Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Tervek - res81
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-06-14
16:13:47
Előzmény: szocsmarci #46643#46645
OFF

Annyira nem érdekel a foci, hogy már majdnem szégyenlem. :-)

T.
szocsmarciVálasz erre
2014-06-14
07:51:51
Előzmény: res81 #46635#46643
Egész jó a rajz, gratulálok - egy nem fűtésszerelőtől kiváló.

A kandallóhoz én sem tennék kazánvédő szelepet.
a., Mivel nincs puffer, és a házban lévő radiátorok és csövek víztartalma kicsi, ezért gyorsan átmelegszik a rendszer.
b., A hőcserélőnek van egy dt-je. Ha a kazánból kijövő víz 60°C-os, akkor a hőcserélőn áthaladva még mindig magasabb lesz, mint a radiátorokból visszatérő víz. Azaz nem 20C-os visszatérőt kap, hanem ~40C-t - ha a hőcserélő kicsi.
c., Begyújtáskor, amíg a kazánban melegszik a víz, addig is lesz egy kis gravitációs áramlás.
Ha biztosra akarsz menni, tegyél egy második csőtermosztátot a hőcserélő kazán oldalának aljára, ami a szekunder szivattyút indítja (ezt mondta Takyka). Persze a legbiztosabb megoldás mégiscsak a kazánvédő ESBE szelep, a nyomásesése elhanyagolható lesz.

- "Tehát szerintetek jól gondolom e hogy a 4kW-os vízoldali teljesítményű kandalló, majd alacsony előremenő hőmérséklettel, túlméretes radiátorokkal, megfelelő lehet a ház fűtéséhez?"
- Ha a ház hőigénye 4kW, és a radiátorok képesek leadni ezt a hőt, akkor igen. Csakhogy a kandalló előremenő hőfokát nem fogod tudni szabályozni puffer nélkül, az annyi lesz, amennyi fát raksz rá.

"A gázkazán onnan fogja tudni, hogy nem kell kapcsolnia, hogy nem megy majd le a hőfok a termosztátján beállítottra."
- Remélem a szobatermosztátra gondoltál, nem a kazán sajátjára! Úgy jó.
Villám írta, hogy le lehetne tiltani a szobatermosztátot, amikor üzemel a kandalló. Ez is jó ötlet, de tegyél egy kézi választó kapcsolót ide, mert lehet, hogy Neked nem fog beválni, vagy csak az átmeneti időszakban tudod használni. Amikor kint nagyon hideg van, akkor nem baj, ha párhuzamosan megy a gázkazán, és a kandalló - főleg ha a kandalló teljesítménye kicsi. Hidraulikailag nem baj, ha párhuzamosan van kötve a két szivattyú, de teljesítményben meg kell egyezzenek - erre figyelj oda.

Ui.: Spanyol-Holland meccs kezdés 21:00:00 <==> takyka 2014-06-13 21:26:46 ???
2014-06-13
21:26:46
Előzmény: grano #46640#46641
Leszögezem, nincs gyakorlati tapasztalatom benne, csak okoskodom...
Mivel a HCS primer visszatérő hőmérsékletre indítjuk a szekunder szivattyút, ezért induláskor, (amíg a kazán be nem indul igazán) néhányszor le fog állni, megakadályozandó a visszahűlést. Érdemes oda egy hiszterézissel rendelkező (pl. 70 be, 60 ki) cst-t rakni.

*** lásd ismét első sor.

T.
2014-06-13
21:03:41
Előzmény: takyka #46638#46640
takyka:
jobb ha van. Sokáig tud hűteni egy hideg rendszer induláskor még akkor is hamár fűtenek a radiátorok.Nekem a hőcserélő javított a kazánvédelmen, de nem az igazi.
Sőt mostanság inkább nem kazánvédő szelepen gondolkodom, hanem előre menő hőfoktartáson. (Nem keverőként hanem osztóként használni a szelepet.)
villam64Válasz erre
2014-06-13
20:30:24
Előzmény: res81 #46637#46639
Hűvösebb időben gyakrabban kapcsol a szobatermosztát. Te begyújtasz a kandallóba. Körül-beĺül félóra múlva melegszik fel a kandalló, és indul a szivattyúja. Eközbent a lakás annyira lehűlt, hogy a szobatermosztát indítja a gázkazánt. A két szivattyú zavarni fogja egymást, fojtani fogják egymást, és a kazánokból a hő elszállítását. A kandalló kevésbé örül ennek.
A hőcserélő valóban ront a rendszer hőfelvevő képességén. A lényeg, hogy a kandallóban tüzeléskor ne csökkenjen 60 fok alá víz hőmérséklete a kandallóban.

Sőt ! Nálam az ablakon is van egy nyitás érzékelő, mely a szellőztetés idejére megszakítja a szobatermosztát kapcsoló körét.
2014-06-13
19:38:36
Előzmény: res81 #46635#46638
Szerintem, ha hőcserélő van a kazánkörben, akkor nem kell kazánvédő szelep. Annyit kell csinálni, hogy a szekunder szivattyút a HCS elmenőjére telepített csőtermosztáttal kell indítani.

T.
2014-06-13
19:08:17
Előzmény: villam64 #46636#46637
Erre a szerepére nem is gondoltam a kazánvédőnek. Lehet hogy akkor ha régen lett volna ilyen kütyü, akkor soha nem mennek tönkre a régi kazánok?

A kapcsolási rajzom jó így szerinted?

Az utolsó mondatodat nem tudom így értelmezni, pontosítanál egy kicsit rajta szájbarágósabban?

Köszönöm!
villam64Válasz erre
2014-06-13
18:37:35
Előzmény: res81 #46635#46636
A kazánvédővel jobban jársz, mert a kandallóban lévő víz zsák nem rozsdamentes. 50 fokos víz alatt azon csapódik ki a kondenz víz, és korrodálja. Az égés sem lesz tökéletes, és a fagázok sem gyulladnak be a tűztérben, hanem cserben hagynak a kéményen át.
A háztól függ, hogy elég-e a 4 kW. A fa tüzelés lényege, hogy túl kell fűteni a házat, különben a fa leégése után, hamar bekapcsol a gázkazán, mert a hideg falak gyorsan elnyelik a hőt.
Én egy plusz relével tiltom a szobatermosztátot, amikor megy a kazán szivattyú, mert különben előfordul, hogy lehült a ház, a szobatermosztát meg bekapcsolja a gázkazánt, miközben ekkor elindul a kandalló szivattyúja, csak még hőt nem tudott leadni, mert az még fél óra.
2014-06-13
18:00:47
#46635
Üdv!

Remek dolog az internet. Bárki néhány nap alatt profi központifűtés-tervező lehet és akkor sincs baj, hogyha valamit rosszul csinált, hiszen egy ilyen kiváló fórumon rögtön segítenek és kijavítják. Ez lenne a kérésem nekem is. Mellékelem a rajzot és örülnék, ha átfutnák a hozzáértők.

Egyébként semmi bonyolult sincs benne, talán kicsit rendhagyó hogy „már kész a tető és most húzzuk fel majd a falakat“, magyarul a kandalló lett meg előbb és ezután jönne a gázkazán.

A rendszer úgy működne, hogy hőntart a gázkazán és amikor otthon vagyunk, begyújtunk a kandallóba, a csőtermosztát kapcsolja a két szivattyút és onnantól a kandalló viszi a fűtést. A gázkazán onnan fogja tudni, hogy nem kell kapcsolnia, hogy nem megy majd le a hőfok a termosztátján beállítottra.
Ha leégett a tűz, akkor viszont leállnak a szivattyúk, mert hül a kandalló vize, majd elkezd hülni a ház is és bekapcsol a gázkazán, mert eléri a kapcsolási hőfokot a termosztátja.

Kössetek bele egész nyugodtan, nyilván azért vetem fel itt ezt a dolgot, mert a tervnek tökéletesnek kell lennie és Ti látjátok át rendesen az egészet előre!

Amiben bizonytalan vagyok, az a kandallóm teljesítményének elégsége. Ami ugyebár 4kW. Ez nem sok, viszont van egy olyan gondolatom ezzel kapcsolatban, hogy mi van akkor, ha ezt is úgy vesszük mint ahogy a kondenzációs kazánról szoktak értekezni, vagyis hogy a hőntartáshoz kis teljesítményt használ és alacsony előremenő hővel+nagy hőleadó felületekkel lehet optimális a használata. Tehát szerintetek jól gondolom e hogy a 4kW-os vízoldali teljesítményű kandalló, majd alacsony előremenő hőmérséklettel, túlméretes radiátorokkal, megfelelő lehet a ház fűtéséhez?

A kazánvédő szelepben se vagyok biztos hogy bekerül. Új bélelt kéményem van, nem hiszem hogy bekátrányosodik a saválló cső.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Tervek - res81
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva