Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Áramfogyasztás Csökkentő
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-03-11
13:58:09
Előzmény: villam64 #52551#52558
Szia villám
A villany számlánkban benne van a meddő fogyasztásunk egy részének az ára is. Ráosztva és szétterítve mindenkire. Lehetne ugyan külön mérővel mérni és külön fizettetni, de akkor mindenkinek más lenne az áram ára. Sokan nem értenék a különbséget. Az így elérhető igazságosabb mérés alapján beszedhető plusz bevétel nem fedezné a külön mérés és adminisztrálás árát. Legalább is ma és nálunk még nem.

Az új digitális mérőknek sok típusa van. Mindegyik tudja alapból a meddő és a hasznos külön mérését. Igazi hasznuk akkor lenne, ha külön számláznák a csúcsidőben fogyasztott meddőt, illetve az áramfelesleg idején fogyasztott meddőt.
Ha ezeket és a mindenkori hasznosat is külön tarifák alapján állítanák be a számlába, azzal mindenki jól járna. Több lenne a bevétel, olcsóbb lenne az (direkt nem völgyidőszakot írok) áramfelesleg idején történő fogyasztás. Ösztönöznék a fogyasztókat, hogy gazdaságosabban osszák be a napi fogyasztásukat. Ezzel egyenletesebb és jobban tervezhető lenne az áramszolgáltatás.
Ettől még messze vagyunk, de már sok országban működik így az áramszolgáltatási-számlázási rendszer, vagy legalább is a rendszer egyes elemei.
A nagy fogyasztóknál ez megoldott. A kicsiknél ez a számlázás, az adminisztráció, meg a politikai érdek miatt, hogy minél egyszerűbb legyen a számla, nem megy.

Annak a fogyasztásmérőnek, aminek a képeit feltettem szintén van külön hasznos és látszólagos fogyasztás kijelző oldala is a menüben. De ezeknek az adatoknak nincs min-max mérése.
Maga a műszer kijelzi, hogy a rákapcsolt terhelés induktív, vagy kapacitív jellegű. Ez lenne az a pici kondi jel a frekvencia kijelzés sorában a jobb alsó sarokban.
Ez a jel működik. Ha egy izzót kapcsolok rá akkor kialszik, de egyébként állandóan kapacitív terhelést jelez ki. Mindegy, hogy szünetmentes van rá csatlakoztatva, ventilátor, vagy egy kéziszerszám akkutöltője, akkor is.
Feltételezem, hogy mindegyik készülékben van valamilyen átalakító kondikkal. Gondolom, hogy csak akkor vált át induktív kijelzésre, ha a terhelés legalább a névlegest eléri, vagy azt meghaladja.
Minden esetre ha a kapacitív jelleg igaz, akkor a kütyü ténylegesen többletfogyasztást fog eredményezni a megtakarítás helyett. Azt nem nézem ki a kütyüből, hogy bármilyen, a terhelés jellegéhez igazodó kapcsolgatást végezzen.
villam64Válasz erre
2019-03-10
11:31:47
Előzmény: takyka #52552#52553
Én nem dolgoztam ilyen helyen. A hagyományos magánlakásos tárcsás mérők a látszólagost mérték. Most kérdéses, hogy az új digitális mérők a valós, vagy a látszólagost mérik. Amennyiben a valóst mérik ( a meddővel együtt), akkor a számlából ki kéne venni a meddő veszteség árat. Tehát a valós digitális fogyasztásmérő többet mér a hagyományos mérőnél.
2019-03-10
08:35:59
Előzmény: villam64 #52551#52552
Arra nem emlékszem, hogy a tárcsás fogy. Mérő valós, vagy látszólagos teljesítményt mér, de Voltak tárcsás meddőmérők is! Tehát már régen is számolható volt a cos fi. Az üzemek azért voltak kénytelenek lépésekben ki-be kapcsolható kondenzátortelepet telepíteni, mert a mért meddő alapján büntették őket. Megboldogult ifjúkoromban olyan céggel dolgoztam, akik ilyen automata telepeket Telepítettek...

T.
villam64Válasz erre
2019-03-09
23:00:28
Előzmény: sándor #52547#52551
Szia Sándor
Gyenge voltam elektronikából. Ismereteim szerint a gyárakban fázis javítást végeztek vele az induktív terheléses hálózatban. Sok elektromos motort használó üzemben. Ha kapacitív a fogyasztó, akkor induktív előtét kell. Ezzel minimalizálták a meddő teljesítményt. Ez jó volt a szolgáltatónak, mert a fogyasztásmérő így a valós fogyasztást mérte, mivel a meddő fogyasztást nem tudja mérni. A villanyszámlánkban benne van a meddő fogyasztás is külön, a veszteségek között. A veszteségek majdnem annyiba kerülnek, mint az energia ára.
Vannak olyan kütyük, melyek több fokozatban kapcsolgatnak, megkeresve az ideális fáziseltolást. Tehát, ha javítasz a lakásodon, hogy ne legyen fáziseltolás sem kapacitív, sem induktív irányba, akkor nőni fog a fogyasztásmérőd által mért teljesítmény. Én ezt tanultam.
Mondjuk digitális fogyasztásmérők mérnek fáziseltolást is (φ: fi ha jól emlékszem), tehát ki tudják számolni a valós fogyasztást is.
A kapacitív fogyasztó esetén az áram siet a feszültséghez képest. Induktív fogyasztó esetén a feszültség siet az áramhoz képest, ha jól gondolom.
2019-03-09
20:42:38
Előzmény: sándor #52547#52550
Szia Sándor!

Mindig is csodálkozva néztem, hogy miért engednek ilyen kütyüket forgalmazni. Az egyetlen, amiben bizonytalan vagyok, az a bizonyos vízkőmentesítő készülék, amiből kiáll két drót, amit a vízvezetékre kell tekerni. Elektronikai ismereteim szerint nem tud hatni a csőben folyó vízre, ennek ellenére ismeretségi körömben van olyan, aki azt mondta, hogy pozitív tapasztalatai vannak a kütyüvel kapcsolatban. Meg kellene építenem nekem is, nem nagy durranás.
2019-03-09
16:50:38
#52547
Szia Bjaca!

Ide való a kütyü, itt próbálom értékelni a vele kapcsolatos dolgokat is.
Nem hiszek benne.

A helyi fázisjavítást ősrégi dolog, üzemi alkalmazása a 60-as években még kötelező volt.
Fázisjavítással a vezetékeket terhelő áram volt csökkenthető, az így "megfogott" meddő fogyasztásért nem kellett fizetni a cégnek és több fogyasztót tudott kiszolgálni egy kábel.
Ilyen szempontból ma is lenne létjogosultsága, akár a lakásokban is. (Több mai készülékben be is van építve valamilyen módon.)

A régi, motoronkénti fix fázisjavítás azért nem volt tökéletes, mert általában a motorok névleges terhelésére készült, viszont a motorok soha sem működtek fix, névleges teljesítményen.
Mégis jót tett a kábelezésnek, meg a kasszának is.

Tehát a sem terhelést, sem a meddőt követő fázisjavításon alapuló mai háztartási kütyük sem lehetnek olyan hatásosak, mint aminek reklámozzák őket. Hát még, ha csak fix kondi van bennük!

Azt, hogy nincs energia megtakarító hatásuk nem állítom, sőt. Csak nem a reklámozott paraméterek mértékében. A szabályozatlanság miatt akár fogyasztásnövelő hatásuk is lehet, alkalmazási helye válogatja.


A kütyü hasonló, de nem az ami a "szaklapban" van kivesézve.
Más név, már nincs Kína, ez amerikai, Német gyártás, Szlovák szállítás, egyszóval hasonló. De a szép színes diagramjai ugyan azok.


A problémám azzal van, amit már sokszor kifogásoltam, amikor ebből a sajtótermékből idézett valaki.
A nem kellő alapossággal és az öntelt szakmai gőggel megfogalmazott kinyilatkoztatásokkal.
Nem fogom mindegyiket felsorolni, csak annyit, amiből látható, hogy mire gondolok.

1. Nem tudom, hogy a lapban ismertetett kütyü gyári leírásában szerepel-e, de enyémben igen, hogy lehetőleg a spórolandó áramkörnek a mérőhöz legközelebb eső dugaljába kell csatlakoztatni.
Ez logikus, tehát a lakás főelosztó mellé, közvetlenül a mérőtől bejövő fázis(ok)ra. Mármint ha azt a szolgáltató engedélyezné, mert, hogy tiltott. Az okát ne itt fejtegessük, de meg van a magyarázata.

2. A vizsgálatok módja.
Két vizsgálat egymás után. És hol vannak az összehasonlító, a fogyasztás mértékét meghatározó tényezők értékei a mérések során? (Volt, Amper, stabil áramforrás...)

3. A vizsgálathoz olyan amatőr fogyasztásmérőt használtak, ami még annyi segéd információt sem ad, mint az enyém. Sem feszültség, sem frekvencia, sem terhelőáram érték, csak Watt. Hogyan ellenőrizték vissza? A fogyasztásmérőnek ismertették a pontosságát, de az esetleges Volt és Amper mérőkét nem.
Hol itt a következetesség?

4. Az, hogy a működéséhez egy fogyasztás csökkentőnek is energiára van szüksége, a lap szakértőinek láthatóan fel sem tűnik.
Pedig ha 1 egységet igényel a működtetésére, de segít megtakarítani 2 egységet, akkor már hasonlít az inverteres fűtőklímákra, tehát hatásos. (Bocs, ez nem gúny akart lenni, de ez a "szaklap!"...)
Ha tisztám Ohmos terhelés esetén túlkompenzál, akkor egyértelmű, hogy az többletfogyasztást okozott. Miért kell ezen csodálkozni egy szakértői gárdának?

5. A porszívós kísérlet maga a katasztrófa.
A nem ipari porszívókat tíz perc üzemre, majd 30-60 perc hűlésre készítik. Még ma is benne van több készülék gépkönyvében.
Milyen szakember az, aki nyomatékosítja, idézőjelbe is teszi azt, hogy "üresjáratban" működtette a porszívót 40-60 percig többször egymás után?
Tíz perc után a porszívó fogyasztása a túlmelegedés miatt növekszik. (Egyre több áram fordítódik hőtermelésre, mint mechanikai munkára.)
Amikor porszívónak használják, akkor kevesebb levegőt kell megmozgatnia, az áramfelvétele, ezzel a fogyasztása is kevesebb. Viszont a motoron kevesebb levegő áramlik keresztül, ezért jobban melegszik. A melegebb áramvezetők ellenállása növekszik, csökken a porszívó teljesítménye, fogyasztása, az élettartama.

(A porszívógyilkos háziasszonyok két hibát követnek el. Tíz percen túl is járatják, illetve nem cserélik időben a porzsákot. Nem figyelnek fel arra, hogy a motor felpörög, mert nincs leterhelve, ezért nincs hűtése. Apu meg veheti az új porszívót.)

A mi vizsgálódó szakembereink teljes terheléssel járatták a porszívót úgy, hogy annak a hűtése már hatástalan volt. A túlmelegedett tekercselés, (de szerintem már a csatlakozó vezeték is) a névlegeshez viszonyítva többletfogyasztást okozott. És akkor a beszívott levegő hőmérsékletét még figyelmen kívül is hagytam, pedig ennyi idő alatt a "labor" hőmérsékletét jó pár fokkal kellett, hogy emelje. Intenzív légcserés légfűtő készülék lett belőle.

Tehát ha valójában tudott is volna ennyi idő alatt valamennyi megtakarítást eredményezni a kütyü, azt a kontárok így észre sem vehették.

De van ami ennél sokkal nagyobb hiba!
Ha valami egyszer 40 perc alatt fogyaszt az egyik mérővel 1 KWh energiát, a másikkal 46-47 perc alatt, az már figyelemre méltó eltérés. Ezért régen még a szakmunkás képzőből is kivágták volna a diákot.
Ezt tetézik azzal, hogy reklám szerint a kütyü havi általánosságban (ahol a porszívó csak töredékét teszi ki a fogyasztásnak) megtakaríthat 20-50%-ot, ott nem számolták át a havi megtakarítás részarányát a kísérlet idejére és vissza. Szakemberségből bukta!
Hányszor van meg a porszívó 1 KWh fogyasztása a lakás teljes havi, több száz KWH fogyasztásában? Az 1 KW az négy alkalommal történt porszívózás fogyasztása!
Hányszor van meg a 40 perc a hónap ~43200 percében?

Tehát amit mérhettek volna, az jóval belül van a fogyasztásmérő(k) hibahatárán. Akkor mit is mértek, hogy szakvéleményt nyilvánítsanak? (A cikk hosszát és a honoráriumot!)
Ez csak a nagyja, a többit hagyjuk!

Azt kellett volna csinálniuk, hogy rááldoznak egy teljes hónapot.
Sorba kötik a két mérőt két külön, egymástól független nullával (már ez is okoz eltérést), és rákötik a lakást. A második mérő és a lakás közé párhuzamosan csatlakoztatják a kütyüt.
Nem kétszer mérnek és ha már a fő mérőt úgy is pontosabbnak tekintik, akkor is kijött volna az eltérés.
A hónap végén értékelnek, hibahatárokat számolnak, átlagolnak és összevetik a mutatott értékekkel. Amíg ez nincs kész, addig nem írnak cikket. (Legfeljebb kicsit nélkülözik a család.)


Itt befejezem, mielőtt még elkezdeném dicsérni a kütyüt, amiről semmi jót nem tudok mondani.
Ha véletlenül a felére csökkenne a villanyszámlám, akkor térnék vissza arra, hogy hogyan is működik.
Addig annyit megnyugtatónak, hogy az ár képzése nagyjából olyan, mint a Tesla 3(?)-é. Jó drágán meghirdetik, utána a valódi értékének nagyjából a kétszereséért adják.
Ennél drágábban is vettem már sokkal csúnyább használhatatlan ketyerét. De muszáj volt valamit, most éppen ezt, kipróbálni.
Elsőre inkább a laptól, (ettől a cikkétől!) tanácsolnék el mindenkit, mint a kütyütől!
2019-03-03
08:52:44
#52510
SÁNDOR: #52538
Olyat tettem, amit még magamnak sem hiszek el.
Helyi fázisjavítást csatlakoztattam a fotózott csatlakozási helyhez. Még nincs 24 órája üzemben, de azóta több min-max leolvasást, törlést végeztem.
Az eredmény elgondolkodtató.

A min értékek közül a terhelő áram maradt a szokásos.
A hálózati feszültség továbbra is leesik 102 V környékére. Ez már szinte biztos, hogy a hálózaton végzett kapcsolgatások következménye.
Viszont a frekvencia nem ment túl az elfogadható negatív határon, pedig legalább három hálózati kapcsolás után töröltem az értékeket!

A max értékek közül csak a frekvencia ment fel a már tapasztalt 57 Hz közelébe.
Ez nincs rendjén, de még nem értem. Ha a kütyü tényleg fázisjavító, akkor ugyan úgy hathat az átkapcsolás pillanatában, mint a fix hálózati fázisjavítók a trafónál.

Ez a mérés egy nagyon hosszú belső hálózat végén működik. Több mérőkészülék kellene, legalább 6 darab, hogy minden fázist tudjak rögzíteni közvetlenül a mérő után és a felhasználási helyen is. Erre sajnos nincs lehetőség, de ha stabilizálódni látszik a mérés, akkor áthelyezem a műszert a kiindulási ponthoz, a főbiztosító táblához.

Meglátjuk. időrabló lesz, de talán megnyugtat. Azzal tisztában vagyok, hogy mondjuk bármilyen hálózati jelenség, tranziens is álljon a probléma mögött, az nem fog megállni az én belső hálózatom előtt. Azon is végigmegy, azon is okozhat belső tranzienseket, amelyek össze is adódnak a külső zavarokkal.
Ha ezeket segít érezhetően elsimítani a helyi fázisjavítás, akkor maradhat.

A végére a magyarázkodás.
Valóban fázisjavításban gondolkodtam, amikor bevillant, hogy sok földbe döngölő véleményt olvastam a "szuper", a "villanyszerelő ajánlja" típusú fogyasztás csökkentő kütyükről.
Én ezekkel soha nem foglalkoztam, annyira gagyinak tartom őket.
Ismerek pár módszert, műkapcsolást, amivel meg lehetett állítani, vissza lehetett forgatni a mérőket. A régi mérőket.
Valamikor az egyik barátom volt a helyi áramkommandó vezetője, és a munkatársaival sok csibész áram tolvajt elkaptunk. Illetve olyan ártatlan emberekre bukkantunk, akik pl. egy ház kétfelé osztása után bekövetkezett drasztikus fogyasztás csökkenés miatt kerültek a kommandó látókörébe.
Az áram tolvajok segítői jellemzően áramszolgáltatós szakik voltak. Az ártatlanok általában a lakásmegosztáskor egy szerencsétlen áramköri szétválasztásnak lettek a "nyertesei".

Egyszóval számolgattam, hogy mennyit veszítettem eddig a kihullott készülékekkel. Illetve mennyit nyertem azon, hogy a nevemre vettem a mamát tv, telefon és internet vonatkozásában, mert ezzel a csomagmódosítással én kaptam jelentős kedvezményeket. Az egész fázisjavító (fogyasztás csökkentő) csodakészülék ára belefért a nyereségbe, ezért hirtelen felindulásból megvettem.

Innentől a Háry jános topicba tartozna a dolog, de szerencsére még csak annyit tudok állítani a fogyasztásmérő műszert nézve, hogy a csoda kütyü bedugása plusz teljesítmény felvétellel jár. (Meg tisztességes szikrával a dugaljban.) A fogyasztás 1-2 sec után kicsit visszaesik, leng párat, majd stabilizálódik egy, a bedugás előttinél néhány százalékkal magasabb szinten. Tehát nem, hogy csökkent volna, hanem látszólag növekedett a fogyasztás. Pár perc után a szokásos, az 50 Hz alá csökkenő frekvencia lengések tompultak.
A fogyasztáson nem látható csökkenés. Nagyon kicsi a terhelés és mivel állandóan és durván változik a feszültség, nem lehet eldönteni, hogy van e hatása a kütyünek.
Nem is ezért tettem oda. Amiben nem hiszek, azt nem akarom reklámozni. Nekem tökéletesen elég lesz, ha nem száll el rövid időn belül újból a kerti wifim tápegysége.
Ha lesz valami fejlemény, jelentkezem. (Addig is a koszt jó, a nővérkék rendesek, csak az örökmozgós szabadalmas szobatársam elviselhetetlen...)
BJACA: #52539
Szia Sándor!

Ha segít a megértésben, akkor vettél egy jó drága ~5uF-os kondenzátort bedobozolva. Ezért szikrázik akkorát bedugáskor.

www.villanylap.hu/hirek/2934-a-villanyszamla-alkonya

Az biztos, hogy hatással van a hálózatra, vagy eltolja fázisban a feszültséget és az áramot, vagy közelebb hozza, ez a fogyasztóktól függ, hogy induktívak, vagy kapacitívak.
Azt a feszültségesést kellene még valahogy megfogni. Az biztos, hogy semminek nem tesz jót, ezért lenne jó láthatóvá tenni. Legjobb lenne direktben mérni a hálózatot, csak az érintésvédelmileg okoz problémát.
A kis búgós relénél jobb lehet egy transzformátor szekunderére kötött hangszóró, az 50Hz-re egy házimozi mélyládája, vagy egy autós "buffogó", és annak a hangját felvenni vagy telefonnal, vagy egy számítógépre kötött mikrofonnal.


2011-04-30
13:07:02
#14030
A háromfázisú motornál üzemszerűen a három fázis mágneses tere 120 fokban van eltolva egymástól, ezért hoz létre forgó mágneses teret. Ez a 3 fázis szinuszgörbéinek eltolásából és a tekercselés térbeli elhelyezéséből adódik. Ha egy fázisról működtetjük akkor a két kieső fázis eltolt mágneses terét kell pótolni, a kondival siettetni, az induktivitással késleltetni lehet, a fázis mágneses teréhez képest, de nem 120 fokban csak - jó esetben - 90 fokban. A vektordiagramon ez jól látható. Tulajdonképp ilyenkor csak egy kétfázisú motort kapunk, jóval kisebb teljesítménnyel.

A fénycsöveknél a fázisjavító kondi azért van, hogy a fojtótekercs induktív - meddő - teljesítményét kompenzálja, lehetőleg minél jobban a hatásos teljesítmény felé. Ha leveszed a kondikat, ezért nő meg az áramfelvétele, mert megnő a meddő teljesítmény aránya, csökken a hatásfoka.
A hosszabbítót azért kell letekerni a kábeldobról, hogy ne melegedjen, márkásabb daraboknál megadják mekkora maximális teljesítménnyel lehet használni feltekerve és letekerve.
2011-04-30
12:58:24
Előzmény: v_gy #14027#14029
v_gy.

Ezzel meg én nem értek egyet. Azért melegszik annyira feltekerve a hosszabbító, mert nem tud annyira hűlni, mint kitekert állapotban, amikor az egész felületén
tud hőt leadni. Az Ohmos ellenállás a hirtelen áramváltozásra nem változtatja az ellenállását, persze a melegedés hatására igen, de egy hirtelen áramlökés - mint ívhúzáskor - nem azonnal melegíti fel a vezetéket és nem olyan mértékben mint az áramlökés nagysága. Az induktív ellenállás - mint egy tekercs, esetünkben a hosszabbító - a gyors áramváltozás ellen hat, míg ki nem egyenlítődik. Minél nagyobb a változás, annál erősebb az ellenhatása, ellenállása.
2011-04-30
10:12:18
Előzmény: robert #14025#14027
Üdv

Ugyan nem mindenben értek egyet veled, de hát az nem oszt nem szoroz :)

Mivel bifiláris, igy az induktivitás szerintem kiesik.
Az hogy a feltekercselt jobban ellenál, az abból is adódhat hogy akkor pl. hegeszéskor igen csak melegszik,( ez miatt is nem ajállják azaz tilos dobra feltekerve használni) melegebb vezetőnek nagyobb az ellenálása..és ugye nem mindegy, hogy 20 vagy az 50C fokos a vezető hőfoka.

végyé
2011-04-30
09:25:29
Előzmény: v_gy #14023#14025
Egy vélemény:

>A bifiláris tekercs olyan tekercs, amelyet két huzal párhuzamos tekercselésével készítünk, amelyekben ellentétes irányban halad az áram.<

A feltekerés szerintem az induktív visszahatás elvén növeli a veszteséget. A kapacitív veszteség eleve adott a kábel szerkezetéből. Az ohmikus a hosszából.
Minél magasabb a frekvencia, annál inkább szükséges a veszteség és az egymásra hatás kompenzálása. Ezért speciális az adatátviteli (mikroáramú) kábelek érpárjainak oda-vissza sodrásos szerkezete.

Digitális műszerrel nem sikerült mérni az indulási áramlökést, de egy régi analóg lakatfogóval jól látható a csak soros ellenállásként bekötött kiterített, és a feltekert hosszabbító áramlökést csökkentő hatása közötti különbség.

Ez a "nyereség" a lehető legnagyobb veszteség, amit ha csak lehet el kellene kerülni.

A hegesztéshez, a fűnyíráshoz általában hosszabbítóra van szükség. Ha már hosszabbító, akkor én a direkt erre a célra készült narancssárga kínai "bóvli" hosszabbítókat ajánlom. Sok vitám volt már ebből, de az MT vezeték hiába látszik erősebbnek, stabilabbnak mint a nagyárúházi narancssárga, de nem alkalmas üzemszerűen használt, mozgatott hosszabbítónak.
Már a szabvány is előírja, hogy csak narancssárga lehet egy ilyen hosszabbító. De a lényeg a szerkezetében van. A bóvli Kínaiban az erek méterenkénti sodrat száma jóval kevesebb, mint az MT-nek. Még éppen jól hajlitható, eleve rövidebb az elemi szálak hossza, kisebb az ellenállása. MT-ből egy 50 métereshez kell a 3x2,5mm2. A bóvliból elég az 1,5mm2-es.
A rásütött repülő dugalja ugyan gyorsan letörik, de kicserélhető megfelelő védettségi fokozatú gumiházas dugaljra.

Lényeg, hogy hegeszteni összetekert, füvet nyírni pedig csak letekert hosszabbítóval szabadna. Fűnyírás után egyszerűen a földre kell dobni a kábelt lehetőleg egyenes vonalban. Feltekerni pedig csak a dugvillás végénél kezdve, lehetőleg egy méteres karikákban lazán kézben tarva (és nem a könyökükre tekerve) kell, de úgy, hogy a dugaljas végét folyamatosan vontatva húzzuk magunkhoz. Hagyni kell, hogy magától pörögjön, egyenesedjen ki. (A sár majd leszárad róla.) A kézben tartott karikának nem szabad 8-asolni.
Így a bóvli sokkal hosszabb élettartamú és kisebb veszteségű lesz mint az MT.
Nem fordulhat elő, mint az MT-nél, hogy a köpenyből kibújt kábel ér az ív felvételkor egyszerűen kirobban a kábelből.
2011-04-30
05:52:12
Előzmény: plaszlo #14022#14023
Üdv
Szerintem az nem fojtótrafó elven csillapit, csak sima ohmikus ellenálás miatt.
Mivel mind a 2 áramvezető szál fel van tekercselve igy bifiláris tekercselésnek számit elvileg (és gyakorlatilag is) a 2 mágneses tér kilotja egymást.
Nem jól látom....?

végyé

2011-04-29
22:48:08
#14022
v_gy,

olyasmi a feltekert hosszabbító, mint egy fojtótrafó, a hirtelen áramváltozásra az induktív ellenállása is változik és ez az őt létrehozó áramerősség változás ellen hat, csillapítja a meredekségét.
2011-04-29
11:13:21
Előzmény: sándor #14006#14016
"Az a baj a villanymotorokkal, hogy mindig annyi energiát "vételeznek" amennyi a külső terhelésük. egy villanymotor addig növeli az áramfelvételét, amíg "belerokkan". Amíg a vezeték rendszerének a keresztmetszete ezt egyáltalán lehetővé teszi. Amíg a folyamatosan növekvő áramát a vékony és nem erre a célra (túlterhelésre) készült vezetéke már a vezetésére elégtelen külső felületére szorítja ki. Általában ez védi, korlátozza a villanymotorok terhelhetőségét. Ez vonatkozik a motor tekercselésére is. És akkor még ott van még a vas telítődése is.
Ha egy villanymotor cosfijét javítani akarod, akkor elég csak túlterhelni. Mi gyakran alkalmaztuk ezt az energia megtakarítási módszert. Inkább járulékos hűtést szerkesztettünk, mert úgy jöttünk ki forintosítva jobban. De ezt a logikát láthatod bármilyen más elektronikai berendezésben is. "


No várjunk csak...........

<"direktben nem lehet hegeszteni, de hosszabbítóról igen" logika.
A hegesztő sem ohmos fogysztó, induktiv mint a motorok nagyrésze, akkor hogy is van ez?


végyé

2011-02-09
09:21:15
Előzmény: sándor #11560#11565
Szerintem a hálózati frekvencia "szabályozógombja" nem a lakossági szolgáltató kezében van. Annak országosan kellett 49Hz-nek lennie nem?

T.
payagyerekVálasz erre
2011-02-09
08:25:16
Előzmény: v_gy #11562#11563
Azt nem tudom, merthogy a kompót motorja, olyan kellemes munkapontban dolgozott, hogy a lehetséges 1200W helyett 500W körül fogyasztott. Miközben mégis üzemi körülményre felnyomott, 30bar-os kondinyomással volt terhelve.
Vagyis a kellemes konstrukció miatt, olyan kis terheléssel futott a motor, hogy azt is eltűrte, ha fázishasítós fesszabályzóval, levettem 170V-ra.
Ekkor, mégtovább csökkent a fogyasztása úgy, hogy közben a kimenő teljesítménye, változatlan maradt. (3,6-3,7kW)
A hangja sem változott, nem erőlködött.

190V-ig, változatlan fordulattal, változatlan szállítóképességgel durúzsolt.
Ekkor persze, úgy 50-60W-al, méglentebb csökkent a fogyasztása. Vagyis a 440-450W-ra lecsökkent fogyasztás, megugrasztotta a COP-ot.
Persze ezek már, nem etikus trükkök. Csak példaként írtam. (Nem illő hangoztatni.)
2011-02-09
05:56:43
Előzmény: payagyerek #11540#11562
Üdv

Igaz kevesebbet mér, de a motor tengelyvégén mért hasznos telyesitményed is lecsökken.
A medő fékezi is a mocit mert az áram (még ha meddő is) mágneses teret gerjeszt

végyé
2011-02-08
19:59:35
Előzmény: tutibor #11536#11550
ÁÁÁÁ!!!!

Váltóáram esetében milyen egyenletes áramról beszélhetünk? Hálózat esetében az elektronok oda-vissza rohangálnak 50x másodpercenként.

T.
villam64Válasz erre
2011-02-08
18:41:01
#11548
A diagonál ventilátoraim cosfíje 100 szokott lenni. Több villanymotort folyamatosan használó üzemeknél szokták a meddő teljesítményt ellensúlyozni.

Meddő teljesítmény kompenzálás (Schrack):elmu.hu:
Meddő energiagazdálkodás

Az elektromos energia előállítására, átvitelére és elosztására jelenleg szinte
kizárólag váltakozó áramot használunk. Ennél az energia fajtánál kétféle teljesítmény
fajtát különböztetünk meg. A legfontosabb teljesítmény természetesen a fogyasztó
által hasznosított teljesítmény, pl. motor hajtási teljesítménye. Ezt hatásos
teljesítménynek nevezzük. Az elektromos gépekben, készülékekben és
vezetékekben keletkező hő veszteség is ide tartozik. A hatásos teljesítmények
általános értelemben olyan teljesítmények, amelyeket a fogyasztó valamiképpen
kivesz a hálózatból, a fogyasztó semmiképpen nem ad vissza teljesítményt az
energia előállítónak. Az összes elektromágneses elven működő gépnél és
készüléknél, pl. transzformátor, fojtótekercsek és motorok, a működéséből adódóan
egy másik teljesítmény is fellép. E berendezésekben ugyanis a rákapcsolt váltakozó
áram frekvenciájának ütemében mágneses mező jön létre, majd megszűnik. Az
ehhez szükséges teljesítményt a hálózatból vesszük ki. Mivel azonban ez a
teljesítmény a mágneses mezőben nem kerül felhasználásra, csak tárolódik, a
mágneses mező megszűnésekor visszafolyik a hálózatba. Ezt a teljesítményt ezért
ingázó vagy meddő teljesítménynek nevezzük.
A mágneses mező meddő teljesítményének az energia termelő és a fogyasztó
közötti ingázó szállítása induktív áram segítségével történik, amely természetesen az
energiatermelőben és a vezetékekben veszteségi hőt hoz létre. Ezért kívánatos az
energiatermelőt és a vezetéket mentesíteni e meddő teljesítménytől, mert utána
mindkét berendezés jobban terhelhető hatásos teljesítménnyel és ez által jobban
kihasználható.
Az induktív meddő áramtól mentesítés a legjobban egy hasonló fajtájú meddő
árammal érhető el, amely azonban ellenkező irányba folyik, és ez által megszünteti,
illetve kompenzálja az induktív meddő áramot. Ezt a követelményt ideális módon
teljesíti a kondenzátorokban az elektromos mező létrehozásához szükséges meddő
áram, mert ugyanolyan ütemben ingadozik, mint az induktív meddő áram. Azonban
olyan időbeli fáziseltolódással, hogy (a kondenzátor megfelelő méretezése esetén)
létrejön kívánt kompenzálás. A meddő teljesítmény ezután már csak a fogyasztó és a
kompenzáló eszköz között ingázik. Ha tehát egy ilyen kompenzáló berendezést
közvetlenül az induktív meddő teljesítményt fogyasztóhoz kapcsolunk, akkor a
vezeték és az energiatermelő a legkedvezőbb esetben egyáltalán nem vezet meddő
áramot, így optimális hatásos teljesítményt szállíthatnak.
A meddő teljesítmény kompenzálás értelme tehát elsősorban a nagyobb energia
forgalmú elektromos berendezések gazdaságosságának növelése.
Jelenleg érvényes villamos energia vételezésére vonatkozó törvény módosítása
1999. 07. 01-jén, árszabás modósítás 2006. 01. 01-jén lépett életbe.
A meddő villamos energia elszámolása:
- nagyfeszültségen: 40%
- középfeszültségen: 30%
- kisfeszültségen: 25%
A fenti értékeket meg nem haladó induktív meddő energia díjmentes.
A határértéket meghaladó meddő energia igénybevétele esetén pótdíjat kell fizetni.
A kapacitív meddő villamos energia esetén díjat kell fizetni az összes meddő energia
után.
Meddő energia díj:
- nagyfeszültségen: : 2.10 Ft/kVArh
- középfeszültségen: 2.50 Ft/kVArh
- kisfeszültségen: 3.50 Ft/kVArh
A Meddő energia kompenzálás előnyei
Gazdasági: A havi villanyszámla értékének a csökkenése.
Műszaki: A fogyasztói meglévő berendezés és vezetékek több és nagyobb
hatásos villamos energia vételezését teszi lehetővé, hálózat fejlesztés
megfizetése nélkül.
Kompenzációs módok
Egyedi kompenzálás: Az egyedi kompenzálásnál a meddő teljesítmény
közvetlenül a fogyasztón kompenzálódik a vezetékek szükségtelen terhelésektől
való megkímélése érdekében. Az egyenletes kapacítiv terhelés, de gyakori
fogyasztói terhelésingadozás nem kívánatos túlkompenzálást és ez által
feszültség növekedést okozhat. Előfordulhat alulkompenzálás is, ilyen esetben a
szolgáltató felárat számláz ki. Egyedi kompenzálás előnye abból adódik, hogy a
vezetékek mentesítve vannak a meddő áramtól. Az egyedi kompenzálást főleg
aszinkron motorokhoz, transzformátorokhoz, egyenirányítós hegesztőkhöz,
valamint kisüléses csövekhez használják.
Csoportos kompenzálás: A csoportos kompenzációnál több általában helyileg
egymás mellett lévő, egyidejűleg működő induktív fogyasztó van kompenzálva. A
fogyasztók és a kondenzátor közösen kapcsolhatók be egy kapcsoló készülékkel.
Ezt a kompenzáció módot több motor vagy csoportos világítóberendezések
esetén alkalmazzák.
Központi kompenzálás: Ott, ahol a teljesítmények ingadoznak és ez által
gazdaságtalan alulkompenzálás, vagy veszélyes túlkompenzálás léphet fel, a
szükséges kondenzátor teljesítményt a szükséglethez kell igazítani. Ez egy olyan
szabályzóval történik, amely a fázisszög névleges-tényleges értéke
összehasonlításának megfelelően automatikusan kondenzátorcsoportokat
kapcsol be, ill. ki. A központi kompenzáció előnye az automatikus, a
csatlakoztatott fogyasztók teljesítmény szükségletéhez illesztett kondenzátor
teljesítmény.
Vegyes kompenzálás: A fontosabb fogyasztók egyedi kompenzálása. A maradék
csoportos vagy központi kompenzálás.
A szükséges meddőkompenzáció meghatározásának módjai
Számolással: A hatásos és a meddő energia egymáshoz történő hasonlítása,
amelyből a szükséges kompenzáció meghatározható.
Méréssel: Amikor helyszínen teljesítmény analizátor kerül felszerelésre és annak
a mérési eredménye, határozza meg a szükséges meddő energia kompenzáció
nagyságát.
Minden esetben javasoljuk a kompenzálni kívánt létesítmény hálózatra történő
hatásainak a műszeres vizsgálatát. Amennyiben a fogyasztói berendezések
üzemelésük során a hálózatot nem meg engedett felharmonikusokkal terhelik
(szennyezik) akkor szűrőkörös fázisjavító berendezést, kell alkalmazni. Ezért a
fázisjavító berendezés nagyságának és típusának az eldöntéséhez minden esetben
javasoljuk a helyszíni műszeres vizsgálat elvégzését.

www.digita.uw.hu/VillM/muvek_04.pdf
www.homebizwealth4you.com/energoraab/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=68&lang=hu
payagyerekVálasz erre
2011-02-08
17:29:13
#11540
Mértem hőszipkát. Azt tapasztaltam, hogy ha rontom a kompót (motor) cosFi-jét, akkor kevesebbet mér a forgó tárcsás villanyóra.

(Persze az erőmű turbináját-generátorát, ugyanúgy terheli, de jelen esetben a villanyóránk szerint vizsgálódunk.)
2011-02-08
17:19:46
Előzmény: robert #11537#11539
Nehezemre esik elhinni, hogy ez a méretében mindenesetre elég szerény készülék, képes lenne a nagy áramfelvételű készülékek alá, mintegy kisimítani az áramot.
Párhuzammal élve: Nem éppen apró körgátakkal védik a kikötőket, némileg kisimítva annak vizét, a hajók számára.
Jelentősebb kapacitást várnék el tőle, mint amit a mérete sugall.
Egyébként meg korrektül be kellene vizsgálnia az arra hivatott intézetnek.
2011-02-08
17:17:56
Előzmény: robert #11537#11538
Ez a leirás a gyakorlatban is igy van.
A kerdés csak az, hogy neked a (cos) stabil hálozatnál már eleve 0.94, vagy az elérhető maximum.
Ha nem éred el az elérhető maximumot, akkor kezd hatni a készülék.
Ezt egy fogyasztásmérővel megnézheted.2011-02-08
17:00:10
Előzmény: tutibor #11536#11537
Én úgy tudom (de utána kellene olvasnom), hogy a meddő teljesítményt nem méri a villanyóra. A fázisjavítástól hatására nem fogsz kevesebbet fizetni. A villamosműveknek jó, mert kevésbé terheled a hálózatát.

Ha helyi fázisjavítást végzel, akkor csökken a hőképződés a saját vezetékeiden, valamivel kisebb vezeték-keresztmetszet is elég, csökken a beruházásigény.
Persze jó lenne számszerűsíteni (nem a reklámban szereplő cumira gondolok).
2011-02-08
16:49:41
Előzmény: robert #11529#11536
A vaterán infrafilm vásárlásához már ajándékba adnak ilyet.

Ha stabil a hálozatod 230v akkor nem kell kisimitania semmit.
Nekem egyszer valaki úgy magarázta hogy ez olyan mint a hajó a tengeten.
Ha sima a viz kis energiabefektetetéssel is jól lehet halad, de ha hullámzik nyomni kell neki.
Az elektronok is a kisimitott, állandó áramerösséget szeretik, nem kell küzdeniük, ami + energiát igényel.
2011-02-08
14:40:10
#11522
Intelligens Villanyáram Fogyasztás Csökkentő Készülék

A termék működése a legújabb és a legnagyobb hatásfokkal bíró német és tajvani elektromos energia megtakarítási technológián alapul. A sikeresen kifejlesztett készülék sokkal hatékonyabb, stabilabb és biztonságosabb, mint elődei. A dr.Watt fázisjavító készülék segítségével a végfelhasználó stabilizálhatja a felhasználási helyen eddig állandóan ingadozó üzemi feszültséget, mellyel villamos energiát takarít meg és meghosszabbítja az elektromos készülékeinek élettartalmát is.

Alkalmazása:

A készüléket célszerű a villanyórához legközelebb található 230V-os fali aljzatba (konnektorba) dugni, így párhuzamos kapcsolásba kerül a többi fogyasztóval és a villanyórával is

A dr.Watt széles körben használható az általánosságban használatos indukciós elven működő készülékeknél, mint légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, hűtő, indukciós sütő, ventilátor, fénycső, szivattyú, valamint minden villanymotorral és hagyományos vasmagos trafóval működő készülék, stb...

Alkalmas háztartási használatra, hétvégi házakban, cégek telephelyén, üzletekben, kisebb méretű műhelyekben és gyárakban, közintézményekben, stb...

Hogyan működik?

1. A Manostat Technológiát a feszültség stabilizálására és az ingadozó feszültség kialakulásának megelőzésére használják. A fázisjavító technológiának és a feszültség stabilizálásának köszönhetően akár jelentős villanyáram fogyasztás csökkenés is elérhető, valamint az elektromos készülékek, berendezések, izzók, fénycsövek, stb. élettartalma is jelentősen meghosszabbodik.

2. Gyakori áramingadozásoknál, mikor instabil feszültség kerülne készülékeinkbe, a dr.Watt megakadályozza
az ingadozó áram közvetlen bekerülését elektromos hálózatunkba. A készülék stabilizálja és megszűri a beérkező áramot és ezt továbbítja a hálózatba csatlakoztatott elektromos berendezések felé, mellyel megóvja
készülékeinket a drasztikus áramingadozásoktól.

3. A készülék egy speciális, elektronikusan vezérelt kapacitású kondenzátor segítségével tartja szinten a bejövő áramot, melyek köszönhetően az összes készülék hatásfoka javul és ezzel elkerülhető a felesleges villamos energia fogyasztás.

4. A dr.Watt éjjel-nappal, a nap 24 órájában, az év 365 napján megszakítás nélkül használható, saját energia fogyasztása pedig gyakorlatilag nincs, mivel nyereséget termel.


Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Áramfogyasztás Csökkentő
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva