Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Intelligens ház - Intelligent houselapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2011-11-07
12:16:32
#20796
Nálam az intelligens ház nem merül ki a fogyasztók kapcsolgatásában, hanem az egyéni áramtermelőket is illesztenie kell a hálózathoz.

Itt kell a következő generációs inverter (várom Bous83 fejlesztését).

1. úgy képes működni, mint a SZI, tehát a fogyasztókhoz alkalmazva a leadott teljesítmény belső tárolóról
2. úgy képes működni, mint a HI, tehát a hálózat biztosítja a frekvenciát
3. úgy képes működni, mint a SZI, tehát ha nincs hálózat, de van energia termelésem, akkor leválasztja a külső hálózatot, és kiszolgálja a belső hálózatot, saját szinusz oszcillátor vezérlésével
4. úgy képes működni, mint a HI, tehát amikor a belső áthidaló tároló megtelt, akkor meglévő külső hálózat esetén a felesleget a külső hálózatba nyomja
5. külön egység, a belső tároló függvényében a fogyasztók vezérlése, ez egy sima mikroprocesszoros vezérlés, nem bonyolult, drága szerkezet, mint Róbert számolása a német teszthez
6. bejelentési kötelezettség a szolgáltató felé, minden hálózatra termelő egységről

Még kell.

1. a külső hálózat megfelelő méretű gócpontjain tároló, ami nálam hidrogén
2. a külső hálózat megfelelő méretű gócpontjain tároló mellett elhelyezett visszatápláló Hi, ami nálam a tüzelőanyagcellából kapja az energiát, és a kiegyensúlyozás a feledata, és központilag vezérelhető
3. szintén ezen a ponton elhelyezett HI mely abban különbözik az előzőtől, hogy vezérelhetően a nagyfeszültségű hálózatra tud termelni
4. szintén ezen a ponton elhelyezett nálam hidrogén üzemanyagtöltő állomás a tankolás céljára
5. esetleg kommunikációs csatorna az HI-ekhez, vagy külön szinusz jel a HI-ek vezérléséhez

Ezek egy része, úgy is kiépülne, a többi meg csak az illesztéshez kell.
2011-11-06
17:55:07
Előzmény: sándor #20769#20776
Szia !

Szerintem az uj torvenyek pont ez miatt irjak elo 2016-tol az ujepitesu kozepuleteknel es 2020-tol minden mas ujonnan epulo lakoepuletnel az energetikai onellatast. Azok az epuletek is ralesznek csatolva a halozatra es tovabbra is lesznek eromuvek, csak hibrid rendszeruek lesznek szerintem. Ami azt jelenti, hogy napkozben a termelt villamosenergia nagyreszet az epulet halozata felemeszti, de alapbol lesz egy keszenleti szigetuzem is, ami a nappal megtermelt felesleggel athidalja az ejszakat. Igy az ev nagyreszeben onellatoak lesznek es a naposabb idoszakban tultermelik a napi szuksegletet, igy kepesek lesznek akar hegyek-dombok kozott letrehozott tarolokba felnyomni a vizet, majd szukseg eseten ejjel a vizet leeresztve elektromos energiat termelni a szuksegletek szerint, vagy a felesleg elektromos energiat napkozben viz felbontasara hasznaljak es ejjel a hidrogent hasznaljak mint uzemanyagot az energia potlasara.
villam64Válasz erre
2011-11-06
13:47:10
Előzmény: robert #20770#20772
Azért javaslom megnézni a vissza jövőbe című filmet. Az emberek satnyulnak. Ilyen cseprő dolgokkal nem érnek rá foglalkozni.
2011-11-06
09:33:09
Előzmény: sándor #20769#20770
Sándor,

Szerintem ez a T-City projekt egy karikatúrája a technikai társadalmunknak. Az elképzelés az, hogy a polgárok olyan jólétben élnek, hogy a háztartási eszközöket a plafonig halmozzák fel, de közben annyi agyuk sincs, hogy becsukják az ablakot télen?
Na, ne! Az ilyen próbálkozásoknak el kell bukniuk, de jajj lesz nekünk, ha meg tudnak kapaszkodni, mert az egy újabb hatalmas visszalépés lenne az evolúció útján.
Nem baj, ha idióta az emberiség, csak a vezérlés legyen intelligens?
Akkor már jobb, ha nincs is mit bekapcsolni, vagy csak akkor kapcsolom be az elektromos berendezéseimet, ha éppen van áram.2011-11-05
20:43:18
#20767
T-City projekt

Sok kicsi áramtermelő egységre épülhet a jövő energiahálózata, az ezekhez szükséges iránytó informatikát már tesztelik a német T-City projektben. Magyarországon még jó ideig nem számíthatunk ilyesmire.

Németországnak a görögök pénzügyi válsága mellett még olyan apróságokkal is foglalkoznia kell, hogy kiváltsa a bezárásra ítélt atomerőműveit. Ehhez gyökeresen át kell alakítania az áramtermelő hálózatát, ami a központosított energiatermelésre lett kialakítva, tehát néhány erőműből kell elvinni az áramot több tízmillió háztartásba. Az új trend azonban ennek az ellenkezőjéről szól, sok millió áramtermelő egységből, házakra szerelt napelemekből, kisebb-nagyobb víz- és szélerőművekből kell elszállítani az áramot.

A decentralizált energiatermelés egyik nagy kihívása az, hogy folyamatosan egyensúlyban kell tartani a hálózatot. Nem lehetnek áramszünetek, és a túltermelés is elkerülendő, nehogy bagóért kelljen eladni a fölösleget. Vannak megoldások a lakosságtól átvett energia elraktározására, de ezek használatához is pontosan tudni kell, hogy mikor mennyi energia jön a hálózatra. Az egész rendszer fejlett informatikára épül, mert minden egységnek kommunikálnia kell az elosztó hálózattal.

A német távközlési óriás Deutsche Telekom (DT) milliárd eurós üzleti lehetőséget lát az energiaiparban, és a hálózatok kezelésében szerzett tapasztalata miatt jó eséllyel pályázik erre a pénzre. Az áramtermelő rendszerben naponta több százmillió energiatranzakcióról kell adatokat gyűjteni és feldolgozni, és ez a feladat hasonlít ahhoz, amit az sms-ek és telefonhívások kezelésénél kell ellátnia.

Az ipari áramtermeléshez szükséges eszközök mellett olyan lakossági technológiákkal is kísérletezik a DT, amikkel a fogyasztók évente több ezer eurót megspórolhatnak. Ezeket vizsgálja a DT a Bodeni-tó mellett elterülő Friedrichshafenben, a német T-City projektben. A távközlési cégnek Szolnokon is fut egy hasonló projektje, de ott egészen más dolgokat tesztelnek, mert ami jól működik nálunk, az nem feltétlenül hasznos Friedrichshafenben, és vice versa.


A német T-City projekt egyik sarkalatos pontja az energiamenedzsment. A vállalat ötven család lakásába költözött be, hogy letesztelje futurisztikus eszközeit. A német társaság által szervezett sajtótúrán a török bevándorló Kürsad Kesici lakásában nézhettünk meg egy automatizált lakásvezérlő rendszert, amely az ablak kinyitásakor lezárja a fűtést, és azt is jelzi, ha bezártuk ugyan az ablakot, de nem fordítottuk rá a kilincset.


A kezelőfelület nem a legszebb. Látható, ha nyitva van az ablak, vagy fogy a víz az akváriumból.
A HomeNetwork 2.0 néven szabványosított eszközök egyik legfontosabb alapeleme egy apró modul, amely a vezérlővel való kommunikációt biztosítja. Most körülbelül nyolcvan háztartási gépbe lehet beépíteni, többnyire a drágább típusokba, de a cél természetesen az, hogy minden gép fogyasztását és működését nyomon tudjuk követni.

A rendszer iPadről vezérelhető, és nemcsak információkat kapunk, hanem akár távirányítani is tudjuk az gépeket. Például lekapcsolhatjuk azt a konnektort, amibe a vasalót szoktuk bedugni. Vagy a füstjelzőtől riasztást kaphatunk a tabletre vagy a mobilra, hogy ég a lakás.

Kürsad Kesici elmondta, hogy a rendszerrel sikerült kiszűrni egy áramzabáló boilert, aminek a hőmérsékletét alacsonyabbra állították, és így éves szinten körülbelül ezer eurót (azaz több százezer forintot) takarítanak meg. Ez nagyon jól hangzik, de a DT is bevallotta, nem szeretné garantált a megtakarítással kábítani az embereket. Hiszen aki eleve kerüli a pazarlást, az nem feltétlenül tud még többet spórolni. A DT csak átláthatóságot ígér, tehát aki leül az iPaddel játszadozni, és figyeli az adatokat, az talán optimalizálni tudja néhány eszköz fogyasztását.

Még van mit fejleszteni a rendszeren, én például hiányoltam a visszamenőleges használati statisztikákat. Hiszen az ablaknyitások gyakorisága és az időjárás is befolyásolhatja a fűtésszámlánkat, az adatokból utólag is hasznos következtetéseket lehet levonni.

Sajnos ez pont olyan rendszer, aminek Magyarországon nincs létjogosultsága. Kesici esetében két nap kellett a kütyük bekötéséhez, pedig nem is kellett sokat drótozni, és egy ilyen rendszer 1500-2000 euróba kerül. Az iPaden futó alkalmazás tízezer forintos ára jól mutatja, hogy prémium termékről van szó.

Németországban sokkal drágább a gáz és az áram, tehát egy pazarló eszköz kiszűrésével 2-3 év alatt megtérülhet a befektetés. A Magyar Telekom szakértői azonban úgy látják, hogy nálunk csak néhány ezer forintos spórolás érhető el, amiből nehéz kigazdálkodni a műszerek árát.

Emellett a német piac szerkezete is más. Mérőszolgáltató cégek vannak, amelyek technológiai alapon is versenyeznek egymással, például abban, hogy ki tudja valamilyen intelligens házvezérlő rendszerrel kiegészíteni az ajánlatát. Magyarországon az intelligens mérőórák elterjedése nagyon messze van, és az energiaipari cégek végzik a teszteket, amelyek nem érdekeltek abban, hogy csökkentsék a fogyasztásunkat, sem abban, hogy drága és modern technológiákkal szereljék fel a háztartásokat.

www.index.hu/tech/2011/11/05/milliokat_sporolnak_okos_meroorakkal/
2011-10-21
01:21:12
Előzmény: robert #19477#20273
Valahol sejtettem ezt (tavasszal voltam egyen, pár évig nekem is kitart az élmény), éppen ezért ki is hagytam. Legalább te voltál, és igazoltad jó döntésem... :P
2011-10-20
14:30:41
Előzmény: payagyerek #19482#19488
payagyerek,

Mit ér 10 piros pont a kamarilláknál? Bizonyítani lehet vele, hogy az illető jó alattvaló!Szóval próbáltam kideríteni egy kérdezőnk informálására az előzetesen (külföldön) megvásárolt napkollektorainak a beszámítási módját.

Kezdtem a ÚSzT leányzónál. Ő szabadkozott, hogy ez nem az ő asztala, a szemközti standon unatkozó ÉMI-s barátnőjével próbáljak szóba elegyedni ez ügyben. Nagyon szívesen éltem a lehetőséggel, de tőle sem kaptam több információt annál, hogy remélhetőleg még a pályázat határidejének a zárása előtt elérhető lesz a melléklet.


Nekem határozottan az az érzésem, hogy ezekben a kormányzati szervezetekben csak a káderek semmihez sem értő családtagjait foglalkoztatják. Azt a kevés pénzt, ami a bérükön felül a kvótapénzből megmarad, szétosztják a pályázók között.payagyerekVálasz erre
2011-10-20
13:43:58
Előzmény: robert #19477#19482
"és a kedvesen mosolygó, semmiről semmit sem tudó Új Széchenyi terves és ÉMI-s lányok tették még szomorúbbá"
Ez jó! :-) Bár inkább :-(

És ezért... (idézek):
"A Magyar Építész Kamara a tagoknak a kiállítás megtekintéséért 1 továbbképzési pontot ad. (2011/176)
A Magyar Mérnöki Kamara a tagoknak a kiállítás megtekintéséért 1 továbbképzési pontot ad.(03/2011/0733)"
2011-10-20
13:02:00
Előzmény: villam64 #18024#19477
Hasonló módon a Burger King látogatásához, néha már majdnem elfelejtem, hogy miért nem járok megújulós kiállításokra.
Ilyenkor elég felfrissíteni az élményeket egy újabb kísérlettel, és akkor megint nem lesz évekig hiányérzetem :)
Így jártam ma CEP Clean Energy & Passive House Expo rendezvénnyel, mely 2011.10.19-20. között zajlott Budapesten.

Tapasztalatom szerint csak azok a kiállítók tarthattak számot némi érdeklődésre, ahol presszógép, vagy jó fajta pogi volt elérhető.
Persze az illem megkövetel néhány udvarias kérdést a termékkel kapcsolatban is, de miután lecsúszik a ropi a torkon, tovább is lehet lejteni.

Szóval ilyen hatékonyan régen fecséreltem az időmet. Elég lett volna fél órára való aprót bedobni a parkoló automatába, mert a rendezvény tartalmilag nem töltötte volna ki azt az időt sem. A kiállítást a hőcserélős szellőzők uralták, és a kedvesen mosolygó, semmiről semmit sem tudó Új Széchenyi terves és ÉMI-s lányok tették még szomorúbbá.
2011-09-16
17:40:58
#17845
INTELLIGENS ÉPÜLETTŐL AZ AKTÍVHÁZIG KONFERENCIA
www.buildrendezvenyek.hu/node/19

Én máris tudom, hogyan spórolhatok meg 5000 forintot :)
2011-08-01
13:43:04
Előzmény: robert #16388#16392
Jól látod. A beépített funkciók elég primitívek (hiszterézises, hőmérséklet-alapú relé be-kikapcsolás), de SNMP-vel vezérelve mindent meg lehet tenni.

Árakat kaptam tőlük. Például a TCW111 – 43Euro, 5 db felett 33 Euro (plusz szállítás 11..15 Euro). Most kezdik gyártani ennek az okosabb verzióját, ami már műanyag házban van, és 2 relét tud. Ez 56 illetve 42 Euró lesz darabonként.

Sajnos minden próbálkozásom ellenére nem engednek belenyúlni a Firmware-be, ezért hiába van rajta 1W bus, csak 1 db hőmérőszenzort tud beolvasni. Persze, ha megvette az ember, át lehet programozni a PIC-et saját felelősségre :)

2011-08-01
10:24:50
Előzmény: hAnd #16387#16388
hAnd,

Ha jól látom a TCW111 - Ethernet controller önmagában képes lenne ellátni egy csomó feladatot, ráadásul van rajta 1W IF.
Árat tudsz mondani?
2011-08-01
10:01:37
#16387
Hello

A fűtés és egyéb gépészeti vezérlési ügyeket szeretném Ethernet/LAN alapú eszközökkel megoldani. Ehhez láttam pár okos dolgot, pl SNMP üzenetekkel működő dobozkákat, amik bizonyos szintű okosságokat is tudnak, de a lényegi vezérlést pl egy OpenWRT-s routerre bíznám, mert Linux alatt lehet ügyes dolgokat csinálni.

A koncepcióm szerint egy, a Linux router-ben futó saját program/script SNMP üzeneteket küldene a dobozkáknak (egy doboz a fűtésnek, egy másik pl a szellőztetőnek, stb). Ha nincs kapcsolat, a dobozok önállóan is képesek valami alap funkcióra (pl bizonyos padlófűtés előremenő esetén kikapcsolja a szivattyúját, stb).

A neten találtam pl ezeket, amiket Bulgáriából kellene rendelni, ezért többet lenne érdemes, hogy olcsóbb legyen (5 fölött kedvezmény), illetve a posta is jobban jönne ki. Akit érdekel, nézze meg ezeket és egyeztessünk.

teracom.cc/index.php/products/ethernet-controllers/tcw120b.html
teracom.cc/index.php/products/ethernet-controllers/tcw180b.html
teracom.cc/index.php/products/ethernet-controllers/tcw111.html


2011-05-30
13:41:33
Előzmény: schmidt.andras #14652#14653
schmidt.andras,

A termosztát kézi állítás funkcióra mindenképp szükség van, mert egy kicsit túlzott elvárás a nagymamitól, hogy belogoljon, ha fázik. Erre milyen eszköz áll rendelkezésre?

"A kért hőmérsékleteket eltolhatod automatikusan a riasztó élesítésekor."
Ezt nem értem.

A napkollektorba a magam részéről nem tennék 1W hőmérőt, maradnék a PT szenzoroknál.

Ha az eredeti szükségleteimet vesszük alapul, akkor az KOMPLETTEN mennyibe kerül? (Eddig ugye 245.000 forintnál tartunk?)


schmidt.andrasVálasz erre
2011-05-30
13:22:00
Előzmény: robert #14646#14652
a feladathoz az alábbi eszközöket javasolnám:
Miniserver 1db 129.000 HUF+ÁFA
24V táp 1db 11.900 HUF+ÁFA
1wire átjáró 1db 34.900 HUF+ÁFA

a beltéri és egyéb mérésekhez 1wire buszos rendszerű eszközöket választanék.
Egy hőmérséklet mérési pont innentől kezdve 2000-3000 forint (összesen maximum 20.000 HUF az adott példában). A 1-wire vezetékre több érzékelőt is fel lehet fűzni, tehát a belső és a gépészeti méréseket végző fejek is egy vezetéken lennének. A beavatkozó oldalon 8 relé kimenet, és 4 analóg kimenet áll rendelkezésedre. Ezekre tetszőleges eszközöket köthetsz (szivattyú, keverőszelep, stb.). A bemenő hőmérsékleti, és egyéb adatok (akár napsugárzás, stb.) tetszőleges algoritmus alapján vezérelhetik a kimeneteket. Minden funkció távolról felügyelhető. A mért értékek naplózhatóak, ezekhez hibaüzenet társítható, stb.
Termosztátot nem tennék, mert teljesen felesleges véleményem szerint. A kért hőmérsékleteket egyszer kell beállítani (ezt webes felületen keresztül bármelyik számítógépről/telefonról megteheted). A kért hőmérsékleteket eltolhatod automatikusan a riasztó élesítésekor, a bemenet ehhez is rendelkezésedre áll.
Fontos az ár mellé tenni azt is, hogy ez egy időtálló megoldás. Ha kell, akkor utólag bármilyen funkcióval rugalmasan bővíthető a rendszer évek múlva is. Sokan vannak (és minden tiszteletem az övék), akik saját megoldást készítenek. Ezek biztosan olcsóbbak az általam kínáltnál. Én egy profi, de elérhető áru megoldást javasolok, ami kész funkciókkal rendelkezik, de kellő képen személyre is szabható. Mérlegelés kérdése, hogy kinek melyik szimpatikus.
Megtakarítási oldalon csak annyit mondanék, hogy az öntanuló szabályzó blokknak és egy esetleges analóg szelepnek köszönhetően 15%-al biztosan kevesebbet fogyasztana ez a megoldás. Ha mellétesszük a távolléti funkciót és az időzítést, akkor ez természetesen feljebb is kúszhat.


2011-05-30
11:18:34
Előzmény: schmidt.andras #14643#14649
Nincs semmi baj az árral, amíg van aki megveszi. Egyszerűen nem mi vagyunk ennek a berendezésnek a célcsoportja. Mi olcsóbb eszközökkel, (több saját munkával)próbáljuk megvalósítani a saját házvezérlésünket.

T.
2011-05-30
07:51:00
Előzmény: villam64 #14569#14647
villam64,

Ezek a közüzemi fogyasztás mérésére és a leolvasásra szolgáló eszközök tízszer kerülnek annyiba, mint amennyi a feladat méretéhez képest elfogadható lenne.
2011-05-30
07:13:48
Előzmény: schmidt.andras #14645#14646
schmidt.andras,

Mennyibe kerül a következő alaprendszer az általad kínált alkotóelemekből?

- két fűtési kör vezérlése (két keringető szivattyú ki-be kapcsolása két zóna és a külső hőmérséklet érzékelő hőmérsékletétől függően)
- 2db kézzel is állítható szobatermosztát (két zóna hőmérséklete plusz alapjelek)
- a fűtés vezérléshez külső hőmérséklet érzékelő
- kazánvezérlés (ki-be a hőigény szerint egy hőmérséklet érzékelő jele alapján)

- 1db cirkulációs szivattyú vezérlése (1 keringető szivattyú ki-be időprogram és vízhőmérséklet alapján)

- 1db napkollektor vezérlés (1 keringető szivattyú ki-be, 2 PT1000 hőmérséklet érzékelő kezelése a kollektorban és a tartályban)

Egy működő komplett rendszerre vagyok kíváncsi, az összes szükséges eszközt típussal együtt add meg és árazd be légy szíves (termosztátok, PT1000 csatlakoztatás, külső hőmérséklet-érzékelő, tápegység, stb..).

Ha nem szeretnék a végtelen lehetőségek közül magam választani, akkor mit ajánlanál?

Az is érdekel, hogy ennek a vezérlésnek a hatására mennyivel fogyasztana kevesebbet az épület?

schmidt.andrasVálasz erre
2011-05-29
20:18:57
Előzmény: villam64 #14644#14645
Több lehetőség is van... választhat impulzusadós órát, vagy kommunikációképes eszközt. Rövidesen buszra fűzhető 1-wire eszközöket, vagy RS232/RS485 órákat is integrálhatunk rendszerünkbe.
villam64Válasz erre
2011-05-29
20:07:17
Előzmény: schmidt.andras #14643#14644
schmidt.andras
Mely egység mérné a fogyasztást, és a termelt energiát?
schmidt.andrasVálasz erre
2011-05-29
19:12:49
Előzmény: takyka #14640#14643
Szerintem nézz utána, hogy mit is nyújt ez a megoldás. Vedd számításba, hogy egy felügyeleti rendszer vásárlásával mik maradhatnak el az épületből, milyen plusz szolgáltatásokat kap a tulajdonos, mennyivel fogyaszt kevesebbet az épület.
Természetesen én nem akarok senkit semmire rábeszélni, egy megoldást és egy filozófiát szeretnék csak bemutatni.

... ha esetleg az árra vonatkozó kijelentés pozitív volt, ebben az esetben azt tudom mondani hogy valóban nincs hasonló tudású rendszer ilyen áron.
2011-05-29
16:55:01
Előzmény: schmidt.andras #14639#14640
Durva...

Az ára!

T.
schmidt.andrasVálasz erre
2011-05-29
14:58:30
Előzmény: villam64 #14569#14639
Sziasztok!


Talán tudok segíteni néhány probléma, és feladat megoldásában. Ha jól értem, akkor az igény az lenne, hogy egy felügyeleti rendszer mérje az épületben található csoportok fogyasztását és a termelt energiát egyaránt. A rendszer legyen képes eldönteni prioritási szabályok, időprogramok, jelenlét, esetleg előre jelzett időjárási adatok alapján hogy milyen fogyasztási köröket kell be-, illetve kikapcsolni az egyedileg meghatározott szabályok alapján.
Szerintem ennek a megoldása azért nem lehetetlen. A Loxone rendszerével (www.loxone.hu) rugalmasan, magyar nyelvű felületen programozhatóak be a fent említett szabályok. Az egyes jellemzők mérése történhet távadók formájában, buszos érzékelőkkel, esetleg impulzusok számlálásával. Lehetőség van a mért értékek naplózására, riasztások küldésére. Rövidesen érkezik a Loxone rendszeréhez a 1-wire átjáró, mellyel az időjárási és egyéb adatokat költséghatékonyan érzékelhetjük. Egy szóval egy nyitott és szabadon programozható rendszer, magyarul.
2011-05-24
07:32:58
Előzmény: villam64 #14545#14547
villam64,

A jelenlegi eszközeink nem illeszthetők egy "központi agyhoz", talán lesznek ilyen fejlesztések, és amennyiben kereslet is lesz rá, akkor egy idő után tömeggyártásba kerülhet és megfizethetővé válik. Addig csak Bill Gates engedhet meg magának ilyen energiatakarékos berendezést.

Amilyen kitartó és kísérletező természetű vagy, el tudom képzelni, hogy néhány fogyasztóra te meg fogod csinálni a vezérlést (nem busz-rendszerűt, kevés fogyasztóhoz nem kell címzés).
A "nullszaldós visszatáplálás" témában vannak az elképzelésedhez nagyon hasonló ötletek. https://biosolar.hu/forum/422

Én is kíváncsi vagyok az "időzíthető fogyasztók" listájára.

villam64Válasz erre
2011-05-24
05:35:34
Előzmény: robert #14544#14545
Róbert
A főcímnek először az 'Intelligens ház - Intelligent house' adtam. Viszont úgy látom, hogy a magyarban az intelligens kevesebbet jelent, mint az értelmes.
Tehát főcímnek a 'Értelmes ház - Intelligent house' lenne. A szótárazásom is ez irányba mutat.
1. Tény, hogy jelentős költsége van egy ilyennek.
2. A jövő vezérlésébe jobban beilleszthető.
3. Kevésbé tiltakozhatnak a szolgáltatók, mert nem löketszerűen kell kiegyensúlyozniuk a hálózatot, hanem már én elkezdem
4. Kisebb lesz a szolgáltatók vesztesége
5. Kisebb egységekkel a három fázist külön bonthatom, és kapcsolgathatom rá a visszatáplálást
6. Össze kell írnom a fogyasztókat tételesen, megpróbálom
Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Intelligens ház - Intelligent houselapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva