Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-12-18
11:44:52
szamos: Tanácsot szeretnék kérni Tőletek a garázsom födémének hőszigetelésére.
Egy különálló épületről van szó, télen néha bütyköléshez fűteném csak be.
Jelenleg a födém alulról gerendákra csavarozott 8mm-es OSB lap.

A tervem az, hogy a gerendák közé 10cm-es ásványgyapotot rakok. Szükséges ez alá fóliát rakni? Igazság szerint elég időigényes lenne a sűrűre rakott gerendák közé behajtogatni, ezt akarom megspórolni, valamint félek hogy az OSB és fólia közé esetleg bejutó nedvesség kárt okoz. Régi fajta cserép van a garázson, így a havat néha befújja a szél. Esetleg miután beraktam a gyapotot terítsem le az egészet fóliával?

robert: Amíg nincs a cserép alatt tetőfólia, addig nem érdemes hőszigetelni.

Én a cserép és lécezés lebontását javaslom.
A gerendákon így könnyen áthajtható a párazáró fólia, a gerendák közé behelyezhető a hőszigetelés és annak takarása, azután ellen-léc és tetőfólia beépítését követően cseréplécek és cserép vissza.
A tetőfólia alatt és fölött kiszellőztetés kell.

szocsmarci: A szigetelés aljára nem kell tenni fóliát, miért is tennél. Ha havazik, attól ugyanúgy nedves lesz a hőszigetelés felülről. A tetejére tehetsz, de olyan fóliát tegyél, ami nem párazáró. Ha sima fóliát teszel, akkor lyukaszd ki, hogy ne legyen párazáró. Igaz, átázik néhol a hőszigetelés, de alulról nem lesz nedves a fólia. A legjobb megoldás, ha kijavítod a tetőt, ekkor nem kell fólia.

robert: A födém vízszintes gerendázaton alulról OSB? Fölötte ferde tető?

A csapadék bejutását megakadályozandó szükséges a tetőfólia. Nélküle víz kerül a hőszigetelésbe, ami egyrészről a szigetelő hatást rontja le, másrészről nedvesen tartja a vele érintkező faszerkezetet, ami gombásodáshoz vezet. Vagyis az újra lécezés és fóliázás nem hagyható el.

A hőszigetelő alatt, a helység felőli meleg oldalon, folytonos párazáró fólia kell, ami megakadályozza, hogy a kifelé áramló pára a hőszigetelésben lehűlve kicsapódhasson.
Az OSB és a fólia között nem lesz kicsapódás, mert az OSB két oldala között kicsi a hőmérséklet-különbség.

szamos: Igen, pontosan így néz ki. Azt hiszem akkor egyenlőre nem lesz leszigetelve, ez a legegyszerűbb megoldás most :)

Pár év múlva szeretnénk csak kicserélni az egész házon a cserepezést ezzel a garázzsal együtt, csak akkor jöhet szóba a fóliázás. (75-ben épült a ház) Nem hiszem hogy érdemes lenne az egészet újra lécezni, fóliázni, és ezt a cserepet visszarakni.

2011-11-17
13:29:58
Előzmény: szaaabi #21095#21096
szaaabi,

Ha most le van deszkázva, akkor nem venném ki.
Mezőgazdasági fólia a legolcsóbb, de olyat kell venni, ami nem szakad könnyen. Nem a legvékonyabbat. A tó-fólia nagyon erős és nagyon drága.
2011-11-17
13:16:13
Előzmény: robert #21093#21095
köszi Robert

a sima fekete pvc fólia az a tófólia ugye?
viszont ha kiveszem a régi szigetelést, akkor lesz légrés, mert le van felülről deszkázva. Akkor mégis inkább a hőtükröst vegyem?

2011-11-17
13:00:15
Előzmény: szaaabi #21092#21093
szaaabi,

Ha nincs légrés a rétegrendben, akkor semmit sem jelent a tükröző fólia, viszont méterenként ragaszthatod. Ezért inkább széles normál PVC fóliát javaslok, akár feketét, akár az átlátszót és nem kell, hogy UV álló legyen. A találkozásoknál átlapolni és ragasztani kell.

Ha valamiért mégis a tükrös fóliában hiszel, akkor a fényes felével nézzen a lakás felé.

A már benn lévő szigetelőt én felszedném, és a fólia terítés után visszaraknám. Csak azért, hogy a fólia minél közelebb kerüljön a meleg oldalhoz, így biztosan nem tud kicsapódni rajta a pára.

2011-11-17
12:52:41
Sziasztok!

Párazáró fóliában találtam Solflex tél nevűt, ezt szeretném felhasználni födém utólagos hőszigetelése alá, ez megfelelő? (mert van Solflex nyár típus is)

Ha igen, akkor melyik fele nézzen lefelé, melyik felfelé? HOgyan kell rögzíteni, kell e egyáltalán?

illetve a régi szigetelő anyagot hagyjam bent a szarufák között? csak rá szeretnék teríteni először párazáró fóliát aztán tekercses üveggyapotot (0,039 W) 20 cm vastagságban aztan jó napot.

Köszi
Szabi
2011-11-15
14:54:07
Előzmény: zsezse #21016#21023
Zsezse
a táblás üveggyapot sűrűbb szövésű, nagyobb a testtömege, jobb hangszigetelő, kicsit jobb hőszigetelő és szélesebb körben használható, mint a feltekert lazább szövésű tekercses üveggyapot. Ezt nem lehetne úgy összenyomni, mint a tekercsest.
Csak a példa kedvéért, de láthatod a különbségeket, a tekercsesnél nem említik a hangszigetelést (ha ez fontos).
2011-11-15
14:23:57
Előzmény: zsezse #21016#21022
ugyan nem táblásított, hanem tekercses, de szerintem nem sokban külömbözik.(<- emiatt Sándor csúnyán fog nézni... :))
nekünk 20 cm-es filcünk va 15-ös szarufák közé rakva (alatta van még 10cm gyengébb filc keresztben). pár centivel vastagabbat vágtunk mint a szarufahossz, és áll mint Katiban a gyerek... Nekünk bevált, bár még nem rendeztük be a tetőteret, de nyáron sem melegedett túl, és most sincs hideg a tetőtérben, pedig csak a földszintről kapja födémen keresztül a meleget (+ szoláris nyereség az ablakokon). A hangot is fogja amennyire kell...
Ha fektetnénk sem esne össze hosszabb távon sem, mert eléggé sűrű. A táblásítottaknak még ennél is nagyobb a testsűrűségük. Szóval, szerintem megéri...
ja, erről beszélek: www.nikecell.hu/tanusitv/uveggyapot/NIK_termeklap_schwenk_KF1.pdf
2011-11-15
10:31:15
sziasztok

hallottatok/hasznaltatok-e mar tablasitott uveggyapotot?
allitolag a hovezetesi tenyezoje megegyezik az uveggyapot paplaneval, arban viszont kedvezobb a kozetgyapottol.

2011-11-11
18:17:44
Előzmény: robert #20905#20907
Köszönöm a gyors választ!

Egyelőre elegendő a k érték, most csak arra vagyok kíváncsi.
Frissíthetnék, jó lenne, csak sajnos khm... nem teljesen eredeti.
Igaz nem is használom jövedelem szerzésre, csak magamnak számolgatok vele.
2011-11-11
17:16:44
Előzmény: kuka #20904#20905
kuka,

Lényegesebb különbség a szorpciós izotermában van, de szerintem nyugodtan használhatod a vasbeton anyagot.
Frissítened kellene egy újabb WW verzióra, amiben több anyag szerepel (nekem is).

2011-11-11
16:55:45
Sziasztok!

WinWatt-ban járatos ember segítségére lenne szükségem.
Egy födémszerkezete hőátbocsátását szeretném megnézni, de az anyagok között nem találok beton béléstestet. Csináljam úgy, mintha monolit vb. födém lenne?
Nem kapok nagyon más eredményt így?
2011-11-10
08:40:24
Előzmény: szaaabi #20864#20866
szaaabi,

A szigetelésben ki fog csapódni a pára, ami egyrészről lerontja a hőszigetelést, másrészről lefolyik a födémre és "beázás-nyomokat" okoz, a faanyag pedig gombásodni kezd.
2011-11-10
08:10:41
Előzmény: robert #20856#20864
köszi a választ,

ezek szerint nem árt a párazáró fólia, és mi van ha nem teszünk semmilyen fóliát fel?

2011-11-09
15:02:44
Előzmény: szaaabi #20855#20856
szaaabi,

Nem űgy működik a dolog, ahogy te gondolod. Vagyis a pára nem fog összegyűlni a jól záró fólia alatt, és nem fog nekiesni a gerendának abban való mérgében, hogy nem jut át a fólián :)

A gerendákat a föléjük épített hőszigetelés melegen fogja tartani, ezért rajtuk nem csapódik aki a pára, nem is gyűlik össze a pára a plafon alatt, hanem eloszlik a helységben, amitől az időszakos szellőztetéssel meg lehet szabadulni.

Tehát, egy fa födém esetén a párazáró fólia hatékonyan mőködik, lényeg az, hogy folytonos legyen és ne legyen a hőszigetelés hőhidas.

2011-11-09
14:32:45
Sziasztok!

Van egy összevissza födémünk, mely négy különféle anyagból áll (a fokozatos hozzáépítés miatt): stukatúr, fagerenda, beton, betonkefni.
Ezt szeretném szigetelni. Kérdés, hogy ahol fafödém van régi fagerendákkal ott használjunk párazárófóliát a 20 cm kőzetgyapot szigetelés alá?
Így a pára nem teszi tönkre alulról a szigetelést, viszont a fagerendákkal mi lesz a helyzet?
Száll fel a pára, aztán áthatol a fagerendán, megakad a párazáró fóliában, és marad amíg szét nem rohasztja a gerendát?

Mit javasolsz Robert?
Köszi
Üdv
Szabolcs
2011-11-05
12:32:24
Előzmény: dejoe #20758#20760
dejoe,

Tulajdonképpen el sem tudom képzelni, hogy egy használható belmagasságú padlás nincs használatban.
Elfogadom, hogy aki tényleg nem tart ott semmit, és a tetőt sem kell javítgatni, meg a nyesteket sem kell üldöznie, annak persze más szempontjai vannak.

2011-11-05
12:07:02
Előzmény: robert #20754#20758
"Ennyi erővel a kertet sem kell rendben tartani,"
Ez azért nem ugyan az!
Akkor amikor sokan lomtárnak használják a padlást, olyan lomoknak maiket 20 éve nemhasználtak.
Ha nem arra használnák, lehet föl sem mennének oda soha, főleg ha gázkéményük van :-))
Akkor te az egész padlást járhatóvá tennéd ezért ?

Mondjuk én könnyen beszélek, mert csak a fogópárok fölötti részt kellett szigetelni. Ami van vagy 4méter széles és 1,6m magas.
Fogópár 20 cm magas, abba ment 20cm, fogópárok tetejére 15cm magas stafni, majd arra palló.
A fogópár közötti szigetelésre meg mehetet keresztbe a többi szigetelés (15cm)
A középső járórészről elérem a tetejét és szinte a 2 szélét is...:-))
2011-11-05
11:19:55
Előzmény: dejoe #20752#20754
dejoe,

Őszintén szólva arra nem tudok mit mondani, hogy nem kell felmenni a padlásra, "oszt jó van". Ennyi erővel a kertet sem kell rendben tartani, sőt takarítani se, sőt... szóval, amikor az egyszerűség már átcsap az igénytelenségbe.
A volt szomszédom mindent ilyen hozzáállással oldott meg a házában. Az új tulaj három éve dolgozik, hogy kijavítsa az előde lambériával, függönnyel, némi betonnal vagy vakolattal letakart leegyszerűsített megoldásait. Már csak a falakat nem cserélte ki.

2011-11-05
10:59:47
Sziasztok!

Szálas anyag takarásában (fólia, kartonpapír ...) lenne egy észrevételem.
A szomszéd ház tetejét felújították a tavasszal. A szálas szigetelőt nagyon lassan szedték ki a szarufák közül. Közelebb mentem, hogy miért. Csak úgy ömlött belőle a por!

Szerintem felülre is kell valami, ami véd a porral szemben.

Üdv: Pali
2011-11-05
10:31:35
Előzmény: robert #20749#20752
"Nem érdemes a legócskább akciós anyagot választani,"
És mi van ha mégis azt választja ÉS 10(20)cm-el többet rak le balőle?

"ráadásul nem célszerű "csak úgy" leteríteni és térdig gázolni benne, ha fel kell menni a padlásra."
Egy cserépléc alá fóliázott tetőnél, miért is kellhet felmenni a tetőre ?
Mert cserepet/kúpcserepet nem nagyon tudsz onnan igazgatni, max ha kivágod a nylont.
Max a kémény(ek) tisztító nyílásához.(vagy javításához 10-15 évente)
Oda meg elég 2db-15cm széles colos deszka, méterenként, vagy izléstelenség szerint ritkábban,alátámasztva, ahova tehet a szálas szigetelőnek megfelelő vastagságú lépésálló cell-t is.

esetleg...
2011-11-05
09:12:58
Előzmény: Jasa #20747#20749
Jasa,

Nem érdemes a legócskább akciós anyagot választani, és ráadásul nem célszerű "csak úgy" leteríteni és térdig gázolni benne, ha fel kell menni a padlásra.

Láthatsz itt néhány elrettentő képeket olyan padlásokról, ahol a töredékéből oldották meg a hőszigetelést. Szerintem házilagos kivitelezés mellett is belekerül 3000Ft/m2-be, ha veszed az anyagokat és nem spórolsz ki belőle semmit. Olcsó húsnak...

2011-11-05
08:23:25
Előzmény: dejoe #20741#20747
:o) 100-ból megvan ahogy néztem 15 cm-es is. Ez legalább belátható időn belül meg is térül ;o) Köszönöm!
2011-11-04
22:42:52
Előzmény: robert #20740#20741
Akkor is sok a 250eFt....:-))
de szigorúan csak szerintem...
2011-11-04
22:14:28
Előzmény: dejoe #20739#20740
dejoe,

Nem csak a a szigetelőanyaggal számoltam, hozzáadtam a járófelület anyagát is.
De tényleg rosszul írtam valamit: megszokásból 20cm vastag kőzetgyapottal kalkuláltam.
2011-11-04
22:05:42
Előzmény: robert #20728#20739
"250.000Ft"
???
Abból rakhat 60cm vastag szigetelést is (80m2-re) ! :-))

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva