Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Földkábellapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
rozsa_stVálasz erre
2011-02-15
13:51:46
Előzmény: sándor #11807#11809
Hát igen majd 20 éve ezt tanultam, de nem ebből élek, így csak az alap dolgok maradtak meg.
Nem buliztam ki a relét, csak épp minden ágon külön van. Szerintem ettől még ugyan olyan biztonságos. Most is be van kötve, a hibás ágra is.
A garázst, melléképületet ma visszakötöm. Remélem nem lesz gond vele, és akkor szinte biztos, hogy a kapunál van az "eb elhantolva".
Visszajelző lámpát nem raktam fel, a fotocellát sem. Csak egy kis kapcsoló van amiről lehet közvetlen nyitni csukni stb... Azt már megnéztem, steril, száraz. Kapcsolószekrény sincs, benne van magában a kapunyitóban. Azt is megnéztem, steril, száraz. Viszont a kábel elég cinkes. Sajnos a kapu átépítése után kb 1 méterrel rövidebb lett, és toldva van. Kettős szigetelésű a vezeték, gégecsőben. Viszont sufnituning kötés módja. (önkritika) Sima szigetelőszalagos módszer. A gond az lehet, hogy a gégecső vége nem passzol rendesen a nyitó karhoz, és esetleg ott beszivárgott a víz. De persze egyértelműen akkor fog kiderülni, ha majd megcsinálom az általad írt módszert.
Köszi a segítséget.

Ha kiderül mi a gond megírom.
2011-02-15
12:53:23
Előzmény: rozsa_st #11803#11807
rozsa_st!

Ha ennyire belementél a változtatásokba, akkor biztosan van valami közöd a villamos dolgokhoz.

Valami azért nem stimmel.
Az első, eredeti fi relét kidobtad a védelemből? Mert ha nem, akkor annak együtt kellett volna lekapcsolnia az áramköri fi relével, és ismét sötétbe borult volna az egész lakás.

Én alapból az egy relés megoldás mellett vagyok, mert nem kibulizni kell a fi relé figyelmeztetését, hanem azonnal megkeresni és megszüntetni a hiba okot.
Ezzel a megoldással csináltál ugyan valamit, de a lakás egy részével továbbra is veszélynek tetted ki a családot.

Van helyzet (itt zsezsénél olvashatsz róla) amikor egy egy áramkört, pl egy bojlert, egy zuhanyfülkét erősebben kell védeni, mint az általános 30mA-es lakás áramvédő. Ahol az emberi test nagy felületen nedves, ott indokolt egy érzékenyebb, 10mA-es áramvédő alkalmazása. De csak abban az egy áramkörben, annál az egy fogyasztónál. Lehetőleg ne maradjon több készülék egy ilyen, "áramköri" fi relén.

De a megoldásról!
Ha van türelmed, akkor ezt a témát itt már a megoldásig kitárgyaltuk, és valahol az udvari lámpatestek bekötésénél kötöttünk ki. (Talán Robert hamarabb megtalálja, mert nekem kapásból nem sikerült.)

Az sokat jelent, ha a melléképület lekötésével megszünt a gond.
Tovább kell bontanod. Szerkezetéből adódóan elsősorban a fénycső armatúra az egyik gyanúsított. Viszont egy armatúra nem szokott hol jó, hol rossz lenni.

Marad a kapud. Kösd ki a kapuhoz menő betápot, állítsd át kézi nyitásra.
Ha győzöd, ellenőrizd a következő sorrendben:
A kapumozgató vezérlő szekrényét.
Keress vízpára nyomokat, de legfőképp pókhálót. A pókháló a szabadban még a zárt dobozban is képes (különösen éjjel, esőben) a rajta lecsapódó pára miatt vezetővé válni. Ami elég egy fi relé leoldásához.
Tehát kitakarítani, levegővel kifúvatni, kitörölgetni amennyire csak lehet.
Ezután végig kell menni az összes többi alkatrészén, jelzőlámpa, fotocella, különálló ütközés védelem (ha van), stb.

Ha ezzel végeztél, akkor egy (szabványos!) hosszabbító és egy külön fi relé segítségével csak a kaput tápláld meg. Ha kell járjon róla napokon keresztül!
Remélem, a kapu szerelvényezésénél nincsen föld alá süllyesztett csatlakozó doboz, vagy kötéspont. Ha a hosszabbítós megoldással ismételt lekapcsolás következik be, akkor az elemeket egyenként kikötve kell a hibahelyet behatárolni.
Ásni, csak a legvégső esetben. Ha föld alatti megtáplálást csináltatok a kapuhoz, akkor biztosan védőcsőben hoztátok fel a kábelt.?
Gégecső, fagyhatár alá lenyúló müanyag védőcső, stb. Tehát a kábel nem csak úgy magában jön ki a földből?

Egy ötlet az ilyen speciális "tavaszi" meghibásodásokhoz.
A megfagyott és felemelkedő talaj a védőcső nélkül szerelt kábelt magával húzza. Valahol lennt a föld súlyával terhelt kábel engedni fog és megszakad a köpeny de az érszigetelés is. Még a kábel is elszakadhat. Minden esetre annyira megsérülhet, hogy működésbe hozhatja a fi relét.
Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy a kapu csatlakozását kiváltod. A hosszabítóra kell bekötni, és arról üzemeltetni a kaput. De ez ne előzze meg a már leírt ellenőrzéseket, tisztításokat!

Van, hogy a bejárati kertkapu oszlopában alakítják ki a csengő, kaputelefon helyét és a felvezető csövet. A hozzávezető kábel az oszlopba a talajszint alatt 20-30cm-el megy be. Erős fagyok idején az oszlop a helyén marad, a talaj pedig akár 30cm mélyen is felemelkedik az oszlop mellett, elcvikkolva, szétroncsolva a kábelt. Jó esetben télen egy hónapig nincs csengő, kaputelefon, a többi hónapokban viszont ha szakadozva is de működik. Ilyenkor szoktak az ismerősök, az anyós megsértődni, mert látja hogy a család otthon van, de tegnap még beengedte őket a csengetésre, ma pedig már nem.

Írjál, hogy mire jutottál!rozsa_stVálasz erre
2011-02-15
11:21:39
Előzmény: sándor #11796#11803
Na, 1 Fi relé volt kezdetben (ahogy szokták). Utána 4 kismegszakító külön a 4 ágra. Villanytűzhely, konyha+nappali, tetőtér, egyéb (fürdő, kazán, garázs stb...) Sajnos pont az utolsónak írt ág a problémás. Mivel változó időközönként lekapcsolt a Fi relé és az egész ház áram nélkül maradt, minden ág elé bekötöttem egyet. Így csak az adott ág "sötétül" el.
Tehát most az a Fi relé kapcsol le, amin van egy szoba, gardrob, fürdő fali kazánnal, mosógéppel, terasz világítás, kapuautomatika, garázs és egy melléképület. (utóbbiban csak egy kapcsoló + fénycső van semmi extra)
Tegnap lekötöttem a kaput, garázst, melléképületet. Azóta megy. De ez nem sokat jelent, mert volt hogy ment mindennel is egy napig. No meg múlthét péntek előtt folyamatosan ment minden, nem kapcsolt le egyszer sem. Pedig akkor egy relén volt minden. Én a kapura tippelek, de addig nem akarom kiásni a földből a vezetéket amíg nem biztos. (ősszel lett füvesítve) Mi módon tudnám kimérni? Nem lehet, hogy több helyen is van némi veszteség, csak most valamiért túllépte a 30mA -t?
2011-02-15
09:22:08
Előzmény: rozsa_st #11784#11796
rozsa_st!

Melyik fi relét old le akkor, mert ez nem derül ki a leírásból?

Egyébként a fi relét kimondottan azért alkalmazzuk, hogy a vezetékhossz túlléphesse a szabványos 30m-t. Fi relével el lehet akár 200m-ig is menni.

A problémád ismerős, a lakás "négy részre bontása" is. Amint leírod, hogy mit jelent az, hogy >Minden szakaszra külön Fi relét raktam, mert pár napja folyton lecsapta< mit is csapott le, akkor tudok segíteni.
rozsa_stVálasz erre
2011-02-14
21:09:24
#11784
Kedves Fórumozok!

A következő jelenség állt elő. Adott egy családi ház, 4 szakaszra bontva a elektromos vezetékelése. Minden szakaszra külön Fi relét raktam, mert pár napja folyton lecsapta. Ne legyen az egész ház villany nélkül. Elkezdtem józan paraszti ésszel kihúzogatni a konnektorokból a fogyasztókat, hogy melyik a ludas. De nem jutottam előrébb. Lekötöttem a kapu elektronikáját is. Még mindig leveri. A probléma, hogy nem üzemszerűen, hanem mikor hogy. Volt amikor másnapig ment, aztán egymás után 5x lekapcsolt. Kezd hullani a hajam, mert nem jövök rá mi a hibás. A fő gond, hogy a fűtés is ezen az ágon van, és nem olyan jó hajnalba 15 fokra ébredni. A kérdés az lenne, mi módon tudom kimérni, vagy kisakkozni hol a gond. Nem lett új eszköz beüzemelve mostanában.
Valahol olvastam, hogy áramveszteség felléphet ha túl hosszú a vezetékelés, ha sok fogyasztó van az ágon, vagy ha nedves környezetben vannak a fogyasztók. Nem lehet, hogy ez mind összeadódik? 30mA -es a Fi relém. Elképzelhető, hogy eddig is volt 15-20mA veszteség, csak most valami miatt 30mA fölé ment?
Nem szeretném kiiktatni a relét, de ha nem jutok előrébb muszáj lesz, a fűtésre szükség van.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Földkábellapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva