Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szepygabVálasz erre
2008-07-01
22:55:59
#927
Sziasztok!

"Arra gondoltam, az egészet felszedem, és valami korrekt hőszigetelést rakok helyette. Arra gondoltam, hogy páraáteresztő fóliába becsomagolok gyapotot, és belerakosgatom a gerendaközökbe. Mivel járni nem kell a padláson, egy-két pallót lerakok, és kész.
De helyes-e ez így? Elméletben akár az is lehet, hiszen a fólia kiereszti a párát, de a levegő megáll benne, tehát jó hőszigetelést érünk el."

Elméletben alulra párazáró fólia kéne, hogy be se menjen a pára, felül meg páraáteresztő réteg, hogy ami mégis belekerült, kiszellőzhessen.
Ha felülről hozzáférsz, teríthetsz alulra olcsó, párazáró tetőfóliát, legfeljebb a gerendák alatt nem megy át, de ennél nagyobb bajod sose legyen. Szerintem elég, ha kicsit felhajtod a gerenda oldalára.
Utána töltheted bele a választásod szerinti hőszigetelőt.
Felülre kerülhet egy réteg páraáteresztő fólia, ha van rá pénzed, hőtükrös, csillogós. Fölötte lehet deszkázni, hogy járható legyen, de tehetsz rá osb vagy betonyp lemezt is. Utóbbiakra a későbbiekben akár parkettát is fektethetsz, ha mégis használnbod kéne a padlásteret.
Addig is biztosítsd a padlás kiszellőzését, különben hiába hőszigetelsz, nyáron nem segít.
Figyeld meg, hogy a hagyományos parasztházak padlástere mindig hosszában átszellőztetett volt. Ez lehetett ablaknyílással, hézagosan deszkázott oromfallal, de legalább néhány téglányi kihagyott lukkal.

üdv

szepygab
2008-07-01
19:20:38
#926
piteru,

Nekem prímán bejött az alufóliával kasírozott kőzetgyapot paplan.

1cm-es betonyp lemezekkel burkoltam a tetőterben a ferde és vízszintes felületeket is 1986-ban. Kettő, csak az egyik oldalon kasírozott kőzetgyapot réteget egymással szembe fordítva (alu alul-felül) használtam szigetelésnek. A felső fólia miatt a padláson a por nem került a szálak közé. A fényes alumínium hőtükörként is működött.

Még most is olyan a szerkezet, mintha új lenne.

A tetőteret soha nem fogod úgy hőszigetelni, hogy ne legyen nyáron pár fokkal melegebb, mint a téglából készült alsó szinten. A padlásteret jól ki kell szellőztetni, az segít valamennyit.

Mi hangszigetelésnek építettünk be a nyolcvanas években kapható fóliaörleményt (iratmegsemmisítőn átküldött tejeszacskónak néz ki). Lehet, hogy ez van nálad is?


2008-07-01
16:23:58
#925
bocsi, most olvasom a cellulóz fórumon a válaszokat, hogy mennyire tűzálló a cucc, ill. hogy mennyire fészkelnek bele a rágcsálók.
Viszont a gyapot becsomagolásos kérdésem nyitott.
2008-07-01
16:08:04
#924
Kedves Rob34, köszi a gyors választ!
Ha nem csomagolom be a gyapotot, akkor (tudomásom szerint) a padláson lévő légmozgás kifújja belőle a meleget-hideget, tehát a szigetelőképessége nagyon leromlik. Éppen az a lényege a felfújt gyapotnak, nem?, hogy megtartsa a levegőt, de az csomagolás nélkül nem valósul meg.
Ez a cellulóz téma nem túl nehéz? Nem fog leszakadni nekem a betonit? Nem fognak belefészkelni a rágcsálók, stb? Mit jelent a B2 tűzállóság?

2008-07-01
15:19:33
#923
Kedevse piteru véleményem szerint jobb megoldás lenne a fóliát kihagyni mert a betonit már magában is egy jó párafékező,(ha becsomagolja az ember a szigetelést résmentesen nem fogja tudni beépíteni) a szigetelés felülről nincs lezárva ezért a pára könnyen ki tud menni a szigetelésből.Ha zsákos formában kapható cellulózt vásárol az ember azt könnyen ki lehet önteni és egy egybefüggő szigetelési felületet lehet vele elérni.
Ajánlanám a forelockbt.hu-t

Üdv.:rob34
2008-07-01
14:49:10
#922
Sziasztok!

Kár, hogy csak most bukkantam erre a fórumra, így egy csomó időt és energiát megspóroltam volna... :)
Vásároltunk tavaly egy házat, kétszintes, és a felső szint téleg 2-3 fokkal hidegebb, nyáron melegebb. Van, ahol többel is. Arra gondoltam, gyenge a hőszigetelés a szobák felett, a padláson.
A "födém" egy betonit (bentonit?) lemez, a volt tulaj szerint a gipszkarton őse. ~1cm vastag cementes, nehezen törhető táblák. Ez van a gerendákra erősítve, ez a födém. Viszont a padláson ennek a tetejére, a gerendák közébe van pakolva mindenféle szemét, fóliareszelék, gyapot, lefóliázva ismeretlen eredetű fóliában, máshol magában, néhol több réteg, néhol egy sem. A gyapot szakadozik, ahol megfogtam, ott a kezembe maradt (nem beszélve az üvegszálakról...).
Arra gondoltam, az egészet felszedem, és valami korrekt hőszigetelést rakok helyette. Arra gondoltam, hogy páraáteresztő fóliába becsomagolok gyapotot, és belerakosgatom a gerendaközökbe. Mivel járni nem kell a padláson, egy-két pallót lerakok, és kész.
De helyes-e ez így? Elméletben akár az is lehet, hiszen a fólia kiereszti a párát, de a levegő megáll benne, tehát jó hőszigetelést érünk el.
Végigolvastam a fórumot, de pont ilyen kérdést nem találtam.
Hogyan csináljam? Kevés munkát szeretnék, nem baj, ha nem néz ki szépen, úgysem látja senki. Csak jó meleg legyen télen, nyáron meg hideg, a padlás alatt lévő szobákban.
Péter
2008-06-04
11:28:47
#901
Úgy látom, hogy érdemes egy cellulóz témát nyitni. A kapcsolódó hozzászólásokat átköltöztettem.

Dávid,

Nem írtad, hogy van-e fólia az OSB és az üveggyapot között.
Szerintem jobb, ha kifelejtették a fóliát, mert így légréteg nélkül rászerelhetnéd alulról a 10 cm szigetelést, a párazáró fóliát és a gipszkartont fém-vázra. A vázat a szarufáknál kell felerősíteni, akkor nem tudja deformálni a régi OSB-t. Igy már csak a gerendák terhelhetősége a kérdés. Ha két réteg gipszkartont építeszz be, az sem jelent 50 kg-nál nagyobb plusz terhelést gerendánként (a 12.5 mm-es gipszkarton tömege 11 kg/m2, átlagos szarufa-távolság 0.7 m, hossz egy oldalon 3.5 m)
2008-06-03
15:19:17
#894
Szervusz!
Figyelmedbe ajánalnám ezt az oldalt forelockbt.hu!!
A rétegrendre és arra hogy milyen anygokat használ az ember nagyon oda kell figyelni.
Mivel a klíma magyrországon évről évre melegebb és az energiaárak sem lefelé mozognak véleményem szerint 20cm alatt már nem nagyon szabad szigetelni.
A födémre pedig legelább 5-10%-al vastagabb kell mint a ferde részre!
gyendavidVálasz erre
2008-06-03
12:39:37
#893
Üdv!
Tetőtér szigetelés előtt állok, és már kaptam tippeket is, de szeretnék minél több véleményt hallani.
Egy közel 20 éve épült kertesház tetőterét kellene beszigetelnem, mer télen rengeteg a gázszámla, nyáron nagyon felforrósodik a benti levegő. A tető szerkezete: Bramac betoncserép, alatta sima (szerintem nem hővisszaverős)fólia, alatta 10 cm üveggyapot (gondolom van 5 cm szellőző rés a fólia és a gyapot között), és a belső takarás OSB lappal van megoldva. A padlásnál annyi látszódik, hogy a mennyezet OSB lapjai tartják a gerendák közé berakott üveggyapotot, de nincs ledeszkázva. Igazából nem szeretném megbontani sem a cserepeket, sem a belső OSB burkolatot, mert szerintem korrektül egybe van rakva, csak kevés a 10 cm üvegygyapot. Arra gondoltunk, hogy az OSB lapra a belső légtér felől kellene 5 vagy 10 cm üveg, vagy kőzetgyapotot rátenni, + páraáteresztő, +hővisszaverő fóliát, hagyni egy kis légrést, és gipszkartonnal borítani az egészet.
Kérdéseim, hogy jó-e ez a megoldás, vagy van-e jobb? A szarufák, vagy az OSB lapok elbírják-e a 2. réteg szigetelést? Van-e egyszerűbb megoldás?
A padlásnál szerintem raknék még egy réteg gyapotot, plusz fóliát, és ledeszkáznám, így a szobák belmagassága nem csökkenne.
A segítséget előre is köszönöm!
Dávid
2008-04-15
19:21:49
#847
Kedves Anita!
Semmiképpen nem ajánlanám a nikeceles megoldást!
Kérem látogasson el a forelockbt.hu-ra ahol véleményemszerint sok hasznos dolgot találhat szigetelés ügyben!!
Üdvözlettel:rob34!
2008-04-08
13:10:02
#842
A másik kérdésem a faanyagvédelemhez tartozna ,de ahogy látom, az ezzel kapcsolatos topik egy ideje nem él, talán itt is kapok rá választ:
A fafödémet mivel kellene kezenünk a belső térben? Úgy tudom léteznek természetes alapanyagú olajok,amik színezhetőek, vagy beltéri lazúrral érdemes lekenni. Sajnos néhol felületi penészlerakódás van rajta, amit nem mindenhol tudunk csiszolással eltávolítani, így arra gondoltunk,egy enyhén sötétebb árnyalattal kennénk le.
Üdvözlettel:a.
2008-04-08
12:56:19
#841
Üdvözlök Mindenkit!
Múlt évben kezdtünk építkezni. A födém szigetelésében vagyunk tanácstalanok. Házunk látható fafödémes(tölgyfából). Erre kellene szigetelést tennünk. A padlásteret úgy alakítottuk ki, hogy későbbiekben beépíthető legyen, bár a közeljövőben nem tervezzük ezt, viszon kisebb háztartási dolgok tárolására biztosan használni fogjuk. Mi így gondoltuk szigetelni: a fafödémre fóliaborítás, hogy megakadályozzuk a por...lakásba történő bejutását, erre 15 cm nikecell szigetelés, és erre jönne rá egy vékony betonréteg, hogy valamennyire járható legyen, ha beépítésre kerülne a padlás, ezt vastagabb betonra "cserélnénk".
Jó e ez az elgondolás, vagy létezik jobb megoldás? Pl a nikecell jó a fafödém fölé, vagy másfajta szigetelést tegyünk fel? Tud e így "levegőzni" a fa?
Üdvözlettel:a.
2008-04-05
17:24:43
#837
Molly,

A helyi építési hatóságot kellene megkeresni az engedélyeztetési kérdésekkel. Akkor nem lehet baj a későbbiekben.
Egyébként valószínűleg a bővítés engedély köteles. A munkálatok befejezése után pedig a használatbavételi engedély megkérése, a földhivatali és adóhatósági bejelentés, és a fene tudja, hogy még mi minden kell...

2008-04-05
12:48:15
#836
Kedves Róbert!
Köszönöm a gyors választ. Van helyem bőven fölfelé is. 1 m-es a térdfal. Másik kérdésem. Szükséges-e tervet készíteni a tetőtér beépítéséhez, ha a szerkezetben nem történik változás.Szeretnénk a 6x6m-es területen egy fürdőszobát, Wc-t, nappalit kialakítani.Igaz a tetőtérbe ablakok is kerülnének.A szomszéd felé akkor sem tehető ferde tetőtéri ablak ha magasan van ?
Üdv:Molly
2008-04-05
12:25:20
#835
Molly,

Az a kérdés, hogy mekkora hely áll a rendelkezésedre. A hajópadló 2,5cm vastag, a szigetelés minimum 5 cm, de inkább 10. Ha tehát 13cm-el emelni tudod a szintet, akkor a szoba oldalon szigetelhetsz. Ha nincs legalább 8cm hely, akkor már csak a pince oldalon a födémre erősített szigetelés jöhet szóba.
Ha a padló alá (a párnafák közé, lásd teszed a szigetelést, akkor egy fóliát kellene folytonosan a hajópadló alá fektetni.
Amennyiben a garázs födémre erősíted a hőszigetelő táblákat, nem kell fólia.
2008-04-04
22:41:15
#834
Kedves Róbert !
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A tetőteret szeretnénk beépíteni. Már sok választ kaptam arra, hogy milyen legyen a szigetelés fölfelé a tetőnél. Én viszont azt szeretném tudni,hogy hogyan és melyik oldalon szigeteljem a padlózatot. A tetőtéri szobánk alatt két garázs van ami nem fűtött. Betonfödém a teteje. Parkettát vagy hajópadlót szeretnénk letenni.
A választ előre is köszönöm.
2008-03-31
22:59:35
#832
mateo,

Nem kell légrés a belső oldalon. A képen látható rés csak a vízszintesen futó lemezprofilok között van, és függőlegesen nem folytonos, itt a levegő nem áramlik
2008-03-31
20:50:01
#831
Sziasztok,

Lentebb tetőéri rétegrendre szerintem 2 eltérő megoldás van felhozva:A kettő között a különbség a légrés a belső oldalon. SZerintetek szükséges-e ez illetve ha igen akkor a légrés helyesen a karton és a fólia között van-e vagy ugy ahogy a képen ábrázolva vagyon a fólia és a hőszig között.

Amiért aggódok hogy a fóliára kicsapódó pára miatt bepenészedik-e a karton. ( de sajnos arra a 3-3 centire szükségem lenne a belmagasság miatt...)

Jahh és az oldal télleg jó.
2008-03-31
15:34:49
#830
Köszönöm a megerősítést, lemondtam a "májsztró" szolgáltatásairól. Hívtam egy másik szakit, a léces megoldásom nem díjazta annyira (mondván, hogy ezáltal a 15 cm –es szigetelésből csak 10 cm –es maradna, a léc élére állítva 5 cm, s ha mégis kiszakadna a fólia, stb.,), de javasolta, hogy szedjem le a cserepet, lécezést, s cseréljem ki a régi Bramac fóliát, páraáteresztő fóliára. Hirtelen még igazat is adtam Neki, főleg azért mert nincs szabad kapacitása, s nem tudja elvállalni, de állítása szerint ez csak töredéke volna (anyagban, munkában, pénzben) az előző megoldásnak.
Még töprengek egy keveset, gondolom őszig van időm, addig úgyse penészedik.

üdv.: paszuly
::Kutya::Válasz erre
2008-03-30
20:56:18
#829
Nagyon tetszik az oldal,áttekinthető,és használható.
Szívesen segítek gipszkarton, vagy tetőtér témákban,akár itt, vagy akár az én oldalamról.
www.trombitaskarton.extra.hu/
Sok sikert mindenkinek.
Üdvözlettel Trombitás Gyula gipszkarton szerelő
szepygabVálasz erre
2008-03-28
15:14:42
#828
Sziasztok!

"Mit szól a májsztró ehhez megoldáshoz?"

Utálja, mert nem lesz ebből munkája :-)

üdv

szepygab

2008-03-28
15:06:57
#827
Paszuly,

Szerintem jól gondoltad. Én a két szélső léc közé egy harmadikat is betennék középre. Lekerekített végű és élű 3 cm vastag léceket használj.

Mit szól a májsztró ehhez megoldáshoz?
2008-03-28
12:36:11
#826
Kedves Róbert!

Miért nem találtam meg hamarabb ezt az oldalt ?
Talán még most sem késő !
A következő tetőtéri (házilag készített) szigeteléssel állok szembe :

Cserép Bramac, légrés, Bramac fólia, hullámpapír, üveggyapot (helyenként kőzetgyapot), hullámpapír, 2cm hungarocell, fólia, lécezés, gipszkarton

Lehet így elolvasva nem feltűnő, de a Bramac fólia és hullámpapír között nincs légrés. Megnézettem egy tetőfedővel aki az egész visszabontását javasolta. Nekem támadt egy ötletem, de nem tudom megoldja a problémát, vagy csak gányolás.
Arra gondoltam a Bramac fólia és a hullámpapír közé élére állítva beiktatok a szarúfa mellé 1-1 lécet, ezáltal a kívánt légrés létrejön, igaz egy kicsit összenyomódik az üveggyapot. Megoldja ez a problémám, vagy tényleg csak a teljes tetőszigetelés megbontása, újbóli elvégzése a megoldás ?
Esetleg tudnál valamilyen más költség (és munka) kímélőbb megoldást javasolni ?

Válaszod előre is köszönöm !


szepygabVálasz erre
2008-03-19
22:27:13
#810
Az utólagos fóliázást megpróbálnám a szarufák között, hosszában vezetett fóliacsíkkal, aminek a két széle lefelé hajlik, és egy-egy hosszanti, futó léccel van a szarufa oldalához szögelve.
Ez a két léc egyúttal megtartaná a hőszigetelés fölött légrést is, ezáltal nem kell drága páraáteresztő fóliát venni, mert kiszellőzhet.

üdv

szepygab
2008-03-19
20:26:07
#808
Palee,

Hőszigetelésre kőzetgyapotot ajánlok. Ha a gerenda 20 cm, akkor 15 cm vastag szigetelés mellett 5 cm kiszelőztetésnek is marad hely.
A szigelést a szoba irányában párazárás kell, hogy kövesse. A ferde síkok burkolására két réteg gipszkarton lemezprofilokra csavarozva megfelelő.

Ez eddig egyszerű. A probléma ott van, hogy a cserép alá nem építettek be fóliát, ami a cserepek sérülése esetén bejutó csapadék és a porhó ellen védi a szigetelést és a faanyagokat. Nem tudom, hogy a fóliát utólagosan a cserepek felszedése nélkül hogy lehetne beépíteni. Lehet, hogy sokan bevállalnák fólia nélkül is. Ebben az estben egy kisebb beázás is komoly gondot okozhat.

A galériában találsz fotókat a témában.
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva