Biosolar Forum  =>  Hőtárolás  =>  Hőtárolás nanotechnológiával
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-07-20
15:50:30
#16091
Új módszert találtak a napenergia tárolására

A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT)kifejlesztett módszerrel a napenergiát kémiai kötésekben lehet tárolni. Ez azonban eddig nagyon drága volt, mert ruténiumvegyületet kellett hozzá használni, a ruténium pedig ritka és drága anyag.

Most a korábbi kutatások vezetője, Jeffrey Grossman és munkatársa, Alexie Kolpak a Nano Letters című folyóiratban bejelentették, hogy találtak olcsóbb megoldást. A két kutató által kifejlesztett anyag szén nanocsövek és egy azobenzén nevű vegyület kombinációjával készül.

Az új kémiai rendszer nemcsak olcsóbb, mint a korábbi, ruténiumtartalmú vegyület, hanem sokkal hatékonyabb is a térfogatra számított energiatárolás tekintetében. Kolpak elmondása szerint az "energiasűrűsége" vetekszik a lítiumion akkumulátorokéval.


A napenergia termokémiai tárolásához olyan molekula szükséges, amelynek szerkezete napfény hatására megváltozik, és hosszú ideig stabil marad ebben a formában. Ezután valamilyen hatás - katalizátor, kis hőmérsékletváltozás, fényfelvillanás - hatására hirtelen visszanyeri eredeti formáját, miközben hősugárzás formájában adja le a tárolt energiát. Grossman úgy írja le az új anyagot, hogy létrehoztak egy újratölthető, hosszú élettartamú hőelemet.

A napenergia kihasználására kidolgozott új megközelítés egyik nagy előnye Grossman szerint, hogy leegyszerűsíti a folyamatot. Egyetlen lépésben egyesíti az energiagyűjtést és a tárolást. Az eljárás kiválóan használható fűtőrendszerekben, de elektromosság termelésére csak egy újabb átalakítási lépés közbeiktatásával alkalmazható.
(forrás: Pesthy Gábor - origo)Biosolar Forum  =>  Hőtárolás  =>  Hőtárolás nanotechnológiával
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva