Biosolar Forum  =>  Esővíz  =>  Ciszternalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-10-14
10:59:54
Előzmény: kixgy #34234#34246
Kedves Kixgy!
Én is nyílást vágtam a tetejére. A közepén a teljes keresztmetszetet végigvágtam és fel/kihajthatósra megcsináltam egy ~40-45 cm széles sávot.
Az fel sem merült, hogy a gyerekeim segítségét kérjem, mert igen durva volt a közeg, én meg nem vagyok az a vékony csontozatú, mindenhol beférő filigrán alkat. :)
Szóval készítettem egy nyitható ajtót rá, aztán hol az egyik, hol a másik oldalra döntögetve bújtam bele és az előzetesen elképzelt technikával (brigéciol, trisó, és két(három) dörzsölő kefe) sikerült is egy szombat délután (~3-4 óra alatt) kipucolnom.
A hozzá szükséges forróvizet slagon vezettem ki a házból és többfunkciós szórófejjel juttattam a tisztítandó felületere.
Ha valakinek van gőzborotvája (saját vagy bérelt) akkor azzal azért sokkal gyorsabb és hatékonyabb lehet a munka, de én is meg lettem vele néhány óra alatt.

Néhány hetet hagytam szellőzni... mielőtt befogtam. Már nem volt különösebb szaga sem.
Jelenleg gyűlik benne a víz, amivel időnként csak a kert végében lévő gyomokat öntözöm. Nem árt nekik.
Úgy tervezem, hogy tavaszig ezzel a technikával csak öblítem majd a tartályt s majd csak azután kapnak belőle a virágok és az egyéb kerti dísznövények.

A cefre tárolás gondolom komolyabb higiéniai követelményeket támaszt.
Ebben nincs tapasztalatom.
Bár mióta a kormányunk hagyományt teremtett a házi pálinkafőzés engedélyezésével úgy látom a szomszédom is komoly "biznicbe" fogott.
Neki régi rozsdás acél hordok (200 l-es olajos hordók voltak régebben) sorakoznak az udvarán és abban kevergeti a környékről összeszedett, "böngészett" gyümölcsökből származó cefréjét.
Mivel sűrűn hangoztatja, hogy már csak alkohol mentes sört iszik, feltételezem nem saját fogyasztásra szorgoskodik.
Ahogy ismerem a higiéniai kérdésekkel sem nagyon foglalkozik.

Fém tartály esetén szerintem is járható út lehet a kiégetés majd az azt követő vegyszeres tisztítás. Így max. korom és füst szag marad hátra az olaj szaga helyett.
Írd majd meg itt a fórumon, hogy mire jutottál a fém tartályoddal, ha belefogtál a kitisztításába.
Üdv, paga
2012-10-14
08:32:38
Előzmény: paga #32673#34234
Kedves Paga,
Nálunk a faluban nagyon elterjedtek ezek az 1m3-es tartályok. Az egyik szomszédomnak 11 darab sorakozik az udvarán. Mind tele van szilvacefrével!!!
(11m3 cefre=800 liter 52 fokos pálinka!!!)
Nálunk gondolkozás nélkül vágják a tetejére az 50x50 cm-es nyilást, forditják az oldalára és küldik be a kisebb fiucskákat a surolókefével a kezükben tisztitni. Igaz, csak a bennetárolt mososzert kell kimosni. A gázolaj szagától én sem tudom, hogyan lehet megszabadulni.
Jövőre én is szeretnék beállitni egy 1500 literes fémtartályt. Abban is gázolaj volt. Fémtartály esetében mondogatnak bizonyos kiégetési lehetőséget, de még nem probáltam ki.

Üdvözlettel Kixgy
2012-09-01
16:04:34
#32673
Üdvözletem Mindenkinek!
Sikerült hozzájutnom egy ~1m3-es erősített vázszerkezetű műanyag tartályhoz.
A szépséghibája csak az, hogy régebben üzemanyagot tároltak benne.
Én meg esővizet szeretnék benne összegyűjteni és tárolni.

Milyen anyagot, anyagokat javasolnátok arra, hogy kitisztítsam?
Én a brigéciolra meg a trisóra gondoltam, forróvízzel.
Bár eléggé macerás lesz a tetején lévő ~15-18 cm átmérőjű töltőnyíláson keresztül elérnem a belső/alsó sarkokat.

Van ilyen feladattal és a megoldásával kapcsolatos tapasztalatotok?
Tudnátok javasolni anyagokat és módszert?


Egy kicsit más jellegű, de részben idevágó kérdés.
A tartályt a pincében fogom majd elhelyezni.
Szeretném egy bizonyos szintű telítettsége setén -egy az alsó pontjára bekötött- keringtető szivattyúval a szabadba vezetni belőle a vizet.

Van ötletetek arra nézve, hogyan lehet megoldani a legolcsóbban házilag egy ilyen tartály esetében a szintkapcsolót, ami működésbe hozza (és majd leállítja) a szivattyút?

Esetleg vannak adataitok arra vonatkozóan, hogy Közép-Magyarország területén mennyi az éves csapadék mennyisége [mm/m2] átlagosan, és az esősebb hónapokban?
A segítséget előre is köszönöm.
2012-07-19
22:26:24
Előzmény: kovyhun #31710#31714
kovyhun,

Szerintem a P-ben is kapható.

KPE-s csatlakozóm is, nagy átmérőjű, egy öntözéstechnikai cégnél vettem.

2012-07-19
21:42:53
#31710
Köszi.
Én egy közcsavar-karmantyú pároson gondolkodtam.
Sajnos nálunk (Szombathely) csak pra*ti*er van, nincs nagy választék.
KPE-s idomokat akarok rendelni valahonnan, gondoltam akkor a hordóhoz is rendelek valamit.
Ilyen anyás tömlőcsatlakozókkal nem találkoztam még :(.

2012-07-19
19:24:13
Előzmény: kovyhun #31703#31705
kovyhun,

A teljesség igénye néhány az általam használt csatlakozások közül:Érdemes szétnézni a barkácsáruházak kertosztályán.

Olyan falikút csaptelep is jó, aminek elég széles a karimája.

2012-07-19
19:02:02
#31703

Sziasztok,
szeretnék egy műanyaghordó oldalára fél colos csonkokat szerelni.
Tud ajánlani valaki egyszerű és megbízható megoldást?
(Padláson lesz, nem szeretném ha elkezdene csöpögni)

2012-05-09
15:57:21
Előzmény: lindy #29300#29303
lindy,

Három éve a falusi házunkban csak esővizet használunk az iváson és főzésen kivül mindenre. Nincs annyi ülepitőm mint a filmen, de tökéletesen működik. 3000 literes ciszternám van a föld alatt. Egyszer évente kitakaritom. Valahola forumon van foto is a ciszternáról. Meg is találtam:Nem árt ha a 27025-ös beirást megkeresed, itt egy oldallal hátrébb.
2012-05-09
15:53:38
Előzmény: plaszlo #29301#29302
Az ok, hogy az idei év ebből a szempontból szívás, viszont nem is azt mondja, hogy semmiképpen ne kösd be a vizet. Sőt azt mondja, hogy ha kell, akár a tartályt is feltöltheted vele ha kell.
Bár ennek sok értelmét nem látom. Akkor már inkább egy bekötést a vízvezeték rendszerbe, és ha túl kevés a víz a tartályban akkor a tartály felől csap elzár, városi víznél meg csap kinyit. A házon belül meg semmi nem változik a vízminőségen kívül...
Az idei év mindenképpen problémás, de más években meg túl sok a csapadék (pl. amikor 2 éve cseréltük a tetőt a házunkon :))
2012-05-09
15:05:21
Előzmény: lindy #29300#29301
lindy,
Ahol nincs csatorna kiépítve, ott (talán) lehet önellátó valaki. A nem újrahasznosítható részt szippantóautó elviszi időnként. De ahol bevezették már a csatornarendszert, ott kötelező rákötni. Amennyiben nincs vagy nem szükséges a vezetékes vízhasználat, ott csatornadíj sem keletkezik, de a készenléti díjat akkor is fizetni kell, idővel meg jönnek vizsgálódni, hogyan élhet valaki víz nélkül.
Mostanában elég nehéz elképzelni az esővízből a megélést, idén nálunk talán 20 mm eső esett (ebből most 15 mm), ebből nem lehet nagy terveket szövögetni.

2012-05-09
14:39:02
#29300
Nemrég találtam rá erre:
www.eautarcie.org/hu/index.html

A TELESŐ rendszer. Elég nehéz beleképzelnem magam abba a szituba, hogy minden víz ami a háztartásban kellhet az esőből jön. De állítólag működőképes a dolog. Bár akvapóniáról sem hittem volna, hogy működik, ha nem látom...

Már csak azt nem tudom, hogy jogszerűen hogy oldják meg a csatornahasználatot. Ha jól emlékszem az esővizet tilos a csatornába üríteni (bár ez a túlterhelés miatt van, ez esetben ilyen gond nincs) Bár erre is van megoldásuk: KEGYEDI rendszer illetve az Alomszék.

2012-05-07
12:54:05
Előzmény: Bous83 #29204#29207
Szerintem az évek (szenny)víztömege már eléggé betömörítette az alján a földet. A fenéklemez kiöntése előtt össze kell vasalni úgy, hogy az oldalfalakba betonvas tüskéket fúrsz és ahhoz kötöd a fenéklemez a vasalatát. Ez már megfogja az esetleges süllyedést, a két beton közötti rést amúgy is tömíteni kel valamilyen rugalmas, önthető anyaggal.
Ha újonnan készítik a ciszternát, akkor is először a vasalt alapot készítik el, és ezt kötik össze a falazat vasalásával. Itt sincs a két rész között teljes kitöltés, utána szigetelni kell.
Például:
AQUAFIN-IC kristályos vízszigetelő anyag:
pozitív és negatív víznyomás ellen - öngyógyító - kül- és beltérre - tartós: már milliószor bizonyított
A kivitelezési lépések: Mindenképpen nedvesítsük be a felületet. Az AQUAFIN-IC vízszigetelő anyagot egy keverőszáras fúrógéppel összekeverjük, majd két rétegben az előkészített felületre egy erősebb ecsettel vagy kefével felvisszük. A fal-padló és a fal-fal csatlakozásoknál a hajlatokba ASO-Dichtband-2000 hajlaterősítő szalagot ágyazunk be a két réteg AQUAFIN 2K/M közé.

Van egy olyan gyanúm, hogy az oldalfalak már tömítve lettek a benne lévő szutymótól, zsírtól, stb. Ennek tömítése még jó ideig "megoldott". :)
2012-05-07
12:32:28
Előzmény: plaszlo #29195#29204
Köszi,

A betonozás valószínűleg elégséges lenne, bár lehet hogy a víz tömege miatt idővel egy hajszálnyit süllyedne, így körben repedés keletkezne, ahol elszivárogna a víz. (Ha előbb készülne az alja, majd arra menne az oldalfal, nem jelentkezhetne ez a probléma, de mivel az oldalfasz kész, ez nem lehetséges.)

Van olyan cucc, amit a két beton közé kell tenni, és az egyszerűbbek a víz hatására, a jobbak a betonból valamit kivonva megdagadnak, és tökéletes vízzárást biztosítanak. Ez csak akkor lenne jó, ha előbb készülne az alja, arra körbe tennék ilyen szalagot, majd arra húznám a falat. A szalagot nem tudom hogy tehetném rés nélkül az oldalfalra, amíg kiöntöm az alját. Ráadásul mivel emésztő, nem igazán foglalkozott (30 évvel ezelőtt) azzal fater, hogy sík legyen az oldalfal. Persze nagyjából az, de a zsalupadlók vastagságainak eltérései, valamint a sarkainak kerekségei miatt nem sík. Na ezt jólmegaszontam. :-)
2012-05-07
10:38:54
Előzmény: Bous83 #29182#29195
Nandi
Gondolom az alj betonozása is kiesik, mert ez sem olcsó és hosszadalmas.
Szerintem hosszabb távon ez lenne a jó megoldás és belülről vízzáró réteggel glettelni.
Nálunk is az idén felszabadul az emésztő, mivel lassan rá kell kötni a csatornahálózatra. Két kútgyűrűkből álló emésztő van csővel összekötve. Valahol a híg tartály tetejénél szelel, majd ezt kell betömnöm, de majd ha tiszta lesz, akkor derül ki mennyire vízzáró. Én már beterveztem a vízzáró réteget, de még nem tudom van-e és milyen az alja. Ha nincs rendes alja, én betonozni fogom.
2012-05-06
22:12:48
#29182
Sziasztok,

A házunk összes esővize a 10 évvel ezelőttig funkcionáló emésztő fala mellet halad el. 1 hete fúrtunk 1db 50-es, és 3db 35-ös lyukat a betonfalba (jó móka volt, 50cm 3-1-es erős beton), valamint a víz folyása szempontjából a lyukak után betettünk egy-egy 8cm-es gátat. Az esővíz a gátaknak köszönhetően be fog folyni a régi emésztőbe.

Az emésztő 11m3-es, középen egy beton választófallal. (amin fúrtam 6db 28-as lyukat, hogy össze legyenek nyitva) Valaha ez azért volt, hogy az egyik fele a sűrű, a másik a híg legyen. A híg felében 10 év után, azaz furkáláskor volt 20cm tiszta víz, tehát az alja vízzáró lett. A válaszfal kifurkálása után kiegyenlítődött a víz, egyenletesen 10cm lett mindenhol. Azonban másnapra eltűnt a víz. Sajna a "sűrű" oldal alja nem vízzáró. Ez meg így nem túl jó, másfél napot dolgoztunk az egész projekten.

Van ötletek arra, hogy hogyan lehetne egyszerűen, gyorsan, és legfőképp olcsón vízzáróvá tenni az alját? Tófólia drága, és nehézkes lenne kivitelezni. (A válaszfal 20cm-es erős beton, nem lenne jó móka kiszedni) Esetleg valami trutyi, ami olcsó és eltömíti a föld pórusait?

Előre is köszi az ötleteket...


2012-03-18
01:03:28
Előzmény: kixgy #27292#27323
Nem is gondolnánk, hogy a kocsmákban mennyi jó ötlet cserél gazdát.
Az iskolák nem tanítják, mert nem eléggé tudományos.

idézem Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök szavait 2000-ből:
"... ha két embernek van 100-100 forintja és azt kicseréli, akkor mindkettőnek lesz 100-100 forintja, de ha a két embernek van egy-egy gondolata és azt cseréli ki, akkor mindkettőnek két-két gondolata lesz, így anyagi megerősödés dolgában is biztosan előbbre jutunk, mint előtte voltunk."


2012-03-17
07:09:26
Előzmény: Nandi #27288#27292
Nandi,

Ötletgazdagságra kapsz egy csillagos ötöst. Kimaradt még esetleg a levitáció és a helikopter használata...
Elsuhantál a valóság mellett.
Első nekifutásból ugyanis a létra és a saját lábai alatt sehogy nem glettol. Ott marad egy kis darab összetapicskolva és a mester kimázsik a bazinból. Másnap a kezében két deszkával visszamászik. Leteszi a két deszkát a már megkötött glettre. Az egyikre teszi a létrát a másikra rááll és leglettolja a tegnapi tapicskolt részt. Egy nap különbséggel a glett nyomtalanul összegyógyul.

Ott voltam mikor csinálták, de nem kérdeztem meg a mestert csak figyeltem a szemem sarkából a fejleményeket. Nem akartam, hogy este a kocsmában csámcsogjanak a „tudatlanságomon”

2012-03-16
23:41:59
Előzmény: kixgy #27271#27288
kixgy,

Ez nagyszerűen hangzik.

"Azt tudod, hogy a kőmüves hogyan glettolja le a bazin alját a saját lába alatt? "
Ha megmondod.

Amúgy ötletelni tudok:
- Belógatják a társai.
- Be lógatnak egy létrát.
- Kötélhágcsóról
- A glettvasra botot szerelnek
- Sehogy
- Előbb a bal oldal, aztán a jobb
- A cipő talpára szerelik a glettvasat (na jó csak viccnek szántam)
2012-03-16
15:22:25
Előzmény: Nandi #27237#27271
Nanadi,
A bazin öntése „egy füst alatt” történt a ház épitésével. Sok kimaradt anyagot csak pótolni kellett. Zsaluzáshoz a deszkát ujrahasználták. Kimaradt sódert a szomszédból pótoltam 1 liter szilvalálinkáért:). A kőmüvest valamikor tanitottam. Biztos nem buktattam meg matekből, mert mindig barátságos árakat szabott meg. Igy lett a manopera kb 75E.

Hozzávalók: 2m3 sóder, 18 zsák cement, 12 m2 betonvas háló (6mm).

A gödröt kézi erővel ásták. Feltűnően hamar végzett vele egy ember(ezek a falusi emberek úgy ássák be magukat a földbe,mint a vakond:)
A külső zsalu maga a föld.
A vasaláshoz használt hálót sarkokban egymásba akasztják.
Egyik nap kiöntik az alját. Másnap berakják a belső oldal zsalujait és kiöntik a falakat.
X nap után a zsalut kiszedik és leglettolják. A glettbe kevernek egy un. AQUASTOP nevü drapp szinü port. Ez zárja a pórusokat. A sarkokat klaszikus „sörös üveg módszerrel” kigömbölyitik.. Pár nap után zsalu a tetejénk.(Itt nem árt hagyni egy 50x50 cm-es nyilást:)) Azt is kiöntik és kész.
Első télen a viz belefagyott. Szerencsére nem rombolt. Azóta télire lefedem 10 cm polisztiroll+hullámos tetőfedő akármi. A képen látható két vastagdeszka csak azért van, hogy a szél el ne vigye a hullámost.
Tudomásom szerint nem veszti a vizet.

Azt tudod, hogy a kőmüves hogyan glettolja le a bazin alját a saját lába alatt? :)
2012-03-16
14:24:30
Előzmény: digium #27246#27267
Digium,
Ezeket már tényleg versenyképes árak.
2012-03-16
10:06:10
#27258
Elolvastátok a topic elejét is?
Vasbeton ciszternát terveztem építeni, aztán szóba jött a zsalukövekből épített fal és a fóliázás is:
https://biosolar.hu/forum/show/594#594


A készen kapható beton kútgyűrűket jól lehet egymáshoz és a fenékhez tömíteni.
Lehet készen kapni a csatornázáshoz használt vízzáró gyűjtő, csatlakozó, szivattyú aknákat. Különböző méretben, alakban, kivezetésekkel, fedelekkel, fedél terhelhetőséggel.
A csatorna építéseknél látható, hogy egy markoló, egy árokásó még a nagyobbakat is kényelmesen beemeli.

A legegyszerűbb ciszterna amit láttam, egy a talajvíz eltűnése miatt szárazra került betongyűrűs kútból készült. Befenekelték és az elemek találkozását tömítették.

2012-03-15
23:24:15
Előzmény: Nandi #27241#27246
Szerintem a műanyag tartály olcsóbb, mint a beton főleg szállítással/daruzással együtt. Például itt 3 m3-es 139eFt bruttó 25 év garanciával, de van más méret is:
tartalywebaruhaz.hu
2012-03-15
21:15:57
Előzmény: robert #27221#27241
Robert,

Reális lehet a 650,- eFt mai áron számolva 8 m3- re vetítve.


2012-03-15
20:42:11
Előzmény: kixgy #27234#27237
kixgy,

Az enyém 2006-os évjárat.

A tiéd mikor készült?
A betonozásról vannak fotóid?
Hogyan tetted vízzáróvá?
Repedések nem lettek rajta?
Milyen mélyre raktad?

Édesapámnak volt egy öntött ciszternája, de sokat kínlódott a fagykárok miatt.
Ne érts félre. Nyilván jól is meg lehet építeni.

Apámnak is probléma mentesebb lehetett volna, ha az egész fagyhatár alá kerül.

Évente egyszer én is ki szoktam takarítani gyökérkefével + nedves porszívóval.
Mielőtt lemegyek, ventilátorral szellőztetek 10 percig.
A nedves porszívóra csatlakoztatok egy jó hosszú kifújó csövet a szabadba, így nem tüdőzöm le a bacikat.
Régebben takarítás előtt beborítottam egy liter hipót, de azt senkinek nem ajánlom, mert nehéz kiszellőztetni a klór gázt.


2012-03-15
16:59:42
#27234
Ciszterna ügyben márom dolgot megjegyeznék:

1) Az én földbe öntött 3 m3-es bazinom negyedébe sem került a Robert által irt 650E-nek.
2) A bazinba lévő vizet langyositni, melegitni szerintem nagy HIBA lenne. Inkább hütni kellene.
3)Akármilyen szürőt használsz, egyszer egy évben a bazint ki kell üritni. Kézben égő gyergyával és súrolókefével le kell mászni a bazinba és pedánsan tisztára kell smegálni.Biosolar Forum  =>  Esővíz  =>  Ciszternalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva