Biosolar Forum  =>  Esővíz  =>  Ciszternalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
kedvescimboraVálasz erre
2008-10-21
09:40:26
#1058
Aki ennyire humoros ember az bizonyára azon se sértődik meg ha Sanyinak szólítom.
Sanyi!
Nemcsak itt hanem más fórumon is érdeklődtek az öntöző "rendszerem" iránt. Valószínü, hogy a honlapomra is felteszem. Erről jut eszembe. Most raktam fel egy képet a kertészet menüpont alá. Ha érdekel ugorj át hozzám és nézd meg üdv.

kedvescimboraVálasz erre
2008-10-21
09:33:10
#1057
Téglából is jó a ciszterna. Nekem is vízzáró adalékos vakolat volt először. Az orosz búvár szivattyú tönkretette, a pumpa remegésével szétrázta és hajszál repedések keletkeztek rajta. Újra vakolni sokba került volna, sőt egy 2.5 cm vastag réteg felvitele is legalább 1-1.5 m3-rel csökkentené a térfogatát. Ennyivel kevesebb víz férne bele. Ezért új építésü ciszternánál is érdemes megfontolni a fóliás ötletemet!
kedvescimboraVálasz erre
2008-10-20
14:13:12
#1050
Kedves Sándor,

"
1.Ha nem szűröd a befolyót, nem büdösödik be a vized az összegyűlt üledéktől?
2.Az átfejtő slagrendszer a kiegyenlítődés után folyamatosan működni fog hacsak, amíg, teljesen ki nem ürül a felső ciszterna)?
3.Hogyan szabályozod a lakásban lévő bojler töltését? Ha a bojlerból a levegőt a szabadba engeded, akkor üzemzavar esetén a bojler túlfolyhat.
4.A bojlert miért nem hidroforként üzemelteted?
Úgy egyszerűbbnek tűnik.
5.Egyáltalán mennyi vizet tudsz felvenni?
Olyan sok a csapadék felétek?
"
1.Eddig még nem volt vele gondom. A dombomon van egy különálló 1 köbm. acéltartályom is,a szomszéd bungijáról lefolyó vizet gyűjti. Abban megsárgul a víz. Viszont a ciszterna szép tiszta vizet ad.Nyilván az aljára leülepedik a por és a Bramac tetőről leporló réteg. Szerves anyag nem kerül bele.Mivel a föld alatt állandó hűvös helyen van, a víz állandóan cserélődik benne eddig még nem volt vele gondom. Új építésénél javaslom a szűrő beépítését. Volt olyan eset, hogy felnyitottam a fedlapot megnézni mennyi víz van benne és kiröpült belőle egy madár. Majdnem levitte a fejemet.
2.Nem működik mert a csapot lezárom. Csak nyáron kánikulában van szerepe, amikor a kertet sokat kell öntözni. Az év többi részében a felső tartály tele van és a túlfolyóján keresztül az alsó is általában megtelik.
3.Roppant egyszerűen. A boyler felül ki van vágva ott süllyesztettem bele a Wc töltő szivattyút és azon a kivágáson keresztül töltöm fel a nagy rendszerről. Szabályzás nincs. A nagy víznyomás csobogva ömlik bele. Ha a vízszint eléri a töltő slagot a csobogás megszűnik , surrogássá válik. Ez azt jelenti tele van . No akkor lezárom a töltő csapot. Magyarul nincs automatizálva. Nem tartottam fontosnak. Amíg a garázsban és a műhelyben szöszmötölök , közben a töltést elintézem . Egyébként hamar megtelik.
4. Akkor a Wc tartály töltést nem tudnám szivattyúval végezni. Át kéne mindent szerelni. Így is egyszerű . Ha Kaposvár fele jártok látogassatok meg! Szívesen megmutatom.
5. kb 500-600 mm az évi csapadék a tető 120 m2 így min 50-70 m3 a vízmennyiség. Ennyit nem tudok elhasználni mert jó része akkor van amikor nem kell öntözni.

kedvescimboraVálasz erre
2008-10-18
22:29:13
#1047
Így igaz a telek legmagasabb pontján van egy 200l kiselejtezett bojler tartálya az a víztorony szerepét tölti be. öntözési célt szolgál. Csak nyáron használom.
A házban más a helyzet. Ott szintén van egy 200l bojler felakaszva a falra a legalsó szinten.Abban van egy kis búvárszivattyú ami töltögeti a wc tartályt. A tartályon egy érzékelő figyeli a töltöttségi szintet és annak megfelelően vezérli a szivattyút. A régi úszós megoldás is megmaradt tartaléknak, de a csap elvan zárva.
A mosógép a bojler alatt van arra egyszerűen ráfolyik a szűrőn keresztül az öblítővíz.
A ciszterna elhelyezés problematikáját nem értem. Az a lényeg a föld alá kerüljön. Ez minden háznál megoldható.

2008-10-18
21:19:20
#1046
kedvescimbora,

Ezek szerint a telek nagy szintkülönbségének köszönhetően lényegében gravitációs rendszered van.

Sokan nem tudjuk ilyen módon elhelyezni a ciszternát. De a tapasztalatom szerint az úszó-szelepes WC tartályok már egy méteres szintkülönbséggel is működnek, a locsoláshoz legalább 3 méter kell.

kedvescimboraVálasz erre
2008-10-18
19:15:29
#1045
Szia Robi!
Elnézést a késedelmes válaszért, de ez a főrum kiesett a látókörömből, egészen véletlenül kerültem ide. Teszteltem a google-t hogy mit hoz a kedvescimbora szóra? Magam is meglepődtem az első oldal összes találata az enyém, sőt a 2., 3., 4., 5., oldalakon is 1-2 találattal engem hoz. S ahogy olvasgatom látom valaki egy kérdést tett fel ciszterna ügyben. Így kerültem ide. Viszont a honlapomon van üzenő ott bárki elérhet
A ciszternát úgy csináltam, hogy géppel kiásattam egy bazi nagy szögletes gödröt, azt raklapokkal kizsaluztam és betonnal körbeöntöttem. Mivel bevasaltam, ezért nem kellett vastag fal hozzá. középen egy elválasztó falat hagytam. Így két tér keletkezett.Az egyik tér 60cm-rel magasabban van mint a másik. Ennek az volt az oka hogy a földet ne keljen kidobálni amikor a gödör oldalát egyengettem, átdobáltam a másik oldalra. Így az magasabban indult.A magasabb ciszterna túlfolyólyán keresztül töltődik a mélyebben lévő. A szivattyú a mélyebb-ből szívja ki lábszelepes megoldással. A szivattyú a garázsban van elhelyezve. ez egy kétlépcsős sziv. ha a honlapomat megnézted, akkor láttad, hogy a kert a ház fölött 5 emelet magasan van. Oda kell felnyomni a vizet. Szűrőt nem alkalmazok. Kivéve a mosógép öblítővize előtt. Azt viszont én csináltam. gyári szöszmöszös légszűrőt építettem be egy csőbe. Egyébként célszerű lenne a beömlő vizet rögtön szűrni, de ezt sajnos elmúlasztottam. Még annyit hogy ha nyáron a mélyebb tartályból elfogy a víz akkor mint a bort átfejtem egy slaggal a magasabból. Egyszerűen a slagon van egy csap azt megnyitom és átfolyik. A borfejtésnél először meg kell szívni. Ezt egy olcsó 8000 Ft-s búvárszivattyú végzi. kb 20 mp-re bekapcsolom, míg megindul a vízáramlás. Utána magától folyik mint a bor.A sziv. állandóan a slag végén maradhat. A wc öblítés is ezzel a ciszternavízzel van megoldva. A ciszternát 50cm földréteg fedi, 2db fedlappal ellátott lebuvó nyílással. Ha valami nem érthető, kérded meg!
Tóth Győző biokertész

2008-09-30
19:12:47
#1041
Kedves Cimbora,

Betonból, vagy téglából készültek a ciszternáid?
Bocs, de nem értem, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Tudnál egy skiccet mellékelni?
Érdekelne még az automatizálás. Milyen szivattyút használsz, milyen módszerrel tartod a vezetéket nyomás alatt (hidrofor?), hogyan jut az egyik tartályból a másikba a víz és milyen szűrést használsz?
kedvescimboraVálasz erre
2008-09-28
20:20:13
#1040
Üdv mindenkinek!
Két ciszternám van, össz. 20köbm. egyikből a másikba mint a borfejtés úgy folyik át a víz. Az alsóból szívja ki a szivattyú a vizet. Ezzel öntözöm a kertet, / hobby biokertész vagyok/ Wc-t öblítek, mosógép szűrés után öblítést szintén. A vízzárást úgy oldottam meg hogy miután tönkre ment a fal eredeti zárórétege nem újítottam fel mert az sokba került volna. Hanem kibéleltem egy Mg. fóliával. Ez 10 éve történt azóta nem volt vele probléma. Ha valakinek további kérdése van látogasson meg! Minden kérdésre szívesen válaszolok.tartályosVálasz erre
2007-12-23
00:06:36
#693
Kérném a segitsébeteket. Kérdésem a következő van egy 15m3 vas tartályom kivül lekezeltem csizsolás, Ro-55 rozsda átalakitó lekenés,alapozó festés fújva 2 réteg, magasfényű trinát fujva szintén két réteg . Szerintetek ez elég vagy szigeteljem még valamivel kivűlről? Belűlről mehet rá valami vagy hagyjam rozsdásan?Bár én lekezelném belülről,de mivel? Ti mit gondoltok?
Ja és mehet bele közvetlen az essővíz ?Persze a főldbe helyezném.

2007-05-10
21:51:37
#620
A Technocom Kft kínál előre gyártott esővízgyűjtő tartályt 500l - 2000l (0,5 m3 - 2 m3) között, ezek KPE anyagból öntött, bordázott (behorpadás ellen) gyűjtőtartályok, előre kialakított (befolyó)csőcsatlakozási ill. szivattyú csatlakozási hellyel, az ára: kb. 50.000 Ft/db + ÁFA , a 0,5 m3 -re.
Az elhelyezésnek még csak ásási ktg-e van, de azt mindenki maga szokta megcsinálni, szakmunkát nem igényel.
Csatolok egy képet, hogyan oldottuk helyeztünk el egy 500l tartályt.
2007-03-31
17:52:13
#598
Véleményem szerint a víz ára meredekebben fog emelkedni, mint az egyéb energiáké.

A költségvetést transzportbetonnal számítottam, amiből vibrátor alkalmazásával jó vízzáró tároló építhető. Egy esetleges bitugéles kenés pedig húszezerből kijön. Egy hasonló ciszternát (100m3-es), egyszer már építettünk ugyanebben a helyi agyagos talajban. Abból sajnos egy csepp sem szivárgott el, pedig a szennyvizet fogtuk fel benne.

A másik alternatíva, hogy beton zsaluelemekből és a helyszínen kevert betonból készítenénk az oldalfalakat. Ebben az esetben a zsaluköltség kiesik. Itt a szigeteléssel vannak problémáim. Nem tudom, hogy glettelni, vagy inkább fóliázni kellene.

Tudom, hogy a födém vasalása a teherbírás szempontjából lényeges. Egy idős betonvas-szerelőt fogok megkérni az elkészítésére.
Az előbb említett, régebben (20 éve) épült ciszternára nagy teherbírású szimkár födémeket tettünk, arra fóliát és földet pázsittal, valamint parkolótéglát. Azóta is autók parkolnak rajta.

szepygabVálasz erre
2007-03-31
15:54:34
#595
Sziasztok!

A megtérülést javítja, hogy nem lesz olcsóbb a víz és a csatorna. Ugyanakkor rontja a víz kivételezéséhez szükséges szivattyú villanyszámlája - ami szintén nem lesz olcsóbb az évek múlásával - amortizációja.
A betervezett vas kb. 200 kg mennyiségű. Remélem statikus látta a tervet, ha gépkocsibeálló alá teszed.
Nem számoltad a ciszterna vízzáró szigetelését - elvégre nem szikkasztót építenél. Házilagos kivitelezés esetén aligha tudsz vízzáró beton
medencét csinálni :-(

Üdv

szepygab
2007-03-31
15:42:49
#594
Ciszternát tervezek az udvaron kialakított gépkocsibeálló alá.
Ez alábbi kalkuláció egy vasbetonból házilagosan kivitelezett (munkadíj nélkül) tároló költsége.
Magam is meglepődtem, hogy milyen sokba kerül!

Ciszterna falvastagság 20cm
Űrtatalom 20 m3
Esővízgyűjtő tetőfelület 130 m2
Víz+csatornadíj 420 Ft/m3


Földmunkagép 36 m3 föld kiemelése 60 000
Föld elszállítás 72 000
Beton 10 m3 150 000
Betonvas 50 000
Aknafedél 5 000
Zsaluanyag 90 000
Gépészet 30 000
Csövezés 30 000

ÖSSZ 487 000Ft
Fajlagos költség (Ft/m3) 24 000

Biosolar Forum  =>  Esővíz  =>  Ciszternalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva