Biosolar Forum  =>  Könyv, Link  =>  Hőtárolás- a jövő technológiája
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-10-03
10:24:19
#18291
Hőtárolás- a jövő technológiája
Szerző: Árokszállási Kálmán

A könyv alapvetőn az energetikáról szól, pontosabban annak egy nem oly régen fejlődésnek indult ágazatáról, a hőtárolásról. Igyekszik bemutatni annak műszaki alapjait, a számos országban eddig elért eredményeket, valamint az új technológiák alkalmazási lehetőségeit.
Szólni akar elsősorban a hő felhasználása területén dolgozó szakemberekhez, a tervezőkhöz, kivitelezőkhöz és üzemeltetőkhöz egyaránt, de rajtuk kívül is mindenkihez, aki érdeklődik a műszaki újdonságok iránt. Mivel mindannyian energiafogyasztók vagyunk, az energiahatékonyság növeléséhez mindenkinek érdeke fűződik.
A Napból sugárzás útján hozzánk érkező energia biztonságos, tiszta, és gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. Ugyanakkor a befogható hő mennyisége évszakonként és a nap 24 órája során is széles határok között változik, és a felhasználói igények időben szintén változnak. Ezért van szükség tehát tárolóra, amelynek segítségével összhangot lehet teremteni a két oldal – a hőtermelés és a felhasználás– között.
A hőtárolás története több ezer évre nyúlik vissza. Már az ősidőkben olyan házakat építettek, amelyekkel tömegüknél fogva tetemes mennyiségű hőt tudtak tárolni. Ezáltal nemcsak tűzifát „spóroltak”, hanem komfortosabbá is tették a lakótereket. A vastag falak és a nagyméretű cserépkályhák – nagy szenzibilis hőtároló képességüknél fogva – sok helyen még ma is kényelmesebbé teszik az emberek életét.
Sok szó esik a könyvben az épületenergetikában hőtárolásra használt fázisváltó vegyületekről. Ezek között vannak szép számmal olyanok, amelyek növényekben is megtalálhatók. Van arra is példa, hogy a természet házépítésre használatos fában kínálja a hőtároló anyagot. Így az Egyesült Államokban honos déli sárga fenyő (Southern yellow pine) tartalmaz egy olyan gyantát, amely alkalmassá teszi ezt a fát latens hőtárolásra. A gyanta fázisváltó anyagként működik, olvadáspontja a 22-27 oC tartományban van. A belőle készített házak ezért sokkal komfortosabbak, mint az egyéb fából készült építmények.

A könyv az elméleti alapok tárgyalásán kívül tartalmaz számos részletes esettanulmányt, megtalálható benne a hőtároló anyagok részletes fizikai jellemzői, valamint a forgalmazó cégek elérhetőségei és termékeik műszaki adatai.

Megrendelhető: roxa@t-online.hu
Biosolar Forum  =>  Könyv, Link  =>  Hőtárolás- a jövő technológiája
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva