Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Milyen fütést válasszak?lapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2016-07-17
21:17:12
Előzmény: Gyuri #50074#50075
A villamos energia általában nem füstöl a környezetedre.
Új építés esetén a klíma az egyszerűbb, és olcsóbb, és gazdaságosabb.
Nem kell magadra irányítani, hogy fűtsön. Csendes, kis légmozgás beállítható. Én eggyel fűtöttem az épület közepén, az előszobában, ahol a legkevesebbet várakozunk, csak átmegyünk rajta. Sokat számít az elhelyezés.
Azt tapasztaltam a télen, hogy ventilátoros mozgatás nélkül is szépen áramlott szét a meleg a lakásban.
A gondot ott láttam, hogy a alsó sarkokhoz nem jut el ilyen gravitációsan a meleg levegő. Ezért tervezem 70 mm-e légcsatorna vezetését a hideg sarkokba, ahonnan vagy a klíma ventilátora szívja el a hideg levegőt, vagy külön ventilátor segítségével juttatom a beltéri szívó oldalára. Majd kitapasztalom.
Hogy milyen intenzíven kell fűteni, a ház szigetelése dönti el. Minél jobb a hőszigetelés, annál lágyabb lehet a fűtés.
2016-07-17
20:36:05
Előzmény: villam64 #50073#50074
Mire gondolsz?
Komfort? Én pl nem szeretem az áramló levegőt.
villam64Válasz erre
2016-07-17
19:28:50
Előzmény: Gyuri #50072#50073
https://biosolar.hu/forum/show/50041#50041
Pusztán fűtés gazdaságossága szempontjából nem nagy a különbség. Vannak egyéb megfontolandó érvek.
2016-07-17
19:08:45
#50072
Melyik a gazdaságosabb?
2 db 4.6 os SCOP os inverteres klímával fűteni, vagy egy 14 Kw os Vaillant kondenzációs kazánnal amelyik a hatodára letudja modulálni a teljesítményét?
Van olyan időszak, amikor árammal gazdaságosabb fűteni?
2016-07-17
17:33:56
#50071
Építkezés előtt állunk. Egy egyszintes 300m2-es irodaépületet/műhelyt kell építenünk. Gondolkodom mi lenne az optimális fűtési-hűtési, szellőztetési megoldás.
Fal: 38HS+10 cm grafitos Eps, padló 22cm Xps, tető 20cm grafitos Eps.
A fal a tető és a padló U értéke így 0,15-0,16 körül lenne, így a Biosolar-os kalkulátorral az épület hővesztesége:

Nyereségek / Gain
Elektomos berend. használatából / Equipments=0 kWh
Személyek által termel hő / Body heat=736 kWh
Ablakok szoláris nyeresége / Windows=2775 kWh
Napkollektorok hozama / Solar Collector=1 kWh
Összes nyereség / Effective Heat Gain=2985 kWh

Nettó energiaszükséglet / Net Energy Need=25267 kWh

Épület hőtechnikai jellemzője / Building Performance=90 kWh/m2a
Maximális kazánteljesítmény / Max Heat Power=11.7 kW

Ahogy olvasgattam a neten a levegős fűtés és hűtés csak a passzívházakban jó megoldás ahol a veszteség minimális. A levegőnek minimális a fajhője azaz nagyon kevés meleget tud szállítani, vagyis ha ezzel akarnánk fűteni akkor nagyon nagy mennyiségű levegőre lenne szükség (50 C° fölé a levegőt nem is lehet melegíteni, mert büdös lesz (ez a a porégés jelenség).

A szellőztető rendszerhez maximum a hűtést érdemes szerintem hozzákapcsolni. Itt is az azonban vigyázni kell, hogy a harmatpont alá ne kerüljön a mérséklet, mert folyni fog a víz szellőztetőből.
A fűtés esetén az olvasottak alapján érdemes csak hőszivattyút alkalmazni, de mivel ez a nagy hidegben kevés a hőszipka fűtőszálas megoldással rá kellene segíteni.A fűtőszálas rásegítésre viszonylag rövid ideig van szükség, ez nem olcsó, de cserébe nem kell a gázt bekötni és a kéménnyel vacakolni, ami nagy előny. Ha a hőszivattyúval akarunk hűteni is, akkor muszáj a falba is bevezetni a csövet, azaz padló is falfűtés kombinálva alkalmazni.

Alapvetően két verziót látok reálisnak,
- az egyik egy hűtő-fűtő hőszivattyú elektromos kiegészítő fűtéssel padló és falfűtéssel (itt értelemszerűen a hűtés csak a falban lesz) és egy sima hővisszanyerős szellőztető rendszer kombinációja, HMV is hőszipkával
Nagy hidegben a hőszipka valós fűtési teljesíménye kb. a felére esik, ezért kellene egy 24kW-os fűtési teljesítményű hőszipka. Pl. www.rifeng-hoszivattyu.hu/termekek/md60d-hoszivattyu-komplett-szett
Előny: napelemmel kiváltható a fűtés, nem kell gázt bevezetni
Hátrány: drágább
- a másik egy gázkazán padlófűtéssel és splitklímák a hűtésre és hővisszanyerős szellőztetőnrendszer. HMV gázkazánnal.
Előny: olcsóbb
Hátrány gáz és kémény kell, nem korszerű, napelemmel nem kiváltató.

A hővisszanyerős szellőztetés és a hűtés kombinációja nem szimpatikus számomra, mert ha nincs is vízcsöpögés attól még lehet nedvesség a cső falán amibe a baktériumok megtapadhatnak, stb.

Ti mit javasolnátok?
villam64Válasz erre
2016-07-16
16:46:31
Előzmény: szocsmarci #50066#50068
Ma amikor van SEER és SCOP nem hiszem, hogy 3 hónapra szánják. Szerver klíma egyszerű on-off klíma lehet, nincsenek speciális igények. Sokat fejlődtek a klímák az utóbbi években. Az új klímám paraméterei között 161 kWh-át terveznek hűtésre, és 933 kWh-át fűtésre éves szinten. A levegő-víz hőszivattyúnál pluszba van egy gáz-víz hőcserélő. Majd a rossz hatásfokú radiátorra vezeted. Ráadásul hideg pontok maradnak, mert a radiátor gravitációsan keringteti a levegőt. Padlófűtésnél folyamatos működés kell a padló tehetetlensége miatt. Nálam a klíma 2-3 óra alatt visszafűtötte a lakást légcsatorna nélkül a lakás közepén elhelyezve. Ugyanis éjszakára vissza van véve a fűtés.
A hővisszanyerős szellőzőben lévő fűtőszállal csak a hővisszanyerő veszteségét pótoljuk, fűtés mellett, főleg olcsóbb fűtés mellett felesleges, nem lenne értelme használni. A szellőzés mellett működő klíma könnyedén pótolja ezt a hőveszteséget. A hőszivattyúval csak a háromszoros árával van bajom, mert padlófűtéshez és HMV-hez jó lenne. Nálam is van vizes rendszer, és nem dobom ki, de a villany sokrétűbb felhasználást tesz lehetővé.
Nekem az előző klímám A+, -10 °C-os határ hőmérsékletén is simán fűtött. 140 ezer plusz 40 ezer szerelési költség 2,8 kW fűtési energia. A tervezett új háznál 3 db ilyen klíma 540 ezerbe kerül, és 8,4 kW fűtési energia. Három ponton elhelyezve még légcsatorna sem kell.
De, teljes adatom nincs. Az csak a következő fűtési idényben lesz. Az idén még a vegyes kazánnal is fűtöttem, van napkollektor, villanybojler. Ez egy számított fogyasztás a napelem rendszer miatt. A napelem termelését ehhez ki kell vonnom a fogyasztás mérő mért értékéből. Minden villany, nincs gáz.szocsmarciVálasz erre
2016-07-16
15:10:57
Előzmény: villam64 #50063#50066
A mai célra tervezett klímákat egy évben max 2-3 hónap üzemidőre használják. Nem tudom hogy hogyan viselkedne egy mai split klíma állandó üzem esetén. A szerverek klímái télen-nyáron üzemelnek, onnan lehetne tapasztalatot begyűjteni. Én gyanítom, hogy nem 100.000 Ft-os klímagépeket telepítettek oda.

"A vizes fűtésrendszer hatásfoka gyengébb a klíma hatásfokánál, mert nagyobb hőfokkülönbség, és gravitációs légáramlással dolgozik. A klíma gyorsan átmozgatja a fűtendő levegőt."
Ezt a kijelentésedet nem értem, de ennek ellenére állítom hogy nem helyes.

--- A hővisszanyerős szellőző elektromos rásegítéssel. ---
Ez egy érdekes rész. Igazolod, hogy 3x jobb a hőszivattyú, mint a tisztán elektromos energia. Ezt tudjuk. De Te a tisztán fűtési hőszivattyút hasonlítod össze a hővisszanyerős szellőzést elektromos ráfűtéssel. A hőcserélő hővissza-nyerése mondjuk 80%-os. Tehát csak az 1/5-ét kell ráfűteni, ami olcsóbbá teszi a komplett rendszer üzemeltetését, mint a tisztán elszívásos szellőzés.
Természetesen lehet hőszivattyúval rásegíteni, és ekkor az 1/5 rész 1/3-a lesz a villanyszámla. De ekkor kell egy komplett hőszivattyú.
Itt már olyan kicsik a számok, hogy számítás nélkül nem lehet mondani semmit a megtérülésről.


villam64Válasz erre
2016-07-16
10:20:36
Előzmény: szocsmarci #50061#50063
Igen, ha hőszivattyúval számolsz. Én klímával számolok. Az ára töredéke a hőszivattyúnak. Én egy klímával ( 3 kW ) kifűtöttem a gyengébben szigetelt 80 m2-es házam. Ez teljes kiépítéssel (A++, 4 kW), légcsatornával 500 ezer. Amennyiben nem légcsatornáznak, hanem 4 db klímát tesznek fel, akkor a kiépítéssel együtt 600 ezerbe kerül, és 4 külön szabályozott zóna. A villanyt a napelemekkel előállítja, üzemelési költsége 0 Ft. HMV külön bojlerrel, 0 Ft üzemelési költség. A villany éves alapdíja 1*12 000 Ft. Gázt nem tudsz előállítani, az havonta költségként megjelenik. A földgáz elégetése nagyon levegő szennyező. Ezt felesleges egy új építésnél betervezni.
A vizes fűtésrendszer hatásfoka gyengébb a klíma hatásfokánál, mert nagyobb hőfokkülönbség, és gravitációs légáramlással dolgozik. A klíma gyorsan átmozgatja a fűtendő levegőt.
A hővisszanyerős szellőző elektromos rásegítéssel. Ha nem hőszivattyú elvű (klíma, hűtőgép, hőszivattyú), akkor gazdaságtalan, 3-szor drágább az üzemeltetése a földgáznál. Nem mindegy, hogy 1500 kWh-át használsz el fűtésre, vagy 4500 kWh-át. Nekem az éves villany számlám 3000 kWh, plusz a 9000 kWh fűtés klíma nélkül. Tisztán fűtőszálban gondolkodni, csak a legminimálisabb felhasználás esetén szabad.

Én is kerestem hőcserélős megoldást klímával, nem találtam. Nálam eddig nem volt hőcsere télen. Az idén a klíma beltérihez menő egyik légcsatorna a külső levegőé lesz, a kültérihez meg megy egy belső kivezető légcsatorna. Eredmény jövőre.

800 000-1 000 000 a Tesla vagy Panasonic 7 kWh tároló. Ez elegendő éjszakára. Megtérülése végtelennek tűnik, viszont a mérőóra majdnem abszolút nullát mér.
szocsmarciVálasz erre
2016-07-16
09:36:11
Előzmény: villam64 #50059#50061
Kevés déli tájolású felülete van az épületnek, ezért került a nyugati oldalra a több.
Tehát 2,5 millióból kiépíthető a teljes szükségletet lefedő napelemes rendszer. Ez annyi, mintha gázzal építené ki a fűtési rendszert. Igaz, abban már benne vannak a hőleadók szobánként szabályozható a hőigénnyel.

A klímával légcserét és hővisszanyerést megoldani elég drága mulatság gyári elemekből. Az én begyöpösödött agyammal az alábbiakkal tudom elképzelni:

1. Levegő víz hőszivattyú (Mitsubishi Zubadan)
2. Hővisszanyerős szellőző gép
3. Légcsatornába építhető vizes fűtés rásegítő
4. Légcsatornába építhető elektromos fűtés rásegítő - csakhogy biztos legyen
5. Hagyományos radiátor vagy padlófűtési hőleadó - hogy még biztosabb legyen
6. HMV indirekt bojlerrel

1. 1 400 000 Ft
2. 500 000 Ft
3+4. 250 000 Ft
5. 800 000 Ft
6. 100 000 Ft
+ légtechnika csövek 300 000 Ft
Összesen 3,35 M Ft

Ha van napelem az épületen, akkor csak hővisszanyerős szellőzőgép kell elektromos rásegítéssel, és egy villanybojler.
Az csak 700 000 Ft.

De az elektromos padlófűtésről nem mondanék le - ha lenne tapasztalatom arról hogy működik a tisztán levegő fűtés, akkor talán. De most úgy gondolom, hogy valami meleg hőleadónak mindenképp kell lenni a szobában, mert az "természetes". Talán a naphoz, talán a körbe ölelő meleg anyaméhhez hasonló fűtés mindenképp szükséges.
2016-07-16
08:46:23
Előzmény: szocsmarci #50058#50060
szocsmarci,

Ilyen hőszigetelés (és átlagos használat) mellett ennek az épületnek a nettó energiaszükséglete ~10.000 kWh/év lehet, amiből kb 30%-ot tesz ki a szellőzési veszteség és szintén kb 30%-ot tesz ki a vízmelegítés energiaigénye (60%!).
-15 C külső hőmérséklet mellett a szükséges fűtési teljesítmény nem több, mint 4 kW.
Ez messze nem egy passzív ház.

Hővisszanyerős szellőztetővel az éves ÖSSZES energiaszükséglet 8.000 kWh alá csökkenne és maximális fűtési teljesítmény sem lenne több 3.5 kW-nál.

Igazad van, az elektromos fűtés lenne a legegyszerűbb, havi ~25 ezres teljes energiaszámla mellett.

Hőszivattyúval még vagy 2.000-3000 kWh megtakarítható lenne, kérdés, hogy megéri-e kiépíteni.

villam64Válasz erre
2016-07-16
08:31:43
Előzmény: szocsmarci #50058#50059
A klíma negyedannyit fogyaszt, mint az elektromos padlófűtés, és gyorsabb. https://biosolar.hu/forum/show/50041#50041
35 m2 sok. A nyugati veszteség. 35 m2 egyenlő 5,5 kW. ~2,5 millió. Ebből még energia feleslege marad. Nekem meleg vízzel az éves energia fogyasztásom 3000 kWh. Neki is kábé. Nekem bőven elég klíma fűtésre 2400 kWh.
Például én a klímával tervezem a légcserét is, mert felhasználható hővisszanyerőnek is.
szocsmarciVálasz erre
2016-07-16
07:19:35
#50058
Kezembe került egy építész terv árazásra. Kicsit furcsa volt, hogy csak vízszerelésre és klímára kértek ajánlatot, de a homlokzati rajzokon rengeteg napelem szerepelt, így érthető.
Kb 35m2 napelem a déli és a nyugati oldalon szépen felhelyezve a tető szinte teljes felületére.
A fűtés és a gázszerelés kompletten kb 2,5 M Ft lett volna jó minőségben tapasztalatom szerint. Az éves fűtési fogyasztása max 100.000 Ft, mert igen nagyok a hőszigetelés vastagságok. Tető 35cm, fal 25cm, padló 23cm! Gondolom az ablakok is 3 rétegű lesznek - mondjuk most már minden új ház elvileg 3 rétegű üvegezéssel kell készüljön, különben nem jön ki az 1,15 W/m2K.
A ház kb 100m2-es, a fűtési energia igénye -15°C külső hőmérséklet mellett 5-6kW, ennek kb a fele a légcseréből adódó hőveszteség.

Mennyi lehet egy ekkora házhoz tartozó napelemes rendszer kiépítése?

Én kicsit hiányolom a hővisszanyerős szellőzési rendszert, de erre nem kértek ajánlatot. Szükséges fűteni az épületet valamilyen módon - talán legideálisabb lenne elektromos padlófűtéssel. Ennek is van egy kis költsége.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Milyen fütést válasszak?lapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva