Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
paliVálasz erre 2010-12-11 11:13:00 |
---|
#9640 robert! Nincs semmilyen költsége az E-On felé a visszatáplálásnak. Az egyfázisú, 32 A-es órát ingyen cserélik ki visszamérősre. Az ennél nagyobbaknál van valamennyi költség Amperenként. Nem tervezek 32 A-nál nagyobb hálózatot. A vezéreltnél is az a helyzet, hogy 32 A-ig nincs költség. Pali |
robertVálasz erre 2010-12-11 10:46:17 |
---|
#9639 pali, A költségekről nem esett szó? visszatáplálás A jelenlegi pontosított méréseim szerint a "partizán visszatáplálás" nekem nem játszik, mert annyira szakaszos és olyan kevés egy fázison a nyugalmi fogyasztásom, hogy nekem semmilyen hasznot nem hajtana, ellenben az elektromos művek annál jobban járna. ![]() |
paliVálasz erre 2010-12-10 14:22:05 |
---|
#9616 Sziasztok! Kaptam választ az E-ontól a kérdésemre. "Tisztelt Uram! Úgy kel csatlakoztatni ahogy lerajzolta, a vezérelt áramkörre azért nem érdemes visszatáplálni, mert az csak 8 órán keresztül aktív, a hálózatra tápláló inverter viszont csak akkor tud működni, ha a hálózatból megkapja a feszültség nagyságáról, frekvenciájáról az alapjelet. Üdvözlettel: Harsányi Zoltán ![]() |
v_gyVálasz erre 2010-12-07 15:01:13 |
---|
#9517 Üdv Szerintem nem kell az az átkapcsolási időt misztifikálni. Nálam tápátkapcsolásra sima DIL 0052 es mágneskapcsoló van. Egy nagyon rövidd vilanást lehet csak észrevenni amikor megszünik a behuzó tekercs gerjesztése ás átvált a másik hálózatra. Semmi elektomos kütyünek még ez nem okozott gondot, megy minden tovább mintha mi sem történt volna. végyé |
fnagyVálasz erre 2010-12-07 13:11:58 |
---|
#9513 v_gy Eddig így működött rendszerem: az MPPT30 töltötte az akkukat, míg az akku saruira az inverter volt rákapcsolva (az MPPT30-akkuk-inverter kapcsolatok rézrudakon történnek). Tehát az inverter állandó fogyasztás volt + a világítás áramköre is mindig rajta volt (+ páraelszívók). Csak akkor kapcsoltam rá + más áramkört, ha nagyon jó volt az idő és hamar felteltek az akkuk. Jelenlegi működés hasonló a fentihez, csak tápláltam a hálozatról az invertert, így UPS-ként működik, tölti az akkukat (+ba az MPPT30 mellett) és ha elveszik az áramot táplálva lesznek azok az áramkörök, melyeket erre kapcsoltam. Így remélem még egy kicsit javulni fog az akkuk állapota. Ez az inverterem: www.dc-ac.com/pr_da_sp2004_1500c.htm Hogy mi legyen nyáron a megtermelt többletenergiával, azon lesz idő gondolkozni télen. Hát igen, ez a napelemesek élete: egyszer van napfény annyi, hogy az energia elvesztődik, máskor pedig még akkutöltésre sem elég. villam64 Ismerem azt a by-pass-t, viszont gyenge teljesítményű, max. 12A-t bír rezisztív fogyasztásnál. Egy kis induktív fogyasztás (elszívók, ...) és máris zuhan a relé kapacitása. Máskülönben kis és gyors Finder relék vannak benne. Semmiesetre nem UPS-ként működik, hisz az átkapcsolása csak <1s. Sőt ez az idejű megszakítás még gondot is okozhat kényesebb elektronikai fogyasztóknál. |
v_gyVálasz erre 2010-12-07 06:19:31 |
---|
#9496 Üdv Nem egyszerű a dolog. Amig van nap töltenie kellene az akkut, közben a szinkroninverterrel, vagyhagyományos invertettel táplálni a hálózatot. Ha az akku feltöltve csak a szinkroninverter termelne, naplemente után meg az akkus. Pesze közben figyelni az időjárásjelentést, mert ha pár nap burus idő következik nem szabadna lemerítani az akkukat. Hát ilyen a napelemesek élete...........:) végyé |
villam64Válasz erre 2010-12-06 21:42:00 |
---|
#9485 Elektronikus by-pass Az elektronikus átkapcsoló (by-pass) automatikusan átkapcsolja a 230V-os fogyasztókat egy alternatív áramforrásra (AC1 bemenet) biztonságos módon, amikor a prioritással rendelkez? AC2 bemeneten megsz?nik a 230V-os hálózati feszültség. Az alkalmazott mikrokontrollernek köszönhet?en az átkapcsolás a különböz? áramforrások (inverter, hálózat, aggregátor, stb.) és a fogyasztó között teljesen biztonságos, használatával elkerülhet?k az egyszer? mágneskapcsolós átkapcsoló megoldások által okozott károk az inverterben. Hátha betudjátok építeni a rendszeretekbe. Szerintem lehetne kötni a hálózat bemenetére az invertert, az inverter bemenetére a hálózatot. Ekkor az inverter lekapcsolására a hálózatot kapcsolja rá. Csak az akkuknak kell bírni. |
v_gyVálasz erre 2010-12-06 19:08:43 |
---|
#9478 Üdv Na igen én is az akkuról fogyasztok, pont az álltalad emlitet szulfátmentesitési mód miatt. Az a DC kimenet inkább olyan fogysztóknak való amik nemtudnak lekapcsolódni automatikusan az akku kimerülésekor. Viszont az a dolog nekem még mindig nem tiszra mi lesz a feltöltött akkuban levő energiával? Az mikor és milyen módon fogod elfogyasztani? Ahoz is kéne valami inverter.............. végyé |
fnagyVálasz erre 2010-12-06 10:12:33 |
---|
#9447 v_gy Megzavart a kimenet kifejezés, mert én csak egyet használok, az az akkura van kötve. Viszont van még a DC fogyasztóké is. Ezt nem aktiváltam még eddig 2 ok miatt: az MPPT nem megy el stand-by-ba, és nem aktiválódik a szulfátmentesítő funkció (hogy ne zavarja a DC fogyasztókat). Ez a 2 funkció nagyon fontos, de hát kompromisszumot kell kötni, hogy valami más is működjön. |
v_gyVálasz erre 2010-12-03 09:37:34 |
---|
#9368 Üdv Igen a standby gombal húz meg a kimeneti relé, ekkor mindegy milyen fényviszonyok vannak, addig nem megy stanby ba mig az akku feszültsége le nem esik olyan 10.5 V ig. A terhelést elvileg nem az akkura kellene kötni hanam az MPPT kimeneti kapcsaira. Ekkor ha lemerül az akku kikapcsolja a kimenetet megelőzve a mélykisütést. végyé |
fnagyVálasz erre 2010-12-03 09:15:23 |
---|
#9367 v_gy Mit jelent, hogy a kimenet aktivizálva? Fogyasztót kötni a kimenetére (mivel a kimenete az akku is egyben), vagy aktiválni a stand-by gombot? |
v_gyVálasz erre 2010-12-03 06:18:52 |
---|
#9365 Üdv Fnagy, ha akimenet aktivizálva van nem megy alvó üzemmódba. végyé |
fnagyVálasz erre 2010-12-02 22:36:46 |
---|
#9355 MPPT30 működése a következő (EZ MEHET AZ MPPT ALFORUMBA IS): - ha reggel elkezd sütni a nap, először kigyúl a napeleme bemenetén lévő zöld napelem LED, majd, ha a teljesítmény töltőképes szintet ér el, akkor "felkel" az MPPT, kigyúl a sárga 'töltő' LED és mutat a kijelző is, - ha az akku feltelt, kigyúl a zöld 'feltelt' LED, a sárga elalszik, - még tölt x ideig, aztán belép a szulfátmentesítő funkció nagyon lecsökkentve a bemeneti áramot (itt kellene hasznosítani a fel nem használt áramot), - ha nincs elég napsütés, nagyon borús az idő, vagy este van, ami azt jelenti, hogy a töltés olyan kicsi szintet ér el, hogy az MPPT saját fogyasztását sem fedezi, akkor az MPPT elmegy stand-by-ba (minden LED kialszik + a kijelző is), ezzel is kímélve az akkukat. Legalábbis nekem így működik május 1-től és ugyanígy van a leírásokban is. Tehát ha megszakad a napelem felőli részen az áram, akkor elmegy stand-by-ba, ami azt jelenti, hogy minden LED kialszik. (((Ez a stand-by része hiányzik más típusú töltésvezérlőknél, pld. STECA. Általában az akkut mérik és az állapotát jelzik ki.))) |
v_gyVálasz erre 2010-12-02 18:44:32 |
---|
#9349 Üdv Ha a kimenet be van kapcsolva akkor nem megy standby-ba. Majd csak akkor ha az akku lemerült. Viszont ahogy merül az akku át fog váltani sárga szinre, ezt is kellene figyelni. Tehát valahogy úgy, hogy ha a zöld kigyullad akkor vársz x időt és azt mondod most van feltöltve az akku. Ha meg használod akkor az zöld kialvása után még nem kell lekapcsolni semmit, figyelni kell a sárgát vagy a pirosat a kimerülés jelzésére. Persze ez ki is hagyható mert a kimenet ugy is kikapcsol ha lemerült az akku. csak hát mi lesz ezután, napokig nem maradhat lemerülve az akku. végyé |
fnagyVálasz erre 2010-12-02 12:07:17 |
---|
#9330 robert v_gy Az inverter és az MPPT30 átkapcsolása: Az MPPT30-as zöld LED-vel szemben egy fototranzisztort lehet a dobozhoz erősíteni. Ezt azért találom jó ötletnek, mivel nem kell elektronikailag beavatkozni az MPPT30 áramkörébe. Ha akkor még nincs egészen feltelve (a zöld LED kigyúlásakor), lehet időzíteni az átkapcsolást, kb. 1 órára. Tehát: fototranzisztor + Ganz KK CRM időrelé + kontaktor. Esetleg jó lenne egy rajz. DE: Mi történik abban az esetben, ha megtörtént az átkapcsolás, az MPPT nem kap áramot a napelemektől -> stand-by-ba lesz, és a zöld LED kialszik? Biztos a kontaktor visszakapcsol. Azt hiszem egy kicsit bonyolultabb kell legyen ez az átkapcsolás. Ha valaki esetleg segíteni tud ebben ... |
fnagyVálasz erre 2010-11-26 13:31:19 |
---|
#9129 Mindenki azt szeretné, hogy ne vesztődjön el a többlet energiája. Ezért szeretnék használni én is egy Grid Tie-t. Tehát hivatalosan, vagy nem hivatalosan. 1. Lentebb olvashattuk hogy a hivatalos bejegyzés egy nagy bürokrácia, sok papír, és jó drága alkatrész megvásárlását jelenti. A jó drága alkatrész -> inverter összehasonlítás (áfa nélküli árak): Sunnyboy 1200W ~ 940 EUR Grid Tie 1200W ~ 340 USD =~ 255 EUR Körülbelüli összehasonlítás. Biztos, hogy vannak minőségi, gyártói, esetleg működési különbségek, de az árkülönbség akkor is óriási. Éppen ezért írom a 2. lehetőséget. 2. Nem hivatalosan pedig (beszéljünk csak egy 300W esetleg egy 600W-os inverter használatáról): 2.1. az áramszolgáltató ne tudjon róla. Ez nem nehéz megoldani, hisz, ha nem haladjuk meg a szerződési teljesítményt, akkor az óra akármilyen típusú is legyen azt a megtermelt teljesítményt nem méri, vagyis egyszerűen kevesebb áram kell befolyon a hálozatból. 2.2. fennállt a szerelő esetleges áramütése, ha az inverter károsodik (a Grid Tie-re gondolok). Ezek a típusúak figyelik a hálozatot, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont úgy romoljon el, hogy áramot ad ki. Viszont elektronika, bármi megtörténhet. Ha mégis megtörténik, akkor is lehetséges 2 eset: 2.2.1. a hálozatban veszik el az áramot. A hálozat akkora fogyasztót jelent, vagyis akkora fogyasztó nehezedik szegény inverterre, hogy vagy kiold a kis biztosítékja (a hálozat és a inverter közötti), vagy teljesen szétég. Biztos, hogy senki sem károsodik. 2.2.2. ha valaki dolgozni akar otthon a saját hálozatában és a lekapcsolja a főmegszakítot. Itt vitatható mik történhetnek, viszont ez már nem a szolgáltatóra tartózik. Figyelni kell arra, hogy lekapcsoljuk az invertert is. |
robertVálasz erre 2010-11-25 11:32:13 |
---|
#9096 payagyerek, A tökénél ragadtad meg a problémát! A fogyasztást kell alacsonyan tartani, nem a termelést növelni. Nálad ez már meg van oldva. Én nem bírnék hideg fényben élni, persze vannak meleg fényű csövek is. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-25 09:53:16 |
---|
#9092 Roby bátyó! Igen. Sajnos a kicsi backupra, szükség van. Ámbár, ez nagyságrendekkel kisebb, mint a sok-sok db 200Ah-s akkucsoport. Szerencsére az én fogyasztásom kicsi. 5-6e körül bóklászik a számlám. Mindenütt, hosszú fénycsövet használok. A 36W-osat. Ezek 3350lument nyesnek a pupillámra. Ekkora fényárnál, 6500K a nyerő. (hidegfehér) Ez azt jelenti, hogy egy 5×4méteres szobában, 1db 36-os cső és a szobának nincs olyan csücske, ahol ne lehetne olvasni. A kompakt csöveket, rühellem. A P4-es fujitsu-siemens laptop, összecsukva porosodik. Helyette 15W-os netbook-ot használok. |
robertVálasz erre 2010-11-25 08:51:32 |
---|
#9086 takyka, Ezek szerint éves viszonylatban kb 10%-al fogyasztotok kevesebbet mint mi. A teljes fogyasztás lebontása fogyasztókra nagyon tanulságos. payagyerek, "az akkumulátoros üzem, környezettudatos szempontból, inkább büntetendő cselekmény..." Egy backup biztosításának kivételével teljesen egyetértek veled. Vagyis, amikor a valamilyen okból szükséges szünetmentes áramforrást tápláljuk napelemmel. |
takykaVálasz erre 2010-11-24 21:53:03 |
---|
#9081 OK, pongyolán fogalmaztam. Amikor standby -ról írtam akkor a 24 órában működő berendezésekre + a valódi standbyra gondoltam. Megnéztem, 28 nap alatt 236kWh villamosenegiát fogyasztottunk mindenestől. Úgy látom, a te esetedben hatékonyan működne a funkció integrálásos elképzelésem, amit már vázoltam anno. Lehet, hogy hatékonyabb lenne mint + napelem teljesítmény beépítése. T. |
payagyerekVálasz erre 2010-11-24 19:34:07 |
---|
#9074 Sándor bátyó! Én maximálisan értem amit monc! Pláne, hogy -annó- már engem is élesztettek újra, mentősök. Talán 1 kicsit, látszik is az agyamon a viszonylag hosszú, oxigénmentes állapot. :-) (Csesznye gyerekkorom, nagyon sok emléke RESET azóta.) de ez OFF Mindemellett -mégiscsak azt gondolom- ha áram alatt gyomlálgatnak, akkor mindegy, hogy a kábel, melyik végén van táplálva. (A trafó felől, vagy tőlem.) Ha lekapcsol, akkor az inverter is lekapcsol. De ha mégsem lépne ki az inverterünk, akkor úgyis leföldeli a lekapcsolt szakaszt a szerelő. Ez a saját érdeke. Szerintem: Amúgyis ugyanezen helyzetek lehetnek, ha épp legális invertert tartalmaz a hálózat adott szakasza. Vagyis, ott is lekapcsolnak a legális inverterek. Így, akkor is földelni fog az emberke, mert "gépben nem bízunk". Hiába legális. Ezen gondolatmenet továbbvezetéseként: 2 lehetséges választás van. Akkumulátoros üzem, rátáplálós üzem. E kettőből (szerintem) az akkumulátoros üzem, környezettudatos szempontból, inkább büntetendő cselekmény. Bár furcsán hangzik, de: Amíg akkumulátoros bohóckodásra vagyunk kárhoztatva, addig folyamatosan állunk elő igénnyel a gyártására. Közben, folyamatosan környezetszennyező akkumulátorokat vetünk megsemmisítésre. (Cca. 5-6 évente, sav és ólomigényünk támad.) Ezzel szemben, ha rátáplálunk, akkor leginkább azon napszakban tesszük, mikor épp csúcsfogyasztás áll fenn a hálózaton. (Nappal, de leginkább déltájt és nyáron, klímaüzemi hálózatterhelésen.) Persze, ez csak nekünk fontos. Mindenki más lesz@rja. Szóval nemtudom. 1 biztos: Ha lesz pénzem, akkor veszek ilyen invertert. Ugyanis a számomra, épp elég volna a 300W. Pláne az ára! Azért mégiscsak a 30eFt, +1 kis "befogom a számat" áll szemben a 600eFt-os legális Sunyigyerek inverterrel szemben. A többi politika. Ha a böcsületes munkámért, böcsületes pénz kapnák, akkor böcsületes lehetnék. Addig nem lehetek, mert éhenhalok. (nem túlzás!) |
robertVálasz erre 2010-11-24 19:33:18 |
---|
#9073 takyka, Ha megnézed a táblázatot, akkor láthatod, hogy csak egy része standby (80W), a többi pedig állandóan be van kapcsolva. A standby funkcióval rendelkező készülékek az idő egy részében szintén működésben vannak. Éves szinten kb 700kWh a standby fogyasztás (33ezer Ft), persze ez sem kevés. |
takykaVálasz erre 2010-11-24 19:12:21 |
---|
#9071 Ez évi 100 000 Ft, havi 8500,- csak a standby cuccokra? Hazamegyek és megnézem mennyit fogyasztottunk egy hónap alatt (felírtam az óraállásokat). T. |
robertVálasz erre 2010-11-24 18:46:06 |
---|
#9069 takyka, Nekem mondod, hogy rengeteg! Az éves fogyasztásunk 3500kWh. Számold össze te is! |
takykaVálasz erre 2010-11-24 18:26:15 |
---|
#9067 280W*24h*365nap=2452kWh/év Az rengeteg! T. |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |