Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-03-06
17:44:33
Előzmény: robert #39210#39211
"Mivel te évek óta foglalkozol a témával, ezért találkozhattál olyan fogyasztókat, akiknek a igényei egybeestek a készülék szolgáltatásaival."

A NATI rendelkezik egy teljesítményvezérelt kimenettel is, amire mindig a rendelkezésére álló szabad energiát irányítja, így alkalmas arra, hogy HMV-t készítsen. (Ez egyben -egy vissza nem fordítható- tárolást is jelent)
A rendelkezésre álló szabad energia képlete:
Bejövő energia - villamos fogyasztók által felhasznált energia
Ezt a különbséget valós időben méri és valós időben szabályozza a kimenetet is.
A villamos kimenetek száma kettő, így lehetőség van a differenciált fel- és leterhelésekre is.

Mindent összevetve: a fogyasztói csoport igénye és a megtermelt villamos energia mennyisége közötti egyensúly felépíthető és fenn is tartható.
Ehhez nem szükséges semmiféle fogyasztói beavatkozás, a rendszer vezérlése gondoskodik erről.
A fogyasztónak egyetlen dolga van csak: megfelelően méretezni a rendszert, utána menni fog a dolog.
Ismételten hangsúlyozom, hogy ahol nem biztosított a felhasználás, oda nem való!!!

"Amíg a visszatáplálás elszámolása a jelenlegi (nullszaldó + átvétel) rendszerben működik, addig azt érdemes választani, és akkor nem drágább a megtermelt áram annál, mint amit a szolgáltatótól veszünk. Még ebben az esetben is csak épphogy. Szerintem egy fajlagosan drágább készülék üzemeltetése anyagilag bukta."

Igen, itt van a helyzet méregfoga!
A hálózati energiát annak 78%-os mértékű hálózathasználati díja terheli.
Amennyiben ezt az energia termelőjének kifizetik, addig fennmarad ez a látszólagos gazdaságosság, ami valójában nem az.
Nyilvánvaló, hogy az egyén szempontjából a saját kasszája a mérvadó, ám ne legyünk vakok!
A hálózathasználati díjat akkor vehetjük ki a mérlegből, ha nem használjuk a hálózatot!

2013-03-06
17:09:18
Előzmény: mWatt #39209#39210
mWatt,

Kösz, hogy jelentkeztél, így első kézből kapunk információt.

Mivel te évek óta foglalkozol a témával, ezért találkozhattál olyan fogyasztókat, akiknek a igényei egybeestek a készülék szolgáltatásaival.
Ha fel tudnál sorolni néhány olyan helyzetet, ahol mondjuk 10éves távon a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás, akkor az jó alap lenne a további beszélgetéshez.

Itt egy hozzászólás: https://biosolar.hu/forum/show/38250#38250
A hozzászólás lényege:
Amíg a visszatáplálás elszámolása a jelenlegi (nullszaldó + átvétel) rendszerben működik, addig azt érdemes választani, és akkor nem drágább a megtermelt áram annál, mint amit a szolgáltatótól veszünk. Még ebben az esetben is csak épphogy. Szerintem egy fajlagosan drágább készülék üzemeltetése anyagilag bukta.

2013-03-06
16:46:40
Előzmény: robert #38293#39209
Robert, engedd meg, hogy a rendszer megalkotóinak egyikeként válaszpoljak a felvetésedre!

"Van amiről már most is látszik, hogy működőképes ötlet ugyan, de csak nagyon speciális és rendkívül ritka esetben alkalmazható gazdaságosan. Szerintem a NATI is ilyen. Egy nem létező problémára ad megoldást."

Amikor a fejlesztés során még az igény megfogalmazásánál tartottunk, természetesen bennünk is felmerültek a felhasználással kapcsolatos alapvető kérdések.
A legfontosabb került a legelső sorba, pontosan ebben a formában, ahogyan itt megfogalmaztad.
Csakhogy az általad "nagyon speciális és rendkívül rikta esetnek" látott helyzet egyáltalán nem speciális és főleg nem is ritka, ugyanis azok az emberek, akik nappal nem otthon tartózkodnak -ezért ebben az időszakban természetesen nem is használják otthonukban a villamos energiát- nos, ezek az emberek valahol másutt tartózkodnak és ott használják. Jellemzően a munkahelyükön.
Természetesen ez alól kivételet képeznek azok a családok, ahol kisgyermeke(ke)t nevelnek, így reggeltől-estig otthon vannak, naponta mosnak-főznek, folyamatosan mennek a háztartási eszközök....remélem, nem kell tovább részletezni!
Visszatérve azokra, akik jellemzően nem otthon töltik a nappali óráikat, akik "nagyon speciális és rendkívül rikta esetnek" a reprezentásai.
A munkahelyeken, mindenütt vannak irodák, abban számítógépek, kávéfőzők, kézmosók, sok helyen fürdők is. Ezeket az eszközöket azok az emberek használják, akik nem az otthonukban tartózkodnak.
Ha egy kicsit szélesebbre tárjuk a kitekintés kapuját, nagyon könnyen találunk olyan helyket, ahol gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki, ahol pedig valaki éli az életét, az villamos energiát használ.
Szemben velünk van egy idősek otthona.
Ott 24 órás üzem az alap.
A mosógépeknek is.
Idősek otthona pedig igencsak sok van az országban.
Nem említettem még a napenergitermeléássel igen jól szinkronban futó idegenforgalmi létesítményeket, a panziókat, szállodákat sem.
Ezekben nincsen hétvégi üzemszünet, a légkondícionálók pedig az alapfelszereltséghez tartoznak.

Természetesen a NATI nem Kalmopyrin, hogy mindenre jó legyen, ám a megfogalmazást, hogy "nagyon speciális és rendkívül rikta eset"-ben lehet jó, nem látom teljesen megalapozottnak!

2013-02-04
09:48:33
Előzmény: kamarton #38286#38293
kamarton,

Rajtam is eluralkodik időnként a depresszió, főleg így a tél végén :)

Te is látod, hogy az állam, ha akar bármikor lecsap. Szerintem nem lehet lépést tartani velük, mindig kicselezhetik a polgárokat. Nincs biztos megoldás, utolérnek. A puszta létünkre is kivethetnek egy adót.

A tapasztalataim alapján azoknak a beruházásoknak a nagy része, amelyeket valamilyen félelem, pánik motivált, ráfizetéssel végződött. Ezért anyagilag jobban járunk, ha nem engedjük, hogy az érzelmeink döntsenek az eszünk helyett. Azt mondom, ha valaki nagyon fél, akkor vegyen aranyat, ássa el, jegyezze meg hova rejtette, hogy elő tudja venni, ha egyszer tényleg baj lesz.

Van amiről már most is látszik, hogy működőképes ötlet ugyan, de csak nagyon speciális és rendkívül ritka esetben alkalmazható gazdaságosan. Szerintem ez is ilyen. Egy nem létező problémára ad megoldást.


kamartonVálasz erre
2013-02-03
23:21:44
Előzmény: robert #38268#38286
Üdv, friss hús itt is.

Egyrészt ilyen kütyü könnyen elérhető, másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a zállam mindenre ráteszi a kezét. A napelem nagy hibája, hogy nem lehet a spájzban üzemeltetni, muszáj kitenni a napra. Az meg a magasból nagyon jól látszik. A talajszint alatti dolgok mind állami monopólium (kutat nem szabad sutyiban csinálni, csak engedéllyel - de ez ugye nem látszik, és a szabad kontra lehet közti különbség jól ismert), a napelem viszont nagyon is látszik.
A talajszint feletti dolgot (Nap) is csak egy tollvonás állami monopóliumnak nyilvánítani, akkor pedig jön az adó. Sőt, ha kicsit kaján akarok lenni, akkor a múltban is lehet állami monopóliumnak nyilvánítani... de ezt ne feszegessük, nem akarom áthágni a szabályzatot.

Másrészt: ha függetlenek akarunk lenni, az már nem pénz, hanem létkérdés. Csak jól kell eltalálni a napelemvásárlás időpontját, hogy épp a változás időpontja előtt vegyük meg (amikor még olcsó, de már küszöbön a hálózatkimaradozások korszaka), és utána a szükséges ideig működjön még (halál - 30..40 év, túl korai telepítéssel ebből kicsúszhatunk).

Nem vagyok nyugodt... (vészmadár vagyok, nem nyugodt :) )
2013-02-03
20:47:56
Előzmény: sw2janos #38260#38268
sw2janos,

Ismerünk ilyen kütyüket.
A dolog szépséghibája az, hogy napközben olyan kicsi a háztartás fogyasztása (ami egyébként persze dicséretes), hogy 50-200 Wattnál többet nem tudsz visszatáplálni, leginkább csak a standby-ban vegetáló készülékek fogyasztását kompenzálhatod vele.
Ezen segít, ha mindig otthon tartózkodik valaki, aki akkor kapcsolja be a mosógépet, amikor kisüt a nap :)


villam64Válasz erre
2013-02-03
18:31:25
Előzmény: sw2janos #38260#38262
Már évek óta létezik ez a rendszer. Kínai is gyengébb hatásfokkal, és német is. Ki ezt, ki azt használ itthon is.
Ez az én tervezetem. Bár a lényeges elemet, a feszültség függő kapcsoló modult, még egyetlen elektronikásból sem sikerült kisajtolnom. Túlságosan lenézett elem.sw2janosVálasz erre
2013-02-03
17:50:25
#38260
Helló Mindenki!
Megjelent Európában egy új, napelemes, vissza táplálós rendszer: kis teljesítményű, persze inverteres, mobil, amit a konnektorba lehet dugni.
A napi kis fogyasztásokat tudja megtermelni és így "megállítja", lassítja a mérőt.
Elvileg ilyet ma Magyarországon nem lehet használni, de szerintem többen venni fognak, hiszen e miatt nem kell a szolgáltatóval szerződni, nem kell ügyintézni és a lényeg: nincsen nagy beruházás.
Ki hallott már róla?
2013-02-03
12:26:31
Előzmény: Jesu #38243#38250
Jesu,

Ezen a témán sokat rágódtunk.

Amíg a visszatáplálás elszámolása a jelenlegi (nullszaldó + átvétel) rendszerben működik, addig azt érdemes választani, és akkor nem drágább a megtermelt áram annál, mint amit a szolgáltatótól veszünk.

Ha a nullszaldó lehetősége megszűnne és az átvett áramért sem fizetnének többet, a módszer csak akkor lehetne gazdaságos, ha tényleg azonnal fel tudnánk használni a megtermelt áramot.
Lakossági egyéni felhasználás mellett ennek nem sok esélyt adok.
Pont azért kezdtem mérni a fogyasztásunkat, hogy kiderítsem, mekkora teljesítményt tudnánk azonnal hasznosítani. Kiderült, hogy a termelés és a fogyasztás nagyon nem esik egybe, csak nagyon kis termelési potenciált lehet kihasználni. Nálunk jóval 300Watt beépített teljesítmény alatt.

Ezen lehetne javítani néhány órás, esetleg 1 napi tárolás lehetőségével (ami persze a költségeket növelné), és a végén eljutnánk a sziget-üzemhez.


PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED
2013-02-03
11:59:54
Előzmény: robert #38235#38243
Született egy (rész) megoldás a felvetett problémára.

Én aterzem a konstruktőri értelmezés indittatasat. Bármikor felrughato a jelenlegi rendszer. A politika a legosibb mesterseggel rokon.

Ugyanakkor ugyanazt érzem, mint a ph esetében az eneregiakulcsnal. Ez is csak egyfajta megoldás, nem a szent Grál. Persze az árat itt meg nem ismerjük. Ott már igen...
2013-02-02
14:38:25
#38235
www.microwatt.hu

"Amikor megfelelő mennyiségű napenergia áll rendelkezésre, akkor a rendszer a napelemek által megtermelt villamos energiával üzemelteti a rákötött
fogyasztókat, amikor pedig ebből nem áll rendelkezésre elegendő ehhez, akkor automatikusan visszatér a hálózati ellátásra.
A rendszer nem termel a közüzemi hálózatra és nem is tárolja akkumulátorokba a napelemek energiáját, az közvetlenül felhasználható. A rendszer tartalmaz akkumulátort, ám annak alapvetően nem energiatárolási, hanem az egyes elemek működését biztosító szerepe van. A kapacitása a minimális küszöb felett szabadon megválasztható, így adott a
lehetőség az áramszünetek minél hosszabb ideig történő áthidalására, szigetüzemi jelleg irányába történő rendszerfelépítésre.
A rákötött fogyasztók a rendelkezésre álló napenergia-mennyiség függvényében vagy a közüzemi hálózatról, vagy pedig a napelemekről üzemelhetnek, a kettős energia bevitel kizárt, így szinkronizálás sem szükséges.
Az átkapcsolás elektronikusan vezérelt, szakadásmentes áramellátást biztosít és a fogyasztók folyamatos működése garantált.

A NATI rendszer alapvető és legfontosabb jellemzője, hogy a villamos energia előállítása és felhasználása sem időben, sem pedig a felhasználó személyében nem válnak el egymástól. Az energia előállítása és felhasználása egy időben történik és a rendszerre kötött fogyasztók tekintetében egyenesen, a közüzemi hálózatot, vagy bármilyen más áttételt mellőzve történik. Ebből következik, hogy ott és olyan mértékben van értelme az alkalmazásának, ahol a napelemek által megtermelt villamos energia azonnali hasznosítása megoldott, vagy megoldható. Ezt a szoros követelményt némileg árnyalja az a tény, hogy az energiafelhasználás részben, vagy egészben HMV készítésre fordítható, így a rendszer kihasználhatósága 100%-os lehet, valamint a HmV-ben - hőenergia formájában- tárolt energia felhasználása időben elválasztható annak megtermelésétől.
A rendszer teljesítménye a fogyasztó igényeire szabható: 0,25 kVA - 2,7 kVA között építhető ki egy fázison."

A rendszer jellemzői:
automatikus (12/24 V) rendszerfelismerés és automatikus működési paraméterváltás;
automatikus váltás a hálózat és az inverter között;
szakadásmentes energiaellátás;
UPS funkció;
vészüzemi funkció;
alvó üzemmód (kikapcsolható);
tiszta szinuszos kimeneti jel;

A mintarendszerben:

Vezérlő
18 db PV modul (240 W,230W - 4240Wp, egy része sátor-szerűen K-Ny irányba)
6 db MPPT töltő (IVT 30A)
2 db VARTA akku (2x12=24V)
2 db Szinusz-inverter (SW-2000, 2*2000W)

2012-10-09
10:03:21
Előzmény: antiszalka #33969#33986
a studer valóban jó cucc (bibibi, enyim többet fog tudni), írtam is rá, hogy hasonló az elképzelés... ;)
valóban elég nagy a beruházási költség - megtérülési ideje, sőt, talán nincs is. MÉG! és nálunk! ugyanis külföldön már több helyen van olyan rendszer, hogy a napközben megtermelt és elfogyasztott (külön két hitelesített óra) energiáért sokkal többet adnak, mint a kitápláltért. ezzel is ösztönözve villám "mániáját", azaz a termeléssel szinkronozott fogyasztást. (már annyira nagy a napközbeni termelés, hogy nem tudják lekezelni a szolgáltatók, napközben van a völgy időszak!) és ha van egy ilyen rendszer, akkor ezt be lehet úgy lőni, hogy napközben termeltet "fogyassza el" mint akkutöltés, és este ezt a villanyt használja a ház. így már van reális megtérülése az akkus rendszernek, miközben nagy biztonságot is ad. Szeretem az ilyen intézkedéseket, nagyon nagy hatással vannak az energiatárolós rendszerek fejlődésére! szal már rég látom, a termékem igazán nagy piaca nem MO lesz...
antiszalkaVálasz erre
2012-10-08
19:26:34
Előzmény: Bous83 #33965#33969
nekem is sok elképzelésem volt, írtam is a Fórumra a svájci Studer fél megoldást, ami amúgy is aranyár. De: egy valamikori magyar invertergyártó szakembere azt mondta, hogy pl. az SMA 1100-1700- trafos hálózatra kapcsolós invertereket össze lehet kötni sima 12/230 voltos mondjuk 1000 wattos inverterrel, és hálóztanak látja azt az SMA. nappal simán lehet terhelni, nem igazán az akkuból megy a delej, csak éjszakára kell tárolni.
Az elv ugyanaz, az SMA ilyen cuccai is így működnek , de az IVT invertrek ára jó fele-harmada a többiekének, és jól beszerezhető nálunk.

Innét már csak kapcsoló automata kérdése elvileg. Az akku kímélve lenne, a zöm fogyasztás nyilván nappal van.

És ezzel a legnagyobb gond meg vagyon oldva: nevezetesen honnan vegyünk DC 150-250 voltos napelemrendszerhez MPP szabályzós 12-vagy 24 voltos nagyteljesítményű töltőt. Ez itt- megfelelő leválasztással egy sima 230 voltos lehet, elméletem szerint.

Vajon a gyakorlatban is ilyen egyszerű?

2012-10-08
16:53:13
Előzmény: antiszalka #33959#33965
"A családi házas telepíttetők zöme szeretne valamilyen hálózatfüggetlen megoldást is, arra az esetre, ha nincs ( vagy nem lesz) villany, általában nagy csalódás a megvalósíthatóság ára..."

Ezen ügyködöm két éve, még remélem 1, vagy talán 2 év, és kész... ;) (hasonló alapgondolatok végett is kezdtem bele)
legaborgoVálasz erre
2012-07-29
22:28:51
Előzmény: robert #32021#32025
A hűtőnél (No frost-os) pl. azt tapasztaltam, ha nem megy és egy rövid időre áramkimaradás és újra hálózaton, akkor beindul egy újabb hűtési ciklus. Ha épp megy a kompresszor, akkor nem örül az áramkimaradásnak - biztonsági szelep nyit, 5 perc várakozás. Tehát rá lehet bírni a plusz fogyasztásra, ami nem veszik kárba.

Sajnos még a napelemeim építése az első feladat, a nyáron valószínűleg eltart. 288 W-ot akarok először - 4x40 1,8W-os polikristályos elemből. Az inverterem bemeneti tartománya 14 - 28 V.

Talán a tél közeledtével elkészítem a két teljesítmény összehasonlító és vezérlő áramkört. Amivel nem csak azt akarom megállapítani, hogy melyik teljesítmény a nagyobb (a betáplált vagy a felhasznált), hanem állítható arányokat is szeretnék figyelni a majdani fogyasztó kapcsolgatásokra.
2012-07-29
19:30:55
#32022
Egy másik fórumon találtam erre az érdekes beszélgetésre.

Az érem két oldala
Szereplők:
A - egy ötletelő érdeklődő
G - egy bekapcsolódó érdeklődő
E - egy szolgáltató dolgozója

A:
Szeretnék összehozni egy félsziget invertert.
A napelem akkumulátort tölt, mikor fel van töltve akkor az inverter látna el egy pár fogyasztót, mikor már kezd lemerülni (de nem teljesen!) akkor visszakapcsol hálózatra.
Az "akkor visszakapcsol a hálózatra" nem az inverterre és a napelemre vonatkozik, hanem a fogyasztókra ! Nincs olyan állapot, hogy visszatermelés lenne a hálózatba.
Esetleg ha az akku már teljesen fel van töltve és nincs akkora fogyasztás, akkor egy másik inverter boylerbe elfűtené az áramot, de nem az a fűtőszál mint ami a vezérelt áramra van kötve hanem egy másik, esetleg automata mosógépbe való dupla fűtőszál 1200/700W.
A napelem vagy akkut tölt és biztosítja annak a pár fogyasztónak az ellátását, vagy vizet melegít.
Ha nem termel a napelem és lemerült az akku, akkor a hálózatból biztosítja a fogyasztók ellátását.
Nem visszatáplálás lenne csak mint egy szünetmentes táp, aminek az akkuját napelem tölti, nem sok teljesítményről van szó max 250W, TV, PC világítás. Az akku csak mint puffer szerepelne. Szünet mentes táp meg lehet nem?

A csatlakozás feltételeivel tisztában vagyok, nagyjából ismerem a szolgáltató üzletszabályzatát is. A rendszer nem csatlakozik (termelőként) a közcélú hálózathoz.
A hálózathoz csak fogyasztóként kapcsolódik, ehhez pedig nyilván van hálózathasználati szerződése ( mint minden más fogyasztónak is). Külön engedélyre nincs szükség.

Sajnos a napelemek látszódnak a tetőn.
A felharmonikusok jelenlétéből nem lehet megállapítani a visszatáplálás tényét, mert a mai fogyasztók jelentős része is termel a hálózatra ilyeneket ( szinte minden ami nem hőfejlesztő).
A feszültség megemelkedése az adott körzetben, viszont egyértelműen energiatermelést jelent. Ezért lényeges pl. az engedélyezési eljárásban a visszatermelés távolsága a trafóállomástól.
Átnézik az egész ház összes vezetékét? Mert hogy kívülről kimérni szerintem nem lehet.
A felharmonikusok jelenlétéből nem lehet megállapítani a visszatáplálás tényét, mert a mai fogyasztók jelentős része is termel a hálózatra ilyeneket ( szinte minden ami nem hőfejlesztő).
A feszültség megemelkedése az adott körzetben, viszont egyértelműen energiatermelést jelent. Ezért lényeges pl. az engedélyezési eljárásban a visszatermelés távolsága a trafóállomástól.

Műszakilag menni fog, de jogilag bele tudna-e kötni az áramszolgáltató?
Mindenesetre adhatnátok egy linket ahol le van írva pár szabályozás.E:
Ne tedd, ha az energiaellenőrök észreveszik nagyon megbüntetnek.
Azért, mert a közcélú villamos hálózatra csatlakozásnak szigorú feltételei vannak.
A "félszigeti "üzemóddal ezt nem lehet megvalósítani.
Továbbá nincs is értelme, egyszerűbb és teljesen legális a visszatápláló rendszer.

Hidd el, hogy igaz amit írok a fenti módszereket hivatalból üldözöm.
Nem akarok vitatkozni veled, de kapott már ki fogyasztó büntetést hasonló megoldás miatt.
Hogyan vették észre?
Időközönként vizsgálják a hálózaton lévő felharmonikusokat. és egyéb zavarokat. A Pali invertere rádolgozott a hálózatra és megemelte a feszültséget a környéken, mert nem volt szinkronban a közcélúval. Elszórt egypár TV-t.
Meg előfordul a "jó" szomszéd is.
Ha a villanyóra után házban, műhelyben, szobában van a milyen jogon, feltételek mellett ellenőrizheti hogy mi van a 230-ra kötve?
Üzembiztonság veszélyeztetésének gyanúja estén, joguk van, ha megtagadod az együttműködést leválasztanak a hálózatról.

A két vezetékhálózatnak nem lehetnek közös elemei.
Ha vannak közös elemek akkor szabálytalan.

A fogyasztó belső hálózata a mérőn keresztül csatlakozik a közcélú hálózatra, ezáltal vonatkoznak rá az üzembiztonságot előíró szabályok. Azaz a termelt villamos energiának az előírt paramétereken belül kell lennie (feszültség, frekvencia, felharmonikusok, fázisszinkron).
A szolgáltatók csak olyan berendezések rákapcsolását engedélyezi a hálózatára, amelyek a megengedett paramétereken belül működik és rendelkezik "rendszer engedéllyel".
Ha te egy nem engedélyezett berendezést kapcsolsz a hálózatra és abból a szolgáltatói területen kár keletkezik, megtéríttetik veled a keletkezett kárt.

Egyetlen megoldás van, dugós csatlakozás, egyik a szolgáltatói hálózaté a másik a te inverteredé. és a dugvillát oda dugod ahonnan az áramot akarod venni.
Minden automata félautomata átkapcsolás szabálytalan. Ez vonatkozik a nappali és a vezérelt kapcsolgatására is.G:
Nem mindegy, hogy az inverter kapcsol vissza a hálózatra, vagy a fogyasztó.
Ez azt jelenti, hogy galvanikusan nem lehetnek összekötve, vagy egy (vagy több) átváltó mágneskapcsoló sem lehet? Olyan mint a nappali / kapcsolt közötti átkapcsolás. Hisz, ha van egy saját szünetmentes áramellátásom (bármilyen akkus/aggregátoros) az is csatlakozik a hálózatra, és a bejövő hálózat függvényében válogat, csak a bemeneti figyelés nem a szolgáltatót figyeli, hanem a napelemest.
Nem tudom elhinni, hogy nincs jogom egy olyan berendezést használni, ami automatikusan leválaszt a szolgáltató hálózatáról, ha van saját áramforrásom.

A számítógép szünetmentes tápegységét sem dugdozza át senki. Akkor azzal mi a helyzet? Ilyesmi szerintem pedig elég sok helyen üzemel. Én még olyanról sem hallottam, hogy ehez engedélyt kellene kérni az áramszolgáltatótól!

Akkor hogyan működik az a szigetüzemű rendszer, ahol, a megtermelt energia az akkumulátorokban gyűlik, onnan használom, de ha netán egy hétig nincs napsütés, vagy bármi októl több energiát használok, mint amennyi tárolva van, magyarul lemerül az aksipakk, a rendszer automatikusan átkapcsol városi hálózatra. Persze, ha újra van saját delej, akkor meg visszakapcsol, azaz, leválik a szolgáltatóról.
Szépen dolgozik, semmilyen robotkar nem adja a kezembe a villásdugót, hogy dugjam át... (vagy ahova akarom).


E:
Nézz utána az adott terület szolgáltatói üzletszabályzatában.
Fent van a neten.
A szolgáltató nem fogja engedélyezni semmilyen házi készítésű inverter, inverterátkapcsoló, agregátor átkapcsoló megoldást. Még akkor sem ha az teljesen korrekten működne.
Természetesen gyári szolgáltató által elfogadott megoldás bejelentés után üzemeltethető.PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED

2012-07-29
19:23:29
Előzmény: legaborgo #32020#32021
legaborgo,

Nekem 2db 190Wattos mono panelem van és egy 300Wattos visszatápláló Steca.
A fogyasztás-csökkenés kimutatható ugyan, de nem jelentős.

Én is számíthatok a hűtőnkre, ami 10 percenként 190 Watt-al bekapcsol.
No frost, ezek sokat zabálnak, talán a tiéd is ilyen.

Próbálom a mosás, mosogatás, szivattyúzás és kenyérsütés idejének "intelligens megválasztásával" kiegyensúlyozni a fogyasztást. Egyéb sürgős teendőim miatt mást nem tervezek mostanában.

Milyen LED-eket használsz?

legaborgoVálasz erre
2012-07-29
19:10:58
#32020
robert

Jutottál valamire a nullszaldós visszatáplálással.

Én most fogok majd bele egy 300W-os MPT-s szinusz inverterrel, saját építésű napelemekkel.
Elolvastam az összes hozzászólást, és a PV - MPT szinuszinverter - Hálózat megoldást tartom jónak. Háromfázisú reteszelős mérőm van és lényegében akku mentes vagyok.
A ház világítása teljesen LED-es 12V-os egyenáramú hálózattal, amit egy átalakított PC táp lát el, ami 13,2V -on tart egy 17Ah-s akkut. A világítás teljes fogyasztása 80 W körüli ha minden ég 120 nm-en. Ezt a rendszert esetleg félszigetben működtetném, ha a betáp meghaladná a pillanatnyi fogyasztást, akkor tölteném az akkut.
Illetve kapcsolhatnám a hővisszanyerős szellőztető rendszeremet, talajhőcserélővel (kb. 150W). Erre télen nyáron szükség van.

Feladatok
1. Érzékelő elektronika (árammérők - komparátor) valaki megcsinálta már?

2. Fogyasztók kapcsolása ha kevesebb a fogyasztás, mint a betáp. (távvezérlős fogyasztó kapcsolásra gondoltam - azt hiszem az OBI-ban árulnak 4 csatornásat)

Nagyjából a fagyasztós hűtőm nyáron megoldja az állandó fogyasztást - ha a kompresszor megy 150 W, ha csendben van 250 W (nem tudom miért), ritkán semmit.
2012-03-13
16:46:19
Előzmény: antiszalka #27123#27127
antiszalka,

A Stunder megoldása (ami egyébként messzire nem Smart Grid) annyiban speciális, és azért drága, mert teljes leválasztást valósít meg, és még a pillanatnyi helyi felhasználásnak megfelelő teljesítményt sem engedi a belső hálózatra, habár ekkor nem lenne szoros értelembe vett visszatáplálás a szolgáltató hálózatába.
Egy ábra innen: www.studer-innotec.com/upload/temp/AN002%20Optimal%20solar%20backup%20(En).pdfVolt arról szó, hogy egy hagyományos hálózatra tápláló inverter bemenetére a helyi fogyasztásnak megfelelő energiát vezetünk, a maradékkal pedig akkut töltünk, majd az akku energiájával táplálva az invertert segítjük a helyi fogyasztókat.

Arról is volt szó, hogy egy szünetmentes áramforrás táplálunk napelemmel és hálózati árammal is, és a fogyasztók a szünetmentesről mennek. Ez utóbbi áll közelebb a Studen megoldásához.

Ha vannak 12Voltos fogyasztók is, akkor még egyszerűbb lehet a többlet elraktározása: https://biosolar.hu/forum/show/8939#8939A XANTAREX gyárt olyan invertereket, amivel minden: grid-tie, backup, sziget, félsziget, null-szaldós visszatáplálás megvalósítható.
Van hálózati csatlakozás, akkumulátoros energiatárolás, megújuló forrásokból származó energia fogadása, és a működés szabályai a felhasználás módjának megfelelően programozható, beleértve az is, ha a szolgáltató nem fogad energiát. Beállítás kérdése, hogy a hálózatot mennyire vehetjük igénybe, mennyi energiát táplálhatunk be, természetesen szünetmentes áramforrásként működik hálózatkimaradás esetén, stb..
Sok egy 4kW-os cuccért $2800 ? Talán nem!
PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED
antiszalkaVálasz erre
2012-03-13
16:20:28
Előzmény: villam64 #20267#27123
ÁLtalánosan a témához: amit már kitaláltak és eszköz is van hozzá ( és rettentő drága az eredeti) a svájci STUDER-INNOTECH honlapján van:
Többek között ezt kellen leutánozni és kiokosítani saját elképzelés szerint, olcsó, ám megbízható eszközök összekapcsolásával.
www.studer-innotec.com/upload/temp/AN002%20Optimal%20solar%20backup%20(En).pdf
Érdemes a logikát követni - jónéhány hozzászólás ezen a vonalon megy. A harmadik oldal ábrája a lényeg.
Egy biztos: hosszú távon - minden rosszra felkészülve - olyan és akkora rendszert érdemes otthon üzemeltetni, ami szükség esetén sziget üzemre is alkalmas. minél egyszerűbb átalakítással.

2012-01-29
17:30:16
Előzmény: robert #24180#24196
Róbert,

"Ha mindez párosulna a szűkebb környezetben megvalósított vezérelt fogyasztók rendszerével (kiterjeszteném néhány utca távolságra, a szűk földrajzi környezetre), akkor a szállítási veszteségeket meg lehetne úszni, és az országos teherelosztó dolga is egyszerűsödne."

Ilyen van, már írtam róla, ezt hívják smart-grid -nek, meg micro-grid -nek. Persze az egész világon gyerekcipőben jár, nálunk szinte még ismeretlen fogalmak ezek.

"Kíváncsi vagyok az "időzíthető fogyasztók" listájára. Rövid idejű tárolással kombinálva látom megvalósíthatónak a rendszert. Tárolás nélkül csak az állandó fogyasztás szintjén maximalizált termelést gondolom gazdaságosnak."

Nálunk csak a fagyasztóládák ilyenek. Igaz mind a kettő vastagfalú (10cm) + mindkettő alá további 10cm-rt tettünk. Így elégséges neki a napi 8 óra üzemidő. Ez a 8 óra persze az éjszakai áram. Szerintem ezzel olyan havi 70kWh*(50Ft-30Ft), azaz 1400Ft Spórolható. Jó befektetés, 1-2 hónap alatt megtérül. Ha jól tudom, más nincs is az éjszakaira kötve. (kivéve a biztonsági tartalék 120L villany bojler)

Abszolúte egyet értek a tárolás szükségességével. Folyamatosan olvasgatok e témakörben. jelenleg a "Flow" akkumulátorok a legígéretesebbek a háztartási méretekben.
Egy-két kiinduló link az érdeklődőknek:

www.en.wikipedia.org/wiki/Zinc-bromide_battery
www.zbbenergy.com/products/flow-battery/
www.redflow.com.au/redflow_A2Z

Reményeim szerint idén veszek egy 5kW/10kWh egységet. Majd meglátjuk...

2012-01-29
17:17:40
Előzmény: villam64 #24190#24195
Villam64,

Ez nem így van:

"Sajna Bous egy kicsit leállt az inverter fejlesztéséve"

Igaz mostanság elmaradt a tájékoztatás, ám ettől folyamatos a fejlesztés. (Olyannyira, hogy főállásban dolgozik rajta T.Gábor immár 14. hónapja.)

Valamelyik nap írtam Jesu-nak, csalok, azt illesztem be ide: :-)

"Az UPS-el? Persze, haladunk vele. Még ma is vitatkoztam a fejlesztősráccal egy két probléma megoldáson. Az egyik mai fő téma a kimenetre történő túltáplálás esetén teendők voltak. (Pl egy aszinkron féküzemben, vagy egy nagyobb hálózatra tápláló inverter, stb…) Szóval már nem csak az alsó szintű szabályozások, hanem a magasabb szintű szabályozások is nagyjából megvannak. Most próbálunk felkészülni a különböző kretén szituációkra, üzemállapotokra...
Pl ami jó hír, hogy a túláram védelem rendelkezni fog egy integrátorral, mely megbecsli a FET-ek belső hőmérsékletét, és a maxi közeléig engedi. Ez kell, hogy a kicsiről is elinduljon pl egy szenya hűtő."

Az a baj az egésszel, hogy hihetetlen sok idő kell hozzá, oly lassan halad. Az idő telik, látszat meg alig. Pedig a szoftver hízik szépen... ;-)
villam64Válasz erre
2012-01-29
16:28:26
Előzmény: Jesu #24186#24191
Nem tudod másként megoldani a fejlődést. Vagy álljunk le a napelemekkel, és maradjunk a mostani szinten.
villam64Válasz erre
2012-01-29
16:26:32
Előzmény: robert #24180#24190
Át akartam küldeni a villanyóráról a mov fájlt, de nem sikerült. A cél csak ez lehet a közösségi termelésben, ha többen csatlakoznak egy trafóra. Mérésről nem tudok, hogy mi történik, ha a trafókörzeten belül túltermelés van. Éves szinten mindenki nullszaldós, de nyáron délben többlet van. Milyen veszteségek vannak visszafelé. Nálam most külön van egy hűtő-fagyasztó, és egy fagyasztó. Ezek digitális időkapcsolóval külön időpontban 1/2 óránként kapnak 1/2 órát. felváltva működnek. Éjjel ritkábban engedélyezem. Jobb lenne a szigetelésük, akkor még gazdaságosabban lehetne működtetni. Az indukciós tűzhely ki-be kapcsolgatva dolgozik. Meglendül a villanyóra, majd vissza. Fokozattól függően mennyire van egálban napsütéskor. Mondjuk főzéskor, ha nem nagyon szükséges a hűtőnek mennie, akkor ebben az időben késleltetné a bekapcsolását. Sajna Bous egy kicsit leállt az inverter fejlesztésével, de ő csak egy konnektort tenne rá, ami nem igazán elég. A fejlesztés a német szolgáltatónál is az irányba megy el, mi az a fogyasztók, melyek kapcsolhatók, és nem zavarja a használatát.
Így ezekkel a módosításokkal, meg a nappal, az előző december-januárhoz képest 50-60 kWh-ával kevesebb a fogyasztásom. Tavaly január 209 kWh, most 146 kWh várható. Nincs visszatáplálásom, tehát nekem kellett összhangba hozni a termelést és fogyasztást. Például egy időben csak egy nagy fogyasztó menjen lehetőleg. A nagy fogyasztó, például sütés főzés, nappal a napelemek működésekor legyen legtöbbször. Az okos mérőkkel valószínűleg külön tarifák, több is bevezetésre kerülhetnek, és eldönthetem, hogy érdemes-e bekapcsolnom a fogyasztót, vagy ráér.
Én minél több naptetőt csatlakoztatnék a hálózatra, de ehhez kellenek az új rendszerek. Nem a földhivatali térképeket kell bekérni a visszatápláláshoz. Az azt jelent, hogy a szolgáltatónak fogalma sincs arról, hol szolgáltat. A fogyasztás növekedne, ha nem lecsúszott embereket nevelnénk, hanem gondolkodni tudókat. A szimpátia tüntetők is lefizetett ostoba emberek.
2012-01-29
15:53:59
#24186
Nem teljesen értem a felvetést. Kisközösségi vagy egyéni szinten kell szabályozni a fogyasztók ki be lépését?

Egyik sem egyszerű. Mindig is az igényekkel van a baj. Szemléletváltás nélkül nem fog menni segéd tárolók nélkül.

Elvileg az okos mérőket arra hivatkozva akarják elterjeszteni, hogy differenciálni lehessen további kategóriákat az árazásban, ezzel kényszerítve rá a fogyasztót a váltásra. Ez még jó is lenne, DE:
Nálunk ebből annyi fog lecsapódni, hogy a rendszer még inkább a szolgáltató hasznára és a fogyasztó kizsigerelésére szolgál majd.

Túl öreg már a királyfi, hogy ezt bevegye... :(
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva