Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padló  =>  Padlólapozz: « előző   1, 2, 3
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
DezsoLaszloVálasz erre
2009-06-30
18:04:53
#2163
T.C. Fairlane 2009-06-30 15:33:00,

alapvetően fontos, van-e a talaj felé vízszigetelés a beton alatt, vagy nincs, esetleg a FAL ALATT SINCS? Én a helyedben egy sarokban feltárnám (ütvefúró, vagy véső-kalapács), megvizsgálnám a falszigetelést és a padlószigetelést is ... és a) ha sehol nincs szigetelés, eszembe sem jutna ott lakni (műhelynek, lomraktárnak, tüzifatárolónak azért elmegy), b) ha csak a fal van szigetelve, leraknék egy fóliát (nem közvetlenül a betonra, mert már akkor kiszúrja, amikor legöngyölíted, hanem pár centi homokra) bármi alá, amit rárakok (a bitumenes falszigetelés kilógó szélével okvetlen összeragasztanám, elképzelhetetlen a választék a ragasztótrutyikból), c) ha a padló és a fal is szigetelve van, nem törődnék szigeteléssel. Egyébként ha az anyagot Magyarországon vásárolod, a párnafa és a hajópadló is védett. Ha az anyag régi, vigyázz, mert a védelem régen nem volt kötelező.

Ami a hungarocell (Nikecell, Austrotherm, stb.) kitöltést illeti, vigyázz, mert a legolcsóbbak nem teherbíróak.

Sajnos, ingatlanvásárlásnál igen gyakran előfordul, hogy az eladó rábeszéli a vevőt az "olcsó" vételre, de a szigetelésről hallgat, a szerződéskötés ELŐTT feltárni pedig a világ minden kincséért sem engedi.
FairlaneVálasz erre
2009-06-30
15:33:00
#2162
Sziasztok,

Hajópadlót szeretnék lerakni betonozott aljzatra, ehhez szeretném szakértő tanácsotokat kérni.

Az érintett szobák (nappali és háló) szintje a mellette levő folyosó szintje alatt van. A hajópadló+párnafa kombóval hoznám egy szintre, illetve hungarocell szigetelést is raknék a párnafák közé.
A ház régi, a padló aljzatbeton+rajta szerelőbeton. Alatta szigetelés, vízszigetelés tudtommal nincs. Padlófűtés nincs. A beton száraz, igazából nem tudom mekkora az átáramló nedvesség, pára, ha jelentős mértékű egyáltalán... Több hete ráterített fólia alatt láthatóan nem nyirkosodik.
A hajópadlót felületvédelemként olajoznám, majd viaszolnám.

A kérdésem az lenne, hogy kell-e valamiféle párazáró/fékező/áteresztő fóliát használnom, illetve ha igen pontosan milyent, hova kell ezt tennem, a betonra a padlószerkezet alá, vagy esetleg a párnafák fölé?

Eddig eléggé eltérő véleményeket hallottam, melyek szerint:
- A fóliát a párnafák, és a padló közé kell rakni, azaz a szigetelés meleg oldalára, hogy megakadályozza a helység páratartalmának szigetelésbe való bejutását.
- A fóliát a padlószerkezet alá kell tenni, hogy megakadályozza a betonból kiáramló nedvesség fába való bejutását. A szobából nem áramlik pára a föld fele..
- Nem kell semmilyen fóliát használnom, mivel jelentős páraterhelés nem áll fent (régi száraz beton, illetve a szobák funkciója miatt sem), a hungarocell képes ilyen mértékű párát átereszteni, illetve az olajozás miatt a fa is légzőképes marad.

További kérdésem lenne - bár ez már nem vág a hőszigetelős témakörbe - hogy a hajópadlók alját kell-e kezelnem valamilyen favédőszerrel, és ha igen, mit ajánlanátok erre?

A választ előre is köszönve, üdv
FairlaneszepygabVálasz erre
2008-11-23
20:54:46
#1199
"Öt éve szuper jól néz ki, nem nyikorog, nem mozog"

Nem tudom, padlónál használható lenne-e, de nyikorgó ágydeszkáknál évetizede működik.
A nyikorgást az egymáson elmozduló fafelületek súrlódása okozza. Az alsó deszkákra, amire keresztben felfelkszenek a matracot tartó deszkák, rögzítettem egy 5 cm széles műanyag hevedert (gurtnit).
Elég erős anyag ahhoz, hogy ne kopjon el, és azóta totál csendes az ágy.

üdv

szepygab
2008-11-23
20:42:19
#1195
netop,

Én nem rögzítettem a párnafákat. Mivel a hajópadló minden második párnafához (a széleken mindegyikhez) rögzítve van, ezért az egész szerkezet egy nagyon stabil összefüggő rendszert alkot. Öt éve szuper jól néz ki, nem nyikorog, nem mozog.
2008-11-23
20:32:22
#1194
Sziasztok
Szükségem lenne a segitségetekre. A házamba hajópadlót szeretnék fektetni. Azt olvastam, hogy párnafákat kell fektetnem és erre szögezni a padlót. Elöbb laminált padlót terveztem ezért egyenlitö betont öntöttünk. A probléma ott kezdődik, hogy a betonba benne vannak a fütőtestekhez vezető csövek és nem lehet tudni hogy hol, nem szeretném megfurni öket. A kérdés az, hogy lehet a párnafát ragasztani csavarozás helyett, vagy van egyáltalan mas megoldás?
2008-04-15
20:33:55
#851
www.beldex.extra.hu/fr/index.php?id=celluloz
Nedves faszrkezeteknél is használható hőszigetelés!!
2007-10-19
18:35:59
#638
Nemcsak, hogy ki kell szárítani, de gomba és rovarmentesíteni is illik. Én egyébként az alap zsaluzásához használtam ezeket az anyagokat.
Nem rögzítettem sem a falhoz, sem a födémhez. A deszkából készült bordázat és az OSB úgyis annyira összefogja az egész szerkezetet, hogy a súlyánál fogva a helyén marad.
A szintbe gyalulás már az összeállított gerendázaton történt. Nem nagy ügy.

A vizes fa penészedhet, de vetemedni nem nagyon fog (a súly miatt). A nyikorgást az egymás mellett elmozduló parketták okozzák (nálam nem nyikorog semmi).
2007-10-18
23:10:14
#637
Köszönöm a válaszod!

Most az a dilemmám, hogy
a) az 5/15-os párnafának szárított anyagból kell-e lennie?
b) ezeket a párnafákat az aljzathoz le kell-e fogatni?
c) le kellett volna gyalultatni (párhuzamosítani) a padlók keskenyebb oldalait, mert e nélkül jobban fog nyikorogni a padló.

Van, aki azzal "vigasztalt", hogy igen sok gond lesz abból,hogy nem szárított a párnafa és hogy nincs ledűbelezve...a nyikorgásról neg nem is beszélve. :(
Lehet, hogy igazuk van?

Üdv: HPéter

2007-10-02
13:06:31
#636
Péter,
Bocsánat a megkéset válaszért, de az automatikus levélküldés nem működött.

1. A svédpadló olyan mint egy nagyméretű parketta. Amennyiben a két darab találkozása két párnafa közé esik, ott stabilitási problémák léphetnek fel.
2. A szigetelés védelmét páratechnikai számítással lehet megválasztani. Ha a pince födémre helyezett szigetelésben nem csapódhat ki a pára, akkor elég a geotextília.
3. N'lunk a svédpadlós helységben 15x5cm-es élére állított palló a párnafa, a hajópadlós helységben 5x5-ös.
4. Minél sűrűbb a kiosztás, annál stabilabb a padló. Kb 50cm távolság jó lesz.
5.Ha köztes merevítőn a párnafák közötti távtartókat érted, akkor azoknak csak addig van jelentőségük, ameddig elmozdulhatnak. Én maradék deszkát használtam.
6. NEM. A táguló fa nagy károkat okozhat. Kb 1.5cm-nél ne rakd közelebb a falhoz sem a párnafát, sem a padlót. A hézagot kitöltheted valamilyen rugalmas anyaggal.
2007-08-21
20:24:38
#633
Kedves Róbert!


Ezúttal a meleg burkolatok témában fordulok hozzád.
(Tudom, hogy ez nem igazán a „hőszigetelés” fő témába tartozik, de itt már van „padló” altéma, s nem akartam csak miattam új témát nyitni…)

A „leírásban” olvasott megfontolások egyeznek a mi elképzeléseinkkel. (Megnéztem a „galéria” idevágó képeit is.)

Írod:
„A tetőtéri szobákba vörösfenyő nútolt hajópadló került, rejtett szögeléssel.

A földszinti hálószobában trópusi fából készült svédpadlót ragasztottunk párnafákra csavarozott 22 mm vastag OSB lemezre.”

Mi eddig szintén hajópadlóban gondolkodtunk. (Három kisszoba a gyerekeknek, talajon lévő, a vízszigetelés és az ajzatbeton kész van, összesen 35 m2 és egy 22 m2 –es szoba, alatta téglaboltozatos pince, föltöltés és vasalt aljzatbeton van vízszigeteléssel+ védőbeton)

A svédpadló sem hangzik rosszul… de nem tudom, hogy az ára miként viszonyul a hajópadló árához. (Nem tudom, hogy megengedhetjük-e magunknak. Sajnos a trópusi fát biztosan nem. Lehet, hogy a vörösfenyő is csak álom marad?)

A kőzetgyapot helyett nekünk üveggyapotunk lesz (már megvettük). A nálad építettel ellentétben az én rajzaimon a hőszigetelésen felett nem párazáró fólia szerepel, hanem geotextília a felporzás ellen.

Ha lennél oly kedves segíts légyszives a részletek tisztázásában.

Kérdéseim:
1. A svédpadló alá miért kell vakpadlózni, s a hajópadló alá miért nem? Vagyis mikor kell vakpadlózni?
2. Mi legyen a szigetelés felett? Párazáró (esetleg párafékező) réteg, vagy geotextília?
3. A párnafák mérete 5/15? (Nálunk erre a magasságra terveztünk. Azt olvastam, hogy Nálad is ennyi van… És a vastagság?)
4. A padló vázszerkezetének ideális méretkiosztása milyen legyen?
5. A köztes merevítők mérete és a rögzítéseké mekkora legyen?
6. A bütük érintkezhetnek-e a fallal? A padlókkal párhuzamos fal milyen közel lehet?

Egy szuszra ennyi jött ki belőlem.
Bocs, ha úgy tűnik, hogy lerohantalak. Igazán nem ez volt a célom, csak most jutottunk az építkezésben idáig…

Tisztelettel és köszönettel: Handbauer Péter

2006-12-30
11:24:52
#545
Togo,
Ha az 5 cm-el vastagabb szigetelést választod, akkor (k=0.3 helyett k=0.21) körülbelül 80m3 gázt takaríthatsz meg egy fűtési idényben. A számítás kiinduló adatai voltak: külső átlahőmérséklet=4C, lakás hőmérséklet=20C, fűtési időszak=6 hónap.
Az évi megtakarítás 2007-es árakon kevesebb, mint 8000Ft (persze függ attól, hogy mennyi gázár-támogatatást kapsz).

100 ezer Forint többletköltséget a szigetelésre kicsit sokallom, ennek nézz utána. A szigetelő talán 50 ezerrel lehet több, ehhez hozzájön még a járófelület elkészítéséhez szükséges többlet faanyag ára.
De mindenképpen gondolj arra, hogy a padlástérben lefektetett hőszigetelés sokkal olcsóbb, mint a külső falra szerelt.

2006-12-30
04:14:21
#544
Köszönöm a választ!
Még valami: a korábban említett födémre 10 vagy 15cm kőzetgyapotot tegyek? Tudom hogy ezen a fórumon csak egy válasz létezik, és ez nem a 10cm. Viszont próbálom számszerűsíteni az megtakarítást kWh-ban, de nem tudom hogyan kell. 140m2 monolit vasbeton födém, és Toplan KÖ-100-ra gondoltam (lambda=0,035). Mennyit spórolok ha 15cm-t választok és nem 10-et? Az anyagár kb. 100eFt-al több. Megtérül ez valaha?
Előre is köszönöm a segítséget.
2006-12-25
19:32:26
#543
Togo,
A párazárást mindig a meleg oldalon kell elhelyezni.
A rajz - amire hivatkoztál - egy fűtetlen pincehelység fölött álló szobára vonatkozik.
Abban az esetben, ha egy fűtött szoba fölött a fűtetlen padláson szeretnéd a födémet szigetelni, akkor természetesen a födémre kellene a fóliát tenni, és arra fekteni a hőszigetelőt.


2006-12-25
19:07:33
#542
Kedves robert!

A rétegrenden miért van felül a párazáró fólia?
A tetőterünk hőszigetelése előtt állok és én ezt közvetlen a hőszigetelő anyag alá terveztem. Esetleg rakjam mindkét oldalra?

A fórum nagyon tetszik, csak azt bánom hogy nem az építkezés előtt találtam rá! :-(
2006-08-03
21:15:33
#444
Nándor,

Két féle padlót fektetettem:

1. Hangszigetelt, csak kis mértékben hőszigetelt (úsztatott):

Az a padló a tetőtérben van, a szintek között elvileg nincsen hőmérsékletkülömnbség, így a párazárásról sem kellett gondoskodni.

2. Csak hőszigetelt:

Ezt a svédpadlót a hálóba a pince födémre raktam, lefelé nem kellett hangszigetelés, a hőszigetelést 15cm Rockwool biztosítja.

Érdemes a szigetelőgyártók ajánlásait nézegetni, az alapmegoldásokat én is onnan vettem. Például: www.isover.hu/

Ha az utólagos vízszigetelés miatt vissza kell bontani a régi padlót, és lehetőséged van a padló alatti töltésből kiszedni, mondjuk a végleges padlószintszint alá, akkor számíts kb 20 cm-t. Ebben elférne a víszigetelés szerelőbetonja (8cm), a vízszigetelés (1.5cm), a hőszigetelés (8-10cm) és a hajópadló (2.5cm).
Vigyázni kell, hogy a rétegvastagságok végül a jelenlegi szinmagasságot adják ki.

2006-08-03
21:05:59
#443
A honlapodon olvastam a hogy a úsztatott
párnafás padlószerkezetet készítettél. Az lenne a kérésem hogy el tudnád küldeni hogy melyik könyvből ,helyről vetted ennek a típusú padlónak a leírását.
Van egy padlózási problémám amit magam szeretnék kivitelezni és lehet, hogy ezzel a megoldást készítem el a saját lakásomba.

( Az alap problémám egy 2 éves rossz kivitelezői munka után utólagos vízszigetelést kell készítenem
és ezután egy olyan padlót szeretnék építeni ami egy földszintes házban gázkonvektoros fűtés mellet is kellően jól hőszigetel és komfort érzetét javítja az embernek)

Nándor

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padló  =>  Padlólapozz: « előző   1, 2, 3
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva