Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Bontott tégla
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2005-11-14
23:19:47
#201
Mi kb 10 ezer bontott téglát építettünk be. Ennek a döntő többsége nagyméretű. Szerintem a minőségük jobb volt, mint a jelenleg kapható nagyszilárdságúnak nevezett téglák nagy része. Arra kell vigyázni, hogy ne kémények bontásából származó kátránnyal átitatódott példányokat vegyél, mert rohadt büdösek és azok is maradnak.
Én kb. 20Ft-ért vettem, és sajnálom, hogy nem kaptam annyit, hogy a teljes pinceszintet ebből építsem meg. Egy tömör téglából készült falazat állékonysága kiváló.
Valaki mesélt egy forgó drótkoronggal működő téglatisztítóról, de mások homokfúvással tisztítják a falburkolásra szánt bontott téglát. Nagyon hangulatos és szép lesz, ha ügyes a kőműves. Minden esetre a csapó esőtől nem árt védeni, mert nem fagyálló.
25-30cm-es tömör téglafal hőtároló képessége már megfelelő. A jó rétegrend megtervezése nagyon fontos, a kivitelezés pedig nagyon gondos munkát igényel. A köpenyfalat (burkolótégla) ugyanis utólag már hiba esetén sem bontja meg senki.
Tudtommal az új energetikai előírások szerint 10cm hőszigetelés nem elég.

A hármas üvegezés nem újdonság, két ablakot egymás mellé beépíteni pedig túlzás.
Az üveg szigetelőképességének növelésével pedig csökken a szoláris nyereség. Erre mindenképpen oda kell figyelni.

Érdemes összehasonlítani néhány különböző falszerkezet hőszigetelő képességét és az árát, azután pedig a lehetőségeknek megfelelően kell dönteni. Az ablakokat pedig úgy kell megválasztani, hogy egyenszilárdságú legyen az épület más anyagaival, semmiből sem érdemes sokkal jobbat, vagy gyengébbet választani az átlagnál.

A falfűtéssel kapcsolatban találsz néhány gondolatot a Fűtés/Falfűtés topic-ban.
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Bontott tégla
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva