Biosolar Forum  =>  Fűtés - Padlófűtés  =>  Padlófűtés - élettani hatások
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-02-18
19:57:44
#1502
Zsezse

Távol álljon tőlem, hogy szakmai kérdésekben itt bárkivel is vitázni szeretnék.

A padlófűtés NEM! melegíti fel a lábat 35C-ra, még a "ha" szó sem mentség mert ez igen is félremagyarázat. Az ami mégis ezt teszi az nem szakszerű és én ezen témában való vitától mindenkit óvaintenék, mert ilyen alapon minden rosszul kivitelezett dolgot elemezzünk.

A szlogenem az szokott lenni, hogy a tervezés nélküli rendszerek ára és a tervezett rendszerek ára közötti különbség minimálisan elegendő kell legyen a terv árára, ha nem: Nem kell fizetni! -eddig még soha nem történt ez meg...
2009-02-18
08:38:34
#1497
dravgab:

szerintem valamit felreerthettel. Sandor nem azt irta, hogy a padlofutes ugy ahogy van rossz, hanem - ahogy te is irtad - hogy nem szabad tul magas padlo homerseklettel hasznalni, mert az egeszsegugyi problemakat okozhat.
ezt irta:
"Ha a lábak 35 fok körülire melegednek a padlón..."

ezt es a padlofutes vitathatatlan elonyeit szerintem kozulunk egyikunk sem vitatja (ahogy irtad, te sem:) )
udv
Z.

2009-02-18
08:37:11
#1496
Szepygab!

A padlófűtés miatti "porszállás", mint légúti megbetegedés oka téves elmélet, mert a poratka ürüléke a felelős! A kicsi állat mindenhol megtalálható környezetünkben jó esetben a kellő mennyiségben, de sajnos a hőmérséklet emelkedésével egyre jobban érzi magát, ezért igencsak megnő a számuk illetve párhuzamosan az ürülékük is, na ez itt a gond. Az ürülék légútakba jutása okozhatja az említett problémákat. Kábé 32-33C-ig nincsen baj. A szőnyeg alatti fűtés haszontalan (eleve melegpadló), ide célszerű falfűtést terveztetni. A radiátort senkinek sem javaslom főleg nem a vegyes rendszert illetve mindíg hasznos a kondenzációs kazán.
Mai jól hőszigetelt épületeket alacsonyhőmérsékletű sugárzó fűtésekkel a leggazdaságosabb fűteni (főleg ha még hűteni is kell), sok más előnye miatt is.
A vegyes rendszerek szabályozásának az ára többszöröse a homogénokénak és erre általában a végén már nincsen pénz, vagy kispórolják, vagy nem értenek hozzá és elrontják. A lényeg, hogy a legtöbb rosszul működő rendszer a vegyes, ezt a javításokból is lehet tudni.
A kondenzációs technika és a modern fűtés mindíg szabályozott hőmérsékletű vízzel kéne működjön az igényeknek (belső igények, külső hőmérséklet) megfelelően. Tehát a Magyarországi téli 5C-os átlaghőmérsékleten szükséges fűtővízhőmérséklet radiátoros rendszerek esetén is kábé 45-50C előre 30-35C vissza (tehát füstgázkondenzációval előfűthető)hőmérsékletű. A kondenzációs kazánoknak nagyon sok más jó tulajdonsága is van még, és 250-300e Ft-ért nagyon jót lehet már venni.

Terveztessetek, ha jót akartok! dravgab
2009-02-18
08:12:34
#1495
Kedves Sándor!

...amit leírtál az tudományosan helyes, de sajnálom, hogy ilyen felületes vizsgálódással egyből téves véleményt formálsz és ezzel akaratlanul is sokakat félrevezetsz. Ugyanis a padlófűtés (vagy más sugárzó fűtés esetén) tervezésénél a legfontosabb feltétel a maximális felületi hőmérséklet! Ez a tartózkodási zónákban 28-30C! Tehát a jól méretezett és szerelt rendszer bőven kielégíti az alacsonyabb hőmérsékletű láb feltételt. Ezek mellett a sugárzó fűtések hőérzeti tényezője a legkedvezőbb az emberi testnek, valamint a legegyenletesebb fűtést lehet kialakítani, nem beszélve az alacsony háőmérséklet miatti energiatakarékosságról (pölö radiátorral szemben). Bármely szakmai kérdésben további segítséggel: Dravecz Gábor gépész tervező
kedvescimboraVálasz erre
2009-02-07
10:33:18
#1469
A padlófűtés hőtechnikailag előnyös oldalát ebben a körben fölösleges lenne bizonygatnom. Az egészség oldalához viszont lenne hozzáfűzni valóm. Először is a tudósok kinyilatkoztatásait mindig óvatosan kell kezelni. Nemrég írtam a honlapomon a növények génmanipulálásáról. Ezt a Monsanto nevű vegyipari multi pénzeli és kényszeríti a világra. Ezt a rémálmot a magyar tudósok egy része is támogatja.Erre azt írtam hogy a hidrogénbomba is magyar koponya szüleménye. Ezért a kétkedés mellett én inkább a józan eszemet használom. Nálunk max 18 fok van. A hálóban kevesebb. Télen pulóvert húzunk. Ez szokás kérdése. Aki 23 fokot szokott meg annak a 18 kevés. Az a véleményem erről, hogy a mai civilizált ember a mindenáron megszerzendő kényelem és jólét áldozata. Ebbe döglik bele, csak ezt nem veszi észre. Ha okosan hasznélják a padlófűtést véleményem szerint semmi egészségkárosítást nem okoz. Anyám aki 75 éve lakik radiátoros fűtésü házban és reumás panaszai vannak, örül ha nálam az egyhén langyos járólapon mászkálhat. Azt mondja jól átmelegíti a lábát, otthon meg fázik. Ezt én elhiszem neki anélkül, hogy tudományos magyarázatot keresnék rá. Olyan probléma mellett, hogy az élelmiszereket a mezőgazdaság és a feldolgozóipar agyonmérgezi, lassan nem lehet levegőt venni, ivóvizet inni, a padlófűtés egészségkárosító hatásairól vitatkozni annyi, mint tengerbe vizet önteni.

szepygabVálasz erre
2009-02-06
17:24:06
#1464
Zsezse!

Mindenki annak hisz, aminek akar. 25 eve elek padlofutes folott.

udv

szepygab
2009-02-06
17:13:05
#1463
szepygab,
ezeket a mediakat csak egy rovid 3 perces google kereses utan talaltam.
bizonyara lehetne pro es kontra is talalni erveket!
padlofutes haloszobaba: keress ra arra, hogy "padlofutes haloszobaba", es szinte kivetel nelkul azt irjak, nem ajanlott. ezek nem szakmai lapok, de attol az informaciotartalmuk nem biztos, hogy elvetendo.

tovabbi szep napot!
szepygabVálasz erre
2009-02-05
23:15:12
#1457
Zsezse, Róbert!

Telán nem lenne célszerűtlen a hivatkozott médiumok helyett valami szakmailag kompetensebből (is) tájékozódni.
Messze nem csak habhátú szőnyegpadlók léteznek, azok valóban a lehető legrosszabb választást testesítik meg. Az előremenő vízhőfok - és ezzel a négyzetméterenkéni hőleadás - korlátja egészségügyi. Most nem jut eszembe a konkrét adat, de a felület nem lehet tartósan 35-40 foknál melegebb. A talp hőmérséklete 35 fok alatt van, és épp csak melegnek szabad érezni. (Ezzel a leadható teljesítmény valahol 80 W/m2 körül alalkul.)
Lila hajat kapok az ilyen médiás önbizalmú kijalantésektől, hogy hálószobába nem célszerű padlófűtést tenni. Elárulnák miért?
Kedvenc urban legendem a porkérdés. Erről is ki szokták jelenteni, hogy lebeg. Gondolkodjunk együtt.
A por különféle szilárd anyagok nagyon apró szemcséiből áll. Ezek mindegyikének fajsúlya nagyságrendileg nagyobb a levegőénél, vagyis magától nem lebeg. Egy áramlás felkaphatná, de épp a padlófűtés esetén nem alakul ki áramlás a szobában. Koncentrált hőforrás (kályha radiátor...) esetén az ott felmelegedő levegő felszáll (ha rég festettek a plafonon "szépen" látszik a sötét folt), és a szoba átellenes oldalán lehűlve leereszkedik. Ez a körbeáramlás valóban keverheti a port. Az egyenletesen és gyengén meleg padlófelület fölött mitől áramlana a levegő? (Ne feledjük, hogy a padlófűtés nem vitatott előnye, hogy nincs a plafon alatt "hőpárna". Az pedig csak a meleg levegő feláramlása révén tud létrejönni, vagyis ha nincs, nem áramlik a levegő.)

Az ajtók átszabásához.
Friss szomorú tapasztalat, hogy nem átszabni lehetetlen, de még egy hornyot se lehet az aljába húzni. Utólag kell rugós küszöböt beépíteni egy hálószoba ajtajába. Az ajtólap két pozdorjalemez között papírrács betét, a két lemezt körbe kb. 2 cm "vastag" MDF léc tartja össze. Ezt teljesen ki kellett felsőmaróval munkálni - közben a marószerszám mindenképp magára akarta tekerni a papír csíkokat - egy illeszkedő fenyő léc beragasztása után lehetett a 26 mm mély hornyot bemarni. Ez nem egy teszkógazdaságos ajtó, ez egy mai, átlagos dekorfólias ajtó.
A 210 cm magas ajtókból amúgy se lehet 10 cm-t elveszejteni szintemeléssel, mert lefejelhető a szemöldökfa. A válaszfali kiváltókat feljebb lehet tenni, de annál már talán a beton felverés is egyszerűbb.

üdv

szepygab
2006-02-17
21:10:30
#240
Róbert!
Nem értek egyet a a padlófűtésről irtakkal, illetve amit tudok, pontosítok.
A magas padlóhőmérséklet gombásodást okoz(hat) és kitágítha a visszereket a lábban, mert a szervezet így akarja leadni a többlet hűt.
A portlebegtetésről szóló legendáról csak annyit, hogy mindenki nézze meg a radiátora felett a falra égett port! Ha a radiátoros rendszer nem keveri, mozgatja a port, akkor semmi. Csak egy buta tévhit. Akinem meg továbbra is aggája van, az építsen fal, vagy mennyezet fűtést, esetleg kombinálja kedvére!
A feleségem szénanáthás volt tavasztól őszig. Padlófűtésű lett a házunk és nincs panasza. Sőt lányunk születése óta tünetmentes. Mondanom se kell a gyerekkel bíróknak, hogy a kisgyerekek csak a padlón fekve érzik jól magukat. A lányunk is tünetmentes.
A jól méretezett/megépített rendszerek semmilyen panaszt nem okoznak. Óva intek mindenkit a barkácsolásatól, mert utólag (gazdaságosan) nem javítható a padlófűtési rendszer!
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Padlófűtés  =>  Padlófűtés - élettani hatások
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva