetelés).
A ferde síkok esetén (talán gipszkartonnal fedett) sokkal fontosabb a párazáró fólia megléte és folytonossága. Ha pedig a szarufák közé nem feszül be a szigetelés, az könnyen megrogyhat. Az ilyen esetben olyan légjáratok jöhetnek létre, amelyeken keresztül a gipszkartonon könnyedén átjutó meleg a padlás felé kiszellőzik.
Az ilyen hibák felderítése tényleg hőfénykép alapján a legegszerűbb, de vannak olcsóbb módszerek is:
1. Amennyire lehetséges, a padláson ellenőrizni a szarufák közötti szigetelés (és a párazárás) meglétét, állékonyságát.
2. A lakásban infa-hőmérővel végigpásztázni a falakat, födémet, ablakkereteket a leghidegebb felületeket keresve.

Ennyit a szigetelésről.

Azt nem írtad, hogy mennyi hőenergiát fogyasztottatok abban az időszakba, amikor fáztatok. Lehet, hogy a hőmérséklettel arányasan kevesebbet. Lehet, hogy nem a szigeteléssel, hanem a szolgáltatással van probléma. Van saját kazánotok, tudjátok mérni az elfogyasztott energiát?

Azt írod, hogy cserélték a radiátorokat. Biztosan jól vannak méretezve? Megmérted a hőmérsékletüket? Mondjuk egy tapintóhőmérővel az előremenő és a visszatérő csövek hőmérsékletét.

Egy történet:
Egy ismerősünk újépítésű tetőtéri lakásában az alupex fűtéscsöveket a födémen vezették. A mesterek pedig rendszeresen végigtrappoltak a csöveken az acélbetétes bakancsukkal. A csövek több helyen behorpadtak, aztán lebetonozták. ( Persze nem a falak mentén vezették a csöveket, hanem csk úgy "tökön át, babon át".) Az első télen hideg volt a lakás. A kivitelező lecserélte a radiátorokat, utána száttárta a karját. A második fagyos télen után az ismerősünk újracsöveztette a fűtést, és azóta rendesen működik.2008-03-18
17:00:10
#803
Az oké, de utánanéztünk ez nagyon sokba kerül. És mivel fél éve lakunk itt, nem a mi kötelességünk bizonyítani a hiba okát sem kivizsgáltatni saját pénzen. Igaz így hivatalosan bizonyítani lehetne. Egyelőre az építettető szerint nyilván minden rendben.
Nekem a szigetelés kapcsán vannak kételyeim, ezért is érdeklődöm szabályos-e, helyes-e az ilyen laza szigetelés lerakás, mint fogom a kőzetgyapottot s leterítem. Ez szerintem laikus ésszel nem hatékony. Erre szerettem volna megerősítést esetleg......
szepygabVálasz erre
2008-03-18
16:53:58
#802
Rá kéne szánni a pénzt egy thermográfiás vizsgálatra, mielőtt találomra adsz ki további pénzt. Az megmutatná hol szökik a meleg.
Igazából a radiátorcsere előtt kellett volna :-(

üdv

szepygab
2008-03-18
16:37:47
#799
Egy nagy probléma miatt írok erre a fórumra, hátha okos tanácsokra, szakvéleményekre számíthatok.

Vadonatúj újépítésű lakás tetőterébe költöztünk. A lakásunk nagyon hideg, 20, 21 foknál nincs melegebb, holott már radiátorcsere is volt, kazán ellenőrzés minden rendben. Úgy tünik valahol elmegy a meleg. Valószínű fűtjük a padlást.
Észrevettük, hogy a padlás talaja úgymond (födém?) nincs szigetelve sima beton. Csatolok képet az érthetőség miatt. Utólag leszigetelték, ami annyiból állt, hogy Rockwool kőzetgyapottat helyeztek a talajra. Semmi fólia, simán leterítették mint a szőnyeget. Én ezt nagyon furcsállom, annál is inkább, mert a helyzetünk fűtés tekintetében és hőmérsékletben sem változott semmit. Nyilván a tetőszerkezeten magán, a szarufák között van szigetelés.

A kérdésem, ez nomrális helyes hőszigetelés egy "padláson", úgymond. Csatolok 2 fotót a szigetelés előtti is utáni állapotról.


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva