Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-03-07
05:46:55
Előzmény: Bous83 #39244#39256
"Hát ez igen komoly probléma! A hatályban lévő szabványok szerint a hálózat és sziget üzem között csak és kizárólag relével, azon belül is extra nagy nyitótávolságú (minimum 1,5mm), mindkét vezetőt szakító relével (relékkel) lehetséges. Amennyiben ezt nem így tettétek, ne nagyon reklámozd, mert csúnya vége lesz, ha valaki megvizsgálja..."

Rosszul tudod.
Ha elolvasod a honlapon a leírását, akkor igen sok fölösleges kört megspórolunk.
A reklámozásról pedig annyit, hogy egyztettem az áramszolgáltatóval és hivazalosan leírták: elég bejelenteni.

"Ezek szerint ha nem egyezik meg a fogyasztó teljesítmény, és a napelem teljesítmény, akkor leáll az egész cucc? Na azért ezt ne mond! tehát mi van, ha 100W jön be, és 120W a fogyasztó? lekapcsolod, és visszaálsz hálózatra, és az akkut sem töltöd? hisz amit írsz, ezt jelenti, azaz nincs töltés-kisütés.."

Nem áll, hanem rövidebb ideig kapcsolja fel a fogyasztókat.
Az elvégzett elektromos munka egyezik meg mindig a bejövő elektromos munka mennyiségével.
Vagyis ha a bejövő teljesítmény a fele a kimenő teljesítmény-felvett teljesítménynek, akkor a fele ideig fog napelemről működni. A fele érték pedig annak az időnek a fele, mint amennyi idő alatt eléri a váltásküszöböt.
Ez az idő gyakran csak egy-egy másodperc.
De tényleg olvasd el a leírást, abban ezt is megtalálod.

"Nálam minden fogyasztó galvanikus kapcsolatban marad a hálózattal, csak az energiák áramlását befolyásolom rátáplálással..."

Ezek szerint hálózatpárhuzamosan csökkented a hálózati terhelést és a rákapcsolást végzed a relével?

"Nem sok eszköz van, amivel kapcsolni lehet,.."

Azért van ilyen.

"..ráadásul mivel a kimeneted nem szinkronban fut a hálóval, a dupla feszt folyamatosan, üzemszerűen tudnia kell, azaz 600-700V-ot, tehát csúnya, hogy nem relé teszi ezt."
Nem kell szinkronban lenniük, illetve nem emiatt kell a szinkronizált kimeneti jel. (A kompresszort hajtó aszinkron motorok átkapcsolása miatt kell a szinkronizált jel, ha ilyent -pl.hűtő- nem rakpok a kimenetre, akkor szimnkronjel nélkül is elballag)
Az átkapcsolás nullátmeneten történik és van szinkronizált kimenet is.
Nincsen olyan relé. amelyik azt a terhelést elvinné, amivel a rendszer megkínálja.
Azonkívül a relét hallgatni nem embernek való! :DD

"Nálam ez úgy van, hogy a kimenet a hálózatra szinkronizálom, (persze azonos feszre is hozom) majd bekapcsolom a hálózati relét."

Működik hálózat nélkül is?
Akarom kérdezni, hogy hálózati alapjel nélkül is van feszültség a kimenetén és terhelhető fogyasztókkal?

2013-03-06
22:34:02
Előzmény: mWatt #39235#39244
mWat

"Nincsen benne relé." Hát ez igen komoly probléma! A hatályban lévő szabványok szerint a hálózat és sziget üzem között csak és kizárólag relével, azon belül is extra nagy nyitótávolságú (minimum 1,5mm), mindkét vezetőt szakító relével (relékkel) lehetséges. Amennyiben ezt nem így tettétek, ne nagyon reklámozd, mert csúnya vége lesz, ha valaki megvizsgálja...

"Nem viszi az akksikat feltöltés-kisütés ciklusba soha!" Ezek szerint ha nem egyezik meg a fogyasztó teljesítmény, és a napelem teljesítmény, akkor leáll az egész cucc? Na azért ezt ne mond! tehát mi van, ha 100W jön be, és 120W a fogyasztó? lekapcsolod, és visszaálsz hálózatra, és az akkut sem töltöd? hisz amit írsz, ezt jelenti, azaz nincs töltés-kisütés...

UPS megoldás? én inkább hálózat-interaktívnak nevezném, ami hálózat kimaradás alatt tud sziget üzemet is, innen az UPS kifejezés. Nálam minden fogyasztó galvanikus kapcsolatban marad a hálózattal, csak az energiák áramlását befolyásolom rátáplálással...

Azért nem csináltam meg ezt, mert ebben nincs know-how, túl egyszerű, valamint túl sok olyan funkció van, amit ezzel nem lehet megoldani.

Nem, kb 2 év mérnökmunka áll mögötte. Én aztán nem veszem fel, sőt, egy kis fight jó... ;) ...a törzsmagnak tuti tetszik... ;)

"Azon azért morfondírozzál, hogyha az átkapcsolást nem az UPS tápellátásának megszüntetésével váltjuk ki" Most ezek szerint UPS? :P Nem sok eszköz van, amivel kapcsolni lehet, ráadásul mivel a kimeneted nem szinkronban fut a hálóval, a dupla feszt folyamatosan, üzemszerűen tudnia kell, azaz 600-700V-ot, tehát csúnya, hogy nem relé teszi ezt. (vajon mi van egy túlfeszhullámnál?) Sosem fogod engedélyeztetni. Nálam ez úgy van, hogy a kimenet a hálózatra szinkronizálom, (persze azonos feszre is hozom) majd bekapcsolom a hálózati relét.

Köszi, remélem úgy lesz... (már csak néhány év... :D)

P.S. A készüléked mely szabványoknak felel meg? Légyszi sorold fel.
2013-03-06
21:49:41
Előzmény: robert #39239#39240
"Tehát hova való? Fel tudnál sorolni néhány olyan KONKRÉT helyzetet, amikor előreláthatólag 10 éves távon, a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás?"

Utca házszám kell?
2013-03-06
21:32:28
Előzmény: mWatt #39216#39239
mWatt,

Én az elnevezéseken nem akarok vitatkozni.

Az érdekel, hogy a készülék használatával egy létező igényt olcsóbban tudok-e megoldani, mint más, adott esetben szokványos módon.

Tehát hova való? Fel tudnál sorolni néhány olyan KONKRÉT helyzetet, amikor előreláthatólag 10 éves távon, a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás?

Nem az érdekel, hogy más alternatív rendszerek mire képesek, abba ne menjünk bele, mert nincs választási kényszer.

2013-03-06
21:17:58
Előzmény: Bous83 #39233#39235
"Nem más, mint egy sima inverter, meg egy nagyon egyszerű, néhány komparátorból álló áramkör (lehet felprogramoztatok erre egy PIC-et), mely bemenetin áramok és akkufesz van, kimenetein meg 3db relé."

Nincsen benne relé.
Amit te ideírtál, az a te elképzelésed.

Egyébként olvasva a pontosan ilyen irányú próbálkozásaidat, örülök neki, hogy visszaigazolod a fejlesztésünket.
Sok sikert és kitartást a munkádhoz!

Ja, és még valami!
A NATI nem viszi az akksikat feltöltés-kisütés ciklusba soha!
Az inverter pedig nem fog üzemelni akksi nélkül.
Ja, és még valami: az UPS-megoldás a fejlesztési folyamat elején bedől, mert nem megoldás.
De majd magad is rájössz, ha eljutsz odáig, amit őszintén remélek!

Apropó, ha olyan egyszerű a megoldás, mint írtad, (egy rádiótechnikát rendszeresen olvasó elekrtoműszerész két nap alatt összerakja) akkor vajon neked miért nem sikerült még összehoznod?

Még csak egy napja dolgozol rajta? :)) (Nem akarlak ám sértegetni, csak egy poénért a vonatról is leugranék)

Azon azért morfondírozzál, hogyha az átkapcsolást nem az UPS tápellátásának megszüntetésével váltjuk ki (amit egy nem létező relé vezérelne) akkor hogyan történik, hogy nincsen áramszünet!
Mert itt van az egyik kulcsa a technikának!

Egyébként őszintén kívánom, hogy járjál sikerrel a fejlesztésedben!
2013-03-06
20:59:33
Előzmény: mWatt #39231#39233
mWatt,

Nem más, mint egy sima inverter, meg egy nagyon egyszerű, néhány komparátorból álló áramkör (lehet felprogramoztatok erre egy PIC-et), mely bemenetin áramok és akkufesz van, kimenetein meg 3db relé. Tokkal vonóval vagy két nap alatt bármelyik (pl. régi rádiótecnikát rendszeresen olvasó) elektroműszerész összerakja, nem hogy egy villamosmérnök...

Értem én, hogy mennyire jó, de azért túlzásokba ne essünk! Eegy sokkal fejlettebb (mondhatnám össze sem lehet hasonlítani) verzióját már régóta gyártja a Studer, és remélhetően hamarosan egy hasonlót én is fogok.

Az első hozzászólásom a témában (2011.03.26), persze már rég messze jár ettől: (pl a kimenetén lekezeli a hálózatra tápláló PV invertert. Hálózatkimaradás esetén, szigetüzem közepette, a kimenetén lévő hálóra tápláló inverter azt látja, hogy van háló, termel, és a versaUPS az energiáját fogadja a kimenetéről, és belenyomja az akkuba. stb.)

"Készítek 12V 250VA és 24V 500VA SZINUSZOS kimenetű UPS-t, ami akkutöltő PFC-vel(hálózatot szinuszos árammal terheli), sziget üzemű inverter, és HÁLÓZATRA TÁPLÁLÓ üzemmódot is tud majd. A hálaztra tápláló üzemmód célja, hogy ha az UPS akkujára MPPT-töltővel napelemeket kötök, és tele az akku, akkor nem a töltés ál le, hanem kinyomja a hálózatba. (Hogy mennyit nyomjon a hálóra, és hasonlókat fog megbeszélni a kommunikáción.) Lesz olyan funkciója, hogy ha tele az akku, akkor bekapcsol az inverter a rákötött szivattyúval, s max 30perc vagy 10% merülés után kikapcsolja. Az UPS-t kimondottan fűtésrendszerekhez, és szivattyúkhoz terveztem, tehát bírja az induktív, és kapacitív terhelést is!!! Leválasztott. A tesztpéldánnyal egy orosz remegős-búvárt is járattam fél órán keresztül, tökéletesen bírta. Mérések alapján ekkor 320W-ot adott le, minimális hűtőbordával (csak a nyák alatt egy darab alulemez, amit a satunál találtam), ventilátor nélkül. Hatásfoka mérések alapján is kimagasló. Nem tudom, hogy valaha próbált-e valamelyikőtök (COSFI=0,3) remegős búvárt tenni egy inverterre. Nagyon csúnya dolgok történnek. Nekem kifejezetten célom volt, hogy lehessen halas tó utántöltésére használni a rendszeremet, s sikerült, ezt már tudja, működik... :-) A kommunikáció miatt lehet három fázisú rendszert, illetve fázisonként nagyobb teljesítményt több párhuzamosan kötött UPS-el. Még csak a 12V250VA verziót teszteltem, jelenleg is ezen fejlesztjük (egy barátommal) a szoftvert. Nyákban, és programban a 24V500VA verzió szinte semmiben sem különbözik. Nagyon várom, hogy elkészüljön a nagyobb tesó is, mert feltett szándékom, hogy egy hagyományos hűtő el tudjon indulni egy darabról. Ez is egy durva feladat, remélem sikerül összehoznom. A rendszer annyira gyors kommunikációval rendelkezik, hogy akku nélkül is lehet majd használni, mint hálózatra tápláló inverter. A töltő üzemmódnak szerintem legjobban Édesapám örül majd, aki lassan 10 éve nyúz, hogy csináljak neki egy nagy áramú, hőmérsékletet is figyelembe vevő, mind a 3 töltésfázist tudó digitálisan vezérelt akkutöltőt. Már csak egy kis programozás, és hamarosan megkapja... :-)
Azért hívom UPS-nek, mert egy fűtésszerelő inspirálta a készítés gondolatát, miközben arról panaszkodott, hogy több ügyfelénél is villanyszünet miatt elpukkant a fakazán, s hiába keres, nem talál megfelelő UPS-t.
Érdekességképp említem, hogy 64 MHz-es, 32 bites proci lesz benne... "

Szóval nekem nagyobb... :)

2013-03-06
20:33:23
Előzmény: robert #39229#39231
"Azok az eszközök, amelyek kiépített hálózattal rendelkező helyeken működnek, és csak rövid áramszünet esetén biztosítják az energia-ellátást, szünetmentes tápegységnek nevezem."

Akkor csak egyetlen kérésem van feléd, hogy a NATI rendszert ezzel ne azonosítsad, mert nem felel meg a valóságnak!
Még véletlenül sem kerültél a közelébe sem annak, amire készült és amit a leírása tartalmaz.

"Amikor egy eszköz az idő nagy részében nem képes önállóan ellátni a fogyasztókat, akkor azt nem nevezném hálózatfüggetlen működésnek."

A NATI képes rá, hogy önállóan és teljes egészében ellássa a rákötött fogyasztókat.
A hálózattól függetlenül.

Azért jelentkeztem be a fórumra, mert feltűnt, hogy milyen mértékben félreértelmezted, ugyanakkor meg is ítélted, úgy gondoltam, hogy sikerül eloszlatnom a felvetéseidben megfogalmazottakat.
Ezen próbáltam segíteni, ám ahogyan látom, egyre inkább távolodunk a célomtól.
Sajnálom.

"Sőt én csak a szigetüzemet nevezném hálózatfüggetlen üzemnek.
Hálózatfüggetlen üzem = szolgáltatói hálózat nincs kiépítve."

Ha egy lámpa ellátását a napelemek által megtermelt villamos energiával végzem el, akkor az azért nem lesz hálózatfüggetlen lámpa üzemeltetése, mert az utcában van villany?
Vagy az a villany netán a házba is be van vezetve?


2013-03-06
20:05:00
Előzmény: mWatt #39222#39229
mWatt,

Azok az eszközök, amelyek kiépített hálózattal rendelkező helyeken működnek, és csak rövid áramszünet esetén biztosítják az energia-ellátást, szünetmentes tápegységnek nevezem. Még akkor is, ha részben napelem tölti a berendezés energiatárolóit.

Amikor egy eszköz az idő nagy részében nem képes önállóan ellátni a fogyasztókat, akkor azt nem nevezném hálózatfüggetlen működésnek.

Sőt én csak a szigetüzemet nevezném hálózatfüggetlen üzemnek.
Hálózatfüggetlen üzem = szolgáltatói hálózat nincs kiépítve akkor is müködik.
Az energiaforrásokat nem venném egy kalap alá az akkumlátorral szerelt gépekkel (pl akkus fúrógép).

2013-03-06
19:13:29
Előzmény: robert #39221#39222
"Nekem úgy tűnik, hogy képes áthidalni egy rövid áramkimaradást,.."

Még véletlenül sem erről szól, bár ez a tulajdonsága adott, mintegy melléktermék.
Sajnálom, hogy nem sikerült megértetni, biztos vagyok abban, hogy bennem van a hiba!

Számodra mikor működik valami hálózattól függetlenül?
Mit jelent a hálózatfüggetlen működés?
2013-03-06
19:05:43
Előzmény: mWatt #39220#39221
mWatt,

Nekem úgy tűnik, hogy képes áthidalni egy rövid áramkimaradást, de megszűnik működni, ha nem süt a nap.
Félsziget, kvázi-hálózatfüggetlenség... játék a szavakkal. Úgy gondolom ez csak számodra jelent hálózatfüggetlenséget.
Ne kelljen már azon vitázni, hogy milyen egy hálózatfüggetlen energiaforrás!

2013-03-06
18:54:57
Előzmény: robert #39219#39220
Akkor most rajtam van a csodálkozás sora, mert a NATI hálózatfüggetlenül működik.

Biztosan valahol elrontottam a tájékoztatót.
2013-03-06
18:51:27
Előzmény: mWatt #39218#39219
mWatt,

Elolvastam, ezért csodálkoztam, hogy azt írtad: hálózatfüggetlenül.

2013-03-06
18:27:11
Előzmény: robert #39217#39218
Inkább félsziget. :))

Ha megteszed, hogy elolvasod a leírását, akkor igazán tartalmas beszélgetésnek tudunk nekivágni.

Itt megtalálod: www.microwatt.hu
2013-03-06
18:24:59
Előzmény: mWatt #39216#39217
mWatt,

"Mégis kinek ajánlod most? - Annak, aki hálózatfüggetlenül működő napelemes rendszert akar magának és fel tudja használni a maga által megtermelt villamos energiát."

A módszered alkalmazása esetén nincs szükség hálózatra? Akkor ez egy sziget-üzem!


2013-03-06
18:20:07
Előzmény: robert #39215#39216
Nem jól érted.

Támogatás nélkül egyik rendszer sem térül meg 10 év alatt.

"Mégis kinek ajánlod most?"

Annak, aki hálózatfüggetlenül működő napelemes rendszert akar magának és fel tudja használni a maga által megtermelt villamos energiát.
Annak ugyanúgy fog megtérülni a beruházása, mint a hálózatra tápláló rendszer, csak nem lesz kiszolgáltatva sem a hálózatnak (a szolgáltatónak) sem pedig a megtérülését biztosító "elszámolásnak", aki biztos akar lenni abban, hogy a mai 10 kWh megtakarítása 10 év múlva is 10 kWh lesz.

Ugyanis a hálózatos rendszer gazdája egy dologban lehet a biztos.
Hogy neki nem annyi lesz!


2013-03-06
18:10:17
Előzmény: mWatt #39214#39215
mWatt,

Ha jól értem: ebben "torz elszámolási rendszerben" szerinted sem lehet gazdaságos. Ugye ezért nem kapunk számpéldát sem?

Mégis kinek ajánlod most?

2013-03-06
18:02:48
Előzmény: robert #39212#39214
A hálózathasználati díjat akkor tudod megtakarítani, ha nem használod a hálózatot.

A kitáplálós rendszer esetében ahhoz, hogy A pontból B pontba jusson el a PV energia, a hálózatra van szükség.
A hálózat pedig nem a termelőjé, nem a termelő tartja fenn és nem a termelő üzemelteti, hanem a szolgáltó.
A szolgáltató pedig nem számíthat fel hálózathasználati díjat azért, mert az A pontban megtermelt villamos energiát eljuttatta B pontba.
Ezt az összeget odaadja a termelőnek, akinél így olyan "gazdasági eredmény" keletkezik, ami nem illeti meg.


2013-03-06
17:55:28
Előzmény: robert #39210#39213
"Ha fel tudnál sorolni néhány olyan helyzetet, ahol mondjuk 10éves távon a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás, akkor az jó alap lenne a további beszélgetéshez."

Nagyon fontos terület!
Meg lehet adni azt, hogy most mennyi a telepítés költsége.
Meg lehet becsülni azt, hogy nagy valószínűséggel mennyi lehet a fenntartás terhe.
Ennek meg lehet becsülni a kockázatát is.

Az elérhető megtakarítás egyrészt ennek az utóbbinak a függvénye, másrészt a megtermelt villamos enegia fogyasztó árától függ.
Mégpedig alapvető mértékben.

A 10 éves megtérülés messze van, a 13-15 év a reális.

A hálózatos rendszer megtérülését alapból torzítja az elszámolásba épített támogatás, ami megegyezik a hálózathasználat díj mértékével.
2013-03-06
17:55:17
Előzmény: mWatt #39211#39212
mWatt,

"Ismételten hangsúlyozom, hogy ahol nem biztosított a felhasználás, oda nem való!!!"
Tehát hova való? Fel tudnál sorolni néhány olyan KONKRÉT helyzetet, amikor előreláthatólag 10 éves távon, a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás?


"Nyilvánvaló, hogy az egyén szempontjából a saját kasszája a mérvadó, ám ne legyünk vakok!"
Az egyén szempontjából nem gazdaságos? Hát akkor kinek a szempontjából?


"A hálózathasználati díjat akkor vehetjük ki a mérlegből, ha nem használjuk a hálózatot!"
Kitől lehet igényelni a hálózathasználati díjat?
Ez egy olyan tétel, amit a szolgáltatás díja tartalmaz, de figyelmen kívül lehet hagyni, mert nem lehet megbontani a számlát.
2013-03-06
17:44:33
Előzmény: robert #39210#39211
"Mivel te évek óta foglalkozol a témával, ezért találkozhattál olyan fogyasztókat, akiknek a igényei egybeestek a készülék szolgáltatásaival."

A NATI rendelkezik egy teljesítményvezérelt kimenettel is, amire mindig a rendelkezésére álló szabad energiát irányítja, így alkalmas arra, hogy HMV-t készítsen. (Ez egyben -egy vissza nem fordítható- tárolást is jelent)
A rendelkezésre álló szabad energia képlete:
Bejövő energia - villamos fogyasztók által felhasznált energia
Ezt a különbséget valós időben méri és valós időben szabályozza a kimenetet is.
A villamos kimenetek száma kettő, így lehetőség van a differenciált fel- és leterhelésekre is.

Mindent összevetve: a fogyasztói csoport igénye és a megtermelt villamos energia mennyisége közötti egyensúly felépíthető és fenn is tartható.
Ehhez nem szükséges semmiféle fogyasztói beavatkozás, a rendszer vezérlése gondoskodik erről.
A fogyasztónak egyetlen dolga van csak: megfelelően méretezni a rendszert, utána menni fog a dolog.
Ismételten hangsúlyozom, hogy ahol nem biztosított a felhasználás, oda nem való!!!

"Amíg a visszatáplálás elszámolása a jelenlegi (nullszaldó + átvétel) rendszerben működik, addig azt érdemes választani, és akkor nem drágább a megtermelt áram annál, mint amit a szolgáltatótól veszünk. Még ebben az esetben is csak épphogy. Szerintem egy fajlagosan drágább készülék üzemeltetése anyagilag bukta."

Igen, itt van a helyzet méregfoga!
A hálózati energiát annak 78%-os mértékű hálózathasználati díja terheli.
Amennyiben ezt az energia termelőjének kifizetik, addig fennmarad ez a látszólagos gazdaságosság, ami valójában nem az.
Nyilvánvaló, hogy az egyén szempontjából a saját kasszája a mérvadó, ám ne legyünk vakok!
A hálózathasználati díjat akkor vehetjük ki a mérlegből, ha nem használjuk a hálózatot!

2013-03-06
17:09:18
Előzmény: mWatt #39209#39210
mWatt,

Kösz, hogy jelentkeztél, így első kézből kapunk információt.

Mivel te évek óta foglalkozol a témával, ezért találkozhattál olyan fogyasztókat, akiknek a igényei egybeestek a készülék szolgáltatásaival.
Ha fel tudnál sorolni néhány olyan helyzetet, ahol mondjuk 10éves távon a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket meghaladja az készülékkel elérhető megtakarítás, akkor az jó alap lenne a további beszélgetéshez.

Itt egy hozzászólás: https://biosolar.hu/forum/show/38250#38250
A hozzászólás lényege:
Amíg a visszatáplálás elszámolása a jelenlegi (nullszaldó + átvétel) rendszerben működik, addig azt érdemes választani, és akkor nem drágább a megtermelt áram annál, mint amit a szolgáltatótól veszünk. Még ebben az esetben is csak épphogy. Szerintem egy fajlagosan drágább készülék üzemeltetése anyagilag bukta.

2013-03-06
16:46:40
Előzmény: robert #38293#39209
Robert, engedd meg, hogy a rendszer megalkotóinak egyikeként válaszpoljak a felvetésedre!

"Van amiről már most is látszik, hogy működőképes ötlet ugyan, de csak nagyon speciális és rendkívül ritka esetben alkalmazható gazdaságosan. Szerintem a NATI is ilyen. Egy nem létező problémára ad megoldást."

Amikor a fejlesztés során még az igény megfogalmazásánál tartottunk, természetesen bennünk is felmerültek a felhasználással kapcsolatos alapvető kérdések.
A legfontosabb került a legelső sorba, pontosan ebben a formában, ahogyan itt megfogalmaztad.
Csakhogy az általad "nagyon speciális és rendkívül rikta esetnek" látott helyzet egyáltalán nem speciális és főleg nem is ritka, ugyanis azok az emberek, akik nappal nem otthon tartózkodnak -ezért ebben az időszakban természetesen nem is használják otthonukban a villamos energiát- nos, ezek az emberek valahol másutt tartózkodnak és ott használják. Jellemzően a munkahelyükön.
Természetesen ez alól kivételet képeznek azok a családok, ahol kisgyermeke(ke)t nevelnek, így reggeltől-estig otthon vannak, naponta mosnak-főznek, folyamatosan mennek a háztartási eszközök....remélem, nem kell tovább részletezni!
Visszatérve azokra, akik jellemzően nem otthon töltik a nappali óráikat, akik "nagyon speciális és rendkívül rikta esetnek" a reprezentásai.
A munkahelyeken, mindenütt vannak irodák, abban számítógépek, kávéfőzők, kézmosók, sok helyen fürdők is. Ezeket az eszközöket azok az emberek használják, akik nem az otthonukban tartózkodnak.
Ha egy kicsit szélesebbre tárjuk a kitekintés kapuját, nagyon könnyen találunk olyan helyket, ahol gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki, ahol pedig valaki éli az életét, az villamos energiát használ.
Szemben velünk van egy idősek otthona.
Ott 24 órás üzem az alap.
A mosógépeknek is.
Idősek otthona pedig igencsak sok van az országban.
Nem említettem még a napenergitermeléássel igen jól szinkronban futó idegenforgalmi létesítményeket, a panziókat, szállodákat sem.
Ezekben nincsen hétvégi üzemszünet, a légkondícionálók pedig az alapfelszereltséghez tartoznak.

Természetesen a NATI nem Kalmopyrin, hogy mindenre jó legyen, ám a megfogalmazást, hogy "nagyon speciális és rendkívül rikta eset"-ben lehet jó, nem látom teljesen megalapozottnak!

2013-02-04
09:48:33
Előzmény: kamarton #38286#38293
kamarton,

Rajtam is eluralkodik időnként a depresszió, főleg így a tél végén :)

Te is látod, hogy az állam, ha akar bármikor lecsap. Szerintem nem lehet lépést tartani velük, mindig kicselezhetik a polgárokat. Nincs biztos megoldás, utolérnek. A puszta létünkre is kivethetnek egy adót.

A tapasztalataim alapján azoknak a beruházásoknak a nagy része, amelyeket valamilyen félelem, pánik motivált, ráfizetéssel végződött. Ezért anyagilag jobban járunk, ha nem engedjük, hogy az érzelmeink döntsenek az eszünk helyett. Azt mondom, ha valaki nagyon fél, akkor vegyen aranyat, ássa el, jegyezze meg hova rejtette, hogy elő tudja venni, ha egyszer tényleg baj lesz.

Van amiről már most is látszik, hogy működőképes ötlet ugyan, de csak nagyon speciális és rendkívül ritka esetben alkalmazható gazdaságosan. Szerintem ez is ilyen. Egy nem létező problémára ad megoldást.


kamartonVálasz erre
2013-02-03
23:21:44
Előzmény: robert #38268#38286
Üdv, friss hús itt is.

Egyrészt ilyen kütyü könnyen elérhető, másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a zállam mindenre ráteszi a kezét. A napelem nagy hibája, hogy nem lehet a spájzban üzemeltetni, muszáj kitenni a napra. Az meg a magasból nagyon jól látszik. A talajszint alatti dolgok mind állami monopólium (kutat nem szabad sutyiban csinálni, csak engedéllyel - de ez ugye nem látszik, és a szabad kontra lehet közti különbség jól ismert), a napelem viszont nagyon is látszik.
A talajszint feletti dolgot (Nap) is csak egy tollvonás állami monopóliumnak nyilvánítani, akkor pedig jön az adó. Sőt, ha kicsit kaján akarok lenni, akkor a múltban is lehet állami monopóliumnak nyilvánítani... de ezt ne feszegessük, nem akarom áthágni a szabályzatot.

Másrészt: ha függetlenek akarunk lenni, az már nem pénz, hanem létkérdés. Csak jól kell eltalálni a napelemvásárlás időpontját, hogy épp a változás időpontja előtt vegyük meg (amikor még olcsó, de már küszöbön a hálózatkimaradozások korszaka), és utána a szükséges ideig működjön még (halál - 30..40 év, túl korai telepítéssel ebből kicsúszhatunk).

Nem vagyok nyugodt... (vészmadár vagyok, nem nyugodt :) )
2013-02-03
20:47:56
Előzmény: sw2janos #38260#38268
sw2janos,

Ismerünk ilyen kütyüket.
A dolog szépséghibája az, hogy napközben olyan kicsi a háztartás fogyasztása (ami egyébként persze dicséretes), hogy 50-200 Wattnál többet nem tudsz visszatáplálni, leginkább csak a standby-ban vegetáló készülékek fogyasztását kompenzálhatod vele.
Ezen segít, ha mindig otthon tartózkodik valaki, aki akkor kapcsolja be a mosógépet, amikor kisüt a nap :)


Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva