Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Nád-szigetelés, zöldtető
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
CsMariannVálasz erre
2012-08-22
21:59:25
Előzmény: szocsmarci #32360#32435
A skandinávoknál a falat is és a tetőt is befedték zöld takaróval, nekem vályog házam van, árt-e neki a borostyán. Éltem kint, és akkor el is magyarázták milyen füvet és hogy teszik a 45 fokos tetőre,és hogy működik a víz elvezetés,de nem figyeltem akkor még nagyon oda. De állítólag a legjobb szigetelés télen, nyáron, csak a vályog szerves anyagból van, nem teszi-e tönkre a borostyán gyökérzete?
A tetőre északon, télen is zöldellő füvet ültettek, szép is volt, és hőkamerával megmertük, tökre szigetel, nem kell a drága szigetelő anyag a borostyán nyáron hűt, télen fűt, és a fű a háztetőn szintén, de ez valami spéci fű. amit nem kell a tetőn vágni, mert érdekes lenne ott fűnyírózni. Ki tud ezekről?

Én annak idején közel volt, és a hullámpala alá nádpallót raktam, istenien szigetelt, tűz ellen olcsón vízüveggel lehet permetezni, és az a rovarok ellen is jó. Most azt írják nagyon jó hőszigetelő, de drága, mert Hollandiából kell behozatni,de akkor mi van Szigligettel, és a Kis Balatonnal, miért nem jó az a nád. Nálunk is voltak nád fedésű házak, mint a hollandoknál, hová lett a magyar nád, aminek olvastam a hővédő értékeit, és a szellőzés biztosítását, és ideális lenne. 25 éve fillérekért vettem Szigligeten.

Egyébként a nádat agyaggal kell vakolni,akkor lesz légáteresztő. És a beltéri agyag vakolat, ami a vakolatban színezhető lefedi a falban lévő sok vezetékben lévő elektrszmogot, is új találmány,de tuti működik, mert dolgoztam Pakson és a radioaktív anyagot is agyag bányákba földelik.
villam64Válasz erre
2011-05-15
07:42:57
#14325
Miért került újra elõtérbe a földépítés?
(forrás: www.belso-udvar.webzona.hu)
2006-03-23
21:59:25
#338
Mi is gondoltunk a nádszigetelésre még mielőtt belekezdtünk volna az építkezésbe. Érdekes dolgokat olvastam róla Novák Ágnes: Kaland a ház körül című könyvében ( megvehető az Ybl Miklós főiskola jegyzetboltjában).

A nádpalló alkalmazásával kapcsolatban a következő nehézségeket láttam:
1. rovarveszély
2. nincs az a kőműves aki igazán időt álló módon kivitelezne egy ilyen szigetelést
3. a jó minőségű nádpalló ára eléri az egyéb konkurens szigetelések árát (Magyarországon csak a rossz minőségű nád marad, a javát exportálják)
4. vastag vakolatot kell felvinni (3-4cm), hogy ne repedezzen . ennek persze súlya van, a rögzítésnél ezt is figyelembe kell venni
5 a hőszigetelő képessége kb. 70%-a a kőzetgyapotnak - 7cm vastag kőzetgyapot helyett 10cm nádpalló szükséges

Fal-szigetelésként két préselt agyagtégla fal közé helyezve, illetve padlás-szigetelésre vastag sártapasztással ajánlják.

Végül is nem építettünk külső szigetelést: https://biosolar.hu/description/Falazat_hu

A tűzvédelemmel kapcsolatban biztosan vannak építőipari szabványok, gondolom a Mádinád-nál is tudnak felvilágosítást adni.

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Nád-szigetelés, zöldtető
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva