Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Megtakarítási lehetőségek vizsgálata
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2015-10-20
19:46:42
#49407
Harmincöt éve állítgatjuk az órát, de csak a baj van vele

Fábos Erika
Egy hét múlva kell átállítani az óráinkat a téli időszámításra. Harmincöt éve
állítgatjuk évente kétszer az órát, de egyre inkább úgy néz ki, hogy
feleslegesen és csak a baj van vele.

www.m.vg.hu/cikk/459390
villam64Válasz erre
2012-10-27
10:44:31
#34732

Az egyik hozzászólóval értek egyet. Az óra átállítás baromság. Elég lenne a cégeknek fokozatosan átállniuk más munkaidőpontra. És érdekes baromság a mavir megállapítása: A MAVIR szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, melyekből megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően látványosan változik, méghozzá csökken az esti órák terhelése.
- És a reggeli?


forrás: richpoi.com/cikkek/hazai/vasarnap-oraatallitas---szukseges-vagy-sem.html
"
Óraátállítás - Szükséges, vagy sem?

Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak. Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.

Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg.

Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetőségünk és éjjel-nappal sugározzák az adásokat.

A vélemények tehát ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk. Akár tetszik, akár nem, vasárnap mindenkinek át kell állítania az órát. Ha érzékenyek vagyunk erre, vagyis ha hajlamosak vagyunk ilyenkor a fáradtságra, vagy ha levertek vagyunk és rossz a közérzetünk, akkor próbáljuk a vasárnapi nap lehető legnagyobb részét pihenéssel tölteni.

MAVIR: gazdaságos a nyári időszámítás alkalmazása

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással - közölte a MAVIR.

A vállalat által becsült éves megtakarítás megközelítőleg 120 000 megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy város éves fogyasztásának felel meg, és körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját - fejti ki Bertalan Zsolt, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója a közleményben. Hozzáteszi, hogy a megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát fogyasztunk, ezzel redukálva szén-dioxid lábnyomunkat.
"
2010-12-18
14:04:14
#9843
Robert!

Én azt szeretném már látni egy tanulmányírótól hogy propagálja végre a már jól bevált népi építészeti dolgokat, a bioházakat, a kevés energiát felhasználó stabilizált földtéglát, stb.- stb.

Mennyivel egyszerűbb módon lehetne takarékoskodni!

Most építettek a közelünkben egy csupa üveg bevásárló központot. Aki engedélyezte és aki tervezte,....... egyikőjük sem szakmája mestere :( .

Bár van földhőnk de érdekel bárkit is? Ami használható lenne, még azt sem hasznosítják.
2010-12-17
17:30:59
#9820
Megtakarítási lehetőségek vizsgálata a magyar háztartások energiafelhasználásában
Szerző: ifj. Jászay Tamás, Dülk MarcellBiosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Megtakarítási lehetőségek vizsgálata
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva