Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Homlokzat  =>  Porotherm
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-10-14
20:00:57
#2735
Ezek télen készültek, egy magas dombról. A kupolán áll a hó, tehát jól szigetel a három rétegű polikarbonát.2009-10-14
19:43:34
#2734
Talán inkább sárkányrepülőről :)). Röpköd itt pár úgyis. Robert ez nemigazán kivitelezhető, mivel 7 m magas a kupola. küldök egy régebbit talán látni rajta azt ami érdekel.

De ha szakítasz rá időt, személyesen is megnézheted:). Egyszerűen felsétálhatsz a tetőre :).


2009-10-14
12:59:51
#2729
monolit,

Ha van egy magas kétágú létrád, akkor csinálhatnál néhány képet a házadról "madártávlatból". Szívesen megnézném.
2009-10-14
08:57:37
#2728
Szia robert!

Igen, én is láttam pocsék munkát palástolni a hőszigeteléssel.

Kivitelezési hiba azonban, ha áramolhat a levegő a táblák mögött. Ugyanis körben kell megkenni a szélét és három négy pöttyet a közepére. Ha igy van felragasztva akkor nem áramolhat a levegő, táblánként van megszakítva.

Nembeszélve arról, hogy ha a szélek nincsenek jól odaragasztva, kiállnak és elválnak a faltól. Én nem is dübeleztem, mivel tök felesleges ha jól vannak felragasztva a táblák.Természetesen ilyenkor nem terhelhető pl. terméskövezéssel, 1 szintig használható a szélnyomás miatt, ami leszakíthatja a táblákat. A kör alak miatt egy két ragasztó leszerepelt nálam, egyszerűen leestek, saját súlyukat nem bírták el, nem tapadtak megfelelően. Balhé árán, de ki lettek cserélve. Érdekes módon az új ragasztó nemhogy megtartotta a táblát, de még az ívhez is odatapasztotta azt.

A kör alakból adódóan torzultak a téglá közötti rések, ezeken PUR hab kitöltésével segítettem.


Én a részemről nemigen vagyok az ilyen jellegű gépészet pártján, mint már több helyen is kifejtettem miért. Legfőbb érv a zárt térben felhalmozódó mérgezőanyagok problémája. Persze ezt nagyobb teljesítményű gépezettel (megint csak plusz energia=környezet szennyezés árán) lehet megoldani. De minek gépezet, amikor más jellegű ház építésével egyszerűen megoldható. A zöld tetőnek sem csak az az előnye hogy nem veszel el életteret a természettől. Amennyiben városban alkalmaznák, a szivacs effektus miatt a csapadék víz elvezető csatornák kisebbek lehetnének (pénz megtakarítás, gyorsabb kivitelezés). Az élelmiszert helyben lehetne megtermelni, oxigént állítana elő, nem lenne szükség klímázásra stb. . A többi előnye gondolom mindenki által már ismert. Ja, és olcsóbban is megoldható amint jelenleg most a cégek ajánlják!

2009-10-14
07:48:04
#2725
monolit,

Több helyen láttam, hogy a betervezett polisztirol szigetelésre hivatkozva a falazás minősége nagyon pocsék. A téglák szinte csak fel lettek dobálva. A szigetelőtáblák mögött néhol több újjnyi rések maradnak, pedig pont ilyen esetben kell fokozottan odafigyelni az egyenletességre, és a minimális fugavastagságra. A szigetelés mögött kialakuló légáramlat sokat ront.

A hővisszanyerő szellőztetés magas hatásfokon képes működni. Mivel egy jól szigetelt ház esetén a szellőzési veszteség eléri, sőt meghaladhatja a falak és az ablakok veszteségét, ezért számolni kell vele.
Az olyan megoldások szerintem sem jók, ahol egy áramszünet esetén lakhatatlanná válik az épület.
2009-10-13
22:05:55
#2722
Az Ytong ill a cseréptéglafalakhoz hozzá tudok szólni érdemben, mivel volt szerencsém mindkettőhöz.

Az utóbbi hőtároló képessége jobbnak bizonyult. Amennyiben nagyobb a fal hőtároló képessége, az a fűtési szezonban is jelentkezik, mivel a hőn tartás kevesebb energiát emészt fel mint a szakaszos fűtés.

Nálam 5 cm hungarocel van feltéve a 38-as falra. Mivel a szellőzés nálam nem probléma (két kémény az épület belsejében)gyakorlati és anyagi megfontolásból alakult így. Ugyanis így elhagyható volt a külső vakolat, (1.200-1.400 Ft/m2) ellenben 500 Ft/m2 áron meg tudtam venni a szigetelést.

A hőszigetelést és annak hálóját sem volt probléma feltenni a ház falára (pedig kör alakú) saját kezüleg.

A szellőzésnél a problémám az, hogy mindenki gépezetben gondolkozik. Pedig egy vagy két kerámia vagy más faláttörés beletett szivaccsal vagy szálas hőszigeteléssel megoldja a problémát. Sajnos a rekuperátornál is jelentkezhet a páralecsapódás ami baktériumos gondokat okozhat. Áramszünet esetén nem működik,energiát fogyaszt.

Ugyanígy vívódtam melyik faelgázosítót válasszam. Végülis az egyszerűbben vezérelhetőnél döntöttem. Probléma esetén bármikor egyszerűen javítható. Kényelmi szintben marad el inkább.

Szerintem sokunk már túlzóan technokrata beállítottságú és ez visszaüt. Az egyik ismerősömnél még a redőnyt is villany mozgatja. Öregségére betokosodnak az izmai a tétlenségtől, elktroszmog, stb.
2007-01-27
11:15:40
#557
Zoli,

Amit az „Utólagos hőszigetelés” fejezetben látsz, egy 40 éves, 30 cm vastag üreges téglából és betontálca födémmel épült ház, szigeteletlen beton áthidalókkal és koszorúkkal. A munkát az elmúlt nyáron végeztem. Kétszer 5 cm kőzetgyapot tábla van felrakva átlapolással, a veranda faburkolata alatt csak egyszer 5 cm. 2 m2 hungarocell került a veranda ajtaja mögé, ahova nem fért el 3cm-nél vastagabb szigetelés, pedig még a vakolatot is levertem.

A mi házunkban is van némi külső szigetelés, a klinkerburkolat alatt. A burkolat mögött csak 38-as Porotherm fal épült, hogy a burkolótégla ne álljon ki annyira a falból (szép kihívás volt a kőműveseknek). A klinker és a 38-as közé került 2cm hungarocell , így kb. ugyanazt hozza, mint a 44-es. Ez a szigetelés azonban be volt tervezve.

Először persze még jobb szigetelést terveztem, de (több okból is) lassan le kellett adnom belőle.


2007-01-26
22:07:07
#556
Szia Róbert!
A Galériában van egy Utólagos hőszigetelés c. gyűjtemény. Néhány képen egy fa vázszerkezetbe van beillesztve a szigetelőanyag, más képeken az látható, hogy hungarocellt alkalmaztatok.
Ez azt jelenti, hogy a szigetelés nélküli 45 cm-es falazóblokk mégsem bizonyult elegendőnek és utólag szigeteltétek a házat (vagy egyes részeit)? Kérlek ne vedd piszkálódásnak a kérdésemet, valóban érdekel a téma.
Válaszodat előre is köszönöm.
Zoli
2006-08-10
16:47:42
#461
Parittya,

Igazad van, kell a jó hőszigetelés, de ez önmagában nem elég, kell a hőtároló tömeg is. Prokoncept az utóbbit hatását drasztikusan lerontja. Nekem csak a belső szigeteléssel van problémám.

A légcserélő fogyasztása lehet, hogy kicsi, de elég sok levegőt kell szállítania és ehhez nagy csőkeresztmetszetekre van szükség, hogy ne legyen zajos.
Csináltál már költségvetés a csövezésre? Nem PVC szennyvízcsőre gondolok, hanem antisztatikus (fém) csövekre. Nem fog zavarni az áthallás (persze ez attól függ, hogy hányan laktok ott).
parittyaVálasz erre
2006-08-10
11:49:53
#459
Szasz Robert!

Nem gondolom, hogy a gépekre lennék utalva. A hőszigetelés fasza s ez a legfontosabb. Ezután jön a szellőzés.
Ez a régi falazatokon keresztül tény, hogy jobban megvalósult, de jobban is hűlt a lakás és pára úgy is maradt bennt, tehát szellőztetni kellett.
A jó szigetelés esetén vagy szellőztetsz s ezzel fűtöd az udvart vagy beteszel egy piciny légcserélő rendszert, ha lehet rekuperátorral s jobban működik, mint a kerámiafal.
Még mielőtt jönne bárki reakciója, hogy "5000 éves technológia" meg "ez már régóta bevált és működik", szólok, hogy nem helyes így tekinteni a világot, mert ha innen nézzük a dolgokat akkor még most is gyümölcsöt gyűjtenénk, vadásznánk és hörögve beszélnénk 50 szavas szókészlettel.
Az új dolgokat kellő távolságtartással, de kellő bátorsággal is kell fogadni. Ez legalábbis az én életszemléletem.
Na sziasztok
2006-08-09
18:06:34
#456
Parittya,

Látom erősen az alacsony energiájú házak irányába haladsz.

Azt hiszem, hogy az üveggel szemben támasztott elvárásaidat már majdnem minden gyártó teljesíti.

Bocs, de nekem a Prokoncept nem szimpatikus a belső oldali hőszigetelés miatt, ami megakadályozza a hőtároló tömeg hatásának érvényesülését. Tulajdonképpen egy könnyűszerkezetes ház árzetét kelti és télen-nyáron a gépekre vagy utalva. Szerinted hogy van ez?

Az index egyik fóruma a passzív házakról szól, érdemes meglátogatni.
parittyaVálasz erre
2006-08-09
16:09:20
#454
Szia Robert!

Érdekelne ez az ablak-ablaküveg téma. Milyen gyártói honlapokat ajánlanál, akik k=0,9...1,2 körüli hőátviteli tényezőjű termékekkel vannak a piacon?
A falazathoz csak annyit szólnék hozzá, hogy én leszigetelem izomból a falat (Prokoncept, k=0,24, kívül 6cm, belül 5 cm polisztirolhab) és beépítek egy egyszerű kis légcserélő rendszert. 1 szívóventilátor 1-2 szívási ponttal és egy u.akkora teljesítményű nyomóventilátor 3-5 nyomóponttal. A két ág közé beteszek egy rekuperátort és kész az állandó friss, tiszta (meg kell szűrni a hőcserélő előtt --> pl.: vatta)és felmelegített levegő. A két ventilátor össz teljesítménye megvan 80-100 W-ból.
Mellesleg ha valaki tudna segíteni, hogy hol tudok jó áron keresztáramú-lemezes hőcserélő után érdeklődni azt nagyon megköszönném, mert vagy veszek 250-500 ezerért egy komplett rendszert (s ezt nagyon nem "akarom") vagy hegesztek egyet.
Köszi előre is
Szevasztok
2005-02-21
21:26:23
#110
A nagy hőtárolási képesség a külső hőingadozás kiegyenlítése miatt jó, inkább a hűtés számlát csökkentheti.
Arra én is gondoltam, hogy az utólagosan szigetelés máskor is megépíthető (nem valószínű, hogy ilyen fal mellett utólag bárki belefogna).

Nem állítom, hogy az a megoldás az igazi, amit én alkalmaztam, de úgy gondolom, hogy elég sokat tököltem a különböző szerkezetekkel, mire döntöttem. Azért is csináltuk ezt a fórumot, hogy én is tanulhassak másoktól.

Nálunk minden nyílászáró tömör fa. A keleti és déli oldalon borovi, a többi vörösfenyőből készült. Ha a galériát megnézed, akkor láthatod, hogy van egy télikert is. Kb 50nm külső nyílászáró lett beépítve k=1.1-es üvegezéssel. A sok-kamrás műanyag káva jobban szigetel, és valamivel olcsóbb. Ha mondasz egy méretet, akkor keresek hozzá egy árat.
Az építési költség kb 200e négyzetméterenként, telekár nélkül, és nem számítva, hogy egy évig főállásban építkeztem.
2005-02-21
16:01:29
#105
Igazad van, valamivel jobb a falazat hőszigetelése (normál habarcs alkalmazásával 0.4).
Az érték egy Wienerberger katalógusból származik.
Lehet, hogy csak 0.384 volt megadva, de vedd figyelembe, hogy a gyári adatokkal csínján kell bánni, a falakat pedig kőművesek építik, akik nem abban érdekeltek, hogy betű szerint betartsák a gyári ajánlásokat. Szóval kerekíts nyugadtan felfelé az első tizedes jegyig :)
De nézzük csak az általad megadott dryvit k=0.28 érték és poro k=0.35 közötti éves energia különbséget: 2400kWh/év.
250nm felületre számoltam, arányíthatod a saját adataidhoz.
Te más eredményre jutottál?
Most azt is vedd figyelembe, hogy a falazatra eső hőveszteség, hány százaléka az ház összes hőveszteségnek (a mi házukban 34%), és így arányaiban mennyit nyersz (nálam alig több, mint 2%-al csökkenne az össz energiafelhasználás).


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Homlokzat  =>  Porotherm
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva