Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2012-01-28
09:12:16
Előzmény: robert #24126#24138
Milyen szó az, hogy "csicsogó"? Még soha nem hallottam.
A padlásfeljáró környéki páralecsapódás biztos, hogy rossz hőszigetelés miatt alakult ki. Hőhídas szerkezet a szigetelésen belül (ha volt egyáltalán szigetelés rajta, szerintem inkább alatta, vagy mellette), akkor lehet kondenzáció. Én azt tippelem, hogy akkor is lett volna penész, ha lett volna a szigetelés alatt fólia, de nem láttam a padlást, így nem mondhatok semmit. A padlásfeljáró, vagy más nyílás szigetelését egyedileg kell megoldani, de ha a többi térről beszélünk, akkor feltételezhetjük, hogy az homogén.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-28
08:59:27
Előzmény: shamee #24129#24134
A padlófűtés alkalmas magas belmagasságú terek fűtésére, mivel sugárzó fűtés, sőt: javasolt.
Ezt nézd meg: www.hu.wikipedia.org/wiki/Padl%C3%B3f%C5%B1t%C3%A9s , ebben szinte minden benne van, megfelelően rövid is, és érthető.
Többek között írtad, hogy mit tervezel korszerűsíteni " ...padlófűtés, kiegészítő radiátor, ..." - én inkább úgy fogalmaznék, hogy " ... radiátor + kiegészítő padlófűtés, ...". Nagy a házad hőtehetetlensége, emiatt kell a radiátor mindenhova.
2012-01-28
00:54:34
Előzmény: shamee #24129#24130
shamee,

Valóban, a padlás szigetelése kis kézügyességgel házilagosan is elvégezhető.
A födém állapotától függ a munka nagysága. Ha tömítetlenség folytán a födémszerkezetben mozog a levegő (szelel), akkor azt is javítani kell.
A hosszútávú siker érdekében lehetséges, sőt valószínű, hogy a faanyag kezelésre szorul. Ez a munka a tapasztás és a felső deszkázat bontásával végezhető el.
Felhívom viszont a figyelmed a szálas hőszigetelőkből felszálló irritáló porra, ami miatt "kesztyűs kézzel" és maszk viselése mellett kell bánni velük.A belmagasságnak van energetikai vonzata, de azt mondanám, hogy inkább ízlés kérdése. Az új házunkat 3 méteres belmagassággal (néhol több) építettük, mert untunk "satuban lakni". De ismerek olyat, aki meg csak alacsony helységben érzi jól magát.
A padlófűtés nem ezen a 30 centiméteren fog múlni, hanem a ház hőigényén. A falak utólagos hőszigetelése nélkül biztosan nem elég a padlófűtés, de lehet, hogy avval együtt sem.

Van akinek az álmennyezet hallatán rögtön felcsillan a szeme, és mennyezetfűtésre gondol (két legyet egy csapásra). A padló szigetelését persze akkor is meg kell oldani.

2012-01-28
00:31:16
Előzmény: robert #24127#24129
robert,

Köszönöm.
Úgy néz ki, kezdtek megerősíteni abban, hogy a kőműves csak egy kis plusz zsebpénzre hajt az álmenyezet és a belső oldali szigetelés erőltetésével. Valószínű a szigetelést saját kezűleg is meg tudom csinálni a padlás felől, a topikban leírtak szerint.

Szerintetek is nagyon magas a 3.30-as belmagasság? Padlófűtéssel nem lesz ez probléma ugye?
2012-01-28
00:22:28
Előzmény: szocsmarci #24122#24128
szocsmarci,

Köszönöm a visszajelzést!

Én is gondoltam arra a megoldásra, hogy ha meg akarom tartani a nappali és a szobák belmagasságát, a többi helyiségbe (konyha, fürdőszoba, wc, közlekdő) csak szimpla gipszkartont rakok (felette lesz hely az elszívó/szellőztető csöveknek), és ez egy plusz légréteget képez.

Így két plussz légréteg is lenne a meleg oldalon a szigetelés előtt a háznak ezen az oldalán (gipszkarton-menyezet és a födém deszkái közötti rész) ha a födém fölé kerülne a szigetelés. Így itt folyamatosan csökkenne a hőmérséklet felfelé amely csökkentheti a páralecsapódás esélyét. Erre a részre így lehetne vékonyabb szigetelést is tenni, míg a szobák feletti részre vastagabbat fektetnék.

Később tervezem a házfalak külső szigetelését is, de a födémszigetelést már most el kell döntenem a gipszkartonozás előtt.

Szerintetek megállja helyét az elméletem?
2012-01-28
00:13:43
Előzmény: shamee #24116#24127
shamee,

A padlás szigetelése jóval egyszerűbb, sokkal hatékonyabb, valamint probléma-mentesebb, mint álmennyezettel belső oldali szigetelést építeni, ami csak kényszermegoldásként jöhet szóba. A kivitelezésre a "Kiemelt cikkre" kattintva találsz példákat.

Ezen felül, ha mégis szeretnél álmennyezetet építeni, azt gipszkartonnal, vagy álmennyezet elemekkel szigetelés nélkül megteheted.

2012-01-28
00:08:43
Előzmény: szocsmarci #24124#24126
szocsmarci,

Elnézést, kimaradt a "nem" szó. Helyesen:
"A "worst case" esetbe beletartozik az is, hogy a födém NEM tökéletes és NEM homogén.

Zsolt nem "görbe ügyben" szólt hozzá, aminek a lényege az, hogy ő a szomszédnál és nála is rendben találta a szigetelést. Ebből még neme lehet általánosítani, a véleményem nem változott.

A fólián nem érdemes spórolni. Én láttam már csicsogós üveggyapotot a padláson, ami egy rosszul záródó megszüntetett padlásfeljárón feljutó párától lett olyan. A járófelület gerendáit is ki kellett cserélni egy szakaszon, úgy begombásodtak, a betontálcás födém szigetelése több ponton is nedvesedett.


2012-01-27
23:55:27
#24125
Nálunk a magas páratartalom nem úgy magas szerencsére, 60-65% volt tavaly, de mivel hőhidas a lakás, ezért ott lecsapódik és penész. Most, hogy 50-55%ra le tudtuk vinni, jóval kevésbé jelentkezik. Következő lépésben azt akarom megoldani.

De ez a fólia tényleg érdekel, én is ránéztem évente, semmi extra nem tűnt fel, de ha mégis kijön, hogy legyen, lehet, van itthon.. De ha nem, akkor minek szedjem fel teljesen. A tetejére mondjuk tényleg nem ártana valami.. Majd viszek fel egy rakat kartonpapírt. :)

Járhatóság nem érdekes annyira, mert BÁRMI komolyabb javítás kell a tetőn, akkor emelőkosár.. Esélytelen, hogy vödörszám hordjanak fel oda bármit egy akkora nyíláson, ahol egyesével tudtuk csak feladogatni az 50x100as táblákat..

A födém mondjuk nem egyenletes, a betongerendák "kiállnak" a födémből, nincs szintbe betonozva. Ezért az általános 20cm helyett, meg mivel hülye módon kb mértem le az egészet és sokkal több anyagot vettem, oda ment gerendánként +1 10cm-es kőzetgyapot sor. Ártani nem árt... :)

De hogy pontosan miből van.. Én nem értek hozzá, megmondani nem tudta senki sem.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-27
23:44:35
Előzmény: robert #24101#24124
"A "worst case" esetbe beletartozik az is, hogy a födém tökéletes és homogén.
Ezt hogy vegyük figyelembe?"
Ezt nem értem. Szerintem ha homogén, az a legjobb, nincs hőhíd, vagy változó hővezetési ellenállás. Korrekciókat is meglehet adni, ha nem homogén a felület, de a megadott korrekciók majdnem mind "hasraütéses" értékek, és csak közelítik a valóságot.

A Winwattnak szerintem egy magja van, de más adatbázissal futnak, így azonos értéknek kell kijönni; az is lehet, hogy Te nem frissítettél, és a régi program másként alapadatokkal számolt. Az enyém friss, azt hiszem 2011 decemberi. Zsolt hozzászólása is megerősített, hogy jól látom a görbéket.
Szerintem a párazáró fóliával csínján kell bánni, akkor lehet belőle baj, ha nem homogén a szerkezet (geometriailag, vagy belső szerkezetileg). És ez gyakran elő szokott fordulni a gyakorlatban.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-27
23:35:31
Előzmény: shamee #24116#24122
Ha az a kérdés, hogy penészedni fog-e a falsarkokban, akkor a válaszom az, hogy valószínű nem. A szigetelés felett is kicsit meleg lesz, nem hinném, hogy emiatt kondenzáció alakul ki. ha mégis, akkor le kell utólag egy kb 1m széles és 15-20cm vastag üveggyapot filcet teríteni a falak nyomvonalába (jövőre).
Szerintem gondot inkább az okozhat hogy a szigetelés felett a födémben lesz páralecsapódás a sáros "vert" födémben. Ez ellen úgy tudnál védekezni, hogy kiszellőzteted a szigetelés feletti részt (néhány lyukat fúrsz a födémbe, vagy a ház oldalába felül), annyit, hogy ne legyen huzat, csak egy nagyon kevés légcsere. Pontosabban nem tudom megmondani, mekkora lyukak kellenek, lényeg az, hogy a pára előbb távozzon, minthogy lecsapódna, és még a fenti részben is meleg legyen a levegő.
A legbiztosabb megoldás az lenne, ha felülre tennéd a szigetelést (a födémre), ettől függetlenül még tehetsz gipszkartont is.
2012-01-27
22:22:42
Előzmény: tthom #24037#24117
Ezen filóztam én is az előző fűtési szezon előtt szigeteltem a beton padlás födémet 20 cm üveggyapottal. A szomszédom (sorházban lakunk) velem együtt szigetelt és ő a már ott lévő mezőgazdasági fóliát, amit a tető felújítás előtt a becsepegő víz ellen terített a födémre a szigetelés alatt hagyta. Tavasszal, kb fél év után felmentem és megnéztem a szigetelést, összeesett , átnedvesedett részeket keresve, de nem találtam semmit, se nálam sem a szomszédnál. Viszont a szigetelés tetejére terített vastag geotextil és kartonpapír (ahova nem jutott geotextil) hasznosnak bizonyult tetőről helyenként lecseppenő pára felszívásában. Sajnos a padlástér kiszellőztetése nem megoldott.


2012-01-27
22:14:33
#24116
Üdv mindenkinek!

Nézegettem a topikot, nagyon jónak és használhatónak tartom a tanácsokat, javaslatokat, de sajnos az én problémám 100%-ig egyik korábbival sem egyezik.

Adott egy 70 év körüli 120 m2-es 3.30-as belmagasságú vidéki polgári ház, amely vegyes építésű (RT-s tégla+vályogtégla, téglalábazat kátránypapírral szigetelve), fa födémmel (vakolat-nád-deszka-gerenda-deszka-sártapasztás).

Tervezem a fűtés korszerűsítését (padlófűtés, kiegészítő radiátor, gázkazán, vízteres kandalló), nyílászáró cserét (fa nyílászárókra, hőszigetelt üvegezéssel), illetve a ház teljes szigetelését.

A nagy belmagasság miatt a kőműves azt javasolta, hogy tegyünk álmenyezetet és a fölé 20 cm-es szigetelést (kőzetgyapot). A javaslat szerint kb. 25-30 cm-rel lenne lehozva az álmennyezet a nappaliban és 45-50 cm a többi helyiségben. A nappaliban én viszont szeretném megtartani az eredeti belmagasságot, ha lehetséges.
Ezért is gondoltam a padlás felöli szigetelésre, és kétségem van, hogy a falak nem képeznek-e hőhidat a padlás felé, ha az álmenyezet felöl szigetelünk.

Mit javasoltok?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
2012-01-27
18:51:15
Előzmény: szocsmarci #24100#24101
szocsmarci,

A "worst case" esetbe beletartozik az is, hogy a födém tökéletes és homogén.
Ezt hogy vegyük figyelembe?

Nekem a WW egy másik verziója fut, és a nálad beállított szerkezetre a szigetelés külső 5 centije fólia nélkül már problémás. A gond, hogy ott a telítés gyorsan kialakul, a kondenzáció pedig lerontja a szigetelési tulajdonságokat, és a harmatpont egyre beljebb kerül.


szocsmarciVálasz erre
2012-01-27
18:46:27
Előzmény: robert #24092#24100
Átszámoltam -15C és 95% külső légállapotra, a belső 20C és 90%. Nekem az jön le a diagramból, hogy még mindig mindegy, van-e fólia, vagy nincs.
Talán a fóliás verzió kicsit rosszabb, ez van a megjegyzésben: "Egyensúlyi állapotban páralecsapódás van, de a diffúziós időszak alatt nem tud kialakulni (feltöltési idő: 623 nap)."
A Worst case esetet feltételezve ha 2 éven keresztül -15C a hőmérséklet, és végig köd van, akkor sajnos a páralecsapódás elkerülhetetlen.2012-01-27
15:51:25
Előzmény: szocsmarci #24091#24092
szocsmarci,

Én sem vagyok építész, de abban esetben, ha valaki azt írja, hogy magas a páratartalom a lakásában (egyes helységekben), akkor ott minimum 60-70%-ot feltételezek.
A beton födém pedig lehet VB gerendás beton béléstestekkel, amelyek egy normál vakolat mellett nem sok páraellenállást fejtenek ki.
Ezért a "gyári paraméterek" helyett a biztonságra törekedve a "worst case" esetre próbálok méretezni. Tudom, hogy ez adott eseteben túlméretezést és többletköltséget is okozhat, de a kárelhárítás sem olcsó mulatság, és probléma esetén már hiába hivatkozunk a szabványos adatokra.
Ha a helyszínen tájékozódunk, és az sem feltételezhető, hogy a lakók szokásai megváltoznak (főleg, ha ennek jelentőségével ők is tisztában vannak), akkor kisebb ráhagyással, olcsóbb megoldások is betervezhetőek.

Szerintem, de én rettegő típus vagyok, a vörösiszap zagytározót is nagy ráhagyással méreteztem volna :)

szocsmarciVálasz erre
2012-01-27
14:15:03
Előzmény: robert #24069#24091
Én nem vagyok építész, csak használok egy programot. A program adta fel ezeket a számokat, mert ezek a méretezési szabványhoz tartozó adatok. Úgy tudom, ez ez átlag téli légállapot, ami gyakran előfordulhat, és kondenzáció szempontjából problémás lehet.
De írd meg mivel számoljak, és megcsinálom azokkal az értékekkel is. Szerintem mindegy lesz, mert láthatod, hogy a görbék jellege nem egy esetleges metszés irányába közelítenek.
2012-01-27
07:28:43
Előzmény: szocsmarci #24056#24069
szocsmarci,

Ha nem homogén vasbetonnal, RH=50% belső páratartalommal és -2C külső hőmérséklettel számolsz, akkor láthatod, hogy kell a fólia.

szocsmarciVálasz erre
2012-01-26
21:36:21
Előzmény: robert #24038#24056
Szerintem nem kell fólia - fölösleges, mint ahogy a diagramokon látszik.

A hőszigetelő anyag milyensége mindegy, lehet keverni, csak ne legyen hézag közte - pont ahogy írtad.2012-01-26
17:37:04
Előzmény: tthom #24042#24043
tthom,

Nem probléma, lényeg, hogy ne maradjanak rések.

2012-01-26
17:12:14
Előzmény: robert #24038#24042
robert,

köszönöm. Nem lesz gond az eltérő hőszigetelő anyag? jelenleg 20cm kőzetgyapot van. Így, ha közé berakok egy sáv teljesen mást, nem fog bekavarni?
2012-01-26
16:39:09
Előzmény: tthom #24037#24038
tthom,

Kell a pártazáró fólia, főleg akkor, ha magas a páratartalom. Nem a födémen keresztül kell a lakásnak kiszellőznie.

Az AT-PA jó ötlet, gyorsan kivitelezhető. A táblákat össze kell erősíteni, hogy szét ne csússzanak.

2012-01-26
16:23:03
#24037
Üdv.

Anno amikor pár éve szigeteltem a födémünket kőzetgyapottal, volt olyan infó, hogy kell alá párazáró fólia, meg olyan is, hogy nem. Sehol nem találtam egyértelműt, mindenki mást állított. :) Betonfödém.

Akkor nem raktam alá, mert magas volt mindig a páratartalom nálunk, gondoltam, minimálisat hadd szellőzzön. Ugyanakkor, mivel cél a gyorsaság volt, járóréteg nem lett kialakítva, a tavasszal viszont sort kerítenék rá. Akár fel is szedhetném és rakhatnék fóliát.. Mi a helyzet most ezzel? Kell betonfödémen, vagy nem? :D

Valamint, mivel nem kell az egész felületnek járhatónak lennie, mennyire lenne megoldás, hogy az Austrotherm AT-PA 16cm-es megoldásából kiraknék 1 járdányi csíkot középen, hogy a kéményekhez hozzá lehessen férni? Bár, elképzelhető, hogy deszkákból se lenne drágább.. Csak olyan apró padlásfeljáró van, hogy nehezebb egyben felvinni pallókat.

Thx,

Tomka
2011-12-20
23:33:38
Előzmény: tomasz #22148#22153
tomasz,

Ennek a hozzászólásnak a "tapasztott padlás" cím alatt leírt része:
https://biosolar.hu/forum/show/18480#18480
2011-12-20
21:54:55
Előzmény: tomasz #22148#22149
Szeretne ott "járkálni",
Később fel kell oda menni valamiért ? Kémény ellenőrzés ?

Ha nem kell, hogy járható legyen üveggyapot nem jó? >olcsóbb...
alá semmi, tetejére páraátaresztő fólia
2011-12-20
21:19:57
#22148
Üdv!

Ismerősnél szeretnénk leszigetelni a födémet. Beton födém, nulla szigeteléssel és nagyon viszi el a meleget, közel 100 négyzetméter. Mit javasoltok, hogyan tudnánk a legolcsóbban/jobban kihozni, úgy, hogy mi magunk csinálnánk meg. A tető jól "zár", nem esik be a hó. Én egy 20-30 Centi kőzetgyapotra gondoltam, kérdés az az, hogy kell-e rá valami főlia?

Köszi
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Padlás  =>  Födémszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva