Biosolar Forum  =>  VÍZ  =>  Fúrt, ásott kutaklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-08-07
07:30:03
Előzmény: takyka #51122#51124
>Egy előnye van az enyhén gázos kútnak, nem szökik el a levegő a hidrofortartálynak használt bojlerből. :-)
:DDDD
2017-08-06
19:03:57
Előzmény: zsezse #51110#51122
Szia,

Én tudom miről beszélsz. Az én kutamból is gázos víz jön fel. A hűtéshez nem tudok 300L/ó alá menni, mert különben szép lassan felgyűlik a levegő a csőrendszerben és a szivattyúházban(sajna 3xfel-le megy a cső a pince plafonja és derékmagasság között. A magaspontokon megállnak a légbuborékok). Az tömegáram szép lassan csökken, míg le nem áll az áramlás.
A rendszer tömített, mert szeptembertől májusig simán megtartja a vizet a lábszelep.
Az öntözőszivattyúval nincs ilyen gond, ott az áramlási sebesség többszöröse a kritikus értéknek.
Egy előnye van az enyhén gázos kútnak, nem szökik el a levegő a hidrofortartálynak használt bojlerből. :-)

T.
2017-08-02
07:02:55
Előzmény: Paragon #51094#51110
szia
koszonom a jotanacsokat. idokozben kenytelen voltam cserelni egy masik tipusu szivattyura, ami egy un. onfelszivo tipus - olyan, mint a jelenleg is mukodo ontozom.
ez mar 5. napja hibatlanul uzemel folyamatos uzemben.

sajnos ebbol a legkisebb 500Wos a masik 360W tal szemben, de legalabb nem kell naponta arra rohanjak haza, h megint uresen jar a szivattyu.

hidd el, hogy nincs tomitetlenseg a szivo oldalon, mindket előszűrőben ugyanaz a jelenseg van: buborekok kepzodnek a felszivas utan. ennek magyarazatat nem tudom. En is csak akkor szembesultem ezzel, hogy ez gond lehet, amikor ezt a masik tipusu szivattyut vettem, hasznalni kezdtem.
ha a vizszint problemak lennenek, akkor gondolom nem lenne kepes 6-8 oran at folyamatos uzemmel termelni egy 1600W-os szivattyu?! mert ennyit megy estenkent a locsolo. A csopogteto rendszer ennek toredeket veszi ki.

update: tovabbra is kifogastalanul mukodik az uj szivattyu.
2017-07-22
15:10:16
Előzmény: zsezse #51066#51094
Szia!
Had erősködjek, és próbáljalak ismételten meggyőzni arról, hogy nem gázosodásról lehet szó.
Ha kis mértékű levegőbeszivárgás van, ezek a kerti szivattyúk játszva elbánnak vele, nem zavarja őket, legfeljebb a nyomó oldalon hallod a pattogó hangot. Ez a "kismértékű levegőbeszivárgás" akár több cm3 is lehet pár másodperc alatt, tehát nem is olyan kis mennyiségről beszélünk.Ennyi gáz nem szabadulhat fel a vízből, hacsak nem földgáz eret találtál. Amit nem bírnak a kerti szivattyúk, ha a szakadás, vagy levegőbetörés olyan mértékű, hogy a szivattyú forgórésze szinte teljesen levegőben forog. Ez a helyzet, ha a lábszelep a vízszint alatt van, nem fordulhat elő, ha a működés közben. Más a helyzet, ha a motor áll. ekkor, ha a lábszelep nem zár tökéletesen, hiába van a lábszelep a vízszint alatt, a rendszer lelevegősödhet, a szivattyú szárazon fut a következő indításkor.
Figyeld meg, a szivattyú elindulni nem tud.Ha ez a helyzet, ezen a nagyobb teljesítmény sem segít, legfeljebb a nagyobb szivattyú, nagyobb térfogatú levegőt képes elviselni, és a hiba később fordul elő, de elő fog fordulni.
Javasolt ellenőrzés: légtelenítés után, nyitott feltöltő csavar mellett figyeld meg van e vízszint csökkenés több óra elteltével. Ha a gázosodás a bűnös, amit én nem hiszek, akkor nincs vízszint csökkenés, ha a lábszelep átenged, a feltöltőnyílásból eltűnik a víz. Erre tippelek


2017-07-16
15:31:34
#51076
Sziasztok
Koszonom a valaszokat, de sajnos a leirtak nem illeszkednek az en esetemre.
Nalunk eleg magasan van a talajviz, igy esetunkben szo sincs "tulszivasrol" vagy tomitetlensegrol. Egyszeruen ahogy feljona melybol a viz valamilyen gazok fejlodnek benne es ez gyulik ossze. Szivo oldalra nem tudok automata legtelenitot tenni.
Masik vizkorrel ossze van csatlakoztatva levegotlenites celjabol (csappal elzarva persze)
Buvarszivattyot nem tudok lekuldeni es 3.6 bar orult sok is lenne (fogyasztasban is)
2017-07-16
07:06:06
Előzmény: zsezse #51066#51073
Hasonló problémával szenvedtem 6-7 éve, ásott kutam van, a vízszint éppen a hidroforok szívómélysége határán van, plusz még 20 méter cső a szívóágba, a kút ennyire van a pincétől ahova a fagyveszély miatt tettem a hidrofort. Télen is használom, a klotyók erről mennek.
Kiszámíthatatlan időközökbe lelevegősödött, és ilyenkor nagyon nehéz volt lelégtalaníteni, már azt csináltam hogy a hálózati vizet belevezettem egy T elágazáson a kútba lévő szívócső legmélyebb pontjára, közvetlenűl a lábszelep mögé. Így aránylag könnyen légtelenítettem, de télen nem járható út.
Valamint nyáron amikor nem figyeltem és kiszívta a kutat (nem éppen bőhozamú a kutam) kezdhettem előlről az egész procedúrát.
Meguntam a szopást (ráment 3 tömszelence csere, 1 leolvadt járókerék, és párszor tűzforró motorra értem haza, még jó hogy a félgagyi Einhell motor beépített túlmelegedésvédelemmel rendelkezik) és vettem egy kútba lógatható 26 ezer forintos Güde szivattyút. Ez tud 3,6 bar nyomást, ráépített úszókapcsoló van úgyhogy ha kiszívja a kutat kikapcsol magától, ennek 5 éve és aóta rá se kellett néznem, tökéletesen teszi a dolgát. Kellemesen csalódtam a számomra ismeretlen, Güde márkába.
Bocsánat, hazudok, múlt évbe ki kellett emelnem a kútból, a szűrőkosár évek alatt elkoszolódott, azt kellett kitakarítani.

Nem tudom, lehet butaságot írok, de amikor a szívómélység határán van a hidrofor, nem lehet hogy kavitál, vagy csak simán megszakad a vízoszlop, és attól lesz levegős? Ezesetben semmilyen tömítéscsere nem javít, mivel magába a rendszerbe keletkeznek mikrobuborékok, amik összeadódva random levegőssé teszik az egészet.


2017-07-15
13:21:07
Előzmény: zsezse #51066#51071
Zsezse,
Nekem a kerti szivattyúm 10 perc alatt szokás szerint lelevegősödött. Először a szívóoldali csatlakozásokat tömítettem, eredmény nem volt. Azután rá jöttem, hogy a kút vízellátása nem tökéletes, egy méter betoldva a szívóoldalba- ezáltal a lábszelep mélyebbre került- a probléma megoldva.
Nem volt még dolgom "gázosodó" vízzel, ezért szívó oldali tömítetlenségre, vagy kút vízszint problémára inkább gyanakszom. Az én szivattyúm kis légbeszívást folyamatos működés közben könnyedén elvisel, ilyenkor a nyomóoldal szinte "köpköd", a nyomás alól felszabaduló levegő pattogó hangot ad. Ha a szivattyú nem szív hosszas állás után, akkor tömítetlenség lehet bárhol, akár a nyomó oldalon is.

Ha a szivattyú nem szív hosszas állás után, akkor tömítetlenség lehet bárhol, akár a nyomó oldalon is, amennyiben a lábszelep nem tömít tökéletesen
2017-07-15
04:15:40
Előzmény: zsezse #51066#51070
Zsezse
Szerintem a légtelenítőt tedd minél magasabbra. Ha van elég helye a levegőnek akkor nem zavar be.
A fűtési rendszeremben a légtelenítő automaták mind kakasülőn vannak és bent maradt levegővel sosem volt gondom.
2017-07-13
18:39:41
#51066
sziasztok

van egy ilyenem: LEO Kerti szivattyú XQm 60 370W
falhuteshez vettem, hogy ez kis teljesitmenyu meg minden, de mint kiderult, nem alkalmas olyan kutakra, amelyek "gazosodnak"

a jelenseg az, hogy bizonyos idonkent - naponta 2x, vagy 2 naponta 1x - nem tudja mar felepiteni a nyomast, mert osszegyulik annyi levego a szivo csoben, hogy mar megszakad a vakuum

nem levegot sziv fel, egyszeruen beburekosodik a viz. a masik szivocso, ami belog ebbe a kutba, azon is ugyanez a jelenseg, de az a szivattyu valahogy elviseli. a szivocso aljan rugos labszelep van, a tetejen egy visszacsapo szelep, tehat nem a vizet engedi el, csak belevegosodik. masik agrol nyomast raadva minimalis levego jon ki a kezi legtelenito csonkon, utana ujra jo.

van otletetek, mit tudnek vele tenni a cseren kivul?

lenne most egy 500Wos, ami elvileg tudna ezen a kuton mukodni az elado szerint, de szeretnek minel kisebb teljesitmenyut erre a celra.
2017-02-16
11:09:21
#50676
LOWTECH SZIVATTYÚK A SZU-ból

Selejtezéskor találtam ezt a két lapot a kb 50 éves Ezermester-benherkulesVálasz erre
2015-10-04
20:33:48
#49370
Sziasztok! Valaki már fúrt ilyen módszerrel kutat? www.drillyourownwell.com/ Ez kötöttebb talajon is lehet elvégezni, és milyen mélységig lehet ezzel a módszerrel lefúrni?
2015-08-16
20:03:24
Előzmény: Gyuri #49153#49156
No, eddig már a duplájára nőtt a vízmennyiség. :-)
Ezekután kéne egy próbát tenni egy 9m-es szívószárral, hátha nem is a kútba szivárog be a levegő. Azon is nyernél egy kevés vízhozamot.

"Ha a szivattyúrész, vagy a szivóág szerelvényezése nem megfelelő és elejti a vizet, akkor"...
Raksz közvetlenül a szivattyú nyomó ágára, függőleges csővel, könyök, törés nélkül egy tartályt. A tartály tetejére meg egy kis csapot. Ezen a csapon keresztül tudod először felszívni a vizet. Normál üzemben a csap zárva van. Amikor a szivattyú megáll, a kútból származó buborékok szépen felmennek a tartály tetejébe. A következő induláskor a járókerék vízben fog állni, kénytelen lesz elindulni.
Időnként, amikor megy a szivattyú, megnyitod a csapot, kijön a levegő, feltelik a tartály vízzel, karbantartás kész.

T.
2015-08-16
11:03:43
Előzmény: takyka #49144#49153
Átraktam a visszacsapót a nyomóágba. A szivattyút is visszacseréltem a magyarra. Valahogy mindig többet tudott, és kevésbé volt levegős, ráadásul a fémkönyökkel, befér az aknába. Az eredmény 13 liter percenként :)
Sajnos a víz továbbra is levegős.
A kritikus pont az indítás lesz. Egy óra állás után, egy éjszaka állás után, egy téli állás után.

Ha megállítom és a szívócső 40 méteréből összejön annyi buborék, hogy nem tud megindulni, akkor nem lesz jó megoldás.
Ha a szivattyúrész, vagy a szivóág szerelvényezése nem megfelelő és elejti a vizet, akkor megint gondba leszek.
Egy próbát mindenképpen megér. Ha a jövőhéten szépen indul végig, akkor kiépítem az akna többi részét, és a nyomó ágat is lecserélem Hanco csőre, és beviszem a pincébe (ahol akasztok rá egy hidrofor tartályt, és egy nyomás kapcsolót ;-) )

UPDATE: 1-1.5 órát simán kibírt, tehát a víz nem levegős annyira, hogy gondot okozzon. Akkor már csak szerelési hibából szökhet a víz vissza a mélybe :)
2015-08-15
12:29:45
Előzmény: Gyuri #49139#49144
Veszel egy tesco gazdaságos guminmatrac pumpát, amit szívásra is át lehet állítani. Ezzel a szivattyú és a vcs között fel tudod szívni a vizet.
Egy normál állapotú tömszelence nem szelel...
T.
2015-08-15
07:54:40
Előzmény: takyka #49136#49139
Az ötlet jó, de hogy légtelenítem le a szivattyút? Utána felrakok egy 40 es pvc csövet ideiglenesen és keresztül pumpálom?

Ehhez nagyon jó szivattyú, és nagyon jól tömített szerelések kellenének...
Lehet egy próbát megér, de már marhára unok lemászkálni a 2 méteres aknába, a porba, a mocsokba, a fülledtségbe a szúnyogok és legyek közzé...

Most azon agyalok, hogy veszek egy 1000 literes műanyag tartályt, és két lépcsőben locsolok majd.
A két szivattyú megvan, már csak a szerelvényezés kell... Ha az esővizet belevezetem, azzal még környezet barátabbá válok... Bár gondolom egy rahedli újabb probléma elé nézek. ;)
2015-08-14
22:15:01
Előzmény: Gyuri #49135#49136
Próbáld ki, hogy a visszacsapót nem a szivattyú elé, hanem utána rakod. A szívóágban ugyanaz a folytás nagyobb vízhozam csökkenést okoz, mint a nyomó ágban.

T.
2015-08-14
19:41:46
#49135
Na mai megint haladtam.

Vett édesapám 32 es csövet 30 métert. Lekerekítettem a végét, és bevagdostam, hogy egyáltalán letudjam dugni.
Egy 3/4 es réz visszacsapót raktam a tetejére, majd felszerelvényeztem a pedrolló szivattyúra.
Felpumpáltam a vizet, igaz nagyon nehéz volt, nem is nagyon bírtam a kézi pumpával.
Feltöltöttem a szivattyút és elindítottam. Döcögősen indult, és levegősen jön, de jön.
Marha erős. A vízhozam ~10,5-11 liter percenként. Nem sok, de több mint valaha...


Holnap, ha lesz időm felszedem a szivattyút, és újra tömítek rajta mindent, és a könyököt ami a szerelvényekre csatlakozik felragasztom...
Nagy teljesítmény növekedést már nem várok... Talán ha nem szív több falsh levegőt, akkor nagyobb a hozam, és hatékonyabb...
2015-08-13
07:34:08
Előzmény: Gyuri #49107#49108
A vízhozam kevés az adott alkalmazásban, vagy a fogyasztás miatt aggódsz?
Az, hogy mekkora az egyes szivattyúid névleges teljesítménye, esetedben (és általában) nagyjából csak jelzésértékű információ. Az csak egy bizonyos munkapontban igaz.
Ha egy centrifugál szivattyút szívó oldalon folytunk, (mélyről, szűk csövön kell szívnia), akkor a szállított vízmennyiséggel együtt a fogyasztása is csökken.
Ha neked kb. 7m a szívómélységed és mindezt 20-as csövön keresztül abszolválod, akkor ne is számíts nagyobb hozamra, akármekkora szivattyút raksz rá.

T.
2015-08-12
18:38:36
#49107
Ma elpukkant az agyam, és a újra kötöttem a szívócsövet, és lecseréltem a magyar szivattyúra.
Amúgy szerintem nem 26 os, hanem 20 as a szívócső...
Szinte levegőmentes lett, a korábbi állapothoz képest, és 9 litert hoz percenként.
Ez 1,5 literrel több :)

Mondjuk a másik szivattyú a pedroló 850 watt, ez pedig 1000 watt os.
2015-08-11
20:27:00
#49102
Átbeszéltük édesapámmal. Hétvégén belepróbálunk egy 32 es KPE csövet kb 30 méteren... Elsőre lábszelep nélkül. Újraszerelvényezünk mindent...

2015-08-11
13:47:20
Előzmény: Ferke #49100#49101
9 méter, de már ástam egy 2 méteres aknát, tehát 7 méter a vízszint.
Az lehetséges, hogy 15 méteres szívócső alatt a 40 es cső valahol repedt, és nem csak lentről jön víz, hanem 20 méter környékéről levegő?
2015-08-11
13:20:53
Előzmény: Gyuri #49097#49100
Gyuri,

Mint már írtam, a legelső feladat, hogy a szívó oldali tömítettség a legfontosabb. Azért írtam, hogy a békaszelepes megoldás rögtön bukik, ha a kút csöveinek illesztése, ragasztása nem jó. Ha a 28mm-es KPE csövedre teszel egy lábszelepet, ami befér a 40mm-es csőbe annak nem volna szabad levegősödnie mikor le van állítva a szivattyú. De én még mindig azt gyanítom, hogy a mélyre esett vízszint a gond. 9 méter szerintem sok.
2015-08-11
12:31:58
Előzmény: Gyuri #49097#49099
Gyuri,

Takyka hasonló problémát így oldott meg: https://biosolar.hu/forum/show/28880#28880
2015-08-11
12:09:35
#49097
Elvi kérdés urak.

A mostani kutam gázos, lehetséges, hogy levegő nem a kút aljától jön, hanem valamelyik felsőbb rétegnél a cső tömítetlenségén szivárog be a vákuum hatására?

Mert ha igen, akkor a 40 es kutamba ledugok egy ~32 es kpe csövet a legaljáig, és telibe szívhatom a buborék mentes vizet?

Esetleg az aljára leküldök egy 3/4 es körbe reszelt visszacsapót, lábszelepnek.
2015-08-10
20:01:48
#49087
Most volt a kútfúró.
110-es kutat ajánl búvárszivattyúval. 5000-5500ft / méter áron tudnak fúrni.
Előtte próba fúrnak, feltérképezik a talajt, minden vízrétegnél szűrőt helyeznek el, az aljába kavics ágyat tesznek.
Kézzel max 30 méterest, géppel akár 300 méter mélyre is.

Szerinte egy 20-30 méteres elég lenne egy garantáltan 150 liter / perces kútra.

Ez 100-150 e Ft. Kicsit sokallom fűlocsolásra.
Ehhez szükséges egy közepes minőségű búvárszivattyú.

Egy m3 ivóvíz 300 Ft
Szerintem esténként 1 m3 vizet locsolok el. 3 hónap locsolás alatt 27000 Ft
Ha ivóvízzel locsolok, akkor 5 év alatt se térül meg...
Biosolar Forum  =>  VÍZ  =>  Fúrt, ásott kutaklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva