Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
robertVálasz erre 2010-11-24 18:09:01 |
---|
#9066 Szó volt arról, hogy a hálózati visszatáplálás saját fogyasztást fedező szinten tartásával a járulékos költségeket csökkenteni lehetne. Ezért nagyjából összeírtam a háztartásunkban található elektromos kütyüket, különös tekintettel a nap 24 órájában fogyasztókra. ![]() A táblázatból jól látszik, hogy a folyamatos teljesítmény nem esik 280W alá. Ez azt jelenti, hogy 300W csúcsteljesítményű PV panelek üzemeltetése során nem valószínű, hogy a szolgáltatót gazdagítanám. Most, hogy -talán- gallyra ment az aksim, lehet, hogy inkább egy szinkron inverterbe kellene invesztálnom. Ekkora teljesítmény éves szinten kb 300kWh-t jelent. Egy inverter és még 220Watt PV hiányzik. A kábelezés ki van építve, árnyékmentes hely is van a tetőn. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-22 11:29:08 |
---|
#9009 Sándor bátyó. Igazad van, de ha áram alatt szerel, akkor nem én veszélyeztetem. Persze, mindannyian tudjuk, hogy mit szabad, mit nem szabad. De amit szabad, azt gondosan ellehetetlenítik. Ennek nyilvánvaló oka van: Nehogymár átengedje a zsírosan tejelő bizniszt. Sajnos a magyar politika, annyira nemtörődöm és még szemétláda is, hogy törvényileg, lehetővé teszi az energiaszektor számára. Hogy miért? Mert az országnak, hatalmas bevétel az energiafüggőségünk áfája! OFF Ekkor nyílik a bicska a zsebemben, mikor belehazudják a képünkbe, hogy "csak az ország 1/3-a adózik". Holott mindenki. Még a halott is! ON Más országokban, valódi támogatás van. És még korrekt is! (akár pl. horvátország.) Itt: Elveszi az áfát és visszaad 30%-ot. (25-30) Sírjunk, vagy nevessünk? Ilyenkor merül fel, ilyenfajta válaszlépés. 1 megoldás marad: Nem kell nagy dobra verni! Titokban kell tartani. |
v_gyVálasz erre 2010-11-22 11:23:12 |
---|
#9008 Üdv Hehe Robert hogy is van ez? Belinkelt teszt 1 es pontja szerint minden ami áramot termel és 50 KVA alatt van az kiserőmű? 2 es kéréds B pontja szerint mi is van, akkor ezek szerint a napelemes "kiserőmű" nem lehet szigetüzemű? Elvileg ilyen nem is használható? Mi számit kiserőműnek? Napelemes kertilámpa minek számit? Az is energiát termel és nincs a hálózatba kötve Hú de bonyolult ez. Lehet végig a tilosban mászkálunk? végyé |
payagyerekVálasz erre 2010-11-22 10:43:14 |
---|
#9006 Bár 1 kicsit OFF, de mégsem: Annó gyomlálgattunk távoli irányadót. Ennek még drót antennája volt, mintegy esernyőszerűen. Az irányadó, ki volt kapcsolva! Ámde: Az antenna hangoló körben, ugráltak, pattogtak, 3-4 centis szikrák. Az oka: Valahol a horizonton (kb. 40-50km!) jött egy kósza felhő. Amúgy tök fajin, nyári kánikula volt. (Mondhatnám, hogy tökünkön vízipólóztak a bolhák.) Bocs. Vagyis a még sehol sem lévő felhő által keltett, sztatikus töltést, összeszedte a szabadon lógó antennadrót. Ennek a feszülete kisebb volt, mint az aktuális szikraköz a konténer oldalán. Tehát bejöhetett. Annak a szikrái cikáztak, ide-oda. Mi is akkor tanultuk meg, hogy nincs szabadon lógó vezeték! |
v_gyVálasz erre 2010-11-22 10:15:25 |
---|
#9003 Üdv Na igen erre hivatkoztam én is :) A nem lekapcsolást valami meghibásodásra értettem. Persze kicsi az esélye ugy meghibásodni, hogy pont ne tudjon leállni, mert a szinkronizálási infót a hálózatból veszi, de nem lehet kizárni. Az meg hogy a munkavédelmi előirások kötik a dolgozót egy dolog, azért felerészben a feszültséget véletlen kiadóra tesetálnák a balhé elvitelét. végyé |
payagyerekVálasz erre 2010-11-22 10:08:41 |
---|
#9001 Bár lesznek akik megköveznek, de szerintem, nem oly drasztikus a helyzet. Azt bárki kipróbálhatja, hogy valóban leáll-e, ha elmegy a villany. Mindemellett a villanyászok saját érdeke, hogy -gyomlálgatás előtt- le kell földelnie a szabadon lógó kábelt. Márcsak azért is, mert nincs szabadon lógó kábel! |
v_gyVálasz erre 2010-11-22 10:01:07 |
---|
#9000 Üdv Köszi a tájékoztatást mindenkiek. Ezek a dolgok nekem magasak ezért belátom hogy igazatok van :) És akkor a tüzvédelmi szabályok szerint el kell távolitanom az udvarban melléképületben felhalmozott x q/m3 , y évi fa papir és egyébb tüzelőt mert lehet az is szabványtalan már :) Igy teszem, eltüzelem :) OFF Jogszabályokkal kapcsolatban. Nemrég voltam egy tanfolyamon, környezetvédelmeről oktattak, hát amik ezek a világban véghezvisznek ilyen cimen. Azt a sok erőt, energiát, munkaórát, papirmenyiséget amit erre hivatkozva felhasználnak a világban............ Szerintem kevesebb kár keletkezne a környezetban ha nem törödne vele kutya se, csak hagynák a józan paraszi észre. A PDF nekem is hibát jelez. A reader "érvénytelen szám" hibát jelez végyé |
robertVálasz erre 2010-11-22 09:54:14 |
---|
#8999 Törvény, rendelet, szabályzat itt: https://biosolar.hu/forum/show/8996#8996 |
robertVálasz erre 2010-11-22 09:42:33 |
---|
#8997 Szellemi torna: ![]() |
v_gyVálasz erre 2010-11-22 07:31:54 |
---|
#8995 Üdv Takyka kétlem hogy ezeken az invertereken ne legyen CE tanusitvány. Bármi gagyi cuccot vettem eddig pl. a vaterán, mindegyiken volt. Az más kérds hogy jogosan-e de azt egy átlagvásárló nemtudja ellenörizni. Sándor Akkor ezek szerint ha valaki ilyet használ számithat arra hogy fél lábbal a börtönbe van. Jó ezt tudni, és talán terjeszteni sem ártana. Viszont az is érdekelne hogy melyik törvényben lehet megtalálni az álltalad emlitet tiltásokat végyé |
takykaVálasz erre 2010-11-21 22:22:15 |
---|
#8992 Nem vagyok jogász, de szerintem simán. Nincs CE, nincs áramszolgáltató által jóváhagyva, tilos a felszerelése. A szabályzás nem ismerete nem mentesít a következmények alól. T. |
v_gyVálasz erre 2010-11-21 20:27:20 |
---|
#8991 Üdv Lehet, de mit tud tenni egy laikus ha megvesz egy ilyen gyári invertert, bedugja a hálózatba és használja? Ha mégis balasetet okoz, lecsukják halált okozó gondatlanságért? végyé |
takykaVálasz erre 2010-11-21 20:18:10 |
---|
#8990 Azért nem vagyok egészen biztos benne, hogy a bíróság a te nézeteidet vallaná egy esetleges baleset után... T. |
v_gyVálasz erre 2010-11-21 18:43:54 |
---|
#8986 Üdv Fecus Tudomásom szerint ezek a szinkroninverterek a hálózat lakapcsoláskor szintén lekapcsolnak. Az hogy kiadja a hálózatra a feszültséget csak akkor fordulhatna elő ha meghibásodnak. A szerelő meg megérdemli ha agyonüti a villany. Elő van irva hogyan kell rövidrezárni a 3 fázist és leföldelni a rendszert, ha ezt munka előtt nem teszi meg hát igy járt. Hülyeség ellen nem sok orvosság van végyé |
fecusVálasz erre 2010-11-21 17:43:18 |
---|
#8984 Azért van még egy szempont az időnkénti kis visszatáplálással. Ha jól meg is ússzuk a gonosz szolgáltató bürokráciáját, nem szeretném, ha az én kis kütyüm ütné agyon a szerelőt egy esetleges hiba kijavítása során. Gondolom ezért van sárga címke még az oszlopokon is, ahol visszatápláló rendszer van, hogy " vigyázz idegen feszültség". Ezért érdekel, hogy ha direkt nem "visszaforgós" (nálunk már elektronikus) a mérőm, akkor az megakadályozza-e a visszatáplálást. Mert ha lezár akkor az inverter úgyis visszavesz. Ezt tenné szigetüzemben is, nem? |
v_gyVálasz erre 2010-11-20 08:05:22 |
---|
#8955 Üdv A zöld led figyelése nem igazán jó módszer. Kigyulladása után még bőszen tölti az akkukat, és csak jóval később kezdi a töltőáramot leszabályozni, de akkor sem a csepptöltésra hanem beáll egy állandó hőfokfüggő feszültségszinre. Ez után vállt át szulfátmentesitése ami a feltöltöttség jele. Ha azzal vezérli valaki az átkapcsolást sosem lesznek telyesen feltöltve az akkuk. végyé |
robertVálasz erre 2010-11-19 23:45:00 |
---|
#8951 fnagy, Tök jó, a zöld LED-el szemben egy fototranzisztort lehet a dobozhoz erősíteni. Amint kigyullad a LED a fototranzisztor átkapcsolja relét (lásd rajz). |
fnagyVálasz erre 2010-11-19 23:31:51 |
---|
#8949 A akku fogyasztása nem gond mivel állandó fogyasztó van rajta, a nem szinuszos inverter pedig állandóan működik. Tehát másnap van mit utánatölteni. Hát ... nem marad más hátra mint kipróbálni mi is történik az inverter és a töltésvezérlő együtt működésével. Az most elmarad mivel még nincs ilyen inverterem. DC4eva Te sem próbáltad ki véletlenül? Úgy értettem mintha neked lenne ilyen típusú invertered. A legegyszerűbb megoldás a v_gy-é. Létezik a zöld LED, mely akkor gyúl ki mikor feltelt az akku. Azt nem tudom, hogy az MPPT töltésvezérlő gyártók mit mondanak, lehet-e az ő MPPT-s terméküket párhuzamosan kötni? (pld. 2 drb. MPPT30-t) Ha van válaszuk, akkor az ennek a helyzetnek is válasza lehet. robert A SMA-s cuccok valóban minőségiek, viszont méregdrágák. Láttam egy ilyen rendszert, ahol 5,5kW napelem van felszerelve. Az egész rendszer bonyolult (ha le akarnánk osztani aprólékosan), a gyártó nem is komplikálja a klienseit a kisebb alkatrészekkel, hanem pld. egy teljes rendszerre az árajánlatuk kb. 4-5 pozícióból áll. Pld. a Sunny Backup pozíció tartalmazza az akkukat is, sőt még a kábeleket is. Érdekes a SMA-s rendszer működése. A napelemek árama egy Grid Tie inverterrel rányom a hálozatra, ez az elsődleges feladata, persze egy nagy vezérlőszekrényen (VSz) keresztül. Utána van egy komoly akkutöltő (és inverter is egyben) mely 230V-ról tölti az akkukat, nem a napelemről. Ez pedig a VSz-ből kap áramot. Kell, hogy ennyire bonyolult legyen? Az igaz, hogy a VSz még sok mindenre képes: egy másik órán keresztül nyom be áramot a hálozatba a zöld pontok kiszámolása végett, statisztikai alkatrészek vannak benne (pld. Internetre küld adatokat) stb. Viszont sok mindenre (funkcionalitásra) az embernek nincs is szüksége rá. Én azon a gondolaton vagyok, hogy vannak Porsche-k melyek igazán jól mennek, de az utat meg lehet tenni pld. VW-el is. f |
robertVálasz erre 2010-11-19 21:43:59 |
---|
#8945 Apeti_2, Ezek az inverterek a hálózati frekvenciával szinkron módon működnek. Ha nincs hálózat, akkor leáll. |
Apeti_2Válasz erre 2010-11-19 21:26:52 |
---|
#8944 Sziasztok! A hálózati visszatáplálásnál ugye kikapcsoltok ha elmegy a hálózat?! Ha nem, akkor az ELMŰ-s embert agyonütheti ha pl. javítanak valamit. Péter |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 19:09:53 |
---|
#8943 Mert az készen van. Megold mindent, töltés utótöltést, csepptöltést ha kész. Nem akarom megtáplálni külön az akkut nehogy bántsa az MPPT-t. végyé |
takykaVálasz erre 2010-11-19 18:59:48 |
---|
#8942 Miért a solar töltőn keresztül akarod az akkumulátort a hálózatról tölteni? T. |
v_gyVálasz erre 2010-11-19 18:54:27 |
---|
#8941 Üdv Hát ez az.... Most hogy nem süt a nap épp hogy van 1A töltőáram. Igaz majdnem 13V van az akksiben de csak mert figyelem az időjárást és ha másnapra felhőt igér este nem arról megy a ház. Kinlódom valami áramforrással amit rávezetek az mppt re hogy ne kelljen külön töltőt rákötni. Éjszakai árammal feltölteném nehogy tönkremenjen a nappali felhőzet meg adná a csepptöltést. Eddig bármit próbáltam ( dugasztá, stb...)úgy kizsigeteli a töltő, hogy félek leég. Valami áramgenerátoros jellegű trafó kellene olyasmi jellegörbével mint egy hegesztőtrafó. Hogy kell olyat csinálni? Gondolom a vasmag elrendezésében van alényeg de nem tudom hogy kellene. Tippek? végyé |
takykaVálasz erre 2010-11-19 17:53:42 |
---|
#8940 Ez az elmélet, hogy akkor töltjük az akksit amikor nem fogyasztja el a ház a megtermelt energiát ott bukik meg, hogy az akkumulátornak képesnek kell lennie töltést felvenni. Viszont, ha az ólom akkumulátort nem feltöltött állapotban tároljuk, várva arra, hogy legyen felesleges energia, akkor a szulfátosodás fog vele végezni... A szulfátosodás beindul 12,4V-nál ami kb 70%-os töltöttségi állapotot jelent. Ha mégis ragaszkodtok ehhez a működési módhoz, akkor sokkal egyszerübb helyettesíteni az MPPT-s akkutöltőt egy olcsó 220V-os típussal és azt vezérelve felzabáltatni a vissza nem táplálható energiát az akkukkal. Bár kicsit rosszabb a hatásfok, de payagyerek kettős áramváltós érzékelőjével (ha tényleg működik) elég egyszerűen megoldható lenne a töltő vezérlése. T. |
robertVálasz erre 2010-11-19 17:45:30 |
---|
#8939 v_gy, "De mi lesz a feltöltött akkuval? El kell belőle fogyasztani ha másnap is tölteni akarjuk." El kell dönteni, hogy mit akar az ember. Ha bármit járatni szeretnél áramszünet esetén is, akkor kell az áram az aksiban, nem lehet kiüríteni. De lehet bonyolítani is a rendszert, egy akkuban tárolsz, a másikat kiüríted. Itt az előbb ígért rajz: ![]() |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |