Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2011-07-17
12:32:38
Előzmény: robert #15964#15969
Még a villámcsalogató villámhárítóm is ott figyel. (MÉH telepi, vadiúj, csillivilli alusodrony, cövek.)
Csak nem merek fotót felrakni. :-( Szégyen.
payagyerekVálasz erre
2011-07-17
11:48:25
Előzmény: sándor #15961#15967
Én itt-ott másképp látom a dolgot.

Az én rendszerem -perpillanat- cca. 10 év alatt térül meg. Ha marad ez a villanyár. Ha kövéredik, akkor a megtérülési időm soványodik.
Más kérdés, hogy nyugdíjat is fizetünk, mégsem garantált a megtérülése. Sőt! Ellopják, feltornásszák a korhatárt, hogy biztosan ne érjük meg!
Ennél azért mégiscsak tutibb a napelemes táplálás.
De mondhatnám a LOTTO játékot is. Nyújtsa fel a kezét, akinek megtérült! Mégis népbetegség.

Nameg duplán nyertem vele. Ugyanis:
Termel a rendszer, miközben még a tetőtéri szoba hűtése is csökkent. Bár nem mértem külön, de látványosan kevesebb.
Amúgy az én fogyasztásom már most sem sok. Havi 110kWh. (Egyedül vagyok, nem főzök. Talán evvel nem kéne büszkélkedni, de még a porszívózást is elhanyagolom. Van néha akkora gané, hogy ha valaki idesz@rna a szoba közepére, észre sem lehetne venni.) Mondhatni, hogy otthonos. :-)
Áramszolgáltató.
Nem hiszem, hogy problémát okozok neki, ha a rátáplálásom csökkenti a veszteségét az adott körön.
Ám ha mégis, akkor ez külföldön, hogy-hogy nem probléma? Ott csak a duplaáras átvételi ár bűzlik. Ám ilyen nálunk soha nem lesz!
Vagy netán csak a mi országunkban legyen toleráns a lepusztított paraszt az áramszolgáltatóval szemben?
Most 1 kis szünet, mert elsírtam magam, annyira megsajnáltam szegény szolgáltatót. Keresek 1 zsepit.

Vagy mondjam azt, hogy én is zérótoleranciát hirdetek? Elvégre senkit nem érdekel, hogy mi van velem. Ám akkor miért érdekeljen engem a szolgáltató?
Ha más országban kezelhető a probléma, akkor itt miért nem? Pláne, hogy nincs is probléma!
A mi 80ezres városunkban, 5 ujjamon meg tudom számolni a rátáplálók létszámát!
Vagyis miről beszélünk? Nem tán inkább mesterségesen szított dolog ez?

Inverter.
Bár az enyém is legális mindenütt és teljesíti az előírásokat, meg fasza, meg hűha, meg nahát, de hiába a remek technikai konstrukcó, akkor is 1 ócska elektronikai kacat. 1 TV több tudást, elektronikát, technikai színvonalat sorakoztat fel!
1 ilyen inverter, 1 darab hűtőborda, bádog, fél marék IGBT, 2db proci, 1 marék elkó, 1 kupac ellenállat, meg 1 pár tekrenc. Negyede sincs 1 TV-nek.
Hát, hogyan lehet ezt 250-350eFt-ért adni? Úgy, hogy van pofa!

2 választás van:
Vagy maradok tisztelettel bűnöző és zárom a kaput, bújok, veszek 1 puskát amivel szemközt durrantom azt aki toporog a kapum előtt, vagy...
Hozok MÉHtelepről 1 rozsdás kazánt és -télen- teli tömöm autógumival. Lesz@rom a hazug magyar politikust, lesz@rom a globális fölmelegedést (úgyis jobban állom a meleget, mint a hideget), meg lesz@rom, hogy vastag feketét köp a kéményem.
Nemdebár? Dedebár! (Louis De Funes)

Szigetüzemi bohóckodás.
Szerény véleményem szerint a szigetüzem halott dolog. Minél több akksit kell sorba kötnöm, annál inkább hatványozottan nő az akkuprobléma. Ha 1 megfeszül a sorban, túltölti a többit és elindul a "láncreakció". Dobhatom kukára mind!
Nemhogy soha nem lesz gazdaságos, de még igen nagy ráfizetés is! Ennek a ráfizetésnek töredéke lenne a villanyszámla. Tehát nem megoldás!
Valójában még tanyán sem az!
2011-07-17
11:14:21
Előzmény: sándor #15961#15964
"""
Két érvem van a "tiszta" szigetüzem mellett.

Az első.
Óriási kárt okoz minden napelemes saját magának és mindenkinek... Meépítetek egy rendszert, aminek a megtérülése 10-20-25 vagy ki tudja hány év.
Egy normális kapitalista, ha nem térül meg a befektetése 4-5 év alatt, úgy, hogy az utolsó évben már hasznot is hoz, akkor nem fektet be.
Ilyenek a nagyárúházak, a szolnoki napelemgyár és minden más.
Tehát a napelem befektető házi reménykedők sokat veszítenek, és csak a szidott gyártó hasznát növelik. Ez az ő veszteségük.

Attól függetlenül, hogy szigetüzemben, vagy visszatáplálással mennek, az utcai elosztó hálózatot a napelemes bejelentett energia igényére kell méretezni. Akár használja, akár nem. Minden járulékos gondjával együtt. Azzal is amit a visszatáplálása okoz!
Ez mindenkinek drágábbá teszi a hálózati energiát, a napelemeseknek is.

Akkor lenne egy napelemes reálisan viselkedő emberke, ha lemondana a teljesítmény igényéről, illetve csökkentené azt annyival, hogy legalább miatta ne kelljen a hálózatot erősíteni a többiek kárára. Ha nincs elég saját energiája, akkor elégedjen meg egy minimális közösségi teljesítménnyel.

A második.
A támogatások kérdése.
Nem számoltam, csak benneteket olvaslak. Ha azt mondom, hogy 4 millából ki lehetne hozni egy normális szigetüzemű, egy egész családot függetlenné tevő rendszert, akkor nagyot tévedek? Szerintem nem.

Olvasható, hogy röpködnek a tíz milliárdok különböző támogatásokra....

A kimaradóknak a szükségtelenné váló hálózatbővítés miatt nem emelkedne a villamosenergia ára.

Ez lenne korrekt mindenkivel szemben. Ráadásul a csórók is részesülnének belőle és nem csak a vastagok.
"""

Payagyereket nem lehet a gazdaságossági számításoknál alapul venni, mert ő összességéven féláron (vagy harmadáron) oldja meg a visszatáplálást, és ráadásul nem rosszabb műszaki feltételek mellett, mint az, akinek cégek szerelnek kulcsrakészen. Ő senkinek nem vesz ki a zsebéből milliókat, mindent a saját zsebéből fizet.

Szabályos ügymenet esetén jelenleg tiszta ráfizetés a PV (cáfoljatok meg, ha másként látjátok).

Kinek éri meg, és ki érzi úgy, hogy megéri neki?
1. Aki a piaci ár alatt szerzi be az eszközöket és maga szereli.
2. Akinek ajándékba adják rá a pénzt.
3. Akiben egy ilyen beruházás biztonságérzetet kelt. Úgy fogja fel, mint egy biztosítás az áremelkedés és az ellátási gondok ellen.
4. Aki arra spekulál, hogy az áram ára meredeken emelkedni fog, a rendszerek ára pedig nem fog csökkenni. Ha most nem is üzlet, néhány év múlva kasza.
Véleményem szerint az első csoport elhanyagolhatóan kicsi.

Az igyekezet kicsit arra emlékeztet, amint még az átkosban az áremelések ellen felvásárlással küzdöttek a dolgozó tömegek.
Például elterjedt a hír, hogy drágább lesz a cukor. Nosza, akinek volt egy kis pénze vett úgy 200kg cukrot.
De nem a cukor ára emelkedett, hanem a liszté. A cukor ugyan elfogyott, úgy öt év alatt, csak sajnos két év után azok a zacskók egy kicsit összeálltak, amit nem rágtak ki az egerek. Annak volt szerencséje, aki titokban pálinkát főzött (ez még a forradalmat megelőzően történt), a cefrébe meg az a minőség is megfelelt.


Boust csak örülnem ha a Szolnokon gyártott napelemeket itthon vehetné, nem kellene ugyanazokat Spanyolországból importálnia néhány kereskedő közreműködésével, és 5000 km fölösleges szállítással.


A sziget üzem esetén soha nem számolják a karbantartás rendkívül magas költségét. Emiatt csak speciális esetben indokolt, ezt támogatni nagy hülyeség lenne.
payagyerekVálasz erre
2011-07-16
20:28:06
Előzmény: Égboltos #15946#15948
Én 228e-ért vettem 660W mezőt. Ha nyomná 245 kopejka a zsebem, akkor is inkább megdupláznám a termelő felületet 1320W-ra.

Az a cumi, hogy ezek az értéktelen kacat elektronikai hulladék inverterek, mind Kórea, Tajvan, Kínában gyártódtak, csak jónevű országokban "tisztára mosódnak" és jelentősen megdrágulnak. Ezért hivatalos, az amúgy szabálytalan SMA.
2011-07-16
20:22:10
Előzmény: Égboltos #15946#15947
Ha megnéznénk, hogy külföldön a visszatápláló inverterek hogy oszlanak meg a gyártók szerint, akkor lehet, hogy máshol is döntő többségében SMA-k üzemelnek. Elnézést, ha tévednék.

Minden esetre nem egy gyártó kezében van a piac, ezért versenyezniük is kell. Ha pedig a verseny nem szorította rá a gyártókat az árak csökkentésére, akkor valószínűnek tartom, hogy a fejlesztés, gyártás és a kereskedelemmel kapcsolatos szolgáltatások költsége nem tette ezt lehetővé.

Az általad említett inverter is háromszázezer fölött van, ha ehhez hozzá jön még 100 ezer üzembehelyezési költség...

ÉgboltosVálasz erre
2011-07-16
19:51:54
#15946
Azért ahhoz mázli kell, hogy évekig ne ellenőrizzék az embert. Bár lehet, hogy egyéni pech, nekem volt, hogy 12 hónapon belül kétszer cseréltek órát és még egyszer újraplombálták. Nem tudom "payagyerek" rendszere mekkora,de kb 245 nettoért vannak elfogadott kb 2.5kW-ig jó inverterek. A szolgáltatók is gondban vannak, az ongrid inverter szóval az SMA eggyé vált nálunk, az arányuk 98%-lehet. Ki merné ezután kivonni? A továbbiakat nem írom le mert vagy beperelnénekvagy robert kihúzná.
payagyerekVálasz erre
2011-07-16
19:16:04
Előzmény: robert #15943#15945
Nekem még a fogyasztásom sem lesz kevesebb, mint eddig. Amit most benyomok, azt télen szeretném kicsipkedni, lékkazánnak látszó tárggyal. (Már ha ez a talajvíz, állandósítja itt magát és nem tudok vizessel.)

Ettől függetlenül, engem rettentően bosszant ez az eljárás. Ha germánajkú EON-tól tudnám venni az áramot, akkor mindjárt nem lennék bűnöző az előírásos inverterrel. Csak ebben a mocsok országban vagyok az!
Más országban becsülendő az olyan paraszt, aki neccesen megtérülő zöldberuházásra veri a lóvét. Itt bűnöző vagyok, zárt kapuk mögött bujkálok, titokban tartom. Mégcsak totál fotót sem merek ide feltenni a házamról, nehogy lássák vaskalapos elvtársak.
Azért jópofa!

Vagy tán annak lesz igaza a mi országunkban, aki télen autógumit tüzel a kemencében? Itt tényleg ez kell?
(Végülis van bőven! Sok ezer darabot tudnák bespájzolni 1 szemvillanás alatt a portára. Csak be kell őket gurítani.)
Nem értem.
2011-07-16
17:21:58
Előzmény: payagyerek #15942#15943
A szigetüzemben szerintem csak ott érdemes gondolkodni, ahol nincs kiépített hálózat, és a kiépítés aránytalanul sokba kerülne.

Partizán visszatáplálás esetén a szolgáltatónak nem kell sokat szívóznia, rövid úton lecseréli az órát egy olyanra, ami visszatáplálás esetén is előre számol. Evvel haza is vágta a "keveset fogyasztó fogyasztót", aki ezek után már csak veszteséget termel. A fogyasztás jelentős csökkenése esetén egyébként is lecserélik a mérőt.

A fogyasztó és szolgáltató között kötött szerződés alapján történő visszatáplálásnak meg van az a pikantériája, hogy a törvényi háttér bármikor változhat, és ez bármelyik szerződött felet azonnal veszteségbe viheti.
Akkor mire jó egy ilyen ilyen szerződés? Szerintem csakis a hálózat védelmére. Payagyerek olyan invertert használ, ami mindenhol engedélyes, csak nálunk nem. Ha nem lennének ilyen drágák a napelemek és érdemes lenne visszatáplálni, akkor százasával helyeznék üzembe az olcsóbbnál olcsóbb, gagyi invertereket, és akkor átmenetileg tényleg bajba kerülnének a szolgáltatók. Ilyen veszély azonban nem fenyeget, még egy ideig biztos ráfizetés a napelem. Támogatással persze megérné, de akkor már nem is lehet akármit a hálózatra akasztani.
Egyébként nagyon szeretném, ha a visszavásárlási kötelezettséget a következő módon kiterjesztenék a kocsmákra is:
A 3 üveg sört, amit tegnap este a barátaimmal a "Lesz Vigasz"-ban elfogyasztottam, a naptári év folyamán bármikor pótolhassam a házi készleteimből. Aztán a null-szaldó értelmében az összeget, amit este kifizettem, kérem vissza, ide a tenyerembe!


payagyerekVálasz erre
2011-07-16
15:34:38
Előzmény: sándor #15930#15942
"""
Sokszor javasoltam már, hogy aki tud menjen szigetüzemben, kapcsolós át és visszaváltással.
...
Segítségként annyit, hogy a mérőgyártók több lépcsőben előttünk (előttetek ) járnak.
A mérők visszaforgatása ősi dolog. ...
A visszairányú gerjesztés kimérhető. Hasonlóan a mágneses fékezéshez.
A tekercselésbe rejtett "emlékező mágneses mikrocsippet" pedig még a hitelesítők közül is kevesen ismerik.
...
"""

A szigetüzem halott dolog. Nem bírjuk szezonálisan tárolni. Még csak napi tárolásban sem szabad gondolkodni! Ugyanis az is csak addig lehetséges, mígnem az akkupakk el nem kezd kifeküdni. Ha ez elkezdődik, onnan már ráfizetésessé válik a dolog.
Legalizálni a rendszeremet, csak akkor tudom, ha megszűnik itthon a szolgáltató részéről az inverter-visszaélési probléma.
Tudom, hogy mindenkinek igaza van, de az sem állapot, hogy ebben az országban, direkt ellehetetlenítik a jónépet.
Gondoljunk csak bele:
Az az inverter amivel veretem, mindenütt másutt legális. GermánEON, stb... Nálunk nem. Ezzel szemben az SMA-t engedik, holott azt sem lehetne, mert nem MEEI-s!
Most akkor mivan?
Mindeközben beadta MEEI-re pár inverter a fajtáját és meg is kapta a minősítést (Fronius, Siac-Soleil), az SMA a mai napig mégsem! Ám ennek ellenére a mai napig legálisnak minősül.
Kérdem én: Hogy lehet ilyen? Most akkor van-e törvényi előírás, vagy mégsincs? Ha van, akkor az SMA-ra furcsamód nem vonatkozik?
De csak úgy lehet legális az SMA, ha leszarjuk-ják a törvényt! Ám akkor én is!

Vagyis nem lehet más, minthogy sunyiba vereti az ember. Ha nem engedik a VDE 0126-1-1 es inverteremet, de engedik az ugyanolyan VDE 0126-1-1-es SMA-t, miközben az sem MEEI-s, akkor feljogosítva érzem magam!
Ha ehhez az kell, hogy zárjam a kaput az utcán, akkor zárom!
Nade azért ez mégsem lopás!
2011-07-15
12:34:04
Előzmény: Jesu #15925#15935
"Mitől függ a csere időpontja?"
Most volt nálunk az éves leolvasás.
Kérdezgettem az embert, és azt mondta a cserével kapcsolatban, hogy van olyan is , hogy "sorsol" a gép, csak úgy kidob címeket ahol csrélni kell mérőt.
Bár lehet ez olyankor van inkább , ha azt "látja " a gép, hogy nagyon visszaesett a fogyasztás.
Ki tudja.
2011-07-15
08:26:35
#15928
Üdv
Én is ezzel a visszatáplálás de előreszámolás esetével vagyok bizonytalan.
Elektronikus órák vannak nálam is. Van rajta visszaforgásgátlás piktogam.
De mivel nincs konkrét látható jelzése fogysztási iránynak ezért bizonytalan vagyok, nehogy a visszatápláltat is előre számolja.
Kell majd egys kisérlet amikor biztosan csak kifele halad az energia és figyelni számol e valamerre.

2011-07-15
00:56:35
Előzmény: takyka #15848#15925
Az enyém is ilyen, de már igen öreg példány. Ki tudja meddig lehet még a családban. :(

A szomszédba egyszer csak jöttek, és a tök fiatal 1 fázisú korongosat kicserélték egy gagyi digitálisra.

Ki érti ezt?
Mitől függ a csere időpontja?
2011-07-12
15:39:20
Előzmény: payagyerek #15845#15848
Tudom, azért írtam, mert az enyém 3~ retesz nélküli (legalábbis nincs jel rajta).
2011-07-12
15:37:29
Előzmény: payagyerek #15844#15847
payagyerek,

Köszi. Ezek szerint a második szimbólum a retesz.

Basszus - a probléma pesszimista megközelítése, mert nem előre-hátra számláló
Hurrá - a probléma optimista megközelítése, mert lehetne minden irányt fogyasztásként számláló is
payagyerekVálasz erre
2011-07-12
15:23:16
Előzmény: takyka #15842#15845
Tettem itt be valahol annó fényképeket különböző órákról, hogy milyen szimbólumot kell figyelni.
payagyerekVálasz erre
2011-07-12
15:20:49
Előzmény: robert #15841#15844
Ha 1, 2, vagy 3 fázison vételezel és közben az egyikre elkezdesz visszatáplálni, akkor csökken a korong forgása. Mindaddig csökken, legvégül megáll, amikor a betáplált fázis teljesítménye megegyezik a vételezés fázisainak összegével.
Itt jön a képbe a reteszes óra! Vagyis ez alá nem tudsz menni, mert visszaforgásgátlós. Csak 1 fél fordulatnyit penderül vissza a korong, amikoris beakad a kiskilincsbe. (Megáll a korong.)

Ha furfangos, végtelen-jelzésű az óra, akkor cumi van. Ez esetben, ha több az 1 fázisra táplált, mint a többi fázist fogyasztók összege, akkor visszaszámlálás helyett is előre kezd mérni. Vagyis ha valóban kap tőled pillanatnyi 1000W-ot a szolgáltató, a többi fogyasztóid ellenére, vagyis 1000W-al visszafele forogna a korong, a furfangos óra akkor is előre számol. Tehát adsz ajándékba 1000-et a szolgáltatónak, miközben pont 1000-el meg is növelted a számlád.
A furfangos órát nem érdemes visszatáplálósan mínuszba forgatni! Akkor az előre számol! Számláz. Csak mereven 0-án érdemes tartani, esetleg 1 kicsit normál, számlázási előreirányban.
Bocs, de nehéz leírni.
2011-07-12
14:57:03
Előzmény: payagyerek #15840#15842
Na, majd ha hazaértem, lefényképezem. :-)
De pszt! Nehogy meghalják... :-)
2011-07-12
14:20:09
Előzmény: payagyerek #15840#15841
payagyerek,

Ezek szerint:
Ha az egyik fázison visszatáplált nem nagyobb, mint a 3 fázison vételezett, akkor csökkentem a villanyszámlát.
Ha az 1 fázison visszatáplált több, mint a 3 fázison vételezett, akkor a plusz megjelenhet mint fogyasztás?

Íme a tettes:
payagyerekVálasz erre
2011-07-12
14:01:10
Előzmény: robert #15837#15840
Igen érthető.
A 3 tekercspár korongra ható mágneses fluxusa összeadódik. Vagyis ha kettőn vételezel, 1-en táplálsz, akkor ugyanúgy fékezi, állítja, visszahajtja.
Ha 2 kW-ot nyomsz 1 fázisra, miközben a másik kettőn épp 2kW összegben vételezel, akkor áll.
Ugye a betáplálás áramiránya fordított, ezért fordított az ő fluxusa is.

Bár én még nem láttam visszaforgásgátló retesz nélküli 3 fázisút. :-)
2011-07-12
11:43:57
#15837
payagyerek,

Ha jól tudom, te már kitanulmányoztad a villanyórákat, hogy visszatáplálás esetén hogyan viselkednek (iránytól függően előre-hátra, iránytól függetlenül előre, iránytól függően előre illetve megáll). Ezek egy fázisú órák voltak. Mi van a háromfázisú órák esetén, ha csak egy fázison táplálsz vissza? Lehetséges az, hogy egy fázison nyomod a hálózatot, a másik kettőn fogyasztasz és ehhez a kettőhöz hozzáméri a betáplált áramot, mintha azt is elfogyasztottad volna?
Remélem érthető volt a kérdés :)
2011-06-10
11:42:46
Előzmény: sándor #14972#14992
"""
A hálózaton végzett munkáknak szigorúan előírt sorrendje van.
Feszültség ellenőrzés, a szonda leszúrása, majd az egyes rövidzárak felhelyezése...
A barátom mindent rendben csinált. Markolta a leföldelt rövidrezárót az egyik kezével, a másikkal szerencsétlen módon a nulla megtámasztó rézdróton támaszkodott. Nem akarta rádobni a vezetékre a rövidrezárót, ezért áthajolt a másik oldalra. Közben adták ki a feszültséget a vezetékre.

Ami a nulla vezető feszültség szintjét érinti, nem mondom, hogy próbáld megérinteni. Elég, ha megméred. Egy jól leterhelt hálózat végén (betonkeverő egy hosszabbítón) egy jó értékű földeléshez viszonyítva. De még otthon is érhet meglepetés, ha a kismegszakító táblán teljes terhelés mellett megbontod a védősínt és a nullasínt összekötő vastag vezetéket.

Én mértem már elöregedett földelésű nullázott háznál a fém vízvezeték és a nulla között 110V-ot is.
"""

Remélem, hogy a saját meggyőződésedé...
Én örülök neki, hgy más szemszögből is megvilágítod a problémát.

A csúcsfogyasztás nem a nappali időszakra esik? A hírekből az derül ki, hogy a nyári csúcsfogyasztás a klímáknak köszönhetően meghaladja a télit. Klímát többnyire akkor használnak, amikor süt a nap és meleg van. Ebből nekem az következik, hogy volna helye a megtermelt energiának. A negyedórás előre lejelentési kötelezettség visszatáplálás nélkül is megvan, ugyanúgy nincs a szolgáltatónak rálátása a fogyasztás egyénenkénti alakulására, mint ahogy a nepelemes visszatáplálásra lenne. A kulcsszó a térségi fogyasztás alakulása, ami már sokkal jobban előrejelezhető. Ez szerintem visszatáplálásra is igaz. Illetve, ha belegondolok, az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve (szerintem ezt most is csinálják) valamennyire előre jelezhető a visszatáplálás nagysága egy térségre.

"De kié legyen a hibás működés esetén megszakító berendezés?" Kié a kismegszakító, meg fi relé? Senki nem kérdőjelezi meg a működőképességüket. Ugyanígy lehetne a hibás visszatáplálás gátló is felszerelve.


T.


2011-06-09
23:35:22
Előzmény: sándor #14972#14981
Sándor,

"... mi akarjuk eladni, ráerőltetni az energia cseppecskéinket a szolgáltatókra. Piacot szeretnénk ott, ahol monopólium van."
Ez nem teljesen így van. Csak a megtermelt energia továbbítására szeretnénk rávenni a szolgáltót, ráadásul egy olyan időszakban, amikor nagyon is szüksége van rá.

A lakosság fogyasztásának arányához képest elenyésző a napelemes rendszerek száma. Talán túl optimista vagyok, ha azt gondolom, hogy a háztartások ezredrésze vásárolna pv-t. Ha országosan 2000 háztartás egyszerre maximális kapacitással termel (pl 2kW), akkor az országos hálózatban 4000kW (4MW) jelenik meg, a jelenlegi 1.8MW-al együtt összesen is kevesebb, mint 6MW.

Nagyobb valószínűséggel kerül minden ezredik háztartásba légkondi, ami 2kW-al szívja a hálózatot, szintén a legerősebb napsütésben. Az így keletkező 4MW terhelés biztosítása nem jelent gondot a szolgáltatónak?


Beépített napelem-kapacitás (megawatt)
2009 2010 2011*
Csehország 463,3 1952,3 1960,0
Szlovákia 0,2 145,0 205,0
Szlovénia 9,0 36,3 64,0
Bulgária 5,7 17,2 110,0
Ciprus 3,3 6,2 12,0
Románia 0,6 1,9 204,0
Magyarország 0,7 1,8 3,0
Lengyelország 1,4 1,75 2,0
Málta 1,5 1,7 5,0
*becslés
Forrás:PV-NMS-NET

payagyerekVálasz erre
2011-06-09
20:41:16
Előzmény: sándor #14972#14977
Sándor bátyám!
Vázoltad a mérleg egyik oldalát. Ami persze egyértelmű. Ám van a mérlegnek 1 másik oldala is! A jónép.
Vegyünk 1 germánajkút, de akár horvátot is említhetnék. Ők mindezt lesz@rják, mivel 20 éves ígéretet kaptak a rátáplálás garantált árú átvételére.
Vagyis ott nem gond.
Ám épp ezért sem lehet nálunk sem! Ha nekik lehet és szinte kell is táplálni, akkor nekünk is muszáj!
Mert ha nekünk nem lehet, akkor megintcsak az ország szisztematikus lepusztítása esete forog fenn.
Vagyis ha a környező államok táplálnak orrba-szájba, akkor nekünk is jogunk és persze muszáj is. Máskülönben kényszervásárló, energiaéhes kizsákmányoltak maradunk.
Azért kizsákmányolt, mert a nap itt is olyannyira perzsel, mint másutt. Ám ha más termelhet és a termelési többletkezelését úgy biztosítja, hogy fenntart 1 olyan államot maga mellett, ahová eladhatja a többletét, az igencsak durva kizsákmányolás!

Inverterkérdés.
Sok-sok éven keresztül, úgy volt monopóliuma 1 invertertípusnak (SMA) a többivel ellentétben, hogy nem volt honosítva! (A sok-sok évet kihangsúlyoznám!)
Vagyis akkor mit követel rajtam a szolgáltató???
Ha ez az inverter nem teljesítette a MEEI-t, akkor rajtam mit akarnak megkövetelni? És milyen jogon!?
A válaszom és a reakcióm: Semmit ne követeljen! Sőt! Egyenesen menjen a francba!
Tudom ez durvának tűnhet. De gondoljuk csak végig.
(Mikor ezt megtudtam a DÉMÁSZ honlapon, azonnal tiszta lett a lelkiismeretem a sunyi inveter miatt.)

Mostanság, hogy kialakulhatott 1 valódi verseny az invertergyártók között, érdekesmód megjelenhetett a 40%-al olcsóbb, engedélyes Fronius inverter.
És gondoljunk csak bele, hogy ezek az inverterek 1 egyszerű elektronikai "hulladékok". Meg sem közelítik pl. 1 LCD TV komplikáltságát. Vagyis az áruk, nemhogy vetekedjen a TV-kkel, hanem inkább jóval alatta kell legyen!

Ui.: Még akár kártérítési per is eshet az áramszolgáltató nyakába a nemengedélyes inverter miatt.
2011-06-09
13:10:50
Előzmény: sándor #14966#14967
Sándor,

"Amiben kétségeim vannak, hogy egyáltalán lesz e valamikor valakinek érdeke valós áron beárazni az energiát?"Kicsit pesszimista hangulatban:
Talán nem kell hozzá sok idő, hogy nem az éves gazdasági növekedés százaléka, hanem az egyszerű talpon-maradás lesz a tét. Ekkor minden át fog értékelődni, és nem lesz miből alacsonyan tartani az energia árát.
Az oroszokkal 2015-ig van szállítási szerződésünk, és nincs üres időpont a Kreml naptárában arra, hogy Fellegit fogadják. A kínaiakkal már régen megkötötték a hosszútávú szerződéseket. A videomagnók korában még nem volt meghatározó Kína gazdasági ereje.

Mennyibe fog kerülni a norvég gáz, vagy az Adriáról felhozott LPG?

A másik oldalról nézve a dolgot, a fent vázolt szituációban azonnal felügyelet alá vonnák a visszatáplálós rendszereket is. Elvégre a napenergia mindenkié.
2011-06-09
12:10:16
#14964
Sándor,


A munkavédelmi aggályaidat értem és maximálisan el is fogadom. De a szolgáltatók hozzáállását nem! Nekem úgy tűnik, a szolgáltatók tűzzel-vassal ellenállnak annak a fogyasztói igénynek, hogy bárminemű visszatáplálás megvalósulhasson, féltik a kényelmes status quo-t. Teszik ezt valós és mondvacsinált kifogások felsorakoztatásával az életszerűtlen szabályzásuk indoklásaként.
Kicsit visszás dolog az, hogy a szolgáltató rákényszeríti a dolgozóit/alvállalkozóit a feszültség alatti munkavégzésre (ami, ha indokolatlan, akkor feleslegesen veszélyezteti a dolgozó életét) a hatékonyabb munkavégzés érdekében, a másik oldalon meg legszívesebben karóba húzatná azokat akik visszatáplálásban gondolkodnak, mert veszélyeztetnék a szegény dolgozót.
Hogy is van ez?

Az EU-ban ha egy gyártó meg van győződve arról, hogy a terméke megfelel minden releváns előírásnak, akkor rányomhatja a CE logot a termékére. De az ő felelőssége, ha valami mégsem úgy van és galiba történik. Ha Bous meg van győződve erről ő is pecsételhet tudván, hogy előszedik, ha valami történik.
- Miért nem elegendő a hazai szolgáltatóknak az inverteren a CE megléte?
- Miért nem írja elő egy egyszerű ellenőrző berendezés meglétét, amin keresztül a visszatápláló invertert a hálózatra kötve lenne még egy berendezés ami megszakítja a visszatáplálást hibás működés esetén?
Ennek a megléte elemi érdeke kellene hogy legyen az áramszolgáltatónak, ha tényleg szívén viselné a dolgozói életét. Ez az aggregátoros, trükkös hosszabbítós "józsibácsik" ellen is védelmet nyújtana, talán a te kollégád is élhetne még.


T.

Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva