Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-07-31
16:51:23
#6755
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni néhány dolgot, amik számomra eddig valahogy fehér területek maradtak. Örülnék, ha itt megvilágosodhatnék...
Adott egy nem páraáteresztő külső fóliás tető (azaz kétszeres kiszellőztetésű), ahol a tetősík ablakok ugye a szarufaközökben vannak. A kérdés az, hogy ezekben a szarufaközökben hogyan biztosíthatóak a szellőző rétegek levegőáramlásai...
- A cserép-fólia közre még csak-csak tudok megoldást, ha szellőző cserepek kerülnek az ablakok alá és fölé is, habár én még ilyet nem láttam (ami nem jelent semmit).
- A belső (fólia és szigetelés közti) rés áramlására csak egy ötletem van, amiről sehol nem olvastam még: a szarufa és az ablak közötti szigetelésben kis résen átengedni a levegőt az ablak alól felülre... (de hogyan?)

A szigetelés valójában most készülne, tehát a segítő válaszoknak nagyon örülnék!

- A rétegrend: cserép, légrés, nem-páraátersztő fólia, légrés(3cm), 12cm Deltarock, keresztben 7cm Multirock, majd - és itt lenne a kérdés, hogy lehetne-e még 5cm Austrotherm AT N70-ből vagy 5-6 cm-t feltenni a párazáró fólia és a gipszkarton előtt?

Köszönöm

2010-07-31
09:01:05
#6748
oytop,

Én két alapvető problémát látok.

Az első és legfontosabb, ami később megbosszulhatja magát a régi fólia és szigetelés, amihez most nem nyúlnál. Olyan ez, mintha gyenge alapokra építenél egy házat. Ha hosszabb távon szeretnétek ott lakni, akkor ki kellene javítani az építéskor elkövetett hibákat.

A másik "nemszeretem" megoldás a szigetelési sorrend változtatása. A térdfalon kívülre tervezed a hőszigetelést - a zugban nem tudom hogy lehet hozzáférni - ami a ferde sík szigetelésével nem találkozik, nem lesz folytonos.

Véleményem szerint jobban át kellene gondolni ezt a felújítást, megvárni, amíg elegendő pénz összegyűlik, és akkor véglegesen és korrekt módon tenni rendbe a tetőt.

2010-07-31
08:17:54
#6745
Oytop,
csak egy két gondolat, Robert majd alaposan kivesézi a problémádat.
Ami elsőre feltűnt és probléma, az acél tartószerkezet. Ezt mindenképp le kell szigetelned, hogy télen ne csorogjon a víz róla. Valahogy be kéne "dobozolnod" az acélkonzolt jó hőszigetelővel, pl. XPS-sel, vagy ha a merev szigetelést nem tudod rögzíteni, legalább vastagabb polifómmal.
Én a helyedben kipucolnék mindent, mielőtt nekiállnék a szigetelésnek. Tehát csúnya nem tetsző lambériától is megválnék, annak helyét is szigetelőanyaggal tölteném ki. A tető felé páraáteresztő fóliát raknék - hogy kifelé szellőzni tudjon -, és belülről párazárót, viszont ott az átlapoláson túl ragasztva is. Nem olyan drága a ragasztó, hidd el megéri.

2010-07-30
21:57:09
#6744
Sziasztok!

Éppen utólagos szigetelés előtt állok megvásárolt házamnál. A tetőszigetelés okozza a legnagyobb fejtörést, mivel egyrészt a korabeli (1986) építők vélhetően nem álltak a helyzet magaslatán. Ennél fogva a héjalás alá közvetlenül nem, csak a lécekre alulról feltűzve került alátétfólia, ráadásul függőleges helyzetben, a "szarufákat" teljesen kihagyva. Idézőjelet azért használtam a "szarufánál", mert a szerkezet acélból van.

A tetőtér beépített, térdfalas megoldás. A szigetelés meglehetősen hevenyészett, és kevés volt, most viszont az miatt aggódom, hogy a kevés rendelkezésre álló hely miatt csak eltérő szigetelési módszerekkel élhetek a tető különböző részein. A térdfal egyszerű 10-es válaszfaltéglából épült, nincs szigetelve. A térdfal fölötti ferde fal, valamint a mennyezet gyakorlatilag csupán farostlemezre készített lambéria, ami az acélból készült szarufákra és torokgerendákra van felrögzítve. A torokgerendákat alulról fával dobozolták el, hogy illeszkedjen a lambériához. A ferde falrész fölötti rés aggasztóan kicsi, ide apósom járható hungarocell lemezeket ütött le - szerintem kicsit sem törődve a már meglévő, ám hiányos fóliázással. Ide több szigetelés nem fér el. A térdfalat kívülről 2x10 cm hungarocellel, a mennyezetet felülről párazáró fóliázást követően 12 cm-es üveggyapottal tervezem szigetelni.

Mivel a feleségemnek nem tetszik a lambéria, így azt alulról gipszkartonnal fednénk el, melynek acélszerkezetébe további 12 cm-es üveggyapot szigetelést tennék a ferde falra, valamint a mennyezetre.

Tehát az egyes rétegrendek a következőképp alakulnának kívülről befelé:

Térdfal: héjalás, lécek, némi "lógós fólia", sufni légüres tere, 20cm-es hungarocell, 10-cm-es válaszfal.

Ferde fal: héjalás, lécek, "szakadt lógós fólia", 6 cm-es járható hungarocell (ezt sikerült szerezni), farostlemez, lambéria, 12 cm-es üveggyapot, fémből készült gipszkarton tartószerkezet, gipszkarton.

Mennyezet: héjalás, "lógós fólia", padlás (légüres tér), 12 cm-es üveggyapot, párazáró fólia csak átfedéssel (nem ragasztva), farostlemez (2cm), lambéria, megint 12 cm-es üveggyapot, fémből készült gipszkarton tartószerkezet, gipszkarton.

Kérdezem a jelenlévő tisztelt szakértőktől, hogy vajon ilyen hibrid megoldással mire számíthatok. Esetleges javaslatokat nagyon hálásan fogadnék.

Előre is köszönettel:

Roland
2010-07-25
14:03:25
#6654
Sziasztok!
80 négyzetméter fafödémet szeretnék szigetelni 15 cm vastagságban. Ehhez keresek zsákos ISOCELL anyagot, a párazáró és fékező fóliák már megvannak, saját kezűleg dolgoznám be. Nem nagyon találok a neten, csak rendszer árakat. Hol tudnám megvásárolni Budapesten, vagy a környékén?
Válaszotokat köszönöm!
2010-07-23
08:01:10
#6617
Dani85,

megköszönném, ha képeket is tennél föl.
2010-07-23
07:30:52
#6615
Robert,

Köszi a segítséget. Nálunk a ház lakótere 73 nm, a bruttója legyen kb 80 m2, 130 ft/m3 gáz áron számolva, ami ugye folyamatosan emelkedik, kb 2,5-3 év alatt jönne vissza az ára. Az nagyon jó. Még annyit mondanék, hogy lehet én írtam le rosszul, a gipszkarton és a (mostmár tudom)üveggyapot között van párazáró fólia. Én a párásodást a gerendák alatti hőhídra gondoltam, például a belső oldalon, mert sokan panaszkodnak penészesedésre.
Valaki kérdezte a padlásfeljáró szigetelést. No, nálunk praktikeres feljárót épített be a kivitelező, amire rá van szerelve egy létra. Gondolom a legolcsóbbat kaptuk, szigetelés nuku, és csak egy sima farost lemezszerű ajtaja van. Ez kb. 1-1,5 cm vastag. Furcsa is volt első évben, hogy hidegebb a nappali, mint a többi helyiség, de nem nagyon foglalkoztam vele, az amerikai konyhának tudtam be. Tavaly tavasszal eszemben jutott, hogy le lehetne ezt is valahogy szigetelni. Vettem 4 cm-es hungarocellt, sziloplasztot, és felragasztottam a létra alá, illetve ahová csak be tudtam faragni. Továbbá vettem Tesa csíkot, azt hiszem E profilt, először az ajtó széleit ragasztottam le vele. Felcsuktam a feljárót, és ekkor szembesültem azzal, hogy még így is van kb. 2-3 mm rés. Nonszensz, hogy így átadnak egy új házat. Leragasztottam a keretet is, valamint kicsi szögekkel hozzászögeltem a Tesát, mert nem mindenhol ragadt hozzá szépen.
Eljött a tél, érezhetően melegebb lett a nappali, közel ugyanolyan volt a hőmérséklet, mint a többi szobában. Szerintem ezzel a szigeteléssel a kb. 30 nm-es nappaliban kb. 1,5-2 Cfokot javult a levegő. De viszont úgy jártam, hogy a létrának ugye fém csavarjai vannak, amiket nem sikerült leszigetelni, ezért ott mind a 12 csavaron hőhíd lett, nagyobb hidegekben belül állt rajta a cseppvíz. Még mondtam is a páromnak, hogy már cseppkőbarlangba sem kell menni. Most azt csináltam, hogy barkácsoltam egy 20 cm magas keretet fából, alul-felül bedrótoztam, közé 20 centi üveggyapotot raktam, zsanéroztam, és a gerendához rögzítettem, így a feljáró felcsukása előtt azt lehajtom, így a feljáró felett is van bőven szigetelés. Most télen meglátjuk a hatását.
Remélem tudtam valakinek ezzel segíteni.

Üdv Dani
2010-07-22
20:51:14
#6608
Robert,

az nem fog a későbbiekben gondot okozni a párazárás szempontjából, hogy a fóliát elég sűrűn ki fogják lyukasztani a gipszkarton csavarok? (Ha az ellenlécek fölé kerülne talán kevesebb helyen lenne kilyukasztva?)Illetve ebben az esetben a gégecsőben vezetett vezetékek helyett érdemes MBCU kábelt használni?

Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv.:CsJani.
2010-07-22
16:15:04
#6607
Dani85,

A plusz réteg szigeteléssel (sárga=üveg, zöldes=kőzet) kb 10kWh energiát (1m3 gáz) takaríthatnál meg a födém minden négyzetméterén évente (csak fűtést számoltam). Ha tehát 50m2-t szigetelsz, akkor 50m3/gáz évente, számoljunk 10 évre 500-at. Döntsd el megéri-e!

Ha klímád is van, akkor még több maradna a zsebedben.

Ha a gipszkarton és a szigetelő között nincsen párazár, akkor ez egy technológiai hiba, ami nem feltétlen fejti ki a hatását 2-3 év alatt, ha lassan is, de "dolgozik".
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha alu-kasírozott szigetelőt raknál fel, kasírozással lefelé.
2010-07-21
09:34:51
#6592
Sziasztok.
Biztosan feltette már más is a kérdést, sok oldalt el is olvastam a fórumból, de a következőt kérdezném.
A mi ikerházfelünk 2008-ban épült, a mennyezet úgy épül fel alulról, hogy gipszkarton, felette sem légrés sem pedig szigetelés nélkül párazáró fólia. A g.karton a tartógerendákra van közvetlenül felfúrva. A gerendák 15 cm magasak, közöttük 15 cm-es üveg-vagy közet gyapot. Nem tudom miről lehet megkülönböztetni a kettőt. A gerendák alatt nincs hőszigetelés, mégsem jelentkezett párásodás sem fent a padlástérben, sem pedig a szobákban. A padlástér egyébként nincs beépítve, a szigetelés nincsen lefedve, a padláson járni csak törpejárásban, a gerendákon lépkedve lehet. Azt kérdezném, hogy elegendő-e ilyen mértékű szigetelés? A fűtésre nem panaszkodom, én úgy gondolom, hogy meg lehetünk elégedve a gázszámlával. Egyébként a cserepek alatt, a tartó gerendák belső oldalán van végig párazáró fólia, és kb. 15-es a légrés a cserepek és a fólia között. Arra gondoltam, hogy nem túl nagy összegbe kerülne az, hogy a padlástérben a már meglévó 15 cm-es gyapotra és a kilátszó gerendákra a meglévő szigetelési irányhoz képest 90 fokkal elfordítva, "kötésben" felfektetnék még 10 cm-es üveggyapotot. Szerintetek ez mennyit javítani a szigetelésen, illetve alatta nem fog bepenészesedni a gerenda?
Én úgy látom, hogy a gerendák valami zöld trutyival le vannak kezelve, szerintem ez olyan bogár és gomba elleni védelem lehet. Nem tudom, nem értek hozzá, javítsatok ki, ha nem így van. Nagyon megköszönném,ha valaki tudna nekem tanácsot adni a leírtakkal, illetve egyéb más szigeteléssel kapcsolatosan.
Előre is köszönöm, Dani
2010-07-21
07:38:18
#6590
csjani

Én közvetlen a lécre szoktam tűzőkapoccsal kapcsozni a hőtükrös fóliát, közvetlen a gipszkarton alá, attól még a vezetékeket el lehet vezetni. Ha felül párazáró fóliád van akkor felülről a tetőfólia és a szigetelő anyagnak kiszellőztethetőnek kell lennie. Amúgy ha nem szellőzik ki páras marad a szigetelőanyag és onnantól már nem szigetelőanyag a neve.
2010-07-21
06:15:34
#6588
Kedves robert
Köszönöm szépen az érthető magyarázatot és rajzot,így fogom megcsinálni
Vastagabb szálas szigetelést nem érdemes betenni?
további szép napot,üdv.m.g.
2010-07-20
19:46:56
#6587
Sziasztok!

Már korábban is írtam a fórumra akkor meg is kaptam a választ a kérdéseimre. Most felmerült egy újabb…

Az elképzelés hideg padlás kialakításával a következő:

a menyezeten a 15cm-es fogópárok közé 15cm szigetelés alatta ellenlécezéssel +5cm, gipszkarton. Az oldalsó részeken 10cm szigetelés a szarufák közé (teljesen nem merem kitölteni a 15cm-et, mert a ház 20 éve épült és a tetőfólia szerintem nem páraáteresztő), aztán +5cm ellenlécezésel ez 2x, gipszkarton, így itt is meglesz a 20cm össz szigetelés. A kérdésem az hogy hova érdemes rakni a párazáró fóliát. Közvetlenül a gipszkarton fölé az ellenlécekre, vagy pedig a szarufák és az ellenléc közé. Ha az utóbbit választom akkor ugye 5cm szigetelés a fólia alá kerül, viszont így talán nem lyukasztom ki annyi helyen a gipszkarton csavarokkal, ill. itt el tudnám vezetni a vezetékeket. Ti melyik megoldást javasoljátok?

Üdvözlettel: CsJani.

2010-07-20
17:35:36
#6586
mig56,

A gerendák fölött már van eps szigetelés, ami csökkenti a hőhidasságot. Én a gerendák közét kitölteném kőzetgyapot táblából kivágott darabokkal, a lambériával szorítanám fel a gerendákat elfedő réteget minimum 5cm vastagságban. Párazáró fóliát nem használnék, már van a szerkezetben, és a lambéria rögzítései úgyis átütnék. Geotextíliát viszont tennék a gyapotra, hogy nem hulljon.

A külső fal hőszigetelését az eps-el kellene összegyógyítani, a vizet pedig gondosan elvezetni.

Mivel konyha lesz a helységből, a szellőzésre különös gondot kell fordítani. Egy jó páraelszívó a tűzhely fölé, és egy beömlőnyílás a helység másik oldalán. A nyílászáró-csere miatt fokozott párásodásra kell számítani, a szellőztetés megoldása nagyon fontos.

2010-07-20
15:39:26
#6585
Kedves robert
Pontosabban próbálom leírni:meglévő30m2-es faház mely egy tóra "néz"--horgász--,
a ház elején van a terasz, ami alatt lenne a konyha kialakítva,és ennek a terasznak a teteje a leírt rétegrend.
A gerendák között nincs béléstest,úgy kell elképzelni mintha forditott U alakú,szorosan egymás mellé téve.Az u-nak a belsejét szeretném hőszigetelni és lambériázni.A falazat 30-as porotherm amire majd 10-12cm közetgyapotot szeretnék--légrés--élére rakott bontott tégla előtétfal.
Müanyag öt légkamrás ablak,és ajtó.Valamint az aljzatban is 5cm vastag lépésálló van.
Remélem így talán érthetőbb a leírásom,hogy mit hová szeretnék.
Ha esetleg az emil címemre irsz tel.számot felhívlak.Talán szóban jobban menne.
Köszönöm,további szép napot,üdv.m.g.

2010-07-20
14:01:51
#6584
mig56,

Tehát van egy melléépítés.
Padlás födém: beton, fólia, eps, bitumenes lemez, vasbeton gerenda/béléstest
Falazat: b30
Padló:
Jól értettem?

Hova szeretnéd tenni a lambériát?

"Kint" hol van a szigetelés?

2010-07-20
12:29:39
#6583
Tisztelt Fórumozók,Kedves Mindenki!
Nagy örömmel fedeztem fel ezt a lehetőséget,hogy mint laikus
segítséget kaphatok.Ötvenen felüli kis műszaki érzékkel rendel
kező Bp.-Nógrád megyei férfi vagyok.
Mindjárt a közepébe kérdeznék,különálló épületrész 30-as falazat
régi "G" gerendás betonfödém.Külső részen a rétegrend felülről lefelé
6cm vasalt beton
technológiai fólia
5cm lépésálló nikecell
2réteg nehézlemez/átlapolva+olvasztva
Belülre fa lambériát szeretnék,milyen rétegrendű szigetelelést
építsek "fel".
Sajnos kívűlre nem lehetett vastagabb szigetelést tenni mert
terasz és már így is kicsi fellépni kell a benti helyiségből.
Segítségeteket köszönöm,további szép napot,üdv.m.g.
2010-07-18
18:45:59
#6565
robert,

köszönöm, erre voltam kíváncsi.
2010-07-18
18:16:42
#6563
Marcus,

Jól olvastad, csak az egyik jobb, mint a másik.
2010-07-18
17:41:31
#6561
robert,

OK! Ezt értem, csak én olvastam, hogy kétféle megoldás létezik az egyik, amit te mondasz az átszellőztetett szigetelés, a másik a teljes szarufaköz szigetelés. De lehet, hogy csak én értem félre.
2010-07-18
15:35:06
#6557
Marcus,

A fólia és a szigetelő közti légrésben mozgó levegő hivatott a szigetelést szárazon tartani, a fólia és a héjalás közötti légrés pedig a nyári hőterhelés csökkentésére szolgál.
Ahhoz, hogy ezt a feladatot el lehessen látni, az alsó légréseket minden szarufa között, a felsőt minden második szarufa fölött az eresz és a gerinc közelében is lehetőleg teljes szélességben ki kell szellőztetni.
2010-07-18
14:59:03
#6556
robert,

nekem sem túl szimpatikus a „szarufát megkerülő fóliázás” pedig én csak egy-két hete kezdtem el foglalkozni a szigetelés témával. Úgy hogy szerintem ezt kihagyom. Szerinted miért jobb ha kétszeres átszellőztetést, és nem páraáteresztő fóliát használnék hozzáérő szigeteléssel? Bocs, ha sokat kérdezek, de szeretném a dologból a lehető legjobbat kihozni.

2010-07-18
10:49:46
#6547
Marcus,

Nincs tapasztalatom a fóliával kapcsolatban.
Őszintén szólva nem is értem a működését: "A levegő páratartalmának növekedésével a Delta®-Sd-Flexx egyre páraáteresztőbbé válik, tehát csökken a páraellenállása.". Párazáró fóliáról van szó, ugye. Na most, ha nő a pára, akkor már nem párazáró? Passz...

A másik aggályom a szarufát megkerülő fóliázás, ami pont nem jelent akadályt a pára számára, hogy a hőhídként funkcionáló szarufába jusson. Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet.
2010-07-18
10:25:46
#6546
robert,

a ház szinteltolásos, így a tetőtér egyik fele stukatúr a másik félszint lambéria. A lambériás részre gondoltam még egy réteget és közé a párazárást, hogy legalább az egyik fele "legyen rendben". A régi lambériát azért nem szeretném lebontani, mert az tartja a szigetelést és így könnyebb dolgozni, valamint a válaszfalak is a lambéria után kerültek be. Így helyiségenként meg tudnám oldani a párazárást a válaszfalakhoz ragasztva a fóliát. A „Delta-Sd-Flexx párazáró tetőfólia”- ról mi a véleményed?
www.dorken.wlap.hu/hu/dorken/tetofolia/
2010-07-18
07:45:13
#6535
mama,

Ennek a hozzászólásnak a környékén le van írva a födémszigetelés:
https://biosolar.hu/forum/show/2577#2577
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva