Biosolar Forum  =>  Az energia ára  =>  Közüzemi díjak
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-05-25
00:48:41
#52914
Nálunk az új városvezetés felismerte, hogy hatalmas butaság volt megszüntetni a szelektív szigeteket, amelyeket korábban pont az eu direktívák és a nagy ívű hazai elhatározások alapján létesítettek.

Rájöttek arra, hogy nem a lakosságot kell hibáztatni, ha túlterhelt a szigetek környéke, hanem sűríteni kell az ürítések számát. Sűríteni egészen addig, amíg be nem áll az ideális állapot. Annyit kell elszállítani, amennyit a lakosság megtermel. A kritikus helyeket bekamerázták, a közeli üzletek tulajdonosait elszámoltatják, hogy hová teszik a hulladékaikat.

Rájöttek arra, hogy butaság volt az a korábbi intézkedés, hogy az üveghulladékot a lakosság szállítsa ki a város szélére, és az is butaság volt, hogy megszüntették a veszélyes hulladék központi begyűjtését.

Jelenleg alakul a helyzet, az üvegnek már van helye a szelektív gyűjtőknél.
A veszélyes hulladék begyűjtő telephely létesítését a képviselők megakadályozták, így ezt hiányt csak akciókkal tudják pótolgatni. Sokszor civil szervezetek, cégek, olyanok, akik haszonnal tudják ártalmatlanítani a hulladékot.

A családi házas övezeteknél három kuka van, amiből kettő csippes. Ez egy 110 literes, kicsi kommunális hulladék gyűjtő, aminek az ürítését minimum kéthetente akkor is leszámlázzák, ha nincs ürítéshez kirakva. A 110 liter kétheti átlagban elegendő. A másik csippes a szelektív kuka.

Van két kb. 200 literes kuka. Az egyik a szelektív hulladéknak, a másik a zöld hulladéknak.
A szelektív hulladéknak kicsit szűkös a havi egyszeri ürítés, ezért sok szelektíven hasznosítható hulladék megy ma még a kommunálisba.
A zöld hulladék kukája hol kicsi, hol nagy. Ősszel és tavasszal hetente kétszer is lehetne üríteni, télen kéthavonta is elég lenne.

A kukás autó csak ott áll meg, ahol a GPS fizető, tartozás mentes ingatlant jelez, és a kuka is ki van pakolva az út szélére.
A csippes kukákat az elszámoláshoz minden ürítéskor regisztrálják, fotó készül a még ki nem borított kuka belsejéről, a tartalmáról ürítés közben, és ürítés után a kukás autóba beborított hulladékról, és az éppen aktuális helyszínről. Utca kép, helyszín fotó az ürítés pillanatában.
A zöld hulladékról is készül fotó a beborítás után.
Minden fotó pontos koordinátákkal, időponttal van ellátva, de csak akkor nézik meg, ha valami nagyobb probléma miatt szükséges.
A csippek kódjai automatikusan a számlázáshoz kerülnek.

A rendszer működik. Az, hogy kinek sok, kinek kevés a kuka térfogat, az ürítések száma, értelemszerűen változó. Viszont ezzel a módszerrel az utcák jóval tisztábbak, mint voltak.
A közterületet minden ingatlan előtt részben a város takarítja, részben a tulajdonosok kötelesek az eldobált szemetet a saját kukájukba belerakni.
Lassan, de kezd kialakulni, hogy egyre kevesebb kutyasétáltató, bagós, és az üzletekből kijövő emberke dobja el a "szemetét" közterületen, a házak előtt.
Az új város vezetés keményen büntet, és mivel nem csak a lakosságot cincálja a szemetes utca miatt, hanem a pl. lefotózott szemetelőt is, még a kutya sétáltatók nyoma is láthatóan csökken.
Ez egy lassú folyamat, nem egy promt akció ami jól mutat a város jelentésében.
Ha lesz kitartás, akkor a végeredmény megéri.

Csak az érdekessége miatt.
Évekkel ezelőtt egy, a közelben "átmulatott éjszaka" után, vasárnap reggelre összetört italos üvegek darabjai borították az úttestet, a parkot, a kapubejárókat, a bicikli utat. Ez még a régi város vezetés idején történt, a megadott városi bejelentő telefont nem vette fel senki, így maradt a központi segélyhívó.
Kijött a járőr és közölték, hogy ez "közterületis" feladat, és engem igazoltattak, amiért zaklattam őket.
A járőr számon kérte rajtam, hogy milyen indokkal hívtam ki őket.
Mondtam, hogy a közúti közlekedés szándékos veszélyeztetése miatt.
Az úttestet borító, a közlekedést veszélyeztető hulladékot már korábban lefotóztam. Megkérdeztem a járőrt, hogy kérjek-e másik járőrt a 112-től, mert a fotók már a központban vannak, és ők nem hajlandók intézkedni.
Volt némi morgolódás, de pár órán belül eltakarították a veszélyes szemetet. Nem a közterületisek, nem a közmunkások, hanem az addigra éppen ébredező éjszakai társaság.
Így is meg lehet oldani, meg úgy is, hogy ma már van több (igaz még nem kellet kipróbálnom, hogy működnek-e!) olyan telefonszám, ahol a város a rendőrség nélkül is tud azonnal intézkedni.
Hogy egy ilyen bejelentésből lesz-e később rendőrségi feljelentés, nincs tudomásom. Viszont a lakosság kezd jobban félni a szemeteléstől, mint korábban.

Nálunk is megnövelték a kukás autók méretét és vannak kis utcák, közök, ahová nem mehetnek be, mert összetörnék az utat. Ezeken a helyeken a lakók kihúzzák a kukákat a főútra, ami mellesleg a régebbi kisebb kukás autók idején is gyakorlat volt.
Az emberek józanabb része kezdi belátni, hogy neki is tenni kell azért, hogy tisztább legyen e környezetük. És mivel ez működik, egyelőre nincs visszaesés. Igaz, pár, a lakosságnak komolyabb összegű büntetést már kinyomtak a szemetelőkre.
Ez is egy módszer. Hogy mi lesz belőle idővel, nem lehet megjósolni.
2019-05-24
21:33:58
Előzmény: robert #52902#52911
A kifizetett de igénybe nem vett szolgáltatásokat ismerem, Édesanyám 12 évig volt közös képviselő és minden évben szóba került a földszinten lakók lift és szemétledobórendszer karbantartási díjának vitája. Nem egyszerű ezeket eldönteni. Úgy érzem a kukadíj talán más elbírálás alá kéne essen mert pontosan lekövethető lenne minden családi házas övezetben. Nem tettem ki, nem fizetek.

Amit említett BJaca is hogy akkor mindenki a közeli kiserdőbe hordaná, ez nem fizikai megvalósíthatósági akadály hanem morális probléma, mint nagyon sok más is. Enélkül is szeméttelep az ország, én nemegy megmozduláson vettem tészt mint szervező, Bp. 16-17. kerületi tájvédelmi körzetekben kevés volt a 10 darab 16 köbis konténer. Következő évben dettó ugyanez. Nem nagy területekről van szó.

Ehhez csak annyit tudok hozzátenni hogy pár éve egy ismerősömet nem kevés agitációval sikerült rávennem hogy a ház körüli tavaszi nagylomizási hulladékát ne szórja szét a közeli kiserdőbe hanem a nagy utánfutómra dobjuk fel, segítek is neki és vigyük el a közeli larakóba. Az ismerősöm azóta sem beszél velem mert a kb. 3,5 m3 vegyes hulladékért 17000, tizehétezer forintot kértek hogy lerakhassuk.
A cimbim soha többet nem fog legálisan szemetet lerakni az biztos.
Bizonyára megvannak a lerakási díjak de ezt ott akkor én is arcpirítónak éreztem.
Persze hogy a bányadíj egyebek meg minden lerakó magánkézbe van stb. de értélkelni kéne a polgár pozitív hozzáállását és nem elvenni a kedvét és nem a fekete-szürkezónába kergetni lyen összeggel.
Ahol lakom, volt évi 1-1 alkalommal ingyenes zöldhulladék és ingyenes vegyes építkezési-háztartási hulladék lerakási lehetőség, a legutolsó csekkel igazoltad hogy valóban te vagy te és bevihetted. Ezt pár éve nálunk eltörölték.
Rzeket csak azért írtam le mert az állampolgár bűnös a szétszórt szemét miatt. De nem 100%-ban az is tuti.

Mindegy csak ötletként vetettem fel de akkor ezekszerint ötlet csak hamvában holt.
2019-05-24
09:43:44
Előzmény: 444tibi #52899#52902
444tibi,

Felénk a 3 különböző űrtartalmú (és ürítési díjú) kuka közül lehet választani.
Minden háztartásnak kötelező fizetni egyet. Ha nem így lenne, akkor jönne a más kukájába csempészés, szemétégetés, ottfelejtés a közterületen.

Takykáéknál korrekt a díjfizetés, ha nem potyázó a lakosság.

Egyébként nem a kötelező szemétdíj jelenti a legnagyobb tételt a kifizetett, de igénybe nem vett szolgáltatások sorában. Pl úthálózat költsége az otthonülőknek, eü hozzájárulás az egészségeseknek, nyugdíjjárulék a korán halóknak, egyházi támogatások az ateistáknak, stb ....
2019-05-24
06:55:57
Előzmény: 444tibi #52899#52901
Szia,

Mint írtam, mi ürítésekért fizetünk. Majdnem 1000Ft/kuka

T.
2019-05-24
06:16:07
Előzmény: 444tibi #52899#52900
Szia!
Volt már téma. Sokan képesek lennének autóba tenni a szemetet, és kivinni a határba, csak ne kelljen kukadíjat fizetni.
2019-05-23
21:21:45
#52899
Nemrég szóba jött a kuka és erről eszmescserélnék.
Miért nem lehet fogyasztásarányosan fizetni, vagyis amennyit elvisznek azután fizetek.
Családi házban lakom, gyakorlatilag 3-4 hetente van tele a 110 literes edény.
Ha nagyon megválogatnám talán még ritkábban is. Kajamaradék nincs, megeszi a kutya meg a tyúkok, papír, műanyag, fém nálunk szelektíven, zsákokba gyűlik és viszik el meghatározott időpontokban. Házkörüli hulladékom nincsen, aprítok-komposztálok, vastagabbjával tüzelek.

Ez miért nem fogyasztásarányos?

A megvalósítása sem lehetetlen, példaként kb. 6 éve 2 évig minden januárba kaptunk az akkori szemétszállító cégtől a kukára ragasztandó matricát és a kukásautón meg vonalkódleolvasó volt. Aki nem fizette be a kettővel előtti negyedévet, annak nem vitték el a kukáját. Volt is kalamajka rendesen jópár háznál.
Vagyis a módszer már ki is van találva.

Nem egy összeg mert 3 hónapra 6000Ft körüli de mondjuk ha ezt a módszert beveztné pl. a gázművek, megállapítaná hogy adott kecóra mennyi a max. gázfogyasztás és havonta kiszámlázna mondjuk 300 m3-ert és én meg fogyasztok 100-at de fizetni kell a 300-at. Ez pedig ugyanaz lenne mint amit a szemétszállítók csinálnak, de tuti népharag meg forradalom lenne belőle.
Kukásoknak szabad?

2019-05-22
08:16:11
#52892
Nem volt a telken gáz.
Tavalytól lehet ingyenes bekötést kérni, ha nincs gázterved a házhoz.
Ez a bekötés történik most nálam.
Tegnapi napon elkezdték bekötni a gázt a házunkhoz. Pár nap alatt befejezik.
Akinek volt érvényes gázterve, annak hamarabb kötötték be.
Működik a rendszer. :)2015-06-16
16:56:51
#48822
A 2013. évi CLXVII. törvény (az egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról) alapján a MAVIR pénzeszközök, úgymint a Szénipari szerkezet átalakítási díj, a külön jogszabályban meghatározott személyi kör részére a villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal összefüggésben külön jogszabálynak megfelelően biztosított Kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása (C-tarifa kedvezmény) és a Kapcsolat termelésszerkezet átalakítási díj) megfizetése alól 2013. november 1-től a lakossági fogyasztók mentesülnek.

ELMÜ Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh)

2015. január 1-től érvényes egyetemes szolgáltatási egységárak:

Energia R.Haszn. ÁFA Bruttó áramdíj
A1 kedvezményes árszabás 15,06 13,475 7,70 36,24
A1 normál árszabás 16,10 13,475 7,98 37,56
A2 árszabás csúcsidőszak 19,98 13,475 9,03 42,49
A2 árszabás völgyidőszaka 11,88 13,475 6,84 32,20
B árszabás 11,25 7,005 4,92 23,18
B GEO árszabás* 12,16 7,005 5,17 24,34
H árszabás 11,25 7,005 4,92 23,18

*: A B GEO árszabás energia díját 2015. február 10-től alkalmazzuk.

Elosztói alapdíj:

bruttó 153,035 Ft/csatlakozási pont/hó („A1” és „A2” árszabások esetén)
bruttó 50,165 Ft/csatlakozási pont/hó („B” árszabás esetén)

www.elmu.hu/#!/lakossagi-ugyfelek/tarifak-dijak/lakossagi-tarifatabla2014-05-20
13:47:03
#46479
Hurrá, ismét kevesebbet spóroltam!2014-02-07
19:03:21
Előzmény: szocsmarci #45614#45616
szocsmarci:
a kapcsolás az külön van, egy db és 12 +ÁFA.


Az hagyján: kerekítési különbözet 1db, áfa mentes, -2,15 egységárral.
Az adó részletezésében viszont már csak 2,00.


közben tévedtem:
A híváslista nem egyezik a számlával:
Számlán:
Telefon helyi forgalom 1 db 9,38+ áfa.
Kapcsolási díj: 1 db 12 + ÁFA.
Rakd össze, mi mennyibe kerül!!
szocsmarciVálasz erre
2014-02-07
18:31:29
Előzmény: grano #45611#45614
4 Ft + ÁFA a kapcsolási díj.
2014-02-07
18:01:50
#45611
Ma én is kaptam egy szépet:

Nulla forintos egységár ellenére 5 forint darabja.
Matekból azt tanultam, hogy nullaszor valamennyi az még mindig nulla.
Lehet valami érdekes vagy az adótörvényben, vagy a számviteli törvényben vagy az ÁSZF-ben, vagy csak simán hülyének néznek.2013-12-23
17:42:45
#44475
REZSICSÖCSENTÉS

Ezt kaptam ma a Fővárosi Vízművektől a víz-számlára nyomtatva:Ez nem egy elszámoló számla, a rezsicsökkentés duma a júliustól eltelt időszakról szól.

Segítsetek, hogy jön ki az, hogy a 0Ft fogyasztásra 380Ft csökkentés járt (amit egyébként nem is kaptam meg)???

2013-02-21
15:33:17
Előzmény: robert #38584#38677
Szép grafikon, de nem mond semmit! Azt akarja sugallni, hogy 2Ft a haszna? Hö-Hö.

Mi lenne, ha a postáskisasszony is csinálna ilyen grafikont, hogy a fizetése hogy aránylik a keze között havonta átfolyó pénzmennyiséghez képest? Vagy a autómosóban dolgózóé a havonta kipucolt autók összértékéhez képest?

Szegény szolgáltató! Könnyem is kicsordul...

T.

2013-02-16
11:24:02
#38584


2013-01-11
18:51:11
#37618

2013-01-07
19:32:21
#37545
1.
Megérkezett 3 havi Tigáz gázszámlám (éves leolvasás alapján).

A januárban fizetendő rész-számla összege (decemberi fogyasztás tavalyi áron): 14.576Ft
A februárban fizetendő rész-számla összege (januári fogyasztás akciós áron): 13.492Ft

A csökkenés mértéke 7.4%.

Az átalány számláim összege (piros) és visszaosztva 1 m3 gáz ára (kék) így alakult 2009 óta:
2.
Megérkezett 3 havi Elmü villany-számlám (éves leolvasás alapján).

A januárban fizetendő rész-számla összege (decemberi fogyasztás tavalyi áron): 11.409Ft
A februárban fizetendő rész-számla összege (januári fogyasztás akciós áron): 10.154Ft

A csökkenés mértéke 11%.

Az átalány számláim összege (kék) és visszaosztva 1kWh áram ára (piros) így alakult 2009 óta:
A közüzemi számláimat a vizsgált időszak alatt sikerült szinten tartani, sőt a mostani csökkentés nélkül sem emelkedtek. Ebből látszik, hogy vannak még tartalékok.

2013-01-01
20:36:36
#37317
Nem csak az energiaár csökken, hanem a járulékos díjak is:
Az EDF DÉMÁSZ Zrt. által kiállított számla csökkenésének mértéke a 2012-es árakhoz képest 9% lesz.


Általános egy zónaidős áramdíj (évi 1320 kWh fogyasztás feletti rész - 2013/2012)

Energia ár (Ft/kWh): 20,13 / 21,99
Rendszer haszn. díj (Ft/kWh): 13,985 / 16.08
Egyéb díjtételek összesen (Ft/kWh): 1.46 / 1.46
Elosztói alapdíj (Ft/ csatl. pont/hó): 144,0 / 160,0

Összeg ÁFa-val (Ft/kWh): 44,786 / 49.01


A villamosenergia szolgáltatási díjai megtekinthetőek a MAGYAR ENERGIA HIVATAL honlapján:
www.eh.gov.hu/hatosagi-arak-2/villamos-energia/egyetemes-szolgaltatas.htmlEgyébként:
Miből tevődik össze a rárakodó költség? Ebben nincs benne a valóban elfogyasztott áram ára. Itt olvasható: www.azaramara.hu/?p=1035

Mindenki villanyszámlája két fő részből áll. Ez már tartalmazza a valóban elfogyasztott áram árát és a rárakodó tételeket is.
Az én villanyszámlám 54,9%-át teszi ki a szolgáltató részéről meghatározott áramár és a szolgáltató által rárakott "egyebek".
Az országos ellátó költségei, a "Rendszerhasználati díjak" cím alatt, összesen a számla 45,1%-át teszik ki.

A szokásos üzemviteli költségeken felül komoly tételek az országosan előírt 45,1%-ból (Mavir költségek, ez nem tartozik a rezsicsökkentés alá):
- Az 50Hz tartásával kapcsolatos költségek. (Megjegyzésem, ezt a kompenzálandó tényezőt mi, a fogyasztók okozzuk.)
- A meddőenergia nyeléssel kapcsolatos költségek (Megjegyzésem, hogy ezt is mi, a fogyasztók okozzuk.)
- Szabályozási és kiegyenlítési energia Megjegyzés, (szerepel a magyarázatban is) hogy részben a "megújuló erőművi
kapacitások" okozzák.
Tehát a megújulókból adódó tétel egy, ma még kicsi részét is mi okozzuk.
Fizetni pedig teljesen mi fizetjük és nem a 50KW-os, vagy nagyobb termelők!

A szolgáltatók (Elosztói engedélyesek) szokásos üzemviteli költségeken felüli tételeiből álljon itt egy:
- Az elosztói meddő energia díj. A tisztán ohmosnak feltételezett fogyasztás után még nem számítják, de a meddő költségét hozzácsapják az áram árához.
Meddő sem maradhat megfizetés nélkül a szolgáltató nyakán.

Az elszámolási lényeget érintően egységesednek a szolgáltatók.


2012-02-24
09:23:59
Előzmény: robert #4350#26109
<br>
bruttó árak 2005.jan. 2006.jan. 2007.jan. 2008.jan. 2009.jan. 2010.jan. 2011.feb. 2012.feb. 2013.jan. 2014.jan.

lakossági gázár I. [ft/kWh] 14.46 13.0
lakossági gázár II. [ft/kWh] 6.9 7.3 10.2 10.7 13.9 12.41 14.35 16.6 14.93 12.79
lakossági gázár I.[ft/m3] 137.3 123.2
lakossági gázár II. [ft/m3] 157.6 141.4 120.82
lakossági gáz alapdíj [ft/év] 4030 5244 6128 7128 15000 15000 15636 14066 12497

vízdíj (Fővárosi Vízművek) [ft/m3] 200 218 234 244
víz alapdíj [ft/év] 2310 2408
csatornadíj (Keszivíz) [ft/m3] 250 294 331.25 342

áram (norm. csúcsidőszak) [ft/kWh] 43.2 48.6 47.9 49.14 49.85 44.79 39.78
áram (kapcsolt) [ft/kWh] 25.2 36.7 29.6 30.53 30.76 30.13 26.06
A1 áram alapdíj 2340 2340 2438 2197 1950
B áram alapdíj 780 780 808 724 640

2012-01-08
01:36:56
#22910
TIGÁZ Zrt. 2012. január 01-től alkalmazandó egyetemes szolgáltatási árak:


<20 m³/h gázmérővel rendelkezők
Alapdíjak (éves) Gázdíjak
Ft/MJ
I. árkategória (~1 200 m3/év alatt)
12 312 3,101

II. árkategória
12 312 - - 3,567

Az általános forgalmi adó mértéke 2012. január 1-től annak módosításáig: 27%, az energiaadó mértéke 2010. január 1-től annak módosításáig: 88,50 Ft/GJ)

2011-03-31
14:51:12
#13319
Az infláció és az energiaárak alakulása
2011-03-07
14:30:48
#12642
Itt a 400 forintos benzin"Újabb történelmi csúcsot érnek el az üzemanyag árak, a Mol bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin és ugyancsak öt forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát ... a benzin átlagára 374-375 forintra, a gázolajé pedig 372 forintra nő...
a 2011. januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21 százalékos csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest."


Alternatív közlekedés:2011-01-25
09:51:57
#11055
Gázmérővel nem rendelkező lakások földgázfogyasztása az elosztási átalánydíj
meghatározásához (70/2003. (X. 28.) GKM rendelet)


2009-04-18
15:55:10
#2001

2009.11.08.
Elektromos áram (A1 24órás)
Szolgáltatói ár [ft/kWh] = 47.0
A hőtermelő rendszer hatásfoka = 100.0
Elektromos kályhával/bojlerrel alőállított hőenergia ára [ft/kWh] = 47.0

2009.11.08.
Elektromos áram (B kapcsolt)
Szolgáltatói ár [ft/kWh] = 29.2
A hőtermelő rendszer hatásfoka = 100.0
Elektromos kályhával/bojlerrel alőállított hőenergia ára [ft/kWh] =

29.22009.11.08.
Hőszivattyú (GEOTARIFA)
Szolgáltatói ár [ft/kWh] = 31.5
COP = 3
Hőszivattyúval alőállított hőenergia ára [ft/kWh] = 9

2009.11.08.
Tüzifa
Tüzifa (20% nedvességtartalom) fûtőértéke [kWh/kg] = 4.0
Tüzifa kereskedelmi ára [ft/kg] = 25.0
A hőtermelő rendszer hatásfoka = 70.0
Fából alőállított hőenergia ára [ft/kWh] = 10.5

2009.11.08.
Vezetékes Földgáz
A gáz fûtőértéke [MJ/m3] = 34.0
Szolgáltatói ár [ft/MJ] = 3.4
Szolgáltatói ár Ft/kWh = 13.3
A hőtermelő rendszer hatásfoka = 75.0
A gázból alőállított hőenergia ára [ft/kWh] = 16.4

2009.11.08.
Pellet
Pellet fûtőértéke [kWh/kg] = 5.0
Pellet kereskedelmi ára [ft/kg] = 50.0
A hőtermelő rendszer hatásfoka = 80.0
Pelletből alőállított hőenergia ára [ft/kWh] = 12.5Érdekelne, hogy másoknak mi a véleménye a fával, fával elgázosítva, pellet-el, hőszivattyúval... stb működő fűtések hő kWh-ra vetített fajlagos költségéről (számítás módszere is), valamint a rendszerek bekerülési árával kapcsolatos információk is érdekelnek.

Biosolar Forum  =>  Az energia ára  =>  Közüzemi díjak
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva