Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-02-12
14:42:47
#4416
Az xar ügy. Én raktam párazárót és alaposan le is ragasztottam, de van olyan rész, ahol nem a szarufához, hanem a ház falához kellett illesztenem, és itt nem egyenes a fal. Egy kis purhabbal, vagy akril hézagolóval még ezeket a részeket kell lezárnom.
2010-02-12
11:46:31
#4415
ne aggodj, mas is jart igy.
nalunk van ahol el is hagytak a parazaro foliat, ugyhogy nekem is szet kell majd szedjem az egeszet:(
2010-02-12
11:34:51
#4414
Zsezse, a belülről koszoláson már túl vagyok, mert csak belülről tudtam hőszigetelni - nem volt keret átrakatni a tetőt. Most belül szép és meleg, de ide tovább terjeszkedni már tényleg nem szeretnék. Ez a páradiffuzió aggaszt a legjobban, bár igyekeztem megtenni mindent, hogy elszigeteljem a kőzetgyapottól, de mint írtátok, mindenhol képes bemenni. Amióta olvasom a cikkeiteket, már rájöttem hol lehetne még tökéletesíteni az eljárást.
2010-02-12
11:30:14
#4413
Még nem tudom mi fog beleférni, de szeretném addigra világosan látni a megoldást és nem akkor kapkodni, vagy elfuserálni az egészet. Most olvasom vissza az egész topikot, sok mindent már most pontosabban látok, illetve az összefüggéseiben is, amik megmagyaráznak nekem eddig homályos dolgokat.
Köszönöm mindenkinek.
2010-02-12
11:25:13
#4412
ertheto...
ha meg tudod oldani a kifele terjeszkedest, az teljesen jo. legalabb nem kell belul koszolni.
2010-02-12
11:24:00
#4411
plaszlo:

artani biztosan nem art, ha belefer a koltsegvetesbe, akkor gond nem lehet!
2010-02-12
11:20:21
#4410
Üdv Zszse!
Alulról párazáró fólia van(Solflex tél) a szigetelésen, felülről páraáteresztő (Solflex hőtükrös páraáteresztő). Tegnap kicsit alákukkoltam a palának, és annyi helyen feljött a 30 éves kátránypapír, hogy párazárnak már biztos nem jó, viszont még a helyén van, a felülről beszivárgó csapadékot még el tudja vezetni.
A hőtükrös páraáteresztő fóliára azért gondoltam, mert akkor lehet egyszeres átszellőztetést alkalmazni, a hőtükröt meg a fém tetőhéjalás miatt látom szükségesnek.
Belülre nem szeretnék terjeszkedni, mert nagyon kicsi a légtere, meg az egyik szarufa szélesebb mint a többi, még így is kilógna. Azért választottam csak a 10 cm-es vastagságot, mert így még "szellősnek" tűnik a szoba, a 15 cm-essel már nyomasztóan kicsi lenne. Így is csak a közepén tudok egyenesen járkálni.
2010-02-12
11:12:36
#4409
Plaszlo:

>Olvastam sok ötletet, megoldást, de statikailag is érdekelne a válasz. Adott egy faház, 70x150-es szarufákkal.
ha ilyen vastag szarufakkal dolgoztak, es elbirja a hullampalat, akkor ez a nehany 5-os stafni es a szalas szigeteles meg sem fog neki kottyanni. ha jol ertem, akkor a hullampalat is cserelned lemezre, ami szinten konnyit a teton.

>Van már a szarufák között 10 cm kőzetgyapot szigetelés. Szeretném majd >kiegészíteni 20 cm vastagságúra, ami nézetem szerint kétféleképpen oldható >meg: kívülröl + 10 cm hőszigetelő, a meglévő megmarad, vagy a meglévő helyett >mind a 20 cm a szarufák fölé kerül. Mivel faház, a falak miatt sem terhelhetem >a tetőt a végtelenségig, ezért mi lenne a megoldás, ha:
>- a meglévő szigetelés jó (nem ázott be, nem penészes): szarufákra keresztbe >lécezés 5 cm szálas hőszigetelő, majd erre is merőlegesen lécezés, 5 cm >hőszigetelés, páraáteresztő tükrös fólia, majd megint egy lécezés a héjalásnak >és a kiszellőzésnek és cserepeslemez borítás. Ez a sok léc így korrekt? Olyan >lenne, mint egy ügyességi játék.
ha csak 10 cm van most a szarufak kozott, akkor oda meg fer 5cm, felesleges ezert keresztlecezni az elso retegnek.
kerdes: van-e parazaro folia a hoszigeteles ALATT a belter fele? ha ez nincs, az esetleg okozhat problemat, es azt is potolni kellene.

nem tudom, hogy erdemes-e hotukros paraatereszto foliat tenni a tetejere, ezt inkabb alulra szokas tenni, ha jol tudom. (marmint a tukrot, nem a para ateresztot!!!)

>- régi hőszig kiemel, és mindent a szarufák fölé tenni. Akkor is keresztbe >érdemes 2x10 cm hőszigetelést rakni?
miert kell fole rakni? 15 cm menjen a szarufak koze es 5cm keresztbe, ez igy 20CM.

>Ilyenkor alkalmazható a PUR/PIR habos >hőszgetelési rendszer? Árban tudtok >arányokat egy kőzetgyapotoshoz képest?
ha a PUR tablara gondolsz, a kozetgyapothoz kepest huzosabb az ara, de jobb a hoszigetelo tulajdonsaga es kisebb helyet foglal.
de pontos adatokat a neten talalsz.

pl:
www.muszakilapok.hu/magyar-epitestechnika/hoszigeteles-poliuretan-tablakkal
www.down.archicentrum.hu/59/prospektusok/pdf/tetoszigeteles.pdf?f_%5Bcegid%5D=59


>Statikailag nem lesz túlterhelve a tetőszerkezet? Most hullámpala héjalása van.
ahogy fentebb irtam, ha ilyen vastagok a szarufak, es a hullampalat is konnyebbre csereled, biztosan nem lesz gond.

2010-02-12
10:57:24
#4408
Üdv!
Két kérdésem van egy utólagos tetőtér szigeteléssel kapcsolatban.
Olvastam sok ötletet, megoldást, de statikailag is érdekelne a válasz. Adott egy faház, 70x150-es szarufákkal. Van már a szarufák között 10 cm kőzetgyapot szigetelés. Szeretném majd kiegészíteni 20 cm vastagságúra, ami nézetem szerint kétféleképpen oldható meg: kívülröl + 10 cm hőszigetelő, a meglévő megmarad, vagy a meglévő helyett mind a 20 cm a szarufák fölé kerül. Mivel faház, a falak miatt sem terhelhetem a tetőt a végtelenségig, ezért mi lenne a megoldás, ha:
- a meglévő szigetelés jó (nem ázott be, nem penészes): szarufákra keresztbe lécezés 5 cm szálas hőszigetelő, majd erre is merőlegesen lécezés, 5 cm hőszigetelés, páraáteresztő tükrös fólia, majd megint egy lécezés a héjalásnak és a kiszellőzésnek és cserepeslemez borítás. Ez a sok léc így korrekt? Olyan lenne, mint egy ügyességi játék. A szarufákra 10 cm magasítást ráültetni és közé 10 cm hőszigetelőt lenne a legegyszerűbb megoldás, de az olvasottak alapján hőhíd miatt nem ajánlatos.
- régi hőszig kiemel, és mindent a szarufák fölé tenni. Akkor is keresztbe érdemes 2x10 cm hőszigetelést rakni? Ilyenkor alkalmazható a PUR/PIR habos hőszigetelési rendszer? Árban tudtok arányokat egy kőzetgyapotoshoz képest?
Statikailag nem lesz túlterhelve a tetőszerkezet? Most hullámpala héjalása van.
Belülre nem szeretnék terjeszkedni a szigeteléssel mert kicsi a hely, másrészt az egyik szarufa szélesebb 70x200-as, így a többinél jobban belóg a beltérbe.

2010-02-11
00:35:31
#4387
Robert!
Köszönöm a választ. Akkor az elképzelésem reális a 10 cm-es kőzetgyapot hőszigetelésről.

Tanyó!
Ahhoz, hogy a Thermoshield festék télen a meleget is visszaverje a szoba falásról, ahhoz a nemcsak a fal külsejét kell lefesteni, hanem a belső felét is. Így már kevésbé kedvező a beruházás megtérülése. Szerény magánvéleményem, hogy alapvetően nem pótolja a hiányzó szigeteléseket, csak hővisszaverő, hőelosztó és párafelvevő képességeivel kompenzálhatja bizonyos mértékig a gyenge szigetelésű falak veszteségeit, valamint a penészképződést korlátozhatja. Ha figyelmesen elolvasta a honlapon található információkat, láthatja a nedvességmegkötő üreges kerámiagolyók méreteit, valamint a felhordott festék rétegvastagságát. Ajánlatos ebből a tényből kiindulva átgondolni a nedvességmegkötő és falszárító teljesítményét vagy hatását.
Egyébként ennek a festéknek van egy olcsóbb német megfelelője.
2010-02-10
20:43:26
#4382
Plaszlo,

"Van olyan határ, amikor már ne éri meg a szigetelőanyag vastagságát növelni?"

Igen van. Bizonyos peremfeltételekre kiszámítható az optimális szigetelés vastagsága. Ez a számítás a gazdasági és technikai körülményektől is függ. A polisztirol hab esetén közepes amortizációval számolva kb 20 cm. Amennyiben ennél vastagabb a szigetelés, a szigetelés készítéséhez alkalmazott energia meghaladja a szigetelés élettartama alatt megtakarítható energiamennyiséget.

Az ábrán zöld görbe jelzi a szigetelésen átjutó hőveszteséget, a piros görbe a szigetelés előállításának energiaszükségletét, a kék pedig a kettő összegét, aminek a minimumát kell keresni.

Figyelembe kell venni az egyéb veszteségeket is, pl nyílászárók és szellőzési veszteségek. Ez tovább csökkenti a gazdaságosan beépítendő szigetelőanyag vastagságot. Speciális nyílászárók és gépi szellőzés nélkül ezért nam nagyon érdemes 10cm-nél vastagabb szigetelést alkalmazni a falon.
2010-02-10
18:19:22
#4380
Üdv!
Átolvastam végig a topikot, de faházakról nemigen volt benne szó. Alpesi típusú Tátra faház, 8 cm-es fa "gerendákból" a falak. Jelenleg 4 cm-es polisztirol hőszigetelés van körben rajta, mivel ez a volt a minimum a lakóházzá nyilvánításhoz. Ezt még nem én csináltam. Idővel szeretném ezt lecserélni 10 cm-es inhomogén, vakolható Rockwool kőzetgyapotra, mert azt olvastam ez a fának jobb lenne, tudna kívülről is lélegezni.
Szerintetek ez elég lenne? van olyan határ, amikor már ne éri meg a szigetelőanyag vastagságát növelni? A külső hőszigetelés befejezésével (volt ahol elfelejtették) és a tetőtér szigeteléssel durván a felére csökkentek a fűtési költségeim.
2010-02-10
00:01:37
#4376
Üdv!
A véleményeteket kérném. Saját magam készítettem el a tetőterem hőszigetelését, mert nem volt elég pénzem átépíttetni a tetőt. Ami cikket találtam az interneten az utólagos hőszigetelésről, elolvastam és próbáltam rendszerezni magamban, nem tudok bonyolult számításokat végezni, de nagyjából ismerem a rétegrendeket.
Most előre kell bocsátanom, hogy eltértem a megszokott és elvárt rétegrendtől, de kevés a hely, minden centi számított.
Téliesített alpesi típusú faházban (nyaralóban) élek, a sors így hozta. A tetőtér szigetelése, mondhatnám nulla volt, leszámítva egy 4 cm-es légréstől. A rétegrend eredetileg: hullámpala, tartóléc, kátránypapír, valamilyen puha faőrlemény tábla (nem tudom mi ez, ilyet még előtte nem láttam, olyan puha, hogy újjal be lehet nyomni) 150x70-es szarufákon. A szarufák között 4 cm-es légréssel dekorpanel borítás. 2 év után már világosan látszott, hogy nincs rendes szigetelése tetőnek, a dekorpanelek szélei a lecsapódott párától feláztak és elsárgultak. Persze a fűtésszámla is egyértelműen erre utalt.
Kértem ajánlatot több szakembertől is a tető átépítéséhez, de nem tudtam megfizetni, így maradt a kényszermegoldás a tetőtér belső tér felőli szigetelése. Sokat gondolkodtam rajta, jó lett volna a szarufák közötti részt teljesen kitölteni, vagy legalább a szigetelőanyag és a puha izé között légrést hagyni, de akkor nagyon nyomott lett volna a maradék tér (tényleg kicsi a tetőtér én meg nagy vagyok). Végül a következő lett: szarufák között páraáteresztő fólia, nekifeszítve ennek a puha micsodának. Alá 10 cm RockWool Deltarock kőzetgyapot, majd párazáró fólia. Itt törekedtem a teljes takarásra, az illesztéseket alaposan leragasztottam, sőt azokat a helyeket is, ahol a fóliát a tartólécekhez rögzítettem. Erre közvetlenül raktam fel az új dekorpaneleket. Az alsó szinten, ahol a tető még folytatódik, ugyanez a rétegrend, de dekorpanel helyett gipszkarton.
Igen tudom, elhagytam az átszellőztetéshez szükséges légréseket, de kellett a hely, ez az 5 cm is sokat jelent egy kis méretű tetőtérben. Amit eddig tapasztaltam: egyelőre sehol nincs páralecsapódás, érezhetően kiegyensúlyozottabb a belső hőmérséklet és a hőmérséklet változásra sem recseg már az egész szerkezet. A páratartalom a rendszeres szellőztetések és a viszonylag rossz tömítettségű ablakok miatt most 40-50 % között mozog, persze ősszel, amikor hetekig esett, 70%-ig is felment. Egyszer ki kellett bontanom a már lezárt szigetelést egy kimaradt villanyvezeték miatt, a szigetelés bár a kültér felőli oldala jó hideg volt, de száraz. Mivel az alsó szint még nincs befejezve teljesen, még a tapétázás előtt lehet, hogy kibontom az egyik részt és megnézem milyen állapotú a szigetelés. Most hideg tél van, ha nem tud kiszellőzni sehol, látszani fog rajta és akkor a kardomba dőlök csendesen.
Ezt még egy közbenső - kényszer - állomásnak tekintem, idővel szeretném kívülről kiegészíteni a szigetelést még 10 centivel, és ott rendesen kiszellőztetni. Arra gondoltam, hogy a tetőburkolás lebontása után a kátránypapírt is eltávolítom, a szarufák tetejére még 10 cm-es magasítást rakatok, ezek közé kőzetgyapotot, majd hőtükrös páraáteresztő fóliát, és az átszellőzéshez szükséges lécezést, majd erre Gerard tetőcserép (cserepeslemez) kerülne. Sajna fogalmam sincs, erre mikor kerül sor, de próbálom pozitívan szemlélni a dolgokat.
Átolvasva már sok hozzászólást, úgy látom nem lenne túl jó megoldás a szarufákra ráültetni a magasítást, hanem rá merőlegesen, keresztbe, hogy a szarufák ne legyenek hőhidak. Viszont keresztbe rakva a magasítást, nagyon sok faanyag kéne. Mi erre a megoldást?. Szeretném úgy megcsináltatni, hogy az eddig elkészült szigetelés is megmaradjon (ha addig nem megy tönkre), és szerkezetileg is megfelelő legyen.


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva