Biosolar Forum => Esővíz => Ciszterna | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |
tartályosVálasz erre 2011-03-04 12:45:11 |
---|
Előzmény: robert #12486#12509 robert Már nincsen benne sav. Ki is mosható vastag falu. A talajvízzel talán nem lesz gond mert hegyoldalba lesz,viszont nyári esőzéskor a víz remélem nem mossa ki. Jobb mint a fém? víz tárolásra. |
robertVálasz erre 2011-03-03 21:25:01 |
---|
Előzmény: tartályos #12483#12486 tartályos, Gondolom, hogy már nincs benne sav, az oldala meg lemosható vízzel. A műanyag tartályokat a magas talajvíz kiemelheti a földből. Én egy IBC-t vettem át valakitől ezért. |
robertVálasz erre 2011-03-03 21:22:35 |
---|
Előzmény: pali #12436#12485 Nekem is vannak a kertben is ilyen tartályok (sufni mellett), én ponyvával takarom, és két évente kimosom magas nyomású mosóval. |
tartályosVálasz erre 2011-03-03 21:17:50 |
---|
Előzmény: tartályos #12433#12483 Robert Amúgy kénsav volt benne.Az szerintem nem olyan vészes mivel vízzel hígítható. |
paliVálasz erre 2011-03-02 21:53:23 |
---|
Előzmény: robert #12421#12436 Az 1m3-es IBC, mint neked a pincében. |
tartályosVálasz erre 2011-03-02 21:38:05 |
---|
Előzmény: robert #12401#12433 Sziasztok Szia Robert Még nincs meg a tartály de amit néztem használt. Volt egy fém tartályom de eladtam mivel úgy gondoltam az nem a letökéletesedik. Lehet hogy tévedtem? Így maradt az üvegszálas. |
robertVálasz erre 2011-03-02 12:04:08 |
---|
Előzmény: pali #12420#12421 pali, Milyen tartályod van? |
paliVálasz erre 2011-03-02 09:08:39 |
---|
Előzmény: robert #12401#12420 Sziasztok! Lenne egy harmadik probléma is: - algásodik a napfény hatására a víz. Hiába takartam be OSB lappal a tartályomat, akkor is algás. A legjobb a föld alá süllyesztés. Sok féle tartály kapható itt: - www.hasznalttartaly.blog.hu/. Üdv: Pali |
robertVálasz erre 2011-03-01 19:35:00 |
---|
Előzmény: tartályos #12400#12401 tartályos, Az 12 m3-es üvegszálas tartály teljesen megfelel esővíz tárolására, ivóvíztároló lajtoskocsikat is készítenek ilyen anyagból. A föld alatt sem bomlik el. Ha nem süllyeszted a föld alá, akkor két problémát látok: 1. télen szétfagyhat 2. károsan deformálódik a víznyomástól Meglévő tartályról van szó? |
tartályosVálasz erre 2011-03-01 19:19:11 |
---|
#12400 Sziasztok szia Robert. Mivel nem a témához csatlakozik elnézést, de volti ilyen témakör régebben. Az lenne a kérdésem hogy esővíz gyűjtésre alkalmas lehet e egy üvegszálas tartály 12m3-es. Kérdéseim - ne e mérgező a bomlásterméke ha bomlik? - földbe ásva meddig áll? - érdemes e földbe rakni? Válaszotokat előre is köszönöm. |
durkonorbiVálasz erre 2009-06-02 21:14:00 |
---|
#2141 Utcai elvezetás elméletben megoldott, gyakorlatban kérdéses ... mindenestre a ciszterna jó lenne egyébként is a többi előnye miatt, jelen esetben akkor vízzáró módozatban, és a víz elvétele belőle nem jelent gondot (öntözés, wc, stb.) csak a helye kérdéses... :) Próbálok valaki szakit keríteni helyszíni szemlére... |
robertVálasz erre 2009-06-02 19:53:01 |
---|
#2140 durkonorbi, Van az utcán esővízelvezetési lehetőség, az utca alacsonyabban van, mint a telketek? Ezt tartanám a legkézenfekvőbb (és legolcsóbb) megoldásnak. A szikkasztód terve jó, de a talaj korlátozott vízfelvétele miatt (kicsi a telek) mégis aggályos. Nem minden telken belül van mód a csapadék elszikkasztására. Ha az elvezetés ki van zárva, a jól záró ciszterna sajnos nem kerülhető meg. A ciszternát folyamatosan üríteni kell. Megfelelő hasznosítás esetén az esővíz használata a közüzemi díjat csökkentheti. A megoldás nem triviális. Ismét leírom, hogy a helyszín, a talajszerkezet és a csapadékterhelés pontos ismerete, valamint a felelős szakmai ismeretekkel rendelkező szakértő nélkül kockázatos a szikkasztó megépítése. |
durkonorbiVálasz erre 2009-06-01 21:16:26 |
---|
#2138 Köszönöm a gyors választ. Nos a talaj vízáramlásaival kapcsolatban, nem tudom milyenek a viszonyok, egy dolog biztos: a jelenlegi udvar azért süllyedt összevissza, mert az ereszcsatornák vize csak úgy be volt ömlesztve a - láthatóan nem túl nagy - telekre, és ez a víz a talaj felső rétegeiben természetesen megindult a kút felé ami nyelte szépen... jól látható az udvaron is, hogy a csatornáktól indul a lejtés a kút felé, persze a kút előtt már nem, mert ott bent van a betongyűrű, meg a téglák stb, az nem süllyedt meg... szóval ha nem oda zúdulna be a víz akkor szerintem tuti, hogy nem lenne mozgás ennyire. Persze ezt csak én mondom, lehet nem így van... :) Ezért is gondoltam a ciszternára, és bár nem írtam le, most megteszem, a következő módon gondolom a szikkasztás részét: A jól ismert sóderrel töltött vastagműanyagcsöves szikkasztó lenne a ciszterna túlfolyója (illetve több is) ami nagyobb esőzések alkalmával el tudná nyelni a többletet viszonylag gyorsabban ... maga a ciszterna pedig le lenne szigetelve kivülről, hogy a beton ha ereszt is, ne menjen el, de jó lenne a beton áldásos hatása a pH-ra, ezért nemigen akarnám belülről bélelni, persze ez lehet változna, és max. teszek bele mészkövet... de ezek jelenleg részletkérdések, a fő kérdés hol legyen... :) Esetleg maga a túlfolyó mehet egyenesen a kútba is, vagy a kút mellett egy sóderes szikkasztóba, ahogy írtad is... ez talán még kisebb talajvízmozgást okozna a kert többi részén... ![]() |
robertVálasz erre 2009-06-01 19:04:29 |
---|
#2137 durkonorbi, A rajz alapján nem igazán látok a ciszterna számára biztonságos helyet. Azt mondod, hogy a talaj jelenleg is kiszámíthatatlan. A későbbi viselkedése - főleg egy szivárgó ciszterna esetén - még kevésbé jósolható meg. Felelős tanácsot ilyen esetben csak a helyszín pontos ismeretében mondhatna egy statikus/talajmechanikus. A föld alatt a víz útja kiszámíthatatlan, és évek szorgos munkájával ronda pusztítást tud végezni, ráadásul nem csak a te házad kerülhet veszélybe, hanem a szomszédoké is. Ha jól értem, a csapadékvíz-elvezetés megoldása lenne a ciszterna elsődleges célja, nem a vízkivétel. Ebben az esetben egy surrantó, a hirtelen lezúduló eső utcai árokba vezetésére, és az ásott kút köré egy sóderágyas szikkasztó építése megoldást jelenthet. Az ásott kút egyébként is nagyobb tartalékod ad az öntözéshez, mint egy 4 m3-es ciszterna, ami két egészséges locsolás alatt kiürülhet. Még valami: a betontörmeléket ne használd fel, ha ciszternát építesz. Az általad leírt törmelék-méret garantálja, hogy nem lesz vízzáró. |
durkonorbiVálasz erre 2009-06-01 11:50:08 |
---|
#2136 Sziasztok! Tanácsot, tippet kérnék tőletek egy ciszterna helyének kiválasztásában ... Csatoltam egy gyors skiccen, kb. (!) méretarányosan a telek, ház, melléképület, garázs jelenlegi elrendezését az udvaron! ![]() Egy kb. 4 m3-es ciszternában gondolkodom, beton fallal, helyszíni keveréssel, és mivel jelentős mennyiségű betontörmelékem van az udvarrendezésből, ezért azt is felhasználván az oldalfalakat zsaluzattal szeretném megoldani, beton bele, aztán törmelék (nagyobb darabok, nem zúzalék!! inkább kiméretű tégla szerűek), közbe vasalás szolidan. Alja ugyancsak hasonlóan megoldva, teleje erősan vasalt tisztán kevert beton. A kérdésem a következő lenne: én jelenleg a kiválasztott helynek a rajzon barnával jelölt fatároló alá gondoltam a ciszternát. Ott lenne a legkevésbé útban, és oda könnyen el tudnám a tetőfelületekről is vezetni a vizet. A kérdésem az, hogy ha úgy csinálom meg, hogy a zsaluzat külső fele a kb merőlegesen leásott föld "fal" lenne vastag fóliával bélelve, belül rendes zsaluzat (talaj nem nagyon agyagos, de elég tömör, hogy ne omoljon be) akkor menyire lehet közel menni az alaphoz? A ház könnyűszerkezetes (faszerkezet) míg a melléképület régi, vályog/tégla... szerintem beton alap nélkül. A rendelkézésre álló hely a két épület között 4,2 m, szegélytől szegélyig 3,5 m illetve a járda ahol már megy a melléképület mellett ott 80 cm széles ... További kérdést vet fel, hogy elképzelhető, hogy szeretnénk majd még hátrafele bővíteni később úgy, hogy a melléképület/garázs eltünik, és a jelenleg két épület közötti terület épülne be (valószínűleg könnyűszerkezetes módszerrel) ... ezt is figyelembe kellene vennem, bár szerintem egy jól megépített ciszterna jobb mint az alap... :) De ehhez nem értek... Illetve egy másik fórumon sem javasolta eddig aki látta... Ami még szóba jöhet, ha a bejelölt helyre kerülne, elnyújtott formában... ![]() úgy talán a felső terhelést is jobban bírná, illetve lehetne a ciszternába belső merevítést is tenni betongerendával, az is sokat javíthatna... A külső "zsalu" a föld plussz vastag fólia lenne, és ha ennek ellenére is szivárog, még belülről akkor is lehet szigetelni... továbbá ami nekem nagyon fontos az az esővíz telekre zúdulásának, szabályozatlan szivárgásának, elmosásnak az elkerülése, mert így is összevissza süllyedt emiatt a telek, ezért került sor a rendezési munkákra... Továbbá a másik fórumon ajánlotta valaki, ássam a ciszternát az egyik pl. (2-es számú) tárolóban... statikai vélemény? (régi kb 100 éves jellemzően vályog épület, szerintem tuti beton alap nélkül, itt ott komoly repedés sarkokban, a megsüllyedt talaj miatt ... ) |
robertVálasz erre 2009-03-13 10:29:28 |
---|
#1774 redzsike, Hétvégi ház esetén szerintem nem probléma. Ha állandó lakhatásra szolgálna az épület és a víz minősége - antsz bevizsgálás szükséges - most meg is felel, akkor is rizikós a dolog, mert váratlanul elszennyeződhet, esetleg elapadhat a kút. |
redzsikeVálasz erre 2009-03-13 10:20:46 |
---|
#1773 Sziasztok! Kicsit tnácstalan vagyok....vennék egy házikót, amiben a vízellátás ciszternarendszerrel van megoldva. Nem igazán ismerem, de van esetleg okom visszalépni emiatt? Köszönöm Bea |
kedvescimboraVálasz erre 2008-10-31 00:27:33 |
---|
#1090 Pontosan nem tudom mi a sorsuk a tartályoknak. Valószínünek tartom az egyéb megsemmísítendő anyagokkal együtt Dorogon a veszélyeshulladék égetőben megsemmísíttetjük. Ez viszont a szállítással együtt nem olcsó mulatság. |
robertVálasz erre 2008-10-30 19:19:26 |
---|
#1089 kedvescimbora, Most mit csináltok a tartályokkal? A manapság eltúlzott higiénia szerintem is több kárt okoz, mint hasznot. Falra tudnék mászni a "lájfboj" szappan reklámtól! |
kedvescimboraVálasz erre 2008-10-30 18:39:40 |
---|
#1088 Szia Robi! Mi a cégnél ilyen 1m3-s műanyagtartályokat használunk lugos mosószer technológiához. Ez nem visszaválthatós mert külföldről vesszük. Régebben eladtuk a dolgozóknak az üres tartályokat, de kellemetlensége lett a cégnek miatta. Ezért most hivatalosan nem szabad eladni. Nekünk is problémát okoz a megsemmisítése. A bosszantó az hogy használható értéket kell drága pénzen megsemmisíteni. A víztisztaságról annyit, hogy a civilizált ember részben a tisztaságmániájának köszönheti amiért nem működik az immunrendszere és minden bacilus ágynak dönti. Egyidőben volt egy hír arról hogy vizsgálatokat végeztek amiből az derült ki, hogy az állatok között felnőtt gyerekek sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben mint a hasonló korú városi steril környezetben felnőttek. Engem nem izgat a bacilus mánia. |
robertVálasz erre 2008-10-30 11:12:22 |
---|
#1087 kedvescimbora, Az emberek döntő többsége a rövid távú anyagi érdeke szerint dönt. Ezek szerint nem éri meg a meglévő rendszerek átalakításával esővízre átállítani a WC-t, főleg nem a mosógépet. Locsolásra sokan használják az esővizet olyanok, akiknél az eltárolható esővíz mennyisége nagyrészt fedezi a szükségleteket. Egy konyhakertre elég lehet a háztetőről összegyűjtött víz, de másra nem - ahhoz életmódot kellene váltani. Neked ez már sikerült. Én is hallottam olyat, hogy ay ANTSZ előírta az ivóvíz csövek fertőtlenítését, de a locsoláshoz és a WC öblítéshez erre nincs szükség. Az előírásokkal kapcsolatban jut eszembe, hogy azt olvastam valahol, hogy a budai oldalon a körút levegője annyira szennyezett, hogy egy vegyi üzem esetén már le kellett volna állítani a termelést. A gyárakra szigorúbbak az előírások, mint a lakókörnyezetre. |
kedvescimboraVálasz erre 2008-10-29 21:35:01 |
---|
#1086 Én a koromat abban előztem meg, hogy városi ivóvízhálózatba bekötött házban ciszternavizet is használok. Ilyen az általad említett korban nem volt. Sőt most se általános. A mai kor embere annál kényelmesebb minthogy ilyesmivel pepecseljen. A környezetemben csak olyan ciszternákról tudok amelyek hétvégi házaknál vannak elhelyezve. A cisztenáról azért azt tudni kell, hogy bakterológiai szempontból nem felelnek meg ÁNTSZ előírásoknak. Egy kollégám virágboltot üzemeltet több éve. Előírták számára a víz bevizsgáltatását. Ugyanaz a viz folyik a boltban amelyik a lakásában. Az az klórozott csapvíz, mégis a vizsgálat nem megfelelőnek minősítette. Előírták a cső fertőtlenítését. Szóval érdekes eredmény születne ha megvizsgálnák egyszer a ciszternámat. |
robertVálasz erre 2008-10-23 09:12:16 |
---|
#1077 Sándor, "A müa.tartályokban lehet valami. Régebben olcsón lehetett 1m3-es, drótketreces használt tartályokhoz jutni. Aki ilyeneket épített be fagymentes melléképületbe, ő sem panaszkodik vízromlásra, pedig mosásra is használják." Az 1 m3-es drótkeretes műanyag tartályok most sem drágák, 15 ezer alatt van az áruk. Lehet, hogy igazad van, és bizonyos körülmények között a ciszternában is kialakul egy életközösség, ami a vízben bomló anyaggal táplálkozik, ezáltal tisztítja. Hasonlóan a nagy akváriumokhoz és a nagyobb kerti tavakhoz. |
robertVálasz erre 2008-10-22 10:46:34 |
---|
#1061 Kedvescimbora > ezt írod "Ebben a dologban is megelőztem a koromat 20 évvel". Kérlek ne feledkezz meg azokról sem, akik már az időszámításunk előtt ciszternákat építettek. Sándor > Nálunk a pincében álló 1m3-es műanyag tartályokban fél év múlva is szép tiszta és szagtalan marad az esővíz, de az biztos, hogy a beton ciszterna az igazi. A bolti ciszternákat horror áron mérik, ez is része a "ökobiznisz"-nek. Olcsón csak házilagosan lehet kivitelezni ezeket a rendszereket, cégszerűen nem éri meg foglalkozni vele, mert nem lehet uniformizálni, vagyis gondolkodni és dolgozni kell vele. Én szöszmötölés közben többször is elfelejtettem már, hogy elindítottam a gravitációs tartály töltését, ezért meg kellet oldanom az automatizálást. A hidrofor helyett a meglévő napelemeinkről egyenáramú szivattyú nyomja fel a vizet a télikertben 3 méter magasan elhelyezett hordóba. |
kedvescimboraVálasz erre 2008-10-22 01:13:39 |
---|
#1060 Szia Sanyi! Én is a gépen vagyok elfoglalva egész este óta. A fiam kicserélte a kép nézegetőt a honlapom motorjában. Ugyanis az explorer a képek alját lecsípte. Ezért az iniciálés képeket újra fel kellett töltenem. Ezzel kínlódok, de most már nemsokára végzek. Az praktiker szórólapokon láttam hogy árulnak ciszterna rendszert. Persze csak 1m3-s. Nyugaton felkapták, így hozzánk is begyűrűzött. Ebben a dologban is megelőztem a koromat 20 évvel. Ebben az ügyben semmiféle gazdasági számítást nem végeztem. Egyszerűen ez az én létformám velejárója. Mondhatnám természetes ígényem. |
Biosolar Forum => Esővíz => Ciszterna | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |