Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-11-23
15:53:24
#21278
Mint teljesen kívülálló kérdezném. A majdani házamnál lesz csak fával fűtés.

A brikett ára és minősége egész évben ugyan az?
100kg brikett mennyi energiát tartalmaz?
100kg friss fa, két év után mennyi energiát tartalmaz?

100kg brikett ára <---> azonos energiát tartalmazó nyers fa ára.

Mekkora helyet foglal el 100kg brikett, illetve azonos energiát tartalmazó nyers fa?

Mennyi eszköz igény kell a konkrét felhasználásig? Brikett 0? Nyerfa: vágó-aprító ...?


Elsőre ennyi jut eszembe.

Pali
2011-11-22
23:49:31
Előzmény: robert #21179#21264
Megjöttek a hiányzó adatok. Az látszik, hogy ebben kazánban nagyon rossz hatásfokkal ég a brikett (37% és 46% szemben a szén-fa kombó 56% értékével).
Azonban van a dolognak egy másik magyarázata is... habár nem gondolom, hogy annyira gyenge a brikett minősége, de meg van a valószínűsége, hogy az istenbizony fűtőérték valamivel kevesebb, mint a megadott... mondjuk a 19.99 MJ/kg a második tizedesjegyében? Na mindegy, ezt úgy sem tudjuk meg.

Mindkét különböző típusú fabrikettel végzett teszt majdnem ugyanazt az eredményt hozta. Ha ez a két érték nagyon különbözne, akkor mérési hibára gyanakodnék. Így az egyik mérés megerősíti a másikat.
DeJoe faelgázosítóval tesztel, majd meglátjuk, hogy milyen eredménnyel.
2011-11-22
10:01:38
Előzmény: sándor #21185#21237
Sándor,

Szerintem nem érdemes asszisztálni zébé egydimenziós megnyilvánulásaihoz:
Már megszoktam, ha valamit nem ért, akkor azt viccnek, vagy misztikusnak, a mások érveit szánalmasnak, a saját légből kapott számait pedig megfellebezhetetlennek tartja. Iszonyatos kitartással és ostobaságokkal próbál meggyőzni minket arról, hogy a fekete az fehér.

Már ezerszer leírtuk itt és olvasható a zindexen a vizes fával történő összehasonlítás hamissága. Ha azokból nem értett, akkor abból sem fog, ha újra százszor leírod neki. Számára egyféle nézőpont létezik: a fabrikett mindenekfelett. Meg se hallja, ha valaki mást mond, a tényeket fölött átsiklik, a számításokat úri huncutságnak tartja. Nem ismerős valahonnan ez a kommunikációs módszer (nem kell rá válaszolnod) :)

2011-11-21
10:20:00
#21179
Nézzétek meg, nincs-e elírás benne.
Hogy ne okozzon gondot, az egyszerűség kedvéért nem a programmal számoltam.

Az utolsó mérésben a fa ára nem volt hozzáadva a költségekhez? Brikett=55.5Ft, de 15.5 kg volt 15 helyett.

A pirossal szedett adatok forrását nem találtam (induló és véghőmérséklet), az részben a Sky táblájából, részben az általa számított eredményből visszaszámolva írtam be, kellenének az induló és vég-hőmérsékleti adatok.


A veszteségeket nem vettem figyelembe, de az a magasabb hőmérsékletű szenes kísérletnél lehet több, vagyis abban az esetben, ha kísérlet idejére nem állítja le a keringetést, még nagyobb lett volna az eltérés.

Ha jól sejtem, akkor ez lehet az eltérés oka:

1. Feltételezve, hogy a tárolóban elhelyezett hőmérőkhöz azonos mennyiségű víztérfogat tartozik, az energia a három hőmérséklet átlagából számítható.

2. Sky szerintem csak az alső és felső pont hőmérsékletét átlagolta.

3. A tartályban viszont nem volt egyenletes a hőmérsékleteloszlás. A kettő, vagy három hőmérséklet átlagából számított energia különbsége a briketted esetén 7.6kWh.
2011-11-20
12:55:39
Előzmény: sándor #21152#21153
Sándor,


".. Na ez az a pont, ahol nálunk kupleráj van. Mert a Németek ... nem állítanak, tagadnak..."
És hozzátenném, hogy ezért hihető, amit az adatlapjaikon szerepel. Itthon ez a kisstílű titkolózás, sumákolás eleve gyanakvóvá teszi az embert. Még az is lehet, hogy igazat mondanak, de ki hiszi el?


".. A brikett a maga módján nem hiszem, hogy speciális kazánt igényelne..."
Valaki azt mondta, hogy a tapasztalata szerint a brikett láng nélkül, sokáig izzik a nagy tűztér közepén, és ezen tuajdonsága miatt nem tudja hasznosítani a kazánja a hőt. Ez talán nem beállítás kérdése.

"Mit értesz Te speciális kazánon?"
Úgy tudom vannak például speciálisan földgáz elégetésére gyártott kazánok, amiknek jobb a hatásfoka, mint a héráknak, vagy más gázégővel meghekkelt szilárd tüzelésű kazánoknak.
Aztán vannak szenes kazánok.
Mondják, hogy vannak fás kazánok is.
A pellet kazánokról se feledkezzünk meg.
stb...
Egy adott fűtőanyaghoz tervezett kazánban el lehet égetni más anyagot is, de rosszabb hatásfokkal. Ezért feltételezem, hogy van a fabrikettek égetésére is terveztek kazánt.


"... Írod a fa bizonytalan paramétereit. Ezeket a paramétereket nem lehet a brikettálással "normára" húzni.Fix paramétert állítani hazugság..."
Ha megnézed a csomagoláson található leírást egy néhány hozzászólással korábban, ott 18-19.5MJ/kg között adták meg ezt az értéket, tehát 8% eltérést vállal, nedvességtartalom 7-8% (15% eltérés lehet). Nem 7.3% és punktum. És mire a kazánba kerül...


2011-11-19
18:06:23
#21132
RUF "bio" fabrikett iparosított gyártása egy full automatizált gyártósoron.
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=je48_bqJu04


A videon az látom, hogy a nem vákumoznak, hanem forró levegőt fújnak a fóliára, hogy ráboruljon a csomagra. Végül is nem zár teljesen.

A RUF típusú briketten, amit vettem a csomagolásra nyomtatva vannak az adatok, de másik két típushoz határozott kérés nélkül nem adnak semmit (kifogások: elfogyott, fenn van az interneten).A feltüntetett adatok szállítás és tárolás közben változhatnak, ezért az árut pörgetni kell. Olyan papírokat, amelyek nincsenek a csomagolásban/csomagoláson bárki nyomtatnak, még ha eredeti is egy papír az nem derül ki, hogy ahhoz a termékhez tartozik, amihez adják (ugyanis elvétve van azonositó préselve a brikettbe), aki akadékoskodik, a "vizsgáltassa be, pereljen", amit persze senki nem tesz meg.
Az újracsomagolás lehetőségét sem szabad elvetni. Az élelmiszerekkel kapcsolatban rengeteg ilyen hír lát napvilágot.
És miért ne jelennének meg silány hamisítványok ezen a piacon is, mint például a kozmetikumok, italok, vagy ruházati termékek területén.

Abból is látszik, hogy a kereskedők milyen "nagyvonalúan" kezelik az adatokat, hogy a brikettcenter (a honlapjuk szerint ZB az egyike a számos viszonteladóiknak) termékleírása szerint a brikett nedvességtartalma 5-15%-os (link néhány hozzászólással lejjebb). Úgy látszik ők erről nem szoktak beszélgetni. (Gondolom hétfőre változni fognak a százalékos értékek, mert ez ugye csak egy elírás lehet.)

A gyári értékeknél természetesen lehetnek gyengébb adatok is, mert azok csak a gyárban érvényesek, az áruval akármi megtörténhet, miután kívül kerül a gyárkapun (szállítás, tárolás). Ezt hülyeség tagadni. Lényegesen viszont nem nagyon romolhat a minőség, ha elég gyorsan felhasználásra kerül.

A megadott adatok nagy részét eddig sem kérdőjeleztem meg, részben, mert amikor a tűzifával hasonlítjuk össze, akkora bizonytalanság van a fa paramétereit vagy a kazánt illetően, addig nincs sok értelme a tizedesjegyeken molyolni. (A gáz, nem beszélve a villanyról, elég egyértelmű.) Én csak határozott eltérések alapján mernék dönteni.


2011-11-19
16:17:38
#21130
Egy érdekes és taulságos mérési sorozat eredménye jelent meg a zindex brikettes fórumon. Blue_Sky_007 egy Demrad Solitech 30S kazánnal egy 1000 literes puffert fűtött fel különböző tüzelőanyagokkal, amennyire meg lehetett oldani, azonos körülmények között, miközben minden más ág el volt zárva a rendszeren.
A részleteket mindenki elolvashatja itt: www.forum.index.hu/Article/jumpTree?a=114184579&t=9186851

A lényeg a végeredményben rejlik. Nem bonyolítva a fűtőértékkel, hatásfokkal, külső hőmérséklettel és még mit tudom mivel, csak tisztán a fűtőanyag költségéből és a kinyert hőenergiából a következő fajlagos energiaárat kapta a három felfűtés adataiból:
1. Szén+fa=16.4 Ft/kWh
2. A P&K típusú fabrikett=33.63 Ft/kWh
3. Tömör hengeres fabrikett=28.9 Ft/kWh

Ha figyelembe veszem az egyes anyagok fűtőértékét, akkor 52%, 32%, 27% hatásfokot kapunk a hasznosításra, a fűtési költségben még jelentősebb eltérés mutatkozik. Ez a kazántípus szénre van kihegyezve, részben ennek is tudható be, hogy a brikett ilyen gyengén muzsikált vele.

2011-11-19
11:25:59
#21124
A RUF brikett 20 kg-os fóliába volt csomagolva. Egy hét alatt a tömege, evvel együtt a nedvességtartalma az RH=45% helységben 1 grammot sem változott.
Aránylag sok viszonteladóval rendelkező forgalmazó termékleírása szerint ( brikettcenter.hu/biofabrikett ) 5-15%-os nedvességtartalma. Ez a minta biztosan nem lóg ki a határétrékből.
2011-11-15
19:51:21
Előzmény: zb0 #21031#21035
zb0,


Szerintem semmilyen misztikus magyarázaton nem kell törni a fejed, egyszerűen néhány nap alatt beállt egy kicsit alacsonyabb nedvességtartalom, "oszt jó van".
Egyébként az egyensúlyi állapot még két különböző fafajtára is más, nemhogy egy hőkezelt préselt brikettre.

A szárítást egy tálcán végzem, egy morzsa sem hiányozhat (mondjuk ez a fajta nem is hajlamos a morzsálódásra).
Én azt mértem, amit leírtam, és tudom, hogy nem követtem el mérési hibát. Ettől te még kételkedhetsz benne, én sem szoktam magamban tartani az a véleményemet :)


A brikett nem volt lezárt fóliában, csak a másik két fajta (RUF és hengeres). Azokat nem mértem meg.
Ha tökéletesen zár a fólia, akkor a környezetből nem vehet fel nedvességet a tartalom. Hasonlóan a kekszekhez. A két hónapja vett győri mézes roppan, annyira száraz. Két nap alatt megereszkedik.


Mivel az egyensúlyi állapotra vonatkozó adatok már n+1 helyen szerepeltek, ezért nem írom le mégegyszer, pl legutóbb Sándor hozzászólásában itt https://biosolar.hu/forum/show/20958#20958

Az adatpárok magukban hordozzák a jelenség magyarázatát, csak azt kell megértened, hogy a környezet 50% relatív páratartaloma estén a fa nedvességtartalma nem tart 50% felé. A két mértékegység a "%" jel ellenére nem ugyanaz.


2011-11-14
14:20:30
#20974
Az "teljes fűtőérték" az égéshőt jeleni virágnyelven. Ügyes!
(Fűtőérték 8/%-al kevesebb, 18.8 MJ/kg)
2011-11-10
13:40:19
Előzmény: sándor #20877#20880
Sándor,

A hőkezelés nem utólagos, hanem a préselés előtt ipari méretekben történik, aminek a során a tömegre vetített energiasűrűség jelentősen megnövelhető. Az eljárás energiaigénye különféle hővisszanyerő technológiákkal csökkenthető, amit későbbiekben a tárolás és a szállítás alacsonyabb költsége kompenzál.
Lényeg az, hogy nem -akármennyire is látványos- házilagos présgépről, vagy szórólapokból B&D fúrógéppel hajtott papírmasét gyártó, KPE csőben hurkákat kiformázó szórikázásról van szó.

2011-11-10
11:50:28
#20874
Hali
Sandor

A 2 iranyu brikettalot nem en telepitettem.

A nedvesiteshez van otletem , szaritott vadgesztenye kituno ragaszto anyag valojaban pepesitve,ledaralva.
A temeszetes tapeta ragaszto alapanyaga valojaban ez.
2011-11-10
11:36:22
Előzmény: sándor #20871#20873
Sándor,

Gondolom, a zsezse által linkelt videóról beszélsz a présgéppel kapcsolatban. Annak biztosan nem olyan alacsony az energiaigénye, mint a termelékenysége :)

Az általam vett égettes "prémium minőségű" brikett péseléskor egy hőkezelésen esik át, nem kell hozzá kötőanyag, ezáltal kevésbé nedvszívó, mint a többi fajta, nem olyan érzékeny a tárolási körülményekre sem, és kg-ra vetítve biztosan magas a fűtőértéke.

De ez mindegy is, ha az ár arányban áll a teljesítménnyel.
Ha viszont a fűtőérték a nedvességtartalomnál fogva 7%-al kevesebb, mint azt ígérik, akkor az ugyanolyan szemétség, mint amikor a hentes a mócsingot is belecsempészi a rostélyosba. Ráadásul itt nem is szúr szemet a "mócsing" amikor otthon kibontod a csomagolást.
2011-11-07
23:34:43
#20814
házi brikettáló

www.youtube.com/watch?v=cQE9NaZjxRU&feature=related
2011-11-04
22:57:05
Előzmény: robert #20737#20738
én is próbálkoztam ilyennel, ezeket elég nehéz beröffenteni. Kell neki valami erősebb gyújtós mindenképp és akkor szép egyenletesen kezd el égni.
2011-11-04
21:49:46
Előzmény: pepe #20736#20737
pepe,

Én csak a képen látható brikettet a saját kandallómban próbáltam ki, vagyis nincs széleskörű tapasztalatom. A kereskedésben ezt választottam, nem azért, mert ez volt a legdrágább, de a többi fajta nem volt túl bizalomkeltő. Amint írtam, még a fával felfűtött tűztérben, parázson is el telt 10 perc, mire beindult. Hideg kazánban szerintem csak egy kiadós adag gyújtóssal nagy huzaton lehet beröffenteni, de papírral biztosan nem, kell egy adag gally is hozzá. Marha drágán lehet kapni speciális gyújtóst is.
Ha leég a láng, sokáig parázslik, de jól le kell fojtani.


2011-11-04
21:20:08
Előzmény: robert #20699#20736
Szóval akkor várjak türelemmel? magátol fog lángolni?
2011-11-04
21:18:18
Előzmény: zb0 #20708#20735
A huzat, akkora, hogy szinte kiviszi a kezemből amit éppen rá akarok rakni.
Akkor a brikettnek, most lángolni kell, vagy csak izzani.? Hogy érem el, az egyiket, vagy a másikat?
2011-11-03
23:19:56
Előzmény: pepe #20698#20699
pepe,

Parázsra tettem rá egy brikettet, és körülbelül 10 percig semmi sem történt.
Azután némi izzás itt-ott, és újabb 5 perc múlva kapott lángra. Ez a fajta brikett nagyon kemény, ellenáll, de ha egyszer már beindult, akkor jól ég.

Csináltam képeket is:2011-11-03
22:43:24
Előzmény: villam64 #20682#20698
Tulajdonképpen, balga módon, úgy akartem begyujtani vele, mint a fával. Hát az nem jött össze. Akkor raktam alá sok gyújtóst, --úgy sem szuperált.
Na most elmondanám, hogy évekkel ezelőtt, amikor még a most pelletet forgalmazó cégek a pellet hallatára ,úgy néztek réám, mint egy ufóra,: nekem már üzemelt a pellet kazánom.Ez kb: 7-8 éve volt.Azért tirhítottottam el a háztól a pelletet, mert a gyártó, olyan mocsok pelletet kezdett 2 év után szállítani, hogy a kazán óránként leállt. Szinte több volt a koksz ami maradt belőle, mint az eredeti pelett. végtelenségig szennyezett volt . / föld. homok./ És akkor még vagy 1oo km.-es körzetben nem találtam gyártót.Akkor jött a fa brikett. Az első szállítmányokból ami borsodba érkezett.De addig ,már az elektrónika,-tartály,- ventillátorok, már nem voltak .
Azt gongolom, hogy a fabriketthez is kell a levegő-befúvás, mint a pellethez,, mert anélkül nálam nem ment a dolog.
Ezért kértem véleményt Tőletek. pepe.
villam64Válasz erre
2011-11-03
17:08:45
Előzmény: pepe #20612#20682
Kérdés. Mennyi fa brikettet teszel rá egyszerre? Begyújtáskor, jól megpakolod-e fával, majd amikor megfelelően ég, akkor jól megpakolod brikettel. Nagyon valószínű, hogy a tömörsége miatt a fa brikettnek, magasabb hőmérséklet kell a kazánban, mint a fának. Faelgázosítósban egyszerűbb.
2011-11-03
15:50:08
Előzmény: pepe #20612#20677
pepe,

A VIADRUS kazánok cseh gyártója a brikett használat ügyben azt válaszolta, hogy a kazán alapvetően fa, feketeszén és koksz elégetésére szolgál, de brikett is megfelel 12-15MJ/kg fűtőérték mellett.
Arra a kérdésre, hogy van-e még valami egyéb tanácsa a brikett használatára, nem mondott semmit.
2011-11-02
14:33:42
Előzmény: robert #20625#20635
mi az a mennyi?
Mit is ér egy szabványszámra hivatkozás?2011-11-02
13:40:15
Előzmény: fakeco #20629#20631
fakeco,

Az egy pellet témájú oldal, a nyugat-európai földgáz árak szintjén kialakult fogyasztási adatokkal. Nálunk a pellet még luxus, de lehet, hogy két év múlva a gáz is az lesz.

Gondolom, neked nem gond az orosz szöveg (nekem kín-szenvedés), ha találsz valami érdekeset, akkor ne fogd vissza magad, nyugodtan lefordíthatod :)

2011-11-02
13:01:11
#20629
Robert - megnerzted mar?
www.bio -energy.com.ua

A honlap jobb oldalan( szpravocsnij -informacio ,tudakozo)

lefele a 6 a sorban -analitika ,sok erdekes info az eu piacrol tablazatok ,grafikonok.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva