Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
antiszalkaVálasz erre
2012-10-08
19:26:34
Előzmény: Bous83 #33965#33969
nekem is sok elképzelésem volt, írtam is a Fórumra a svájci Studer fél megoldást, ami amúgy is aranyár. De: egy valamikori magyar invertergyártó szakembere azt mondta, hogy pl. az SMA 1100-1700- trafos hálózatra kapcsolós invertereket össze lehet kötni sima 12/230 voltos mondjuk 1000 wattos inverterrel, és hálóztanak látja azt az SMA. nappal simán lehet terhelni, nem igazán az akkuból megy a delej, csak éjszakára kell tárolni.
Az elv ugyanaz, az SMA ilyen cuccai is így működnek , de az IVT invertrek ára jó fele-harmada a többiekének, és jól beszerezhető nálunk.

Innét már csak kapcsoló automata kérdése elvileg. Az akku kímélve lenne, a zöm fogyasztás nyilván nappal van.

És ezzel a legnagyobb gond meg vagyon oldva: nevezetesen honnan vegyünk DC 150-250 voltos napelemrendszerhez MPP szabályzós 12-vagy 24 voltos nagyteljesítményű töltőt. Ez itt- megfelelő leválasztással egy sima 230 voltos lehet, elméletem szerint.

Vajon a gyakorlatban is ilyen egyszerű?

2012-10-08
16:53:13
Előzmény: antiszalka #33959#33965
"A családi házas telepíttetők zöme szeretne valamilyen hálózatfüggetlen megoldást is, arra az esetre, ha nincs ( vagy nem lesz) villany, általában nagy csalódás a megvalósíthatóság ára..."

Ezen ügyködöm két éve, még remélem 1, vagy talán 2 év, és kész... ;) (hasonló alapgondolatok végett is kezdtem bele)
legaborgoVálasz erre
2012-07-29
22:28:51
Előzmény: robert #32021#32025
A hűtőnél (No frost-os) pl. azt tapasztaltam, ha nem megy és egy rövid időre áramkimaradás és újra hálózaton, akkor beindul egy újabb hűtési ciklus. Ha épp megy a kompresszor, akkor nem örül az áramkimaradásnak - biztonsági szelep nyit, 5 perc várakozás. Tehát rá lehet bírni a plusz fogyasztásra, ami nem veszik kárba.

Sajnos még a napelemeim építése az első feladat, a nyáron valószínűleg eltart. 288 W-ot akarok először - 4x40 1,8W-os polikristályos elemből. Az inverterem bemeneti tartománya 14 - 28 V.

Talán a tél közeledtével elkészítem a két teljesítmény összehasonlító és vezérlő áramkört. Amivel nem csak azt akarom megállapítani, hogy melyik teljesítmény a nagyobb (a betáplált vagy a felhasznált), hanem állítható arányokat is szeretnék figyelni a majdani fogyasztó kapcsolgatásokra.
2012-07-29
19:30:55
#32022
Egy másik fórumon találtam erre az érdekes beszélgetésre.

Az érem két oldala
Szereplők:
A - egy ötletelő érdeklődő
G - egy bekapcsolódó érdeklődő
E - egy szolgáltató dolgozója

A:
Szeretnék összehozni egy félsziget invertert.
A napelem akkumulátort tölt, mikor fel van töltve akkor az inverter látna el egy pár fogyasztót, mikor már kezd lemerülni (de nem teljesen!) akkor visszakapcsol hálózatra.
Az "akkor visszakapcsol a hálózatra" nem az inverterre és a napelemre vonatkozik, hanem a fogyasztókra ! Nincs olyan állapot, hogy visszatermelés lenne a hálózatba.
Esetleg ha az akku már teljesen fel van töltve és nincs akkora fogyasztás, akkor egy másik inverter boylerbe elfűtené az áramot, de nem az a fűtőszál mint ami a vezérelt áramra van kötve hanem egy másik, esetleg automata mosógépbe való dupla fűtőszál 1200/700W.
A napelem vagy akkut tölt és biztosítja annak a pár fogyasztónak az ellátását, vagy vizet melegít.
Ha nem termel a napelem és lemerült az akku, akkor a hálózatból biztosítja a fogyasztók ellátását.
Nem visszatáplálás lenne csak mint egy szünetmentes táp, aminek az akkuját napelem tölti, nem sok teljesítményről van szó max 250W, TV, PC világítás. Az akku csak mint puffer szerepelne. Szünet mentes táp meg lehet nem?

A csatlakozás feltételeivel tisztában vagyok, nagyjából ismerem a szolgáltató üzletszabályzatát is. A rendszer nem csatlakozik (termelőként) a közcélú hálózathoz.
A hálózathoz csak fogyasztóként kapcsolódik, ehhez pedig nyilván van hálózathasználati szerződése ( mint minden más fogyasztónak is). Külön engedélyre nincs szükség.

Sajnos a napelemek látszódnak a tetőn.
A felharmonikusok jelenlétéből nem lehet megállapítani a visszatáplálás tényét, mert a mai fogyasztók jelentős része is termel a hálózatra ilyeneket ( szinte minden ami nem hőfejlesztő).
A feszültség megemelkedése az adott körzetben, viszont egyértelműen energiatermelést jelent. Ezért lényeges pl. az engedélyezési eljárásban a visszatermelés távolsága a trafóállomástól.
Átnézik az egész ház összes vezetékét? Mert hogy kívülről kimérni szerintem nem lehet.
A felharmonikusok jelenlétéből nem lehet megállapítani a visszatáplálás tényét, mert a mai fogyasztók jelentős része is termel a hálózatra ilyeneket ( szinte minden ami nem hőfejlesztő).
A feszültség megemelkedése az adott körzetben, viszont egyértelműen energiatermelést jelent. Ezért lényeges pl. az engedélyezési eljárásban a visszatermelés távolsága a trafóállomástól.

Műszakilag menni fog, de jogilag bele tudna-e kötni az áramszolgáltató?
Mindenesetre adhatnátok egy linket ahol le van írva pár szabályozás.E:
Ne tedd, ha az energiaellenőrök észreveszik nagyon megbüntetnek.
Azért, mert a közcélú villamos hálózatra csatlakozásnak szigorú feltételei vannak.
A "félszigeti "üzemóddal ezt nem lehet megvalósítani.
Továbbá nincs is értelme, egyszerűbb és teljesen legális a visszatápláló rendszer.

Hidd el, hogy igaz amit írok a fenti módszereket hivatalból üldözöm.
Nem akarok vitatkozni veled, de kapott már ki fogyasztó büntetést hasonló megoldás miatt.
Hogyan vették észre?
Időközönként vizsgálják a hálózaton lévő felharmonikusokat. és egyéb zavarokat. A Pali invertere rádolgozott a hálózatra és megemelte a feszültséget a környéken, mert nem volt szinkronban a közcélúval. Elszórt egypár TV-t.
Meg előfordul a "jó" szomszéd is.
Ha a villanyóra után házban, műhelyben, szobában van a milyen jogon, feltételek mellett ellenőrizheti hogy mi van a 230-ra kötve?
Üzembiztonság veszélyeztetésének gyanúja estén, joguk van, ha megtagadod az együttműködést leválasztanak a hálózatról.

A két vezetékhálózatnak nem lehetnek közös elemei.
Ha vannak közös elemek akkor szabálytalan.

A fogyasztó belső hálózata a mérőn keresztül csatlakozik a közcélú hálózatra, ezáltal vonatkoznak rá az üzembiztonságot előíró szabályok. Azaz a termelt villamos energiának az előírt paramétereken belül kell lennie (feszültség, frekvencia, felharmonikusok, fázisszinkron).
A szolgáltatók csak olyan berendezések rákapcsolását engedélyezi a hálózatára, amelyek a megengedett paramétereken belül működik és rendelkezik "rendszer engedéllyel".
Ha te egy nem engedélyezett berendezést kapcsolsz a hálózatra és abból a szolgáltatói területen kár keletkezik, megtéríttetik veled a keletkezett kárt.

Egyetlen megoldás van, dugós csatlakozás, egyik a szolgáltatói hálózaté a másik a te inverteredé. és a dugvillát oda dugod ahonnan az áramot akarod venni.
Minden automata félautomata átkapcsolás szabálytalan. Ez vonatkozik a nappali és a vezérelt kapcsolgatására is.G:
Nem mindegy, hogy az inverter kapcsol vissza a hálózatra, vagy a fogyasztó.
Ez azt jelenti, hogy galvanikusan nem lehetnek összekötve, vagy egy (vagy több) átváltó mágneskapcsoló sem lehet? Olyan mint a nappali / kapcsolt közötti átkapcsolás. Hisz, ha van egy saját szünetmentes áramellátásom (bármilyen akkus/aggregátoros) az is csatlakozik a hálózatra, és a bejövő hálózat függvényében válogat, csak a bemeneti figyelés nem a szolgáltatót figyeli, hanem a napelemest.
Nem tudom elhinni, hogy nincs jogom egy olyan berendezést használni, ami automatikusan leválaszt a szolgáltató hálózatáról, ha van saját áramforrásom.

A számítógép szünetmentes tápegységét sem dugdozza át senki. Akkor azzal mi a helyzet? Ilyesmi szerintem pedig elég sok helyen üzemel. Én még olyanról sem hallottam, hogy ehez engedélyt kellene kérni az áramszolgáltatótól!

Akkor hogyan működik az a szigetüzemű rendszer, ahol, a megtermelt energia az akkumulátorokban gyűlik, onnan használom, de ha netán egy hétig nincs napsütés, vagy bármi októl több energiát használok, mint amennyi tárolva van, magyarul lemerül az aksipakk, a rendszer automatikusan átkapcsol városi hálózatra. Persze, ha újra van saját delej, akkor meg visszakapcsol, azaz, leválik a szolgáltatóról.
Szépen dolgozik, semmilyen robotkar nem adja a kezembe a villásdugót, hogy dugjam át... (vagy ahova akarom).


E:
Nézz utána az adott terület szolgáltatói üzletszabályzatában.
Fent van a neten.
A szolgáltató nem fogja engedélyezni semmilyen házi készítésű inverter, inverterátkapcsoló, agregátor átkapcsoló megoldást. Még akkor sem ha az teljesen korrekten működne.
Természetesen gyári szolgáltató által elfogadott megoldás bejelentés után üzemeltethető.PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED

2012-07-29
19:23:29
Előzmény: legaborgo #32020#32021
legaborgo,

Nekem 2db 190Wattos mono panelem van és egy 300Wattos visszatápláló Steca.
A fogyasztás-csökkenés kimutatható ugyan, de nem jelentős.

Én is számíthatok a hűtőnkre, ami 10 percenként 190 Watt-al bekapcsol.
No frost, ezek sokat zabálnak, talán a tiéd is ilyen.

Próbálom a mosás, mosogatás, szivattyúzás és kenyérsütés idejének "intelligens megválasztásával" kiegyensúlyozni a fogyasztást. Egyéb sürgős teendőim miatt mást nem tervezek mostanában.

Milyen LED-eket használsz?

legaborgoVálasz erre
2012-07-29
19:10:58
#32020
robert

Jutottál valamire a nullszaldós visszatáplálással.

Én most fogok majd bele egy 300W-os MPT-s szinusz inverterrel, saját építésű napelemekkel.
Elolvastam az összes hozzászólást, és a PV - MPT szinuszinverter - Hálózat megoldást tartom jónak. Háromfázisú reteszelős mérőm van és lényegében akku mentes vagyok.
A ház világítása teljesen LED-es 12V-os egyenáramú hálózattal, amit egy átalakított PC táp lát el, ami 13,2V -on tart egy 17Ah-s akkut. A világítás teljes fogyasztása 80 W körüli ha minden ég 120 nm-en. Ezt a rendszert esetleg félszigetben működtetném, ha a betáp meghaladná a pillanatnyi fogyasztást, akkor tölteném az akkut.
Illetve kapcsolhatnám a hővisszanyerős szellőztető rendszeremet, talajhőcserélővel (kb. 150W). Erre télen nyáron szükség van.

Feladatok
1. Érzékelő elektronika (árammérők - komparátor) valaki megcsinálta már?

2. Fogyasztók kapcsolása ha kevesebb a fogyasztás, mint a betáp. (távvezérlős fogyasztó kapcsolásra gondoltam - azt hiszem az OBI-ban árulnak 4 csatornásat)

Nagyjából a fagyasztós hűtőm nyáron megoldja az állandó fogyasztást - ha a kompresszor megy 150 W, ha csendben van 250 W (nem tudom miért), ritkán semmit.
2012-03-13
16:46:19
Előzmény: antiszalka #27123#27127
antiszalka,

A Stunder megoldása (ami egyébként messzire nem Smart Grid) annyiban speciális, és azért drága, mert teljes leválasztást valósít meg, és még a pillanatnyi helyi felhasználásnak megfelelő teljesítményt sem engedi a belső hálózatra, habár ekkor nem lenne szoros értelembe vett visszatáplálás a szolgáltató hálózatába.
Egy ábra innen: www.studer-innotec.com/upload/temp/AN002%20Optimal%20solar%20backup%20(En).pdfVolt arról szó, hogy egy hagyományos hálózatra tápláló inverter bemenetére a helyi fogyasztásnak megfelelő energiát vezetünk, a maradékkal pedig akkut töltünk, majd az akku energiájával táplálva az invertert segítjük a helyi fogyasztókat.

Arról is volt szó, hogy egy szünetmentes áramforrás táplálunk napelemmel és hálózati árammal is, és a fogyasztók a szünetmentesről mennek. Ez utóbbi áll közelebb a Studen megoldásához.

Ha vannak 12Voltos fogyasztók is, akkor még egyszerűbb lehet a többlet elraktározása: https://biosolar.hu/forum/show/8939#8939A XANTAREX gyárt olyan invertereket, amivel minden: grid-tie, backup, sziget, félsziget, null-szaldós visszatáplálás megvalósítható.
Van hálózati csatlakozás, akkumulátoros energiatárolás, megújuló forrásokból származó energia fogadása, és a működés szabályai a felhasználás módjának megfelelően programozható, beleértve az is, ha a szolgáltató nem fogad energiát. Beállítás kérdése, hogy a hálózatot mennyire vehetjük igénybe, mennyi energiát táplálhatunk be, természetesen szünetmentes áramforrásként működik hálózatkimaradás esetén, stb..
Sok egy 4kW-os cuccért $2800 ? Talán nem!
PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED
antiszalkaVálasz erre
2012-03-13
16:20:28
Előzmény: villam64 #20267#27123
ÁLtalánosan a témához: amit már kitaláltak és eszköz is van hozzá ( és rettentő drága az eredeti) a svájci STUDER-INNOTECH honlapján van:
Többek között ezt kellen leutánozni és kiokosítani saját elképzelés szerint, olcsó, ám megbízható eszközök összekapcsolásával.
www.studer-innotec.com/upload/temp/AN002%20Optimal%20solar%20backup%20(En).pdf
Érdemes a logikát követni - jónéhány hozzászólás ezen a vonalon megy. A harmadik oldal ábrája a lényeg.
Egy biztos: hosszú távon - minden rosszra felkészülve - olyan és akkora rendszert érdemes otthon üzemeltetni, ami szükség esetén sziget üzemre is alkalmas. minél egyszerűbb átalakítással.

2012-01-29
17:30:16
Előzmény: robert #24180#24196
Róbert,

"Ha mindez párosulna a szűkebb környezetben megvalósított vezérelt fogyasztók rendszerével (kiterjeszteném néhány utca távolságra, a szűk földrajzi környezetre), akkor a szállítási veszteségeket meg lehetne úszni, és az országos teherelosztó dolga is egyszerűsödne."

Ilyen van, már írtam róla, ezt hívják smart-grid -nek, meg micro-grid -nek. Persze az egész világon gyerekcipőben jár, nálunk szinte még ismeretlen fogalmak ezek.

"Kíváncsi vagyok az "időzíthető fogyasztók" listájára. Rövid idejű tárolással kombinálva látom megvalósíthatónak a rendszert. Tárolás nélkül csak az állandó fogyasztás szintjén maximalizált termelést gondolom gazdaságosnak."

Nálunk csak a fagyasztóládák ilyenek. Igaz mind a kettő vastagfalú (10cm) + mindkettő alá további 10cm-rt tettünk. Így elégséges neki a napi 8 óra üzemidő. Ez a 8 óra persze az éjszakai áram. Szerintem ezzel olyan havi 70kWh*(50Ft-30Ft), azaz 1400Ft Spórolható. Jó befektetés, 1-2 hónap alatt megtérül. Ha jól tudom, más nincs is az éjszakaira kötve. (kivéve a biztonsági tartalék 120L villany bojler)

Abszolúte egyet értek a tárolás szükségességével. Folyamatosan olvasgatok e témakörben. jelenleg a "Flow" akkumulátorok a legígéretesebbek a háztartási méretekben.
Egy-két kiinduló link az érdeklődőknek:

www.en.wikipedia.org/wiki/Zinc-bromide_battery
www.zbbenergy.com/products/flow-battery/
www.redflow.com.au/redflow_A2Z

Reményeim szerint idén veszek egy 5kW/10kWh egységet. Majd meglátjuk...

2012-01-29
17:17:40
Előzmény: villam64 #24190#24195
Villam64,

Ez nem így van:

"Sajna Bous egy kicsit leállt az inverter fejlesztéséve"

Igaz mostanság elmaradt a tájékoztatás, ám ettől folyamatos a fejlesztés. (Olyannyira, hogy főállásban dolgozik rajta T.Gábor immár 14. hónapja.)

Valamelyik nap írtam Jesu-nak, csalok, azt illesztem be ide: :-)

"Az UPS-el? Persze, haladunk vele. Még ma is vitatkoztam a fejlesztősráccal egy két probléma megoldáson. Az egyik mai fő téma a kimenetre történő túltáplálás esetén teendők voltak. (Pl egy aszinkron féküzemben, vagy egy nagyobb hálózatra tápláló inverter, stb…) Szóval már nem csak az alsó szintű szabályozások, hanem a magasabb szintű szabályozások is nagyjából megvannak. Most próbálunk felkészülni a különböző kretén szituációkra, üzemállapotokra...
Pl ami jó hír, hogy a túláram védelem rendelkezni fog egy integrátorral, mely megbecsli a FET-ek belső hőmérsékletét, és a maxi közeléig engedi. Ez kell, hogy a kicsiről is elinduljon pl egy szenya hűtő."

Az a baj az egésszel, hogy hihetetlen sok idő kell hozzá, oly lassan halad. Az idő telik, látszat meg alig. Pedig a szoftver hízik szépen... ;-)
villam64Válasz erre
2012-01-29
16:28:26
Előzmény: Jesu #24186#24191
Nem tudod másként megoldani a fejlődést. Vagy álljunk le a napelemekkel, és maradjunk a mostani szinten.
villam64Válasz erre
2012-01-29
16:26:32
Előzmény: robert #24180#24190
Át akartam küldeni a villanyóráról a mov fájlt, de nem sikerült. A cél csak ez lehet a közösségi termelésben, ha többen csatlakoznak egy trafóra. Mérésről nem tudok, hogy mi történik, ha a trafókörzeten belül túltermelés van. Éves szinten mindenki nullszaldós, de nyáron délben többlet van. Milyen veszteségek vannak visszafelé. Nálam most külön van egy hűtő-fagyasztó, és egy fagyasztó. Ezek digitális időkapcsolóval külön időpontban 1/2 óránként kapnak 1/2 órát. felváltva működnek. Éjjel ritkábban engedélyezem. Jobb lenne a szigetelésük, akkor még gazdaságosabban lehetne működtetni. Az indukciós tűzhely ki-be kapcsolgatva dolgozik. Meglendül a villanyóra, majd vissza. Fokozattól függően mennyire van egálban napsütéskor. Mondjuk főzéskor, ha nem nagyon szükséges a hűtőnek mennie, akkor ebben az időben késleltetné a bekapcsolását. Sajna Bous egy kicsit leállt az inverter fejlesztésével, de ő csak egy konnektort tenne rá, ami nem igazán elég. A fejlesztés a német szolgáltatónál is az irányba megy el, mi az a fogyasztók, melyek kapcsolhatók, és nem zavarja a használatát.
Így ezekkel a módosításokkal, meg a nappal, az előző december-januárhoz képest 50-60 kWh-ával kevesebb a fogyasztásom. Tavaly január 209 kWh, most 146 kWh várható. Nincs visszatáplálásom, tehát nekem kellett összhangba hozni a termelést és fogyasztást. Például egy időben csak egy nagy fogyasztó menjen lehetőleg. A nagy fogyasztó, például sütés főzés, nappal a napelemek működésekor legyen legtöbbször. Az okos mérőkkel valószínűleg külön tarifák, több is bevezetésre kerülhetnek, és eldönthetem, hogy érdemes-e bekapcsolnom a fogyasztót, vagy ráér.
Én minél több naptetőt csatlakoztatnék a hálózatra, de ehhez kellenek az új rendszerek. Nem a földhivatali térképeket kell bekérni a visszatápláláshoz. Az azt jelent, hogy a szolgáltatónak fogalma sincs arról, hol szolgáltat. A fogyasztás növekedne, ha nem lecsúszott embereket nevelnénk, hanem gondolkodni tudókat. A szimpátia tüntetők is lefizetett ostoba emberek.
2012-01-29
15:53:59
#24186
Nem teljesen értem a felvetést. Kisközösségi vagy egyéni szinten kell szabályozni a fogyasztók ki be lépését?

Egyik sem egyszerű. Mindig is az igényekkel van a baj. Szemléletváltás nélkül nem fog menni segéd tárolók nélkül.

Elvileg az okos mérőket arra hivatkozva akarják elterjeszteni, hogy differenciálni lehessen további kategóriákat az árazásban, ezzel kényszerítve rá a fogyasztót a váltásra. Ez még jó is lenne, DE:
Nálunk ebből annyi fog lecsapódni, hogy a rendszer még inkább a szolgáltató hasznára és a fogyasztó kizsigerelésére szolgál majd.

Túl öreg már a királyfi, hogy ezt bevegye... :(
2012-01-29
14:43:22
Előzmény: villam64 #24174#24180
villam64,


Ne érezd "kitaszítva" magad, a helyzet az, hogy a visszatáplálás még a drága inverter ellenére is olcsóbb megoldás jelenleg.


"Akkor a jó nekem, ha egálban van a termelésem és fogyasztásom..."

Ha mindez párosulna a szűkebb környezetben megvalósított vezérelt fogyasztók rendszerével (kiterjeszteném néhány utca távolságra, a szűk földrajzi környezetre), akkor a szállítási veszteségeket meg lehetne úszni, és az országos teherelosztó dolga is egyszerűsödne.

Kíváncsi vagyok az "időzíthető fogyasztók" listájára. Rövid idejű tárolással kombinálva látom megvalósíthatónak a rendszert. Tárolás nélkül csak az állandó fogyasztás szintjén maximalizált termelést gondolom gazdaságosnak.


villam64Válasz erre
2012-01-29
12:38:06
#24174
Akkor a jó nekem, ha egálban van a termelésem és fogyasztásom. Nem tudom miért vagyok kitaszajtva a fogyasztó szabályozás elméletemmel, pedig közelítünk hozzá. Az ideális, amikor trafó állomáson belül le tud kompenzálódni az egyes termelés. A trafón keresztül a nagy feszültség felé, már nem megy át szerintem. Tehát, továbbra is várom azok jelentkezését, akik hajlandók a vezérelhető fogyasztó szabályzót megépíteni. Legalább 8 fogyasztót kell összehozni a (napelem) termelésével. Kölcsönhatások kellenek a fogyasztók között. Napi program is.
2012-01-07
19:11:37
Előzmény: ha2ecm #21176#22894
Megoldottad? Ha nem, van javaslatom. Bár nem tejesen korrekt a megoldás, de nagyon egyszerű. CSAK 230 oldalon fixen kötött cuccnál javaslom! Kösd össze a 230 0-áját a napelem negatívval, és minden rendben lesz...
2011-11-21
09:16:50
#21176
Kollégák!
Van valakinek tapasztalata Power Jack grid-tie inverter és fi-relé összeférhetetlenség megoldásában?
Laci
2011-09-11
17:32:50
Előzmény: robert #17668#17670
Robert,
Nagyon szívesen, máskor is... :-)
2011-09-11
17:17:49
Előzmény: Bous83 #17664#17668
Bous83,
Kösz, hogy megerősítettetek abban, hogy ne csináljak semmit :)
2011-09-11
16:36:25
Előzmény: robert #17647#17664
Robert,

Sándor, ha netán olvasod ezt a bekezdést ugord át. :-) Az óra 100W fogyasztást mér, fogyasztóátrendezés felesleges, a szolgáltató hálózata megoldja. Ezen a teljesítményszinten szerintem nem mérhető aszimetriát okozol. Ha jó fej akarsz lenni, akkor mérd meg melyik fázis feszültsége a legkisebb, és arra táplálj. Ezt én is megtettem, és ennek a szolgáltató is örül. Ritkán változik a fázisok átlagfogyasztásának alakulása...

A kulcs az, hogy mechanikus, vagy elektronikus a mérő.

Ha mechanikus, akkor teljesen mind1, hogy melyik fázison táplálsz, és mely fázison fogyasztasz. Akár még azt is megteheted, hogy egy fogyasztó nélküli fázisba nyomod, és a másik kettőn vételezel. Minden esetben a három fázis öszege szabja meg a tengelyre jutó forgatónyomatékot. Tehát ha az egyik negatív, akkor az kivonódik. Ha az összeg negatív, akkor merül csak fel az a kérdés, hogy visszafelé is tud-e forogni.

Az alulapokra jutó forgatónyomaték a lap két oldalán elhelyezett elektromágnes között létrejövő mező biztosítja. Az egyik oldalon fesz tekercs van, a másikon áram tekercs. Ebből következik, hogy a nyomaték arányos a feszültséggel is. Az áram feszültséghez viszonyított szöge is befolyással van, de ez is a kedvező módon. Tehát csak a hatásos teljesítmény fejt ki forgatónyomatékot.

Nézzük a szélső értéket. Ha Cosfi 0-val terhelsz, tehát gyakorlatilag tiszta kapacitív, vagy induktív terhelésed van, annak ellenére, hogy mekkora az áram (akár 25A-is) pont 90° van eltolva a feszhez képest, tehát a két oldal tekercsi árama eltolva van csúcson. (a fesz tekercs is áramtekercs, csak ott a vezető ellenállása, és a vas mágnesezése szabja meg az áramot.) Ekkor az egymással szembe lévő tekercsek (áram és fesz) pont kioltják egymást, eredményképp nem keletkezik örvényáram az aluban, ezért forgatónyomaték sincs.

Ez köztes COSfi-nél is igaz, tehát csak a hatásos teljesítmény generál örvényáramot. Ebből adódik, hogy a mérők elméletileg minden paramétert figyelembe véve a valós hatásos fogyasztást mérik. Az alulap a végtelenségig gyorsulna az örvényáram miatt, ha nem lenne fékező mágnes. A mágnes is örvényáramokat kelt, ha forog az alulap. Minél gyorsabban forog, annál nagyobb a fékező erő. A fentebbi hatások összessége szabja meg a tényleges fordulatszámot.

Visszakanyarodva az elejére, mivel 3 fázisú mérőben egy tengelyen van a két alulap, (és rajta a 3 pár fesz-áram tekercs, és fékmágnes) a létrejövő forgatónyomaték visszatáplálásnál ellentétes. Tehát a forgatónyomatékok szintjén adódik az összegzés, tehát kitáplálásnál a fékezés.

Próbáltam mindenki számára érthetően írni, remélem sikerült... :-)

villam64Válasz erre
2011-09-11
09:35:22
Előzmény: robert #17647#17653
Át kell szervezni. Külön tekercsek vannak az egyes fázisokhoz rendelve szerintem. Valamelyik kapcsolás szerint. És az átrendezés után a 100 W-ot kell mérnie. Szerintem a tekercsek nem hatnak egymásra. Esetleg a 2-es verzióban is kijöhet a 100 W, mivel egy kereket használ. Mivel az egyik fázis visszafelé dolgozna. De én még nem szedtem szét villany órát. Majd payagyerek megmondja.
2011-09-11
09:07:34
Előzmény: robert #17647#17649
Működési módból adódóan 100W fogyasztást kellene mérnie. Persze nem tudni milyen egyéb mocsokságok lehetnek elkövetve a mérőben...

T.
2011-09-11
08:52:47
#17647
Van egy ház 3 fázisú mérővel.
Terhelések:
F1 = 200W
F2 = 200W
F3 = 200W
Az óra összesen mér = 600W

Azután bekapcsol egy inverter F1-en
Terhelések + termelés:
F1 = 200W - 500W
F2 = 200W
F3 = 200W


Kérdések:
Az óra most mennyit mér?
Érdemes átszervezni a fogyasztókat:
F1 = 500W - 500W
F2 = 100W
F3 = 0W
vagy mindegy?

Payagyereknek jó házifeladat lenne egy kukázott mérővel kipróbálni.

2011-07-17
13:38:02
Előzmény: payagyerek #15967#15974
payagyerek,

"... A rendszerem -perpillanat- cca. 10 év alatt térül meg..."
Pont arról beszéltem, hogy te egy olyan ritka fajhoz tartozol, aki ezt elmoondhatja. Másnál x2...


"... Szolgáltató... Nem hiszem, hogy problémát okozok neki, ha a rátáplálásom csökkenti a veszteségét..."
A lényeg az, hogy nem növeli a nyereségét AMIHEZ TÖRVÉNY ADTA JOGA VAN! Evvel már önmagában is halálos bűnt követtél el!


"...A 80ezres városunkban, 5 ujjamon meg tudom számolni a rátáplálók létszámát! Vagyis miről beszélünk? Nem tán inkább mesterségesen szított dolog ez?..."
A jelenlegi állapotban szerintem is az.


"...Inverter... hogyan lehet ezt 250-350eFt-ért adni?..."
Kérdezd meg Boust, hogy szerinte az övé mennyibe fog kerülni. Az árat szorozd meg hárommal, add hozzá az ÁFÁt és akkor kapsz egy reális összeget :)


"... Hozok MÉHtelepről 1 rozsdás kazánt és -télen- teli tömöm autógumival..."
Szerintem evvel egy tucat törvényt sértenél meg.
Igazam van? Igazam van! (Besenyő Pista bácsi)
2011-07-17
13:16:31
Előzmény: payagyerek #15969#15971
payagyerek,
A Big Brother mindenkiről mindent tud . Ha eddig még nem csapott le, annak is meg van az oka :)

Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva