Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Felujitas elottlapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-05-30
16:09:11
Előzmény: kisne #14655#14656
Miért is jó neked "fűtéskorszerűsíteni" ??
Mennyivel lesz kevesebb a gázfogyasztásod ?
Inkább hőszigetelni kéne(falat, födémet)...akár szinezés nélkül is..
2011-05-30
15:28:57
#14655
Kedves Forumozok.Segitségeteket kérem a házam fütésének korszerüsitésével kapcsolatban.Egyedül élek a fiaimmal.
El kell mondjam semmmit nem értek hozzá és nem szeretném, ha átvágnának a "felkért" szakemberek jo magyar szokás szerint.
Sima kocka házam van 100 négyzetméteres régi konvektor fütéssel. Katasztrofa mennyit fizetek gázt a téli honapokban, a nappaliban konvektor fütés van és avval egészitettem ki eddig a nappali fütését.Ház fala B38-as , müanyag ablak már 3.4-része.
Most arra gondoltam, hogy szeretnék egy kőzponti fütést,cirko -val és kombinálva egy melegvizes kályhával? kandalloval ? amit a régi kandallo helyére tennék be a nappaliban.
Gondolkodtam egy kazánon is de egy ismerős nézte a pincémet azt mondta nem jo ott.melléképület meg messze van ,de mivel imádom a kandallo melegét ilyesmire gondoltam.
Őtleteket várok, sajnos gazdag nem vagyok kőzepes áron gondolkodom:)
Kérlek benneteket jo őtletetek van irjátok meg milyen cirkot javasoltok. milyen melegvizes fütést rendszerüt?stb.a kéményem 180-as ha árat irtok kb . mennyi lenne az őtletetek annak is őrülnék mert igy tudok viszonyitani.
kőszőnőm előre is segitségeteket kisné.Teréz

2010-04-20
10:14:46
#5300
monolit köszi a szakszerű magyarázatot. Azt hiszem ez a folyamatosan csökkenő vízhőmérséklet lesz az Achilles-sarka az egycsöves rendszernek amit nem gondoltam át teljes mélységben. Gyakorlatilag 3-4 radiátor ment volna egy-egy egycsöves körbe a terveim szerint:
1./ Háló+Nappali+Mosókonyha(időszakosan üzemeltetve)
2./ Konyha+WC+Fürdő+Előszoba
Aztán egyszer majd a tetőtér beépítéssel az ottani radiátorok további kör(ök)ben.

Visszatérve a csőhosszra a pince nálam nem fűtött egyedül a mosókonyha ami valamilyen mértékben szakaszosan fűtött. A kazánház pedig az egyik sarkában van a pincének így a kis alapterület ellenére azért összejön elég sok cső.

zsezse lehet hogy valamit félreértelmeztem, (és remélem akkor majd kijavítotok) de úgy olvastam hogy ha minden radiátoron termoszelep van és ha mindegyik elzár (fűtés esetén ez lenne a cél) a szivattyú nem fogja túl jól érezni magát mert egyszerre nagy ellenállásra kell rádolgoznia. Ilyenkor tesznek egy bypass szelepet az osztó-gyűjtő közé, vagy a csőhálózaton a radiátorok elé ami ilyenkor kinyit és "rövidzárat" hoz létre és tehermetesíti a szivattyút. Na erre gondoltam amikor a "nem fordul meg a víz" sort írtam.


2010-04-20
07:18:17
#5297
"miert kell megfordulnia a viznek, ha mar lezartak a termofejek? "

MEGLÉVŐ ÁTKÖTŐ SZAKASZOS EGYCSÖVES RENDSZER

Az egycsöves átfolyós kialakítású rendszernek a fejlettebb változata. Ennél a rendszernél gyárilag beépítették az átkötő szakaszt és a radiátor elé radiátorszelepet helyeztek el. Ha egy radiátort lezárunk, attól még a többi fűt.

www.csm.hu/4_meglevo_futesi_rendszerek.htmlEzeket az egycsöves rendszereket lakótelepi panelházaknál alkalmazták. Már cserélik őket :).

Hátránya:

* Az egycsöves fűtéseknél a fűtőtesteket sorba kötik, az összes fűtővíz vagy annak egy bizonyos hányada átmegy a radiátoron, majd alacsonyabb hőmérsékletű víz érkezik a sorban következő fűtőtesthez. Ennek következtében a sorba kapcsolt azonos hőteljesítményt szolgáló fűtőtestek mérete az indulástól a végpont felé haladva növekszik (7. ábra).

www.reak.hu/kk/010.htm


2010-04-19
15:46:57
#5291
kelet
>Bevallom ami nekem elsőre szimpi volt az egycsövesben a relative kisebb csőfelhasználás ami nálam kevesebb szigetelendő csövet is jelent
ez bizonyara igy van, de 70 nm nem lehet olyan nagy kiterjedesu, hogy ez jelentosen megdragitana. nekem 16 os csovekkel vannak szerelve a radiatorok, a hazon belul szerintem nem kell szigetelned, csak a szuterinben.
nem ismerem az egy csovest, de ez igy nekem egyszerubb, es nincs benne bypass szelep - ami szinten egszerusit:)

en is villamosmernok lennek - na jo, informatikus, de vill.mernoki karon vegeztem. nagyjabol majdnem ugyanaz, csak kicsit mas:)
az oszto-gyujtos megoldas nekem inkabb hasonlit a hagyomanyos villamos halozatokhoz, ahol parhuzamositva vannak a fogyasztok.

> plussz ha a termo fejek elzárnak a szobákban a víz még meg tud fordulni a hálózatban.
ezt a sort nem teljesen ertem
miert kell megfordulnia a viznek, ha mar lezartak a termofejek?
2010-04-19
08:37:59
#5284
zsezse köszi az infót. Bevallom ami nekem elsőre szimpi volt az egycsövesben a relative kisebb csőfelhasználás ami nálam kevesebb szigetelendő csövet is jelent plussz ha a termo fejek elzárnak a szobákban a víz még meg tud fordulni a hálózatban. Mondjuk ez egy további bypass (lehet hogy nem ez a legjobb elnevezés) szeleppel szintén megoldható a kétcsöves rendszerben is. Nálad ha jól gondolom az osztóról egyforma keresztmetszetű csöveken mennek a radiátorokoz? Valaki tud olyan számottevő különbségről ami eldöntheti a dilemmámat. Kicsit villamosmérnökös a gondolkodásom de áram, feszültség és ellenállás azért itt is ugyanúgy működik és azt hiszem fel tudom fogni, csak elsőre nem üti ki a szemem.
2010-04-15
17:43:29
#5237
kelet:
nekunk minden radiatorhoz kulon 2 cso van lehuzva egy kozponti osztotol, igy problema eseten barmikor az osztonal el tudom zarni.
70nm nem lehet olyan nagy kiterjedesu, a pincebol pedig fel tudsz allni a radiatorokhoz, ha ujra akarod csovezni.

szerintem a fekete olajos cucc nem fog jelentosen valtozni, mert valoszinuleg a radiatorok sem rozsdamentesek.
csak az ujracsovezesre nem biztos, hogy erdemes koltened, de ehhez azert latni kellene a mostani rendszert.

esetleg probald meg atmosni a rendszert, illetve iszapfogot berakni, ha ez zavar.
2010-04-15
15:24:46
#5236
Sziasztok,

Én is fűtés korszerűsítés előtt állok és most gyűjtögetem az információkat. Lenne egy kérdésem remélem lesz itt valaki akinek van tapasztalata ez ügyben.
Adott egy 70m2 alapterületű kertes ház valamikor a 80-as évek közepén épült teljesen alápincézve. A fűtés zárt rendszerű radiátoros gázkazánnal. Sajna csak utólag (vásárlás után) szembesültem hogy milyen kontár módon "újították" fel anno a rendszert. Jelenleg kétcsöves kialakítású és a sok toldozgatás foldozgatás után mindenféle csőkeresztmetszetek és csőfajták óriási kavalkádjaként tudnám jellemezni. Ami miatt rendesen korrodálódik is a rendszer, ahogy olvastam a fekete olajos iszap és az a jellegzetes szag ha leeresztek egy radiátort pont ennek a jele. Tehát előbb-utóbb mindenképp ki kell cserélni a rendszert. A pincében van lehetőség az új rendszer kialakítására csak azt nem tudom hogy egycsöves vagy kétcsöves rendszert alakítsak-e ki. Bevallom nekem nagyon szimpatikus az egycsöves rendszer bypass szelepes megoldással a radiátorok 6 ponton beköthető DÉG gyártmányok. Sajna arra nagyon nincs della hogy gyökeresen átalakítsam a rendszert mindenképp marad a radiátoros fűtés habár áhítattal olvastam egyesek pufferos vegyes tüzelésű rendszereit. Érdekelne hogy mi a tapasztalat radiátoros fűtéskötökkel kapcsolatban.

Üdv. Kelet

2008-02-03
18:52:06
#762
szia

koszi, ugy nez ki, h lassan veglegesedik egy kivitelezovel a terv.
nalunk is hasonlo lesz kiepitve, annyi pluszkent, hogy a foldszinten falfutes/hutes -t is bevetek:)
ki szeretnem probalni.

koszonom a kepet, most mar tudom, milyenre szamitsak majd en is:)

2008-02-03
11:47:11
#761
Zsezse,

Csak most találtam rá a csőrengetekkel kapcsolatos kérdésedre.
Itt van egy, a szerelési fázisban készült kép, . Ezen a képen úgy-ahogy követhetőek a csövek.

A házban teljesen külön vezérelten van kialakítva egy padlófűtési (földszint) és egy radiátoros kör (tetőtér). Mindkét körben motoros szelepek állítják be a szükséges fűtővíz-hőmérsékletet.

A radiátoros kört tovább osztottuk három mellék-körre (a kép felső részén látható). Mindhárom mellék-körben motoros szelepekkel külön szabályozható a hőmérséklet.
A csövezésen jól látható a kapcsolás.

Használat során kiderült, hogy nincs szükség a mellék-körök központi szabályozására. A központi vezérlő helyett hőfokszabályzós radiátorszelepeket szereltünk fel.

2007-10-22
03:18:06
#639
sziasztok
ujonnan regisztralt tag vagyok a forumon, jelenleg rovidesen hazfelujitas elott. mivel a mostani futesi rendszerunk igen reginek mondhato - le sem irom, hogy 1.5 collos csoveken megy a viz gravitacios rendszerben az egesz hazban :) -, a futes lenne az egyik kritikus pont, amit szeretnek modernizalni.

viszont lenne meg par kerdes, h0malyos resz, amiben a segitsegeteket kernem.

a hazrol:
3 szint, kb 62nm alapterulet szintenkent: szuterin, kozepso es padlaster, kulso hungarocell hoszigeteles, jelenleg hagyomanyos ablakok, ezek cserelve lesznek muanyagra.
a szuterinban rengeteg felesleges hely van puffertartalyoknak. vezetekes gaz bevezetve, fa olcson elerheto. Jelenleg 2-en lakjuk, talan nehany ev mulva tobben leszunk:)

a rendszerrol: mindenkeppen szeretnek napkollektorokat alkalmazni, elso korben csak HMV keszitesre, aztan ugy dontottem, hogy celszeru lenne futeskiegeszitesre is hasznalnom.

drainback rendszerben gondolkodom, a fagymentesitest a vezerlore kell bizzam, mert a lako padlasban nincs hely hova tegyem, igy egy szinttel feljebb a padlaster fele kell elhelyezzem.
a kozepso reszen padlofutest szeretnek hasznalni temperalasra, es megmaradnanak a hagyomanyos radiatorok is. gondolkodom alacsony homersekletu radiatorok, illetve falfutesben is, bar ez utobbi nem minden helysegben lehetseges - sok helyen szekreny lesz a falak elott. falhutes jo lenne nyaron, igy esetleg mennyezetfutes/hutes lesz belole, meg nem tudom!

ami tiszta szamomra, hogy szukseges lesz egy nagy tartaly (3-5 m3), amit fut majd az osszes fellelheto hoforras - vegyestuzelesu, gazkazan, kollektor, kesobb hoszivattyu?! -, illetve ebbol vennenk ki a HMV-t egy hocserelon keresztul, es az alacsony homersekletu rendszerekhez szukseges vizet. tetszik Robert hotaroloja, van egy 160literes vaillant tarolos gazboylerunk, szerintem elekotve a kollektorok altal termelt melegvizet a HMV kerdes kipipalva.

ami nem tiszta szamomra az a futesvezerles.
szeretnem megoldani azt, hogy amennyire lehet, korokre levalasszam a haz helysegeit, mert egyszerre altalaban nem hasznaljuk az egesz hazat, illetve fontos szamomra, hogy szamitogeprol is vezerelhessem ezt az egeszet, azaz meg tudjam mondani elore, hogy az adott helysegben hany fok legyen hany orakor - innentol mar csak egy lepes, hogy az interneten keresztul is megtehessem ezt.
ebben kernem a segitsegeteket, tapasztalataitokat.
a honeywell es az FS20 termekeket nezegettem, de nem igazodtam el teljesen benne. orulnek, ha esetleg egy felrakott futesi csorengeteget feliratoznatok es elmagyaraznatok, melyik eszkoz mi is a kepen!

gondolkodok magasabb hatasfoku hoforrasokban (kondenzacios kazan, faelgazosito kazan) is, ezekrol ha van valakinek tapasztalat, szivesen vennem!

elnezest, ha sokmindent irtam elsore, de igyekeztem midnent leirni:)
udv
Tamas
2005-04-28
22:51:46
#130
A padlófűtés és a radiátor hősugárzók, a napkollektoer pedig hőtermelő, akárcsak a kazán, tehát a kettő nem zárja ki egymást, nálunk is így működik.
A mi fűtésszerelőnk sem értette a rendszerünket, de szépen megcsinálta, amit kértünk tőle.
A tervezés kezdeti időszakában több céget is megkerestem. A Thermo-ban bonyolult rendszereket is meg tudnak tervezni és építeni. Nekem az általuk képviselt egyes gyártók termékeivel voltak fenntartásaim.
A Naplopó-ban is megvan minden szakértelem, és az áraik sem magasak.
A mi napkollektoros rendszerünk a Wikora-tól van, de a rendszerintegrálást egy gépésszel közösen terveztük.

A napenergia áprilistól októberig szinte teljesen elő tudja állítani a melegvizet, átmeneti időszakban a fűtés 20-30%-át képes fedezni, de novembertől áprilisig csak a szükséges energia néhány százalékát adja.

Olyan céget nem fogsz találni, aki kiszámolná a megtérülést. Ha valaki pedig azt mondja: "uram, önnek öt éven belül megtérül..", akkor gyorsan állj tovább.

Egy fűtésrásegítős rendszer legalább 2 millió, egy egyszerű melegvizes rendszer kb 500ezer.

2005-04-28
22:16:11
#129
Segítséget szeretnék kérni!
Családi házunk felújítása előtt állunk.A fűtésrendszeremet szeretném úgy kialakítani, hogy a későbbiekben napkollektort tudjak hozzá csatlakoztatni. A problémám az, hogy sok szakember a régi jól bevált padló+radiátor alaphoz ragaszkodik és amint megemlítem a napkollektort rögtön megpróbálnak róla lebeszélni (szerintem nem ismerik), akik pedig ismerik azok azt hiszik, hogy én vagyok a Róbert bácsi és azt hiszik, hogy én most ki fogom nekik fizetni a 100 évnyi fűtésszámlámat.
A kérésem az volna, hogy ki csinálta az ön fűtését, hogy van vele megelégedve, és esetleg kit ajánlana.
A honlapot már régóta figyelem( szinte mindennap) nagyon tetszik ha esetleg van még ilyen a neten a címét megköszönném.


Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Felujitas elottlapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva