Biosolar Forum  =>  PROGRAMOK  =>  AHSZ
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-06-29
08:05:08
#46752
AHSZ
http://apps.biosolar.hu/ati/Mielőtt a technikai jellegű problémákon gondolkodnánk (mint például az egyenletes hőeloszlás biztosítása), nézzük meg, hogy elméletileg hogyan teljesít az ötlet. A veszteségek miatt gyakorlatban biztosan nem lehet elérni az optimumot, csak törekedni rá.

Szóval:
Nyilvánvaló, hogy a belső hőveszteség csökkentése céljából a falba csak akkor érdemes egy külső hőforrásból hőt vezetni, ha azon a ponton a hőbevitel nélkül alacsonyabb a hőmérséklet. Más szóval, csak akkor, amikor a te külső hőmérséklet tx "aktív határhőmérséklet" alá csökken.

Mivel több paraméter is befolyásolja az eredményt, érdemes némi számítástechnikai segítséget is igénybe venni a kérdések megválaszolásához: http://apps.biosolar.hu/ati/
Ennek a kalkulátornak a célja az energiamegtakarítás és a gazdaságosság számszerűsítése. A számítás alapja az egyensúlyi állapotokat leíró képletek, valamint a hatályos TNM hőfokhídra vonatkozó adatai.

A program induláskor megjelenő alapadatokat felül lehet írni.
Bárki kitalálhat magának egy falszerkezetet és kiszámolja hozzá az U0 és Ui értékeket, megtippelheti a talajszondákból érkező folyadék tf hőmérsékletét, a működtetéshez szükséges teljesítmény-igényt, valamint az energia-árakon felül az egyik legnagyobb bizonytalansági tényezőt, a bekerülési költséget is.

Az alkalmazás kiszámolja az üzemidőt, a fal éves hőveszteség-csökkenését, valamint az üzemeltetés során elhasznált energia mennyiségét.

Az energia költségek egyenlege adja az éves megtakarítás forintosított összegét.
Negatív az előjel, ha az üzemeltetés önmagában költséget generál.
Pozitív szaldó esetén a bekerülési költség figyelembevételével egyszerű megtérülést számolunk.

1m2-re vetített értékekkel számolunk és remélem, hogy a jelölések egyértelműek.

Kapcsolási hőmérséklet-különbség: a réteg-hőmérséklet és a falfűtő közeg hőmérsékletének különbsége ami alatt a vezérlő még nem kapcsol be.

A hőfokhíd a TNM szerint, egyébként a program nem minősítés készítésére való, hanem energia-mérleget és megtérülést számol.


A program leírása:
Az "aktív hőszigetelés" szerint az épületek külső falaiba beágyazott vezetékekben talajhővel temperált folyadékot keringetve csökkenteni lehet a transzmissziós hőveszteséget.
A kalkulátorral számolható jellemzők:
- energiamegtakarítás
- gazdaságosság
Biosolar Forum  =>  PROGRAMOK  =>  AHSZ
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva