Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
robertVálasz erre 2012-01-29 14:43:22 |
---|
Előzmény: villam64 #24174#24180 villam64, Ne érezd "kitaszítva" magad, a helyzet az, hogy a visszatáplálás még a drága inverter ellenére is olcsóbb megoldás jelenleg. "Akkor a jó nekem, ha egálban van a termelésem és fogyasztásom..." Ha mindez párosulna a szűkebb környezetben megvalósított vezérelt fogyasztók rendszerével (kiterjeszteném néhány utca távolságra, a szűk földrajzi környezetre), akkor a szállítási veszteségeket meg lehetne úszni, és az országos teherelosztó dolga is egyszerűsödne. Kíváncsi vagyok az "időzíthető fogyasztók" listájára. Rövid idejű tárolással kombinálva látom megvalósíthatónak a rendszert. Tárolás nélkül csak az állandó fogyasztás szintjén maximalizált termelést gondolom gazdaságosnak. |
villam64Válasz erre 2012-01-29 12:38:06 |
---|
#24174 Akkor a jó nekem, ha egálban van a termelésem és fogyasztásom. Nem tudom miért vagyok kitaszajtva a fogyasztó szabályozás elméletemmel, pedig közelítünk hozzá. Az ideális, amikor trafó állomáson belül le tud kompenzálódni az egyes termelés. A trafón keresztül a nagy feszültség felé, már nem megy át szerintem. Tehát, továbbra is várom azok jelentkezését, akik hajlandók a vezérelhető fogyasztó szabályzót megépíteni. Legalább 8 fogyasztót kell összehozni a (napelem) termelésével. Kölcsönhatások kellenek a fogyasztók között. Napi program is. |
Bous83Válasz erre 2012-01-07 19:11:37 |
---|
Előzmény: ha2ecm #21176#22894 Megoldottad? Ha nem, van javaslatom. Bár nem tejesen korrekt a megoldás, de nagyon egyszerű. CSAK 230 oldalon fixen kötött cuccnál javaslom! Kösd össze a 230 0-áját a napelem negatívval, és minden rendben lesz... |
ha2ecmVálasz erre 2011-11-21 09:16:50 |
---|
#21176 Kollégák! Van valakinek tapasztalata Power Jack grid-tie inverter és fi-relé összeférhetetlenség megoldásában? Laci |
Bous83Válasz erre 2011-09-11 17:32:50 |
---|
Előzmény: robert #17668#17670 Robert, Nagyon szívesen, máskor is... :-) |
robertVálasz erre 2011-09-11 17:17:49 |
---|
Előzmény: Bous83 #17664#17668 Bous83, Kösz, hogy megerősítettetek abban, hogy ne csináljak semmit :) |
Bous83Válasz erre 2011-09-11 16:36:25 |
---|
Előzmény: robert #17647#17664 Robert, Sándor, ha netán olvasod ezt a bekezdést ugord át. :-) Az óra 100W fogyasztást mér, fogyasztóátrendezés felesleges, a szolgáltató hálózata megoldja. Ezen a teljesítményszinten szerintem nem mérhető aszimetriát okozol. Ha jó fej akarsz lenni, akkor mérd meg melyik fázis feszültsége a legkisebb, és arra táplálj. Ezt én is megtettem, és ennek a szolgáltató is örül. Ritkán változik a fázisok átlagfogyasztásának alakulása... A kulcs az, hogy mechanikus, vagy elektronikus a mérő. Ha mechanikus, akkor teljesen mind1, hogy melyik fázison táplálsz, és mely fázison fogyasztasz. Akár még azt is megteheted, hogy egy fogyasztó nélküli fázisba nyomod, és a másik kettőn vételezel. Minden esetben a három fázis öszege szabja meg a tengelyre jutó forgatónyomatékot. Tehát ha az egyik negatív, akkor az kivonódik. Ha az összeg negatív, akkor merül csak fel az a kérdés, hogy visszafelé is tud-e forogni. Az alulapokra jutó forgatónyomaték a lap két oldalán elhelyezett elektromágnes között létrejövő mező biztosítja. Az egyik oldalon fesz tekercs van, a másikon áram tekercs. Ebből következik, hogy a nyomaték arányos a feszültséggel is. Az áram feszültséghez viszonyított szöge is befolyással van, de ez is a kedvező módon. Tehát csak a hatásos teljesítmény fejt ki forgatónyomatékot. Nézzük a szélső értéket. Ha Cosfi 0-val terhelsz, tehát gyakorlatilag tiszta kapacitív, vagy induktív terhelésed van, annak ellenére, hogy mekkora az áram (akár 25A-is) pont 90° van eltolva a feszhez képest, tehát a két oldal tekercsi árama eltolva van csúcson. (a fesz tekercs is áramtekercs, csak ott a vezető ellenállása, és a vas mágnesezése szabja meg az áramot.) Ekkor az egymással szembe lévő tekercsek (áram és fesz) pont kioltják egymást, eredményképp nem keletkezik örvényáram az aluban, ezért forgatónyomaték sincs. Ez köztes COSfi-nél is igaz, tehát csak a hatásos teljesítmény generál örvényáramot. Ebből adódik, hogy a mérők elméletileg minden paramétert figyelembe véve a valós hatásos fogyasztást mérik. Az alulap a végtelenségig gyorsulna az örvényáram miatt, ha nem lenne fékező mágnes. A mágnes is örvényáramokat kelt, ha forog az alulap. Minél gyorsabban forog, annál nagyobb a fékező erő. A fentebbi hatások összessége szabja meg a tényleges fordulatszámot. Visszakanyarodva az elejére, mivel 3 fázisú mérőben egy tengelyen van a két alulap, (és rajta a 3 pár fesz-áram tekercs, és fékmágnes) a létrejövő forgatónyomaték visszatáplálásnál ellentétes. Tehát a forgatónyomatékok szintjén adódik az összegzés, tehát kitáplálásnál a fékezés. Próbáltam mindenki számára érthetően írni, remélem sikerült... :-) |
villam64Válasz erre 2011-09-11 09:35:22 |
---|
Előzmény: robert #17647#17653 Át kell szervezni. Külön tekercsek vannak az egyes fázisokhoz rendelve szerintem. Valamelyik kapcsolás szerint. És az átrendezés után a 100 W-ot kell mérnie. Szerintem a tekercsek nem hatnak egymásra. Esetleg a 2-es verzióban is kijöhet a 100 W, mivel egy kereket használ. Mivel az egyik fázis visszafelé dolgozna. De én még nem szedtem szét villany órát. Majd payagyerek megmondja. |
takykaVálasz erre 2011-09-11 09:07:34 |
---|
Előzmény: robert #17647#17649 Működési módból adódóan 100W fogyasztást kellene mérnie. Persze nem tudni milyen egyéb mocsokságok lehetnek elkövetve a mérőben... T. |
robertVálasz erre 2011-09-11 08:52:47 |
---|
#17647 Van egy ház 3 fázisú mérővel. Terhelések: F1 = 200W F2 = 200W F3 = 200W Az óra összesen mér = 600W Azután bekapcsol egy inverter F1-en Terhelések + termelés: F1 = 200W - 500W F2 = 200W F3 = 200W Kérdések: Az óra most mennyit mér? Érdemes átszervezni a fogyasztókat: F1 = 500W - 500W F2 = 100W F3 = 0W vagy mindegy? Payagyereknek jó házifeladat lenne egy kukázott mérővel kipróbálni. |
robertVálasz erre 2011-07-17 13:38:02 |
---|
Előzmény: payagyerek #15967#15974 payagyerek, "... A rendszerem -perpillanat- cca. 10 év alatt térül meg..." Pont arról beszéltem, hogy te egy olyan ritka fajhoz tartozol, aki ezt elmoondhatja. Másnál x2... "... Szolgáltató... Nem hiszem, hogy problémát okozok neki, ha a rátáplálásom csökkenti a veszteségét..." A lényeg az, hogy nem növeli a nyereségét AMIHEZ TÖRVÉNY ADTA JOGA VAN! Evvel már önmagában is halálos bűnt követtél el! "...A 80ezres városunkban, 5 ujjamon meg tudom számolni a rátáplálók létszámát! Vagyis miről beszélünk? Nem tán inkább mesterségesen szított dolog ez?..." A jelenlegi állapotban szerintem is az. "...Inverter... hogyan lehet ezt 250-350eFt-ért adni?..." Kérdezd meg Boust, hogy szerinte az övé mennyibe fog kerülni. Az árat szorozd meg hárommal, add hozzá az ÁFÁt és akkor kapsz egy reális összeget :) "... Hozok MÉHtelepről 1 rozsdás kazánt és -télen- teli tömöm autógumival..." Szerintem evvel egy tucat törvényt sértenél meg. Igazam van? Igazam van! (Besenyő Pista bácsi) |
robertVálasz erre 2011-07-17 13:16:31 |
---|
Előzmény: payagyerek #15969#15971 payagyerek, A Big Brother mindenkiről mindent tud . Ha eddig még nem csapott le, annak is meg van az oka :) |
payagyerekVálasz erre 2011-07-17 12:32:38 |
---|
Előzmény: robert #15964#15969 Még a villámcsalogató villámhárítóm is ott figyel. (MÉH telepi, vadiúj, csillivilli alusodrony, cövek.) Csak nem merek fotót felrakni. :-( Szégyen. |
payagyerekVálasz erre 2011-07-17 11:48:25 |
---|
Előzmény: sándor #15961#15967 Én itt-ott másképp látom a dolgot. Az én rendszerem -perpillanat- cca. 10 év alatt térül meg. Ha marad ez a villanyár. Ha kövéredik, akkor a megtérülési időm soványodik. Más kérdés, hogy nyugdíjat is fizetünk, mégsem garantált a megtérülése. Sőt! Ellopják, feltornásszák a korhatárt, hogy biztosan ne érjük meg! Ennél azért mégiscsak tutibb a napelemes táplálás. De mondhatnám a LOTTO játékot is. Nyújtsa fel a kezét, akinek megtérült! Mégis népbetegség. Nameg duplán nyertem vele. Ugyanis: Termel a rendszer, miközben még a tetőtéri szoba hűtése is csökkent. Bár nem mértem külön, de látványosan kevesebb. Amúgy az én fogyasztásom már most sem sok. Havi 110kWh. (Egyedül vagyok, nem főzök. Talán evvel nem kéne büszkélkedni, de még a porszívózást is elhanyagolom. Van néha akkora gané, hogy ha valaki idesz@rna a szoba közepére, észre sem lehetne venni.) Mondhatni, hogy otthonos. :-) Áramszolgáltató. Nem hiszem, hogy problémát okozok neki, ha a rátáplálásom csökkenti a veszteségét az adott körön. Ám ha mégis, akkor ez külföldön, hogy-hogy nem probléma? Ott csak a duplaáras átvételi ár bűzlik. Ám ilyen nálunk soha nem lesz! Vagy netán csak a mi országunkban legyen toleráns a lepusztított paraszt az áramszolgáltatóval szemben? Most 1 kis szünet, mert elsírtam magam, annyira megsajnáltam szegény szolgáltatót. Keresek 1 zsepit. Vagy mondjam azt, hogy én is zérótoleranciát hirdetek? Elvégre senkit nem érdekel, hogy mi van velem. Ám akkor miért érdekeljen engem a szolgáltató? Ha más országban kezelhető a probléma, akkor itt miért nem? Pláne, hogy nincs is probléma! A mi 80ezres városunkban, 5 ujjamon meg tudom számolni a rátáplálók létszámát! Vagyis miről beszélünk? Nem tán inkább mesterségesen szított dolog ez? Inverter. Bár az enyém is legális mindenütt és teljesíti az előírásokat, meg fasza, meg hűha, meg nahát, de hiába a remek technikai konstrukcó, akkor is 1 ócska elektronikai kacat. 1 TV több tudást, elektronikát, technikai színvonalat sorakoztat fel! 1 ilyen inverter, 1 darab hűtőborda, bádog, fél marék IGBT, 2db proci, 1 marék elkó, 1 kupac ellenállat, meg 1 pár tekrenc. Negyede sincs 1 TV-nek. Hát, hogyan lehet ezt 250-350eFt-ért adni? Úgy, hogy van pofa! 2 választás van: Vagy maradok tisztelettel bűnöző és zárom a kaput, bújok, veszek 1 puskát amivel szemközt durrantom azt aki toporog a kapum előtt, vagy... Hozok MÉHtelepről 1 rozsdás kazánt és -télen- teli tömöm autógumival. Lesz@rom a hazug magyar politikust, lesz@rom a globális fölmelegedést (úgyis jobban állom a meleget, mint a hideget), meg lesz@rom, hogy vastag feketét köp a kéményem. Nemdebár? Dedebár! (Louis De Funes) Szigetüzemi bohóckodás. Szerény véleményem szerint a szigetüzem halott dolog. Minél több akksit kell sorba kötnöm, annál inkább hatványozottan nő az akkuprobléma. Ha 1 megfeszül a sorban, túltölti a többit és elindul a "láncreakció". Dobhatom kukára mind! Nemhogy soha nem lesz gazdaságos, de még igen nagy ráfizetés is! Ennek a ráfizetésnek töredéke lenne a villanyszámla. Tehát nem megoldás! Valójában még tanyán sem az! |
robertVálasz erre 2011-07-17 11:14:21 |
---|
Előzmény: sándor #15961#15964 """ Két érvem van a "tiszta" szigetüzem mellett. Az első. Óriási kárt okoz minden napelemes saját magának és mindenkinek... Meépítetek egy rendszert, aminek a megtérülése 10-20-25 vagy ki tudja hány év. Egy normális kapitalista, ha nem térül meg a befektetése 4-5 év alatt, úgy, hogy az utolsó évben már hasznot is hoz, akkor nem fektet be. Ilyenek a nagyárúházak, a szolnoki napelemgyár és minden más. Tehát a napelem befektető házi reménykedők sokat veszítenek, és csak a szidott gyártó hasznát növelik. Ez az ő veszteségük. Attól függetlenül, hogy szigetüzemben, vagy visszatáplálással mennek, az utcai elosztó hálózatot a napelemes bejelentett energia igényére kell méretezni. Akár használja, akár nem. Minden járulékos gondjával együtt. Azzal is amit a visszatáplálása okoz! Ez mindenkinek drágábbá teszi a hálózati energiát, a napelemeseknek is. Akkor lenne egy napelemes reálisan viselkedő emberke, ha lemondana a teljesítmény igényéről, illetve csökkentené azt annyival, hogy legalább miatta ne kelljen a hálózatot erősíteni a többiek kárára. Ha nincs elég saját energiája, akkor elégedjen meg egy minimális közösségi teljesítménnyel. A második. A támogatások kérdése. Nem számoltam, csak benneteket olvaslak. Ha azt mondom, hogy 4 millából ki lehetne hozni egy normális szigetüzemű, egy egész családot függetlenné tevő rendszert, akkor nagyot tévedek? Szerintem nem. Olvasható, hogy röpködnek a tíz milliárdok különböző támogatásokra.... A kimaradóknak a szükségtelenné váló hálózatbővítés miatt nem emelkedne a villamosenergia ára. Ez lenne korrekt mindenkivel szemben. Ráadásul a csórók is részesülnének belőle és nem csak a vastagok. """ Payagyereket nem lehet a gazdaságossági számításoknál alapul venni, mert ő összességéven féláron (vagy harmadáron) oldja meg a visszatáplálást, és ráadásul nem rosszabb műszaki feltételek mellett, mint az, akinek cégek szerelnek kulcsrakészen. Ő senkinek nem vesz ki a zsebéből milliókat, mindent a saját zsebéből fizet. Szabályos ügymenet esetén jelenleg tiszta ráfizetés a PV (cáfoljatok meg, ha másként látjátok). Kinek éri meg, és ki érzi úgy, hogy megéri neki? 1. Aki a piaci ár alatt szerzi be az eszközöket és maga szereli. 2. Akinek ajándékba adják rá a pénzt. 3. Akiben egy ilyen beruházás biztonságérzetet kelt. Úgy fogja fel, mint egy biztosítás az áremelkedés és az ellátási gondok ellen. 4. Aki arra spekulál, hogy az áram ára meredeken emelkedni fog, a rendszerek ára pedig nem fog csökkenni. Ha most nem is üzlet, néhány év múlva kasza. Véleményem szerint az első csoport elhanyagolhatóan kicsi. Az igyekezet kicsit arra emlékeztet, amint még az átkosban az áremelések ellen felvásárlással küzdöttek a dolgozó tömegek. Például elterjedt a hír, hogy drágább lesz a cukor. Nosza, akinek volt egy kis pénze vett úgy 200kg cukrot. De nem a cukor ára emelkedett, hanem a liszté. A cukor ugyan elfogyott, úgy öt év alatt, csak sajnos két év után azok a zacskók egy kicsit összeálltak, amit nem rágtak ki az egerek. Annak volt szerencséje, aki titokban pálinkát főzött (ez még a forradalmat megelőzően történt), a cefrébe meg az a minőség is megfelelt. Boust csak örülnem ha a Szolnokon gyártott napelemeket itthon vehetné, nem kellene ugyanazokat Spanyolországból importálnia néhány kereskedő közreműködésével, és 5000 km fölösleges szállítással. A sziget üzem esetén soha nem számolják a karbantartás rendkívül magas költségét. Emiatt csak speciális esetben indokolt, ezt támogatni nagy hülyeség lenne. |
payagyerekVálasz erre 2011-07-16 20:28:06 |
---|
Előzmény: Égboltos #15946#15948 Én 228e-ért vettem 660W mezőt. Ha nyomná 245 kopejka a zsebem, akkor is inkább megdupláznám a termelő felületet 1320W-ra. Az a cumi, hogy ezek az értéktelen kacat elektronikai hulladék inverterek, mind Kórea, Tajvan, Kínában gyártódtak, csak jónevű országokban "tisztára mosódnak" és jelentősen megdrágulnak. Ezért hivatalos, az amúgy szabálytalan SMA. |
robertVálasz erre 2011-07-16 20:22:10 |
---|
Előzmény: Égboltos #15946#15947 Ha megnéznénk, hogy külföldön a visszatápláló inverterek hogy oszlanak meg a gyártók szerint, akkor lehet, hogy máshol is döntő többségében SMA-k üzemelnek. Elnézést, ha tévednék. Minden esetre nem egy gyártó kezében van a piac, ezért versenyezniük is kell. Ha pedig a verseny nem szorította rá a gyártókat az árak csökkentésére, akkor valószínűnek tartom, hogy a fejlesztés, gyártás és a kereskedelemmel kapcsolatos szolgáltatások költsége nem tette ezt lehetővé. Az általad említett inverter is háromszázezer fölött van, ha ehhez hozzá jön még 100 ezer üzembehelyezési költség... |
ÉgboltosVálasz erre 2011-07-16 19:51:54 |
---|
#15946 Azért ahhoz mázli kell, hogy évekig ne ellenőrizzék az embert. Bár lehet, hogy egyéni pech, nekem volt, hogy 12 hónapon belül kétszer cseréltek órát és még egyszer újraplombálták. Nem tudom "payagyerek" rendszere mekkora,de kb 245 nettoért vannak elfogadott kb 2.5kW-ig jó inverterek. A szolgáltatók is gondban vannak, az ongrid inverter szóval az SMA eggyé vált nálunk, az arányuk 98%-lehet. Ki merné ezután kivonni? A továbbiakat nem írom le mert vagy beperelnénekvagy robert kihúzná. |
payagyerekVálasz erre 2011-07-16 19:16:04 |
---|
Előzmény: robert #15943#15945 Nekem még a fogyasztásom sem lesz kevesebb, mint eddig. Amit most benyomok, azt télen szeretném kicsipkedni, lékkazánnak látszó tárggyal. (Már ha ez a talajvíz, állandósítja itt magát és nem tudok vizessel.) Ettől függetlenül, engem rettentően bosszant ez az eljárás. Ha germánajkú EON-tól tudnám venni az áramot, akkor mindjárt nem lennék bűnöző az előírásos inverterrel. Csak ebben a mocsok országban vagyok az! Más országban becsülendő az olyan paraszt, aki neccesen megtérülő zöldberuházásra veri a lóvét. Itt bűnöző vagyok, zárt kapuk mögött bujkálok, titokban tartom. Mégcsak totál fotót sem merek ide feltenni a házamról, nehogy lássák vaskalapos elvtársak. Azért jópofa! Vagy tán annak lesz igaza a mi országunkban, aki télen autógumit tüzel a kemencében? Itt tényleg ez kell? (Végülis van bőven! Sok ezer darabot tudnák bespájzolni 1 szemvillanás alatt a portára. Csak be kell őket gurítani.) Nem értem. |
robertVálasz erre 2011-07-16 17:21:58 |
---|
Előzmény: payagyerek #15942#15943 A szigetüzemben szerintem csak ott érdemes gondolkodni, ahol nincs kiépített hálózat, és a kiépítés aránytalanul sokba kerülne. Partizán visszatáplálás esetén a szolgáltatónak nem kell sokat szívóznia, rövid úton lecseréli az órát egy olyanra, ami visszatáplálás esetén is előre számol. Evvel haza is vágta a "keveset fogyasztó fogyasztót", aki ezek után már csak veszteséget termel. A fogyasztás jelentős csökkenése esetén egyébként is lecserélik a mérőt. A fogyasztó és szolgáltató között kötött szerződés alapján történő visszatáplálásnak meg van az a pikantériája, hogy a törvényi háttér bármikor változhat, és ez bármelyik szerződött felet azonnal veszteségbe viheti. Akkor mire jó egy ilyen ilyen szerződés? Szerintem csakis a hálózat védelmére. Payagyerek olyan invertert használ, ami mindenhol engedélyes, csak nálunk nem. Ha nem lennének ilyen drágák a napelemek és érdemes lenne visszatáplálni, akkor százasával helyeznék üzembe az olcsóbbnál olcsóbb, gagyi invertereket, és akkor átmenetileg tényleg bajba kerülnének a szolgáltatók. Ilyen veszély azonban nem fenyeget, még egy ideig biztos ráfizetés a napelem. Támogatással persze megérné, de akkor már nem is lehet akármit a hálózatra akasztani. Egyébként nagyon szeretném, ha a visszavásárlási kötelezettséget a következő módon kiterjesztenék a kocsmákra is: A 3 üveg sört, amit tegnap este a barátaimmal a "Lesz Vigasz"-ban elfogyasztottam, a naptári év folyamán bármikor pótolhassam a házi készleteimből. Aztán a null-szaldó értelmében az összeget, amit este kifizettem, kérem vissza, ide a tenyerembe! |
payagyerekVálasz erre 2011-07-16 15:34:38 |
---|
Előzmény: sándor #15930#15942 """ Sokszor javasoltam már, hogy aki tud menjen szigetüzemben, kapcsolós át és visszaváltással. ... Segítségként annyit, hogy a mérőgyártók több lépcsőben előttünk (előttetek ) járnak. A mérők visszaforgatása ősi dolog. ... A visszairányú gerjesztés kimérhető. Hasonlóan a mágneses fékezéshez. A tekercselésbe rejtett "emlékező mágneses mikrocsippet" pedig még a hitelesítők közül is kevesen ismerik. ... """ A szigetüzem halott dolog. Nem bírjuk szezonálisan tárolni. Még csak napi tárolásban sem szabad gondolkodni! Ugyanis az is csak addig lehetséges, mígnem az akkupakk el nem kezd kifeküdni. Ha ez elkezdődik, onnan már ráfizetésessé válik a dolog. Legalizálni a rendszeremet, csak akkor tudom, ha megszűnik itthon a szolgáltató részéről az inverter-visszaélési probléma. Tudom, hogy mindenkinek igaza van, de az sem állapot, hogy ebben az országban, direkt ellehetetlenítik a jónépet. Gondoljunk csak bele: Az az inverter amivel veretem, mindenütt másutt legális. GermánEON, stb... Nálunk nem. Ezzel szemben az SMA-t engedik, holott azt sem lehetne, mert nem MEEI-s! Most akkor mivan? Mindeközben beadta MEEI-re pár inverter a fajtáját és meg is kapta a minősítést (Fronius, Siac-Soleil), az SMA a mai napig mégsem! Ám ennek ellenére a mai napig legálisnak minősül. Kérdem én: Hogy lehet ilyen? Most akkor van-e törvényi előírás, vagy mégsincs? Ha van, akkor az SMA-ra furcsamód nem vonatkozik? De csak úgy lehet legális az SMA, ha leszarjuk-ják a törvényt! Ám akkor én is! Vagyis nem lehet más, minthogy sunyiba vereti az ember. Ha nem engedik a VDE 0126-1-1 es inverteremet, de engedik az ugyanolyan VDE 0126-1-1-es SMA-t, miközben az sem MEEI-s, akkor feljogosítva érzem magam! Ha ehhez az kell, hogy zárjam a kaput az utcán, akkor zárom! Nade azért ez mégsem lopás! |
DeJoeVálasz erre 2011-07-15 12:34:04 |
---|
Előzmény: Jesu #15925#15935 "Mitől függ a csere időpontja?" Most volt nálunk az éves leolvasás. Kérdezgettem az embert, és azt mondta a cserével kapcsolatban, hogy van olyan is , hogy "sorsol" a gép, csak úgy kidob címeket ahol csrélni kell mérőt. Bár lehet ez olyankor van inkább , ha azt "látja " a gép, hogy nagyon visszaesett a fogyasztás. Ki tudja. |
v_gyVálasz erre 2011-07-15 08:26:35 |
---|
#15928 Üdv Én is ezzel a visszatáplálás de előreszámolás esetével vagyok bizonytalan. Elektronikus órák vannak nálam is. Van rajta visszaforgásgátlás piktogam. De mivel nincs konkrét látható jelzése fogysztási iránynak ezért bizonytalan vagyok, nehogy a visszatápláltat is előre számolja. Kell majd egys kisérlet amikor biztosan csak kifele halad az energia és figyelni számol e valamerre. |
JesuVálasz erre 2011-07-15 00:56:35 |
---|
Előzmény: takyka #15848#15925 Az enyém is ilyen, de már igen öreg példány. Ki tudja meddig lehet még a családban. :( A szomszédba egyszer csak jöttek, és a tök fiatal 1 fázisú korongosat kicserélték egy gagyi digitálisra. Ki érti ezt? Mitől függ a csere időpontja? |
takykaVálasz erre 2011-07-12 15:39:20 |
---|
Előzmény: payagyerek #15845#15848 Tudom, azért írtam, mert az enyém 3~ retesz nélküli (legalábbis nincs jel rajta). |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |