Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 17:27:02 |
---|
#8938 OK Igy már értem, járható útnak tünik. végyé |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 17:15:57 |
---|
#8937 Korábban azt vetettem fel, hogy mérni kell a házunk aktuális áramfelvételét és az inverter aktuális áramkiadását. Ha a kettő stimmel, akkor áll az óra. Ha több áramot mutat a házunk, akkor több a fogyasztásunk, mint a napelem-inverter párosnak. Ha több az inverter kimenő árama, mint a házunk áramfelvétele, akkor visszaszabályozzuk az invertert. De valójában nem őt, hanem nyitunk elektronikával mellékágat az aksitöltés felé. Vagyis ráterhelünk az aksival a napelemre. Így kevesebb jut az inverternek. A házunk áramát mérhetjük, a vill.órából kijövő betápkábelen. Ami megy a szakaszoló kismexakítóink felé. |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 17:07:56 |
---|
#8936 OK Ez az ötlet is jó, de hogy akadályozod meg hogy az inverter táplálja a ázlózatot akkor is ha az nem kell neki. A melékággal töltöd az akkut de a főágban az inverter nyomja vissza a hálózatba, szponzorálva az áramszolgáltatót. végyé |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 17:02:55 |
---|
#8935 Hú de megszaladt a topik! Szerintem nem kell mindkettőnek MPPT-nek lennie. Elég csak az inverter, mivel neki van elsőbbségi prioritása. Az a cél, hogy nem mi tároljunk, hanem a hálózat. Csak a többit tesszük az aksiba. Vagyis: Én úgy fogom fel, hogy van 1 gyenge minőségű áramforrásunk. Ez a napelem. Ha terheljük, kókad. Minden fényerejű besugárzásnál, van 1 maximális munkapontja, ahol legnagyobb az árama és az ehhez társuló feszültsége. Ezt keresgeti -szüntelenül- az MPPT. Legalábbis reméljük. Próba: A dolgozó napelem 2 drótját, összezárjuk 1db 10ohm-os ellenállattal. Vagis megy 1 MPPT valami róla, de mi kiveszünk még belőle 1 "mellékágon" 10ohm-os terheléssel. Ekkor -szerintem- rákeres az MPPT az új, megváltozott munkapontra. Vagyis újból megkeresi a maxi áramhoz tartozó, maxi feszületet. Ugyanezt tesszük a mellékágú aksitöltéssel is. Elég ha csak az inverter MPPT-je átáll. Merthogy az a lényeg, hogy a veszteségmentesebb rátáplálás legyen hatásos. Amit az aksiba vagyunk muszáj rakni, az amúgyis 30-40% veszteséggel jár. Talán még több is. Bár lehet tévedek. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 16:48:14 |
---|
#8934 Sándor bátyám! Most látom a 9óra 46-os hsz.-edet. Szerintem nem gond a teljesítménytényező. Ezt több oknál kifolyólag mondom: 1. A hálózati jelalak, nemigazán hasonlít a szinuszra. Ezért, ha mi ráteszünk valódi szinuszt, akkor is van rátáplálás. Ráadásul, még javítunk is a hálózaton. Erről majd dobok 2 képet, alant. 2. Akkor is van rátáplálás, ha közel sem szinuszt teszünk a hálózatra. Akár "kockát" is. De nem csak négyszögjelet, hanem 1 összevisszaságot. Csak szinkronban legyen. A jómúltkorában, összeütöttem 1 igen primitív szinkroninvertert. Ennek a jelalakja, olyan borzadály, hogy fel sem merem tenni a képét. De a lényeg, hogy 1 torz valami, 1 gusztustalanság. Ráadásul -a szerkezet- gerjedésre hajlamos. Ezáltal, ha megszűnik a betáp, akkor nem áll le, hanem az öngerjedés miatt továbbfut, találomra valahanyadik felharmonikuson (nem 50Hz-en). Ekkor persze a 230 helyett 600-800V jelenik meg a kimenetén. Szóval, nemvéletlen nem teszek fel róla képet. Mindezeket több villanyórán próbáltam. Direkt ezért hoztam a MÉHészetből őket. 3. A vill.óra, tudtommal nem mér meddő teljesítményt. Vagyis ha rontjuk otthon a bárminek a cosFi-jét, akkor kevesebbet mér az óránk. Bár van aki az ellenkezőjét állítja, de nekem ez a tapasztalatom. Vagyis azon a vill.órán keresztül táplálunk be, ami nálunk van a falon és nem tud különbséget tenni. Gerjed a feszültségtekercse, meg gerjed az áramtekercse aszerint, amennyit benyomunk. És úgy forog. Hogy oszt mi van a hálózat másik végén, a többi fogyasztó felé, azt ő nem tudja. Már megint marhahosszú lesz a hsz.-em. Mégsincs még vége. :-( Mellékelek 2 képet, ahol érdekes látványa van a mifelénk oly gyakori 190V-nak. A 230, ritka, mint a fehér holló. Remélem megjelennek. Az egyik a hálózati delej. Érdekesmód, épp az ocsmányabb! Ami nem szinusz, hanem inkább fűrész, és még a csúcsai is le vannak harapva. A másik, a szépséges szinusz, az 1 szinuszos szünetmentes kimenete. A képeket nem cseréltem össze! Úgyis bárki megsasolhatja. ![]() ![]() |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 16:47:53 |
---|
#8933 Robert, értem De mi lesz a feltöltött akkuval? El kell belőle fogyasztani ha másnap is tölteni akarjuk. végyé |
robertVálasz erre 2010-11-19 16:43:46 |
---|
#8932 v_gy, Nem az akkura kapcsolódna az inverter, hanem a PV panelokra. Ha van egy LED a töltőn, ami jelzi a feltöltött állapotot, akkor az is elég. Majd csinálok egy rajzot. |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 16:41:48 |
---|
#8931 Üdv Robert, jó ötlet. Mondjuk maga az MPPT is vezérelhetné az átkapcsolást ha feltöltödtek az akkuk. Azt még nemtom hogy de lehet megoldható. 1 a bőkkenő, mi lessz a feltöltött akkuval. Azt valahogy rá kell kapcsolni az inverterre, annak meg (ha jól rémlik) kevés a 13V Esetleg 2 sorba kötöt akku de akkor meg ugye az azonos kapacitás...... végyé |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 16:31:16 |
---|
#8930 Üdv Érdekes kérédés a két MPP jelelgű fogyasztó ugyanarra a napelemre kapcsolása. Szerintem lengene össze-vissza de attól mőködhet. Ha arra gondolok hogy az egyik elkezdi mondjuk terhelni a napelemet, esik a feszültség ezt a másik ugy érzékeli hogy csökkenteni kellene a terhelését. Ekkor nő a feszültség ami a másikat további terhelésre ösztönzi. És egy idő után ez elindul a másik irányba. Persze ez csak gondolatkiséret kiváncsi lennék a gyakorlat mit mutat végyé |
robertVálasz erre 2010-11-19 16:27:42 |
---|
#8929 fnagy, Szerintem jó eséllyel összegerjedne a két MPPT. Van az akku-töltőn töltöttség ellenőrző jel (ha nincs akkor a az akku feszültségből lehetne származtatni). Ha ez a jel vezérelne egy relét, ami a PV-ket töltetlen állapotban a töltőre, töltött állapotban pedig az inverterre kapcsolja, akkor elsődlegesen az akkuk töltődnének, ha az kész, akkor a hálózatra dolgoznának a napelemek. Vélemény? Feltételezem, hogy az SMA cuccok sokkal megbízhatóbbak, és biztonságosabbak, mint az olcsó kínai dobozok (nem állítom, hogy azok nem Kínában készülnek). Gondolom sok-évi fejlesztés és tapasztalat áll mögöttük, ami valahol benne van a dobozban, és csak akkor és azoknak derül ki, ha valaki minkét minőséggel találkozik. |
fnagyVálasz erre 2010-11-19 15:23:35 |
---|
#8927 Sziasztok, Látom eléggé nyitott maradt a téma a szigetüzem és visszatápos inverter együtt működtetésével kapcsolatban. Amint már leírtam van egy kis többlet energiám a napelemekből és szeretném ha nem vesztődne el. Egyszerű rendszerem van: közel 400W napelem + MPPT30 + akkuk. Jelenleg csak világításra használom az akkukba összegyűlt energiát, áramszünet esetén másra is. Napos időben a töltés kb. 1-2 órát tart, utána az MPPT30 visszavágja a bejövő áramot, innen kezdve elvesztődik a többlet. Én is úgy szeretném, hogy a napelemek és az MPPT30 közé kössek be egy Grid Tie invertert. Ha ezek a típusú inverterek is MPPT-sek nem lesz gond a működéssel? Mármint a munkapont kereséssel? Valaki már próbálta így? Hogy fog viselkedni az MPPT30? Én elméletileg úgy gondoltam, hogy miután felteltek az akkuk a megmaradt áramot a Grid Tie használja fel. Csak azt nem tudom, hogy a két különböző gépezet (MPPT30 és Grid Tie) szofverei mit számolnak? Vagy csak egyszerűen elosszák maguknak az áramot (Kirchhoff I.)? Ráadásul így kiépíteni egy napelemes rendszert (lenne back-up is és visszatáplálás is) sokkal olcsóbb lenne, mint SMA-s cuccokkal, ahol csak a SMA Backup M kb. 6500 euro áfa nélkül (plusz egy Sunnyboy visszatáp inverter 800 euro körül mozog, áfa nélkül). Feri |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 12:57:02 |
---|
#8923 Végyé bátyó! Belemerültünk biza! :-) Leginkább ott van a gond, ahol a furfangos óra van felpuszilva. Ami előre számol akkor is, ha visszafelé forog a korong! Ott már mindenképp muszáj az áramkomparátoros szabályzás. Mert máskülönben, ha megszaladva táplálunk rá, akkor megszaladó fogyasztást mutat a számláló. Átverjük magunkat, miközben a szolgáltató, kacag rajtunk. Persze -részemről- ez még csak elmélkedés. Ugyanis -bevallom- nincs most 1 árva büdös buznyákom sem arra, hogy elindulhassak a téma irányába. A 2db 40-es tabella, még igen sovány kezdőlépés. :-( |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 12:48:59 |
---|
#8922 Roby Nekem is itt figyel, 2db HG40. Ha volna még pénzem, akkor vennék septiben a 30ezres kis inverterből. Persze itt jön a vill.óra kérdése: Ahol még régi óra van, ott nincs gond. Bedugja az ember a szerkentyűt, és kifli szájjal lesi kielégülve a korong visszafelé forgását. Ott adódik az öszvér megoldás (aksi-inverter), ahol stoppos óra "ketyeg". Ott csak megáll visszafelé. A többit grátisz kapja a szolgáltató. Hol ennyit, hol annyit. Mindemellett az aksi nem lehet végleges megoldás. (Csak szükséges a stoppos óránál.) Az akksi megvételével, veszünk magunknak 1 nagy kupac gyomorideget is. Ellenben nincs bürokrata lehúzás, nem 500e az inverter, nincs hitel-rabszolgaság. |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 12:03:35 |
---|
#8920 Üdv Hát jól belemerültetek a témába :) Kicsit bonyolitva is van. A hivatalos visszatáplálás tulajdonképpen azért lenne (szerintem)hogy kiváltsuk a drága akkumulátorokat, kivéve persze azt aki ebből akar meggazdagodni. Ezzel a rendszerrel kapunk egy akkora tároló kapacitást "ingyen" mint amit elfogyasztunjk a hálózatból. Ha már valamiért akku kell akkor felesleges (szerintem) beruházni a szinkron inverterbe. Tul sok előnyét nem látom, esetleg az hogy a telepitésük egyszerű, csak bedugni valamelyik dugalyba és megy. Hátrányuk van több is, drágábbak mint a normál, ha megszünik a bejövö feszültség ezek lekapcsonak. Más lenne ha akkut lehetne hozzá illeszteni és szabályozni a kimenő telyesitményét. Akkor ha nem kell az energia (pl. payagyerek módszerével)visszaszabályozná magát és töltené az akksit. Ebben az esetben elég lenne egy aránylag kis telyesiményű inverter is. Ha pl. bekapcsolna a hütő a nagy áramlökést fedezné a hálózat a folyamatos üzemet meg átvenné az inverter. De hát ez még a jövö zenéje végyé |
robertVálasz erre 2010-11-19 11:09:36 |
---|
#8918 Sándor, payagyerek, Szerintem a félmillás inverterek sem törődnek a más rendszerek hatásának kompenzálásával, csak nyomják, ami a csövön kifér. Nálunk is három fázisú az épület. A fogyasztók menedzselése szempontjából ez még jó is jöhet, ha erre a fázisra dugom az állandó fogyasztókat és ugyanezt a fázis táplálom az inverterrel. Más szempontból előnytelen, mert erre fázisra jutó terhelés kevesebb, mint az összes, ezért még még hamarabb felléphet a túltermelés. Én azért vagyok érdekelt a témában, mert van egy olyan érzésem, hogy gyengül a "szolár" akkumlátorom, amire 2 db DS40 dolgozik. Ha kipurcan végül, akkor vagy veszek egy újat, vagy veszek egy visszatápláló invertert, vagy eladom a napelemeket és a töltőt is. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 10:13:42 |
---|
#8916 (Látom, megkutyultad a lapokat. Jó így.) Én ezt úgyan gondolom, hogy ha süt a nap, akkor táplál is, meg tölt akksit is. Ha alább hagy a nap kedve, akkor a diódán keresztül (akksitól-inverterig), az akksi táplál tovább az inverternek. Vagyis: A 24 órából, csak 8-at süt a nap. Ekkor táplál is, meg tölt is. (Cca. 0-án tartja a stoppos órát.) Majd ha elbúvik a nap, akkor még tovább táplál a hálózatra az akksiból. Így elég az említett, kis, olcsó inverter és nem kell óracserés, bürokrata lenyúlásba keverednünk. Persze ez csak 1 5let. De a lényege, hogy nem kell az otthoni fogyasztókat, csoportba szednünk. Nem kell fogyasztás-szervezéssel törődni. |
robertVálasz erre 2010-11-19 09:52:41 |
---|
#8915 Technikailag minden megoldható, de szerintem gazdaságtalan lenne olyan nullszaldós visszatápláló rendszert építeni, ami csak a mindenkori fogyasztásunkat meg nem haladó mennyiséget nyom vissza, az összes maradékot pedig akkumlátorokban tárolja. A bonyolult szabályozás helyett talán egyszerűbben is közel lehetne jutni a célhoz: 1. A PV teljesítményt úgy kell méretezni, hogy ne haladja meg lényegesen napközben (a termelés időszakában) a fogyasztást. 2. Egyes fogyasztókat a termeléssel szinkronban kell vezérelni. 3. A PV oldalon nehéz megoldani a teljesítmény-megosztást az inverter is a töltő között, könnyebb elosztani a teljesítményt az akkumlátorok és a fogyasztók között az inverter után: Tehát van egy szokásos visszatápláló rendszer (PV szinkron inverterrel, ami villásdugóval kapcsolódik a belső hálózathoz. Aztán van egy erős szünetmentes táp, ami szintén a ház belső hálózatára van kötve, és egy fogyasztói csoportot táplál. Ha süt a nap, akkor az teljesítmény besegít az összes fogyasztó táplálásába ( egyben tölti a szünetmentest is). Azon a problémán evvel a kapcsolással sem tudunk túljutni (de bonyolultabbal sem), hogy feltöltött akkumlátorok mellett a fogyasztáson felüli termelés ne vesszen el. Lehet egy külön elektronikát építeni, ami ebben az esetben lekapcsolja az invertert, de evvel nem marad több nekünk, csak a jó érzés, hogy 1 kWh-al sem gazdagítottuk a szolgáltatót. A leghatékonyabb megoldás a PV mindenkori fogyasztás alá méretezése. Egy háztartásban, ahol n darab kütyü folyamatosan x Wattot fogyaszt, érdemes ennél kisebb teljesítményű napelemet telepíteni. PV - Nullszaldós visszatáplálás RECOMMENDED |
payagyerekVálasz erre 2010-11-19 01:43:06 |
---|
#8914 Sándor bátyám! Nem tudom. Annál is inkább, mert még semmilyen napelemes rendszerem nincs. Még csak hangemberkedek. De: Az az általános, 3fázisú óra -az mifelénk- nem oly általános. Inkább csak 1 fázisok vannak bepuszilva a házakba. 3 fázisnál, 1 ilyen inverterrel, nem megyünk sokra. Teljesítménytényező: Igazából az volna a lényeg, hogy kicsit rátápláljunk a hálózatra anélkül, hogy a bürokrata lenyúlásokat, ellehetetlenítéseket lenyeljük. Pláne, hogy még kényszer-adósságcsapdába is csalnak minket. Mert -bár valljuk be- én sem szeretem a megtérülés szót, de azért mégsincs semmi értelme a hivatalos rátáplálásnak. Az, nemhogy soha nem térül meg, de igazából, még ráfizetés is lehet. Itt 1 kis kitérő: Ki tudja, hogy valójában meddig napelem a napelem? Mi van, ha nem bír ki 10-15 évet? Mindig cserélgetni, egyúttal kukára vetni a hasznot, nem móka. Vagy ki hiszi el, hogy a fél milkás (amúgy elektronikai szemét) sunyiboj inverter, valóban ketyeg még 5-6 év múlva? Mert azt mindannyian tudjuk, hogy a világ 1 nagy elektronikai szemétgyár. Ma már senki nem gyárt 5-6 évnél tartósabbat. Csak 1 példa: Régen, fajin kondenzátorokat is tudtak gyártani. Ma már nem! Csak gané van! Annó, 1 kazettás deck magnómotorja, teljes készülék-élettartamú volt. Ma meg 1 évet sem bírnak a DVD játékosok motorjai! Az ólommentes forraszanyag miatt, megbízhatatlan elektronikáról, meg nem is beszélek. Szóval nyeljük le, hogy 5-6 évente, újból fél milka az inverterre! És ugye, csak azért annyi, mert azt engedélyezik. Holott mindannyian tudjuk, hogy ezek az elektronikák, csak filléres kacatok. A legdrágább porcikája az az aluminium öntvény, amibe fexik a cucc. Szóval, senki nem garantálja, hogy nem fizetünk rá! Sőt! Én még azt is megkockáztatom, hogy az áramszolgáltató tudja. Na ennyit a sírás-rívásról. És egyúttal vissza a teljesítménytényezőre: Én úgy morfondíroztam, hogy nem baj, ha leng 1 kicsit a korong ide-oda. Az a lényeg, hogy nagyjából álljon, esetleg visszakoppanjon. Vagyis kapjon 1 kicsi pluszt a szolgáltató. Merthogy mennyire sajnáljuk szegényt. :-) Tehát csak áramot mérve, és cosFi-t elhanyagolva is, működőképes lehet. Kérlek ne érts félre! Senkit nem akarok, semmire buzdítani! Csak sajnos, az itthoni aljas, nevetséges, támogatási rendszer, mindenki számára ismert. Az áramszolgáltató, velünk szembeni kizsákmányolása, megintcsak. Én inkább azt mondanám, hogy csak annyit játszik az ember, hogy az otthon hagyott készülékek, stand-by kütyük, kisebb háztartási hűtők, elketyegjenek, energiaigény nélkül. Szó sincs csúnya dolgokról! (bár nem is mondtad) Csak berakunk a többi fogyasztónak energiát a hálózatba, majd később kivesszük. Nem arról beszélek, hogy a teljes téli hőszivattyú energiaigényt, berakom nyáron. Az -sokunknak- amúgyis elérhetetlen beruházás. Na elfáradtam. Bocs ha félreértettelek. (már késő van a fejemnek) |
takykaVálasz erre 2010-11-19 00:10:28 |
---|
#8911 DC4eva, Ezekről az inverterekről van szó? www.12vgridtiepowerinverters.com/Products/PSWGT-12V24V-230V T. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-18 22:51:58 |
---|
#8909 Roby bátyánk tanácsára, átpattanok ide. Bürokrácia-mentes rátáplálós, akkus üzem. Adott 1 stoppos vill.óra. Adott pár tabella napelem, meg az említett kisteljesítményű, kis pénztárca igényű szinkroninverter. Meg még adott 1 kis elszántság. :-) A vill.óra utáni kábel, már bontható. A már mért betápkábel. Ezt lekötjük a szakaszoló kismegszakítóinkról, majd ráhúzunk 1 vasgyűrűt a kábelre. Ez, mint 1 lakatfogó árammérő működik. Vagyis van rajta, pár menetes tekercs. 1 másik ugyanilyen lakatfogó árammérő gyűrűt is készítünk, és azt a szinkroninverter kimenetére húzzuk. Ekkor van 2db mért áramunk. Erre a két szenzorra, építünk 1 komparátort. Sima, olcsó IC. Ez fogja összehasonlítani a pillanatnyi fogyasztás és a rátáplálás áramát. Ennek a kimenetére kell applikálni 1 egyszerű PWM szabályzást. Nem kell bonyolult, mivel csak az a feladata, hogy ráterheli a napelemre az akksit. Azért az akksit, mert az inverter (úgy tudom) MPPT. Vagyis hadd szabályozzon ő. Tehát: Az árammérés hatására, be tud szabályozni a kütyü úgy, hogy mindig az aktuális fogyasztásnak megfelelően álljon az óra korongja. Csak annyit enged az inverterre. A többletet "ráterheli" az akksira. Amiből -naplemente után is- tud dolgozni az inverter. Ha a többletet ráterheljük az aksira, akkor még tud szabályozni az inverter MPPT áramköre, mivel ő a napelemet látja. Arról nem tud semmit, hogy mi csináltunk 1 leágazást az aksi felé. Nem tudja, hogy húzzuk le mással is a termelését. (Bár ez nem biztos.) De a lényeg: A komparátor lesi, hogy mit fogyasztunk és úgy szabályozza az akksiterhelést, hogy a rátöltés és a fogyasztás eredője 0 legyen. Ha elmegy a nap, beesteledik: Az akksi 1 diódán keresztül "visszáram üzemben" ráesik az inverterre, mivel a napelem termelése lekókadt az aksi szintje alá. Ide jó pl. a shottky dióda, mert az germánium nyitófesszel bír. Úgy 0,3V körül. Ha hülyeség, akkor bocs. Bár itt megintcsak hangember vagyok, mert az elszántságon és 2 árválkodó HG40-en kívül, semmim nincs. Pénzem meg pláne. :-( |
robertVálasz erre 2010-11-18 21:53:17 |
---|
#8908 payagyerek, "Én inkább olyanon gondolkodok, ami már 1 másik topik: (tedd át oda, ha gondolod) 1 db kisteljesítményű szinkroninverter, pár napelemmel. Ha stoppos óra van, akkor hálózati fogyasztott áram figyelő, mérő. Plusz az inverter kimenetére is, ugyanez. Vagyis figyelné az aktuális fogyasztást és eszerint szabályozná az aktuális rátáplálást. Mindig csak annyit tenne az inverterre, ami épp ahhoz kell, hogy álljon az óra. A mellette jelentkező napelem bevételt az aksik felé nyomná. Az aksikból később, még naplemente után is táplálhatna. Tulajdonképp 2 vasmaggyűrűs, áramkomparátor. Ami összehasonlít és úgy szabályoz. ( Ha lenne rá pénzem, akkor megváltanám a világot. :-) )" Ugyanezen töri a fejét fecus is. |
takykaVálasz erre 2010-11-18 00:04:08 |
---|
#8878 Hopp, kihagytam, hogy napelemről van direktben táplálva és nincs akku... :-) T. |
DC4evaVálasz erre 2010-11-17 20:05:03 |
---|
#8871 Egy teljesen más téma, de egy kicsit ide is tartozik.. Most tesztelgetek egy kis teljesítmény mérő kütyüt. RC modelleknél használják, mint valaki már írta is itt, de elég drágán lehet beszerezni. Találtam olcsóbb egy kínia cuccot, csináltam is róla egy fotót. Ha valakit érdekel írhatok ról. Ezzel lehet mérni egy rendszernél a betéplált vagy a kivett energiát. ![]() |
DC4evaVálasz erre 2010-11-17 19:53:38 |
---|
#8869 v_gy, Az az igazság ezzel az akksis üzemmel, hogy szerintem többet bukik az ember az egész akksis dologgal, mintha hagyná néha elmenni a többletet. Azt nem hiszem, hogy egy lakásnál nincs 200W fogyasztás ha nincs otthon senki. TV-k, számítógépek, hűtők, mikrók, router, modem stb. szóval én még mindig azt mondom, hogy 2-300W-ig visszatáplálás nyerőbb mint a szigetüzem... ugye mint tudjuk a 300W-os napelemről meg szinte soha nem jön le 300W.. :( robert, OK. |
v_gyVálasz erre 2010-11-17 18:54:17 |
---|
#8865 Üdv Jó (lenne) ez a ketyere én is nézegettem régebbn, csak a fő baja hogy nem lehet hozzá akkut illeszteni. Ugye erről már anno beszélgettünk veled. Akku nélkül meg amit nem tud elfogyasztani az ember az veszendőbe megy. végyé |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |