Biosolar Forum  =>  Költségvetés  =>  Tervezési díjak
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2006-02-17
20:56:58
#239
r2d2!
Sajnos a (kamarai) díjszabási ajánlás %-osan határozza meg a tervezési díjat.
Ha belegondolsz, nincs is más reális mérőszám. Minden terv egyedi. Mellesleg szellemi termék.
Vissza a díjszabásra: az ajánlás szerint bonyolultságtól, meg egy sor más dologtól függően 3-6%-t javasol a kamara. Kérdezhetem én is, hogy mi a fene kerül mondjuk egy motorolajcserén annyiba, mint amennyiért megcsinálja egy szerelő?
Nos néhány ötlet, hogy miért kerül olyan sokba egy terv:
1. Kell hozzá egy iskola, aztán
2. némi gyakorlati idő, ami után kérhető a tervezői jogosultság,
3. Eszközök, úgy mint számítógép (200-350eFt, amit 2 évente eldobhatsz. Gondolj arra, hogy amg más 15-17"-os olcsó monitor előtt játszik, addig egy tervező 3-4szer olyan drága és tudású monitor előtt csücsül, mert félti a szemét és látnia is kell a rajzot, amit csinál. Aztán ott van a nagyformátumú nyomtató, ismertebb nevén plotter. Egy tekercspapírból dolgozó önvágós, A0 méretűt már kb. 1mFt-ért lehet kapni.
4. Márcsak a programok kellenem: oprendszer, irodai csomag (office), meg a CAD program, persze mind jogtisztán! Ezek sem állnak meg összességében 1mFt alatt. Mondanom se kell, hogy ezeket is két évente ki lehet dobni.
5. Márcsak iroda kell, meg adózni! :o)
6. Ja, és vállalni a kockázatot és a felelősséget...
Dióhéjban ennyit.
2005-06-28
00:07:07
#139
Szerintem egyszerű szerkezet esetén nem érdemes kiviteli tervet készíttetni, de a bonyulultabb részleteket mindenképpen előre meg kell tervezni. Ezt lehet ,hogy a kivetelező megcsinálja, ha ért hozzá, de akkor is már csak alkalmazkodni fog valamihez, és nem egységében látja az épületet. Elég a tégla típusán változtatni ahhoz, hogy a belmagassággal együtt a lépcsőkiosztás is megváltozzon, ami majd valahol újabb problémát fog okozni ... Minden esetre olyan kiviteli tervet kell készíttetni, ami be is tartható, ha pedig van ilyen, akkor be is kell tartani. Nem árt, ha a leendő kivitelező és a tervező szót értenek egymással és a kivitelező ellenőrzi a terveket(még a tervező kifizetése előtt). Talán ez igy túl optimistán hangzik, de minden utólagos változtatásnak drágán kell megfizetni az árát.
Nekem kb 1,5% volt az engedélyezési terv és 3% kiviteli terv (teljes gépészettel).
Külön pénzért művezetésre is fel lehet kérni az építészt (egye meg maga, amit kifőzött).
Szükséged lesz még egy felelős műszaki vezetőre is.

A pince tényleg nagyon drága (azt én is igazolhatom) köszönhetően a vízszigetésnek és a födémnek. Persze, ha ugyanakkora alapterületet egyszintes épületként szeretnéd megépíteni (pl különálló garázs) a tetőszerkezet miatt az sem lesz olcsóbb és ráadásul az épület külső felülete, evvel együtt a hővesztesége is megnő. Szerintem símán kalkulálhatsz lakótér négyzetméter árral (felfelé kerekíts).

Az Ytong lényegesen drágább, de a hőszigetelő képessége nagyon jó. Én mégis azért választottam a téglát, mert jobban szeretem a hagyományos építőanyagokat.
Biosolar Forum  =>  Költségvetés  =>  Tervezési díjak
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva