Biosolar Forum => Fűtés - Kazánok => FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOK | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 következő » |
votinkaVálasz erre 2011-02-02 19:13:15 |
---|
Előzmény: sándor #11328#11345 Sándor Azt tudom,hogy meg sem közelít egy faelgázasítót, csak úgy gondolom,hogy a vegyes kazánok között egy elég jó hatásfokú és minőségű kazán. A tulajdonosok elmondása szerint is. |
zsezseVálasz erre 2011-02-02 17:12:18 |
---|
#11340 berek villamos szempontbol igaza van:) de futes szempontbol nem oda kell tenni, ahol fontos, hogy egyenletes legyen a homerseklet, tobb futott helyseg eseten pedig a leghidegebbe. ha ez a halo, akkor oda. |
berekVálasz erre 2011-02-02 15:02:25 |
---|
Előzmény: monolit #11326#11336 Köszi a választ, tudomásul vettem. A gond csak az, hogy dolgozunk, mire hazaérünk, teljesen lehűl a ház (padlófűtés). Még egy kérdés: az előző tulaj a termosztátot abba a szobában szerelte fel amit mi nem használunk, viszont ott kénytelenek vagyunk a radiátort feltekerni, így fölöslegesen fűtünk ott.Szerintem át kellene szereltetnünk a hálószobába-jól gondolom? Egy villanyszerelőt megkérdeztünk, szerinte teljesen mindegy hol van a termosztát.Ezzel nem értek egyet bár tök laikus vagyok, de a termosztát szabályozza a fűtést. Üdv. |
berekVálasz erre 2011-02-02 14:50:19 |
---|
Előzmény: sándor #11328#11333 Kedves Sándor! Votinkának írt válaszodban említed, hogy " még a kazánról szóló tájékoztatót sem olvassuk el" -nos már pár nappal ezelőtt írtam le, hogy 3 hónapja költöztünk-tehát megörököltük a faelgázosító kazánt. Leirat nincs róla, a volt tulaj pedig valami bútorlappal fűtötte, nem igazán lehet vele kommunikálni.Ezért is kérek Tőletek tanácsot időnként. |
monolitVálasz erre 2011-02-02 10:20:16 |
---|
Előzmény: votinka #11319#11327 "monolit! Tudom,hogy jobban járok az Atmossal. Szeretném is nagyon,de hát a pénz az nagy úr:( Csak fával fogok tüzelni, tölgy és akác! Előzmény: kod1111 #11304" A drágább sokszor lesz olcsóbb. Nem tudom most mennyi a két kazán között az árdifferencia, amikor én vettem a sajátomat nem volt túlzott. Azt tudnod kell hogy ha fával akarsz tüzelni a választott kazánod hátrányban van. A tüzelőanyag gyorsan leég. Ha már nem dolgozol akkor nem probléma, egyébként igen. |
monolitVálasz erre 2011-02-02 10:11:36 |
---|
Előzmény: berek #11318#11326 Nem az a lényeg hogy meddig ég. Maga a gázosító úgy van kitalálva hogy az égés folyamata állandó legyen,abban a legkevesebb legyen a beavatkozás. A töltet úgy égjen le, hogy ne legyen benne oxigén elvonás. Nem is lehet teljesen lezárni még zárt csappantyúnál sem. Így érhető el a jó hatásfok. A puffer tartályt eredendően e miatt kell beépíteni. A hőfelesleget legyen hova tenni ha már nem kell azt a lakás fűtéséhez felhasználni. A minimális kazánvezérlés arra szolgál hogy a kazán ne forrjon fel. A lakás hőszabályozása nem a kazán szabályozásával történik mint a hagyományos rendszereknél! A fűtés hosszát a faanyag típusával lehet egyedül meghosszabbítani. Olyan fafajtát kell alkalmazni ami nem nagy lánggal ég. Pl. akác helyett bükköt v. tölgyet használsz. Vagy nagyobb űrméretű kazánt vásárolsz amibe több fát tehetsz bele, de a tartály hőveszteségei miatt nem érdemes a hőt betárolni hosszabb időre. Kazán vásárlásakor mindig mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat. Nézd az előnyét, hagyományos szilárd tüzelésű kazánnál jóval többször kellene a fát pakolnod :) . |
votinkaVálasz erre 2011-02-02 08:29:50 |
---|
Előzmény: kod1111 #11304#11319 Köszönöm kod 1111! Ha mégsem az Atmos lenne(anyagi okok miatt),akkor lehet ez lesz a befutó. Én nem fojtanám le. Jónak tűnik, 6mm vastag lemez,nagy tűztérajtó ,nyitott-zárt rendszerbe egyaránt köthető,akinek van dicsérik.Nyugodtabban megvenném ,mint egy celsiust vagy calort. Lehet felhívom az embert,írtam neki e-mailt,de nem válaszolt,valószínű nem él már a cím amit találtam. Ha tudsz róluk még valami infót,szívesen fogadom. monolit! Tudom,hogy jobban járok az Atmossal. Szeretném is nagyon,de hát a pénz az nagy úr:( Csak fával fogok tüzelni, tölgy és akác! |
berekVálasz erre 2011-02-02 08:20:00 |
---|
#11318 Sziasztok! A faelgázosító kazánnak begyújtás után rendesen megpakolva,kb. mennyi ideig kellene kitartani? Sajnos mi 4 óránként kell, hogy megrakjuk. Mit nem csinálunk jól? |
kunzoliVálasz erre 2011-02-02 00:20:37 |
---|
Előzmény: monolit #11310#11314 Igen, minden bizonnyal. A legtöbb dologban először az elmélet, majd a gyakorlat nálam a tanulási folyamat időrendje. Most ez megfordult. Gyerekkoromtól fűtök, így is, úgy is, aztán tessék: Most tanulom meg a tudományos alapokat hozzá. Köszönöm! Üdv! Ha belegondolok mennyit pocsékoltam, szennyeztem, mindannyiunk, benne a magam kárára is, csupán felületességből, bagatellizálva a témát, nem vagyok boldog a gondolattól... Még attól sem, hogy másokhoz, az átlaghoz képest talán nem is olyan túlzottan. |
monolitVálasz erre 2011-02-01 23:53:14 |
---|
Előzmény: kunzoli #11309#11310 "Csendes, kis lángon, és igen hosszan tartó égést tapasztaltam, kellemes hőkisugárzás mellett." Gyakorlatilag légfelesleggel lett elégetve a keletkező fagáz. Ellenkező esetben a kéményen át égetlenül távozik jó része. |
kunzoliVálasz erre 2011-02-01 22:50:32 |
---|
Előzmény: sándor #11274#11309 Sándor! Még vasárnap délután teszteltem a cserépkályhánál, de nem működött a módszer. Szép nagy rakás parázs keletkezett, imponáló látványt nyújtva, de a kályha egyszerűen nem akart kifelé is hőt sugározni. Tegnap, - a már megszokott módon, de kisebb módosítással -, szépen befűtöttem. A módosítás: Nem hagytam nyitva az alsó ajtót kilincs távolságra sem, hanem becsukva, de teljesen, félkörre kinyitott szellőzővel, a felsőnél pedig 1/4-nyire nyitott szellőzővel hagytam. Nagyobb parázsmennyiség, hasonlóan mint a kísérletnél, de mégis intenzív lángolás, melynek nyelvei újra eljuthattak messzebbre is a kályhában. Jól átmelegedett csempék, és mégis, mintha kevesebb fa kellett volna. Ezt akarom még holnaptól finomítani. Ma pedig módom volt a kandallónál (6kW hordozható) próbát tenni. A már jól égő tűz mellett (Nejem gyújtott be, én már így találtam), a felső ajtón, az üveg alatt van egy tolózár, melyet teljesen kinyitottam, míg az alsó ajtó alatt lévőt kis híján elzártam. Csendes, kis lángon, és igen hosszan tartó égést tapasztaltam, kellemes hőkisugárzás mellett. Nem is égettünk el többet úgy 2 óra alatt, mint vagy 4db hasábfa + 1 szénabrikett henger, és persze a begyújtásnak okot adó, némi hulladékpapír. Köszönöm, hogy a figyelmemet ráirányítottad ezekre a tüzeléstechnikai finomságokra. Az odafigyelés megtérül. Üdv! |
monolitVálasz erre 2011-02-01 22:21:28 |
---|
Előzmény: votinka #11296#11308 Sima normál kazán mindkettő, nem különböznek a régiektől szinte semmiben. A légfelesleg előállítása is csak opció a másodiknál. A hangzatos szavaknak kár bedőlni, az Atmos-szal jobban jársz. Azt kellene eldönteni hogy mivel akarsz tüzelni. Szén, vagy fa. Az előzőre is jobb egy kétaknás kivitelű. |
kod1111Válasz erre 2011-02-01 21:38:30 |
---|
Előzmény: votinka #11296#11304 votinka. Én ismerem ezeket a kazánokat, a szomszéd faluban gyártják őket, az utolsót nem Ő gyártja. Egy ismerős vett nem rég ilyet eléggé lefojtva használja, de 6-7 órát is megy egy rakással, persze felső begyújtással. OPTIMA Tüzelés Futéstechnika Kiss Tamás gépészmérnök 2319 Szigetújfalu Pf.11. Mobil: 20/9427 816 Tel: 24/463 584 Optima tandem kéttuzteru melegvizes kazán földgáz, PB, Olaj, tüzifa és szén eltüzelésére. Hatásfok blokkégonél: 90%, szilárd tüzelésnél: 80%. |
votinkaVálasz erre 2011-02-01 16:36:32 |
---|
Előzmény: sándor #11205#11296 Sándor! A szigetelést mindenképpen későbbre hagyom! Körülbelül ezzel a 16-17 Kw-os értékkel fogunk számolni,szerintem ez már nagyon közelít a valósághoz! A pályázatok egy jó ötlet,nézegetem is őket,azt olvastam március környékén talán elindul valami. Beszélek a fűtésszerelővel is és előadom neki a terveket,ötleteket,rajzot! Nagyon érdekes,hogy a másik fórumon le akartak beszélni a 3000l-es tartályról,miközben mindenki azt írja, hogy 1000-1500l-es tartálya van,de ha most csinálna rendszert vagy tehetné biztos tenne be még egy ekkorát..... Német, külföldi fórumokon 2000l alatt nem is használnak puffert:) Találtam egy vegyestözelésű kazánt Lignoterm néven,nagyon dícsérik a gyártót,6mm-es lemezből készülnek,ha valami közbejön és nem Atmos lenne,szerintem ezt fogom venni.Azt írják nagyon jó a hatásfoka a kazánjainak és sokáig ég.Szigetújfalun gyártják. Ismeri valaki itt ezeket a kazánokat? It van néhány link róla: mindennelfut.uw.hu |
kunzoliVálasz erre 2011-01-30 12:59:00 |
---|
Előzmény: kunzoli #11214#11215 Hozzátenném, a cserépkályhánál a füstjárat kb 4 méteres szakasza belül van, s csak aztán lép be a kéménybe az égéstermék. Ettől függetlenül, meg kellene adni az időt az átfűtésre, és kevésbé intenzív lobogás mellett. Csak az a baj, hogy erre nekem sem volt türelmem, főleg ha egy-két szabadnap után azt láttam: "bebőrödzött" a víz a mosógépeim mellett lévő lavórban. Megéri kísérletezni, mert némi türelemmel talán jelentős megtakarítás is elérhető. |
kunzoliVálasz erre 2011-01-30 12:43:59 |
---|
Előzmény: sándor #11206#11214 A cserépkályhát átrakó mester szerint: 1. begyújtáskor legyen zárva a hamutartó ajtaja, felül meg csak a szikrafogó ajtó legyen bezárva. 2. amikor már ropog a gerjesztő, csere, azaz alul kicsit kinyitni, felül bezárni. 3. ha már elég meleg a kályha, és csak némi nem szenes parázs van a tűztérben, el lehet teljesen zárni a levegő útját. Az ígért 5-6kg fa helyett kb. 20kg nyers akácot kíván a jó felfűtés, igaz egy rossz adottságú, tufa falazatú 20+15 m2 (20 totál fűtött, 15 temperált ter.) épületben, és naponta egyszeri begyújtásra, a munkaidőre szóló hőért. Van még mit tanulnom, bár bevallom, - mivel a cserépkályha sok tekintetben kényesebb, mint mondjuk egy kandalló (otthon, a nappaliban ez van), különösen a nyomásviszonyok tekintetében -, tartok is tőle. Voltam tanúja ugyanis a hirtelen bedurrant "fagáz" munkájának, amikor hirtelen felemelte a cserépkályha tetejét, megtágítva a felső sorok fugáit is. Ezért voltam ezidáig olyan szófogadó fűtő, mert a "mester" csak jobban tudja. Ugyanakkor alig várom, hogy kipróbálhassam a másik szisztémát. Üdv! |
kunzoliVálasz erre 2011-01-29 20:34:31 |
---|
Előzmény: sándor #11179#11198 Meghajlok a tények előtt. Volt szerencsém a felsorolt fafajták egy részével, - keménnyel, puhával is -, fűteni. Nem tudtam korrektül összehasonlítani a nedvességtartalmakat, ezért a "környezeti körülmények", mondjuk a nálam hasonló, és mindegyik fára egyformán ható légnedvesség mellett tapasztalt felfűtési idők, elhasznált faanyagok mennyiségi különbsége adja a véleményemhez az alapot. A nedves nyárfa mellett fáztunk, a fenyőt nem győztem újratölteni, az akác még nedvesen is bedurrantott, igaz akkor folyt a kátrány rendesen. De, - és ezért elnézést kérek -, mezei vegyes kazánokkal fűtöttem, míg most a műhelyemben cserépkályhával ( idei akáccal), és még sohasem faelgázosítóval. Készséggel elhiszem, hogy a száraz nyárfa ég, mint a zsír. |
votinkaVálasz erre 2011-01-29 19:07:24 |
---|
Előzmény: sándor #11181#11193 Sándor! Elrontottam a számítást,robert segített,úgy néz ki,hogy a végleges érték 16KW lett. Az ár engem is befolyásol elé nagy mértékben,főleg úgy,hogy teljesen új rendszert kell építeni, se radiátorok,semmi... |
robertVálasz erre 2011-01-29 11:27:04 |
---|
Előzmény: kunzoli #11178#11184 "Mert nem szárítják, hacsak a nyakukon nem marad a kereskedőknek." Ellenkezőleg, mázsára történő árazás esetén esetleg meg is locsolják. Keresleti piacról van szó, a vevők nagy része pedig... hogy is mondjam... nem törődik vele, hogy mit kap, annyira tudatlan. |
kunzoliVálasz erre 2011-01-29 00:00:29 |
---|
Előzmény: robert #11170#11178 Robert! Köszönöm! Feladtad a labdát, hadd csapjam le! Melyik fa nedvességtartalma lehet (vélhetően) nagyobb, azonos környezeti körülmények között (mert persze nem 0% egyiké sem)? Szerintem a lazább rostszerkezet miatt az ún. puhafáké. Ha ezt, a víztartalom halmazállapot változtatására felhasznált energiát leszámítjuk, talán ülhet az 1 : 2-höz is. Mert nem szárítják, hacsak a nyakukon nem marad a kereskedőknek. Üdv! Megyek aludni, 3-kor kelek... |
robertVálasz erre 2011-01-28 19:55:27 |
---|
Előzmény: votinka #11160#11171 votinka, https://biosolar.hu/forum/show/11161#11161 |
votinkaVálasz erre 2011-01-28 18:30:30 |
---|
Előzmény: sándor #11140#11160 Sándor Jó hogy írtad ezt a vegyes rendszert.Ugyan gáz kazánnal nem szeretnék foglalkozni és valószínű,hogy nem is lesz,de van egy cserépkályha a lakásban,ezt nem bontatom el és így nyugodtan veszem meg a 25-ös faelgázasítót. Ha valami extrém helyzet lenne,befűtök azzal is. A szakszertől is a 25-öt ajánlották,igaz csak 1500-as pufferrel, de a 3000-es lesz.Azt írták,hogy zárt és nyitott rendszerbe egyaránt köthetem. Ennyi megjegyzést még tettek hozzá: "Mi általában zárt rendszert szoktunk javasolni, mivel itt jobb az áramlás és egyenletesebbek a nyomásviszonyok." Ahogy néztem a zárthoz elég sok kiegészítőt kell venni borsos áron. A tartály és a költségek miatt marad a nyitott verzió. Robert Kiszámoltam nagyjából a hőszükségletet. Az U értékeket nem változtattam meg. Az ablakok két szárnyú szimpla üvegezésűek. A fal B30 tégla vakolva (kőpor) . Ha jól töltöttem ki mindent akkor 9KW kazánteljesítmény jött ki. apps.biosolar.hu/enercal/?AH=150&A_teto=120&U_teto=0.5&A_fal=150&U_fal=0.4&AFD=6&AFK=6&AFN=6&AFE=6&U_ablak=1.5&A_padlo=100&U_padlo=0.4&A_pincefal=60&U_pincefal=0.4&V=370&N=0.5&EE=1500&P=4&tlh=21&tkh=-15&thk=20&tpi=5&QSK=0 |
berekVálasz erre 2011-01-28 08:54:53 |
---|
Előzmény: monolit #11118#11145 Köszi monolit! A ház 1995-ben épült, az előző tulaj a nappaliba csak padlófűtést alkalmazott, ezt "örököltük". Több helyen meg van repedve a járólap, ill, meg van süllyedve.Ezzel most nem tudunk mit kezdeni, -fogytán a pénzünk.Minden tanácsot nagyon köszönök. |
berekVálasz erre 2011-01-28 08:50:51 |
---|
Előzmény: robert #11116#11144 robert. Köszi. Tegnap beszereztünk brikettet, valóban a vizes fa okozta a gondunkat.Köszi mindenkinek a tanácsot!! Később fával tervezünk fűteni, de mivel -korábban írtam -novemberi költözés miatt tudtunk előre tervezni. Üdv. |
kunzoliVálasz erre 2011-01-27 20:25:22 |
---|
Előzmény: robert #11116#11130 Engedjétek meg egy "vidékinek": A fakitermelést rendesen télen végzik, s leginkább akkor szeretik frissiben eladni (nem kell magyaráznom miért) a tüzifát. Ilyenkor még a köbméter ár lehet elfogadható, hisz a térfogat nem változik látványosan a száradással. A fajsúly annál inkább, ezért a mázsánkénti ár ilyenkor kevéssé korrekt elszámolási alap. A legjobb nyáron megvenni, az előző téli szezonban kitermelt, a néhány havi tárolás során már némileg megszáradt fát (régebbit úgysem hagynak meg), majd ezt szellős, tetővel védett helyen tovább tárolni, szárítani a tüzelőberendezés által megkívánt állapotig. Ráadásul nyáron akciósan kínálják ezt a már nem teljesen nyers árut. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy csak keményfában érdemes gondolkodni. Ez az elmélet... Néha én is fűtöttem olyan pl. nyárfával, amiből szinte folyt a víz. Álmomba se jöjjön elő! |
Biosolar Forum => Fűtés - Kazánok => FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOK | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 következő » |