Biosolar Forum  =>  Villamosenergia előállítás (NEM PV)  =>  Elektromos energia hőből
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-07-12
15:27:16
#41259
Sziasztok. Megtetszett egy kis szerkezet(stirling motor) az interneten, de olyan gépet, ami a meleg mellett pár 100W-ot leadna óránként a fűtés mellett nem találtam. Nem ismertek valakit MO-on, aki ilyent csinál vagy lehet kapni? Nem a whispergen-t keresem, mert azt megtaláltam. Az 14600EUR. Hasonló szerkezetet szeretnék, ami az általam linkelt videó elején található. Köszi.

www.youtube.com/watch?v=tN-C_IWhx0g

2011-09-12
07:51:08
Előzmény: zb0 #17682#17684
zb0,

Nagyjából fél éve megnéztem kb az összes youtube-s stirling-motor videót. Bevallom, nem voltam lenyűgözve. Hatalmas hőmérséklet különbözet, sokszor még saját magát is alig hajtó nyomatékkal. Biztosan lehet építeni azoknál sokkal jobbat is, de szerintem még az is messze elmarad a Carnout körfolyamattal megépíthetőhöz képest. Az első tesztpéldányból minimum 1kW-ot szeretnék kinyerni. EL se tudom képzelni, mekkora stirling-motor kellene ehhez. És akkor hol van a 10kW, 100kW, vagy akár 1MW...

Egy jó érv: Vajon a világ összes hőerőműjében mért Carnout körfolyamat van stirling-motor helyett?

Ennek ellenére köszönöm a felvetést...

2011-09-12
07:46:26
Előzmény: payagyerek #17680#17683
Paya,

:-) Ismerem a kompikat. Nem scroll, azaz csigabiga kompi, hanem screw, mint csavar kompi. De ahogy említettem, ez csak működő rendszer esetén, a végleges, hatalmas cucc "turbinája" lenne. Ettől még nagyon-nagyon messze állok.

A lemezes ahogyan írtam, valószínűleg alkalmas a feladatra, kellően figyelmes elhelyezés esetén. Mivel itt pont fordított a hűtőkör, a kazánban kell előállítani folyadékból gőzt. Ha alul megy be a folyadék, úgy gondolom, nem menne ki felül az olaj. Ha felül megy be a folyadék, és az üzemi paraméterek miatt kevés folyadék megy, félek attól, hogy az első néhány lemezen csak lecsurog, elpárolog, az összes többi (hátrébb lévő lemezköz) pedig by-pass a hőt hozó víznek. Azaz nem lesz akkora a túlhevítése, és ezért a turbinában előbb jön el a nyomásesés miatti cseppfolyósodás, mely hatásfokot ront.

A kérdés még mindig az, hogy láttok-e fantáziát ebben, szerintetek van-e értelme kísérletezni?

A cucc akár még a fázisváltós, vagy sima hőtároló esetén is lehet használni pl. télen, azaz a meleg oldal a hőtároló, a hideg pedig a falfűtés, vagy padlófűtés. Akár nyáron a hő betárolásánál is lehet használni. Illetve télen, áramkimaradáskor, ha a meleg oldal a hőtároló, a hideg pedig egy glikolos száraz hűtő, akár a névleges (30-40° dT) teljesítmény többszörösét is ki lehet venni... :-)

TÁROLJUNK VILLANYT HŐBEN... :D (a hatásfokot hagyjuk... :-))

payagyerekVálasz erre
2011-09-11
21:51:13
Előzmény: Bous83 #17669#17680
Szerintem scroll kompresszort akartál írni. (Rotációs kiesik, a dugattyúsnak meg satnya a hatásfoka.)
Mondjuk a visszafelé forgó tengelyének valóban megszűnhet az olajfelszívása az aljából.
Az is kérdés, hogy scroll esetében, milyen hatásfokú a visszaforgás. Gondolok itt arra, hogy a röpsúlyok mennyire feszítik egymásnak a spirálokat, visszapörgéskor. (Bár elvileg nem gond, de franc tudja az egyes gyártmányok belső konstrukcióját.)

A lemezes HCS remek erre. Soha nem volt olajvisszatartási problémám vele. Persze állítva. Fekve már lehet gond. Mindenképp jobb, mint 1 csőköteges HCS. Az ára is.
Elpár esetében annó aggódtam, merthogy ott alulról megy fölfelé a "gáz"-áramlás. Ám ott sem volt gond.

Én is R410-el kezdenék. Max kipihentebb fejjel azon is eltöprengenék, hogy kutyuljam-e "hígabb" gázzal, hogy csúszós blend legyen belőle. (Mondjuk satnya R134-el.)
Bár ezt tényleg meg kell morfondíroznom, mert a csúszós gáz az inkább csökkenti a kompresszióviszonyt.
2011-09-11
16:19:28
#17669
Ahogy az előzőben írtam, egy Carnout körfolyamatot szeretnék építeni. Egy pontosan ugyan olyat, mint ami minden egyes hőerőműben van. Forraló, turbina, kondi, szivattyú. Az egyetlen különbség, hogy a közeg a jóval alacsonyabb hőmérséklet tartományok miatt víz helyett R410A lenne. Megnéztem minden hűtős gáz LOG-PH görbéjét, és ezt tartom a legalkalmasabbnak. Ezzel nagyon jó esetben közel 20 báros különbözet is lehet a turbina két oldala között. Ebből már szerintem bőséggel lehet villanyt generálni.

A körben a szivattyú kérdését oldottam meg a legkönnyebben, ugyanis ez egy nagynyomású 2 cm3 fogaskerék szivattyú lesz. Ez röhögve leküzdi a 20 bár különbözetet. A fogaskerék szivattyúból adódóan a hűtőkörökhöz hasonlóan itt is lenne olaj a rendszerben.

Ez máris felveti a forraló fizikai felépítésének nehézségeit, ugyanis az alajnak a gőzzel együtt "el kell indulnia" a körben. Itt végül két optimális megoldást találtam. Az egyik a cső a csőben, hol kívül megy a hőt közlő forró víz, belül pedig az elpárologtatandó R410A+olaj. Fizikailag a csőköteg (akár feltekerve is lehet) a kezdő és végpontja között mindenhol lejt, hogy az olaj akadálytalanul mehessen. A másik alternatíva a lemezes hőcserélő, de ennél kérdéses (az olaj szempontjából) a fizikai elhelyezés és pozíció. Az olaj nem maradhat benne, de lehetőség szerint az egész dolgozzon.

Ezt követi a turbina. Az első körben megpróbáltam turbinát szerezni. Nagyon nehezen találtam egy olyan teljesen zárt turbinát, melyből 10 bár különbözetből 3000 ford/perc mellett kivehető 1kW. Azonban ezt elvetettem, ugyanis kb 300eFt+Fa az ára. A tesztben valószínűleg egy 20 cm3-is fogaskerék szivattyú lesz. Ezzel biztos sokat bukok, de azért letesztelném a cuccot, mielőtt 300 kilókat kidobálok. Azon is gondolkodtam, hogy egész nagy rendszernél screw kompresszor lenne a legalkalmasabb. Ebben hejből a termelést biztosító asszinkron motor is megvan. Az olajozási rendszerét kell átalakítani, ugyanis visszafelé menne a közeg. (voltam már olyan 100kW-os folyadékhűtőnél, ahol elszált a nagynyomású visszacsapó szelep. Gyönyörű volt 3 percig visszafelé forogva látni. --> működhet.

Közben szereztem egy generátort is. Ez egy szénkefés DC szervó motor, mely 3000ford/perc-nél 140V mellett leadja a 2kW-ot. Úgy gondolom, teszthez ez tökéletes.

A kondenzátor is cső a csőben, vagy lemezes lenne. Itt még mindig figyelembe venném azt, hogy lejtnek folyjon. kb. u.a. mint forraló.

Ezt követné a folyadékedény.

Ezt követné a fogaskerék szivattyú, mely feljebb nyomná a cuccot 20 bárral, + fizikailag "felülre", hogy az olajnak szabad útja legyen az aljáig.

Természetesen első tesztek hideg-meleg vízről történnének...

Nos? Vélemények?

2011-09-11
01:18:46
#17633
Robert,

Nem igazán tudom, hogy ez hova passzolna. Régóta tervezek egy ilyen cuccot. Múltkor ezért is kérdezgettem annyira a napkollektor maximális üzemi hőmérsékletét, illetve a hatásfokcsökkenést a hőmérséklet emelésével..

Az egyetlen hiba a cuccal, hogy gyakorlatilag egy Carnout körfolyamat, azaz a hatásfoka: 1 -

Melegebb [K°]
------------
Hidegebb [K°]

Tehát elég rossz hatásfok érhető csak el. Azonban ha valakinek van sok-sok napkollektora (átmeneti időszak fűtése miatt) akkor talán számára hasznos lehet nyáron... No meg a sok-sok Magyar termálkútnál sem jönnének rosszul ezek az eszközök.

Holnap (ma) leírom mire is gondoltam pontosan.

Biosolar Forum  =>  Villamosenergia előállítás (NEM PV)  =>  Elektromos energia hőből
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva