Biosolar Forum  =>  Passzív ház  =>  Passzív házak Magyarországonlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2012-09-27
13:10:32
Előzmény: robert #33610#33611
Csak a mintadarab ennyi, sorozatban a tizedéből meg van.
2012-09-27
12:46:16
Előzmény: villam64 #33606#33610
villam64,

Nosza, itt a tuti alkalom, csak le kell másolni, mert, ha más fizeti a cechet, akkor megéri :)

Ez egy 60m2-es marketing-tanulmány ház/doboz telek nélkül 100 millióért!


villam64Válasz erre
2012-09-27
12:32:00
#33606
Hír:

"
Két díjat nyert a magyar ház Madridban

Százmillióból napelemes ház

Csütörtökön osztotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb mérnöki teljesítményért járó díjakat a Spanyolországban rendezett Solar Dechatlon Europe 2012 nevű, fenntartható házakat bemutató versenyen. A magyar csapat Odooprojectje (ejtsd odú) második lett a kategóriájában, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezett német ECOLAR csapat mögött. Pénteken pedig az különdíjjal jutalmazták a ház belső kialakítását.
A szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését és kivitelezését díjazta: a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. „A mérnöki teljesítményért járó díj talán a verseny legkomplexebb próbája a tíz közül" - mondta el Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője.
A csapat háza szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható. Ezeknek a feltételeknek alapból meg kellett felelni, ezen kívül figyelte a zsűri a épületburok szerkezetét, . a villamos tervezés, a napelemes rendszer részleteit.
A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat.
A házat a BME diákjai tervezték és építették. "A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul a verseny a magyar építés helyszínétől 3000 kilométerre van, Madridban pedig összesen 10 napunk volt az építkezésre" - mondta Bakos. A verseny még nem zárult le, a közönségdíjakért szeptember végéig gyűjtik a szavazatokat a csapatok.
"
2012-03-09
15:27:14
Előzmény: villam64 #26814#26900
"A szadai ház esetében a tetőn elhelyezett (6 négyzetméternyi felületet foglaló) vákuumcsöves napkollektorok segítik a hőenergia-termelést, még télen is alkalmasak 50 Celsius-fokos melegviz-előállítására."
Csak azt felejtik el mindig odaírni, hogy " ha süt a nap "
Nem ám szórt fénynél, és éjszaka teliholdnál .... :-))


2012-03-09
12:33:25
Előzmény: kixgy #26881#26889
R: "Egyedüli "kényelmetlenség", hogy a talajkollektor rendszeres, havi karbantartást igényel."

K: Miből áll ez a karbantartás?

R: Gondolom kicsapódik a pára és összegyűlik víz a PVC csövekben, azt kell egy erre a célra kialakított összefolyóból leereszteni.

J: Ismerem a tulajt, a házat. Inkább csak megelőző jelleggel. Sok a kondenzátum, gondolom ez miatt por lerakódás is akad. Nem lehet mindenhol G4-es szúrő.
De majd rákérdezek, mi szokott kijönni belőle.
A takarítás: mosószeres szivacsgömb áthúzása a földalatti szellőző csövön. (legutóbbi infóm, bár jó ideje nem beszéltünk)
Már fektetéskor bele került egy madzag, azzal van behúzva a másik madzag/kötél, ami áthúzza a szivacslabdát.

Jelenleg vezérelt árammal fűtenek telente. (de az is lehet, hogy nappalival. már nem emlékszem)

villam64Válasz erre
2012-03-08
11:41:54
#26814
Három éve épült meg az első magyar passzívház - Mennyi a havi energiaköltsége?

Elmondja a tulajdonos, aki a technológia alapos, mintegy kétéves tanulmányozását követően, Amerikából épphogy visszaköltözve, belevágott a passzívházépítésbe.

Az igazság az, hogy hideg időben a passzívházakban is fűteni kell, jóllehet, enyhébb téli napokon valóban nincs erre szükség. A passzívházakban a fűtési hőigény mintegy kétharmadát – a napsugárzás és a belső hőnyereség kiaknázása révén - passzív módon biztosítják. A beépített hőtermelő berendezések szolgáltatják a fűtési hőszükséglet fennmaradó egyharmadát. Fűtésköltség tehát van, de az energiafaló ingatlanokhoz képest ez elenyészően kevés.

A ház bekerülési értéke négyzetméterre vetítve bruttó 240 ezer forint, plusz a telekár.

A szadai házban farkasordító hidegben is mindössze négy órán át fűtenek naponta, kizárólag éjjelente. A padlófűtést a belső hőmérséklet alapján termosztát aktiválja, enyhébb időben éjszaka sincs szükség fűtésre.

Két fűtési szezonon túl; egyszer sem volt szükség arra, hogy fűteni kelljen napközben, 21,5-22 foknál nem volt hidegebb a lakás. Ha süt a nap, akár 27 fokra is felmelegszik a nappali. Ennyit számít a benapozás .

A hőenergia-fogyasztás 2011-ben 4000 kWh-t tett ki. Ennek nagyjából a felét melegvíz-előállításhoz használtuk fel, a többit fűtéshez. A 125 négyzetméteres, 4 szobás passzívház energiaköltsége - fűtéssel, melegvíz-előállítással, elektromos berendezések fogyasztásával együtt - átlagosan 15 ezer forint havi bontásban. Pellet kandallóval tovább faraghatnának a fűtésköltségen, hamarosan át is állnak erre.

A passzívház azonban nemcsak télen működik jól, azaz energiahatékonyan, hanem a legmelegebb nyári napokon is, amikor az épületek hűtése növelheti jelentősen az energiafogyasztást.

Egyelőre nincsenek árnyékolók az ablakokon. A déli homlokzaton és a nyugati oldalon nagy üvegfelületek vannak, ennek ellenére kánikulában sem melegszik túl a lakás, 24 foknál még nem mértek többet. Ez annak köszönhető, hogy Szekér László tervező eresztúlnyújtást alkalmazott. A talajkollektoros rendszer hatásfoka kiváló, nyáron jól hasznosítható, hűthető vele a lakás. A talajkollektor a szadai ház esetében 60 méter hosszú; a hővisszanyerős szellőztetőn keresztül a házba érkező levegő hőmérséklete télen 9 fok körüli, nyáron pedig nem éri el a 20 Celsius-fokot, vagyis akár 20 fokosra is le tudja hűteni a benti levegőt úgy, hogy plusz energiafogyasztás eközben nem realizálódik. Egyedüli "kényelmetlenség", hogy a talajkollektor rendszeres, havi karbantartást igényel.


Energiahatékony építés nem képzelhető el szakszerű hőszigetelés nélkül. Minden épületszerkezeti elem kiváló minőségben szigetelhető, az építőanyagok és a technológiák ehhez rendelkezésre állnak. A hőszigetelés mellett ügyelni kell arra is, hogy a hő ne tudjon kijutni az épületből - alapkritérium a hőhidak kiiktatása, a légtömör szerkezeti kialakítás.

A passzívházakba kiváló minőségű ablakokat és ajtókat kell beépíteni, amelyek minimális hőt veszítenek. A passzívházak levegőminősége kiváló, folyamatosan friss levegő áramlik a helyiségekbe. A szabadból bejuttatott friss levegőt természetesen fel kell melegíteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha kinyerik az épületben elhasználódott levegő hőenergiáját, amit aztán a hővisszanyerő szellőzőrendszer átad a beérkező friss levegőnek.

A passzívházak legfontosabb elemei tehát: szakszerű hőszigetelés, passzívház-nyílászárók, hőhídmentesség, légtömörség, hővisszanyerős szellőztető rendszer. Szoláris és hőszivattyús rendszerrel tovább fokozható a passzívházak hatékonysága - de ezek nem alapkritériumai a passzívház-követelményrendszernek. A szadai ház esetében a tetőn elhelyezett (6 négyzetméternyi felületet foglaló) vákuumcsöves napkollektorok segítik a hőenergia-termelést, még télen is alkalmasak 50 Celsius-fokos melegviz-előállítására.

A passzívházakban – a speciális hővisszanyerős szellőztetés révén – folyamatosan szűrt és friss levegő áramlik. Amennyiben zárva vannak a nyílászárók, a huzat ismeretlen jelenség, nem ingadozik a belső hőmérséklet, elenyésző a porszennyeződés. További pozitívum, hogy a külvilág zaját alig lehet érzékelni, ami forgalmas utcákban igen áldásos lehet.

A pormentesség viszont azon múlik, milyen szűrőbetét kerül a szellőztetőbe, a legmagasabb hatásfokú - G4 osztályú - szűrőt érdemes használni. Amikor ennél gyengébbet használtak, a szellőztető berendezés gyakorlatilag keringtette a port a lakásban.
Forrás: www.epitinfo.hu/index.php/articles/73778/84062
2011-12-21
17:23:53
#22165
Egy rövid ismertetés (a háttérben "a doboz" két szivattyúval):
www.youtube.com/watch?v=s5TC-o10gMk
Merjünk nagyot álmodni ( www.ingatlanmagazin.com/ingatlanpiac/csak-10-szazalekkal-dragabb-de-nulla-a-rezsi-ez-az-autonom-haz-video/ ):

Mondás #1: "... ez tényleg képes teljesíteni azt, hogy hálózattól függetlenül télen nyáron működik magától..."

Csak 2 kW elektromos energiára van szükség, de az nem lehet gond a borús téli napokon a hálózattól függetlenül sem :)Mondás #2: "... A pályázati támogatást is igénybe véve 8-10% töblettköltséggel,tehát mintegy 3 millió töblettköltséggel tokkal vonóval megvalósítható... "

Akkor mennyibe is kerülhet? Épületenergetikai pályázattal új építés esetén „A+” energetikai besorolású épületre 6 millió forint nyerhető.
Ha egy passzív ház a szóban forgó rendszer nélkül 30 millió forintért építhető fel (mert az EKulcs PH épülethez való, azért az A+ adott), 10% felár (3 millió) és pályázati pénzzel együtt a gépészet FELÁRA 9 millió? (30-6+9=33).
A hidraulikai egység a vezérléssel a HMV tároló és a kalorifer ennyire nem lehet drága, annak ellenére, hogy a koncepció (és gondolom a gazdaságossági számítás is) tartalmazza a hűtést is. És persze kell egy vizes hőszivattyú, valamint légkezelő is... vagyis egy új építésű PH A+-os gépészeti vezérléséről van szó.

Remélem lesz, valaki, aki képben van, és ír róla.


2011-12-19
09:10:59
Előzmény: sándor #22104#22106
Sándor,

OFF
Én úgy emlékeszem, hogy a parabolatükör adatai végül a helyükre kerültek, ráadásul nekem felajánlották, hogy szívesen megmutatják, valamint beszélgetnek róla. Így az én saram, ha azóta nem történt frissítés a témában.
ONAz biztos, hogy a passzív/alacsony energiájú házak irányába halad az építészet. Németországban és Ausztriában már most is több ezer ilyen lakás épült, gyűlnek a tapasztalatok. Az hővisszanyerős szellőztetés megkerülhetetlen, a technológia alapeleme.

Az látszik, hogy új házat kevesen építenek, a megmaradt kevés fizetőképes építtetőnek viszont az átlagosnál több pénze van. Nekik valami "trendi" kell: "passzív ház?", hmm, az jól hangzik! A szauna, a belső medence, a biliárd és szivarszoba fűtése sokba kerül, "ki tudja azt megfizetni?". Őket kell meggyőzni arről, hogy filléres rezsivel is fenntartható a pazarló életmód, csak be kell fektetni az a néhány rongyos millát.

Jól hangzik, hogy üssünk a frigóval egy csapásra két legyet, mert használati melegvizet is elkészítheti. Számold ki, hogy 1 fő melegvíz-igényét mekkora űrtartalmú hűtő hulladákhője lenne képes fedezni. Ugye egy ökör is símán beleférne? Ez takarékosság? Nem, ez pazarlás és az arra buzdító marketing!

Szerintem elegedhetetlen a jó gépészet, de az életmód váltás fontosabb (idővel a cégek nyilván abban is meg fogják találni az üzletet).


Én így látom.


Még valami:
Villám már nagyon régen arra hajt, amit az Enerkiakulcs igyekszik megvalósítani: mindent összekötni mindennel, és középen egy "központi agy" szinkronizálja a működést. De ami kicsiben (értsd: takarékos alacsony fogyasztás mellett) és utólag toldozgatva nem éri meg, az nagyban (érts: pazarló fogyasztás mellett ) gazdaságos is lehet.


2011-12-17
10:50:28
#22027
Biztosan sokat kellett internetezni, lesni a fórumokat, agyalni, kellettek elméleti és gyakorlati tapasztalatok, és sokat dolgozni, mire sikerült egy jó szabályozást összehozni. Ennek a tudásnak meg van a piaci értéke, mert aki ilyen rendszert építtet be, az valószínűleg nem az algoritmusok kidolgozásával tölti az idejét, vagyis simán kicsengeti a borsos árat, és lehet hogy az "energiatakarékos épületgépészeti rendszer" elnevezést ki se tudná mondani, az Energiakulcs legalább könnyen megjegyezhető. Ezért abban sem látok kivetnivalót, ha egy jól hangzó nevet adnak (és védjegyezzenek) egy nagyjából egységesített megoldásnak.
Úgy tűnik a termékben fantáziát látott, egy fiatalokból álló lelkes társ-cég, aki a motorja lett ennek az facebook-os nyomulásnak.

Aki már körbejárta a témát, az túlzásnak tartja találmánynak nevezni, de azért lássuk be, ebben több tudás van, mint a csodamágnesben.
Aki akarja, azt semmi sem akadályozza abban, hogy megépítse a maga egyedi rendszerét.Jesu, ha te már ismersz egy felhasználót, tudnál bővebbet mondani róla? Nála is hőtárolóként működik a padló?


2011-12-17
00:18:59
Előzmény: payagyerek #22021#22023
Arról van szó, hogy az illető urak sokáig "töprengtek": gyűjtötték az infót "innen onnan", ötleteket, majd beraktak egy tucat váltószelepet ezek után egy dobozba, "kitalálták", hogy lehet tisztán fagyállós vizet küldeni mindenhova, hőcsere nélkül ide oda irányítani, kevés kergetővel, majd ezt elnevezték (most arról,hogy mit kapott a keresztségben inkább ne) és a bekerülési árat durván felszorozták, majd elkezdtek pörögni a dolgon, hátha ezt látva sokan elszédülnek és elfelejtik megnézni magát az árat, hogy mit is takar.

Nem mondom, hogy rossz, de az újdonság maximum abban van, hogy "összerakták" "egynek nevezett" készülékbe, ami igazából nem az.

Már vitatkoztam róla az első "felhasználóval", akit referenciaként csaptak a történetbe, mert magam is felfedeztem benne a saját ötleteinket, amit a "másik" fórumon jócskán évekkel korábban megosztottunk "egymás közt", csak épp voltak ott egy mások is...
2011-12-16
22:24:58
Előzmény: szocsmarci #22018#22020
szocsmarci, villam64,

Nekem is úgy tűnik, hogy egy dobozról van szó, amire az összes egység rácsatlakozik, benne vannak a kötések, szelepek és szivattyúk, valamint az egységek működését szinkronizáló vezérlés.


Nekem a "szolár állomásnak" elnevezett kompakt hidraulikai egység jut az eszembe erről a dobozról. Azon is az egységes csatlakozásai találhatóak (kollektor, puffer, tágulási, stb), benne van a szivattyú, a hő, nyomás és áramlás-érzékelők, szelepek, vezérlés, stb.

"Ezeket a rendszereket nem levédeni, hanem nyilvánossá kellene tenni."
Minden nagyobb gyártó ad valamilyen fantázianevet a doboznak, az elnevezést pedig levédeti. A kapcsolást persze nem lehet levédetni, a kapcsolás nyilvános, mégpedig azért, mert szokványos. Ezen az sem változtat, ha be van dobozolva.


A puffer helyett a fűtőbetont használni? Mekkora hőingadozást okoz?
"Az Energiakulcs működéséhez is szükség van a hőenergia tárolására, de ezt egy huszárvágással a hőleadó felületből alakítjuk ki. Nem képzavar, a mennyezet- vagy padlófűtés csőrendszere több tonna betonba ágyazódik be, 100-150 m2 –es alapterületű épületnél ez 10-15 tonna beton, ami 2 500-3 500 literes vizes puffertároló hőkapacitásával egyezik meg."

EZ NEM IGAZ!
Ha hőkapacitás alatt azt értjük, hogy mennyi hőt képes eltárolni az adott tömeg, akkor az üzemi hőmérséklettartományra kell a számítást elvégezni.
Mekkora hőmérséklettartományban használható a padlófűtés fűtőbetonja? Néhány fok ingadozást még elviselünk, de nem többet. Mondjuk egy adott külső hőmérsékleten a 25-27 fok közötti padlón jól érezzük magunkat. Mennyi hőenergia tárolható el 10 tonna betoban 2 fok hőmérséklet-különbséggel? beton 0.24kWh/tC dT=27-25=2C 10t*2C*0.24kWh/tC=4.8kW
A vizes tároló sokkal tágabb hőmérséklet határárok között működtethető. A 10 tonna beton-padlóban eltárolt hőmennyiséget ~100 liter vízben is eltárolhatjuk a 40-80C tartományban (víz 1.17kWh/tC dT=80-40=40C 0.103t*40C*1.17kWh/tC=4.8kW).
Egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerben 35-50C között a beton padlóval egyenértékű vizes tároló mérete 270 liter, szemben az állítással, ami szerint ennek a tízszeresére lenne szükség.

"Így sikerült egy nagy térfogatú tárolót kispórolni a gépészetből... "A hűtő veszteséghő hasznosító szerintem is csak ipari méretekben játszik. Egy háztartási hűtőből esetleg néhány száz kWh energiatartalmú langyos víz nyerhető ki.


szocsmarciVálasz erre
2011-12-16
21:59:08
Előzmény: villam64 #22008#22018
Ja, tele van reklámmal.

Ezt nem teljesen értem a cikkből:
".... Energiakulcs név alatt levédett, energia- és költséghatékonyságra „kihegyezett” hőszivattyús passzívházgépészeti rendszer ....."

Tehát aki hőszivattyút használ fűtésre, melegvíz termelésre és szellőztetésre, az megsérti a szerzői/szabadalmi jogokat? Vagy csak a Kardoslabor által alkalmazott terméket nem szabad használni, amit a Kardoslabor forgalmaz? Ezeket a rendszereket nem levédeni, hanem nyilvánossá kellene tenni, ha tényleg van benne valami újdonság, de ezt kétlem. Illetve egy dolog érdekes nekem (nem a hűtőből történő HMV készítés, szerintem családi házaknál ez nem megtérülő beruházás, maximum hűtőházaknál).
energiakulcs/Menu=rajzokabrak 4.és 5. pont
Ezek szerint felhasználja a padlófűtés tehetetlenségét a légkezelő gép fűtéséhez. Így a hőszivattyú ritkábban kapcsolgat, tehát jobb lesz a hatásfoka és hosszabb az élettartama. Ha működik így, akkor ügyes.

villam64Válasz erre
2011-12-16
18:50:56
Előzmény: robert #21995#22008
Na, utánad beleolvastam. Tehát ez az elnevezés azt takarja, hogy az összes passzívház gépezetet megpróbálják összehangolni.
De most már megtanulhatnád kivágni a reklámot, és kiragadni a lényeget.
Engem a cikkből a hűtő és a meleg víz készítés összekapcsolása érdekel.
2011-12-16
11:43:04
Előzmény: villam64 #21983#21995
villam64,

Kösz a linket ami az Energiakulcsról szól, így nem telik el ez a hónap sem egy újabb "világraszóló magyar szabadalom nélkül".

Te megértetted, hogy mi az Energiakulcsban az egyedülálló újdonság? A hőszivattyú, a födém fűtése, vagy a padlófűtés? Esetleg a falfűtés csöveibe nyomott talajszondában lehűtött víz (passzív hűtés), amit itt is leírtak néhányan? A PLC vezérlés? Vagy az, hogy a hidraulikus egységet és vezérlést egy lemez dobozba építették?
A honlap egy nagyon "ütős" adattal indokolja az aktív szellőztetés szükségességét:
"...A szabadtérben lévő széljárás függvényében 2-3-szor cserélődik ki a teljes légtérfogat, amely egy 100 m²-es ház esetében 600-900 m³ friss levegő beáramlását jelenti óránként! ... Ennek pótlására egy gázkazán naponta 10 m³ földgázt fog felhasználni, egész télen összesen 1 800 m³-t! Ezt hívják filtrációs hőveszteségnek...."

Döbbenetes eredménnyel rémisztget a szerző, ami elképzelhető lenne, ha ősztől tavaszig napi 24 órában orkán erejű szél fújna egy vetemedett külső nyílászárókkal és nyitott szellőzőkel ellátott ház körül.
Íme egy szenzációs, új magyar találmány, az Energiakulacs.
A működése pofon-egyszerű:
Egy jól szigetelt (lehetőleg szőrös csikóbőrből) készült tartályt nyáron, délidőben belémerítjük oz ország energiacsakrájába. Jól bedugaszoljuk és eldugjuk, nehogy elvigye belüle labanc a rekkenő hőséget.
Aztán, amikor jön a farkasordító hideg, akkor elővesszük az Energiakulacsot, és jólesően löttyintünk magunkra és a szeretteinkre hőségbül.

villam64Válasz erre
2011-12-15
18:40:34
Előzmény: robert #21972#21983
Sándor kedvéért linkelem be az oldalt.
www.passzivhaz-magazin.hu/nem-kepzelt-riport-egy-epulo-passzivhazrol/

Bár van benne egy mondat. Hűtő átalakítása meleg víz készítésre.


"
Az energetikai optimalizálás olyan, mint a mesebeli kőleves, abból kell egy jót főzni, ami egyébként is rendelkezésre áll.

A meglévő elképzelések összefésülésével kiépíthető egy olyan hőszivattyús rendszerkialakítás, ahol egy központi hidraulikus egység – amely egy miniszámítógépet is tartalmaz, így rögzíthető minden üzemelési adat, és internetes távelérést is biztosít – irányítja a melegvíz-előállítás, a fűtés, a hűtés, a frisslevegő-előtemperálás feladatait.

A központi szabályozás miatt a legegyszerűbb alapgépeket választhatjuk a hőközpontba, további megtakarítás, hogy nem szükséges fűtési puffertároló sem. A szabadalmaztatott technológia védelmet nyújt a tervezési és kivitelezési hibákkal szemben is.

A leendő passzívház-tulajdonos elmondta még, hogy költözéskor hozzák a meglévő kétajtós kombihűtőt is, ami a konyhában lesz elhelyezve.

Megfigyeltem, a passzívházat építtetők rendkívül jól tájékozottak, most mégis sikerült valami újdonságot elővezetnem.

Nagyon jó, akkor a hűtőszekrény hulladékhőjéből fogjuk előállítani a használati meleg vizet!

Régen sikerült építtetőnek ilyen örömet szereznem, ő ugyanis régen kiszámolta már, hogy a passzívházban nagyobb költség a melegvíz-előállítás, mint a fűtés. Az természetesen a hűtőgép tüzetesebb vizsgálata után derül csak ki, hogy elég lesz-e az ingyen meleg víz az egész család számára, de napi 100-150 liter biztosan előállítható ilyen módon.

A kőleves poénkodás azután visszaütött, mert jött utána a feketeleves, az alábbi kérdés képében:

Tulajdonképpen akkor érdemes nekem napkollektort telepíteni?

Bár szívem egyik csücskében a napkollektorok vannak – és a raktárunkban is akad bőven – mit mondhattam volna:

Hát, nem nagyon… a hűtő-átalakítás hamarabb megtérül, és még éjszaka is termel.

A helyszíni vizit másnapján érkezett a visszajelzés, az építtető az Energiakulcs név alatt levédett, energia- és költséghatékonyságra „kihegyezett” hőszivattyús passzívházgépészeti rendszert választotta.

Mi ebből a tanulság? Mert ha már riport, legyen valamilyen hozadéka a jövőben építeni szándékozóknak:

- Érdemes az építkezés megkezdése előtt – már az építészeti tervezés fázisában – egyeztetni építésznek, gépésznek, energetikusnak – lehetőleg egy asztal mellett. Ez a leggyorsabban megtérülő tevékenység, milliókat lehet megtakarítani egy beszélgetéssel.

- Tekintettel arra, hogy egy passzívház (egyáltalán, minden ház) tervezett élettartama 100 év, semmiképpen ne a mának építsünk. Vegyük figyelembe a 10 év múlva várható építési normákat, hiszen a most épülő ház akkor még csak „kiskorú” lesz, nagy hiba lenne, ha technikailag már elavultnak minősülne!

- 2020-tól már csak energetikailag önellátó házak épülhetnek. Ennek egy ma épülő passzívház tökéletesen megfelelhet – egy napelemes rendszer későbbi kiépítésével – ha a gépészet ebben a szellemben kerül megtervezésre és kivitelezésre.

Kardos Ferenc
"

2011-12-15
13:59:49
Előzmény: villam64 #18862#21972
villam64,

Had ne minősítsem a primitív cikket, meg például az olyan "energiatudatos" példákat, amikor valaki 4 millióért vesz napelemeket, és avval dicsekszik, hogy így a 15 ezres havi számlája 0-ra csökkent :)

Evvel nem a topic témájául szolgáló passzív házakat akarom ekézni, mert a fogyasztáscsökkentést, ha az önmérséklettel párosul, akkor jónak tartom.
Sokaknak viszont már "aktív ház" építésével kapcsolatos lázálmai vannak :)
villam64Válasz erre
2011-10-19
22:14:11
#18862
Róbert, lehet, hogy rosszak a megtérülés számításaid? Vagy ennek a háznak tulajdonosai kihagytak néhány tételt a költségekből? www.divany.hu/zold/2011/10/14/a_futesszamlam_50_ezer_forint_evente/
2011-01-13
12:02:03
Előzmény: sándor #10595#10621
"Passzívház egy éves tapasztalattal? Hőszivattyúval? Ha kívülről doboz, milyen lehet belülről?
Öreg vagyok én már ehhez. Nagyon üzletszagot érzek."

Aztán lassan eljövé az 1m-es hőszigetelések kora :( azaz a még passzívabb házaké.

Az eresz kilógáson, a másik épületnél a zöldtetőn kívül nem sok építészeti megoldást látni. A szokásos vadhajtás az építészetben. Meg lehet lovagolni az energia árak emelkedését.
2010-08-03
11:55:42
#6783
pali,

Valóban itt látszik a szellőzőcső.
2010-08-03
10:01:42
#6781
robert!

Van szellőztetés, az ablakbeépítésnél látszik a nagy szellőzőcső az ablak felett.
Számításokat majd a tervező fog, de nagyon nehéz jót találni. Jelenleg már a harnadikkal bírkózok az ötketeim megvalósítása ügyében. Nagyon maradiak, nem ismerik az új technikákat!! Aki ismeri az horor áron tervez, inkább megtanítom őket az újdonságokra, ha hagyják magukat. Talán a mostanival jutok valamire, elég rugalmas, bár vannak még félreértések. Most küldtem el neki is a képeket, várom a reakcióját.

2010-08-03
08:58:22
#6779
pali,

Nagyon érdekes képek.
Külön tetszik a buldózermentes, "mindent hasznosítsunk amit lehet" bontás.

Úgy látom nincs szellőztető-rendszer, ami nélkül a viszont túl vastagnak tűnik a szigetelés.

Remélem te számításokat is közölni fogsz.
2010-08-03
08:35:24
#6778
Sziasztok!
Találtam egy magyarországi, passzívház építéséről képeket.
A saját házam is szinte ilyen technikával fog épülni, csak az enyémben lesz némi fűtés is.
www.picasaweb.google.hu/beszosz
Üdv. Pali
2008-12-21
23:09:57
#1305
wulfin:

Ha igazi passzív házat akarsz, gondolkodj dombházban (bioházakban)is!

Nem mellékesen természetbarát, nem kell extra gépezeteket, MŰ!! anyagokat beleépíteni és karbantartani a homlokzatot. A talaj (agyag) megfelően hőszigetel, csak ezt nem reklámozzák mert nem jelent bevételt. Nem véletlenül nevezik BIO háznak. Vagy hasonló alternatíva pl. a szalmaház, kikiáltották gyúlékonynak, bogárfészeknek, de végül is engedélyezik ma már. Régebben (parasztházak) nem alkalmaztak hőszigetelést, mégis az évszakoknak megfelelő volt a klímájuk. A mai anyagokkal kiegészítve alternatívája lehet a modern épületeknek. Nem adok sok időt és elterjedtebbek lesznek a bioházak,(energia árak növekvése arányában) sokan még nemértik a mikéntjét, pedig igen egyszerű, jól bevált dolgokat kell alkalmazni.

Sajnos a passzívházak legnagyobb gondját, azt, hogy a zárt környezetben feldúsúlnak a kipárolgó méreganyagok(festékek, lakkok, a bútorok kötőanyaga, stb.) nem említik. Pedig már betegség tünetegyüttest is neveztek el róla. A végén lehet hogy az egészséged látja a kárát. A tervezett csövezésben is lehet hogy az állandó pára miatt megtelepedhetnek pl. a Legionella baktériumok, gombák stb..

Nem lebeszélni szeretnélek a célodról, csak a figyelmedet szerettem volna felhívni rá.

Üdvözlettel: Gyula
szepygabVálasz erre
2007-12-29
11:25:07
#699
Sziasztok!

A passzív ház témán én is átrágtam magam, de a telkem adottságai miatt le kellett tegyek róla. (Hosszú, keskeny, É-D tengelyű épület helyezhető csak el, egy karsztosan száraz mészkő hegyen.)
Sajnos ha kiejted a szádon a passzív házat, azonnal bekerül az árajánlatot adók számológépébe egy szorzó tényező. Az árkülönbözetet nem feltétlenül indokolja a műszaki tartalom esetleges többlete.
Sokat számolgattam, és azt kellett lássam, hogy a mai energiaárak duplájával számolva is tervezhetetlen hosszúságú a megtérülése, vagyis passzív ház nem építhető csak azért, hogy gazdaságos legyen. Érdemes felfigyelni arra is, hogy az összes ilyesmi rendszert (hőszivattyút, stb.) kínáló cég egységesen 7-8 éves megtérülést állít, függetlenül az eladásra kínált berendezések műszaki tartalmától és árától. Nyilván arról van szó, hogy ez még átlátható időtáv, marketing szempontból eladható, számon meg úgyse kérhető.
Az integrált rendszerek tagadhatatlan előnye a kompakt kivitel, és ezzel a kis helyigény. érdemes arra is gondolni, hogy egy ilyen berendezés meghibásodása esetén az összes rendszer leáll (szellőzés, fűtés, hmv előállítás). Ezek kopó alkatrésze maga a kompresszor, aminek élettartama megvan 15 év, utána cserélhető. Azt is érdemes végiggondolni, hogy ezek levegő-víz rendszerű hőszivattyúk, amik rendszerüknél fogva a legrosszabb COP értékkel rendelkeznek. Mivel az energiahordozók között az áram kb. 3x annyiba kerül, mint a földgáz, a hőszivattyú akkor működik gazdaságosan, ha a pillanatnyi COP-je 3 fölött van. Levegő-víz rendszereknél a külső hőmérséklet csökkenésével ebből haamr ki lehet kerülni. (Tudom, passzív háznál elsősorban a belső hőveszteséget forgatja vissza, nem a külső levegőről fűt, de ez hmv készítéskor már nem feltétlenül igaz.)
Az 50 m földregiszter, ha a beszívott levegő temperálására gondolsz, nem pvc csöveinek ára 2-3 eFt méterenként. Mire ezt megfelelő lejtéssel elásatod, hozzáadod a szükséges kiegészítőket, bőven félmillió fölött vagy. Ha tudsz németül, nézd meg ezt: www.sole-ewt.de/ Érdemes elgondolkodni rajta, alapozáskor elhelyezni pártíz méter KPE csövet nem túl nagy költség.
Szerintem érdemes úgy végiggondolni az építkezést, hogy akár több lépcsőben is kiépíthető legyen mindaz a rendszer, amire szükség van. Pont a beruházás időszaka az, amikor az embernek korlátozottak az anyagi lehetőségei, nem biztos, hogy az összes drága gépészetet egyszerre meg tudja venni. Célszerű az olyan dolgokra áldozni, amik később már nem építhetők be könnyen (hőszigetelés, nyílászárók, stb.).
Kivánom Neked, hogy sikerüljön megcsinálni a passzív házadat, találd meg (és tudd megfizetni) azokat a kivitelezőket, akik képesek a szükséges minőségben dolgozni. (A legtöbb nyílászárós még csak nem is hallott a passzívházaknál nélkülözhetetlen légtömör - RAL szerinti - beépítésről. Rögzítik, körbehabosítják, és otthagyják.)

üdv

szepygab
2007-12-29
07:53:15
#698
Sziasztok,

En jovo nyaron szeretnem kezdeni a passziv hazam epiteset, jelenelg a tervezes folyik es meg informaciokat gyujtok. Szeretnem ha a haz a nemet passziv haz intezet definicioja szerinti passziv haz lenne. Sok reszleten atragtam mar magam most a gepeszettel ismerekdem. Egyenlore az integralt (szellozteto+hocserelo+hopumpa+melegviz) rendszer tetszik, de mindossze egy magyar forgalmoz ceget talaltam (Drexel und weiss) az Aerosmart S gepet neztem ki magamnak. Egyenlore foglamam sincs mennyibe kerul egy ilyen, kertem arajalnaltot de meg nem kaptam. Milyen mas alternativak vannak? Vagy celszerubb Nemetorszaban beszerezni a gepeszeti berendezeseket? Lattam hogy 5 eve garanciat vallalnak erre a gepre. Milyen elettartamu a hopumpa egy ilyen gepben (a tobbi alaktreszt strapabironak gondolom)? Lehet cserelni ezt konnyen? Amugy nagyon tetszik az integralt rendszer es biztos optimalisabban mukodik csak felek ha valami meghibasodik nem olcso javitani. Erdekelne egy 110nm netto belsju hazhoz nagysagredileg mennyibe kerulne a gepeszet (50 m foldregiszter, integralt szellozteto+melegviz, csovezes, legbeomlok). Jo sok kerdes:) De barmi infonak orulok.
Koszi
Gyuri
Biosolar Forum  =>  Passzív ház  =>  Passzív házak Magyarországonlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva