Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2008-03-19
14:33:57
#806
Kedves Róbert!

Nagyon örültem, mikor rátaláltam az oldaladra és a fórumodra, végre egy hely, ahol az ember fia segítségre lelhet!

Előre is elnézést kérek a tudatlanságomért, pontatlan megfogalmazásaimért, de ilyen témában abszolút kezdő vagyok. A kérdésem / problémám a következő lenne:

Munkaadóm lakásának két emelti szobáját egybenyitotta, s ebből az egybenyitott szobából szeretne egy nagy légterű helyiséget csinálni a plafon kibontásával - a meglévő padlástér kihasználásával. A probléma az lenne, hogy a padlástér abszolút szigeteletlen, 20 cm-es gerendák cseréplécezve, rajtuk Bramac cserép. A meglévő helyiség (tetőfelőli) szigetelése Nikecellel és pozdorjalemezekkel van megoldva.

A kérdés adott: mivel lenne érdemes leszigetelni belülről utólagosan, a tető külső megbontása nélkül?

Milyen szigetelőanyagokat érdemes használni? (Nikecell, kőzetgyapot stb.)

A belső falat milyen anyaggal érdemes beborítani? (pozdorja, gipszkarton, vagy ven ennél jobb is?)

Mellékelek néhány fotót a jobb érthetőség végett, hátha a képek beszédesebbek, mint jómagam! :)

A válaszodat előre is köszönöm!

Üdv: Paleee

www.szerverpista.ath.cx/foto1.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto2.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto3.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto4.jpg


2008-01-28
20:40:35
#751
alex75!

Eldugodtabb helyen (ahol valószínúleg erősebb is a penészedés), fúrd át kis átmérőjű, meghosszabbított falfúróval pár helyen, különböző szögben a gipszkartont egészen bele a falba (betonba).
Egy erősebb dróttal "végigkarcolva" a furat belsejét megkapod a nagyjából pontos információt a szigetelés szerkezetéről, méreteiről.
Esetleg egy száloptikás vizsgálóval meg is nézheted.

A leírásod alapján komoly kivitelezési hiányosság lehet a baj oka.2008-01-28
11:03:40
#748
Alex75,

Az általad leírt penészedést hőhíd okozhatja. Ez lehet a kivitelezés hibája, esetleg valamilyen nem várt vendég megjelenése (verebek, nyest).

Az első eset a valószínűbb. A hőhíd oka lehet:

a. A térdfalon vágigfutó betonkoszorú külső függőleges síkján hiányzik a külső hőszigetelés. Ha eléred, megkopogtathatnád a külső vakolatot. Amennyiben a koszorú szigetelés ok, a falazat és a tető találkozásától számított kb 20 cm-es sávon kongó hangot hallani. Ha kerámia vagy Ytong alapú a szigetelés, akkor nem nagyon lehet kifülelni, a vakolat megbontásával lehet ellenőrizni.

b. A térdfalon vágigfutó betonkoszorú kölső levegővel érintkező falra merőleges felületéről ( tetejéről) hiányzik a hőszigetelés. Ha ugyanis ki van szellőztetve a cserép (vagy más anyagú tetőburkolat) és a koszorúra nem terítettek hőszigetelést, akkor a koszorún esetlegesen meglévő a. pontban leírt hőszigetelést "megkerülheti" a hideg.

c. A gipszkarton fölött a szigetelés nem találkozik a koszorúra fektetett szigeteléssel. Ilyenkor a gipszkartont és a belső falat közvetlenül hűti a külső levegő.

Az b. és c. esetben is előfordulhat, hogy a kivitelezés során egyáltalán nem, vagy rosszul lett elhelyezve a szigetelő, vagy "csak" nem lett megfelelően rögzítve és elmozdult.
Az is lehet, hogy valamilyen állat rendezte át a szigetelést. Mi évekig szedegettük össze a kertünkben a szomszéd tetőtéri szigeteléséből származó kőzegyapot darabkákat, amit a verebek téptek ki. Gondolom mostanára már teljesen elfogyott a szigetelése.

Cseréptető esetén b. és c. esetben néhány cserép elmozdításával (amennyiben nem balesetveszélyes) ellenőrizheted a szigetelés állapotát.


Mióta tapasztalod a penészedést? Ha eddig nem volt ilyen problámád, attól még lehet, hogy a hőhíd már létezett, de most valamilyen oknál fogva megnőtt a páratartalom a lakásban. Például többet tartózkodtok otthon, gyakrabban főztök, vagy a ruhaszárítás során keletkező pára mennyisége nőtt meg, vagy nem tud valamiért a pára rendesen távozni.
2008-01-27
20:09:47
#747
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, remélem, jó helyen próbálkozom.
A következő a problémám. Új építésű (8 éves) társasházi tetőtéri lakásról van szó, és erősen penészesedik a tégla oldalfal és a gipszkarton (45fokos) mennyezet találkozásánál. A homlokzat hőszigetelt, ennek ellenére az oldalfal a mennyezet alatt 15-20 cm-es szakaszon kézzel érezhetően hidegebb, mint a fal többi része. Mi lehet az oka??? Hogy a gipszkarton alatt mi van, nem tudom... Megoldás lehet a gipszkarton visszabontása, és új hőszigetelés-rendszer kialakítása? Vagy valami nagyobb probléma lehet?
SzilipapaVálasz erre
2007-05-14
17:21:31
#625
És ha már fólia, akkor milyen minőségű, vastagságú.....
SzilipapaVálasz erre
2007-05-14
16:48:17
#624
Üdv Mindenkinek!
Új vagyok most regisztráltam. Nagyon hasznosnak tartom az ilyen fórumokat. Most építkezünk, még csak a pince falazásánál tartunk de én már a tető szigetelésen rágódom. 35 fokos mediterrán tető, padlásként soha nem lesz használva, akkor most párazáró vagy pára áteresztő fólia kell a cserép alá? (vízszintes szigetelés a födémen) A fölső födém fa gerendák között vmilyen szálas szigetelés, a szoba felé gipszkarton, a padlás felé lezárva a szarufákat és a szálas szigetelést Bachl aluval mindkét oldalán kasírozott poliruetán táblákat gondoltam...Vagy nemtudom....
2007-02-20
19:16:33
#567
Domokos,

Jól felrakott cserép esetén csak kis mennyiségű porhó juthat be.
A szigetelés kiszellőztetése éppen azért annyira fontos, hogy az esetlegesen bekerülő nedvesség kiszáradhasson. A szabadból és a a házból a szigetelésbe kerülő nedvesség csak a szabadba távozhat, ezért nem szabad lezárni ezt az irányt.
A megoldás tehát nem az, hogy lezárjuk a szigetelést. Inkább a tetőfedés kivitelezésére és a karbantartásra kell nagyobb figyelmet fordítani.
2007-02-18
16:30:15
#565
Sziasztok! Az előbbi témához hozzáfűzve nekem van egy olyan kérdésem, hogy amennyiben kibontjuk a fóliát a gerinc mentén a kiszellőzés miatt, a cserepek között beszivárgó csapadékkal mi lesz? Ez ráfolyhat a szigetelésre és az nem jó. Ti mit gondoltok?
2007-02-10
20:53:11
#562
Robert
Nagyon örülök a válaszodnak ,sokat segítettél.
Köszönöm!(ui:ez az oldal nagyon hasznos dolog csak így tovább)
Üdv:LACI
2007-02-10
18:44:54
#561
Laci,

Véleményem szerintem a helyes rétegrend:
- gipszkarton fém, vagy fa vázra erősítve
- párazáró fólia
- minimum 5 cm szálas hőszigetetés a gipszkartont tartó lécek között/alatt
- 10 cm szálas hőszigetelés a szarufák között
- 5 cm kiszellőztett légrés a szigetés fölött (szarufák között)
- tetőfólia a csapadék elvezetésére
- 5 cm kiszellőztett légrés a cserép alatt
- cserép
A légréseket nem szabad lezárni, sem alul sem fölül, az eresz mentén rovarhálóval kell védeni.
Itt egy rajz a kialakításról:

ez pedig a mi házunkon:


Ha van rá lehetőség, a ferde síkokon 15 cm-nél vastagabb hőszigetelést ajánlanék. Nem tudom mekkora a ferde síkok összfelülete, és mekkora a veszteség, valamint a lábazati fal hogy van szigetelve.
Ha a fogópárok alatt van megfelelő belmagasság és a fogópár fölött lezárod a tetőteteret, akkor az így kialakított födémre minimum 20cm vastag szigetelést tegyél. A szigetelés alá párazáró fólia kerül.

2007-02-06
18:44:38
#560
Szia mindenkinek!

Elnézést ha olyat kérdezek amit már "átrágtatok" de nekem még egy-két részlet homályos.
Most épitkezem és a tetőtér szigetelése következne.15cm-es szarufáim vannak.A cserép alatt páraáteresztő (bramac) fólia van.
Mi lenne a helyes rétegrend,és milyen minőségben(a pénzügyi keret elég szűkös)?A fogópárok és a tetőcsúcsa között kb.2.4m van és elég sok szellőzőcserép lett felrakva.
A választ előre is köszönöm!
Laci
2007-01-13
21:01:56
#547
Tomi,
Igaza van annak, aki szerint a padlástér szellőzése nem megfelelő. A szellőzőcserépen bejutó levegő csak a fólia cserép felé eső oldalát tudja szárítani.

Ezen a rajzon jól látszik, ahogy a gerinc mentén a fólia ki van nyitva: . Itt pedig az, hogy a cserép felrakása előtt besüt a nap ezen a résen: .

Persze a levegő csak akkor fog mozogni, ha egy másik nyíláson be tud jutni a padlástérbe, például a talpszelemen mentén.

A nyitott terasz fölött most a cseréppel fedett tetőszerkezet van. Nem értem, hova tennéd a szigetelést?

2007-01-10
16:06:06
#546
Kedves Róbert és mindenki,


Sziasztok,

Kis segítséget szeretnék kérni. Vásároltam egy fafödémes Ytongból épült egyszintes házat (padlást nem beépített). A tetőtér felé a házból a szigetelés menyezeti gipszkarton + a padlás felöl fólia + 15cm szigetelés a gerendák között. A padlástéren a cserép alatt alátétfólia. A gondom az, hogy ez az alátétfólia belül!! jelentősen párásodik, csöpög a víz róla(rá a szigetelésre, plussz végigfolyva rajta egész a koszorúig, amit már kivülről is látni). Vannak szellőzőcserepek a tetőn, de még így is jelentkezik. Mi lehet az oka? Azt javasolták, hogy valszeg a padlás nem tud rendesen kiszellőzni, ezért tegyek be kilépőablakot szellőztetésre, ami buztosítaná a plussz szellőztetést, nem tudom mennyire jó ötlet.... Azt is hallottam, hogy ellenőrizzem a gerinc alatti fóliát, mert lehet ott nem tud kiszellőzni. A gerinc alá kell fólia egyáltalán? Mi lenne, ha kivágnám a gerinc alatt végig úgy 10cm szélességben? A dologhoz még kis adalék, hogy van két tető alatti, szebadtéri teraszom, ami összesen kb 30nm, itt a padlás felé nincs szigetelés, és fólia sem. Én arra gondolok, hogy ezt a két teraszt is kellene a padlás felöl leszigetelni (fólia + 15cm szigetelés), mivel itt is juthat be a nedvesség.

Segítsetek, nem szeretném, ha a lecsöpögő víz miatt elkezdene penészesedni a menyezet.


Üdv,

Tomi
2006-09-29
14:57:27
#518
Atesz!


A szarufák alá, ellenlécezéssel még tenni kell 5-10cm szigetelést, hogy kiküszöböljük a szarufa által keletkezett hőhidat.

a belső párazáró fólia és a szarufák közti szigetelés közé kezesztbe, hog takarja a szarufákat.2006-09-29
14:37:07
#517
Bocsi , hogy belekérdezek, de a téma engem is érdekel.

"Természetesen a szarufák elötti 5-10cm-t sem felejtsem el."
Ez mit is jelent?

Atesz
2006-09-29
14:31:17
#516
Robert!

Beszéltem az Isovernél egy emberrel.
Azt mondta, hogy nem fog fellazulni a szigetelés és minnél többet betudok rakni a szarufák közé, annál jobb lessz a szigetelés. Természetesen a szarufák elötti 5-10cm-t sem felejtsem el.


2006-09-29
12:35:40
#515
osiolku,
A gerincet egy cserépléccel szokták megemelni.
Lehet kapni olyan vasból készült tartót, amivel a kívánt magasságban a cserépléc rögzíthető. Sajnos nem tudom a nevét ennek a vasnak.

A rovarok távoltartására szolgáló rácsot sem szabad kifelejteni.
2006-09-29
11:45:56
#514
Robert, köszönöm az eddigi tanácsokat. Csatlakozva Domokos hozzászólásához kérdezném, hogy a fólia megnyitásán túl gyakorlatban hogyan kivitelezendő a kúpcserepek megemelése. Valahol olvastam, hogy az eresznél kb. 2,5 cm-es résnek kell lennie, míg a kúpcserepeknél 0.5 cm-eseknek. Előre is köszönöm a választ.
2006-09-29
11:35:03
#513
Szia Róbert!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a tető héjalása esetében a fólia alatti légrés vajon ki tud e szellőzni a fólia átfedések közötti réseken, vagy meg kell nyitni valahogy a fóliát a gerinc közelében? Az utóbbi esetében a csapadék beszivárgását hogyan lehet megakadályozni?
Köszönöm a választ!
2006-09-27
21:15:32
#512
Zolle,
Őszintén szólva nem tudom hogy fog viselkedni az Isover szigetelő. Azt javaslom, hogy hívd fel az Isovert, biztosan tudnak és fognak is válaszolni. Arra kérlek, hogy írd meg nekem is, hogy mit ajánlottak.

2006-09-27
19:49:02
#511
Kedves Róbert!

Még egy apró kérdéssel zaklatnálak.
A tetöteremben a szarufák vastagsága 15cm, nekem sikerült minden préselés, feszegetés nélkül beraknom 2x10cm isover hőszigetelést közé(Próba szinten), A kérdés az, hogy megéri-e a 2x10cm, vagy maradjak a 10+5cm-nél? A tetőfólia hőtükrös páraáteresztő, tehát mehet teljes szarufa vastagságban, csak nem tudom, hogy érdemes-e? Vagy, hogy beépítés után a 15cm isover szerkezete fellazul-e annyira hogy kitölti a szarufa vastagságot? Lehet, hogy a csomagolás miatt összepréselődött a szigetelés, és készöbb lazább lessz?
2006-09-27
14:08:40
#510
Pali,

Impregnáló anyagokból bő választék van.

A gerinc mentén a fóliát meg kell nyitni:
2006-09-27
13:25:39
#509
Köszönöm szépen a tanácsokat. Mivel a lécezéshez már nem lehet hozzáférni, maradnak a szarufák a kezelésre. Gondolom erre jó a bionatúr ami korábban szóba került. A válaszból úgy vettem ki, hogy a párazáró fólia a gipszkarton és a profil közé kerül. A szigetelőanyag és a tetőfólia közötti légrés hova fog kiszellőzni ha a tetőfólia a gerincnél átmegy egymásba, és szellőzőcserepet használok a kúpcserépnél hagyott rés helyett? Előre is köszönöm a választ, Pali
2006-09-27
10:54:24
#508
Pali,

1. A faszerkezetet mindenképpen le kell kezelni. A kezeletlen fa a tetőtér beépítése után kezd igazán romlani, amikor már nem is látod.

2. Szellőzőcserepeket eddig csak a gerinc közelében láttam, de abban az esetben, ha másként nem tudod megoldani az alsó szellőzőt, akkor az alsó szellőző cserép beépítése valószínűleg segít. Most nem látom lehet-e valamilyen hátránya ennek a megoldásnak, erre egy tetőfedő tudna mondani valamit.

3. Belső oldalon a téli fóliát kell elhelyezni, de a gipszkarton oldalon nincs szükség a légrésre (evvel helyet nyersz).
A csavarok által ejtett lukakkal nem tudsz mit kezdeni, de a fóliához kapható egy speciális ragasztószalag, és azzal a lehető leggondosabban össze kell ragasztani a fóliacsíkokat.

2006-09-26
10:48:07
#507
Kedves Róbert!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra. Nekünk egy kb. 8 éves kis házunk van (kb. 6x11 m 45 fokos tetővel), és most gondolkodunk a tetőtér beépítésén. A jelenlegi helyzet szerint a födémen van egy nyílás hagyva, (ami most gipszkartonnal fedett), a lépcsőt egy 1,8x1,8 m-es helyiségben kell elhelyezni. Először a csigalépcsőre gondoltunk, de a jobb térkihasználás végett csináltatunk félfordulatos fal mellett vezetett lépcsőt, erre van egy 400 ezer forintos ajánlatunk (bár a készen vett csigalépcső kijönne fele ennyiből). A fönti rész most úgy áll, hogy tatai cseréppel fedett, belül kétrétegű fekete fólia van. Amennyire meg tudtam állapítani, a szarufák nincsenek semmivel kezelve. A terv az lenne, hogy a fólia előtt kb. 4 cm-re húzok ki vékony drótot a szarufák között, ez tartaná a 10 cm-es kőzetgyapot táblákat. (a szarufák 15 cm-esek). A szarufák előtt lenne még 5 cm hőszigetelés, majd a fólia, és aluprofilon a gipszkarton. Kérdéseim a következők lennének:
1. Kell-e kezelni valamivel a szarufákat, ha már így alakult, hogy kispórolták?
2. A fólia és a cserép közti rés (ellenlécezés van) úgy látom nincs kiszellőztetve, mert az eresznél a léceknél nem látok rést, és a kúpcserépnél sem. Lehet-e úgy, hogy szarufaközönként alulra és fölülre egy-egy szellőztető cserepet teszek?
2. A kétoldali fekete fólia a gerincnél átmegy egymásba, így hova fog szellőzni a szigetelőanyag előtti rés (felül nem menne a csúcsig a gipszkarton, lenne egy kis menyezet)?
3. Az áruházakban lehet kapni téli és nyári hőtükrös fóliát, melyik kell a gipszkarton mögé párazárónak? Ilyenkor a profil és a gipszkarton közé kerül a fólia, vagy a profil és a szigetelőanyag közé? Nem baj, hogy lyukak lesznek rajta?
Elnézést, hogy egyszerre ilyen sokat kérdezek, de a korábbi hozzászólások elolvasása után maradtak ezek a kérdések. Előre is köszönöm a választ, Pali

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva