Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  VIP (Vakuum Isolation Panel)
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-06-08
09:13:59
#14927
VIP (Vakuum Isolation Panel)

1 cm VIP = 10 cm EPS vagy kőzetgyapot.
A tudomány mai állása szerinti legmagasabb hőszigetelési értéket csak a hőszigetelés gáztartalmának jelentős csökkentésével lehetséges elérni. E kategóriában a német variotec cég terméke a VIP (Vakuum Isolation Panel) . E termékcsalád eladása-alkalmazása évente 70 %-os növekedést mutat, már a második gyár épül. E termékcsalád magyarországi mérnökszolgáltatását és kizárólagos forgalmazását a FEP-Konceptum Kft. végzi.

A VIP egy 12 rétegű vastagfólia falu lapos doboz, amelynek belsejét nanokristályos szilíciumdioxid alapú anyagkompozit tölti ki, és a kristályok közötti tér vákuumozott, a belső nyomása 0,05 bar – az atmoszférikus 1 bar nyomással szemben. A szilíciumhomok kristályok igen kicsiny érintkező felületei és a kristályok felületének hősugárzási visszatükrözése miatt az anyag hőszigetelő képessége négyszer jobb az EPS-nél, s a levegő kiszívásával kialakuló vákuum adja a további hatszorozást az EPS-hez viszonyítva: a két hatás együttese eredményezi a tízszer jobb hőszigetelő értéket: λ=0,004 W/mK (EPS λ=0,04 W/mK)

A 12 réteg ellenére a védőfólia-fal sérülékeny, s ezért a gyártás elengedhetetlen része a panelok üzemben való teljes beburkolása: ez igen sokféle felületképzést eredményez, amelyek közül a tervezőnek kell választania a beépítési feladathoz igazítva. Az így kialakuló panelok csoportneve QASA......., ahol a kiegészítő névrész a burkolatra utal. A rendeléskor minden esetben pontosan beméretezett gyártmányrajz szükséges, mivel e terméket a német gyár a beméretezett gyártmányrajz szerint készíti el. Helyszíni méretre szabás nem lehetséges, átszúrása, átfúrása a helyszínen utólag tilos.

A QASA-panelok vastagsági választéka 10-15-20-25-30-35-40-50 mm (ez megfelel 100-150-200-250-300-350-400-500 mm EPS-nek). Lapméretük 100x100 mm és 1250x3000 mm között tetszőleges. A lap alakja egyenes vonalakkal határolt sokszög lehet az 1250x3000 mm méreten belül. A rögzítésekhez a gyártáskor lyukasztás is kialakítható.

A betervezés minden esetben mérnök tanácsadásának igénybevételével javasolt. Ennek oka, hogy a termék rendkívüli tulajdonságainak és az ebből eredő előnyöknek a kihasználása így lehetséges. Alkalmazása a magas tudásból és minőségből eredő magas ár miatt kifejezetten gondos tervezést igényel, és csak indokolt esetben gazdaságos, viszont ilyenkor igen gyakran ez hozza a kisebb költségű építést - erre utal az alkalmazás robbanásszerű bővülése is.

Néhány gyakoribb felhasználási kör:

tetőterasz (a külső-belső padlóvastagság azonos);
nyílászárók körüli keskeny hőszigetelések, ahol a vékonysági igény döntő (káva, redőnydoboz);
telekhatáron álló oldalfal, ahol a szomszéd felé tilos a vastag hőszigetelés (a 2 cm vakolatban 20 cm EPS-sel egyenértékű szigetelés lehetséges);
utcai homlokzat, ahol a járda felé nem nőhet a hőszigetelés;
drága telekár, ahol a sokkal vékonyabb fal jelentősen növeli az értékesíthető belső területet az azonos külső méreteken belül (ez akár elérheti a 8-10%-ot is);
építészetileg vékony megjelenést kívánó hatásos hőszigetelés (pillér, oszlop, erkély, lizéna, stb.);
tetőfelépítmények felületei; tetőperemek, ahol az építménymagassági korlát miatti adott külső magasságnál nagyobb belső magasság kialakítását teszik lehetővé;
a belső oldali hőszigetelések egyedüli megbízható anyaga, s így műemlékek esetén belső hőszigetelésként alkalmazható;
műemléki vagy más tagozott homlokzat külső kiegészítő vékony hőszigetelése, akár visszaburkolási lehetőséggel (a meglévő burkolótéglára helyezett QASA, és rajta va ékony síktégla megmaradó látványt, megmaradó plasztikai értékeket eredményez).


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  VIP (Vakuum Isolation Panel)
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva