Biosolar Forum  =>  Okos hálózat (Smart Grid)  =>  Microgridlapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-12-08
14:18:51
Előzmény: PetiG #44090#44091
Nem értem mit szeretnél, kérlek részletezd. (ha az amire gondolok, nem hiszem, hogy úgy csinálják. Max extra kínainál)
2013-12-08
13:07:48
#44090
Próbáljátok félfordulatra kapcsolt hajszárítóval is, az egyutas áramvezetés esetén hogyan viselkedik.
2013-12-08
10:18:37
#44085
Sziasztok,

A versa-UPS hardver lassan véglegesedik. :) A sziget-inverter üzem szabályzókörei alapvetően elkészültek, finomhangolásoknál tartunk, így eljöhetett a várva-várt tesztsorozat, mekkora túlterhelést bír, indul-e a hűtő, stb...

A jelenlegi tesztalany 250W-os! (legkisebb, 12V-os)

A ma reggeli kávém (kávégépből) 12V-ról készült! :P A kávégép 1200W-os, a kávé készítése közben igaz leesett a fesz 194V-ra, de ez már 5X-ös terhelés, így nem annyira meglepő, sőt, nagyon örülök neki, hogy csak ennyire esett le... :)

A mikro hátulján 2300W szerepel, persze nem hagyhattam ki annak tesztjét sem, és bírja, tolja, melegít! Bár itt is leesett a fesz 198V-ra, de csak úgy nyelte a sok-sok energiát, felvett 950W-ot. (a 250W-os inverterről!)

Az inverter üzem szabályzóköreit mindenféle izgi terheléssel nyúztuk, tesztelgettük:

Az irodai 300W-nyi led tápja sima toroid+egyenhíd+elkó, (majd ezek után körönként állítható step-down), mely igen csak csúcsegyenirányító. Tökéletesen viszi. :)

A régi orosz melegszenya sütő 750W-os, van előtte egy triakos szabályzó. Amikor a hullám közben rákapcsolja a terhelést, egy pillanatra beesik a fesz, azonnal rátolja a szabályzó a kakaót, és üvegen menve tartja a célértéket. Simán viszi teljesen feltekert triakkal, azaz triak nélkül is. :)

Az irodai régi hűtő áramtekercses indítású (de már NTC-s), simán elindul! üzeme közben 80W-ot vesz fel, ám indulásakor áramkorláton üzemel, a fesz 194V-ig esik arra az 1mp-re. Ezt többször ismételve is stabilan tudja, még szándékosan letiltott kompinál is (üzem közben kihúz-bedug) első tiltás utáni próbálkozásnál simán indul. :) Ez volt az egyik legfontosabb szempont, a hűtő induljon... :)

A hálózatra tápláló és onnan akkut töltő szabályzók alapjai megvannak, 1kW-os halogénen (és 1,6kW-os leválasztón) keresztül már kis teljesítményű üzemek voltak, működött, de ez még kicsit arrébb van, előbb véglegesíteni szeretnénk a hardvert, majd a sziget inverter üzemet. Bár már ezek egész jól állnak... :)

Érdekességnek említem, hogy:

- A mikronál (legnagyobb tesztelt fogyasztó) az akku áram maximuma elérte a 212A-t, ekkor a nyákon mérve 10,96V-ig esett az akkufesz, ennek szorzata több, mint 2300W pillanatnyi... :D (2db 6 éves 100Ah 12V párhuzamosan, teljesen feltöltve)

- A proci nagyon pontosan mér mindent, (beleértve a DC-AC áramot is) és megcsináltuk, hogy soros porton tolja át PC-re, ahol is egy erre írt progi megjeleníti, azaz így van egy 3 sugaras szkóp a "belsejében", ami bármelyik mért, vagy belső szabályzójelet ki tudja rajzolni, majd azok pontjait fölé tolt egérrel leolvashatjuk (hasonlóan wea-hoz). Ez elengedhetetlen volt a fejlesztéshez, de király is. Szóval már egy PC-s digitális oszciloszkópot készítettünk a fejlesztés keretein belül...

- A korlátok az eladó darabokban sem lesznek kisebbek! Azaz mindezt nektek is fogja tudni, durva túlterheléseket (3-4 szeresek) legalább 1 percig fogjuk hagyni, most a melegedés a korlát, ez alapján 2-3 percnél csattanna, ezért a sorozatban gyártottnál nem fogjuk elengedni eddig a tönkremenetel határáig, ugyanis tönkretehetetlen készüléket szeretnénk alkotni. :) Csak elég az 1 perc, a végén még túlterhelhetősége miatt mindenki a kicsit venné, hisz az is tudja a többet...

üdv,
Bous

P.S.: Akkor most hány wattos is az iverter? :D

villam64Válasz erre
2012-03-13
17:11:40
Előzmény: antiszalka #27123#27130
Az én rendszeremben a fogyasztók a házon belül külön-külön történik a vezérlésük. Ezzel azt akarom megakadályozni, hogy hálózat kimaradás esetén leálljon a megújuló termelésem. A szolgáltató 9 és 16 óra között matat általában, amikor süt a nap. Akkumulátorokkal drága fenntartani ezt az időszakot. Én tervezetemben a hálózat lekapcsolásakor az leválasztódik relével. Majd ezt követően egy kevés akkus rendszerrel és sziget inverterrel újraindítom a hálózatot. A hálózat visszatápláló inverter a szinusz invertervezérlése mellett rákapcsolja a napelem termelést a belső hálózatra. E termelés alapján, fontossági sorrendben kapcsol vissza fogyasztókat egy külön vezérlő kapcsoló. Amennyiben lekapcsolják a napot, akkor a feszültség csökken és a sziget inverter is rá termel a hálózatra a kevés akkuról, mert eddig csak a jelet szolgáltatta. Közben a fogyasztó kapcsoló leválasztgatja a fogyasztókat. A hűtőgép-fagyasztó, vagy más kompresszoros berendezések indulásához tízszeres áram kell, mint a működéséhez. Ezeket az adatokat tartalmazná a fogyasztó vezérlő programja, beállításai. És basic algoritmus alapján felhasználná működéséhez. Így megmaradnának a házban alapvető funkciók.
Amit írsz a végén a sziget üzemről. Azt akarom, de az akku élettartama és ára ellent mond. Ezen bukik minden. Nincs tároló. Ezért van hálózat visszatáplálás. De ott meg ellenérvek. Összhangba kell hozni a kettőt. A feszültség értékeket nem hasra ütve adtam meg. Ezek a harmónia, a kiegyensúlyozottság feltételei. Egyre több probléma lesz, ha nem szabunk határt az értékeknek. Egymást felülmúlva igyekeznek az inverterek túltermelni a másikat 260-270-280 V feszültséggel, Payagyerek örömére a lomok között, kiégett fogyasztókat keresgélve.
Nem tudom mit tenne a hálózat inverterem a felső AC határ elérésekor. Amennyiben leválaszt, az szar. Nem kell többet termelnie, hanem megállni a feszültség növeléssel. Így tartható a rendszer a hálózat szétesése nélkül. Én a négy külön egységben bízok. Nem a mindent egybe.
villam64Válasz erre
2012-03-09
12:37:12
#26890
Lépjünk túl a szigeten. Az alábbi egységek kellenek.

1. automata hálózat leválasztó
2. termelés függvényében fogyasztó vezérlő
3. Sziget inverter, kevés akkuval a löketek kiegyenlítésére, és a szinusz jel biztosítására leválasztott üzemben - feszültség tartomány 190-245 V
4. Hálózati inverter - feszültség tartomány 190-240 V - 240 V-nál nem letilt, hanem a termelést csökkenti, leszabályoz, és tartja a 240 V-ot

Üzemi feszültségek 230 V, nagyobb rendszernél 400 V, itt a határok is ehhez igazodjanak.
villam64Válasz erre
2011-10-21
07:19:19
Előzmény: Bous83 #20272#20275
Szia
Igen, ez az egység inkább szigetüzemre való. De szükségeltetik. Az UPS nálam akkumulátorról működő egységet jelent. Ami mondjuk 12,5 V elérésekor bekapcsol, 10,5 V-nál kikapcsol. A NAP meg nem olyan hülye, hogy az év 365 napján, napi 24 órában dolgozzon neked. És azt is beárnyékolják felhők. Az akkumulátorok meg nem szeretik a 10,5 V-ot. Általában a cellazárlatos állapotuk. A beépítendő fogyasztó vezérlő tehát jóval több funkcióval bírna, mint a tervezett kapcsoló az UPS-re. Ha csökken a termelés, akkor csökken a fogyasztás, és legutoljára a stabil kisfogyasztókat kapcsolja le vagy át. De ezt fokozatosan teszi, megnyújtva az akkumulátorról történő működési időt. Ez nem hobbiból kell, hanem, mert jó néhány embernek van sziget üzeme, vagy olyan rendszere, mint nekem. Figyelembe véve a szolgáltató több hónapos átfutási idejét, vagy akadályozó tényezőjét. Mert nincs embere átvenni, és engedélyeztetni az 50 kW alattiakat.
Ehhez, csak egy egyszerűen programozható (feszültség szint alapján) egység kell. Ez beköthető lenne egy lakás elosztó biztosíték táblája elé. Nem lenne olcsó a relék miatt, de a többi nem tétel.
Az is kérdés számomra, hogy bírná egy hűtő kompresszora az átkapcsolást egyik generátorról a másikra. Mert 1 másodperc leállás után az áramvédelme miatt egy darabig nem indul újra. Tehát oda 10 perces újra indulás késleltető is kellene.
Én az intelligens ház felé akarok elmenni. Ezt egy UPS-sel megvalósítani nem lehet.
A termelésem kisebb, mint a fogyasztásom, tehát kapcsolgatni kényszerülök. De leginkább a nehézkessége a nullszaldós engedélyezésnek.
Ez az egység az intelligens ház része, és nem a Smart Grid-é. A Smart Grid inkább kisközösségi hálózat. Az egyes egységeket egymásra kell építeni, hogy a utána következő hálózatban, ne jelentsen problémát.
Esetleg a hálózati invertereknek központi kapcsoló frekvenciát adni, biztosítva a leválasztást, amikor kell, rövid időre, nem egy napra, mint most.
2011-10-21
01:17:15
Előzmény: villam64 #20267#20272
Akkor jóra tippeltem, de most hogy kifejtetted, már biztosan állítom, nem igazán értem elképzelésed lényegét.

Azt hiszem annó pont neked írtam le a tervezett működési módokat. Alapesetben a 230 kimenet össze van kötve a 230 bemenettel (fizikailag, egy relével), tehát nincs jelentősége a fogyasztás nagyságának. Az UPS annyi energiát fog a fogyasztók felé irányítani, amennyi a napelemből az akkuba megy. (persze ha van akkora igény) Pont az a célja, hogy azt sem kell megcsinálni, amit írtál. Ennek akkor lenne jelentősége, ha egy buta, sima invertert készítenénk...

Talán két esetben lehet jelentősége. Az egyik áramszünet esetén, a másik sziget üzemben használva. Utóbbinál azonban elveszti lényegét az eszköz. (persze ott is lehet generátort kötni a 230 bemenetre, amit ha beindítasz, gyorstölt + ellát...)

Tehát végül is lehetséges (van szabad kivezetett láb a kommunikációs csatin, meg az árammérős csatin) megvalósítani 1-2 szintet. Készültünk a funkcióbővítés lehetőségére. Mondjuk én inkább távindítót, impulzuskimenetet, meg ilyesmiket gondoltam a szabad lábakra...

"Győzz meg, és megcsináljuk" :-)

villam64Válasz erre
2011-10-20
21:46:11
Előzmény: Bous83 #19500#20267
Végtelen mennyiségű akkumulátor helyett. A fogyasztást akarom a termeléshez közelíteni. Mennyi az az alsó feszültség, amivel legtovább nyújthatjuk az akkuk élettartamát? Vannak fogyasztók, amik teljes tiltást kapnának, mondjuk éjjel napelemes termelés esetén. Lenne ami alacsony akku feszültségnél még mehet. Valamely közepes akku feszültségnél. Ahogy növekszik az akkumulátor feszültsége, úgy kapcsolgat be fogyasztókat. Én kötöm be, hogy melyiket mikor. Mondjuk tíz csatlakozó, 12 V-tól fölfelé növekvőbe, kikapcsolási hiszterézissel. Esetleg 6 csatlakozó nappali áramot kap, ha nincs ez alapján elegendő termelés a működtetéséhez. Az inverter nagyobb fogyasztás esetén nagyobb áramot vesz fel. A termelés nem tudja nem tudja pótolni a növekvő igényt, lekapcsol egy fogyasztót, vagy átkapcsol más termelőre. Nem meríti le az akkumulátort. Mondjuk 12,4 V és 14,4 V akku feszültség között 2 tizedenként kapcsol be egy-egy fogyasztási egységet. A kikapcsolását programozástól függően 3-5 tized alacsonyabb feszültségen. Ezt a kütyüt megépíteni és programozni sokkal egyszerűbb, mint az UPS-t. Az UPS nem tudja így szabályozni a fogyasztást. Elfogy a kapacitás, akkor levágja az összes fogyasztót.
2011-10-20
19:15:01
Előzmény: villam64 #18873#19500
"programozható fogyasztó vezérlő. Mely az akkumulátor feszültségének fügvényében (DOT-ot figyelmbe véve) vezérel bizonyos fogyasztókat"

Kérlek ezt részletezd, mert nekem ennyiből nem jött le mire gondolsz.

villam64Válasz erre
2011-10-20
08:24:38
Előzmény: Bous83 #18855#18873
Ami kell még az UPS-edhez, az a programozható fogyasztó vezérlő. Mely az akkumulátor feszültségének fügvényében (DOT-ot figyelmbe véve) vezérel bizonyos fogyasztókat. Ennek elkészítése, és programozása hamarabb meglehetne az UPS-nél, könnyebb elkészíteni. Ez csökkentené az UPS terhelését is.
2011-10-19
21:11:13
Előzmény: robert #18852#18855
Köszönöm Robert, végre van egyértelmű helye a fejlesztésemnek.... :-)

Az általad írottak miatt indokolt az UPS-em, mely ezt a célt fogja teljesíteni.
Hamarosan rászánom magam, és jól összeszedem a jelenlegi fejlesztési állapotot, azaz a tervezett módosításokat, megtörtént fejlesztéseket, elhagyásokat, ect. Úgy gondolom, hogy közel 1 év munka után kezd letisztázódni, mi hogy lesz. Valamint közeleg a 3. verzió tesztelése, melyhez szeretettel várok jobbnál jobb ötleteket.

(azért is jó ha leírom nektek, mert a fejlesztőm egyúttal így funkcióspecifikációt is kap)
2011-10-19
20:40:56
#18852
A megújuló forrásból származó energia egyik fő tulajdonsága a kiszámítathatatlanság. A hálózat nem mindig képes az energia fogadásra, de egyes esetekben a szolgáltatására sem. Ezért gondoskodni kell a betáplálás időzítéséről, ami magában foglalja egyes időszakokban az átmeneti tárolást és a helyi fogyasztók energiával történő ellátását is.
Biosolar Forum  =>  Okos hálózat (Smart Grid)  =>  Microgridlapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva