Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőszerkezet stabilitása
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-07-09
10:15:27
Előzmény: st6969 #41220#41234
Láttatlanban, felelőtlen kijelentéseket senki nem fog tenni...
Tetőfelújításnál így is, úgy is át kell nézni a tető-szerkezet állapotát, a kötések milyenségét. Ahol kell, cserélni kell részeket, megerősíteni...
Ha nem magatok csináljátok, akkor úgyis ács müködik közre, ha magatok és bizonytalan vagy akkor meg ácsot kérj fel állapot felmérésre, szerkezet javításra... Szarufa teherbírásának növelését, egy vastagabb ellenlécezés többnyire megoldja (5x5 vagy 5x10 ill. 10x5) A szarufatávolságot pedig bramac(5x3) lécezéssel, vagy ha tuti biztosra mész sztaflizással (5x5) meg tudjátok oldani. Szerintem a baramlécezés is elégséges lehet. Hangsúlyozom, a tetőszerekezet állapotán múlik minden.
Szomszédságunkban csináltak átcserepezést betoncserépre. Jó pár éve fent van probléma nélkül. Ott elegendő volt a bramac ellenlécezés, fóliázás, bramaclécezés. Az is 10x10 kockaház, sátortetővel...


2013-07-08
12:52:04
#41220
Sziasztok!
tetőfelújításon gondolkodom. 10x10m-es sátortetős kockaház, jelenleg nagyon régi cserépfedéssel.
Megnéztem a szarufákat: a középvonaluk 90cm-es távolságra van. Vastagsága: 6-7,5cm, szélessége 10-12cm. Viszont a keresztmetszete félkör szerű (mintha oszlop lett volna kettévágva anno).
Véleményetek szerint kibírhat ez betoncserép fedést? Az Azzurro-nak jó ára van, de félek tőle, mert olvastam olyat, hogy a szarufa igény 7,5x15cm kellene, hogy legyen, ráadásul 80cm-es távolságokban.
Milyen egyéb megoldás jöhetne szóba?
Zsindely úgy láttam, nagyon drága, cserepeslemezzel kapcsolatban nem sokat olvastam, de a Gerard márka szintén nagyon drága...
Mit gondoltok?
2011-04-06
14:18:14
Előzmény: robert #13469#13471
Robert,
igen és több darabot mindkét oldalon. Elég nagy a tető és egyre több heves vihart jósolnak világszerte.
2011-04-06
14:12:47
Előzmény: Plaszlo #13468#13469
Plaszlo,

Tehát a szarufákhoz, azok fölé szögelnéd a viharlécet. Nekem jónak tűnik.
2011-04-06
13:53:41
Előzmény: robert #13464#13468
Robert,
igen erre jutottam én is, statikailag gyenge megoldás a viharban nyeklő-nyakló tető. Látom a képen, a tetőszerkezetnél be is süllyesztették a szarufákba. Valószínűleg ezzel nem fogom gyengíteni az enyéimet, így a viharlécek közét is kirakom kőzetgyapottal és még erre ráteszek egy 10 cm-es réteget. Annyiban jók lesznek a viharlécek, hogy a mostani szigetelést nem fogják terhelni, mert sűrűbben rakva a viharléceket, egy köztes teherviselő elem lesz.
A geotextília mennyire erős anyag, főleg az üvegszálas változata? Ha a tetőt és a meglévő szigetelőanyagot beborítanám kifeszített geotextillel, az hosszú távon is elbírná a 15 cm kőzetgyapot súlyát komolyabb nyúlás nélkül? A belső burkolat tartószerkezetét nem erre terveztem, csak a 10 cm-nyi hőszigetelés súlyára, nem akarom tovább terhelni.
Megint statikai kérdés: a következő hőszigetelő réteghez a szarufákra merőlegesen kell felfogatnom mondjuk 5x15-ös gerendákat. Ha csak ezek a gerendák közé raknék több darab viharlécet, az is elegendő tartást adna? Így nem kellene ezeket a gerendákat kivágni a vihar lécek találkozásánál.
Tudom kicsit fura elképzelés, de ha lehet, már nem bontanám le az eddig elkészült szigetelést és belső burkolatot, csak kívülről kiegészíteném a megfelelő vastagságúra. A rétegrend is elég fura lenne, de szerintem működhet:
- lambéria
- párazáró fólia
- kőzetgyapot a gerendák felső széléig (idáig megvan)
- a pozdorja lemez helyett üvegszálas geotextília mint a további szigetelés teherhordója
- viharlécek (besegítenek a geotextíliának), közte kőzetgyapot
- 10 cm kőzetgyapot
- páraáteresztő hőtükrös fólia
- 5 cm légrés
- tetőcserép lécezés
- héjalás. Bár utálom a fémtetőt, de a súly miatt Gerard fémtető, ez még emberi kinézetű.
A leszedett hullámpala és pozdorja lemez súlyából kijönne a kibővített hőszigetelés és héjalás.
Mi a véleményed?
2011-04-06
12:59:52
Előzmény: Plaszlo #13462#13464
Plaszlo,

Szerintem a legegyszerűbb módja a stabilitás biztosításának a képen is (a te általad feltett képen is ez van) látható viharléc. Ahol ez kimarad (pl a szomszédomnál), ott a tető nyeklik-nyaklik, amíg a fejükre nem dől.
A merevítés szükséges rossz, be kell kalkulálni a szigetelés tervezésekor.Itt be van süllyesztve (zöld nyilak):


2011-04-06
11:37:13
#13462
A magastető hőszigetelésével kapcsolatban felmerült egy inkább statikai jellegű kérdés.
Adott egy sima téglalap alapú faház, rajta a legegyszerűbb nyeregtető. A mellékelt fénykép csak tájékoztató jellegű, nem erről van szó, egy webkamera képe. A képen is látszik a szarufák eldőlését az átlósan ideiglenesen felszegelt léc akadályozza meg. Erre a tetőre valószínűleg deszka, OSB borítás kerül, ami nagyon jól merevíti az egész tetőrendszert. Nálam is hasonló a tető felépítése, és a tervem a hőszigetelés kibővítése a belső 10 cm-en túl a szarufák fölött még 10-15 cm-nyi kőzetgyapottal. Először a burkoló pozdorjalemezre akartam rakni, de az eléggé lefogja a szigetelőanyag szellőzését, így második körben a pozdorja burkolást levéve közvetlen a meglévő szigetelés és a szarufák tetejére raknám a szigetelést. Viszont így oda a tetőszerkezet stabilitása hosszirányban.
Van erre valami bevált megoldás? Gondoltam keresztirányú merevítésekre a szarufák között, de ez megemeli a szigetelés magasságát, mert a keresztmerevítők között is ki kellene tölteni szigetelőanyaggal. Gondoltam erősebb sodrott fémköteles merevítésre is, de annak a hő miatti hosszváltozása aggaszt, igaz a szigetelőanyag közepében lenne, így viszonylag kis mértékű lenne a hőmérséklet változás, de a nyári és a téli között mégis van különbség. Nem szeretném a tetőrendszert túlterhelni, tehát nagyjából a régi hullámpala súlyában kellene kihozni az egész szigetelést és az új héjalást.Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőszerkezet stabilitása
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva