Biosolar Forum  =>  KÖZLEKEDÉS  =>  Elektromos autólapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-03-07
11:42:45
Előzmény: robert #52530#52533
Róbert,

Szerintem óvatosabban kellene fogalmazni, hogy ne terjesszünk rémhíreket!
Természetesen a villanyautó is többet fogyaszt felfelé menet, de ez magyarországi viszonylatban nem számottevő hatás.
Egy villanyautónak 100m szintkülönbség nem sokat számít. Ráadásul a "hegyről" le is kell egyszer jönni...

Itt egy video, egy ilyen próbáról:
wwwyoutu.be/scRjOTSpoKs

Felment kb. 460m-t (240-700m) ez 4,35kWh-ba került 14km alatt úgy, hogy tolta neki. Ugyebár ez kevesebb mint 1kWh/100m magasságkülönbség. Az is látszik, hogy lefele jövet szépen tölt vissza és megy vissza a hatótáv. (sajnos a vlogger elbénázta(?), így pontos számok nem ismertek az oda-vissza útról.)

Az, hogy egy Tornádó szintű kerékpárnak, vagy robogónak bevérzik a szeme ha egy domb aljához ér, nem jelenti azt, hogy egy normálisan (kor műszaki szinvonalának megfelelően) megépített villany kétkerekű ne tudná kezelni a helyzetet.

Pl. a többször megénekelt villanyrolleremmel gond nélkül abszolváltam már 300m szintkülönbséget is, a Magastátrában.

A többi részével az írásodnak nem vitatkozok.

u.i.
Miért vetted ki a racionális gépjárműválasztásos részt? Teljesen jó volt az ott!

2019-03-06
12:52:03
Előzmény: takyka #52529#52530
takyka,

JAV:
"domborzati viszonyaink miatt az elektromos járgánynak még gyatrább a hatótávolsága."

Száz méteres szintkülönbségeket kell leküzdeni. Ez rendesen csökkenti a töltöttséget (azt nem gondolom, hogy nem tudna felmászni akárhová).
Elektromos robogót és bicajt pedig ezért nem vettem, mert a teljesítmény sem volt elég (kipróbáltam).
Nekem lényeges, hogy mindig menetkész legyen az egyetlen járgányom (nem szeretnék ennek az érdekében plusz járműveket venni/fenntartani tartaléknak). A benzines robogómmal és autómmal nem kell paráznom.
Bármikor szükség lehet arra is, hogy egyik nap 200 kilométerre utazzunk egy céghez, azt követő napon 100 kilométert (egy irányba), minimum 120-as tempóval télen fűtés mellett is, úgy hogy nem érünk rá félórákat várakozni egy esetlegesen utunkba eső töltőállomáson.
A jelenlegi elérhető áron kapható járgányok és a gyorstöltő-hálózat erre alkalmatlanok. Egyszer majd biztosan lényegesen javulni fog a technika.

Biztosan akadnak már ma is olyan szerencsések, akiknek az igényeit kielégítheti a jelenlegi kapacitás és van elég pénzük, hogy meg is finanszírozzák.


2019-03-06
12:33:32
#52529
"domborzati viszonyaink miatt az elektromos járgánynak gyatra a hatótávolsága."
Miért is? Kifejtenéd bővebben?

T.
2018-12-31
00:27:58
Előzmény: takyka #52325#52327
takyka,

igazad van, de nem félrevezettek, hanem egy humoros vállalkozó ajánlatát olvastam félre. Magyarul beszoptam a humort.

Adva volt egy kuncsaft, aki a 24 KW-os Leafját 300-500 km ható távolságúra és 40-60 KW-os járulékos akkukkal szerette volna kiegészíteni.
Ráadásul olyanra, hogy a házi naperőművéhez kapcsolva tárolóként használhassa, valamint ezzel válthassa ki a szolgáltató által megkövetelt tárolót is.

A hivatalos árajánlat a lehetséges legkisebb szériára, 1 darabra, 28 KW fejlesztésére szólt. Egyedi és egyszeri fejlesztés és építés.
Ahol a humor félreérthetővé vált, hogy erre a bővítésre a TÜV nem adott volna engedélyt, ezért vált szükségessé az USA engedélyeztetés.

Ezzel próbálta lebeszélni a kuncsaftot a kéréséről.

Megfelelő készpénzes idióta esetén hajlandó lett volna lemenni 16.000€-ra.
Az ajánlattevő a teljesen új építést is kihozta volna jóval alacsonyabb áron, de a fejlesztés okán valamilyen jogszabályi előírás miatt nem adhatott alacsonyabb ajánlatot.

A fickó a Leafok napi futásteljesítményét 28-42 km közé számolta, amihez feleslegesnek és túl drágának tartotta a nagy akku kapacitást.
A végén 28 KW-os cserepakkot ajánlott 1500€ árban, három éves garanciával. Az átépítést tárolónak, a csatlakozók megváltoztatását nem vállalta.
Annyi még kiderült az ajánlatból, hogy az ajánlott pakk még nem az újabb fejlesztésű akku volt. Az ajánlatot 2016-ban kérték, a kocsi régebbi kiadású volt.

Sajnálom, ezt benéztem.
2018-12-30
20:06:35
Előzmény: sándor #52321#52325
Sándor,

Meg ne haragudj, de szerintem téged nagyon félrevezettek!

18k€ az már szabad szemmel is jól látható összeg. Nem hiszem, hogy ez valós vállalkozás volt, vagy sok vevőjük lett volna. Főleg úgy, hogy a 30kWh-s Leaf is '16-ban jött ki...

A japánoknak nem kellett ilyen mélyen a zsebükbe nyúlniuk:
www.hvg.hu/cegauto/20180404_nissan_leaf_akkumulator_csere

És igen, lehetséges gyári akkuval upgradelni.
Amerikában ha jól emlékszem 5-6000$-ért lehetett a 30kWh-s akkut venni az eredetileg 24kWh-s leafekhez.

Teslában is működik az akku upgrade és pont Magyarországon csinálták először (dokumentáltan)! Itt róla videó ahol P90D-ből csinálnak P100D-t. Gyári akksi csereprogramban 15k€. "Négy" csavar ki, autó akkuról leemel, alátol a másik akksi, ráereszt, szoftveres matatás és gyí.
www.youtube.com/watch?v=cUyIsejp0cE&t=7s

T.
2018-12-30
19:54:50
Előzmény: zsbalazs #52317#52324
Szia,

Egyszerűen nem éri meg. Még úgy sem, hogy fogsz egy Priust amiben eleve adva van az elektromos hajtás és raksz bele egy nagyobbacska akksit. Nem bonyolult, sokan csináltak már ilyet, működik, árultak is építőkészletet hozzá, de sehogy nem térül meg az üzemanyag megtakarítás. Ha villannyal akarsz járni, villany, de minimum plug-in hibrid autót kell venni.

T.
2018-12-30
19:49:36
Előzmény: szocsmarci #52316#52323
A gondolatmeneted csak akkor releváns, ha azt próbálnánk meg bizonyítani, hogy egy bármilyen autó megvásárlása megtérülő befektetés. Ez egy cég esetében így is van. A táblázat elkészítésének célja az volt, hogy kiderítsem, egy (pénzügyileg) soha meg nem térülő beruházás költségei hogyan alakulnak különböző alanyok esetén.

Az én esetemben szerencse, hogy a "vágyam tárgya" jelen körülmények között éppen kevésbé környezetterhelő, mint a szóba jöhető alternatívák.

Mint láthattad, nem számoltam napelemes töltéssel. Az egy teljesen más lapra tartozik. Természetesen koncepció szinten megvan a tervem és nagyon egyszerűen működik. Amíg működhet a szaldós rendszer, addig egy 2kW-os rendszer 90%-ban fedezi az éves közlekedési energiaigényt. Ugyanez lenne igaz, ha a futurisztikus Villám féle, bárhol felhasználható termelés-fogyasztási rendszer működne. Esetemben , mivel az autó napközben otthon áll, az éves fogyasztás 60-70%-át egy szigetüzemű rendszer, mindenféle külső tároló nélkül is könnyen vissza tudná tölteni. A tároló maga az autó akkumulátora, ami több napos borús időt is áthidal, ugyanis mindenféle közbenső töltés nélkül több napi használatot is tud biztosítani.
Úgy képzeld el mint egy közel 0 tárolási veszteségű, nagy tartályos napkollektoros HMV rendszert!
Szerintem, ha az egyéni közlekedésben valami zöld lehet, akkor az ez...


Csak mint szőr mentén ide tartozó dolog:
A bankbetét, meg a kamatokon elért haszon sokszor felmerülnek mint egy beruházás alternatívája. Ha valaki a banki hirdetményben szereplő %-al számol, az jól megtéveszti magát! Ma Magyarországon átlag ember nem kap annyi kamatot, amivel akárcsak meg tudná őrizni a pénze értékét!

T.
2018-12-30
16:46:05
Előzmény: szocsmarci #52316#52321
Szia

Egy 28 KW-os Leaf akkut Németországban, 2016-ban 18.000,-€ árért ajánlottak építeni.
Egyedi építés hatótávolság növelő céllal, USA hatósági elfogadási engedély, csomagtartóban elhelyezve.
Gyári ilyen célra nincs, csak egyedi építésű.
szocsmarciVálasz erre
2018-12-30
07:36:06
Előzmény: takyka #52310#52316
Szia

Ha azzal foglalkozol, hogy Te mennyiért kapod a benzint vagy az áramot, és mennyibe kerülnek az autók, az közgazdasági nézetre vall, és egyben az alaptétele is - a piaci szereplők azt nézik, hogy Nekik mi a jó abból a szempontból, hogy a vizsgált időszak végére a legtöbb haszon maradjon. A környezetvédelmi és más (humán, etikai, stb) szempontok csak a tiltás erejéig érvényesek. Innen a következő lépés a pénz hatalma, mert a pénz az egyetlen értékmérő. Az általános/elvárt viselkedési forma az önzőség, és a szelekcióban az lesz a nyertes, aki a legjobban tud hazudni.
Sokan még saját magukon sem ismerik fel, hogy közgazdasági elveket vallanak (itt a fórumon, és talán én is). Ilyen a világ.
Visszatérve az árakra, az látszik hogy az államnak nagy mozgástere van az adókban, és ezzel élni is fog. Ezért a táblázatodban a közbenső árak változhatnak, de az utolsó árat az állam szabályozza.

A saját napelemes töltésről:
Az emberek nappal szoktak járni autóval (jellemzően), ezért valószínű nehézkes az otthoni töltés. Kell még egy akkumulátor otthonra, vagy több, ha esetleg át kell hidalni néhány napos borult időt.

Töltés hálózati áramból:
Erre már meghozták Magyarországon is a törvényt. A közlekedési célú áramfelhasználás jövedéki adó köteles, erre van az Úniónak irányelve. wwweuropa.eu/youreurope/business/taxation/excise-duties-eu/product-excise-duties/index_hu.htm
Magyarország csak alkalmazta ezt, és törvényi szintre emelte. Ha valaki hálózatról tankol, akkor törvényt sért. Valószínű majd a műszaki vizsgán próbálják ezt valahogy ellenőrizni (szemrevételezéssel, vagy az autó mentett adatainak vizsgálatával). Az is lehet, hogy néhány gyárat megbüntetnek azért, mert könnyen "feltörhető" az autó töltőrendszere, és ezután már nem lesz ilyen gond. Ha valaki próbál okoskodni, akkor letilt az autója, és mehet a márkaszervízbe kiütni a kódot.

A Leaf 710.000 Ft-os árát honnan szedted? Én a duplájára gondoltam, de nem lepődtem volna meg 3x-os áron sem. 1,5-2 millióra saccoltam volna, ajándék beszerelési díjjal. Egy normális elektromos kerékpár aksi Kínából rendelve 100.000 Ft.

Infláció és belső ráta
Csak azért írtam be, hogy tudd, vannak bonyolultabb, a valósághoz jobban közelítő számítások is. Az inflációt biztos ismered, a belső megtérülési ráta (IRR) pedig az, ami megmutatja, hogy érdemes-e befektetni valahova vagy sem.
Egy idevágó példával szemléltetve:
Van 3 millió felesleges forintod, és még 6 milliód egy új benzines autóra. Kérdés az, hogy veszel egy benzinest, és a felesleges 3 milliót berakod a bankba kamatozni, vagy veszel egy elektromos autót, amivel olcsóbban jársz.
A kamat %-ot meg lehet tudni a bankok honlapján, a belső megtérülési ráta pedig szintén egy % érték lesz, amit hasonló táblázattal lehet számítani. Ha a kamat magasabb a belső megtérülési rátánál, akkor a bankba kell tenni a pénzt, ha nem, akkor elektromos autót kell venni. Ennyi dióhéjban.
Az inflációt sem szabad elhanyagolni, például 10% 10 év után 260% eltérést jelent, máshogy kifejezve a pénz értéke 61%-ot romlott.
2018-12-29
20:14:53
#52314
Cikk az elektromos autózás környezeti terheléséről (kapcsolódóan a kesergőben futó témához):
www.totalcar.hu/magazin/kozelet/2018/12/20/a_villanyauto_tenyleg_kevesbe_szennyez/

T.
2018-12-29
17:54:05
Előzmény: szocsmarci #52305#52310
Marci,

Én úgy gondolkoztam, hogy átlag emberként mennyiért tudom megkapni most az adott energiahordozót. (Novemberben csináltam a táblázatot, akkor 400Ft/L körül volt a benzin ára.) Mivel nincs ráhatásom arra, hogy mennyi az adótartalom, ezért nem is foglalkoztam a kérdéssel.

Jelenlegi kedvezmények azért vannak, hogy ösztönözzék az elektromos autó vásárlást. Én úgy gondolom, hogy akkor fognak ezek a kedvezmények kivezetődni, amikorra már úgysem lesz számottevő árkülönbség a hagyományos és villanyautók között. Azt én sem hiszem, hogy hosszútávon olcsóbban tudunk majd közlekedni akármivel is tesszük. Bár az kérdéses, hogyan akarják majd a közlekedési célú villanyt adóztatni. Illetve lesz-e legális lehetőség (akár szigetüzemben) saját magamnak napelemmel feltölteni az autót.

Az akku öregedése benne van a táblázatban. A most 7 éves villanyautók 7 éves akkumulátorral kerülnek annyiba amennyibe. Az első gen Leafekhez Japánban már árulnak csereakksit 710eFt-ért.
Az értékvesztéshez még annyit, hogy a Leaf esetében a 2011-2018-as időszak három generációt fed le. Ez a hagyományos autókkal ellentétben jelentős használati -értékbeli különbséget ad. Ugyanis ez idő alatt 24Kwh-ról először 30kWh-ra, majd 40kWh-ra nőtt az akkukapacitás. A gyakorlati hatótáv megduplázódott! Ráadásul a Leaf a leginkább (az egyetlen) számottevő akkukapacitás romlástól szenvedő villanyautó.

Az infláció, belső megtérülés (akármit is jelentsen) jelen esetben szerintem nem játszik, mert ugyanúgy hat az összehasonlításban szereplő autókra is.

A biztosnági tényezőre nem tudok mit mondani, ugyanúgy a jövőbeni kötelezőkre sem. Lehet úgy lesz ahogy mondod, de simán lehet az ellentéte is.

A fajlagos fogyasztást a tesztekben tapasztaltak (15-18kWh/100km) fölé (20kWh/100km)lőttem be. Ebbe belefér a téli használat is. A benzineseknél is inkább a valós életben tapasztalható, számottevő (kb. 30-40%) városi használatot is feltételezhető éves átlag adatokkal (8L/100km) számoltam.

Én azt gondolom, hogy a sok bizonytalanság miatt hét éves időtávban a táblázatban szereplő bármely végeredmény közötti +-500e Ft különbségnek csak elméleti jelentősége van!

T.
2018-12-29
17:12:56
Előzmény: robert #52304#52309
Én így gondolom.

Legtöbb esetben a racionális a már meglévő autó tovább használata lenne. Ha valaki anno hideg fejjel választott autót és azt normálisan karban tartotta, akkor az az autó rettentő sokáig működhet.
Ilyenkor jöhet jól a már túl kicsi/nagy, nem garanciális, szennyez, nem biztonságos, hogy hamarosan szét fog hullani a motor/váltó/kettőstömegű/részecskeszűrő érvkészlet. :-)

Nézz szét a környezetedben!
Az ismeretségi körömben egyetlen ember vásárolt valamennyire racionális alapon autót. (kb. 12 éve egy Kia ceedet. Azóta is azt használja...) Egy-kettő vállalja csak fel, hogy nem racionálisan választott. A többi esetben külső szemlélőként mindenki döntésében látom az önámítást.

Napi megtehető távhoz (csak mint érdekesség):
wwwcleantechnica.com/2016/06/25/2424-kilometers-24-hours-tesla-model-s-german-autobahn/

Sajnos nem találom azt a cikket amiben leírják, hogy azóta ez már meg lett döntve egy M3-al, 200 feletti utazóval!
T.
szocsmarciVálasz erre
2018-12-29
15:35:36
Előzmény: takyka #52297#52305
Szia
Szép táblázat, de talán pár adat rosszul lett felvéve, ezért az almafát hasonlítod össze az almalével.

1. A táblázatodban a benzin ár 400! Ft/liter - gondolom én, mert sajnos lemaradt a mértékegység. Az elektromos áram ára 36 Ft/kWh. Csakhogy az egyik végfelhasználói ár, a másik akár lehet termelői is, ha megújulóval termeljük. A megújulók állami (uniós) támogatása miatt a megújulóval termelt áram valós termelői akár lehet 50 Ft/kWh is.

2016-os üzemanyag árának összetétele:
www.signaltv.hu/images/ztrutrutrutrztrztrz.png
Azaz lehetne a lakossági benzin ára 100 Ft/liter, az áram ára 50Ft/kWh.

Csak azért fontos, hogy tudjuk mi az alap, mert ha mindenki átáll elektromos autóra, akkor nekik kell majd arányaiban is többet fizetni. Az állami bevételeket nem szokás csökkenteni, ha nincs meg a máshol a bevétel emelkedés - úgy kb 1000 éve van így, valószínű ez még így is marad egy darabig. És az állam korrupciós készsége nem fog csökkenni az által, ha elektromos autók fognak mászkálni az utakon.

2. Akkumulátor öregedése sajnos hiányzik a táblázatból. A havi értékvesztésben nem hinném hogy szerepel, annak ellenére, hogy a Leaf értékvesztése a legmagasabb. Ez lehet azért, mert viszonylag ritka autó, ezért az alkatrészek is drágábbak, illetve kevés helyen szervizelhető. A Te általad számolt értékvesztés az a piac által beárazott dolog, a valóság ettől el szokott térni. Most kicsit alá lőtt szerintem, mert nem nagyon lehet még hallani arról, hogy mennyibe kerül egy akkumulátor csere. Az is lehet, hogyha egy autónak elöregedett az aksija, akkor kukába kerül. Nekem az aksis fúrógépem járt így - lehetett volna cserélni az aksit, de inkább szenvedjen vele más. Az autókba valószínű csak gyári aksikat lehet majd betenni, gyári árakkal és hivatalos márkaszervízben.

3. Apróság: Inflációval, és belső megtérülési rátával sem számoltál. Nem lesz nagyságrendi ugrás az eredményben, de hosszabb távon (10 év) már lehet számottevő. Az is igaz, hogy ekkora távra nem lehet becsülni, csak jósolni.

4. Nem számoltál még a biztonsági kockázattal. Ha egy benzines autónak megsérül az alváza, azt még ki lehet huzatni (és pofátlanul tovább adni), az elektromos autó pedig akár mehet mehet a szétszerelő üzembe. Emiatt a köztelezője is nagyobb lesz majd, ha elterjed az utakon.

5. A fajlagos fogyasztást kiszámolva, mintha az elektromos autónál alacsonyabb értéket vettél volna fel. Ez lehet azért van, mert könnyebb, de lehet hogy csak egyszerűen kedvezőbb értéket vettél fel.
Benzines hatásfok (tanksapkától a kerékig) - 22-30% (26%-kal számoltam).
Elektromos hatásfok (tanksapkától a kerékig) - 74-94% (84%-kal számoltam).
Benzin / elektromos nettó fajlagos igény = 60,5 / 68,6 MJ/100 km
Ez kb 10%, benne van a szórásban.

Ui.: kétségtelen tény, hogy a mai piaci feltételekkel és műszaki lehetőségeket nézve a Te táblázatod a pontos. De öt év után teljesen mások lehetnek a közbenső számok.

2018-12-29
15:31:36
Előzmény: takyka #52303#52304
takyka,

"Meggyőződésem, hogy az autóvásárlás 80% érzelmi-ideológiai, 15%-ban racionális döntés."
Ebből az következik, hogy nincs értelme számolgatnunk? Sajna, igaz lehet, és nem csak az autók vonatkozásában.

"Ha nem így lenne, szinte mindenki a 2milliós alap Logant választaná."
Bevallom, hogy számomra a Dokker lett volna a logikus választás, de a nejemnek az túl "teherautós". A csilivili kocsikra viszont már normális tetőcsomagtartót sem lehet szerelni. 20 éven át egy sor Astra kombink volt, de a sorozatos "ráncfelvarrás" utáni típusok egyre unpraktikusabbak és drágábbak lettek. Így lett először Skodánk, most pedig maradtunk a jól bevált típusnál (habár már ezen is sokat rontottak a designer-ek az előző szériához képest, és lényegesen meg is drágult).
Az iparos ismerőseim rendre Dokkert vesznek, előtte Opel-jeik, Ford-jaik és Peugeot-jaik voltak, most a Dacia-val nagyon meg vannak elégedve. Ők tényleg sokat járnak (és parkolnak), és eszükbe nem jutna villanyra váltani. Talán túl buták, vagy ők logikusabban választanak, mint az "úrvezetők"?

A táblázatod még használhatóbb lenne kibővíteni avval, hogy egy bizonyos típussal mondjuk 500-700-1000 km mennyi idő alatt tehető meg.


2018-12-29
14:59:17
Előzmény: robert #52301#52303
Nincs elektromos autóm... Még.

Meggyőződésem, hogy az autóvásárlás 80% érzelmi-ideológiai, 15%-ban racionális döntés. Többségnél van egy keretösszeg, amit autóra szán, abból próbálja meg a számára legszimpatikusabb (nem a legmegfelelőbb!) autót megvenni. Belemegy csomó kompromisszumba is csak azért, hogy a szerelmetes verda álljon a ház előtt. Persze a többség felállít valami ideológiát (az egyes kritériumokat úgy súlyozza), amivel megmagyarázza (magának, illetve környezetének), hogy miért az az autó az egyetlen és legjobb választás. Ha nem így lenne, szinte mindenki a 2milliós alap Logant választaná.
Tudod, a Loganhoz is van tetőtartó, meg nagy csomagtartó. :-)

Félreértés ne essék, én is pontosan ilyen vagyok! Csak nekem nem a szokásos Német/Francia/Japán, SUV/kombi, Benzin/Diesel valamelyike a becsípődésem, hanem a villany. Ezért vagyok (lennék) hajlandó a sokszor megénekelt elektromos autókkal járó kompromisszumokra is. Az általad említett alkalmazkodás mértékét én elfogadhatónak tartom.

Ez az egész táblázatosdi is onnét indult, hogy megnézzem, mennyibe kerülne (mennyire lenne ráfizetéses) a versenytársakhoz képest a váltás. Én is meglepődtem, hogy már nem az! Ráadásul a táblázat hozta be a képbe a végül befutó hibridet.

T.

u.i.
Az automata számomra nem nélkülözhetetlen, de nagyra értékelt extra (illetve természetes velejárója a villanynak). Ahogy szinte senki nem akar manapság már szivatóval bohóckodni, ugyanúgy felesleges a "fakanalat kergetni a lekvárosbödönben" is. Sőt, alig várom a (legalább részben) önvezetést!
2018-12-29
12:45:51
Előzmény: takyka #52300#52301
takyka,

Bocs, de melőtt válaszoltál volna, szerkesztettem a hozzászólásomat.
"Mit értesz azon, hogy kiforratlan a technika?"

"
Semmi kétségem, hogy benzinesek idővel el fognak tűnni, de szerintem még nagyon sok fejlesztés kell ahhoz, hogy egyértelmű legyen az elektromos mellett dönteni. Amíg a tárolás kapacitása és a töltés gyorsasága nem éri utol a benzines járgányokét, addig ez a technológia csak kevesek igényeit képes kielégíteni. Úgy érzem, hogy jelenleg a tulajdonosnak kell alkalmazkodnia a villanyautójához és nem fordítva.

Az alternatív eszközök gazdaságos használata majdnem mindig ilyen-olyan szintű alkalmazkodást igényel. Például el kell viselni, hogy néha hűvösebb a lakás, vagy a fürdővíz. Néha le kell mondani a megszokott kényelemről, vagy időt, munkát kell áldozni rá. Ez ok.
"

A Fábiám valóban nem automata, de számomra több értéket képvisel egy tetőléc, mint a trendi váltó, és inkább a rakodótér számít, valamint soha nem nézem meg, hogy hány másodperc alatt gyorsul fel egy autó százra.
Szóval számomra: kategória = használhatósági szint egy adott feladatra.

Neked elektromos autód van?
2018-12-29
12:32:20
Előzmény: robert #52299#52300
A Fábiád automata? Ha igen, érdemes lenne összevetni a kategóriatárs Yaris hibriddel. Ugyanis a táblázatból nekem az tűnik ki, hogy a villanyt egyedül a hibridek tudják megszorongatni.

Azt gondolom, hogy az összehasonlításnak csak kategórián belül és hasonló minőségi, szolgáltatási szinten van értelme. Ezért választottam ki azokat az autókat, amiket.***
Ha nem így teszünk, akkor felesleges az egésszel időt töltenünk, mert az újonnan 2M forintos Dacia Logant, kategóriától függetlenül nem lehet űberelni.

Én senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy márpedig villanyautót kell venni. Arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy ha fizikai paramétereiben egyébként megfelelő, akkor pénzügyi szempontból teljesen logikus és indokolható választás ha új, pláne, ha használt autóban gondolkozunk.

Mit értesz azon, hogy kiforratlan a technika?


***
Szerettem volna odarakni Franciákat és egyéb márkákat is, de a Hahun nem találtam mindenben megfelelő autókat. (Új, 2016-os, 2011-es, automata, benzines)

T.
2018-12-29
09:42:03
Előzmény: takyka #52297#52299
takyka,

Kösz a táblát!

Kiegészítettem az új Fabia kombink adataival, ami árban jóval a Golf/Opel/Ford alatt van (4.1 néhány extrával), és rakodótér valamivel több, mint a Leaf-ben, az utastér valamivel keskenyebb.
A fogyasztás lényegesen kevesebb, mint 8 liter, de azon nem változtattam.

Az eredmény 1 mill a benzines javára. Valószínűleg a havi 12 ezer plusz ellenére az elektromosat választanám, ha a hatótáv hosszabb és a technológia kiforrottabb lenne.
Semmi kétségem, hogy benzinesek idővel el fognak tűnni, de szerintem még nagyon sok fejlesztés kell ahhoz, hogy egyértelmű legyen az elektromos mellett dönteni. Amíg a tárolás kapacitása és a töltés gyorsasága nem éri utol a benzines járgányokét, addig ez a technológia csak kevesek igényeit képes kielégíteni. Úgy érzem, hogy jelenleg a tulajdonosnak kell alkalmazkodnia a villanyautójához és nem fordítva.

Az alternatív eszközök gazdaságos használata majdnem mindig ilyen-olyan szintű alkalmazkodást igényel. Például el kell viselni, hogy néha hűvösebb a lakás, vagy a fürdővíz. Néha le kell mondani a megszokott kényelemről, vagy időt, munkát kell áldozni rá. Ez is ok.
2018-12-28
17:51:32
Előzmény: robert #52284#52297
Szia,

Mellékelten a táblázat. Kiegészítettem használt autókra is (2016 évjárat) 5 év futamidővel.
Az árakat minden esetben a hahu-ról vettem.

T.
2018-12-25
08:28:54
Előzmény: takyka #52277#52284
takyka,

"Csináltam egy számolótáblát, ami azt mutatja, hogy 7 éves használati időtartammal számolva, évi 8-13000km futásteljesítmény körül van az egyszerű megtérülés."
Megosztanád velünk a táblázatod? Milyen típusú/teljesítményű/korú autókkal számoltál?


2014-02-20
15:03:12
#45779
Nekem ez a járgány szimpatikusabb, mint a Tesla.

Egy magyar cég által 2005 környékén bemutatott Kengurut a két hátsó kerékhez beépített két darab 2 kW-os villanymotor mozgatja: akkumulátorai nagyjából 8 óra alatt tölthetők tele, amivel körülbelül 80-100 km-es hatótávot ad használójának.
A magyar találmány gyártását most egy texasi cég, a szintén kerekesszékben élő Stacy Zoern által alapított Community Cars vállalta fel. Zoern kisasszony netes böngészés alapján bukkant rá a Kengurura, és rögtön rájött, mekkora mértékben növelheti a mozgássérültek mobilitási lehetőségeit a kis szerkezet.
www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/amerikaban_gyartjak_a_magyar_fejlesztesu_kenguru_ev-t-7967
broflovskiVálasz erre
2013-11-20
09:51:19
Előzmény: sándor #43576#43604
na, amire tegnap nem válaszoltam:
ez is 24 órás autó, hosszú külföldi utakkal is megtűzdelve. (mondjuk az auris nem nagy autó, de ez szándékos választás volt a városi lét könnyebb vele, valamint többnyire csak ketten utazunk. -előtte priusok voltak).

Soha egyetlen percet nem töltöttem velük szervízben olajcserén és szokásos TMK feladatokon kívül. Válthatok, de minek. Ráadásul ha a toyota hibridje kiforratlan, akkor milyen a többié, aki legalább 10 év hátrányban van? A hibridről meg nem mondanék le, de ezt már indokoltam az előző hsz-ben.

A legelsőben még valóban voltak furcsa dolgok (menetdinamikára is az volt a legkevésbé kiforrott) de az autópályán hogy 150-el ne tudott volna 1m km-t menni ... no az nem igaz.

Tesla... hol tartana a tesla, ha 1993-95 táján a toyota nem köt megállapodást a Panasoniccal akkufejlesztésre.
Feltételezhető-e, hogy a notebookfejlesztőknek megérte volna horribilis pénzeket tolni az akkufejlesztésekbe? Ugyan miből?
Mennyit bírt egy akku akkor és mennyit bír most?

A toyota egy vagyon ölt egy átmenet-autóba. Vajon az emberek egyből megszokták azt, hogy holnaptól diesel autókkal járnak? Egy fenéket. Vagyont kellett beletolni, egy rakás fejlesztést. A toyota épp egy másik utat választott, és bár valószínű nem követed, mára "kötelező" lett minden gyárnak hibridet ajánlani. Merthogy a divat hozza meg az igényt.
A hibrid egy öszvér, ami jó arra, hogy az embereket átszoktassa.

A tesla egy kompromisszumos megoldása lényegében egy hibrid lehet. Nagyobb akksi, ami a napi rutint hálózatról is tudja (egyre több ilyen van, csak az akkuk miatt jó drágák - de a teslát se ingyen adják) amúgy meg ha kirándulni mész akkor ott a gyors benzines tölthetőség.

Igazi épeszű kompromisszum egy olyan világban, ahol az akkuk még fejletlenek, de ahogy fejlődnek, ezeket a kocsikat "lego" jelleggel turbózhatod fel.
Vajon a diesel autót is?
Én mindig azt vallom, a hibrid egy jó átmenet, előre készülés arra, hogy ha további fejlődés van, könnyebbé tegye az átállást fejben és technikában is.

Még egy megjegyzés ... 70LE ...
Számolj kicsit. A Teslában mennyi kakaó van? 20kWh? Ezzel elmegy 200km-t, amit áradásul eléggé dinamikusan is képes megtenni.
Akkor a 70LE, ami kb. 50kW ... az mire is kell? Kihasználjuk?
Vagy netán tényleg elég 10kWh (de legyen 20, mert ma jó napom van) energia ahhoz, hogy kényelmesen eljussunk A-ból B be 130al .... nyilván nem kamazzal, hanem egy áramvonalas, nem túlzottan súlyos autóval.
Ráadásul a hibrid hajtás (önmagában egy érdekes találmány a hajtáslánc, keress rá neten) ha nem is 1+1 alapon, de amikor kell (épp több kéne mint az a 20kW) megnöveli a benzinmotorral együtt kivehető teljesítményt. Úgy 100LE környékére. Nem sokáig (úgy 2-3km-en), de azért egy kamion megelőzése ... hmmm ... utána az egyenletes haladásban meg újratöltődik.
Jól ki van az találva. Nem véletlenül nyúl hozzá egyre több gyár.

ha most még azt vesszük, hogy "divat, ugyan már" ... akkor a diesel az mi? nagy energiájú hajtóanyagot próbálunk kordában tartani iszonyat komplex (magasnyomású befecskendezés, turóbók tömege, elektronika, mechanika) rendszerrel, hogy egyre jobban hasonlítson egy primitív benzines alapképességeire. És mindemellett még a környezetszennyezését se nagyon vagyunk képesek kontrollálni.
Kicsi térfogatban meg végképp elvész minden előnye.
Nem véletlenül a mai napig a legmegbízhatóbb dieselek a kerregő szívó motorok. Azokat nem lehet baltával se agyonverni. Ja, és 2000cm3-től számítva. Alatta csak szenvedés. (ha valakinek volt pl. 1,7-es diesel opelje...)

Elnézést, kicsit hosszú lett.


Kicsit térjünk ki a hidrogénre is, mert megemlítetted.
Az egyik alapvető problémája majdnem ugyanaz, mint az ev autóké. Nincs töltőállomás.
Ezek kiépítése az szuper költség.
De megéri-e? Olvastam valahol, hogy óvatosan kell ezzel bánni, mert a hidrogén előállítása/szállítása/tárolása nem olyan hatékony.
Konkrétan árammal hidrogént előállítani az logikailag azonos azzal, mintha a hidrogént szeretnénk "akkunak" használni. Energiát tárolunk bele, majd felszabadítjuk. Csak hogy ez a "betárolási" folyamat majd a sima elégetés együttesen nem túl jó hatásfokú. Alig haladja meg a belső égésű motorét.
A cikk lényege az volt, hogy a hidrogén pusztán egy drága kísérlet lehetne arra, hogy valamit változtassunk, de a végszámla túl magas.

Az egész üzemanyagcellás kísérletnek szerintem épp a technológia fejlesztése a lényege, de nem gondolom, hogy hidrogénnel fognak ezek működni. Aztán persze tévedhetek.
broflovskiVálasz erre
2013-11-19
20:09:05
Előzmény: sándor #43576#43580
"Jól látod. Csak utazgattam pár éve egy akkori gyári új modellel. A típusát ne kérdezd, valami Toyota volt.

Tetszett a gyorsulása, a városközi forgalomban mint egy motorral bújkáltunk volna. Kényelmes, elegáns, nem hivalkodó.

Nem tetszett, amikor a pályán a 70 lóerejével illedelmesen kitért a kamionok elől.
Bosszantott, hogy a kis Fiatok tétovázva mertek csak az előzésünkbe kezdeni.
Erős fékezéskor féltem. Olyan érzésem volt, hogy a hátulja előzni akar.
..."Jujj ... valamit nagyon félreértettél a hibridben, de most nincs időm részletesen válaszolni ... minden esetre a legfontosabbak:
mind zsír új kocsi volt és van,
azért cserélem, mert eléri vagy meghaladta a 120ekmt, (az egyikben már 160e van, ismerem az új tulajt)
a kamiontól nem nagyon tér ki az ember egy 150-160al is kényelmesen menő autóval, aminek a gyorsulása már az első modell esetében is simán megfelelt egy 1.6os asztrának, a mostaniak meg annál sokkal fürgébbek
aki "visszaül" a furgonba, az nyilván rosszul gondolta a napi rutint, hogy személyautót akart..
miféle
mit értesz röghözkötöttségen? mert én ilyenről nem tudok, tankolok és kész
beárazta a piac ... hát jah. végre normál felárként érhető el a hibrid, amivel a városi fogyasztást majdnem felezheted, az országutit meg úgy 20%al csökkentheted,
és alig kerül többe, mint egy automata váltó opció.

Mi az előny? Teljesen felszerelt autót kapok fele fogyasztással, teljesen hasonló menettulajdonságokkal. Hát kb. ennyi. Évi 25-30e-et megyek. Nekem megéri.

2013-11-08
21:10:43
Előzmény: takyka #43181#43187
takyka:
tudod hol lesz az első ilyen töltő rendszer?
Szerintem "gazdaságos" kivitelben a TS parkolókban.
Amint egy pici üzleti lehetőség is lesz benne és standard módon kialakítható tesó már ugrik is rá, hisz nem kell hozzá ember, nem extra beruházás.
Amíg a kuncsaft vásárol addig feltölti a járgányt.
Ráadásul kékfehérékből van dögivel ejrópa szerte, csak a matricát keresve lehet tölteni a verdát.
2013-11-08
21:04:50
#43186
A villanyautó ma szerintem még nem reális alternatíva a hatótáv miatt. A hibrid 40-50%-kal többe kerül, amiből minimum 10 évig utazgathatunk egy átlagos használat esetén foszilis üzemanyaggal, + 6-7 év elteltével aztán jön egy költségbomba az akkucsere, szóval Sándorral értek egyet egy jó pár évig még marad a benzines-dízel verzió.

Max. egy elektromos kismotor lehet jó alternatíva, ezt még jól is jönne, mert 5-600km megyek havonta csak a városban 8,5-8,9L/100km átlagfogyasztással.
Biosolar Forum  =>  KÖZLEKEDÉS  =>  Elektromos autólapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva