Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Intelligens ház - Intelligent houselapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-05-23
23:30:35
Előzmény: villam64 #14541#14544
villam64,

Értem, hogy mit szeretnél és mit nem szeretnél. És egyetértek, nagyobb volumennél jobban megéri. De ez fordítva is igaz: alacsony volumennél kevésbé, vagy egyáltalán nem éri meg.
Te már most is sokkal kevesebb energiát fogyasztasz, mint az átlag, azon már nagyon nehéz csökkenteni, és a csökkentésnek is meg van a költsége.

"Így utólag a címet is átírnám, csak nem férek hozzá..."
Minek a címére gondolsz?
2011-05-23
21:39:41
Előzmény: villam64 #14541#14543
Villam,

Én értem a gondolataidat, nagyon hasonló irányban tapogatózunk. Úgy gondolom, hogy egy ilyen rendszer annyira összetett, háztartásonként egyedi elvárásoknak kell megfelelni, hogy erre profi cég nem nagyon vállalkozik. Ha igen, akkor a mérnöki óradíjak megfizethetetlenné teszik az egészet. Én nem kerestem sokat a gyári megoldásokat, hanem magam fogtam neki. Sajna neked kell megcsinálnod a rendszert a programozással együtt, ha valamire jutni akarsz.

T.
villam64Válasz erre
2011-05-23
21:22:52
Előzmény: robert #14540#14542
1. csak a relék címzése szükséges
2. fogyasztásmérés a reléken megadja
3. én lemérem egyszer
4. ez igaz
5. igen, felhasználóbarát program kell
6. az energiával ellátni kihúzom, 10-20 W

A vége. Hát igen, ez nem energia fogyasztás csökkentés, hanem költség csökkentés.
1 millióból kihozok egy 3 kW-os rendszert, a megtérülési idő 8 év. Mondjuk ez teljesen elfogadott visszatáplálásos rendszer. A vezérlés egy olyan rendszerhez ideális, ahol a szolgáltató felé nincs szerződés, de vannak többlet termeléseid. Minél több, annál gazdaságosabb egy ilyen vezérlés.
villam64Válasz erre
2011-05-23
20:51:51
Előzmény: robert #14540#14541
Róbert
Az energiatakarékos készülékek arra ösztönözték az embereket,hogy még több berendezést használjanak. Én a fogyasztásomat akarom csökkenteni. Meg a jövő a rövidebb szállítás. Ezt csak úgy látom megvalósíthatónak, ha napelem-szélerőmű-akkumulátor összhangba van a fogyasztással. Ezt én nem tudom percenként ellenőrizni. Elégnek látom a relék címzését megoldani. A relékhez kapcsolom a teljesítményt és fogyasztást. Ezt egyszer le tudom mérni egy-egy egységnél. Utána már nem dugdosom össze-vissza a fogyasztókat. A vezérlő feladata a meglévő energia folyamatos elosztása. Figyelnie kell a megtermelt energiát, és a fogyasztott energiát. Amennyiben van egy fogyasztásmérő a hálózat felé, amely megmondja a vezérlőnek, hogy éppen milyen az irány, és mekkora a teljesítmény, a vezérlő az egyes relékhez rendelt adatok alapján be tud avatkozni. A fogyasztók besorolását én adom meg. Ez valóban nem tartalmaz fogyasztás csökkenést, csak önellátást. Ha lebontom a hálózat felé a kapcsolatot, akkor már rákényszerülök a természet szeszélyeinek elfogadására. A lemondás valóban az emberektől függ. Én nem is szajkózom az energia árak csökkentését, csak a közvilágítás éjszakai kikapcsolását. Energiával ellátni. Nálad működik a szerver, router, ez a bővítés minimálisan növelné meg a fogyasztást. A fogyasztás kijelzése jelezné a működésüket az egységeknek. Így utólag a címet is átírnám, csak nem férek hozzá. 'Nem intelligens, hanem értelmes ház.' Hogy egyes egységek költség növelők, igen. De az hogy a kőolaj még esetleg 50 évig kitart, az nem egyenlő azzal, hogy nem fog növekedni az ára. Ez a vezérlés, még nem a lemondásról szól, hanem a beruházásom által megtermelt energia nem elajándékozása
2011-05-23
20:26:58
Előzmény: villam64 #14537#14540
villam64,

Ma tettél fel egy linket, miszerint Németországban az energiatakarékos készülékek használata ellenére nő a lakossági fogyasztás.
Az az érzésem, hogy az intelligens ház energiafogyasztása nem csökkenne, hanem nőne.

Egy általánosan használható berendezéshez minimum a következő feladatokat kellene megoldani:
1. a konnektorokat címezhetővé és alkalmassá kellene tenni a különféle áramforrásokból történő táplálásra
2. a fogyasztókat címezhetővé és alkalmassá kellene tenni az állapotuk lekérdezésére
3. meg kell oldani az áramforrások paramétereinek lekérdezését
4. minden eszközről minden szükséges adatot lemérni és adatbázisba rendezni
5. olyan vezérlőprogramot írni, amit a felhasználó az egyedi igényeknek megfelelően konfigurálhat
6. az egész felügyeleti rendszert megépíteni, üzemeltetni, szervizelni, energiával ellátni
...stb

Szerintem nincs értelme az energiafogyasztás csökkentését erőltetve egy csomó újabb kütyüt üzembe állítani. Egyébként padig a lakó legyen intelligens, ne a ház :)
villam64Válasz erre
2011-05-23
19:27:33
#14537
Megpróbáltam megfelelő vezérlést keresni az interneten. Az eredmény siralmas. Végtelen, el nem apadó energiával számolnak. A fogyasztók ki-be kapcsolgatásán kívül mást nem tartalmaznak. A jövő, ezeknél a szoftvereknél még nem érezhető. Spórolásról, megújuló energiákról nem hallottak. Fogyasztásmérés is távol áll tőlük. Pedig erre van szüksége a jövőnek.
Olyan vezérlésre van szükségem, mely tudja az egyes fogyasztók energia igényét, és ez mennyi idő alatt szükséges. Látja a megújulókkal termelt pillanatnyi energiát, és ez alapján kapcsol egyes fogyasztókat, hogy mind jobban egyensúlyba kerüljön a termelés és fogyasztás. Bizonyos fogyasztók, csak a közös engedélyezésre működnének. Például mosás. Én megpakolom a mosógépet, beállítom, és engedélyezem a működését. Amikor a vezérlő elegendő tartalékot lát a termelésben, akkor engedélyezi a mosógép működését, majd a mosás után szól nekem, hogy teregethetek. Több egység összekapcsolható legyen. Például a hmv cirkulációs szivattyú működtetése közvetlenül mosás előtt. Az intelligens ház többet jelent nekem, mint időzítést.
Természetesen nem csak villany van. Megjeleníthetné az óra állásokat is, hogy milyen számlára számítsak.

Ez lehet, hogy ír róla, csak az angollal vannak gondjaim. www.kyuden.co.jp/library/pdf/en/lab/intelligent_house.pdf
Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Intelligens ház - Intelligent houselapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva