Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-11-01
22:53:35
#20617
Ha már itthon csak hivatkozásokat hallhatunk a brikett és pellett vizsgálati anyagairól, akkor megpróbálok segíteni.

Itt megtalálható egy a Német cégek közül, amelyik leírást és elérhető sok oldalas minőségi vizsgálati jegyzőkönyveket is produkál.

www.etteldorf-metterich.de/holzpellets/qualitaetsnormen.html


Itt pedig egy szigorú vélemény részlet arról, hogy nálunk esetleg ezért nem sikeres a pelletes tüzelés:

>Qualitätsnormen für Holzpellets
Die EU-Norm "Pellets EN 14961-2"
Ab 2010 wird die erste EU-Norm für einen Biomassebrennstoff eingeführt. Sie soll die Verwirrung zwischen DIN-Normen, Ö-Normen, und individuellen Regelungen auf einzelnen Pelletsmärkten beenden. Drei Qualitätsstufen sollen europaweit gelten:

Qualitätsstufe A1
A1 ist die Qualität für Verbraucher mit den üblichen Holzpellets-Öfen für Einfamilienhäuser. Sie hat die strengsten Werte und entspricht zum größten Teil der anerkannt hohen

DINPlus-Qualität. A1-Holzpellets sollen einen Ascheghalt von unter 0,5 ,% (Nadelhölzer) bis 0,7 % (andere Hölzer) haben.

Der Parameter "Rohdichte" wird durch die "Schüttdichte" abgelöst. Dies ist praxisnäher, da dies die Menge der Pellets beeinflusst, die in die Brennkammer gefördert wird.

Qualitätsstufe A2
Diese Qualität ist vor allem auf die Pelletsheizungen ausgerichtet, die einen etwas höheren Aschegehalt vertragen. Solche Anlagen sind vor allem in Südeuropa im Einsatz. Theoretisch ist es auch möglich, die Qualität A2 in den bei uns gebräuchlichen Pelletskesseln zu verbrennen, aber nur bei deutlich höherem Wartungsaufwand. Auch die Kesselhersteller wären davon nicht begeistert. Es ist zu prüfen, ob dadurch die Garantie-Ansprüche nicht verfallen.
Qualitätsstufe B
Hier handelt es sich um die längst überfällige Regelung für sogenannte "Industriepellets". Sie erlaubt einen noch deutlich höheren Aschegehalt und viel mehr Rohstoffe. Für grosse Pellets-Anlagen – wie in Schulen, Firmen, oder gar Kraftwerken – ist das auch kein Problem. Für Kleinanlagen in Einfamilienhäusern ist diese Qualität nicht geeignet.
Bisherige Normen – bis 2010
Die in Deutschland so beliebte und anerkannte DIN-Norm 51731 ist zur Beurteilung der Qualität und Eignung von Holzpellets für Kleinfeuerungsanlagen ungeeignet. Das liegt sowohl an den großzügigen Grenzwerten als auch an der nicht stattfindenden externen Kontrolle von Produkten und Fertigware. Weiterhin ist die zugelassene Bandbreite der Einzelparameter sehr breit gefasst und lässt dem Hersteller sehr viel Spielraum.

In Österreich, wo Holzpellets schon deutlich früher als in Deutschland weit verbreitet wurden, wurde die Ö-Norm M 7135 entwickelt, die deutlich strengere Werte vorschreibt und geringere Schwankungen des Endprodukts zulässt. Viele Hersteller haben die Ö-Norm M 7135 und ihre Werte als Basis für Entwicklung und Vertrieb von Pelletöfen und Heizungen herangezogen. Diese Pelletkessel wurden so konstruiert, dass sie bei Verfeuerung von Holzpellets nach Ö-Norm und DIN Plus ihre volle Leistung und ihren besten Wirkungsgrad erreichen.

Die Ö-Norm 7135 diente dann als Vorlage bei der Entwicklung der DIN plus, die darüberhinaus ein Zertifierungsprogramm ist. Dies bedeutet, dass neben der vorgeschriebenen Produktqualität auch die laufende Produktion der Holzpellets vor Ort ständig auf Einhaltung der Qualitätskriterien überprüft wird.<


Sajnálom, hogy nem magyarul olvasható, de egy kiemelt szakasz tartalmazza azt a mindig hivatkozott Német szabványt, ami alapján gyártott és forgalmazott pellett a német gyártók ellenőrizhetetlen minőségi fegyelmezetlensége miatt még a tüzelőberendezés üzemeltetését is veszélyezteti.Ukran certifikat ,amit egy luganszki ceg alitott ki.
Nekik akkreditált laborban be kell vizsgáltatni a termékeket, ha el akarják adni külföldön. Ez csak a jegyzőkönyv összefoglalója.
Ettől és még néhány másik ukrán cégtől importálják a magyar kereskedők brikettet, de ezeket az információkat kis hazánkban elnyeli a föld, marad a sajtcédula. "A viszonteladónak pedig méltányolható érdeke, hogy ez az információ az ő üzleti titka maradjon."

Ezen a minősítésen vannak szabvány számok, nem úgy, mint azokon a sajtcetliken (megfelelőségi nyilatkozatot), amit a hazai forgalmazók mellékelnek.Ebben nem tól-ig értékek vannak, hanem a vizsgálatra átvett minta konkrét tulajdonságait tartalmazza.
Ez nem csak egy kereskedői nyilatkozatot, hanem egy laboratóriumi mérés eredménye. A kettő nem ugyanaz!A hazai helyzetről:
A gyártónak, vagy az importőrnek kell elvégeztetnie a bevizsgálást. Annak alapján állíthatja ki a gyártói/szállítói megfelelőségi nyilatkozatot. A lánc többi tagja ebből dolgozik.
A vizsgálati jegyzőkönyv tartalmazza a vizsgálat megrendelőjének adatait. A viszonteladónak pedig az érdeke, hogy ez az információ az ő üzleti titka maradjon. A kiállított megfelelőségi nyilatkozatok tartalmáért azonban a kiállító teljes felelősséggel tartozik.

A belföldi forgalomba-hozatalt megelőzi egy vámkezelés. Ennek során minden papírt bekérnek. Ha a szabványokra épített vámtarifa-táblázatban a fabrikett vámtarifaszáma alá a termék nem sorolható be, nem vámkezelik mint fabrikettet, azaz forgalomba sem hozható fabrikettként. A besorolás alapja az akkreditált laboratórium vizsgálata.

Ezek alapján adott megfelelőségi nyilatkozatban közölt adatokért pedig mind polgári-, mind büntetőjogi értelemben a kereskedő a felelős.

Tehát a hazai kereskedő megkapja a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot, amihez a bevizsgálási dokumentumokat is mellékelni szokták. Ezek a beszállító (nagyker) nevére készülnek. Ezek alapján állítja ki a kereskedő a termékadatlapot.
Az élet már csak olyan, hogy ennek ellenére előfordulhat hibás termék. Ez esetben, ha a fogyasztó ezt jelzi, a kereskedő intézkedik.
Amennyiben ezt nem tenné, a fogyasztónak megnyílik a lehetősége, hogy felettes szervhez forduljon. Ez esetben az adott hatóság nyilván ellenőrzi a termékadatlapot és összeveti a termék paramétereivel. Itt a kereskedő abban az esetben marasztalható el, ha az általa kiállított termékadatlap adattartalma rá visszavezethető okból valótlan.

Összefoglalva:
A kereskedőnek a gyártótól kapott termék-adatlapokon kívül nincs más a birtokában.
A gyártótól kapott számokat átmásolja a saját céges logóval ellátott papírjára és ezt adja tovább.
Ennél többre nem köteles, akkor miért is foglalkozna vele. Ha valakinek gondja van, akkor vizsgáltassa be maga!
Probléma esetén a gyártónál lehet reklamálni.

2011-11-01
12:16:10
#20600

"A brikett/pellet azokon a területeken eredményes, ahol a fa hátrányban van."
Olyankor számításba kell venni a földgáz, és az elektromos fűtést is (lásd hőszivattyú).


"... aki a száraz állapotot nem tudja elérni bármilyen okból ... "
Nedves fával persze, hogy hülyeség fűteni, nyers húst sem eszünk.


"... a pellet nagyfokú automatizálhatósága miatt a kényelmesebb használat sem lehet vita tárgya..."
Az elmúlt héten volt alkalmam egy működő pellet fűtést megtekinteni. A 12kW-os automata kandallóban három darab ventilátor és egy adagolómotor kellemetlen állandó zajt csinál a nappaliban. Pelleten kívül semmilyen más tüzelőanyaggal nem működik, az ára 700ezer volt. A fűtés semmivel sem olcsóbb, mint az egyéb fűtőanyagok mellet lenne. A pelletes zsákok elfoglalják a háztartási helységet, a beszerzés az elmondás alapján egy agyrém.
Evvel csak azt akarom érzékeltetni, hogy minden fűtési módnak biztosítani kell a szükséges feltételeket. Nem szabad azt gondolni, hogy egy automata pellet kazán a jég hátán is megél.


Más megfontolásból (a "biztonság kedvéért"), gondolkodtam már azon, hogy beszerzek néhány m3 brikettet. Csak annyit, amennyit épületen belül el tudok raktározni. Pelletet semmiképp.2011-11-01
09:55:20
Előzmény: sándor #20593#20597
Sándor,

Az listán szereplő állítások nagyobb része igaz lehet, de ugyanúgy igaz a fára is, sőt több pontban a fára "még igazabb", de mondhatnám a gázt vagy a villanyt is.

A probléma a hagyományos tüzelőkről és kazánokról szóló valótlanságok állításában a tények elhallgatásában, és a csúsztatásokban rejlik. A meggyőzés technikája a politikai kommunikációra hajaz, jelesül a sulykolás, szajkózás és elhallgatás módszerét követi.A brikett vitathatatlanul kényelmesebb, a minősége egyenletesebb és kisebb helyet foglat, mint a fa. De nem jobban környezetbarát, mint a fa, nem foglal kevesebb helyet, mint a gáz, vagy az áram, nem olcsóbb, mint a fa, vagy a gáz... stb.

Az vásárlók többsége tisztában van ezzel, ezért a fakereskedőknek nincsenek eladási gondjai, sőt hiány van fából. A pellet és a brikett kereskedők többsége viszont vagy eladni nem tud, vagy beszerezni. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadniuk az új kuncsaftok megszerzésére, meg kell, hogy vessék a lábukat valahogy.
Nem a fakereskedőket akarom védeni, mindenki tudja, hogy rengeteg a csirkefogó köztük, én a fát, mint tüzelőanyagot védem.


2011-10-31
22:13:36
Előzmény: sándor #20588#20589
Sándor,

"Nem értem, miért térünk mindig ugyan oda vissza."
A gittrágás ott kezdődik, hogy a brikettesek szerint száraz fa nincs is, azt csak a NASA képes előállítani egy rendkívül költséges technológiával, amíg a fabrikett bárhol olcsón és állandó minőságben elérhető...

Igaz, kisebb a bizonytalanság egy ellenörzött körülmények között gyártott ipari termék (brikett) esetén.
A tüzifa mindig más, nem egyszerű megvásárolni napjainkban, ha még a mennyiségét is csak kevesen tudják leellenőrizni, nemhogy a minőségét. Pedig nem lehet túl bonyolult, ha 50 évvel ezelőtt ez a faladat nem jelentett problémát az embereknek. Egy csomó elfelejtett dolgot újra meg kell tapasztalnunk a saját bőrönkön, mert nem kaphatunk választ mindenre a gugliból.
Aki tehát olcsón akar fűteni fával, annak meg kell tanulnia néhány egyszerű dolgot.

És elfogadom, hogy sok esetben a fabrikett jó megoldás lehet, még akkor is, ha drágább.
2011-10-31
15:07:53
#20584
8 sorsdöntő érv a fabrikett mellett egy brikett-kereskedő interpretálásában:
"
1.
A fabrikett olcsóbb, mint a tüzifa (2.9 Ft/MJ)
Az alábbi táblázatból egyértelműen kiderül, hogy a fabrikett esetében kell a legkevesebbet fizetned egy MJ fűtőértékért!

2.
A fabriket negyed annyi helyet foglal, mint a tüzifa
A fabrikett fűtőértéke duplája (16-18 MJ/Kg) a hagyományos tüzifáénak (9-10 MJ/Kg), ráadásul közel kétszer tömörebb, sűrűbb, ideális tégla formájának köszönhetően a rakatban nincs közbezárt levegő, így azonos fűtőértékű tüzelőanyag elraktározásahoz harmad - negyed annyi helyre van szükséged, mint a hagyományos tüzifa esetében.

3.
Csak színtiszta tömör fát vásárolsz és nem vizet
A hagyományos tüzifa esetében az átlagos nedvességtartalom 30-50 % között mozog (amit természetesen a fa árában mérnek), míg a fabrikett nedvességtartalma extrém alacsony, mindössze 8 -10 %, így Te csak nagyon sűrű, tömör és száraz fát vásárolsz!

4.
"Szebben" ég, mint a tüzifa
Minden fabrikett egyforma, nincsenek szárazabb és nedvesebb, könnyebb, vagy nehezebb darabok, ezért sokkal jobban kiszámítható és adagolható a fabrikettes tüzelés, így azonos feltételek mellett (kályha és levegő) a tüzed mindig azonos ideig és azonos hővel fog égni.

5.
A fabrikett jobban kíméli a kályhádat-kandallódat mint a tüzifa
A stabilabb és kiegyensúlyozottab égésnek köszönhetően a kályhára vagy kandallóra jutó hirtelen hőterhelés töredéke a hagyományos tüzifához képest, az extrém alacsony nedvességtartalom miatt a kémény kormolódásától sem kell tartanod.

6.
A fabrikettel sokkal könnyebb bánni, mint a tüzifával
A fabrikett zárt zacskós kiszerelésű, ideális méretű, tégla formátumú, nem morzsolódó tüzelőanyag, amit ha elejtesz sem törik el, így a tüzelés előtt nem kell sem fát válogatnod sem hasogatnod, sem takarítanod miatta.

7.
A fabrikett égés után nincs hamu
A fabrikett leégése után mindössze 1-2 % hamu marad, így szinte nem is kell takarítani a tűzteret, a hamuja ráadásul környezetbarát, természetes növényi tápanyagként hasznosítható.

8.
A fabrikett 100%-ban megújuló energiaforrás, füstje környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz.
"TISZTA, SZÁRAZ ÉRZÉS, VÉGRE A FÉRFIAKNAK IS!

2011-07-10
20:38:28
Előzmény: sándor #15790#15798
Sándor,

Ha van fűrészpor, akkor sokkal egyszerűbb egy automata fűrészporos kazánt beállítani, mint préseléssel bajlódni. Lásd az "Apríték" topicban.


Persze, hogy csak akkor érdemes ilyen kazánt beállítani, ha folyamatos az ellátás. Az ismerősömnek lapszabászata van, így számára ingyen van a príma száraz fűrészpor. A kazán töredéke áron volt, mint egy pellet kazán. A komplett rendszer bekötéssel, elektronikával, csövezéssel 420 ezerbe volt neki.
2011-07-08
17:17:40
Előzmény: zb0 #15738#15740
zb0,

Nem értem mit akarsz a légnyomáskülönbséggel. Az nem oszt, nem szoroz. A pára nem a légnyomásmáskülönbség miatt vándorol.


"Mondod fedett tároló: hopsz, nem olyan kell a fának is? Akkor viszont vagy a fa sem tárolható, vagy a brikett is tárolható nem?"
Persze, hogy fedett tároló kell mindkét anyagnak. Csakhogy amíg fának jót tesz a tárolás, addig a pellett/brikett minősége romlik.


"A szabályozott páratartalmú siló a gyártónak kell a kiszárított alapanyaghoz. Miután nylonba zárta a készterméket, onnantól mi a jelentőssége?"
Számára már sehol :)


A mérés sorozatot fedett helyen (például hideg fáskamrában, nem garázs, vagy kazánház, lehetőleg melléképület) történő tárolás mellett képzelem:
1. Minden fajta anyagból két dobozra/zsákra van szükség. Pontos mérleg (a legnagyobb tömegű doboznak megfelelő méréshatár, 10g pontosság) és a tárolóban a levegő relatív nedvességtartalmát mérő hygrométer és hőmérő szükséges.
2. Minden fajta anyagból az egyik dobozt felnyitni és fóliát kivágni, kihajtani. Az összes dobozt sorszámozni, ugyanakkor
3. minden dobozt lemérni 10g pontossággal, hygrométert és hőmérőt leovasni. Eredményt feljegyezni.
4. A 3.ismétlése hetente, lehetőleg ugyanazon a napon 6 hónapon keresztül.
5. A mérések végén minden sorszámmal ellátott dobozt és fóliát lemérni, eredményt feljegyezni
2011-07-08
09:55:35
Előzmény: zb0 #15725#15726
zb0,

Én belátható időn belül nem fogok a brikett tárohatóságával kísérletezni, de kíváncsian várom a mérésekkel alátámasztott eredményeidet és a sejtéseidet alátámasztó irodalmat.
2011-07-08
08:56:37
#15724
Habár nem csupaszon érkezik a brikett: kartondoboz, vagy zsugorfólia, esetleg -fenyőpogácsánál- nylonzsák. A raffiazsákos, meg egyéb hasonló csodákat hagyjuk. A kartonra ráfeszül a fólia, a zsugor pedig zárt (a hegesztett nylon pelletes zsákról nem is beszélve).
Be tud bejutni a nedvesség?

Nem azt állítottam, hogy atomjaira hullik az anyag, hanem azt, hogy kialakul egy egyensúlyi állapot, és bármennyire is jó a szemed, ránézésre nem tudod megállapítani a nedvességtartalmat.


Azt olvastam, hogy 12% alatti alapanyagokat használnak (nem 10), ami a gyártás során csökken le egy adott értékre.

Te állítólag szakember vagy, a szakmai anyagokat, ezért tőled várjuk (eddig sajnos ilyenekkel nem szolgáltál).

A csomagolásról képek, amiből azt látszik, hogy nem hermetikus.Szerintem azt kellene csak megvizsgálni, hogy egy őszi friss szállítmányból származó Pini és mondjuk RUF nedvességtartalma hogyan változik a tárolás során 1,2,3,4,5,6 hónap alatt.

A biztonságos tárolás szabályozott páratartalmú silók, vagy fedett tárolók nélkül megoldhatatlan feladat, a fűtőművekben az energiatartalom 10% eltérése milliós károkat okoz.
Ezért fizetős tanulmányok sora foglalkozik a pellet/brikett tárolásával. Azon nem csodálkozom, ha a lakossági fűtőanyagkereskedők még csak nem is hallottak erről.


A légnyomáskülönbség elméletre már válaszoltam, a tüzelőanyag számla alapú mérési módszeredről párszor már véleményt nyilvánítottam, nem akarom megismételni.
Elhiszem, hogy a Pini Kay jól tűri a kiképzést, mert az hőkezelésen is átesik, és kevésbé nedvszívó, mint a többi fajta, ezért nem nagyon megy 15% fölé a nedvességtartalma.
Ez a fajta brikett nem olyan érzékeny a tárolási körülményekre, mint a RUF, vagy a pellet.

2011-07-07
23:48:19
Előzmény: tomasz #15716#15717
tomasz,

Ha elkészül a kazán... azt nem tudom, hogy mikor lesz, mert lassan döntök.

Én a selyemfenyő tobozát használom a begyújtáshoz. Azok 20 centisre is megnőnek és nagyon intenzíven égnek a gyanta miatt. Két nagy zsákkal indulok neki a télnek.
A másik kedvencem a kartondoboz. A4-es darabokból néhány kis hengert formálok.
Mondanom sem kell, hogy ezek ingyen vannak, soha nem adok ki pénzt gyújtósra.
2011-07-07
23:29:13
Előzmény: robert #15714#15716
robert!

Úgyis készülsz egy vegyes kazán beüzemelésére, te lehetsz az elsőszámú tesztalany a fa vs. brikket kérdésben. Ha jól olvastam akkor viszonylag nagy tárolód lesz, így elég jó méréseket tudnál csinálni. =] Egyébként erre én is kíváncsi lennék én a magam részéről gyenge minőségű brikettből szoktam venni egy 20 zsákkal és a szezon jó részére megvan a gyújtósom. 3 darabot elmorzsolok és az szépen begyújtja a többi fahasábot.
2011-07-07
17:29:58
Előzmény: zb0 #15710#15711
zb0,

Nem a légnyomásról van szó, hanem a páramozgásról. A levegő páratartalma a takarás alatt sem kisebb.

Nem veszed észre a szemeddel a változást, ha 5%-ról 15%-ra nő a nedvességtartalom. Mutass egy táblázatot a alakváltozásról a nedvesség hatására.
2011-07-07
14:17:07
Előzmény: zb0 #15703#15705
"Nos az elméletem: a csomag belsejéban a légnyomás azonos a külső légnyomással, hiszen nem vákuumcsomagolásról van szó. A levegő viszont nem jár át a fóliázáson, maximum egy nagyon minimális mértékben (azt viszont bőven kivédi a brikett gyári csomagolása). Ebből kifolyólag, nincs ami magával vihetné a párát. Lecsapódni le tud rá, csak nem jut bele. Az említett kettős fóliatakarás során az eső és a hólé sem tudott, nem csupán a pára. Az ősszel lerakott tüzelő tél végén még mindig egyben volt és jól működött, de ami a fő: nem dagadt meg."

Nos, az elméleted... ahogy azt Móricka elképzeli ...
2011-07-07
12:36:20
Előzmény: zb0 #15697#15699
zb0,

"..-ha párásodik a brikett, szétnyomja a csomagolását, annyira megduzzad. Talán az lehet az oka a fánál hevesebb térfogatnövekedésnek, hogy a mesterséges szárításon túl össze is van tömörítve, jóval sűrűbb, mint természetes állapotában. Gondolom ez az oka, mindenesetre tapasztalat: ha a brikett párásodik, nedvesedik, nincs az a csomagolás, ami egyben tudja tartani."

Azt jó lenne minimum valamilyen szakirodalommal alátámasztanod, hogy miért nem jut át a páranyomás a takaró fólián.


Ha a többi zemberek is úgy akarják, megrendezhetjük a hét nap és hét éjjel tartó nagy biosolar találkozót :)
2011-07-07
11:01:47
Előzmény: zb0 #15693#15695
zb0,

"Jajajj, kezdünk bonyolódni..."
Szerintem nem bonyolódik, hanem egyszerűsödik a kép.

Azért nem párásodik a fólia alatt, mert a meggyőződésed ellenére szellőzik a brikett és a levegő páratartalmával együtt változik a nedvességtartalma, így egyensúlyi állapot alakul ki. Ha fedett helyen van, a fólia csak késleltet.
Egyébként ez a lényeget tekintve tök mindegy, mert ugyan ki akarná a brikett relatív drágaságát a tüzifa tárolás nehézségeivel ötvözni?

"..ezen az alapon a hőszivattyú sem megújuló energia..."
Nem is állítottam, még akkor sem, ha pusztán napelemekkel hajtjuk.

2011-07-07
08:36:11
Előzmény: zb0 #15688#15689
zb0,


A fa és a pellet/fabrikett tárolásával pontosan az ellentétes hatást lehet elérni.
Amíg a fa nedvességtartalma a tárolás során fokozatosan csökken, majd elér egy kvázi egyensúlyi állapotot (ami a levegő páratartalmával együtt folyamatosan ingadozik), addig a pellett/brikett nedvességtartalma a kezdeti kifejezetten alacsony szintről szintén ugyanarra az egyensúlyi állapotra áll be, amire a fa (a fűtőértéke ennek megfelelően lecsökken).

Diagramot néhány hozzászólással ezelőtt már tettem fel.

Ha a tároló relatív páratartalma RT=50%, akkor minden faanyag (pellet és brikett is) beáll NT=9%-ra, RT=65% esetén NT=12%, RT=80% esetén NT=16%.
A fóliázás csak az eső ellen véd.

Mi köze a nedvességtartalomnak a formához?

Ne keverd össze a korlátozott és a megújuló fogalmakat. A fa korántsem áll korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre, csak bizonyos mértékben újratermelhető.

És milyen energiával állítod elő és szállítod a brikettet?
2011-07-06
19:47:38
Előzmény: zb0 #15682#15683
zb0,

Azt sem lehet tudni, hogy Magyarországon mi lesz két év múlva, ezért csak azt lehet vizsgálni, hogy mi van most. Emelkedhet a gáz ára, emelkedhet az áram ára, emelkedhet a brikett ára, emelkedhet a fa ára. Mikor, melyik és mennyivel? Bármikor, akármelyik, akármennyivel.


"A fabrikettet miért is nem lehet betárolni?"
Pontosabban nem érdemes, mert a nedvességtartalma nőni fog, evvel együtt csökken a főtőértéke.


"Hol van 2000Ft/q-ért fa?"
Erdészet. Nem obi.


A brikett hosszabb távú tárolása több körültekintést igényel:
-fedett hely
-padozattal nem érintkező rakat
-minél alacsonyabb páratartalom, száraz hely

2011-07-06
17:10:46
Előzmény: zb0 #15680#15681
zb0,

Miből van a fabrikett?
Fából.

Mi a fabrikett előnye a fával szemben?
Ki van szárítva.
Nem kell hasogatni.
Nem kell betárolni. (Viszont nem is lehet betárolni).
Kis részletekben megvásárolható.

Mennyibe kerülnek a fenti előnyök?
Körülbelül 30ft/kg

Van aki kényelemből fizeti meg a felárat, mások kényszerből, és vannak olyanok, akit tudatlanságból.
Az első csoportnak jó, a második nem tud jobbat, de szerintem a harmadikba tartoznak a legtöbben.

Tehát ezért vagy azért, de vannak, akik ezt a fűtési módot választják.
Ha megéri a szárításon kívül még egy pár ipari műveletet elvégezni a fán, hogy változatlan energiatartalmú brikettet kapjunk, akkor miért ne érné meg egy kevésbé feldolgozott állapottal próbálkozni?
Talán csak azért nem, mert, ha a tüzépen van két kupac fa, az egyikre az van írva, hogy friss vágás 20000Ft/t, a másikra pedig az, hogy száraz fa 30000Ft/t, akkor a száraz fát nem venné meg senki, mindenki az olcsóbbat választaná (persze nem szárítaná ki). Mivel a brikettet nem fának hívják, de rendelkezik a kályhakész tüzifa minden jó tulajdonságával ezért jobban el lehet fogadtatni.

2011-07-06
11:48:04
Előzmény: zb0 #15620#15674
zb0,

"A művi szárítással eleve duplázod az érat majdnem. 10-12 000/köbm alatt nem nagyon vállalja senki. Vagy ez, vagy a két év emeli a költségeidet. Ezen kívül kell kitermelned a rezsidet (telephely, számlák, feldolgozó- és rakodó emberek, állam bácsi stb) és még valamit keresni is kellene. Ezért mondtam egy durva becslést, ami viszont szerintem kb helytálló: öt-hatezer mázsánként."


Szóval szerinted Magyarországon még száraz tüzifát sem érdemes előállítani.

Kereskedői oldalról nézve a brikett előnye, tehát az hogy a hazainál jóval olcsóbb alapanyaggal a magyarnál jóval olcsóbb munkaerővel és a energiaárakkal rendelkező országokból (pl Ukrajna) olcsón lehet importálni. A befektetés-igény nulla, a rizikó nulla, csak annyit kell rendelni, amennyi folyamatosan fogy.

Ennek megfelelően nem kell hozzá beruházás, a hazai termelés és munkaerő foglalkoztatása valamint tároló kapacitás, csak az ingázó és az áru terítését végző kamionokat kell koordinálni.

Tiszta sor, ez teljesen logikus. De ebben az esetben megint nem arról van szó, hogy a tüzifa, vagy a brikett az olcsóbb, hanem arról, hogy Ukrajnában minden olcsóbb, mint itt.2011-07-04
14:24:18
Előzmény: sándor #15615#15616
Sándor,

Nem szeretném, ha kirekednél a diskurzusból :)

Én most próbálok abba az irányba utat találni, hogy a fabrikett és a száraz kályha-kész tüzifa tulajdonképpen ugyanaz.
Lényegében brikett="zacskózott tüzifa" . A gyárban szárítanak, egységes méretet alakítanak ki és csomagolnak. Energetikailag (MJ/kg) ugyanaz.

Hülye hasonlattal élve, a brikett a tüzelők "pötidanon"-ja :) Nagyon is piaci termék.

Ha valaki elég sötét, akkor a brikettel is megszívathatja magát. Az ismerősöm az udvaron tárolta a néhány száz kiló zsákos szalmabrikettet, kitéve az esőnek. Hát nem volt eldurranva a fűtőértéktől :)
2011-07-04
12:38:33
Előzmény: zb0 #15606#15607
zb0,

Ha kis tételben meg tudom venni a fát az erdészettől 15 ezer/erdei m3 áron, és a tömege száradás után már csak 1200*0,68=816kg, akkor aprítással 15000/0.816+2000=20400 Ft. Nagy tételben biztosan lényegesen olcsóbb.
Két évi szárítás után, amihez egy csarnok és szellőztetés kell csak, szerinted 50000-60000ft lenne az eladási ár?

Akkor vegyük azt a lehetőséget, hogy egy hónapos kényszerszárítással elérve a légszáraz állapotot, töredéke tárolóhelyen kisebb tőkelekötéssel forgatni az árút.

2011-07-04
11:21:59
Előzmény: zb0 #15601#15603
zb0,


Ami a fakereskedőnek nem éri meg, az a munkaképes felhasználónak bomba üzlet lehet.

Ha a (ugye kalodás?) tüzifára nedvességtartalmat is megadtak, nem hiszem, hogy kérésre lemérik. Valószínűleg éppen akkor fogy ki az elem a műszerből.
Ezeknek a bizonytalanságoknak az okán erdészetől beszerszett friss vágással számoltam, annál nedvesebb, már úgy sem lehet.

Szerinted tönkremenne az a fakereskedő, aki "száraz tüzifát" hirdetne garanciával, dupla áron? Pedig a fabrikett esetén is a hasogatást, szárítást és a tárolást fizetjük meg, mégis megéri egy iparágat építeni rá.

"Főleg nem tisztességes eközben a versenytársat, aki mindezt megteszi csalónak kikiáltania. Ez korrekt álláspont nem? "
Tulajdonképpen pont az ilyen visszásságok feltárása lennének jók a fórumok azoknak, akik nem csak azért olvassák, hogy megerősítést találjanak a régen meghozott döntéseikre.
2011-07-03
11:23:16
Előzmény: plaszlo #15590#15592
plaszlo, zb0,

Két lényeges szempont van számomra:
1. Azt kapjam, amiért fizetek (lásd előző hozzászólásom).
brikett: ZB nem panaszkodhatsz, az eddigi számításoknál legtöbbször az általad megadott fűtőértéket és nedvességtartalmat vettem figyelembe (ennek az infónak a hitelessége elmondásod alapján az ukrán szállítón áll, akkor pedig semmi okunk rá, hogy kételkedjünk benne ).
fa: Rengeteg helyen, mérésekkel dokumentált adatok. Ennek az infónak miért ne adjak hitelt?


2. A konkurrens termékről ne állítsanak valótlanságot, mert az eleve gyanút keltő.
Lásd: a friss vágást kályhakész tüzelőként kezelni, a kész tüzifáról "elegánsan" megfeledkezni.A vevőnek, aki nincsen ismerete arról, hogy mit kap, csak azt tanácsolom, hogy legyen bizalmatlan.
Látszik hova vezetett a tudatlanság és a közvetítőkbe (pénzügyi szakemberek) vetett bizalom a svájci frank-hitelek esetében.Én is látom ZB igyekezetét, és tisztelem a kitartását, de részéről a körülmények és adatok egyoldalú csoportosítását félrevezetőnek tartom. Akkor is, ha ennek nincs a tudatában. Ez számomra (mint vevő) hátrányos, mert megtéveszt. Mindez enélkül látható, hogy egyetlen szál brikettet is vettem volna. Ez nem szimpátia, vagy bizalom kérdése.Egyébként úgy érzem, hogy annyi mindent soroltunk már fel itt, ami a brikett mellett szól, hogy az reklámnak is elmenne, csak észre kellene venni.Az áru minőségével, mennyiségével való manipulálással elkövetett csalás büntetőjogi kategória, azt szerintem hagyjuk, most nem erről van szó.


2011-07-03
10:07:35
#15590
Robert,
csak egy-két gondolat felvetődött a vitátok alapján.
Te egy nagy tapasztalatú, tanult, világra nyitott ember vagy, aki nem egyenlő az átlagemberrel. Valószínűleg Te és főleg Sándor (és még sokan mások a fórumról, akik fával tüzelnek) meg tudjátok állapítani a fáról ránézésre, hogy milyen fajtájú, milyen minőségű, mennyire friss illetve mennyire vizes. Na most ha én aki nem buta, de tapasztalatlan ember vagyok ezen a téren, nekem az első néhány körben bármit eladhatnak, maximum azt érzem, hogy nagyon vizes a fa. Én olvasom a fórumot és legalább azt tudom, mennyire nem jó ilyennel tüzelni. Már sok infóm van a fa fajtákról és a belőle kinyerhető hőről, de a fa fajtáját ezzel sem tudom megállapítani még. Minden bizonnyal az olcsóbb, kisebb fűtőértékű fát adnák el nekem a drágább árában. Tehát felvértezve a fórumból kinyert tudással, a tapasztalatot mégis az életben kellene megszereznem, ami biztos évekig tartana. Nem akarok senkit pártolni, senki oldalára állni, de próbáld zb0 igyekezetét egy kicsit erről az oldalról is nézni, ő legalább nem arra alapozza az üzletét, hogy lehúzza a vásárlókat és pár év után arrébb áll kereskedni máshol. Az emberek többsége sajnos buta, többször is be lehet ültetni ugyanabba a hintába, és biztos nem a nagymenő vagy jólmenő fog fával kínlódni akit már nem lehet kétszer ugyanazzal átverni. Tehát az alapanyag, az átverhető réteg folyamatosan rendelkezésére áll a szolgáltatás és kereskedelem minden területének.

Csak visszaemlékezem a régi Tüzépes világra, hogy talán nem is volt olyan év, amikor ne kellett volna megreklamálni a tüzelőszállítást, mert kevésnek tűnt. Ilyenkor jöttek, kihordták a pincéből a fát, lemérték a súlyát, pótolták a hiányt. Ez már majdnem az etikett része volt. Persze kicsit más világ volt, nem volt konkurencia, azt csináltak, amit akartak az "elvtársakkal". Az a fa is amit kaptunk milyen volt, hát ki tudja. Azt tudom minden pince dohos volt, ott nem száradt a fa semmit (lehet épp a vizes fától volt dohos a pince), de eltüzeltük, ez volt.
2011-07-03
09:21:17
Előzmény: zb0 #15586#15589
zb0,

"A tüzelőanyag-kereskedelemre ugyanazok a a szabályok vonatkoznak, akár fa, akár brikett."

A fa a legolcsóbb tüzelőanyag azoknak, akik maguk készítik elő. Meg kell dolgozni a haszonért. Hasogatni, szárítani és tárolni kell
Minél előrehaladottabb állapotban szerezzük be, minél több idegen munkát veszünk igénybe, annál kevesebb hasznot érhetünk el.

A fatüzelést a házikoszthoz, a brikettet a házhoz szállított kajához hasonlítanám. Az erdészet megfelel a hentesnek, a brikett pedig az étel-házhozszállításnak.

Én nem veszem egy kalap alá a kettőt, nem is azonosak az elvárásaim, csak annyiban, hogy azt kapjam, amiért fizetek. Az első esetben tudom, hogy össze fog menni a hús sütéskor, a második esetben pedig mélyen a zsebembe kell nyúlnom.

Azért az bosszantana, ha Expressz Hami avval reklámozná nekem a portékáját, hogy a nyers hús ehetetlen, és a kész kaja olcsóbb, mint főzni.
Veled nem azért vitatkozunk, mert rossznak tartjuk a brikettet, hanem azért, mert lehetetlen összehasonlítással akarsz meggyőzni, és ezt a tényt nem látod be.A szomszédom kapuja előtt minden délben ott dudál az ételfutár. Rendszeres vevő. Meg van elégedve avval, amit kap? Nem. Fog főzni a jól felszerelt konyhájában? Nem.
Az Expressz Hami terjeszkedik.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva