Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-12-30
02:05:38
Előzmény: sándor #10041#10042
Sándor,

Én nem vagyok a brikett ellensége, csak a ferdítéseket nem szeretem, azért írtam a programot, hogy könnyebben ki lehessen számolni, mikor, melyik éri meg jobban.
A mérleg pedig aszerint billen, hogy milyen minőséget mennyiért lehet beszerezni.
Ha friss vágást kap az ember 25ezer/t áron és 10m3 helyet foglal, ráadásul még hasogatni is kell és szárítani sincs ideje, akkor egyértelmű, hogy a brikettet érdemes választani, mert majdnem 10%-al olcsóbban jön ki és még dolgozni sem kell vele és fele akkora helyet foglal.

Fordul a kocka, ha van helyed és időd kiszárítani.

Más dolog, hogy a saját munkával, leleménnyel a fa esetén szinte a végtelenségig csökkenthető a kiadás (lásd Zsezse, de én is csak egyszer vettem fát 8 év alatt).

Azt se feledd el, hogy a brikett jóval nagyobb sűrűségű, mint a fa, magasabb a fűtőértéke ezért ritkábban kell megrakni a kandallót.

Milyen típust vettetek?

2010-12-29
12:49:14
Arra a kérdésre szeretnék reagálni, hogyan lehet nagyobb egy adott típusú fabrikett fűtőértéke, mint a tüzifáé.

Először is az égéshő és a fűtőérték közötti különbséget kell megérteni. A fűtőérték -az elégetés során hasznosítható hő- mindig kevesebb, mint az égéshő -a fűtőanyag elégetésekor felszabaduló hő-, ugyanis égéskor a tüzelő víztartalmát el kell párologtatni, és az ehhez szükséges energia veszteséget jelent, a vízgőz pedig a kéményen távozik.

A tüzifa száraz helyen történő tárolása esetén a víztartalom 20% körül mozog. Friss vágás esetén 50%.
A teljesen száraz tölgy fűtőértéke ugyanannyi, mint az égéshője -19MJ/kg-. A fűtőértéke 20% víztartalom mellett 14.5MJ/kg, 50% víztartalom esetén 8.1MJ/kg.

A brikett víztartalma a gyártás során 10% alá csökken (erős hőfejlődés a préseléskor), azt nem tudom, hogy tárolás során hova emelkedik, de biztosan változik, de arról nem szól a fáma.
Ha tölgyből préselik a brikettet, akkor 8% víztartalom mellett kb 17.1MJ/kg fűtőértéket várnék, hacsak nem kerül bele még valami (pl kötőanyag).
A préselés hatására az anyag összetömörödik, és nehezebb lesz, mint a víz, de a sűrűség változása a fűtőértéket nem befolyásolja, mert a fűtőérték kg-ra van megadva.

Visszatérve az eredeti kérdésre: hogy lehet egy brikett fűtőértéke magasabb, mint a száraz fáé?
A válasz az, hogy a szóban forgó brikett nem is fából, hanem valamilyen olajos mag héjából készül (pl napraforgó).

A hirdetésekből talán nem véletlenül maradtak le a minősítések.
Itt látható a fabrikett technológia császára, a PINIKAY technológiával készült termékek FŰTŐÉRTÉKE PIROSSAL (MJ/kg-ra átszámított értéket).

Az égéshő persze magasabb (5234Kcal/kg=21.9MJ/kg), de a kazánban a fűtőéték számít!

2010-11-11
16:41:29
Amennyiben a brikett nedvesség tartalma is reális. Tehát nem vízzel ragasztott, hanem valamilyen éghető anyaggal készített brikettről van szó. A fa fajtája is szükséges lenne. Azt is, hogy fűrészporból, vagy mekkora méretű aprítékból készült. A térfogatsúly miatt.

Hogy tudjuk miről is beszélünk, amikor "valamilyen" nedvességet mondunk, egy régi szabvány szám (MSZ 6782/2) alól idézek.

>A faanyag különböző nedvességi állapotainak gyakorlatban fontosabb határértékei (a hivatkozott szabvány) szerint, nettó %-ban:

élőnedves u>50,1%
félnedves u=30,1...50%
félszáraz u=18,1...30%
légszáraz u=12,1...18%
szobaszáraz u= 6,1...12%
túlszárított u= 0- ...6%
abszolút száraz u= 0%
idézet vége<

50%-os fa nem égethető el. Kivételek vannak, fenyő, akác, de ezeknél a beltartalmi összetétel miatt égethető el a faanyag. Hatásfokról, fűtőértékről nem beszélhetünk, értelmezhetetlen.

Bármilyen kályhához, vegyestüzelésű kazánhoz, faelgázosítóhoz 20% körüli, tehát félszáraz-légszáraz fa használható csak. Erre méretezték a fűtőberendezéseket. Erre adták meg a műszaki adatokat.

Tehát lehet játszani a reklám adatokkal. A realitás felé hajló számítás sokat javít a fa versenyképességén.

De ha még az általam szajkózott puhafa irányt is beleszámítanád Robert, akkor még jobban jönne ki a fa az összehasonlításból.

Néhány térfogatsúly kp/m3 átlag, légszáraz állapotban:
Kocsánytalan tölgy 690
Csertölgy 850
Akác 870
Kőris 690
Gyertyán 830
Dió 680
Hárs 540
Nyár 450
Nyír 730
Fűz 570

Lehet, hogy drága egy jóminőségű, korszerű faelgázosítós kazán, de egy jó gázkazán is az.
A megtérülés a szeminél feltételezettnél is jobb, ha a "szemét" faanyag sokkal olcsóbb árából indulunk ki.
Ezekre készítették ezeket a kazánokat, nem 30-50cm átmérőjű keményfa rönkökből hasított tüzelőre.
Ezért lehet versenyképes a jó fabrikett. De, hogy megérje, jó technológiával, értelmesen kell vele bánni. Aki a régi vegyestüzelésű kazánjával spórolni akar, arra a brikett az egyik járható út.

2010-11-11
15:27:04
hargi,

Egyáltalán nem off.
Jó meglátás. A fabrikettesek marketingesei a nedves fát állították szembe a száraz brikettel? Máris változik a kép:

Földgáz = 1 köbméter (34MJ) >>> 135 Ft
Tüzifa NT20% = 2.43kg x 14MJ/kg >>> 57 Ft
Fabrikett = 2kg x 17MJ/kg >>> 104 Ft

Korrektebb adatok (bioinfo kft):
Brikett
Brikettnek nevezzük a 40 mm vagy ennél nagyobb átmérőjű kör, négyszög, sokszög, vagy egyéb profilú tömörítvényeket, melyeket mező- és erdőgazdasági melléktermékekből állítanak elő.

A BRIKETT LEGJELLEMZŐBB ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGAI
- 100%-ig környezetbarát, ragasztóanyagot nem tartalmaz, megújúló alapanyagból készül, így a széndioxid körforgásba évről évre beleilleszkedik.
- Eddig fel nem használt melléktermékből készül, 80 mm átmérőjű rúd alakú, aranysárga, tiszta tüzelőanyag.
- Cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban egyaránt lehet hasznosítani.
- Nedvességtartalma alacsony, 5-15 % közötti, kb. fele a frissen vágott tűzifáénak.
- A tűzifával szemben nagyobb sűrűségű, és az alacsony nedvességtartalom miatt mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni.
- Nyugodt egyenletes lánggal, hosszan tartó, szinte tökéletes égést biztosít.
- Fűtőértéke közel 17000 kJ, magasabb, mint a tűzifáé (kb. 12000-14000 kj), hasonló a jó minőségű barnaszénhez (kb. 15000-18000 kJ).
- Helytakarékos: 1 m3 brikett = 2 m3 tűzifa.
- Biztosan tudhatja, hogy mennyi brikettet vásárolt, hiszen a zsákos kiszerelés könnyen ellenőrizhető.
- A kiszállítás után nincs szükség további munkákra, nem kell aprítani, tiszta, nem kell takarítani utána.
- Állandó, jó minőség.
- A hamumaradék (kb. 6-8%) magas ásványanyag tartalma miatt kiváló trágyázáshoz, kiskertekben vagy fák köré tápanyagpótlására szétszórható.

Fa brikett: Fűtőérték 16,84 MJ/kg, Hamutartalom 1,4%
Kukoricaszár brikett: Fűtőérték 15,49 MJ/kg, Hamutartalom 6%

Pellet
A pellet 100%-ig természetes alapanyagokból készülő granulátum. Pelletnek nevezik a préseken készített 4-10mm-es átmérőjű tömörítvényeket, amelyek kifejezetten tüzelésre szánt alapanyagok.

A PELLET LEGJELLEMZŐBB ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGAI
- Hossza: 2-4cm
- Átmérője: 6, 8, 10mm
- Alapanyaga: fa, energiafű
- Fűtőértéke: 16-20MJ/kg
- Gazdaságosabb a gáznál és a kőolajnál
- Szállíthatósága: 15-25 kg-os zsákokban, 800kg-os big-bag zsákokban, vagy ömlesztve
- Könnyen kezelhető
- Teljesen automatizálható
- Pellet kazánban vagy kandallóban égethető
- 90-95 %-os hatásfokú égés
- 0,5 %-os hamutartalom
- Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, ellentétben a fosszilis energiaforrásokkal.
- 100%-ig környezetbarát, ragasztóanyagot nem tartalmaz, megújúló alapanyagból készül, így a széndioxid körforgásba évről évre beleilleszkedik.

2010-11-11
14:35:42
Én is erősen boncolgatom a gáz-tüzifa-fabrikett témát, ezért is tűnt fel az alacsony érték. Nyilván minden szentnek maga felé hajlik a keze, de ennyivel nem rosszabb a tüzifa a brikettnél. Öntöttvas kandallóban égetve nálam a tölgy és az akác veri a fabrikettet, igaz még csak fenyőből préselt brikettet próbáltam, a tüzifám pedig több mint egy éve szárad
(bocs, ha OFF-ba mentem)
2010-11-11
13:52:02
Rike, hargi,

A fabrikett gyártója/forgalmazója végezte a számítást, azért is tettem közzé, mert nekem is gyanúsan alacsony a fa fűtőértéke, és kíváncsi voltam a véleményetekre.
Valóban azt tervezem, amit Rike ajánlott.
2010-11-11
13:20:24
A tűzifa fűtőértéke "kicsit" alacsonynak tűnik, szerintem akkor ennyi, ha 50 % fölötti a víztartalma...
Lásd pl.: (pannonpellet)

A fűtőértékek helyett inkább a "végeredményt" kellene összehasonlítani, vagyis, hogy mennyi energiát ad le a fűtött térnek. Ehhez figyelembe kellene venni az égetőberendezés hatásfokát is.

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Biomassza  =>  Fabrikettlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva