Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Biogázlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-06-07
10:08:01
Előzmény: sándor #14890#14893
A parlagfűvel valószínűleg csak "eladták" a hírt (esetleg a támogatást evvel vették meg), de nem hiszem, hogy avval fognak üzemeltetni egy kertészetet, van ott hulladék bőven.

A fűkaszákat én is nagyon rühellem, és komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy mozgalmat indítok a használatuk korlátozására.
https://biosolar.hu/forum/329
Amellett, hogy munkahelyeket vesz el, rendkívül káros a környezetre.
villam64Válasz erre
2011-06-06
17:28:12
Előzmény: robert #14858#14867
Te is találsz jó dolgokat. Én is létesítenék ilyen biogáz üzemet, és parlagfüvet termesztenék hozzá. Hány hektáros területet kell beültetni parlagfűvel hozzá? Pályázok a beruházáshoz állami támogatásra. Meg a parlagfű irtáshoz is kérek mezőgazdasági támogatást. Legyen haszonnövény a parlagfű, mint megújuló energia forrás. Az is jó ebben, hogy a kevésbé kártékony benzines fűkaszával levágják, és teherautókkal odaszállítják. Parlagfű allergiások ne jelentkezzenek. Én mondjuk a benzines fűkaszára vagyok allergiás.
2011-06-06
08:15:03
#14858
Mi van???

A somogyi feltaláló parlagfűből állít elő áramot
www.sonline.hu/.../a-somogyi-feltalalo-parlagfubol-allit-elo-aramot-293907

A tervek szerint az év második felétől elindulhat a próbaüzem. Mivel a két és fél milliárd forintos beruházás teljes mértékben önerőből valósul meg, korábban a válság miatt is sokan aggódtak érte. Joop Kurstjens, a BIO-E Kft. holland ügyvezetője azonban biztosította a várdaiakat: a gazdasági válság nem befolyásolja az üzem megépülését, amely közel 60 munkahelyet teremt a környékbelieknek.

A biogáz üzem első üteme ugyanis tizenöt, szaktudást nem igénylő állást teremt, az üvegház-kertészet pedig közel negyven képzetlen, ám kertészkedésben, növénygondozásban jártas munkaerőt foglalkoztat majd.

A falu külterületén, másfél kilométerre a településtől valósul meg a beruházás. Újrahasznosítható hulladékból, biomasszából állít elő villamos energiát az üzem, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél használják fel. A tervek szerint a termelt áramot az E.ON hasznosíthatja.


A beruházó, a több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező holland cég a Benelux államokban már több hasonló üzemet működtet, ám Magyarországon Várdán építi az elsőt.

– A hulladékfeldolgozó az uniós normáknak megfelelő, zárt rendszerű, környezetvédelmi engedélyekkel rendelkező technológiára épül – mondta Mark Visser, a cég ügyvezető-igazgatója. – A növényi és állati hulladékot, és a szennyvíziszapot baktériumokkal bontják le. A keletkező szárazanyagot a mezőgazdaság számára értékesítik. A felhasznált vizet saját szennyvíztisztító-telepükön tisztítják és újra felhasználják, így sem szagok, sem füst nem kerülhet ki a rendszerből.

A parlagfüvet is feldolgozza az épülő várdai biogáz üzem, ugyanis bevált az az erjesztő tank, amely kicsinyített mása a beépítendőnek. A szerkezetet, amely lebontja a káros gyomnövényt, Demény Rezső kaposfüredi feltaláló építette meg a holland beruházókkal egyeztetve. A forradalmian új technológiától azt remélik, hogy az önkormányzatok Várdára szállítják a káros gyomnövényt, ezzel tiszta környezetet teremtenek a falvakban, és a parlagfű miatt kiszabott magas büntetések is jóval csökkennek.

A beruházó holland Kurstjens saját költségén újította fel a 671-es fonyódi útnak az üzem előtti szakaszát. Ez nem volt feltétele az építési engedélynek, ezt a beruházó tartotta fontosnak azért, hogy a kanyarodó kamionok ne lassítsák a forgalmat.

black_slashVálasz erre
2011-06-03
22:47:25
#14772
Csak, mint érdekesség:
www.mbmt.hu/main/biomassza_xi/XI_biomassza_konf_biogaz_kontener.pdf

Kicsit megmosolyogtató a megtérülés számítása, de úgy néz ki alakul a technológia...
2011-05-28
22:04:24
Előzmény: zoldszem #14619#14624
Köszönöm szíves invitálásod, de az az igazság, hogy a biogáz előállításához nem nagyon konyítok. (Eddig egyedül a fagáz témakört tanulmányoztam.) A hasznosítás témaköre közelebb áll hozzám.

T.
zoldszemVálasz erre
2011-05-28
15:18:46
Előzmény: takyka #14600#14619
Takyka! jogos az észrevétel,köszönöm! :-)ha van kedved bekapcsolódni,örülnék!
zoldszemVálasz erre
2011-05-28
15:16:47
Előzmény: Rike #14599#14618
Rike!

van igazad,a trágya hasznos dolog,de egy-két dolog még hozzátartozik a dologhoz.
egyrészt biogáz előállításához minden rothadó anyagot lehet használni.persze nem egyforma hozamokkal.Sándornak válaszolva leírtam pár dolgot a trágyával kapcsolatban,ha van kedved nézz rá.a depóniagáz hasznosítására magyarországon is van példa,de ez csak az egyik lehetőség. felsorolni is sok lenne,mennyi a lehetséges fermentálható anyag,amit most nemcsakhogy nem hasznosítanak,de gondot okoz a tárolásuk,stb. egy-két példa talán,amit én látok a környezetemben. a területek már szóba kerültek,ezen kívül sertéstelep,a városi szennyvíz iszapja,tehenészet,konzervgyár,stb. ha hozzáadom a kb 5-600 ha kaszálót,elég szép mennyiség lenne alapanyagból.és ez mind megoldatlan probléma.mármint a felhalmozódó trágya,szennyvíziszap,konzervgyári maradék és pénzért tisztántartott
területek.csak-csak olcsóbb lenne.
nem vagyok biztos benne de azt hiszem 30 t tehéntrágya talán 3000 m3 gázt tartalmaz.egyébként pl azért van sok kihasználatlan legelő,mert nincsenek tehenek.
a legelők viszont megvannak.:-)
dobj hozzá valamit,ha gondolod. kösz!
zoldszemVálasz erre
2011-05-28
14:54:18
Előzmény: sándor #14604#14617
hali Sándor!
nem igazán értem.:-)
a "dudva" több szempontból is több értéket hoz biogáz hasznosításkor.
egyrészt a szabadban éréskor a keletkező metán a szabadba jut,itt pedig hasznosul.de van még több haszna is,pl a trágyában a gyommagvak tovább csírázó képesek,fermentáláskor pedig elpusztulnak. fermentálás után a humusz jobb tápanyagokban,mint az érett istállótrágya,tehát nemcsakhogy ugyanannyi tápanyagot tartalmaz,de a növények jobban hasznosítják. még folytathatnánk.
aztán a következők. :-)
ugyan a zölmasszához tényleg kell víz,de ezt a természet megoldja! nem láttam még öntözött kaszálót! az is igaz,hogy a silokukorica egy évben egyszer terem,de akkor
60-70 tonnát! :-)hamár itt tartunk megemlítem,hogy én nem is igazán erre a megoldásra gondoltam.nálunk feltűnően sok kihasználatlan terület van.vannak olyan részek,amit önkormányzatok,magántulajdonosok most költségesen tartanak tisztán,de a lekaszált gyomot nem használják. tehát itt már csak az a kérdés,hogy mennyi ilyen terület lehet.
az alap-probléma sem tiszta,hiszen számtalan biogázüzem létezik! :-)sőt aki épített,az még fejleszt!pl az említett kaposvári,ha jól tudom a cukorgyár energiaigényének felét (?) biogázból oldja meg.sőt létezik egy gombaüzem,ami saját erőből épített biogázüzemet.még valami: a bagatell 3000 m3 fermentáló ha jól gondolom még az "elavult" mezofil technikával is 1.000.000.m3 biogázt állít elő évente. :-)
ha gondolod folytassuk!
black_slashVálasz erre
2011-05-28
08:20:48
Előzmény: sándor #14604#14606
sándor!


"Higgyél Rikének. A dudva úgy természetesen, érett formában a többszörösét éri a földnek, mint a biogáz maradéka."

Miért is lenne így???

1.) ha tetszik, ha nem a trágya hulladék, ha nem kezelik. ha kezelik az is költséggel jár+egyre szigorodnak a környezetvédelmi előírások, ami további költségeket jelentenek
2.) a biogáz termelés a trágyakezelést is megoldja, rendkívül környezetbarát módon, minimális tápanyagveszteség mellett (ebként ezek a hagyományos trágyakezelés legnagyobb problémái)
3.) bármilyen meglepő, de még mindig vannak olyan állattelepek, amik nem igazán tudnak mit kezdeni a trágyával (elsősorban sertéstelepek, és hígtrágyáról van szó)
4.) a biogázüzemben keletkező folyékony trágyát sokkal könnyebb kezelni (kiszórása, adalékok hozzáadása stb.) és hatékonyabb és kíméletesebb is(!!!)

(most befejezem, mert annyi, de annyi előnye van hogy egy kisregény tudnék írni...)

Ha valakit komolyabban érdekel a trágyakezelés az keressen rá, de azért egy linket csak beteszek :), sajna csak egy előadás "mankója", de szerintem így is érdekes: www.interreg.iff.fraunhofer.de/media/pdf/petis.pdf
black_slashVálasz erre
2011-05-27
21:11:10
Előzmény: Rike #14599#14601
Rike!

1.) A gáz kinyerése után a maradék továbbra is hasznosítható trágyaként.
2.) Zöldhulladék is hasznosítható.
3.) Van valami, ami jelenleg versenyképes a ruszki gázzal?

Németek fényévekre vannak tőlünk a technológia csiszolásában, és már elég régen megállapították, hogy nem versenyképes jelenleg (ipari alkalmazásról van szó). Mégis, elég sok pénzt fektetnek bele még mindig. Lehet, hogy idióták?

Mintha a kaposvári cukorgyárnál is biogáz hasznosítást építenének ki... A'szem osztrákok. Sztem ezeknek is elment az eszük!

Biogáz hasznosítás?
"Ejh, ráérünk arra még!"
2011-05-27
21:07:31
Előzmény: zoldszem #14594#14600
zoldszem, ne haragudj meg, hogy szólok, de az általad rendszeresen emlegetett mertekegyseg (km3) az kobkilometert jelent. 1km3=1000000000m3 azaz 1milliard m3. Viszonyítás keppen a Balatonban van 2km3 víz. T.
2011-05-27
20:32:01
Előzmény: zoldszem #14594#14599
zoldszem!

Én is támogatom a bioüzemanyagokat,de ez a biogáz téma kicsit sántít.Abból indulok ki,hony nálunk Nagykanizsán is kezdeményezték a hulladéklerakónál a biogáz erőmű telepítését(kb 30-év termése letakarva földdel+a jelenlegi EU-megfelelőségű lerakó),komoly tárgyalásokat folytattak,de egyszer csak nagy csend lett a témával kapcsolatban,gondolom rájöttek hogy a gazdasági kalkulációk nem támasztják alá a beharangozott hasznot(még időben).

Amiért igazából írok az a trágyával kapcsolatos,a trágya nem gondot okozó melléktermék,hanem természetes tápanyag amit a mai földek csak képen láttak.Az általad írt 30t-havi mennyiség eladási ára kb.300000ft.A számítás további részét rád bízom,hogy ft-osítva mennyi gázt állítanak elő ebből.Ezért a havi 300000-ért csak egy hirdetést kell feladni,vagy a gazda(ha van földje)kivált vele egy csomó műtrágyát.Jelenleg az országban nincs annyi állat(4lábu)aminek a meléktermékét nem bírnák el a földek.Remélem nem gond,hogy más szemszögből közelítettem meg a témát.

Üdv!
2011-05-27
15:06:59
#14595
Biogáz erőmű Szegeden: - www.gazdasag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=598:biogaz-erm-epuel-szegeden&catid=2:hirek&Itemid=57

"A tervek szerint 2001 végén kezdi meg a működést Szegeden a Weltec Biopower által épített biogáz erőmű. Az 1 megawattos erőmű beruházásában a néme cég partnere beruházóként a Démász tulajdonában lévő Zöldforrás Energia Kft., kivitelezőként pedig az Inwatech Kft."
zoldszemVálasz erre
2011-05-27
14:06:17
Előzmény: sándor #14589#14594
üdv Sándor!
örülök,hogy reagáltál.ha nem is egyezik a véleményünk,remélem valami hasznosat kihozunk a dologból! :-)
gondolkodjunk kicsit a méretről! egy számosállat naponta 6,5 kg trágyát termel.az etetése sem azért történik,hogy gázt termeljen,a trágya gondot okozó melléktermék.ha 150 fejőstehénnel számolnánk,kapnánk havonta 30 t trágyát.ha jól emlékszem,tonnánként kb 120 km3 biogázt.persze ez ipari körülmények között.bár a modernebb fermentálókban akár meg is kétszerezhető ez a mennyiség. zöldkaszáló esetében 1 ha 1150 km3 biogázt termel,kb 12 t-s zöldtömeggel számolva.ez tápanyag
visszajuttatással emelhető.egyébként inkább termelnek hozzá silokukoricát.
az említett területeket most vagy egyáltalán nem,vagy pénzért tisztítják.a falukban már nincsenek tehenek,de a régi kaszálók kihasználatlanul gazosodnak.patakok,tavak,utak, stb környékét vállalkozókkal tisztíttatják a tulajdonosok,akik hasznot termelnek,tehát a felgyülemlő zöldtömeget már csak szállítíni kell.
autogáz. ha jól tudom,zalaegerszegen épült az ország első biogáz-töltőkútja.a gáz-generátorok között is akad benzinüzemű. hatásfokot nem tudok,de 1 km3 biogáz 0,6 l olajegyenértéket bír.én réges-rég még palackból gázautóztam,zsigulival.átfúrtuk a légszűrőt és és alu-csöveken vezettük be a gázt.:-)egyébként indiában a fölbe ásott gödrökben fejlesztenek biogázt,csövön pedig a konyhába vezetik.ez elég egyszerű megoldás.viszont jó ötlet a sárral kenés.egyszerre hőszigetel,megkönnyíti a gáz kivételezését,plusz gondolom légmentesít.
visszakanyarodva a gazhoz.:-) persze szállítani kell.de a szántóföldön ecélra megtermelt silokukoricát,energianövényt is.nem tuti a dolog,ha van kedved nézz utána,de ha jól gondolom a 6 km3 apríték kb 5000 kw/h energiát tartalmaz? ez nem kevés. még akkor sem,ha házi körülmények miatt bukjuk is jó részét.mennem kell,ha van kedved a folytatáshoz,örülnék!
zoldszemVálasz erre
2011-05-26
14:43:20
Előzmény: sándor #13018#14577
Sándor!
ha valaki látott magától meggyulladó trágyakupacot,talán inkább elhiszi,milyen iszonyat hőenergiát termelhet a rothadási folyamat! ha jól figyeltem,a hőn kívül még volt "egyéb" produktum is! pl: metán,amivel pl.hajthatta
az aprításban résztvevő gépek motorját,vagy az autóját!itt megjegyzem olvastam egy sümegen élő bácsiról,aki saját magának állít elő biogázt az autójába! hűtőgép kompresszorral pedig átfejti palackba.átutazóban a sümegi benzinkúton rákérdeztem a bácsira,úgy tudom egy öreg isuzut "etet"biogázzal.plusz termék még a megmaradt biohumusz,amit ha jól értettem,visszajuttat a fák alá.vagyis egy meghatározott részét,a többivel új termőterületet hozott létre.hihetőnek gondolom.azt írta,hogy a kritikus mennyiség 4,mások szerint 7 km3.ha megnézzük a fogyasztását egy 15 lóerős aprítógépnek,ami egy óra alatt 6 km3 fa-aprítékot készít,ráadásul meghajtható biogázzal is,akkor kigondolható,hogy nem írt rosszat a fickó! visszatérve a hőre, még annyit talán,hogy a falun élők tudják,hogy a trágyakupac télen is meleg belül.talán nem elhanyagolható az sem,hogy a számítás passzívházzal
készült! viszont ha a tüzet vizsgáljuk,próbálj meg egy marék szalmával vastag fát meggyújtani! :-) ez sem biztos,hogy rossz ötlet.viszont,ha az a zöldtömeg ami eddig vitte a tápanyagot,így visszakerül tápanyagként! :-)jó!:-) egyetértek veled viszont a mennyiséget nézve!baranyában ismerek akár 25-30 ha egybefüggő,elhanyagolt területet! még egy kicsit a mennyiségről! gondolkodva a témán,kicsit körülnéztem kb 12 km-es sugarú körben,szerintem a jelenleg gondot okozó gaz fenntartana egy kb 350-500kw/h -s biogáz erőművet is! befejezésül még talán: a biogáz-körüli gondolatok érdekelnek,ha valakinek van gondolata,szívesen venném!

2011-03-17
13:38:44
Előzmény: robert #13002#13003
:)

2011-03-17
12:55:13
Előzmény: kovyhun #12999#13002
Idézet Virág elvtárstól: "Spongyát rá, Pelikán elvtárs!"
2011-03-17
12:54:00
Előzmény: hargi #12994#13001
Ezért is nem foglalkozok vele.
2011-03-17
12:38:23
Előzmény: robert #12996#12999
/off
Sajnálom hogy fizetõs lett.
Nem is a pénz miatt mert nem nagy összeg, hanem valaki abból az információkból csinál pénzt amit a tagok hoztak össze.
Van akkora látogatottsága, hogy a szerverbérlet díja néhány reklámból meg van neki szerintem.
2011-03-17
12:25:30
Előzmény: kovyhun #12995#12996
kovyhun,

A sörözõbe a kidóbóember nem enged betekintenem :)
2011-03-17
12:22:37
Előzmény: robert #12993#12995
Link van, de sajnos zártkörû fórum:
www.turkish.homelinux.org/phpbb/viewtopic.php?f=17&t=119&start=30#p10654
Egy sörkollektoros ember írta oda.

( Sajnos az fizetõs lett, pedig régen rendszeresen jártam oda :( )
2011-03-17
12:21:05
Előzmény: pali #12988#12994
A szennyvízbõl nagyon kevés biogáz lenne. A szennyvíztisztítók is szennyvíziszapból csinálják, de inkább állattartó telepek szoktak vele próbálkozni trágyakezelésként. Kicsiben inkább trópusi országokban (India, Vietnam, dél-Amerika) csinálják, mert a megfelelõ gáztermeléshez meleg kell
2011-03-17
12:14:04
Előzmény: kovyhun #12990#12993
kovyhun,

Van ehhez egy link?
2011-03-17
12:13:22
Előzmény: robert #12991#12992
Elég meggyõzõen írta, hogy a sajátja.
Szeretem amikor emberek idéznek valahonnan, de úgy adják elõ, mint ha az övék lenne az ötlet.
2011-03-17
12:00:45
Előzmény: pali #12988#12991
pali,

Semmi sem az aminek látszik :(
Ennek a "magyarországi kísérletnek" Costa Rica adott otthont:
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Biogázlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva