Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Single Board Computer - 1Wirelapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-03-09
10:21:37
Előzmény: gyapo #26867#26874
Jó gondolat!

Ha a legkevesebb szívást akarod magadnak az AVR-el, akkor innét el tudsz indulni.
www.arduino.cc

T.


2012-03-09
08:51:45
#26867
Nézegetem az avr mikrovezérlőket, ha sikerül valamennyire megismerni, akkor akár rá is lehet bízni az 1W eszközök leolvasását, és akkor egyszerű byte-beolvasás lesz a művelet a vezérlőnek. Meg időben is függetlenné válik a leolvasás, az avr-nek van ideje, amikor kész, akkor beadja a byte-okat a vezérlőnek.
2012-03-07
23:04:08
Előzmény: takyka #26768#26795
Azt majd meglátjuk mennyire komoly, már jópár éve él a terv.

Nézegettem más busszal is ic-ket, i2c és spi is hasonló árban hasonló képességekkel kapható, viszont sokkal gyorsabb a busz. Azt hiszem tervezek egy ilyen ic-kből álló interface-t is a pc soros és/vagy párhuzamos portjára, akkor még maradnak is szabad bitek. A szenzorok majd csak utána, alapból ezek rövid vezetékre alkalmasak, van buszmeghajtó, de akkor már az 1W kényelmesebb.

A hiba lehetőségét illetően igazad van, lehet benne hiba. Szerencsére az értelmező megoldás miatt a futtatás nem kerül ki a scriptbe, mindig csak a vezérlőprogram fut, ezért lefagyás ilyesmi nem lehetséges, csak ha sérül a program. A pascal is eléggé tesztelt ahhoz, hogy megbízható kódot generáljon.
Én tehetek bele hibát, ez a lehetőség minden program előállításakor megvan. Kis önálló egységekkel lehet erősíteni a biztonságot, pártranzisztoros vészelektronikákkal, amik a nagyob bajokat elhárítják. Mondjuk ha van tűzszenzor és tűzoltó vízpermetező, azt azért nem bíznám kizárólag egy számítógépre, hogy bekapcsolja, minimum mégegy lépcső lenne valami brutál egyszerű védelemmel.

Ha a tesztelt programoknál a linuxra vagy hasonló oprendszerre gondolsz, akkor bár sok példányban fut és sokan tesztelik, mégis állandóan javítgatni kell, akárcsak a windowst. Azt a többmillió forrásnyelvi programsort a világon senki nem képes átnézni, csak kicsi darabokat fog át egy emberi agy, és a kis darabokat kell összeilleszteni egy minden lehetséges esetben hibátlanul működő egységgé. Na ez nem megy. A dos se isten, de sokkal kisebb, sokkal egyszerűbb, sokkal régebbi, mint pl. a windows, sokkal megbízhatóbb. Persze emberi fogyasztásra nekem is windows van, csak szétválasztom a közvetlen bitműveleteket végző gépet, és a csak grafikonokat előállító sötét lovat.

Csináltam egy kis sebességtesztet windows alatti dos ablakban, 1000 Mhz-re lassított procival, ezzel:
begin
m:=1;i:=1;
for n:=1 to 10000000 do
begin
by:=$aa;
by2:=by;
by:=$bb;
by2:=by;
m:=m+1;
if m=1000000 then
begin
writeln(i);i:=i+1;m:=1;
end;
end;
end.

Van benne egy byte-ba írás, az egy másik byte-ba, majd ugyanez újra, ez kb. egy bit h/l billentése, számláló léptetés, if vizsgálat, ha már elérte az 1 milliót, akkor kiírás. Na ezt a 10 milliós ciklust 2-3 másodperc alatt pörgeti le. Egy 100 Mhz-es sbc akkor lehet mondjuk 20-szoros idő, vagyis 40-60 s, az 200 ezer/s. És ez még pascal, nem assembly.

Az 1W mennyire kényes a sebességre? Mármint a lassúra. Ha nem párszáz ms alatt olvasom ki, hanem 2-3 sec alatt. Működik úgy?

2012-03-07
11:17:05
Előzmény: gyapo #26719#26768
Látom, elég komoly az elhatározásod... :-)

1W-t hőmérséklet mérésre nyugodtan használj, ott nem nagyon van szükség sűrű mérésre. Azon kívül, hogy lassú, nagyon kényelmesen használható és a mi igényeinknek több mint elég a pontossága.

Az elképzelés, hogy az egyes feladatokat külön kis scriptek végezzenek egybevág azzal, ahogy én csinálom és ez így jó. :-)
Viszont, egy ekkora sw. rendszert felépíteni (tárrezidens I/O, szkript értelmező, ütemező) nem kis feladat. Könnyen előfordulhat, hogy olyan hiba kerül bele, ami hatására az egész rendszer leáll, hiszen kulcsfontosságú mind. Könnyen előfordulhat, hogy egy fatális hibát nem fogsz megtalálni a tesztelés során, csak úgy veszed észre, hogy egy év múlva télen, amikor mész haza, nem megy a fűtés, nem tudod felkapcsolni a villanyt, és elárasztotta a kertet az öntöző rendszer. Ezt így egyszerre.

Nekem az a filozófiám, hogy a kulcsfontosságú, a feladathoz nem szorosan kapcsoldó sw elemeket nem magam írom meg, hanem sok ezer-millió példányban futó, tehát már kellően kitesztelt programokat használok.

Az ütemezőm cron, a script nyelvem php, adatbázisom rrd, az I/O-m owfs illetve GPIO kernel driver.

T.
2012-03-06
11:02:23
Előzmény: takyka #26687#26719
Úgy szeretném megoldani az adatok beolvasását és kiküldését, hogy az a dos interruptjában elférjen. Így másodpercenként ~18-szor frissül, ez nekem elég. Ez ~50 ms-onként fut, tehát max ennyi idő áll rendelkezésre, különben végtelen irq lesz. Vagyis itt az 1W eszköz leolvasása nem lehetésges, ahhoz túl lassú, talán egyet még lehetne. Vagyis akkor marad az eredeti módszer, cmos ic-kből épített gyors hálózat, és ennek a kimeneteivel már lehet olvasgatni bármit.

Nagyon sok mindenre írtak már programot a világon, mégis ma is ezer és ezer vagy millió programozó dolgozik és programokat ír. :) Meg elektronikákat fejleszt.
Ha én most megvennék egy kész rendszert, az tud valamit, és egész biztos lenne olyan, amit nem tud, és akkor megálltam, mert hozzányúlni nem tudok. Nembeszélve a pénzről, amibe kerülne. Mondjuk egy routert megvesz az ember, mert kifejleszteni elég sok munka lenne, és sokkal többe kerülne, mint a kész. De már itt is fölvetődik, hogy nem tud mindent, amit szeretnék. Tv, mosógép stb. ugyanez.
Szóval ezt én nem érzem korlátnak.

Párhuzamosság. Addig amíg csak egy mag volt a processzorokban, mind egyszerre csak egy feladattal foglalkozott, pedig megfelelő oprendszerrel úgy látszott, hogy párhuzamosan teszi. Csak elég gyorsan kell kapcsolgatni a feladatok között. Van pl. a dos-ra egy desqview nevű program, ez a dosból csinál multitaszkot, és látszólag egyszerre futnak pl. a kapcsolási rajz tervező és a nyáktervező. Valójában másodpercenként sokszor kapcsolgat a két program között.
Én is ilyesmit tervezek, lesznek feladatok, ezek sorban követik egymást, és az értelmező az elejétől a végéig sorban végrehajtja, majd visszaugrik az elejére, és kezdi elölről.

|->start
|feladat1
|feladat2
|.
|.
|.
|feladatn
|<-return

A feladatok számától és végrehajtási idejétől függ az egész sor végrehajtási ideje, de többtízre számítok másodpercenként. Ami azt jelenti, hogy ha az egyik feladat a csengőgomb figyelése és megnyomott állapota esetén a csengő 1 másodpercre bekapcsolása, akkor a gomb megnyomása után egy tizedmásodperc múlva a csengő megszólal. Valójában a csengőgomb állapotát az előbb említett 20-szor leolvasom és tárolom, de az a programrész, ami ezt kezeli lehet, hogy csak 10-szer fut le, ezért a késés. De az is lehet, ha sikerül gyorsra megírni az értelmezőt, vagy találok egy gyorsabb sbc-t, hogy a teljes programciklusok száma több lesz 20-nál másodpercenként. Erre majd végzek méréseket, ha túl lassú lesz, akkor lesznek kiemelt feladatok, amiket külön körökkel gyakrabban hajtok végre. Jó példa a hőmérséklet és a csengőgomb. Hőmérsékletet nem kell másodpercenként 20-szor leolvasni, elég akár percenként, de a csengőgombot minél gyakrabban, de legalábbis másodpercenként 10-szer minimum.
Ha 10 csengőgombot kell kezelni, akkor a 10 feladat egymás után lefut mondjuk 0.1 s alatt, és a 10 csengő egyszerre megszólal, amikor az irq rutin kiteszi a biteket. Látszólag egyszerre, de valójában minden sorban történik.
A feladatok számát csak a memória korlátozza, de mivel értelmezőről van szó, egy-egy feladat kb. néhány sornyi szöveg lesz, mondjuk 50 byte, valami ilyesmi:
if(7)timer(1)[out(13-1),out(13-0)]
ez a csengőgombos példa, ha a beolvasott 7-es bit 1, akkor elindít egy timert 1 másodpercre, induláskor a 13-as bitbe 1-et ír, ha letelt az idő, akkor a 13-as bitbe 0-át ír. Ez pl. 34 byte. Ha beleveszek más feltételeket is, sötétedés után ne csengessen, vagy délelőtt hosszabb ideig, akkor persze hosszabb lesz a feladat leírása.
Vagyis egy nagy program lesz az egész, a tárrezidens rész csak a perifériák beolvasása és kiírása. A perifériákhoz történő többszörös hozzáférés probléma nincs, mert a feladatok csak a beolvasott és letárolt értékeket olvassák/írják, a perifériákhoz fizikailag nem nyúlnak, azt csak a rendszerprogram kezeli. Olyan lehet, hogy különböző feladatok ugyanazt a kimenő bitet ellentétesre írják, ekkor az utolsó fog kiíródni fizikailag, hibát nem okoz, de elkerülendő. Valószínűleg erre fogok írni egy ellenőrzést, és feltöltés előtt átnézem a programot.
Ugyanezt a módszert alkalmaznám más hardware környezetben is, mikrovezérlőre is. Az nem jó megoldás, hogy ha évek múlva módosítani akarom a programot, akkor egy hosszú, sokfeltételes programot kell megint teljesen átnézni, hogy bele tudjak illeszteni valamit. Ezért az értelmező. A forrásprogram egyszerű szövegfile, könnyen átlátható, írok rá egy ellenőrzőt, és ha nincs hiba, akkor mehet a kontrollerbe. Azon még gondolkozom, hogy legyenek-e feladatkezelő utasítások, amivel pl. egy feladatot ki tudok iktatni. Mondjuk az öntözés csak májustól szeptemberig fusson, ezzel gyorsítani tudnám a többi még élő feladat végrehajtását, és nem kellene egy módosított feladatsort mindig rátölteni. Maga az öntöző feladat is el tudja dönteni, hogy neki most kell-e futnia, de már ez is idő, amíg a feltételt megvizsgálja, és ezt soktízszer másodpercenként.
De lehet, hogy nem is lesz rá szükség, majd a mérések megmutatják.
Bocs, hogy ilyen hosszú lett.
2012-03-05
22:16:50
Előzmény: gyapo #26680#26687
Az 1w nem egy gyors protokoll. egy tranzakció kb. 20-30ms. A hőmérséklet mérés más tészta, az 750-1000mS-ig eltart.


Ha a két nagy hiányosságot nem számítjuk, akkor marad az, hogy a legtöbb, általad is használni kívánt funkciót mások már más rendszerek alatt megvalósították, nem neked kellene leprogramozni. Ezenkívül, ha több dolgot is akarsz vezérelni, (gondolom ezért gondolkozol házvezérlőben) akkor meg kell oldanod a párhuzamosságot. Vagy küzdesz tárrezidens programokkal, megszakításokkal, vagy írsz egy nagy, összetett programot, ami mindent vezérel. A perifériákhoz történő többszörös hozzáférés problematikájára szintén ki kell találnod valamit...

De sok sikert az elképzelésed megvalósításához, egyáltalán nem reménytelen. Remélem leírod ide, hogy mire jutsz...

T.
2012-03-05
16:42:48
Előzmény: takyka #26657#26680
Még nem választottam ki az sbc-t, úgy emlékszem régen ne2000 driverrel szinte minden ethernet kártya ment. Hogy a mai chipek mennek-e vele, azt nem tudom.

Platformot nem szeretnék. Az 1W eszközök közül ha jól láttam hőmérséklet szenzor, a-d konverter a leggyakoribb, amit említettetek, ezeken kívül látok még a retnél programozott termosztátot, eepromot, rtc-t. A hőmérő az, amit én leginkább használnék, de persze mással is lehet mérni.
A másik amit néztem, hogy nem lassú egy kicsit az 1W? Mennyi idő egy hőmérsékletet kiolvasni?

Érdekelne milyen korlátokat látsz. Terveztem egy hozzávetőleges perifériát a digitális i/o-hoz, 64 bit be, 56 bit ki. Teljesen egyszerű cmos ic-kkel. Ha soros portra illesztem, akkor szinte végtelenig lehet hosszabbítani, csak a shiftregiszterek és a tárolók sorát kell bővíteni, 16x8 fölött már kicsit jobban bele kell nyúlni. Persze a beolvasási idő is növekszik, de ezek az ic-k 12 V-on simán pörögnek 20 MHz-cel, a pc nem bírja ilyen gyorsan meghajtani. De mondjuk ha 100 kHz-cel igen, akkor a 64 bithez kellhet úgy 0.1 ms, szóval 10 ezerszer le tudja olvasni másodpercenként. Vagyis a bővíthetőség és a sebesség megvan. Kb. összesen 20 ic, nagyjából 50 Ft/db, az egy ezres, ez se mondható soknak. Analóg még nincs benne, tranzisztorok, optók, relék se, de ezek kelenek bármilyen megoldáshoz, mikrovezérlőhöz is.

Mondjuk tudok pascalban programozni. Ide semmi extra nem kell, egyszerű bit billegtetések, bit/byte műveletek. A lényegi részt én értelmezővel képzeltem el, amire nagyon könnyű megírni a ténylegesen végrehajtott programot, és a plc-khez hasonlóan jár körbe-körbe. Ezt az értelmezőt megírni már húzósabb, pascalban is föl kell kötni a gatyát, egy frissen megtanult nyelven ismeretlen hardware környezetben meg se próbálnám.

Nade térjünk vissza a korlátokra, ha az ethernettel, usb-vel nem foglalkozunk, mert nem kell, akkor mi lehet még akadály a dos előtt, ami más oprendszerrel más hardware-en megoldható?
2012-03-05
12:49:20
Előzmény: gyapo #26654#26657
Értem.

Az újabb hardver alatt értem pl. az ethernet csatolót. Van DOS driver az sbc-n lévő alaplapi cucchoz?

Az 1w-nek a rákfenéje nem a bit szintű kommunikáció, hanem a kereső algoritmus, valamint a 8 és 16 bites crc-k. Persze egy átlagos képességű programozó meg tudja írni, de amíg megírod, az alatt az idő alatt meg tudsz tanulni olyan platformot is, ami naprakész és készen nyújtja azokat a szolgáltatásokat amik neked kellenek...

Az adatok php-mysql(, vagy rrd, vagy sqlite)-ba/be kerülése meg egyszerű mert az oprendszer és a választott programozási környezet fel van rá készítve. Ez általában egy-két függvény hívását jelenti, akár helyi, akár távoli gépre történik a naplózás.

Linkeltem lejjebb az Arduinot. Viszonylag olcsó mikrovezérlős platform, az SW környezet elrejti előled a bitvadászatot. Igaz C szerű, de könnyen tanulható...

Biztos vagyok benne, hogy meg lehet csinálni DOS alatt is mindazt amit elképzeltél, de látom a korlátokat, amiket nem fogsz tudni áthágni. A befektetett munka meg ugyanannyi lesz, mintha megtanulnál egy újabb rendszert.

T.
2012-03-05
12:17:28
Előzmény: takyka #26650#26654
A dosnak egyszerű okai vannak:
- nem bízom a windowsban
- nem értek a linuxhoz meg máshoz se
- minél kevesebb munkát akarok bízni a folyamatosan működő gépre, így kisebb és olcsóbb lehet
- ha nem is realtime a dos, de jól kezelhető, interrupt tiltható

Multitask nem kell, mérjen, vezéreljen, kommunikáljon, más dolga nincs.

Hálózat annyi kell, hogy a desktop pc-vel kommunikáljon, ez lehet akár egy soros port is, de lehet ethernet is, drive megosztással meg minden olyasmivel, amit pl. a lantastic tud, peer-to-peer hálózat. Ez régen a dosos időkben működött, még hálózati nyomtatás is. Nekem még ennyi se kell, ha elindítok egy lptdos.exe-t, akkor a totalcommander már drive-ként látja a dosos gép meghajtóit. Ezzel pl. file-okon keresztül átmegy bármi.

Usb-t dos alatt lehet pl. pendrive kezelésre használni, az iomega-nak van guest drivere, ezzel beépül a pendrive a meghajtók közé, lehet írni-olvasni, még kártyaolvasó is jó benne memóriakártyával. Szerintem nekem ez nem kell, a vezérlőprogram párszáz kB lesz max, akár egy floppyn is elfér, CF-kártyán vagy disk-on-chipen meg pláne. Menet közben ramdiskre dolgozik, néha mentés valami nemfelejtőre, pc-re.

Újabb hardware-ekre mikre gondoltál? Soros vagy párhuzamos port kell, ezekre csatlakozik a külvilággal kapcsolatot tartó periféria, amit én akarok tervezni, ez lehet cmos digitális ic-kből, 1W eszközökből, mikrovezérlőből, ebben a sorrendben. TTL ic mindig is volt, 1W ki tudja meddig, µC meg kb. évente változik. Ennek ellenére moduláris drivert szeretnék írni, ami egy mozdulattal cserélhető, ugyanúgy, mint maga a hardware.

1W-t bitszinten szeretném, 10 µs idők átlag pc-vel jól kezelhetők, akár magasszintű nyelven is, de nem gond az assembly sem.
Ilyesmi leírásra gondoltam, hogy l-h x idő, h-l y idő stb. ennyi bit ki, utána ennyi bit be. Nézegettem a 18s20-as adatlapját, elsőre nem egyszerű.

A php-mysql világos, de hogy kerül be az adat? Mondjuk van egy hőmérséklet adat a vezérlőben, ami időben változik, legyen óránként rögzítve, az 24 adat. Hogyan kapja meg ezt az adatbázis? File-ban, és a php olvassa-tölti föl az adatbázisba?

Mikrovezérlőkhöz nem értek, tanulni kellene, de a c-hez nincs kedvem, pascal/basic is elérhető, de ez nem elég, ismerni kell a hardware-t is, ilyen bit, olyan regiszter stb. Ugyanakkor egy mikrovezérlős panel szinte hasonló árban van, mint egy sbc, hasonló fogyasztással, nem nyerek semmit, viszont sok időt kellene ráfordítani egy új környezet megismerésére. A pc-t meg már ismerem, írtam programokat pascal/assemblyben, vannak kész programok a kommunikációhoz, grafikus kijelzés kész, csak rádugok egy monitort.
2012-03-05
11:10:19
Előzmény: gyapo #26645#26650
Szia,

Mindenről itt tudsz olvasni, ha valami nem egyértelmű, kérdezel és vagy mutatunk példát, vsgy tudunk linkeket adni, ahol utána tudsz nézni.

Az írásodból a leginkább meglepő dolog a DOS alapú rendszer alkalmazásának terve. Mi az oka ennek? Csak néhány dolog, ami ellene szól:
- nincs multitasking
- nincs rendes hálózati támogatás
- nincs USB
- nincsenek driverek az újabb hardverekhez

Az 1W leprogramozása megoldható, nem az ördögtől való dolog. Mindegyik eszköz doksijában ott a protokoll leírás.
Két úton indulhatsz, az egyik a bit-banging interfész, ekkor a teljes protokollt bit szinten le kell programozni. A másik a soros-1w illesztő használata, ekkor soros porti kommunikációt kell leprogramozni.


A netre kitenni mi úgy szoktuk, hogy a mikroszámítógépeinken fut egy web szerver, valamint egy adatbázis kezelő is és a grafikonok onnét generálódnak. Ehhez egy DOS már nem nyújt megfelelő szolgáltatásokat. Véleményem szerint, ha idegenkedsz a modernebb op. rendszerektől, akkor egy mikrovezérlős megoldás jobb, rugalmasabb, egyszerűbben programozhatóbb lenne.


T.
2012-03-05
08:59:33
#26645
Frissen regisztráltam a fórumba.
Már régóta gondolkodom egy házvezérlő létrehozásán, valahogy a gyári megoldások nem érdekelnek túlságosan. Saját megoldást szeretnék, olyat, ami kellően variálható, hogy későbbi hardware cserék ne okozzanak gondot.
3 fő részre bontható a feladat:
- vezérlőprogram
- mérésadatgyűjtés és beavatkozó eszközök
- adatfeldolgozás és megjelenítés

Még csak kb. felénél járok a fórum elolvasásában, de azt látom, hogy itt mindegyikről szó van, a topic cím alapján főleg az 1W eszközök illesztéséről. Még nem láttam olyan egyszerű leírást a kommunikációról, ami alapján pascalban vagy assemblyben megírhatnám a drivert. Tudtok ilyenről?
Elképzelésem szerint pc lesz a vezérlő, minél kisebb fogyasztású sbc, dos operációs rendszerrel. Innen valahogy áttöltöm az adatokat az asztali pc-re, ahol a megjelenítés és kiértékelés történik. Azt még nem tudom, hogyan lehet ezt úgy kitenni a netre, ahogyan itt láttam élő adatokkal, grafikával. Erről hol lehet olvasni?
jeepattiVálasz erre
2012-03-04
20:54:52
Előzmény: Levin #26604#26630
Levin:

Igen pont ezt akartam írni, hogy a program árán amit linkeltél van már vagy 2 magyarországon is elérhető hardver is amihez a szoftver "ingyen" lenne.

Bár példaként említeném, hogy a két szinvonalas cég 1 hét alatt nem volt képes válaszolni egy egyszerű kérdésemre, vagy nem kapták meg a levelem (bár heti 200 levelem megy ki és nem tűnnek el) vagy nem tudom ilyen színvonalú e a támogatásuk?

A google féle hasonló programot nem próbáltad véletlen? Az kezel mindent állítólag
2012-03-04
16:05:39
Előzmény: jeepatti #26508#26604
Jeepatti:

Visszakérdezek: RS485-öt milyen interfészen? Egy csomó gyári eszköz használja ezt a protokollt, ezek közül jónéhányat (Homematic, elv, stb) ismer a program, de szerintem soros interfészen szinte mindent meg lehet rajta csinálni. Érdemes szétnézni a fórumában ( www.ip-symcon.de/forum/f19/rs485-hub-4-port-fuer-hm-wired-17170/). Mondjuk ma már nem biztos, hogy megvenném ezt a programot, anno még más volt az árazás.

A hőkülönbség feltétel nem lehet probléma.
jeepattiVálasz erre
2012-03-03
19:33:36
Előzmény: Levin #26242#26508
Levin:

Ez RS485 öt is kezel? azt nem látom az oldalon..

+szerinted hő különbség feltétel is működik benne? Pl két hőérték közt ha 5 fok különbség van tudsz e rá kapcsolást rendelni.

köszi
2012-03-02
22:51:04
#26477
Ismét felbukkant egy érdekes mikroszámítógép.
www.index.hu/tech/2012/03/02/elkapkodjak_az_olcso_miniszamitogepet/
700MHz/256MB/Ethernet/GPIO mindez 8000Ft.
Remélem, hamarosan többet meg lehet róla tudni.

T.
2012-02-27
10:02:53
Előzmény: jeepatti #26226#26242
jeepatti:
A program neve IP-Symcon ( www.ip-symcon.de/en/ ) és ebben is php-val kell konfigurálni.
Így néz ki pl egy lámpám scriptje, amit egy kapcsoló és időzítés is tud triggerelni:


jeepattiVálasz erre
2012-02-26
17:11:43
Előzmény: Levin #26165#26226
Levin

Azt meg lehet kérdezni, hogy a rendszeredben milyen programot használsz a vezérlésre? Ezt nem láttam a leírásban, magam is talán jobban hajlanék egy win alapú megoldás felé, de elgondolkodtató pl takyka router alapú megoldása is.
+ hogy ő PHP + SQL megoldást alkalmaz

Persze alapnak valami iparibb pc jellegű komolyabb gépre gondolnék vagy pl mivel nagyon beváltak egy IBM laptopra pl (ThinkPad szériások) De ez részletkérdés mondjuk.
macko003Válasz erre
2012-02-26
17:04:23
#26225
heuréka!
kb egy hónapja felszereltem a pincébe (a 1wire rendszerem legtávolabbi pontja) egy DS2409-et, és hozzá egy külső tápot, így a gázórára szerelt érzékelő (amiről sok infó van visszább) nem a bus végén lógva kapja a tápot az usb-1wire adaptertől, hanem külső tápról.
Már nem is foglalkoztam az érzékelési problémával, néha kézzel visszaírtam az értéket, hogy jó legyen. Ma lementem a pincébe, hogy feltegyek egy DS2423-at, hogy kiderítsem, hogy a számlálóval vagy az érzékelővel és a komparátorral van gond, és ha már ott voltam, akkor leolvastam az órát. Dobtam egy hátast, mikor megláttam, hogy az adatbázisomban és az órában megegyezik a két érték.

Úgy néz ki, hogy valami zaj, vagy nagyobb terhelés okozhatott feszültség ingadozást, ami miatt 1-1-et félreszámolt.
2012-02-25
20:12:41
Előzmény: macko003 #26180#26191
osszesen 2x5 strang utp fut a lakasban, ezt tudom egy buszkent is meg csillagkent is hasznalni, a linkisb ota csillagban vannak, az birja pullup-al..
a kapcsolokat masodpercenkent tudom kiolvasni, lassu de nem veszes, a veletlen kaocsolast megakadalyozza :)
Jesu: a gyari masterrel volt gondom, amig sorba volt kotve a busz nagyon lassu volt a kiolvasas, homeroket nem tudtam hasznalni..
2012-02-25
20:09:54
Előzmény: Levin #26167#26190
Szia!
Én is így szoktam áramkört csinálni, csak én fényes újságpapírra nyomtatok. Az ingyé terem a postaládában.
Nem szoktad az üres teret kitölteni? úgy kevésbé fogy a vasklorid...
2012-02-25
18:58:45
Előzmény: Levin #26167#26184
Szia itt is! Elhalt a másik topic.
Régebben mintha lett volna vmi stabilitási probléma a kapcsolóval. Az megoldódott?
macko003Válasz erre
2012-02-25
18:28:29
Előzmény: Levin #26165#26180
Szia

nagyon jól hangzik.
A villany kapcsoláshoz nem lassú a rendszer? Milyen gyakran ellenőrzöd, hogy valaki megnyomta-e a kapcsolókat/ vagy mi alapján működteted?

1 buszt használsz két master-rel?

A kivitelezésen tényleg van még mit csiszolni, nálam van 20-30 kapcsoló, gyere nyugodtan fejleszteni :D

2012-02-25
12:24:06
Előzmény: qwerty #25167#26167
Eagle tervező progi tud tükörképet nyomtatni. Ezt lézerrel műnyomó papírra (papírboltban kapható 120-200g fényes) nyomtatom, majd a zsírtalanított nyáklapra vasalom. A nyomat hozzáragad a nyákhoz papírostól, langyos vízben leáztatható a papír, a nyákon ott marad a nyomat. SOIC méretű körömnyi smd-knek tökéletes nyákot lehet így készíteni, nagy kitakarásokat azonban nem fed le, ott alkoholos filccel rásegítek, aztán jöhet a vasklorid..
2012-02-25
12:15:11
#26165
Sziasztok!

Most találtam rátok, eddig másokhoz hasonlóan index házvezérlés topikot látogattam..

Szóval használok néhány 1-wire cuccot a lakásban és még messze nem vagyok készen mindennel. Nagy vonalakban a következők vannak készen, minden 1-W-n keresztül:
- az egész világítást egy kapcsolószekrényből relékkel kapcsolom (ds2408 bobby-b 2db)
- konnektorok egy részét szintén (ds2408 bobby-b)
- villanykapcsolók szintén 1-W -n keresztül működnek (ds2413 saját áramkör, kapacitív érintés érzékeléssel, 7db)
- redőnyök (ds2413 saját áramkör 2db)
- hőmérséklet mérés szobánként+ kültér 1-W 5db
- öntöző rendszert 1-W kapcsolja (ds2413) 1db
- ajtó nyitás érzékelés (ds2405) 1db)
Ezek mind működnek, egy jelentős részük (világítás kapcsolás) 2009.04 óta..

Amit még tervezek, de idő/motiváció hiányában le vagyok maradva:
- még négy elektromos redőnyöm van, amihez be kell kötnöm a 1-w vezérlőt
- minden ablakban van reed érzékelő, ezeket is be tudom kötni
- fűtésem csillagpontos, osztófejekre vennem kell még termoelektromos szelepeket, innentől az is 1-w lesz
- garázs, kapu, padlás okosságok még nem is gondoltam végig...

A vezérléshez egy Atomos pc-t használok, és a nagytöbbséggel szemben Win-t. Pontosabban MS WHS -t, ami tulképpen egy 2003 SBS, otthoni felhasználóknak. Ennek megvan az az előnye, hogy ha már éjjel nappal fut egy pc sok más feladatot is rá lehet bízni, az erőforrások bőven elegendőek (servioo, torrent, webserver, fájlserver, automata mentések, rdp, stb).
A vezérlőprogramot német srácok írták a neve ip-symcon.de, annak idején az 1-w kezelése jobbnak bizonyult mint a homeseer-é.
Két busmasterem van, az aktorokat egy DS9490R vezérli, míg az érzékelőket/ kapcsolókat egy linkUSB (www.ibuttonlink.com/linkusbi.aspx) (ez utóbbi jóval nagyobb hibatűréssel dolgozik, nagyobb hálózatokat is jobban kezel).
Nem teljesen probléma mentes az érzékelők hálózata, bár nem elviselhetetlen mennyiségű (földhurokra gyanakszom, szereznem kellene egy oszcilloszkópot, igaz nem tudom használni)

Egy videó a villanykapcsolómról (a mechanikai kivitelezésen még dolgoznom kell):
www.youtube.com/watch?v=caJrjf2Al1o

Zongoraleckéket adok/ veszek :-)
Tapasztalatok:
2012-02-12
23:43:36
Előzmény: qwerty #25167#25188
Prototípust gyártaTni elég drága mulatság...
Régebben őket használtam:
www.turboplus.hu
Korrektek.

T.
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Single Board Computer - 1Wirelapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva