Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-12-11
11:13:00
robert!

Nincs semmilyen költsége az E-On felé a visszatáplálásnak.
Az egyfázisú, 32 A-es órát ingyen cserélik ki visszamérősre. Az ennél nagyobbaknál van valamennyi költség Amperenként. Nem tervezek 32 A-nál nagyobb hálózatot. A vezéreltnél is az a helyzet, hogy 32 A-ig nincs költség.

Pali
2010-12-11
10:46:17
pali,
A költségekről nem esett szó?

visszatáplálás
A jelenlegi pontosított méréseim szerint a "partizán visszatáplálás" nekem nem játszik, mert annyira szakaszos és olyan kevés egy fázison a nyugalmi fogyasztásom, hogy nekem semmilyen hasznot nem hajtana, ellenben az elektromos művek annál jobban járna.

2010-12-10
14:22:05
Sziasztok!
Kaptam választ az E-ontól a kérdésemre.

"Tisztelt Uram!

Úgy kel csatlakoztatni ahogy lerajzolta, a vezérelt áramkörre azért nem érdemes visszatáplálni, mert az csak 8 órán keresztül aktív, a hálózatra tápláló inverter viszont csak akkor tud működni, ha a hálózatból megkapja a feszültség nagyságáról, frekvenciájáról az alapjelet.

Üdvözlettel: Harsányi Zoltán

2010-12-07
15:01:13
Üdv

Szerintem nem kell az az átkapcsolási időt misztifikálni.
Nálam tápátkapcsolásra sima DIL 0052 es mágneskapcsoló van.
Egy nagyon rövidd vilanást lehet csak észrevenni amikor megszünik a behuzó tekercs gerjesztése ás átvált a másik hálózatra.
Semmi elektomos kütyünek még ez nem okozott gondot, megy minden tovább mintha mi sem történt volna.

végyé

2010-12-07
13:11:58
v_gy

Eddig így működött rendszerem: az MPPT30 töltötte az akkukat, míg az akku saruira az inverter volt rákapcsolva (az MPPT30-akkuk-inverter kapcsolatok rézrudakon történnek). Tehát az inverter állandó fogyasztás volt + a világítás áramköre is mindig rajta volt (+ páraelszívók). Csak akkor kapcsoltam rá + más áramkört, ha nagyon jó volt az idő és hamar felteltek az akkuk.
Jelenlegi működés hasonló a fentihez, csak tápláltam a hálozatról az invertert, így UPS-ként működik, tölti az akkukat (+ba az MPPT30 mellett) és ha elveszik az áramot táplálva lesznek azok az áramkörök, melyeket erre kapcsoltam.
Így remélem még egy kicsit javulni fog az akkuk állapota.
Ez az inverterem: www.dc-ac.com/pr_da_sp2004_1500c.htm

Hogy mi legyen nyáron a megtermelt többletenergiával, azon lesz idő gondolkozni télen.
Hát igen, ez a napelemesek élete: egyszer van napfény annyi, hogy az energia elvesztődik, máskor pedig még akkutöltésre sem elég.

villam64

Ismerem azt a by-pass-t, viszont gyenge teljesítményű, max. 12A-t bír rezisztív fogyasztásnál. Egy kis induktív fogyasztás (elszívók, ...) és máris zuhan a relé kapacitása. Máskülönben kis és gyors Finder relék vannak benne. Semmiesetre nem UPS-ként működik, hisz az átkapcsolása csak <1s. Sőt ez az idejű megszakítás még gondot is okozhat kényesebb elektronikai fogyasztóknál.

2010-12-07
06:19:31
Üdv
Nem egyszerű a dolog.
Amig van nap töltenie kellene az akkut, közben a szinkroninverterrel, vagyhagyományos invertettel táplálni a hálózatot.
Ha az akku feltöltve csak a szinkroninverter termelne, naplemente után meg az akkus.
Pesze közben figyelni az időjárásjelentést, mert ha pár nap burus idő következik nem szabadna lemerítani az akkukat.
Hát ilyen a napelemesek élete...........:)

végyé
villam64Válasz erre
2010-12-06
21:42:00
Elektronikus by-pass Az elektronikus átkapcsoló (by-pass) automatikusan átkapcsolja a 230V-os fogyasztókat egy alternatív áramforrásra (AC1 bemenet) biztonságos módon, amikor a prioritással rendelkez? AC2 bemeneten megsz?nik a 230V-os hálózati feszültség. Az alkalmazott mikrokontrollernek köszönhet?en az átkapcsolás a különböz? áramforrások (inverter, hálózat, aggregátor, stb.) és a fogyasztó között teljesen biztonságos, használatával elkerülhet?k az egyszer? mágneskapcsolós átkapcsoló megoldások által okozott károk az inverterben.
Hátha betudjátok építeni a rendszeretekbe. Szerintem lehetne kötni a hálózat bemenetére az invertert, az inverter bemenetére a hálózatot. Ekkor az inverter lekapcsolására a hálózatot kapcsolja rá. Csak az akkuknak kell bírni.
2010-12-06
19:08:43
Üdv
Na igen én is az akkuról fogyasztok, pont az álltalad emlitet szulfátmentesitési mód miatt.
Az a DC kimenet inkább olyan fogysztóknak való amik nemtudnak lekapcsolódni automatikusan az akku kimerülésekor.

Viszont az a dolog nekem még mindig nem tiszra mi lesz a feltöltött akkuban levő energiával?
Az mikor és milyen módon fogod elfogyasztani?
Ahoz is kéne valami inverter..............

végyé

2010-12-06
10:12:33
v_gy

Megzavart a kimenet kifejezés, mert én csak egyet használok, az az akkura van kötve. Viszont van még a DC fogyasztóké is. Ezt nem aktiváltam még eddig 2 ok miatt: az MPPT nem megy el stand-by-ba, és nem aktiválódik a szulfátmentesítő funkció (hogy ne zavarja a DC fogyasztókat). Ez a 2 funkció nagyon fontos, de hát kompromisszumot kell kötni, hogy valami más is működjön.

2010-12-03
09:37:34
Üdv

Igen a standby gombal húz meg a kimeneti relé, ekkor mindegy milyen fényviszonyok vannak, addig nem megy stanby ba mig az akku feszültsége le nem esik olyan 10.5 V ig.

A terhelést elvileg nem az akkura kellene kötni hanam az MPPT kimeneti kapcsaira.
Ekkor ha lemerül az akku kikapcsolja a kimenetet megelőzve a mélykisütést.

végyé

2010-12-03
09:15:23
v_gy
Mit jelent, hogy a kimenet aktivizálva?
Fogyasztót kötni a kimenetére (mivel a kimenete az akku is egyben), vagy aktiválni a stand-by gombot?

2010-12-03
06:18:52
Üdv
Fnagy, ha akimenet aktivizálva van nem megy alvó üzemmódba.

végyé

2010-12-02
22:36:46
MPPT30 működése a következő (EZ MEHET AZ MPPT ALFORUMBA IS):
- ha reggel elkezd sütni a nap, először kigyúl a napeleme bemenetén lévő zöld napelem LED, majd, ha a teljesítmény töltőképes szintet ér el, akkor "felkel" az MPPT, kigyúl a sárga 'töltő' LED és mutat a kijelző is,
- ha az akku feltelt, kigyúl a zöld 'feltelt' LED, a sárga elalszik,
- még tölt x ideig, aztán belép a szulfátmentesítő funkció nagyon lecsökkentve a bemeneti áramot (itt kellene hasznosítani a fel nem használt áramot),
- ha nincs elég napsütés, nagyon borús az idő, vagy este van, ami azt jelenti, hogy a töltés olyan kicsi szintet ér el, hogy az MPPT saját fogyasztását sem fedezi, akkor az MPPT elmegy stand-by-ba (minden LED kialszik + a kijelző is), ezzel is kímélve az akkukat.
Legalábbis nekem így működik május 1-től és ugyanígy van a leírásokban is.
Tehát ha megszakad a napelem felőli részen az áram, akkor elmegy stand-by-ba, ami azt jelenti, hogy minden LED kialszik.

(((Ez a stand-by része hiányzik más típusú töltésvezérlőknél, pld. STECA. Általában az akkut mérik és az állapotát jelzik ki.)))

2010-12-02
18:44:32
Üdv

Ha a kimenet be van kapcsolva akkor nem megy standby-ba.
Majd csak akkor ha az akku lemerült.
Viszont ahogy merül az akku át fog váltani sárga szinre, ezt is kellene figyelni.
Tehát valahogy úgy, hogy ha a zöld kigyullad akkor vársz x időt és azt mondod most van feltöltve az akku.
Ha meg használod akkor az zöld kialvása után még nem kell lekapcsolni semmit, figyelni kell a sárgát vagy a pirosat a kimerülés jelzésére.
Persze ez ki is hagyható mert a kimenet ugy is kikapcsol ha lemerült az akku.
csak hát mi lesz ezután, napokig nem maradhat lemerülve az akku.

végyé

2010-12-02
12:07:17
robert
v_gy
Az inverter és az MPPT30 átkapcsolása:

Az MPPT30-as zöld LED-vel szemben egy fototranzisztort lehet a dobozhoz erősíteni. Ezt azért találom jó ötletnek, mivel nem kell elektronikailag beavatkozni az MPPT30 áramkörébe. Ha akkor még nincs egészen feltelve (a zöld LED kigyúlásakor), lehet időzíteni az átkapcsolást, kb. 1 órára. Tehát: fototranzisztor + Ganz KK CRM időrelé + kontaktor.
Esetleg jó lenne egy rajz.
DE:
Mi történik abban az esetben, ha megtörtént az átkapcsolás, az MPPT nem kap áramot a napelemektől -> stand-by-ba lesz, és a zöld LED kialszik? Biztos a kontaktor visszakapcsol.
Azt hiszem egy kicsit bonyolultabb kell legyen ez az átkapcsolás.
Ha valaki esetleg segíteni tud ebben ...

2010-11-26
13:31:19
Mindenki azt szeretné, hogy ne vesztődjön el a többlet energiája. Ezért szeretnék használni én is egy Grid Tie-t. Tehát hivatalosan, vagy nem hivatalosan.

1. Lentebb olvashattuk hogy a hivatalos bejegyzés egy nagy bürokrácia, sok papír, és jó drága alkatrész megvásárlását jelenti.
A jó drága alkatrész -> inverter összehasonlítás (áfa nélküli árak):
Sunnyboy 1200W ~ 940 EUR
Grid Tie 1200W ~ 340 USD =~ 255 EUR
Körülbelüli összehasonlítás. Biztos, hogy vannak minőségi, gyártói, esetleg működési különbségek, de az árkülönbség akkor is óriási.
Éppen ezért írom a 2. lehetőséget.

2. Nem hivatalosan pedig (beszéljünk csak egy 300W esetleg egy 600W-os inverter használatáról):
2.1. az áramszolgáltató ne tudjon róla. Ez nem nehéz megoldani, hisz, ha nem haladjuk meg a szerződési teljesítményt, akkor az óra akármilyen típusú is legyen azt a megtermelt teljesítményt nem méri, vagyis egyszerűen kevesebb áram kell befolyon a hálozatból.
2.2. fennállt a szerelő esetleges áramütése, ha az inverter károsodik (a Grid Tie-re gondolok). Ezek a típusúak figyelik a hálozatot, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont úgy romoljon el, hogy áramot ad ki. Viszont elektronika, bármi megtörténhet.
Ha mégis megtörténik, akkor is lehetséges 2 eset:
2.2.1. a hálozatban veszik el az áramot. A hálozat akkora fogyasztót jelent, vagyis akkora fogyasztó nehezedik szegény inverterre, hogy vagy kiold a kis biztosítékja (a hálozat és a inverter közötti), vagy teljesen szétég. Biztos, hogy senki sem károsodik.
2.2.2. ha valaki dolgozni akar otthon a saját hálozatában és a lekapcsolja a főmegszakítot. Itt vitatható mik történhetnek, viszont ez már nem a szolgáltatóra tartózik. Figyelni kell arra, hogy lekapcsoljuk az invertert is.

2010-11-25
11:32:13
payagyerek,

A tökénél ragadtad meg a problémát!
A fogyasztást kell alacsonyan tartani, nem a termelést növelni. Nálad ez már meg van oldva.

Én nem bírnék hideg fényben élni, persze vannak meleg fényű csövek is.
payagyerekVálasz erre
2010-11-25
09:53:16
Roby bátyó!

Igen. Sajnos a kicsi backupra, szükség van. Ámbár, ez nagyságrendekkel kisebb, mint a sok-sok db 200Ah-s akkucsoport.

Szerencsére az én fogyasztásom kicsi. 5-6e körül bóklászik a számlám.
Mindenütt, hosszú fénycsövet használok. A 36W-osat. Ezek 3350lument nyesnek a pupillámra. Ekkora fényárnál, 6500K a nyerő. (hidegfehér)
Ez azt jelenti, hogy egy 5×4méteres szobában, 1db 36-os cső és a szobának nincs olyan csücske, ahol ne lehetne olvasni.
A kompakt csöveket, rühellem.
A P4-es fujitsu-siemens laptop, összecsukva porosodik. Helyette 15W-os netbook-ot használok.
2010-11-25
08:51:32
takyka,
Ezek szerint éves viszonylatban kb 10%-al fogyasztotok kevesebbet mint mi.
A teljes fogyasztás lebontása fogyasztókra nagyon tanulságos.

payagyerek,
"az akkumulátoros üzem, környezettudatos szempontból, inkább büntetendő cselekmény..."
Egy backup biztosításának kivételével teljesen egyetértek veled. Vagyis, amikor a valamilyen okból szükséges szünetmentes áramforrást tápláljuk napelemmel.
2010-11-24
21:53:03
OK, pongyolán fogalmaztam.

Amikor standby -ról írtam akkor a 24 órában működő berendezésekre + a valódi standbyra gondoltam.
Megnéztem, 28 nap alatt 236kWh villamosenegiát fogyasztottunk mindenestől.

Úgy látom, a te esetedben hatékonyan működne a funkció integrálásos elképzelésem, amit már vázoltam anno. Lehet, hogy hatékonyabb lenne mint + napelem teljesítmény beépítése.

T.
payagyerekVálasz erre
2010-11-24
19:34:07
Sándor bátyó!

Én maximálisan értem amit monc! Pláne, hogy -annó- már engem is élesztettek újra, mentősök. Talán 1 kicsit, látszik is az agyamon a viszonylag hosszú, oxigénmentes állapot. :-)
(Csesznye gyerekkorom, nagyon sok emléke RESET azóta.) de ez OFF

Mindemellett -mégiscsak azt gondolom- ha áram alatt gyomlálgatnak, akkor mindegy, hogy a kábel, melyik végén van táplálva. (A trafó felől, vagy tőlem.)
Ha lekapcsol, akkor az inverter is lekapcsol.
De ha mégsem lépne ki az inverterünk, akkor úgyis leföldeli a lekapcsolt szakaszt a szerelő. Ez a saját érdeke.
Szerintem:
Amúgyis ugyanezen helyzetek lehetnek, ha épp legális invertert tartalmaz a hálózat adott szakasza. Vagyis, ott is lekapcsolnak a legális inverterek.
Így, akkor is földelni fog az emberke, mert "gépben nem bízunk". Hiába legális.

Ezen gondolatmenet továbbvezetéseként:
2 lehetséges választás van. Akkumulátoros üzem, rátáplálós üzem.
E kettőből (szerintem) az akkumulátoros üzem, környezettudatos szempontból, inkább büntetendő cselekmény.
Bár furcsán hangzik, de:
Amíg akkumulátoros bohóckodásra vagyunk kárhoztatva, addig folyamatosan állunk elő igénnyel a gyártására. Közben, folyamatosan környezetszennyező akkumulátorokat vetünk megsemmisítésre. (Cca. 5-6 évente, sav és ólomigényünk támad.)
Ezzel szemben, ha rátáplálunk, akkor leginkább azon napszakban tesszük, mikor épp csúcsfogyasztás áll fenn a hálózaton. (Nappal, de leginkább déltájt és nyáron, klímaüzemi hálózatterhelésen.)

Persze, ez csak nekünk fontos. Mindenki más lesz@rja.

Szóval nemtudom.
1 biztos: Ha lesz pénzem, akkor veszek ilyen invertert.
Ugyanis a számomra, épp elég volna a 300W. Pláne az ára!
Azért mégiscsak a 30eFt, +1 kis "befogom a számat" áll szemben a 600eFt-os legális Sunyigyerek inverterrel szemben.
A többi politika. Ha a böcsületes munkámért, böcsületes pénz kapnák, akkor böcsületes lehetnék.
Addig nem lehetek, mert éhenhalok. (nem túlzás!)
2010-11-24
19:33:18
takyka,
Ha megnézed a táblázatot, akkor láthatod, hogy csak egy része standby (80W), a többi pedig állandóan be van kapcsolva. A standby funkcióval rendelkező készülékek az idő egy részében szintén működésben vannak.
Éves szinten kb 700kWh a standby fogyasztás (33ezer Ft), persze ez sem kevés.

2010-11-24
19:12:21
Ez évi 100 000 Ft, havi 8500,- csak a standby cuccokra?
Hazamegyek és megnézem mennyit fogyasztottunk egy hónap alatt (felírtam az óraállásokat).

T.
2010-11-24
18:46:06
takyka,
Nekem mondod, hogy rengeteg! Az éves fogyasztásunk 3500kWh.
Számold össze te is!
2010-11-24
18:26:15
280W*24h*365nap=2452kWh/év
Az rengeteg!

T.
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Nullszaldós visszatápláláslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva