Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2008-12-01
12:48:27
#1273
Köszönöm, Róbert a tanácsot.
Megfogadnám, de bitumenes hullámlemezhez is vannak ilyen gyári szellőzőnyílások, amiket be lehet építeni? én még nem láttam (bárcsak tudatlan lennék, és létezne)

Üdv

péter
2008-12-01
10:22:31
#1272
Salap,

A héjalást (bitumenes zsindely) is át kell törni.
Lehet kapni olyan "galléros" szellőzőt, amin a gallért a zsindely alá kell behajtani, így az eső nem tud a padlástérbe jutni.
Tetőfedő szaküzletekben több hasonló termék is van. Érdemes egy szúnyoghálót házilag ráaplikálni, hogy a darazsak se tudjanak bejárni rajta.

A szigetelésre ne tegyél fóliát, mert akkor nem tud kiszáradni, esetleg egy geotextíliát teríts rá, az a felporzást gátolja.

2008-12-01
09:31:35
#1270
Kedves szepygab!

Köszönöm a tanácsot. Meg is fogadnám :-) A fólia valóban a szarufák és a bithumen között van. A baj azonban, hogy nem nyeregtetős az épület, hanem római tetős, vagyis nem tudok falat vésni, mivel minden oldalról a fa tetőváz és rajta a bithumen van fenn. Van ilyen esetre egyéb tipp.
Most a mestergerenda (azt hiszem így hívják azt a vízszintes gerendát, amihez csatlakozva minden szarufa a tető élén találkozik) alatt kb. fél méterrel mind a négy tetősíkon vágott a mester egy-egy nagy téglalap alakú nyílást, úgy vélte, ezeken keresztül ki tud szellőzni az épület. Ezt még csak fél hete csinálta, tegnap jártam fent, még érdemben nem tapasztaltam javulást. Azt mondta, majd két héttel a beavatkozás után nézzem meg.
Egyébként annyira korrekt lett a tető, remélem, megoldódik a probléma.
Amúgy szabad lenne az üveggyapotra a padlás felől fóliát tenni, hogy védjük a párától? (valahol ilyet olvastam. viszont úgy gondolom, hogy akkor ezzel a fóliával találkozna a feljutó pára először és ezen csapódna ki, ami még rosszabb lenne sejtésem szerint).

Köszönöm a gyors választ.
Ha valakit érdekel, megírom majd a fejleményeket.

Üdv!
szepygabVálasz erre
2008-11-30
15:18:05
#1266
Az ácsotok biztos nagyon kedves volt, de nem gondolkodott :-(
A bitumenes hullámlemez gyakorlatilag légementesen zár, azon át nem fog a pára kiszellőzni. Az a fólia, ami remélhetőleg nem alulról van a szarufákon, hanem a tejetük és a hullámlemez között, az a porhó, viharos szél által visszanyomott víz kivezetésére való.
Itt azt tapasztalod, hogy hiába van alulról párafékező fólia, valamennyi pára csak feljut a hőszigetelés fölé, ami természetes is. Ez a pára csapódik le, mivel nem tud kiszellőzni. Ez egyrészt jó, mert mutatja, hogy jól zár a tető :-)
Másrészről azonban sürgősen meg kell oldani a kiszellőztetését, épp a gerendák korhadásánek megakadályozására.
Ha megfigyeled a régi parasztházakat, azoknak a padlásterét átszellőztették. A homlokzaton készült valamilyen kisablak, rács, hézagosan rakott deszkaburkolat. Neked is hasonlót kell csinálnod. Két oromfalon - ha nyeregtetős az épület - vésned kell egy-egy nyílást, amit ráccsal lefedsz. Ezzel átszellőzteted a padlásteret, amivel nem vesztes energiát, hiszen az egész a hőszigetelés fölött van.
Ilyen 40x40 - 60x60 cm-es rácsokat légtechnikás cégeknél párezer forintért kapsz.

üdv

szepygab

2008-11-30
14:59:17
#1265
Üdvözlök minden Fórumozót!

Van egy komoly problémám, és remélem, hogy valaki tud segíteni.
Egy 50 éves házat örököltünk, és a nyáron kapott
új betonkoszorút, erre új fa födémgerendákat. A gerendákon a szobák felől párnafák, a párnafákon gipszkarton plafon. A gipszkartonon a padlás felől van fólia a gerendaközökben, a gerendák között 20 cm üveggyapot és még keresztben fektetve további 10 cm üveggyapot. Az üveggyapot szabadon van. A fa tetőszerkezet szarufái között lécezés és azokon bithumenes hullámlemez (erre futotta). A lécekre a padlás felől szürke párazáró tetőfóliát tettek.
A gondom: szeptember elsején költöztünk be, és november végén felnéztem a padlásra. A fólián mindenhol kicsapódott pára, a gerendák máris penészesek és vizesek. A szabadon lefektetett üveggyapot tetején a víz lecsepegésének kis nyomait látom, kis "krátereket" a gyapot felszínén.
Nagyon aggódom emiatt. Az ácsunk nagyon kedves, kijött, vágott kb 25x30 cm-es nyílásokat a fóliába, hogy azokon keresztül kiszellőzzön a pára.
Szerintetek ez elegendő, vagy valami technológiai problémáról van szó, amit meg kell oldani?

Köszönöm a válaszokat, tanácsokat.

Péter
2008-08-28
21:14:40
#1037
Hoppá, ez az egy része járható kőzetgyapot nem is rossz ötlet, majd összevetem az árát a pár pallót lefektetünk verzióval.

Sajnos palatető, méghozzá régi, így azt nem olyan egyszerű javítani, helyreállítani, mert egymás fölé vannak szögelve, törik, mint a ropi..
2008-08-28
18:55:21
#1036
Tomka,

A szigetelés anyaga könnyebben feltermelhető, ha két szarufa között leszeded a cserepet és kifűrészeled a cserépléceket. Kötéllel, csigával gyorsan "felmegy minden", utána egy óra alatt helyre lehet állítani a tetőt.

Van olyan papír alapú szigetelés is, amit egy csövön felpumpálnak a padlásra. Erről a fórumon több helyen is olvashatsz. Ebben az esetben mindenképpen kell járófelületet építeni, mert az ilyen szigetelésnek semmilyen tartása sincsen.
Ha a járható kőzetgyapotot választod (legalább a közlekedési útvonalakra), akkor arra elég 12-es vagy 15-ös OSB lapokat szabni, esetleg kimustrált bútorlapokat fektetni.

2008-08-28
16:00:49
#1035
Hát, jó is lenne.. Csak sajnos ez olyan társasház, ahol senki nem akar költeni semmire, jó úgy, ahogy van.. De biztos ismersz te is ilyet.. Egyébként csak tőlünk van feljárat, amióta itt lakunk, egyedül én voltam fennt, néha ránézni a tetőre. kb. 60m2 felület amúgy, a járhatóság megcsinálásához meg elég sok anyag kellene. Mindehhez hozzájön a kb. 50x70es garázsfeljáró, szóval még az anyagot felvinni sem egyszerű. De még kutatok valami gazdaságos megoldás után, kényelmesebb lenne csak úgy járkálni, persze. /ja, úgy lehet feljutni, hogy felmászol egy létrán és négykézláb lehet csak kimászni, mert pont a tető alsó részénél ér fel az ember.. Ügyes tervezés./ - Tomka
2008-08-28
15:49:46
#1034
Tomka,

A padlásra feljutó gőz a leghidegebb tárgyakon fog kicsapódni, ha nincs teljesen lezárva a padlás akkor pedig kiszellőzik. Tehát szerintem ebből nem lesz gond.

A szomszéd is felszedné a szigetelőt, ha a padláson csámborog?
Szerintem próbáld meggyőzni őket, és szigeteljétek le az együtt az egész padlást. Mindenki jól járna, mert leginkább a padlás felé hűl a lakás, és a födémre rakott szigetelés a legolcsóbb.
2008-08-28
13:58:56
#1033
Helló!

Ah, köszönöm. Arra gondoltam, hogy mivel nagyon nagyon ritkán kell felmenni, ezért arra az időre, mivel úgyis táblákból van lerakva, felszedném sorban. Bár, ez az ötlet addig tartott, amíg nem derült ki, hogy kell fólia. :)

Annyi még, hogy ez egy társasház lenne, amiben 3 lakás van egymás mellett, közös födémmel. Ha a mi részünket megcsinálom, túlnyúlással a szomszéd fölé, akkor sem okoz gondot a fólia? Vagy bármi egyéb? Hiszen akkor oldalról relatív "nyitott".

Tomka
2008-08-28
13:25:12
#1032
Tomka,

A födémben a fólia hatására sem fog a pára "megszorulni", kialakul egy egyensúlyi állapot, ami nagyjából a lakás páratartalmával egyezik meg.
A fólia megakadályozza, hogy a pára a szigetelőbe kerüljön és ott kicsapódhasson. Nélküle leromolhat a szigetelés minősége.

A járhatóságot legalább annyira biztosítani kell, hogy a szigetelést és a tető karbantartást a szigetelő anyag sérülése nélkül el lehessen végezni.
2008-08-28
12:52:51
#1031
Sziasztok!

Olvasgattam ezt a fórumot és még mindig nem világos, hogy ha van egy betonfödém a házon (+tető persze), akkor ha le szeretném szigetelni, de nem muszáj, hogy járható legyen, akkor kell a födém és a szigetelés közé bármilyen fólia, vagy sem? Elég csak lefektetni szorosan a szigetelőtáblákat és kész? Kőzetgyapotról lenne szó. Csak arra gondoltam, hogy nem árt a betonnak, ha nem tud semennyit sem szellőzni a fóliától?

Thx,

Tomka
2008-08-05
18:04:48
#1006
chunlee,

Ha belülről az 5 cm vastag szigetelés még nincs lezárva, és az ellenlécezésre még egy 5 centis léc felcsavarozható, akkor egyszerűen növelhető a vastagság.

A szigetelőanyag tömörítésére ne is gondolj! Attól két okból romlik a szigetelőhatás. 1. A fajsúly növekszik. 2. Biztosan úgy összegyűrődik az anyag, hogy légjáratok keletkeznek.
Inkább nagyon gondosan igazítsd el a szigetelőt. Jól el lehet vele bíbelelődni, de megéri.
2008-08-05
09:36:32
#1005
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!

Igen, ez már egy meglévő addig a folyamatig, hogy cserép,-léc (szellőző is igen) alatta már a nem tükrös fólia, aztán a szarufák. A szarufák vastagsága 15cm, így jött ki a 12 cm belső szigetelőanyag a 3 cm minusz réssel. Aztán igen, jön az ellenlécezés amiben 5 cm szigetelőanyag szintén. Nem tudom merre lehetne még ezt növelni. Gondolom a szigetelőanyagot nem jó betömöríteni. (15cm be 20at)2008-08-04
20:45:47
#1004
Én úgy értettem, hogy ez egy meglévő szerkezet, nem pedig egy megépítésre váró.
Amennyiben az utóbbi, akkor egyetértek Szepygabbal, plusz a kiszellőztetetés keresztmetszetének növelését javaslom. Akár úgy is, hogy a szarufák közötti kisebb szigetelő-vastagságot a belső keresztirányú szigetelés vastagságának növelésével kiegészíteni.
szepygabVálasz erre
2008-08-04
19:27:36
#1003
Sziasztok!

Az én olvasatomban 17 cm az a rétegvastagság, ami persze lehetne több is, de azért már elfogadható.
Én a külső oldalon feltétleül hőtükrös, fényes/csillogó fóliát használnék. Érezhető a hatása a tetőtér csökkenő felmelegedésében.
A belső fóliát a szarufákra fektetném, átfedéssel, a z éleken leragasztva, hogy minél inkább légmentes legyen. Erre jöhet a belső lécezés és hőszigetelés.
Így kisebb az esélye annak, hogy villanyszereléskor, kép felakasztásakor, stb. megsérül a fólia.
Ha már megvetted az említett fóliát, amit a cserepek alá szántál, elhasználhatod belső fóliának, és még vehetsz hővisszaverőset.

üdv

szepygab
2008-08-04
12:00:54
#1002
chunlee,

A szigetelés össz vastagsága 12 cm? Elég kevés!
A rétegrend (ha jól értettem) egyébként ok. A 3cm kiszellőztetés (ami szintén kevésnek tűnik) a szigetelőanyag szárazon tartását hivatott bizstosítani. Ugye a fal és a tető találkozásánál be tud áramlani a levegő ebbe a résbe, és minden szarufa sorban van a gerinc közelében szellőző cserép is?
2008-08-04
11:05:43
#1001
Sziasztok!

Helyes -e a következő rétegrend egy új építésű tetőnél?
Cserép, tetőléc, ellenléc, tetőfólia (olyasmi anyag, mint a csövesek zacskója :) alatta a szarufáknál 3 cmrenként (befelé) szög és ezekre drótból cikkcakk, erre rátolva a 12cm rockwool szigetelő, majd erre 5cm léc keresztbe, ezek közé 5 cm rockwool, majd erre rá a tükrös fólia és erre rá a lambéria...? A fólia sorrendben nem vagyok biztos, illetve, hogy mire szolgál a 3cm eltartás a külső fólia és a szigetelő (12cm) között. Köszi!


szepygabVálasz erre
2008-07-31
18:35:07
#1000
"De lenne egy kérdésem: szerintetek mit ér a felületre fektetett hőtükör. Az anyagon belül, és az egymással érinkező anyagok között nincs hősugárzás, csak hővezetés. Vagy mégis?"
Én a fal/mennyezetfűtés miatt tettem, az meg sugárzó fűtés, így csak javulhat a hatásfoka.
Egyéként meg a helyiságből biztos, hogy távozik sugárzással is hő, nem csak vezetéssel. Ha ennek egy részét vissza tudjuk fordítani, már nem vesztettünk. Annyival meg nem drágább a fényes, hogy ne lehetne megkockáztatni az esetleges hiábavalóságát is ;-)

üdv

szepygab
2008-07-31
17:40:22
#999
Csatlakozom, az enyém is ilyen.
De lenne egy kérdésem: szerintetek mit ér a felületre fektetett hőtükör. Az anyagon belül, és az egymással érinkező anyagok között nincs hősugárzás, csak hővezetés. Vagy mégis?
szepygabVálasz erre
2008-07-31
15:53:31
#998
Sziasztok!

Ne félj, semmit sem ront rajta, sőt elméletileg még javíthat is. Abból a minimális sugárzó hőből, ami a felső kiszellőzetetett légrés alatti fényes fólián és a szigetelő rétegen átgyúrta magát, mnég vissza is fordíthat valamennyit, hiszen mindték oldala tükrös.
Én is ilyet használtam belső párazárásnak.

üdv

szepygab
2008-07-31
11:09:04
#997
Sziasztok!

Az nem gáz, ha a padlástér födémjének szigetelésekor a szigetelőanyag alá rakott párazáró fólia hőtükrös? Merthogy télen biztos jó, hogy a hőt nyomja vissza a lenti szobába, de nyáron nem lesz kazán a szoba emiatt?

Köszi
Péter
2008-07-30
23:49:38
#996
Padlástér hűtése nyáron.

Többször elhangzott már a padlástér átszellőzetésének fontossága. Ehhez még néhány, (bizonyos helyeken) használható ötlet.

Ha nem lehet utólag ablakokat a falon kialakítani, akkor is van megoldás.

Szellőző oromdísszel jól ki lehet vezetni a meleglevegőt. Gusztus és városkép kérdése.

Minden tetőfedőt forgalmazó árúsít a "cserepéhez" illeszkedő tetőkibúvót (szellőzőt). Ezek általában állíthatóak, eső ellen védenek. Be lehet őket közvetlenül a gerinc alá építeni. Akár párban is, egyet alulra a másikat fölülre.
Ráadásul ezek nem esnek városképi engedélyezés alá.

De csak akkor lesznek hatásosak, ha a frisslevegő beáramlása alulról biztosított!

szepygabVálasz erre
2008-07-29
16:50:38
#995
"Jó ez az epítkezés... na majd a második házunk jobb lesz... vagy a harmadik. :)
Nektek mi a szakmátok, hogy ilyen jól ismeritek ezt a témát?"
Nem a szakmánkon múlik, hanem a megépített házak számán :-)
A régi bölcsesség szerint az első házát az ember az ellenségének építi, a másodikat a barátjának, és csak a harmadikat magának.
Én sem vagyok építős, de kb. egy évvel előre elkezdetm tanulni, gyűjteni az információkat. Jó dolog az internet.

üdv

szepygab
2008-07-29
11:13:49
#993
Köszönöm szepygab, rob34!
Jó ez az epítkezés... na majd a második házunk jobb lesz... vagy a harmadik. :)
Nektek mi a szakmátok, hogy ilyen jól ismeritek ezt a témát? Jó lett volna, ha nekünk is sikerül normális szakembereket szerezni a házépítés során. :(
Még a sógorom is cserben hagyott a falak felhúzása után. Ő lett volna a műszakis, de nem engedte a felesége, hogy kijárjon az építkezésre. (Csak oda mehet, ahová megengedi az asszony.) Aztán megtiltotta neki, hogy aláírja a papírokat...
Nem kis bajba kerültünk ezzel.
Na mindegy, nem is ragoznám tovább...
Nektek köszönöm a segítséget!
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva